05/2017
- 5 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PL
Suszarka do żywności
Instrukcja obsługi
■
Przed użyciem tego urządzenia prosimy odokładne zaznajomienie się zniniejszą instrukcją, nawet jeżeli
używają Państwo produktu podobnego typu. Prosimy korzystać zurządzenia tylko tak, jak jest to opisane
winstrukcji użytkowania. Instrukcję należy zachować do ewentualnego zastosowania wprzyszłości.
■
Minimalnie w czasie trwania roszczeń z wadliwej realizacji, ewent. ustawowej gwarancji zalecamy
przechowywać oryginalne opakowanie transportowe, materiał opakowania, dowód zakupu
ipotwierdzenie zakresu odpowiedzialności sprzedającego lub kartę gwarancji. Wrazie transportu zalecamy
zapakować urządzenie ponownie do oryginalnego pudełka od producenta.
OPIS URZĄDZENIA
A1
Pokrywa
A2
Tace
A3
Przycisk włącz / wyłącz
USTAWIENIE WYSOKOŚCI POMIĘDZY TACAMI
■
Suszarka do żywności pozwala na dwie możliwości ustawienia wysokości poziomów. Do ustawienia
niższej (podstawowej) wysokości 1,5 cm połóż na siebie tace tak, jak pokazane jest na B1. Tace ustaw tak,
by języczki, które znajdują się wczęści dolnej tac, znajdowały się obok rowków znajdujących się wgórnej
części każdej tacy.
■
Do ustawienia odstępu 2,8 cm ustaw iułóż tace na siebie tak, by języczki znalazły się dokładnie wrowkach,
tak jak pokazuje B2.
ZMIANA TACY
■
Niniejsza suszarka do żywności została mądrze skonstruowana na podstawie przepływu gorącego
powietrza do odprowadzania powietrza z żywności. Tace powinny być podczas suszenia zmieniane,
wcelu zapewnienia równomiernego wysuszenia zawartości. Tace najbliżej dna poddane są najsilniejszemu
działaniu ciepła - tu suszenie odbywa się najszybciej.
■
Po prostu wyjmij je iumieść w wyższym piątrze, tace umieszczone na górze połóż bliżej części dolnej
suszarki.
PAMIĘTAJ
1) Najlepszych wyników osiągniesz stosowaniem jakościowej żywności. Susz zawsze świeżą, jakościową
żywność, zły kawałek może mieć wpływ na jakość całej zawartości suszarki.
2) Ważne jest, by żywność była czysta – dokładnie ją umyj, miękkie lub zepsute kawałki wyrzuć.
Dbaj oto, byś miał czyste ręce, to dotyczy także narzędzi kuchennych oraz poszczególnych tac suszarki,
których stosujesz do przygotowania żywności.
3) Czas suszenia jest różny izależny od ilości żywności, grubości poszczególnych kawałków, ich wielkości,
wilgotności zawartej bezpośrednio wżywności.
4) Przed kontrolą wysuszenia żywności pozostaw je ostygnąć.
5) Tace mogą zostać wrazie potrzeby wcałości zapełnione, poszczególne kawałki mogą prawie się dotykać,
ale nie mogą się przekrywać.
6) Wwysuszonej żywności może pozostać ok. 6 – 10 % wilgotności bez ryzyka ich zepsucia. Wiele wysuszonych
typów żywności będzie miało zmarszczoną konsystencję podobną do lukrecji.
7) Zmieniaj tace, kiedy zauważysz, że suszenie odbywa się nierównomiernie, albo kiedy suszarka jest wpełni
zapełniona żywnością.
8) Do usuwania pestek, jąder iszypułek śliwek, winogron, czereśni wysusz je z50 % ipotem usuń pestki, jądra
itd. Wten sposób zabronisz wycieku soku zżywności.
TABELA ZALECANYCH CZASÓW SUSZENIA OWOCÓW
■
Podane czasy są orientacyjne izależne są od temperatury pokojowej, wilgotności powietrza, wilgotności
suszonych surowców iod tego, jak cienko zostały pokrojone. Naturalna soczystość żywności jest różna.
