Sencor SFD 742RD Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
PL-1
Suszarka do żywności
Instrukcja obsługi
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
SFD 742RD
Przed użyciem tego urządzenia prosimy o dokładne zaznajomienie się z niniejszą instrukcją, nawet
jeżeli używają Państwo produktu podobnego typu. Urządzenie należy wykorzystywać tylko tak, jak
jest to opisane w tej instrukcji obsługi. Instrukcję należy zachować do ewentualnego zastosowania
w przyszłości.
Zalecamy zachować oryginalny karton służący do transportu urządzenia, materiały pakunkowe, dowód
sprzedaży i kartę gwarancyjną minimalnie przez okres obowiązywania gwarancji. W razie transportu
urządzenie należy zapakować do oryginalnego pudełka, w którym zostało dostarczone od producenta.
PL-2
PL
Suszarka do żywności
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
SPIS TREŚCI
ISTOTNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA ............................................................................................................. 3
WAŻNE ZLECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA ............................................................................................... 3
OPIS SUSZARKI DO ŻYWNOŚCI ............................................................................................................................... 6
USTAWIENIE WYSOKOŚCI POMIĘDZY TACAMI ..................................................................................................... 6
ZASADA SUSZENIA .................................................................................................................................................. 7
SPOSÓB POSTĘPOWANIA ....................................................................................................................................... 7
PRZYGOTOWANIE DO SUSZENIA ........................................................................................................................... 7
PRZYWRACANIE SUSZONYCH PRODUKTÓW DO PIERWOTNEGO STANU ........................................................... 8
SUSZENIE .................................................................................................................................................................. 9
PAKOWANIE I PRZECHOWYWANIE ...................................................................................................................... 10
ZMIENIANIE TACEK ............................................................................................................................................... 10
WARTO ZAPAMIĘTAĆ ........................................................................................................................................... 10
PRZEPISY ................................................................................................................................................................ 11
TABELA ZALECANYCH CZASÓW SUSZENIA OWOCÓW ...................................................................................... 12
TABELA ZALECANYCH CZASÓW SUSZENIA WARZYW ........................................................................................ 13
UTRZYMANIE I KONSERWACJA ............................................................................................................................ 15
DANE TECHNICZNE ................................................................................................................................................ 15
WSKAZÓWKI I INFORMACJE DOTYCZĄCE GOSPODARKI ZUŻYTYM OPAKOWANIEM .................................... 16
UTYLIZACJA ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH I ELEKTRONICZNYCH ................................................... 16
Suszarka do żywności
SFD 742RD
PL
PL-3
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
ISTOTNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci w wieku
od 8 lat oraz osoby o obniżonych zdolnościach fi zycznych
i umysłowych lub niewielkim doświadczeniu i wiedzy,
o ile jest nad nimi sprawowany nadzór lub zostały one
pouczone o korzystaniu z urządzenia w bezpieczny sposób
i zdają sobie sprawę z ewentualnego niebezpieczeństwa.
Dzieci nie powinny się bawić urządzeniem. Czyszczenia
i konserwacji nie mogą dokonywać dzieci poniżej 8 roku
życia oraz dzieci, nad którymi nie jest sprawowany nadzór.
Urządzenie i jego kabel doprowadzający przechowuj
poza zasięgiem dzieci poniżej 8 roku życia.
WAŻNE ZLECENIA DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed podłączeniem urządzenia do sieci należy się
upewniç, że napięcie podane na tabliczce znamionowej
urządzenia odpowiada napięciu sieciowemu w kontakcie.
Woda i napięcie elektryczne są niebezpieczną kombinacją.
Nigdy nie należy używać urządzenia w pobliżu wanny,
prysznica lub basenu.
Nigdy nie należy używać akcesoriów, które nie zostały
dostarczone razem z tym urządzeniem lub nie są
przeznaczone do tego typu urządzeń.
Urządzenia nie należy ustawiaç na parapetach okien.
Należy się upewniç, że przewód sieciowy i wtyczka nie
będą mieç kontaktu z wodą i wilgocią.
Urządzenie należy stawiaç zawsze na równej i suchej
powierzchni.
PL-4
PL
Suszarka do żywności
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
Urządzenia nie wolno polewaç wodą ani żadną inną
cieczą. Dolnej części urządzenia, do której jest podłączony
przewód sieciowy, nie wolno nigdy zanurzaç w wodzie
ani innej cieczy. Do urządzenia nie należy nalewaç wody
ani żadnej innej cieczy.
• Urządzenie przeznaczone jest do użytku domowego.
Urządzenia nie należy używać w warunkach przemysłowych
lub na zewnątrz!
W pobliżu urządzenia nie wolno używać aerozoli.
O ile urządzenie będzie używane w pobliżu dzieci, należy
zachowaç zwiększoną ostrożność i tak ustawiç urządzenie,
aby znajdowało się poza ich zasięgiem.
Jeśli urządzenie nie będzie używane, należy je odłączyć od
sieci. Podobnie należy postąpić w przypadku czyszczenia lub
przemieszczania urządzenia. Przed rozłożeniem urządzenia
na części należy poczekaç aż ostygną.
