- 8 -
12/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Ostrzeżenie:
Do wciskania surowców nie stosuj palców ani innych
przedmiotów. Zawsze użyjdo tego celu przeznaczonego
popychacza A1.
Maksymalny czas nieprzerwanej pracy urządzenia wynosi
2 minuty. Przed kolejnym uruchomieniem zostaw urządzenie
przynajmniej przez 5 minut do ostygnięcia. Po wykonaniu 30
takich cykli zostaw urządzenie przynajmniej przez 30 minut do
ostygnięcia.
■ Popychacz przeznaczony jest do płynnego przesuwania surowców do przestrzeni
końcówki. Do podajnika wkładaj zawsze poszczególne kawałki surowców
iodpowiednią siłą i płynnie naciskaj na popychacz. Podczas pracy kontroluj stan
i drożność końcówki patrzeniem w podajnik. Nigdy nie napełniaj podajnika
surowcami aż do jego górnej krawędzi. Przerabianie dużej ilości surowców
jednocześnie może spowodować przeciążenie jednostki silnikowej.
■ Do wyłączenia urządzenia ustaw wyłącznik A12 wpozycji OFF (wyłączone).
UŻYTECZNE RADY
■ O odpowiednim zastosowaniu poszczególnych końcówek dla pewnych rodzajów
żywności przekonaj się wtabeli Wybór końcówki.
■ Do osiągnięcia jak najlepszych wyników przerabiaj świeże nieprzejrzałe owoce. To
samo dotyczy warzyw.
■ Bardziej miękkie owoce, jakimi są np. truskawki, można przed przerabianiem włożyć
na parę minut do zamrażalki.
■ Półtwardy ser będzie łatwiejszy wprzeróbce, jeżeli włożysz go na noc do lodówki
albo na 30 minut do zamrażalki.
■ Nie zalecamy przerabiać miękkiego lub nawet tartego sera, ponieważ może dojść
do zapchania popychacza.
■ Podczas używania delikatnej tarki A7 albo końcówki do tarcia cienkich plasterków
A9, żywność lekko wciskaj przez podajnik. Przy użyciu grubej tarki A6 albo końcówki
do krojenia grubszych plasterków A10 trzeba wciskać żywność większą siłą.
DEMONTAŻ ZESTAWU ZURZĄDZENIA
■ Zzestawu zdemontuj króciec wyjściowy A4 ipopychacze A1 iA2. Podajnik przekręć
wkierunku wskazówek zegara iwysuń zotworu jednostki silnikowej (rys. B).
PRODUKCJA LODÓW
■ Zestaw do produkcji lodów (rys. B) jest przeznaczony do przerabiania prawie
wszystkich rodzai owoców, ewemtualnie warzy ijogurtu.
■ Zestaw nie jest przeznaczony do przerabiania kostek do lodu płynącego.
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW:
■ Wybrane warzywa starannie umyj. Usuń wszystkie szypułki, nać, pestki iewentualne
także grubszą skorupkę. Owoce cytrusowe pozbaw skorupki iusuń biały błonnik
ijądra.
■ Surowce wcześniej pokrój na mniejsze kawałki, które zmieszczą się w otworze
podajnika.
■ Przynajmniej 12-24 godzin przed produkcją lodów zostaw wszystkie surowce
zmrozić.
KOMPLETACJA URZĄDZENIA
■ Jednostkę silnikową A14 umieść na równej, suchej istabilnej powierzchni.
■ Włóż ślimak B3 do podajnika B2.
■ Do podajnika przymocuj dozownik wyjściowy B4 przez jego założenie na ślimaku
iprzekręceniem wkierunku przeciw wskazówkom zegara zabezpiecz go wpozycji.
■ W taki sposób skompletowany zestaw lekko przekręć w kierunku wskazówek
zegara (rys. D) iwsuń go do otworu A11 wjednostce silnikowej. Następnie przekręć
podajnikiem w kierunku przeciw wskazówkom zegara tak, by wpadł w swoje
miejsce wotworze.
OBSŁUGA
■ Przygotowane surowce wyjmij z zamrażalnika i zostaw je częściowo rozmrozić
w temperaturze pokojowej. Czas potrzebny do zamrożenia zależny jest od
zawartości wody/błonnika, temperatury zmrożenia i wielkości danego surowca.
Im bardziej wodnisty jest surowiec, tym krótszy czas (ok. 5 min) iim bardziej gęsty
surowiec, tym dłuższy czas (ok. 20 min) do rozmrożenia.
Ostrzeżenie:
Nie przerabiaj surowców natychmiast po wyjęciu zzamrażalnika!
■ Podłącz wtyczkę przewodu zasilającego do gniazdka elektrycznego. Pod króciec
wylotowy umieść odpowiednie naczynie, do którego będą spadać lody.
■ Przełącz wyłącznik A12 do pozycji ON (włączone) i rozpocznij kolejno wkładać
surowce do otworu podajnika. Do wciskania surowców przez podajnik użyj
dostarczonego podajnika B1.
Ostrzeżenie:
Do wciskania surowców nie stosuj palców ani innych
przedmiotów. Zawsze użyjdo tego celu przeznaczonego
popychacza B1.
Maksymalny czas nieprzerwanej pracy urządzenia wynosi
2 minuty. Przed kolejnym uruchomieniem zostaw urządzenie
przynajmniej przez 5 minut do ostygnięcia. Po wykonaniu
30 takich cykli zostaw urządzenie przynajmniej przez 30 minut
do ostygnięcia.