Cukier owocowy niektórych rodzai wymaga dłuższego czasu suszenia.
Owoce Przygotowanie Test
suszenia
Czas
suszenia
Jabłka Usuń znich skorupki, jądra ipokrój je na plasterki lub
kółka. Przed włożeniem do suszarki namocz je przez
2 minuty. Następnie wysusz je ipołóż na tacy suszącej.
Są miękkie 4–15 godzin
Morele Wysusz je pokrojone na połowy lub pokrojone na
ćwiartki. Przed suszeniem przerób je tak, by zachowany
został kolor inie została uszkodzona skorupka owocu.
Są miękkie 8-36 godzin
Banany Usuń znich skorupki, jądra ipokrój je na plasterki
ogrubości 0,3 cm.
Są miękkie 5-24 godzin
Owoce jagodowe Truskawki powinny być pokrojone na plasterki
ogrubości 0,9 cm. Pozostałe owoce jagodowe pozostaw
wcałości.
Owoce jagodowe zpowierzchnią woskową umyj
we wrzątku.
Żadna
widoczna
wilgotność
5-24 godzin
Czereśnie Nie pozbawiaj ich szypułek, jeżeli nie będziesz ich
przerabiał natychmiast. Ich podzielenie na połowę jest
dowolne, jeżeli chcesz je podzielić na połowę wykonaj
to, kiedy są wysuszone z50 %.
Zmarsz
-
czone ale
maziste.
6-36 godzin
Brusznica Dokładnie umyj, pokrój lub pozostaw całe. Żadna
widoczna
wilgotność
4-20 godzin
Winogrono
(ciemnooletowe)
Umyj, usuń szypułki ipozostaw całe. Miękkie,
zmarsz
-
czone
6-36 godzin
Nektarynki Nie trzeba pozbawiać skorupki, można pokroić na
plasterki lub kółka ogrubości 0,9 cm.
Są miękkie 6-24 godzin
Skórki pomarańczy Pokrój je na podłużne plasterki iwysusz.
Rozmiażdż dopiero po wysuszeniu.
Są miękkie 6-15 godzin
Brzoskwinie Podczas wysuszania możesz znich usunąć skorupkę.
Pozbaw je pestek, jeżeli wysuszone są z50 %. Przed
wysuszeniem podziel je na połowę lub pokrój na ćwiartki.
Są miękkie,
zmarsz-
czone
5-24 godzin
Gruszki Pozbaw je skorupki, usuń jądra itkankę łykowatą
Pokrój je na kawałki, kółka albo podziel je na połowę,
pokrój na ćwiartki, czy ósemki.
Są miękkie
izmarsz
-
czone
5-24 godzin
Hurma Stosuj tylko dojrzałe owoce. Umyj, usuń główkę, pokrój
na plasterki lub kółka ogrubości 0,9 cm.
Są miękkie 5-20 godzin
Ananas (wcałości) Usuń zniego środek iskorupkę, pokrój na plasterki,
wycięcia ikawałki.
Są miękkie 6-36 godzin
Ananas
(konserwowany)
Wysusz iotrzęś. Rozłóż na tacach. Są zmarsz
-
czone
6-36 godzin
Śliwki Umyj je ipozostaw wcałości albo podziel na połowę,
pozbaw szypułek, ewent. pestek, kiedy są zpołowy
wysuszone.
Są miękkie 5-24 godzin
Suszone śliwki Procedura jak wprzypadku zwykłych śliwek, ale przed
wysuszaniem je najpierw namocz przez 2 minuty
we wrzątku.
Są zmarsz
-
czone
8-36 godzin
Rabarbar Stosuj wyłącznie cienkie pędy. Umyj ipokrój je na
kawałki odługości 2,54 cm
Żadna
widoczna
wilgotność
4-16 godzin
TABELA ZALECANYCH CZASÓW SUSZENIA WARZYW
Warzywa Przygotowanie Test suszenia Czas
suszenia
Serca zkarczochu Pokrój serca na plasterki ogrubości 0,3 cm.
Gotuj 5 – 8 minut w3/4 liżanki wody zawierających 1
łyżkę soku zcytryny.