Nie wolno włączać przewodu zasilającego do kontaktu,
jeśli poszczególne piętra urządzenia są odwrócone
(pozycja do przechowywania) oraz nie wolno ich ustawiaç
w pozycji do przechowywania, o ile całkowicie nie ostygły.
Urządzenia nie wolno ustawiaç na kuchence elektrycznej
ani gazowej lub w ich pobliżu, nie wolno umieszczaç
go w pobliżu otwartego ognia i innych urządzeń lub
elementów będących źródłem ciepła.
Nie należy używać uszkodzonego urządzenia lub
urządzenia z uszkodzonym przewodem zasilającym albo
uszkodzona wtyczką sieciową.
W żadnym przypadku nie należy naprawiaç urządzenia
samodzielnie ani w żaden sposób go nie modyfi kowaç -
istnieje ryzyko porażenia prądem elektrycznym. Wszelkie
naprawy tego urządzenia należy powierzaç fachowemu
serwisowi lub specjalistycznej fi rmie. Ingerencje
Suszarka do żywności
SFD 742RD
PL
PL-5
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
w urządzenie w trakcie obowiązywania gwarancji grożą
ryzykiem jej utraty.
Nie należy umieszczaç przewodu zasilającego urządzenia
w pobliżu rozgrzanych powierzchni lub ostrych
przedmiotów. Na przewód zasilający nie należy kłaść
ciężkich przedmiotów, kabel należy umieścić w taki
sposób, aby nikt po nim nie chodził lub nie mógł się
o niego zahaczyç. Należy dbaç o to, aby przewód zasilający
nie zwisał przez krawędź stołu lub nie dotykał gorących
powierzchni.
• Nie należy odłączać urządzenia od prądu pociągając
za kabel - istnieje niebezpieczeństwo uszkodzenia
przewodu zasilającego/wtyczki. Przewód należy odłączać
od kontaktu pociągając za wtyczkę.
Nie należy używać urządzenia do innych celów niż te, do
których jest przeznaczone.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, jego
wymianę zlecamy do wyspecjalizowanego serwisu. Nie
wolno używać urządzenia z uszkodzonym przewodem
zasilającym lub wtyczką.
Ostrzeżenie:
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do
sterowania za pomocą programatora, zewnętrznego
wyłącznika czasowego lub zdalnego sterowania.
Urządzenie to przeznaczone jest jedynie do użytku
domowego!
Nie wolno go myç w zmywarce do naczyń!
PL-6
PL
Suszarka do żywności
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
OPIS SUSZARKI DO ŻYWNOŚCI
A
2
1
3
1 Pokrywa
2 Tace
3 Przycisk włącz / wyłącz
USTAWIENIE WYSOKOŚCI POMIĘDZY TACAMI
Suszarka do żywności pozwala na dwie możliwości ustawienia wysokości poziomów. Do ustawienia
niższej (podstawowej) wysokości 1,5 cm połóż na siebie tace tak, jak pokazane jest na B1. Tace ustaw
tak, by języczki, które znajdują się w części dolnej tac, znajdowały się obok rowków znajdujących się
w górnej części każdej tacy.
Do ustawienia odstępu 2,8 cm ustaw i ułóż tace na siebie tak, by języczki znalazły się dokładnie
w rowkach, tak jak pokazuje B2.
B
2
1
Suszarka do żywności
SFD 742RD
PL
PL-7
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
ZASADA SUSZENIA
Przy suszeniu należy sporządzać notatki, np. o masie suszonych produktów przed i po suszeniu oraz
czasie suszenia itp. Zebrane dane mogą przyczyniç się do poprawy jakości otrzymanych produktów.
Informacje te należy zapisaç na nalepkach, a następnie nakleiç je na naczynia, w których będzie
przechowywana suszona żywność.
Po namoczeniu w wodzie suszony produkt może byç przywrócony do pierwotnego stanu i można go
wykorzystaç do przygotowania ulubionych dań, np. zup, duszonych warzyw i sałatek. Z ponownie
nawodnionych (przywróconych do pierwotnego stanu sprzed suszenia) owoców, także delikatnych
jagód czy malin, można przygotowaç świetne potrawy.
Suszenie jest bardzo dobrą metodą przetwarzania żywności, nie wymaga skomplikowanego
wyposażenia, a do przechowywania suszonej żywności wystarczy niewiele miejsca.
Przy zastosowaniu tej metody, w trakcie podgrzewania żywności odparowywana jest zawarta w niej
wilgoç, a powstała para wodna odprowadzana jest na zewnątrz.
Większość produktów żywnościowych uwalnia wilgoç w trakcie krótkiego suszenia. Oznacza to, że
mogą zaabsorbowaç dużą ilość ciepła i jednocześnie oddaç dużą ilość pary wodnej.
SPOSÓB POSTĘPOWANIA
Warzywa i owoce, które chcą Państwo suszyç, muszą byç najwyższej jakości - świeże i całkowicie dojrzałe.
Gorsza jakość warzyw i owoców ma wpływ na jakość suszonych produktów. Niedojrzałe produkty mogą
po wysuszeniu mieç nieodpowiedni smak i kolor, przejrzałe będą natomiast zbyt twarde, włókniste lub
miękkie i kaszowate.