Popychacz przeznaczony jest do płynnego przesuwania surowców do przestrzeni
ślimaka. Do podajnika wkładaj zawsze poszczególne kawałki surowców iodpowiednią
siłą ipłynnie naciskaj na popychacz. Podczas pracy kontroluj stan idrożność końcówki
patrzeniem wpodajnik. Nigdy nie napełniaj podajnika surowcami aż do jego górnej
krawędzi. Przerabianie dużej ilości surowców jednocześnie może spowodować
przeciążenie jednostki silnikowej.
■ Do wyłączenia urządzenia ustaw wyłącznik A12 wpozycji OFF (wyłączone).
UŻYTECZNE RADY
■ Zalecamy przerabiać świeże idojrzałe owoce iwarzywa. Mają one lepszy smak.
■ Podczas przerabiania kilku rodzajów surowców trzeba surowce wystarczająco
zmieszać (homogenizować) i wyjściowa mieszanka musi mieć charakterystyczną
konsystencję lodów. Jeżeli wychodząca mieszanka odłamuje się po częściach, to
surowiec jest stale zmrożony.
■ Surowce jak śmietanka albo jogurt muszą zostać przed przerabianiem zawsze
zamrożone.
■ Na przygotowane lody możesz użyć tartej czekolady, kokosu itp.
DEMONTAŻ ZESTAWU ZURZĄDZENIA
■ Zzestawu odbierz popychacz B1. Podajnik przekręć wkierunku wskazówek zegara
iwysuń zotworu jednostki silnikowej (rys. C).
■ Zdejmij dozownik wyjściowy B4 ze ślimaka przez jego przekręcenie w kierunku
wskazówek zegara. Potem wyjmij ślimaka zpodajnika.
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
PROBLEM MOŻLIWE ROZWIĄZANIE
Po uruchomieniu
wyłącznikiem A12
urządzenie włącza się
tylko przerywanie albo
wogóle nie dojdzie do
jego uruchomienia
Wyłącz urządzenie, odłącz je od gniazdka sieciowego
izaczekaj, dopóki nie zatrzymają się wirujące części.
Sprawdź, czy zmontowałeś urządzenie poprawnie
zgodnie zinstrukcjami podanymi wrozdziale
KOMPLETACJA URZĄDZENIA.
Urządzenia nie można
uruchomić
Jeżeli nie doszło do braku zasilania, prawdopodobnie
wadliwy jest wyłącznik A12 albo przewód zasilający.
Skontaktuj się zdostawcą albo fachowym serwisem.
Podajnik nieustannie się
zapycha
Przerabiany surowiec jest zbyt duży. Pokrój surowiec na
mniejsze kawałki.
Zbyt szybko wkładasz surowiec do podajnika albo
nadmiernie naciskasz na popychacz. Zwolnij
wkładanie surowców ipopychacz naciskaj delikatnie.
Kawałki żywności mogły przykleić się do końcówki
izapchać podajnik. Wtakim razie, wyłącz urządzenie,
odłącz je od gniazdka sieciowego izaczekaj, dopóki
nie zatrzymają się wirujące części. Zdemontuj
podajnik oraz końcówkę iwszystko wyczyść zgodnie
zinstrukcjami podanymi wrozdziale Konserwacja
iczyszczenie.
Do wciskania żywności
przez
podajnik konieczny jest
większy nacisk
Twardsze surowce, jak np. ziemniaki albo twardy ser,
trzeba przeciskać podajnikiem przy użyciu większej siły.
Jest to normalne. Przestrzega 5-minutowej przerwy po
każdy 2 godzinach pracy urządzenia.
KONSERWACJA ICZYSZCZENIE
Ostrzeżenie:
Przed przystąpieniem do jakiegokolwiek czyszczenia lub
konserwacji, należy urządzenie odłączyć od elektrycznej sieci
iodczekać do całkowitego ostygnięcia.
Notatka:
Niektóre surowce, jak np. marchewka, mogą spowodować zabarwienie
plastikowych części urządzenia.
Jeżeli takie zjawisko będzie miało miejsce, zmocz papier kuchenny
wmałej ilości oleju jadalnego ija najszybciej wytrzyj nim
zabarwioną część urządzenia. Następnie taką część wyczyść według
poniższej procedury.
Zabarwienie akcesoriów nie ma żadnego wpływu na poprawne działanie
urządzenia inie jest powodem do reklamacji.
■ Jeżeli korzystałeś z urządzenia przez dłuższy czas, możliwe jest, że jednostka
silnikowa będzie gorąca. Przed czyszczeniem zostaw ją do ostygnięcia.
■ Urządzenie ijego akcesoria czyść natychmiast po każdym użyciu.
■ Zestaw do tarcia albo zestaw do produkcji lodów rozłóż na poszczególne
części zgodnie z odpowiednim rozdziałem. Zestaw rozłóż na poszczególne
części i starannie wyczyść je i pozbaw resztek surowców, umyj w ciepłej wodzie
zdodatkiem środka do mycia naczyń iopłucz pod czystą bieżącą wodą. Następnie
zostaw je do wyschnięcia lub dokładnie wytrzyj do sucha delikatną ściereczką. Nie
używaj abrazyjnych środków czyszczących.