PL-8
PL
Suszarka do żywności
SFD 742RD
Copyright © 2015, Fast ČR, a.s. Revision 11/2015
Poniżej podanych jest kilka porad, jak przygotowaç odpowiednie roztwory:
• Sok ananasowy lub cytrynowy zapobiega brązowieniu. Owoce należy wkroiç bezpośrednio do
soku. Po ok. 2 minutach należy je wyjąć i położyć na tacki suszarki. Owoce można też namoczyç
w miodzie, przyprawach korzennych, soku pomarańczowym lub cytrynowym albo posypaç je
wiórkami kokosowymi, aby zyskały przyjemny aromat. Mogą też Państwo wykorzystaç swoją
fantazję i przygotowaç własny aromatyczny roztwór.
• Wodorosiarczan sodu: rozpuścić 1 łyżeczkę wodorosiarczanu sodu w 1,3 l. Przygotowane owoce
moczyç w roztworze przez 2 minuty. W ten sposób zapobiegną Państwo utracie witaminy C
i zachowają wyraźny kolor owoców. Wodorosiarczan sodu można kupiç w aptece.
• Roztwór soli stołowej
• Roztwór kwasu askorbinowego lub kwasku cytrynowego. Można też zastosowaç powszechnie
sprzedawaną mieszankę antyutleniającą, zawierającą kwas askorbinowy, która nie jest jednak tak
skuteczna jak czysty kwas askorbinowy.
Owoce mogą byç obgotowane na parze, jednak może to spowodowaç ich zmięknięcie i utrudniç dalszą
obróbkę.
Obgotowanie w syropie pomaga zachowaç kolor jabłek, moreli, fi g, nektarynek, brzoskwiń, gruszek
i śliwek. Po wysuszeniu będą one słodsze.
Owoce o sztywnej skórce (winogrona, suszone śliwki, śliwki, czereśnie, fi gi i niektóre rodzaje jagód)
dobrze jest obgotowaç w wodzie, aby ich skórki lekko popękały. To umożliwi szybsze wydostawanie się
wilgoci z ich wnętrza w trakcie suszenia.
Przed właściwym suszeniem należy z produktów usunąć nadmiar wilgoci, np. układając je na papierowych
serwetkach. Tacki suszące powinny byç pokryte warstwą produktów o odpowiedniej grubości (patrz
tabele). W razie potrzeby na tackach suszących można rozłożyć delikatne płótno (delikatną gazę), aby
zapobiec przyklejaniu się do siebie poszczególnych kawałków.
Ilość produktów przeznaczonych do jednorazowego suszenia nie powinna zajmowaç więcej niż
3/4 powierzchni tacki, a plasterki nie powinny byç grubsze niż 0,6 cm.
PRZYWRACANIE SUSZONYCH PRODUKTÓW DO PIERWOTNEGO STANU
Nie wszystkie suszone produkty muszą byç przywrócone do pierwotnego stanu, w stanie wysuszonym
lepsze są szczególnie owoce. W przeciwieństwie do nich większość rodzajów warzyw jest smaczniejsza
po ich całkowitym odświeżeniu. Aby przygotowaç warzywa do gotowania, wystarczy je umyç w czystej
wodzie, a potem włożyć do zimnej, nieosolonej wody i przykryç. Jeśli jest to możliwie, najlepiej je
moczyç przez 2 -8 godzin, a potem ugotowaç w tej samej wodzie, której użyliśmy do ich namoczenia.
W razie potrzeby wody należy dodaç. Następnie doprowadziç do wrzenia, a potem obniżyć temperaturę
i gotowaç do miękkości. Pod koniec gotowania można już dodaç sól. Dodana zbyt wcześnie spowalnia
proces odzyskiwania dawnej wartości. W przypadku świeżych produktów ich gotowanie częściowo
pozbawia je aromatu. Aby przywróciç warzywa, np. marchew, do wcześniejszego stanu, do moczenia
należy użyć zimnej wody. Suszone produkty żywnościowe można odświeżać przez moczenie, gotowanie
lub łącząc obie te metody, a po ich zastosowaniu warzywa będą miały jakość zbliżoną do świeżych.
Suszenie nie pozbawia żywności bakterii, drożdży i pleśni. Jeśli proces moczenia w wyższej temperaturze
zostanie przedłużony, produkty będą podatniejsze na psucie. Dlatego, jeśli moczą Państwo owoce lub
warzywa dłużej niż 1 - 2 godziny, należy naczynie włożyć do lodówki.