Warzywa i owoce należy poddaç suszeniu natychmiast po ich zebraniu. Należy je umyç i w ten sposób
pozbawiç niepotrzebnych zanieczyszczeń i pozostałości oprysków chemicznych. Sztuki gorszej jakości
należy usunąć, ponieważ znajdująca się na nich pleśń może mieç wpływ na końcowy efekt suszenia
całości.
Niektóre płody należy przed suszeniem pokroiç, pozbawiç szypułek i pestek. Mniejsze kawałki suszą się
lepiej i bardziej równomiernie.
PRZYGOTOWANIE DO SUSZENIA
Enzymy zawarte w owocach i warzywach mają wpływ na ich kolor i smak w trakcie dojrzewania.
Enzymy te działają również w trakcie suszenia i przechowywania, o ile produkt nie został wcześniej
poddany obróbce, która ma spowolniç aktywność enzymów.
W ramach wstępnego przygotowania warzyw można je wcześniej obgotowaç. Pomaga to zachowaç
kolor i przyśpiesza proces suszenia dzięki rozluźnieniu ich tkanek. Jednocześnie zapobiega niechcianym
zmianom smaku w trakcie przechowywania oraz pomaga w ich odświeżeniu przy kolejnym gotowaniu.
Wiele rodzajów owoców o jasnym miąższu (szczególnie jabłka, morele, brzoskwinie, nektarynki
i gruszki) ma tendencję do ciemnienia w trakcie suszenia i przechowywania. Aby uniknąć tego
zjawiska, najlepiej wstępnie obgotowaç te owoce lub namoczyç je w odpowiednim roztworze wodnym
-skuteczność tych metod jest jednak różna.
PL-8
PL
Suszarka do żywności
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
Poniżej podanych jest kilka porad, jak przygotowaç odpowiednie roztwory:
Sok ananasowy lub cytrynowy zapobiega brązowieniu. Owoce należy wkroiç bezpośrednio do
soku. Po ok. 2 minutach należy je wyjąć i położyć na tacki suszarki. Owoce można też namoczyç
w miodzie, przyprawach korzennych, soku pomarańczowym lub cytrynowym albo posypaç je
wiórkami kokosowymi, aby zyskały przyjemny aromat. Mogą też Państwo wykorzystaç swoją
fantazję i przygotowaç własny aromatyczny roztwór.
Wodorosiarczan sodu: rozpuścić 1 łyżeczkę wodorosiarczanu sodu w 1,3 l. Przygotowane owoce
moczyç w roztworze przez 2 minuty. W ten sposób zapobiegną Państwo utracie witaminy C
i zachowają wyraźny kolor owoców. Wodorosiarczan sodu można kupiç w aptece.
Roztwór soli stołowej
Roztwór kwasu askorbinowego lub kwasku cytrynowego. Można też zastosowaç powszechnie
sprzedawaną mieszankę antyutleniającą, zawierającą kwas askorbinowy, która nie jest jednak tak
skuteczna jak czysty kwas askorbinowy.
Owoce mogą byç obgotowane na parze, jednak może to spowodowaç ich zmięknięcie i utrudniç dalszą
obróbkę.
Obgotowanie w syropie pomaga zachowaç kolor jabłek, moreli, fi g, nektarynek, brzoskwiń, gruszek
i śliwek. Po wysuszeniu będą one słodsze.
Owoce o sztywnej skórce (winogrona, suszone śliwki, śliwki, czereśnie, fi gi i niektóre rodzaje jagód)
dobrze jest obgotowaç w wodzie, aby ich skórki lekko popękały. To umożliwi szybsze wydostawanie się
wilgoci z ich wnętrza w trakcie suszenia.
Przed właściwym suszeniem należy z produktów usunąć nadmiar wilgoci, np. układając je na papierowych
serwetkach. Tacki suszące powinny byç pokryte warstwą produktów o odpowiedniej grubości (patrz
tabele). W razie potrzeby na tackach suszących można rozłożyć delikatne płótno (delikatną gazę), aby
zapobiec przyklejaniu się do siebie poszczególnych kawałków.
Ilość produktów przeznaczonych do jednorazowego suszenia nie powinna zajmowaç więcej niż
3/4 powierzchni tacki, a plasterki nie powinny byç grubsze niż 0,6 cm.
PRZYWRACANIE SUSZONYCH PRODUKTÓW DO PIERWOTNEGO STANU
Nie wszystkie suszone produkty muszą byç przywrócone do pierwotnego stanu, w stanie wysuszonym
lepsze są szczególnie owoce. W przeciwieństwie do nich większość rodzajów warzyw jest smaczniejsza
po ich całkowitym odświeżeniu. Aby przygotowaç warzywa do gotowania, wystarczy je umyç w czystej
wodzie, a potem włożyć do zimnej, nieosolonej wody i przykryç. Jeśli jest to możliwie, najlepiej je
moczyç przez 2 -8 godzin, a potem ugotowaç w tej samej wodzie, której użyliśmy do ich namoczenia.