Jest kruchy 4-12 godzin
Szparagi Umyj ipokrój je na kawałki odługości 2,54 cm
Czubki oferują lepszą jakość produktu. Tylna część
rozmiażdżona przed wysuszaniem stworzy doskonały
dodatek smakowy różnych dań.
Jest kruchy 4-10 godzin
Fasola (zielona
lub żółta)
Pokrój na kawałki odługości 2,54 cm albo na francuski
sposób. Parz dopóki nie będą przeźroczyste. Po
częściowym ususzeniu zmieszaj fasolę tak, że usuniesz
te, co są wśrodku tacy na jej brzeg iodwrotnie.
Są kruche. 4-14 godzin
Burak Usuń korzenie iwszystko, co znajduje się 2,54 cm od
części górnej idolnej, umyj, odgotuj, schłódź iusuń
skorupkę. Pokrój na kostki lub plasterki.
Są kruche,
ciemnoczer
-
wone
4-12 godzin
Kapusta brukselka Pozbaw kapustę łodygi irozkrój na połowę. Są kruche. 5-15 godzin
Brokuły Obetnij, pokrój widentyczny sposób jak przed
spożyciem, dokładnie umyj, parz przez 3 – 5 minut.
Kruchy 5-15 godzin
Kapusta Obetnij główkę ipokrój na paski ogrubości 0,3 cm.
Środek pokrój na paski ogrubości 0,6 cm. Zastosuj
zupełnie dolną tacę suszarki.
Jest zmarsz
-
czona
4-12 godzin
Marchewka Wybierz młodą zdelikatnymi korzeniami. Parz
dopóki nie zmięknie, pokrój na plasterki, kawałki,
kostki lub paski.
Jest zmarsz
-
czony
4-12 godzin
Kalaor Do 2,2 l gorącej wody wsyp 3 łyżki soli iwtym
roztworze mocz kalaor przez 2 minuty. Parz dopóki
nie zmięknie.
Jest zmarsz
-
czony
5-15 godzin
Seler Usuń liście od łodygi. Obydwie części dokładnie umyj.
Pokrój łodygę na plasterki ogrubości 0,6 cm. Najpierw
ususz liście.
Jest kruchy 4-12 godzin
Kukurydza Prze parzeniem usuń skorupkę iewentualne wady.
Odgotuj cały kłos kukurydzy. Ziarna kukurydziane
pozbaw kłosa poprzez pokrojenie irozłóż na tacy.
Podczas suszenia kilka razy przemieszaj.
Kruchy 4-15 godzin
Ogórek Usuń skorupkę, pokrój na 0,3 cm iwysusz. Jest zmarsz
-
czony
4-14 godzin
Bakłażan Skróć, umyj, pokrój na plasterki ogrubości od 0,6 cm
do 1,2 cm iumieść na tacach.
Jest kruchy 4-14 godzin
Cebula ipor Usuń skorupkę, pokrój na grubość
1,2 cm, podczas suszenia kilka razy przemieszaj.
Jest zmarsz-
czony
4-10 godzin
Piżmian jadalny Stosuj młode, wąskie mieszki. Umyj, skróć ipokrój na
kółka ogrubości 0,6 cm.
Jest zmarsz
-
czony
3-10 godzin
Szczypiorek Obetnij irozłóż na powierzchni tacy. Kruchy 4-10 godzin
Pietruszka Porwij na małe kawałki, wysusz, następnie według
potrzeb skróć.
2-10 godzin
Pasternak Procedura identyczna jak wprzypadku marchewki.
Groch Stosuj małe isłodkie kawałki. Wyjmij zawartość strąku
ilekko odgotuj (3 – 5 minut).
Jest kruchy 4-10 godzin
Papryka (zielona
iziele angielskie)
Pokrój na plasterki lub kółka odługości
0,6 cm usuń nasiona, umyj iwysusz.
Są kruche
nawet zmarsz-
czone
4-10 godzin
Ziemniaki Pozbawienie skorupki według wyboru. Pokrój na
plasterki ogrubości od 0,4 cm do 0,6 cm, na kostki lub
francuski sposób. Parz jak buraki.
Są kruche. 5-12 godzin