W razie potrzeby wody należy dodaç. Następnie doprowadziç do wrzenia, a potem obniżyć temperaturę
i gotowaç do miękkości. Pod koniec gotowania można już dodaç sól. Dodana zbyt wcześnie spowalnia
proces odzyskiwania dawnej wartości. W przypadku świeżych produktów ich gotowanie częściowo
pozbawia je aromatu. Aby przywróciç warzywa, np. marchew, do wcześniejszego stanu, do moczenia
należy użyć zimnej wody. Suszone produkty żywnościowe można odświeżać przez moczenie, gotowanie
lub łącząc obie te metody, a po ich zastosowaniu warzywa będą miały jakość zbliżoną do świeżych.
Suszenie nie pozbawia żywności bakterii, drożdży i pleśni. Jeśli proces moczenia w wyższej temperaturze
zostanie przedłużony, produkty będą podatniejsze na psucie. Dlatego, jeśli moczą Państwo owoce lub
warzywa dłużej niż 1 - 2 godziny, należy naczynie włożyć do lodówki.
Suszarka do żywności
SFD 742RD
PL
PL-9
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
Aby produkty nie straciły swoich wartości odżywczych, dobrze jest do przygotowania potraw użyć
wody, w której suszone produkty zostały namoczane.
Jedna fi liżanka suszonych warzyw ma po namoczeniu objętość ok. 2 fi liżanek. Aby przywróciç wilgoç
usuniętą z warzyw w trakcie suszenia, należy suszone warzywa zalaç zimną wodą i moczyç je w niej od
20 minut do 2 godzin. Następnie trzeba zalaç warzywa wrzącą wodą. Przy gotowaniu warzyw należy
doprowadziç je do wrzenia, a następnie gotowaç na wolnym ogniu.
Jedna fi liżanka wysuszonych owoców ma po namoczeniu objętość ok. 1 i 1/2 fi liżanki. Należy dodaç tylko
tyle wody aby zakryła owoce - w razie potrzeby można dolaç więcej wody. Do nawodnienia większości
owoców wystarczy 1 - 8 godzin. Zależy to od rodzaju owoców, wielkości kawałków i temperatury
wody (w gorącej wodzie proces ten jest krótszy). Jeśli czas namaczania będzie zbyt długi, owoce stracą
aromat. Do gotowania suszonych owoców najlepiej użyć wody, w której były namaczane. Gotowaç
należy je powoli i pod przykryciem.
Suszone lub namoczone warzywa i owoce mogą byç wykorzystane na wiele sposobów.
Suszone owoce są dobrą przekąską zarówno w domu, jak i w podróży. Kawałki owoców można dodaç
do ciast i słodyczy.
Odświeżone owoce można serwowaç jako kompoty lub polewy. Mogą również stanowiç dodatek do
przygotowania chleba, galaret, omletów, ciast, różnego rodzaju nadzienia, mleka, lodów i knedli.
Suszonych warzyw można używać do zup, duszonego mięsa, jako dekoracji do dań lub jako suchej
przekąski.
Odświeżonych warzyw można użyć do przygotowywania swoich ulubionych potraw, nie tylko mięsnych,
ale również galaret i sałatek warzywnych.
Pokruszone suszone warzywa sq świetnym dodatkiem do bulionów, zup i sosów.
Aby utrzymaç optymalne właściwości odżywcze suszonych produktów, zalecamy:
Przestrzegaç prawidłowego czasu przegotowywania wstępnego.
Pakowaç suszone produkty w prawidłowy sposób i przechowywaç je w chłodnym, suchym i ciemnym
miejscu.
Regularnie sprawdzaç stan przechowywanych produktów, czy nie absorbują wilgoci.
Konsumowaç suszone produkty jak najszybciej.
Przy gotowaniu odświeżonych suszonych produktów używać roztworu, w którym były namaczane.
SUSZENIE
Czas suszenia uzależniony jest od rodzaju owoców lub warzyw oraz wielkości poszczególnych
kawałków. Ilość produktów należy dostosowaç do wielkości tacek suszących.
Przed sprawdzeniem stopnia wysuszenia produktów, poddawanych suszeniu, należy wziąć próbkę, na
kilka minut włożyć do lodówki i schłodzić. Produkty, które są gorące, wydają się byç bardziej wilgotne
i miękkie niż w stanie schłodzonym.
Produkty żywnościowe powinny byç dobrze wysuszone, aby zapobiec aktywności mikrobiologicznej
mogącej spowodowaç ich zepsucie. Suszone warzywa powinny byç pod naciskiem twarde, ale
kruche. Suszone owoce powinny byç skórzaste i miękkie. Owoce przeznaczone do długotrwałego
przechowywania, powinny byç bardziej wysuszone niż te sprzedawane w sklepach.
PL-10
PL
Suszarka do żywności
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
PAKOWANIE I PRZECHOWYWANIE
Owoce pokrojone na różnej wielkości kawałki należy przez tydzień po ich wysuszeniu poddaç procesowi
„pocenia“ - aklimatyzacji, aby wilgotność poszczególnych kawałków uległa wyrównaniu. W celu
aklimatyzacji owoce należy włożyć do naczynia (nie może to byç naczynie plastikowe lub aluminiowe)
i pozostawiç w suchym i dobrze wietrzonym miejscu.
Suszone produkty przed zapakowaniem powinny byç dobrze schłodzone. Opakowania powinny byç
nieduże, aby suszone produkty po otwarciu opakowania zostały skonsumowane w całości.
Kawałki suszonych produktów należy wkładać do suchych opakowań ciasno jeden obok drugiego, ale
tak, aby się nie gniotły. Dobrym opakowaniem są słoiki szklane, lub inne szczelne opakowania nie
przepuszczające wilgoci. Metalowe puszki z odchylanym wiekiem mogą byç używane pod warunkiem,
że suszone produkty są w plastikowym woreczku.
Suszone produkty powinny byç regularnie, co najmniej raz w miesiącu, kontrolowane. Jeśli na
kawałkach suszonych produktów zauważą Państwo pleśń, należy je oddzieliç od reszty i wyrzuciç.
Pozostałe kawałki, na których nie było pleśni, należy poddaç pasteryzacji.
W celu pasteryzacji należy rozłożyć suszone produkty na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez
15 minut w temperaturze 80° C. Potem produkty należy ochłodzić i ponownie włożyć do czystego
i szczelnego opakowania.
ZMIENIANIE TACEK
Zasadą, na jakiej działa ta suszarka, jest cyrkulacja gorącego powietrza, które odprowadza wilgoç
z produktów żywnościowych. Tacki powinny byç w trakcie suszenia zmieniane, aby zapewniç
równomierne wysuszenie ich zawartości. Tacki najbliżej dna są wystawione na oddziaływanie najwyższej
temperatury - w tym miejscu suszenie jest najintensywniejsze. Dlatego należy po prostu wyjąć tacki
znajdujące się na dole i przenieść na górne piętra, a te z górnych pięter postawiç na dole.
WARTO ZAPAMIĘT
1) Najlepsze wyniki osiąga się stosując wysokiej jakości produkty. Należy zawsze suszyç tylko dobre
produkty, jeden zły kawałek może obniżyć jakość całej zawartości suszarki.
2) Ważne jest, aby produkty były czyste - należy je dokładnie umyç, miękkie lub zepsute sztuki
należy usunąć. Należy dbaç o czystość rąk, to samo dotyczy przyborów kuchennych, używanych do
przygotowania produktów, które będą suszone, a także poszczególnych tacek suszarki.
3) Czas suszenia jest różny i zależy od ilości produktów, grubości pojedynczych kawałków, ich
wielkości, wilgotności powietrza i ilości wilgoci zawartej w produktach.
4) Przed sprawdzeniem jakości wysuszenia należy ochłodzić suszone produkty.
5) Tacki mogą byç w razie potrzeby całkowicie zapełnione, pojedyncze sztuki mogą się prawie sty kaç
ze sobą, ale nie mogą leżeć na sobie.
6) W wysuszonych produktach może zostaç ok. 6 - 10% wilgoci bez ryzyka, że się zepsują. Wiele
suszonych produktów będzie miało skórzastą konsystencję, podobną do lukrecji.
7) Gdy tylko zauważą Państwo, że suszenie przebiega nierównomiernie, trzeba zmieniaç tacki. Tak
samo należy postępować wówczas, kiedy suszarka jest w całości wypełniona produktami.
8) Dobrze jest przed usunięciem pestek ze śliwek, winogron, czereśni wysuszyç je w 50% i dopiero
potem usunąć pestki. W ten sposób zapobiegną Państwo utracie soku.
Suszarka do żywności
SFD 742RD
PL
PL-11
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
PRZEPISY
Mieszanka owocowa
2 banany (obrane)
0,2 kg truskawek
1 fi liżanka kawałków ananasa (z konserwy)
Owoce należy pokroiç na równomierne kawałki o grubości ok. 0,6 cm. Po wysuszeniu i schłodzeniu
dodaç 1/4 fi liżanki wiórków kokosowych.
Jabłkowo-cynamonowe krqżki
2,25 kg jabłek
5 łyżeczek cynamonu
Obraç jabłka i usunąć z nich pestki. Pokroiç je na okrągłe plasterki o grubości ok. 0,6 cm. Przed suszeniem
posypaç je cynamonem.
Cytrusowa trójka
1,35 kg pomarańczy
5 cytryn
4 twarde grapefruity
Owoce należy umyç, pozostawiç skórkę i wszystko pokroiç na kawałki o grubości ok. 0,6 cm. Włożyć do
suszarki i wysuszyç.
Tropikalny raj
10x kiwi
1x ananas
3x papaja
Obraç papaje i kiwi, z ananasa usunąć środek, i obraç go, a potem wszystko pokroiç na kawałki
o grubości ok. 0,6 cm. Włożyć do suszarki i wysuszyç.
Truskawkowe upojenie
W mikserze zmiksowaç ok. 2 fi liżanek umytych świeżych truskawek z niewielką ilością soku jabłkowego.
Na tackę(i) położyć papier do pieczenia, wylaç na niego zmiksowane truskawki i równomiernie rozetrzeç
je po powierzchni tacek. Suszyç około 6 godzin - czas suszenia zależy od tego, w jakim stanie chcą
Państwo otrzymaç gotowe danie, czy ma byç kruche, czy miękkie. Wieko suszarki powinno byç otwarte.
Suszone mięso
W brytfannie należy zamarynowaç drobno pokrojone kawałki wołowiny lub indyka - w marynacie,
składającej się z 1 /4 fi liżanki sosu sojowego, zmieszanego z 2 łyżkami stołowymi cukru i 2 łyżkami
stołowymi przypraw (dowolnych). Marynatę należy dobrze rozmieszaç, posmarowaç nią wszystkie
powierzchnie mięsa, przykryç je folią i pozostawiç na 10-15 minut. Po zakończeniu marynowania,
trzeba położyć pojedyncze kawałki mięsa na tacki suszarki, tak, aby się nie dotykały. Im cieńsze kawałki
mięsa, tym krótszy jest okres suszenia (ok. 8-10 godzin w przypadku plasterków o grubości 0,15 cm).
Wieko suszarki powinno byç otwarte.
Robienie mieszanek zapachowych
Za pomocą tej suszarki mogą Państwo również zatrzymaç zapachy wiosny i lata. Należy oberwaç listki
kwiatów nadających się do suszenia, swobodnie je rozłożyć, na tackach pokrytych gazą i położyć na
pierwszym piętrze suszarki - pozostałe piętra powinny byç wolne. Po dokładnym wysuszeniu (ok. 5 godzin)
położyć listki w ozdobnych opakowaniach lub naczyniach i zamknąć je, aby nie uszedł z nich zapach.
PL-12
PL
Suszarka do żywności
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
TABELA ZALECANYCH CZASÓW SUSZENIA OWOCÓW
Podane poniżej czasy mają charakter orientacyjny i uzależnione są od temperatury pokojowej,
wilgotności powietrza, wilgotności suszonych produktów oraz tego, jak cienko zostały one pokrojone.
Również naturalna wilgotność poszczególnych owoców jest różna. Cukier owocowy, występujący
w niektórych owocach, wymaga dłuższego czasu suszenia.
Owoce Sposób przygotowania Test wysuszenia Czas suszenia
Jabłka Obraç ze skórki, wykroiç środki i pokroiç na
plasterki lub krążki. Przed włożeniem do
suszarki namoczyç przez 2 minuty. Następnie
wysuszyç i położyć na tacce suszarki.
Miękkie 4-15 godzin
Morele Suszyç przekrojone na pół lub okrojone na
çwiartki. Przed suszeniem należy poddaç
obróbce, aby zachowaç kolor i nie uszkodziç
skórek owoców.
Miękkie 8-36 godzin
Banany Obraç ze skórki i pokroiç na plasterki o gru-
bości 0,3 cm.
Kruche 5-24 godziny
Owoce szypuł-
kowe
Truskawki powinny byç pokrojone na plasterki
o grubości 0,9 cm. Pozostałe rośliny szypułko-
we pozostawiç w całości. Płody szypułkowe
o woskowatej powierzchni należy umyç
w gorącej wodzie.
Bez śladu wilgot-
ności
5-24 godziny
Czereśnie Nie należy ich pozbawiaç szypułek, o ile nie
będq natychmiast przetworzone. Można je
pokroiç na połówki, jeśli chcq Państwo to
zrobiç, po ich wysuszeniu w 50%.
Skórzaste, ale
maziste
ó - 36 godzin
Żurawina Dokładnie umyç, pokroiç lub pozostawiç
w całości.
Bez śladu wilgot-
ności
4-20 godzin
Winogrona (czer-
wone)
Umyç, usunąć pestki i pozostawiç całe. Miękkie, skórzaste ó - 36 godzin
Nekta rynki Nie trzeba ich obieraç, można pokroiç w plas-
terki lub krążki o grubości 0,9 cm.
Miękkie 6-24 godzin
Skórki pomarańc-
zowe
Pokroiç w podłużne plasterki i wysuszyç.
Pokruszyç je aż po wysuszeniu.
Kruche 6-15 godzin
Brzoskwinie W trakcie suszenia można usunąć z nich
skórkę. Pestki usunąć po przesuszeniu w 50%.
Przed wysuszeniem rozłupać lub pokroiç na
çwiartki.
Miękkie, skórzaste 5-24 godziny
Gruszki Obraç i usunąć środki oraz zdrewniałe części.
Pokroiç na plasterki, krążki lub na ich połów-
ki, pokroiç w çwiartki lub ósemki.
Miękkie, skórzaste 5-24 godziny
Hurma wschod-
nia
Używać jedynie dojrzałych owoców. Umyç je,
usunąć główkę i pokroiç na plasterki o gru-
bości 0,9 cm.
Miękkie 5-20 godzin
Ananas (świeży) Usunqć środki i obraç, pokroiç na plasterki lub
kawałki.
Miękkie 6-36 godzin
Ananas (konser-
wowy)
Wysuszyç i ewentualnie pokroiç na cząstki.
Rozłożyć na tackach.
Miękkie, skórzaste 6-36 godzin
Âliwki Umyç je i pozostawiç w całości lub prze-
połowione, usunqć ogonki, ew. pestki, kiedy
sq na pół wysuszone.
Są miękkie 5-24 godziny
Suszarka do żywności
SFD 742RD
PL
PL-13
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
Suszone śliwki Postępować jak w przypadku zwykłych śliwek,
ale przed suszeniem zamoczyç je na 2 minuty
we wrzącej wodzie.
Są skórzaste 8-36 godzin
Rabarbar Używać jedynie cienkich pędów. Umyç i po-
kroiç na kawałki o długości 2,5 cm.
Bez śladu wilgot-
ności
4-16 godzin
TABELA ZALECANYCH CZASÓW SUSZENIA WARZYW
Warzywa Sposób przygotowania Test wysuszenia Czas suszenia
Karczochy Pokroiç na pasterki o grubości 0,3 cm.
Gotowaç 5-8 minut w 3/4 fi liżanki wody z 1
łyżkq stołową soku cytrynowego.
Kruche 4-12 godzin
Szparagi Umyç i pokroiç na kawałki o długości 2,5 cm.
Czubki zapewniają lepszą jakość produktu.
Tylna część, rozgnieciona przed suszeniem,
stanowi świetny dodatek smakowy do
różnych potraw.
Kruche 4-10 godzin
Fasole (zielone
lub żółte)
Pokroiç na kawałki o długości 2,5 cm lub
sposobem francuskim. Parzyç tak długo,
aż staną się prześwitujące. Po częściowym
wysuszeniu przemieszaç fasole tak, aby te,
które są na środku tacki, znalazły się na jej
skraju i odwrotnie.
Są kruche 4-14 godzin
Buraki Odkroiç korzenie i wszystko co jest 2,5 cm
od górnej i dolnej części, umyç, obgotowaç,
schłodziç, usunąć skórkę. Pokroiç w kostkę lub
na plasterki.
Są kruche, ciemno
czerwone
4-12 godzin
Brukselka Usunąć z brukselek ogonki i przekroiç je na
pół.
Są kruche 5-15 godzin
Brokuły Obraç i pokroiç w taki sam sposób jak do
spożycia, dokładnie umyç, 3-5 minut sparzyç.
Kruche 5-15 godzin
Kapusta Odciąć główkę i pokroiç na krążki o grubości
0,3 cm. Ârodek pokroiç na plasterki o grubości
0,6 cm. Należy użyć najniższej tacki suszarki.
Skórzaste 4-12 godzin
Marchew Należy wybraç młodą, z delikatnymi
korzeniami. Sparzyç aż zmięknie, pokroiç
w plasterki, na kawałki lub w kostkę.
Skórzaste 4-12 godzin
Kalafi or Do 2,2 l gorącej wody nasypaç 3 łyżki stołowe
soli i w tym roztworze moczyç kalafi or przez
2 minuty. Sparzyç aż zmięknie.
Skórzasty 5-15 godzin
Seler Oddzieliç głqb od liści Obie części dobrze
umyç. Pokroiç głqb w plasterki o grubości
0,6 cm. Najpierw suszyç liście.
Kruchy 4-12 godzin
Kukurydza Przed sparzeniem usunqć skórkę i zepsute
fragmenty. Obgotowaç całq kolbę kukurydzy.
Oddzieliç ziarna kukurydzy od kolby,
odkrawa-jqc je, a następnie rozłożyć na tacce.
W trakcie suszenia kilka razy zamieszaç.
Krucha 4-15 godzin
PL-14
PL
Suszarka do żywności
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
Ogórek Obraç i pokroiç w plasterki o grubości 0,3 cm
i wysuszyç.
Skórzasty 4-14 godzin
Bakłażan Skróciç, umyç, pokroiç na plasterki o grubości
od 0,6 cm do 1,2 cm i rozłożyć na tackach.
Kruche 4-14 godzin
Cebula i por Usunqć skórkę, pokroiç na kawałki o grubości
1,2 cm w trakcie suszenia kilka razy
zamieszaç.
Skórzaste 4-10 godzin
Okra Używać jedynie młodych, delikatnych
strqczków. Umyç, skróciç, pokroiç na krqżki
i grubości 0,6 cm.
Skórzasta 3-10 godzin
Pietruszka
(natka)
Rozerwaç na drobne kawałki, wysuszyç,
następnie w razie potrzeby skróciç.
2-10 godzin
Pasternak Postępować tak samo jak z marchwiq.
Groszek Używać jedynie młodych i słodkich kawałków.
Wyjqć zawartość strqczków i lekko
podgotowaç (3-5 minut).
Kruchy 4-10 godzin
Papryka (zielona
i ziele angielskie)
Pokroiç na plasterki lub krqżki o długości
0,6 cm, usunqć ziarenka, umyç i wysuszyç.
Sq kruche aż
skórzaste
4-10 godzin
Ziemniaki Obieranie nie jest konieczne. Pokroiç na
plasterki o grubości od 0,4 cm do 0,6 cm, na
kostki lub francuskim sposobem. Postępować
tak samo jak z burakami.
Sq kruche 5-12 godzin
Dynia Pokroiç na małe kawałki. Piec lub sparzyç aż
zmięknie. Pokroiç na plasterki o szerokości
2,5 -7,5 cm, obraç i usunqć miqższ. Pokroiç
na plasterki o grubości 1,2 cm i włożyć do
miksera. Suszyç na papierze do pieczenia.
Skórzaste 5-15 godzin
Pomidory Umyç, usunqć szypułki. Wymoczyç we wrzqcej
wodzie aż do zmięknięcia skórki. Przed
suszeniem pokroiç na plasterki.
Skórzaste 6-24 godziny
Brukiew Postępować tak samo jak z marchwią, ale
drobniej pokroiç.
Cukinia Patrz bakłażan.
Czosnek Podzieliç na pojedyncze zqbki, zdjqć
zewnętrzną skórkę, pokroiç na plasterki
i suszyç na tacce. Po wysuszeniu można
w razie potrzeby użyć jako przyprawy (po
zmieleniu).
Kruche 4-15 godzin
Warzywa
liściowe (szpinak,
kapusta,
gorczyca,
brukiew)
Dokładnie umyç, usunąć sztywne szypułki.
Sparzyç aż warzywo straci kruchość, ale nie
nasiąknie wodq.
Bardzo kruche 4-10 godzin
Grzyby Wybraç świeże, małe grzybki. Usunąć
zanieczyszczenia szczotką lub wilgotną
ściereczką. Pokroiç, skróciç lub suszyç w całości
- to zależy od ich wielkości.
Skórzaste aż
kruche - to zależy
od ich wielkości
i wieku
3-10 godzin
Suszarka do żywności
SFD 742RD
PL
PL-15
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
UTRZYMANIE I KONSERWACJA
Przed czyszczeniem urządzenia należy je odłączyć od sieci elektrycznej.
Do czyszczenia poszczególnych tacek suszarki do żywności wystarczy użyć szmatki, nawilżonej
w delikatnym roztworze środka do mycia naczyń, w przypadku większego zabrudzenia - opłukaç tacki
pod letnią wodą.
Do czyszczenia urządzenia nie należy używać rozpuszczalników lub rozcieńczalników, ew. środków
czyszczących, które mogą porysowaç czyszczone powierzchnie i uszkodziç plastikowe elementy.
Jeśli urządzenie nie będzie używane, należy przechowywaç je w suchym miejscu poza zasięgiem dzieci.
W celu przechowywania urządzenia (po jego rozmontowaniu) można użyć oryginalnego opakowania.
DANE TECHNICZNE
Napięcie znamionowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 220−240 V
Częstotliwość nominalna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50/60 Hz
Nominalny pobór mocy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 200 240 W
Klasa ochrony przed porażeniem prądem elektrycznym . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . II
Głośność . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 dB (A)
Deklarowana wartość emisji głośności tego urządzenia wynosi 60 dB(A), co oznacza poziom A mocy
akustycznej w stosunku do referencyjnej mocy akustycznej 1 pW.
Wyjaśnienie terminów technicznych
Stopień ochrony przed porażeniem prądem elektrycznym:
Klasa II - Ochrona przed porażeniem prądem elektrycznym jest zapewniona za pomocą podwójnej lub
wzmocnionej izolacji.
Ze względu na nieustanne udoskonalanie wyrobów producent zastrzega sobie prawo do zmian tekstu,
designu i specyfi kacji technicznej bez uprzedzenia.
PL-16
PL
Suszarka do żywności
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
WSKAZÓWKI I INFORMACJE DOTYCZĄCE GOSPODARKI ZUŻYTYM OPAKOWANIEM
Zużyty materiał opakowaniowy należy dostarczyć do punktu przeznaczonego do składowania od-
padu, wyznaczonego przez urzędy lokalne.
UTYLIZACJA ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH I ELEKTRONICZNYCH
Ten symbol, umieszczony na produktach lub w ich dokumentacji, oznacza, że zużytych
wyrobów elektrycznych i elektronicznych nie wolno likwidować wraz ze zwykłym
odpadem komunalnym. W celu zapewnienia należytej likwidacji, utylizacji i recyklingu
tych wyrobów należy przekazać je do wyznaczonych składnic odpadów. W niektórych
krajach Unii Europejskiej lub innych państwach europejskich można zamiast tego
zwrócić tego rodzaju wyroby lokalnemu sprzedawcy przy kupnie ekwiwalentnego
nowego produktu. Właściwa likwidacja tych produktów pozwoli zachować cenne
źródła surowców naturalnych i pomoże w zapobieganiu negatywnemu wpływowi na
środowisko naturalne i zdrowie ludzkie, co może spowodować niewłaściwa likwidacja
odpadów. Szczegółowych informacji udzielą Państwu urzędy miejskie lub najbliższe
składnice odpadów. W przypadku niewłaściwej utylizacji tego rodzaju odpadu mogą
zostać nałożone kary zgodnie z lokalnymi przepisami.
Dotyczy przedsiębiorców z krajów Unii Europejskiej
Jeśli chcą Państwo likwidować urządzenia elektryczne i elektroniczne, prosimy
o uzyskanie potrzebnych informacji od sprzedawcy lub dostawcy wyrobu.
Likwidacja wyrobów w krajach spoza Unii Europejskiej
Ten symbol obowiązuje w Unii Europejskiej. Jeśli chcą Państwo zlikwidować ten wyrób,
prosimy o uzyskanie potrzebnych informacji dotyczących prawidłowego sposobu
likwidacji od lokalnych urzędów lub od sprzedawcy.
Ten wyrób spełnia wszystkie podstawowe wymagania dyrektyw UE, które go dotyczą.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Sencor SFD 742RD Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi