Sencor SFD 6601BK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
- 1 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
PL Suszarka do żywności
Tłumaczenie oryginalnej instrukcji
SFD 6601BK
- 2 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
PL
Suszarka do żywności
Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
PRZECZYTAJ UWAŻNIE IZACHOWAJ WCELU SKORZYSTANIA WPRZYSZŁOŚCI
Ostrzeżenia ogólne
Niniejsze urządzenie mogą obsługiwać dzieci wwieku 8 lat oraz starsze lub osoby
z obniżonymi fizycznymi, zmysłowymi lub psychicznymi zdolnościami lub też
zniedostatecznymi doświadczeniami lub wiedzą, oile znajdują się pod nadzorem,
lub jeśli zostały pouczone otym, jak obchodzić się znim wbezpieczny sposób
irozumiejące potencjalne niebezpieczeństwa.
Dzieci nie mogą się bawić urządzeniem. Czyszczenia i konserwacji nie mogą
wykonywać dzieci poniżej 8 roku życia, oile nie są pod nadzorem.
Jeżeli przewód zasilający uległ uszkodzeniu, jego wymianę należy wykonać
w specjalizowanym punkcie serwisowym, w celu uniknięcia pojawienia się
niebezpiecznych sytuacji. Zabrania się używania urządzenia z uszkodzonym
przewodem zasilającym.
Dzieci poniżej 8 roku życia należy trzymać poza zasięgiem urządzenia i jego
przewodu zasilającego.
Powierzchnie urządzenia będące wkontakcie zartykułami spożywczymi, należy
czyścić zgodnie ze wskazówkami podanymi wniniejszej instrukcji.
Ostrzeżenie:
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do sterowania za
pośrednictwem programatora, zewnętrznego wyłącznika czasowego lub
zdalnego sterowania.
Bezpieczeństwo elektryczne
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka sieciowego upewnij się, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej odpowiada napięciu wTwoim gniazdku.
Urządzenie podłączaj wyłącznie do prawidłowo uziemionego gniazdka sieciowego. Nie używaj przedłużaczy.
Nie odłączaj urządzenia zgniazdka zasilania poprzez pociąganie za przewód zasilający. Mogłoby to spowodować uszkodzenie przewodu zasilającego lub gniazdka. Przewód
wyciągaj zgniazdka trzymając za wtyczkę.
Przewodu zasilającego urządzenia nie podłączaj ani nie odłączaj od gniazdka sieciowego mokrymi rękami.
Zabrania się pokładania przewodu zasilającego urządzenia na ostre przedmioty. Przestrzegaj, aby przewód zasilający nie wsiał przez krawędź stołu albo nie dotykał zagrzanej
lub gorącej powierzchni.
Przewód zasilający przechowuj wsuchym miejscu. Nigdy nie używaj urządzenia wpobliżu wanny, prysznica lub basenu.
Przewodu zasilającego nie podłączaj ani nie odłączaj od gniazdka sieciowego mokrymi rękami.
Nie odkrywaj części elektrycznej urządzenia Nie zawierają żadnych części, które można naprawić przez użytkownika. Serwis zlecaj wykwalifikowanym osobom.
Aby nie dopuścić do ewentualnego porażenia prądem elektrycznym, nie opryskuj urządzenia albo jego przewodu zasilającego wodą ani nie zanurzaj go wwodzie lub innej
cieczy.
Nie używaj urządzenia, jeśli nie działa ono prawidłowo, zostało uszkodzone lub zanurzone wwodzie.
Urządzenie zawsze wyłącz iodłącz od gniazdka sieciowego po zakończeniu używania.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym, zabrania się wykonywania we własnym zakresie napraw, dostosowań imodyfikacji urządzenia. Wszystkie
naprawy należy zlecić do autoryzowanego punktu serwisowego. Ingerując wurządzenie wtrakcie obowiązywania okresu gwarancyjnego, narażasz się na niebezpieczeństwo
utraty prawa do gwarancji.
Bezpieczeństwo podczas obsługi
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do użytku w gospodarstwach domowych, biurach i podobnego rodzaju pomieszczeniach. Zabrania się eksploatacji urządzenia
wśrodowisku przemysłowym na zewnątrz lub wpomieszczaniach odużej wilgotności, na przykład pralnie albo łazienki.
Nie używaj urządzenia do innego celu niż suszenia żywności.
Urządzenie stosuj wyłącznie zoryginalnymi akcesoriami producenta. Nigdy nie używaj akcesoriów, które nie zostały dostarczone razem zniniejszym urządzeniem lub które nie
są dosłownie zalecone przez producenta.
Urządzenia nie narażaj na bezpośrednie promieniowanie słoneczne inie umieszczaj je wpobliżu otwartego płomienia lub urządzeń, które są źródłem ciepła np. kuchenka
gazowa lub elektryczna.
Urządzenie należy zawsze umieszczać na czystej, suchej, poziomej istabilniej powierzchni. Urządzenia nie umieszczaj na krawędzi płyty roboczej albo stołu ani nie używaj je na
płycie ociekacza zlewu. Nie umieszczaj je również na parapetach okien. Wokół urządzenia zawsze zostaw wolną przestrzeń co najmniej 15 cm.
Na urządzeniu nie kładź żadnych przedmiotów ani nie stawaj na nim albo nie siadaj na niego.
- 3 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
Chroń urządzenie iakcesoria przed upadkiem na podłogę albo na stół nawet zmałej wysokości iprzed upadkiem przedmiotów na niego.
Wotwory wentylacyjne urządzenia nie wsuwaj żadnych przedmiotów. Nie przekrywaj otworów wentylacyjnych urządzenia, grozi niebezpieczeństwo przegrzania.
Jeżeli urządzenie pracuje, uważaj na dzieci izwierzęta domowe.
Nigdy nie zostawiaj urządzenia pracować bez nadzoru. Kontroluj je przez cały czas suszenia żywności.
Otworów do przepływu powietrza nie przekrywaj. Do otworów nie wsuwaj ani nie wrzucaj żadnych przedmiotów.
Jeżeli zurządzenia korzystał będziesz wpobliżu dzieci, bądź nadzwyczaj ostrożnym imiejsce do jego instalacji wybierz tak, by umieszczone było poza ich zasięgiem.
Wpobliżu urządzenia nie stosuj sprayów.
Do przestrzeni wewnętrznej urządzenia nie wkładaj materiałów zpapieru lub tworzywa. Wprzestrzeni wewnętrznej niczego nie magazynuj.
Podczas manipulacji zurządzeniem itacami należy postępować ostrożnie, mogą być gorące!
Temperatura dostępnych powierzchni może być wyższa, kiedy urządzenie pracuje.
Nie przenoś urządzenia, jeżeli jest gorące.
Urządzenie zawsze wyłącz iodłącz od gniazdka sieciowego, jeżeli nie będzie używane oraz przed montażem, demontażem, czyszczeniem lub jego przemieszczaniem.
Tace utrzymuj wczystości, ponieważ są wkontakcie zżywnością.
Urządzenia nie myj pod bieżącą wodą, ani nie zanurzaj je wwodzie lub innym płynie. Oprócz tac, nie można myć żadnej części urządzenia wzmywarce.
- 4 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
SFD 6601BK
A
TIME
START
STOP
P
Jerky
Apples
Mushrooms
Herbs/Spices
Pasta
35°
40°
45°
50°
55°
60°
65°
70°
B
2
3
4
5
7
6
1
2
3
4
1
5
A
A
TIME
START
STOP
P
Jerky
Apples
Mushrooms
Herbs/Spices
Pasta
35°
40°
45°
50°
55°
60°
65°
70°
B
2
3
4
5
7
6
1
2
3
4
1
5
B
- 5 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
PL
Suszarka do żywności
Instrukcja obsługi
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia prosimy o dokładne zapoznanie
się zniniejszą instrukcją, nawet jeżeli używają Państwo produktu podobnego typu.
Używaj urządzenia zgodnie ztreścią niniejszej instrukcji obsługi. Zachowaj niniejszą
instrukcję obsługi do zastosowania w przyszłości. Jeśli będziesz przekazywać
urządzenie innej osobie, zapewnij, aby była załączona z urządzeniem niniejsza
instrukcja obsługi.
Przynajmniej przez okres ustawowej rękojmi za wady produktu lub gwarancji
na jakość zalecamy przechować oryginalne opakowanie transportowe, materiał
opakowaniowy, paragon oraz potwierdzenie o zakresie odpowiedzialności lub
kartę gwarancyjną. Przed transportem, zalecamy urządzenie ponownie zapakować
woryginalny karton producenta.
Rozpakuj uważnie urządzenie, zwracając przy tym uwagę, abyś nie wyrzucił żadnej
części materiału opakowaniowego, zanim nie znajdziesz wszystkich części wyrobu.
OPIS URZĄDZENIA IAKCESORIÓW
A1 Panel sterowania
A2 Korpus zprzestrzenią do suszenia
A3 Wyjmowane tace kratkowane.
6 tac nierdzewnych suszących
pierwszorzędnie przeznaczonych
do jabłek, ziół, kwiatów, marchewki,
grzybów. 6 tac plastikowych
pierwszorzędnie przeznaczonych
do mięsa, ananasa, pomidorów,
bananów.
A4 Przezroczyste drzwiczki
Umożliwiają natychmiastową
kontrolę wzrokową stanu suszenia.
A5 Wyjmowana taca
Nadaje się do przygotowania RAW
potraw, kasz itp.
B1 Pokrętło regulacji temperatury
B2 Wyświetlacz
B3 Kontrolki trybu suszenia
B4 Przycisk podświetlany uruchamiania
iwyłączania (START/STOP).
B5 Przycisk wyboru trybu suszenia
Podczas suszenia służy również do
wskazywania temperatury suszenia.
B6 Przycisk dodawania wartości czasu
(plus)
Stopniowe podwyższanie wartości
czasu wkrokach co 30 minut, do
wartości maksymalnej 23:30
B6 Przycisk odejmowania wartości czasu
(minus)
Stopniowe odejmowanie wartości
czasu wkrokach co 30 minut, do
wartości maksymalnej 00:30
CEL UŻYCIA ICECHY SUSZARKA DO ŻYWNOŚCI
Suszarka przeznaczona jest do suszenia żywności jakimi są owoce, jarzyny, płody runa
leśnego, mięso, nasiona, fasole, orzeszki, grzyby itp. Następnie nadaje się do suszenia
ziół, roślin leczniczych, przypraw albo nawet kwiatów do celów dekoracyjnych albo
wcelu wytworzenia mieszanek aromatycznych.
Suszarka składa się korpusu z przestrzenią do suszenia o dwunastu poziomach
z wyjmowanymi tacami W tylnej części korpusu ukryty jest element grzejny, silnik
zwentylatorem oraz termostat.
Suszarka wyposażona jest w technologię poziomego przepływu powietrza
(Horizontal Air Flow), która zapewnia równomierną dystrybucję ciepła. Dzięki niej
ciepło rozprowadzane jest do wszystkich poziomów przestrzeni suszenia, tak więc nie
ma konieczności wymiany tac zżywnością podczas suszenia.
DLACZEGO UŻYWAĆ SUSZARKI DO ŻYWNOŚCI
Suszenie (dehydratacja) to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności,
podczas którego dochodzi do zagrzewania żywności inastępnego odparowania wody.
W porównaniu ze zwykłym długotrwałym przechowywaniem (np. zagotowywanie,
zamrażanie) oszczędnym suszeniem pozostaje 80% witamin, substancji mineralnych
i stopowych oraz skoncentrowane są substancje aromatyczne, w ten sposób jest
suszona żywność smaczniejsza. Przy poprawnym magazynowaniu można potem
suszoną żywność spożywać przez cały rok.
Żywność, która podczas tradycyjnego sposobu gotowania i zagotowywania jest
przez dłuższy czas zagrzewana do temperatury powyżej 48 °C, traci swą wartość
odżywczą i zacznie spadać zawartość enzymów. Enzymy są ważne, ponieważ
pomagają cielesnym enzymom trawienia rozkładać żywność na białka, które można
strawić. Odpowiednia suszarka, taka jak ta, potrafi nie tylko utrzymać odpowiednio
niską temperaturę, przy które enzymy nie tracą swego działania, ale zapewni także
temperaturę powietrza dostateczną do szybkiego ususzenia żywności nie wspierając
rozwoju pleśni ibakterii.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przed pierwszym użyciem suszarki dokładnie umyj wyjmowane tace ciepłą wodą
zużyciem neutralnego środka do mycia naczyń. Następnie opłukaj wczystej wodzie
idokładnie wytrzyj delikatną ścierką.
Lekko zwilżoną ścierką umyj także wnętrze korpusu, następnie wytrzyj do sucha.
Podczas mycia uważaj, byś nie namoczył elementów ogrzewania lub wentylatora
suszarki. Korpus suszarki nigdy nie zanurzaj wwodzie albo innej cieczy.
Przed pierwszym użyciem zalecamy również uruchomić suszarkę luzem ipozostawić
pracować przez czas min. 4 godzin. Po wyłączeniu zostaw suszarkę iwszystkie części
akcesoriów ostygnąć iwywietrzyć, by pozbawione zostały ewentualnego zapachu.
PRZYGOTOWANIE DO UŻYCIA
UMIESZCZENIE SUSZARKI
Suszarkę umieść wdobrze wietrzonym, ciepłym isuchym pomieszczeniu zminimalny
zakurzeniem. Wokół suszarki musi znajdować się wolna przestrzeń co najmniej 15cm
wcelu zapewnienia poprawnego przepływu powietrza.
Powierzchnia do umieszczenia suszarki musi być stabilna, odporna na ciepło
i jednocześnie musi być oddalona od innych źródeł ciepła. Nośność wybranej
powierzchni musi być odpowiednia do masy suszarki warz z przegotowywaną
zawartością.
Miejsce wybierz także zuwzględnieniem tego, że podczas suszenia nie jest zalecane
przemieszczanie suszarki. Bierz także pod uwagę, że podczas suszenia można
w pomieszczeniu czuć aromat suszonej żywności, który nie musi odpowiadać
każdemu.
WYBÓR SUROWCÓW
Poprawnym wyborem żywności ijej przygotowaniem osiągniesz lepszego wyglądu
i smaku, szybszego ususzenia, zatrzymania procesu dojrzewania i wydłużenia
trwałości.
Najlepszych wyników osiągniesz tylko przy użyciu jakościowych surowców. Suszyć
można prawie jakiekolwiek owoce iwarzywa. Do suszenia wykorzystuj tylko dojrzałe,
nie przejrzałe surowce, bez znaków uszkodzenia lub objawami zgnilizny lub pleśni.
Suszyć można kwaśne ilekko słodkie owoce.
Jeżeli chcesz suszyć mięso, musi być świeże ichude.
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW:
Notatka:
Jest bardzo prawdopodobne, iż warzywa albo owoce zakupione wzwykłym
sklepie, są nawoskowane albo z natryskiem. Większość wosku i natrysku
można umyć biologicznie usuwalnym środkiem albo w wodzie octowej
inastępnie trzeba żywność opłukać czystą wodą. Jeżeli nie uda się usunąć
wosku lub natrysku, zalecamy żywność przed suszeniem oskrobać.
OWOCE
Owoce dokładnie umyj i dobrze wysusz. Przygotuj tylko taką ilość owoców, którą
jesteś podczas jednego cyklu wstanie wysuszyć. Usuń miękkie iuszkodzone części.
Surowce pozbaw pestek albo usuń jądra, korzenie iinne niejadalne części.
Owoce pokrój na identyczną grubość, idealnie od 2 do 4 mm. Kawałki o różnej
grubości zbędnie wydłużają czas suszenia. Krojeniem na mniejsze kawałki
przyspieszysz suszenie ipoprawisz jakość produktu.
Małe owoce, jak np. różne rodzaje jagód (truskawki, czarna jagoda, brusznice) można
pozostawić wcałości. Większe owoce, rozkrój na połowę lub pokrój na plasterki.
Pokrojone owoce wysusz czystą ścierką lub serwetką.
Jeżeli chcesz uniknąć zbrunatnienia niektórych rodzajów owoców (jabłek, gruszek
lub moreli), przed suszeniem namocz pokrojone części wmieszance przygotowanej
z250ml wody i1 łyżki soku cytrynowego albo ananasowego. Do uzyskania ciekawego
smaku możesz owoce skropić miodem, posypać cukrem, cynamonem albo kokosem.
Kawałki owoców zostaw przez chwilę okapać imożesz je natychmiast suszyć. Owoce
zabezpieczone wtaki sposób pozostanie wprzeciągu suszenia jasne i nie brunatni
nawet podczas magazynowania.
Owoce znaturalnie twardą skorupką (wino, śliwki albo figa) możesz do przyspieszenia
procesu suszenia zmoczyć we wrzątku przez 1-2 minuty. Następnie natychmiast
zanurz wzimnej wodzie, zostaw do ostygnięcia, wysusz ipokrój na plasterki.
Niełupane owoce kładź skorupką w dół i ciętą powierzchnią do góry. Nierówne
kształty kładź zawsze na krawędzi ze skorupką, nie na równej powierzchni.
WARZYWA
Warzywa dokładnie wyczyść iumyj.
Wykrój wady powierzchniowe.
Warzywa, które wymagają długotrwałego gotowania, np. warzywa korzeniowe,
strączki, buraki, brokuły, marchewka, seler, kukurydza, ziemniaki ikalafior trzeba przed
suszeniem naparzyć. Konkretne warzywa wystarczy przez około pięć minut gotować
nad parą, by nie utraciły kolor iwitaminy.
Pomidory zalecamy pozbawić skórki.
Pokrojone warzywa możesz zmoczyć wsłonej wodzie.
MIĘSO
Suszyć możesz mięso wołowe, dziczyznę albo mięso z ryb. Wybieraj chude mięso,
które zawiera możliwie jak najmniej tłuszczu. Im chudsze użyjesz mięso, tym szybciej
będzie wysuszone. Im większa zawartość tłuszczu wmięsie, tym krótsza jego trwałość
po ususzeniu.
Mięso dokładnie wyczyść iusuń tłuste kawałki. Potem pokrój go na bardzo cienkie
plasterki o grubości ok 2 do 5mm i szerokości 2,5cm, aby suszenie odbywało się
równomiernie. Długość wybierz według potrzeby.
Gotowe plasterki przypraw według własnych preferencji, począwszy zwykłym
soleniem, marynowaniem, nasmarowaniem przyprawami do grillowania i inne.
Przyprawione mięso pozostaw idealnie przez noc wlodówce.
Po włożeniu mięsa do suszarki, ustaw tryb Jerky, który jest przeznaczony do suszenia
mięsa. Zaleca się kontrolować proces suszenia 1 × na godzinę. Dobrze ususzone mięso
rozpoznasz tak, że kiedy naciśniesz na niego zdwu stron, to złamie się wpołowie.
ZIOŁA, PRZYPRAWY IKWIATY
Zioła susz bardzo oszczędnie. Usuń tylko szypułkę, zioła potem podziel. Zioła liściaste
trzeba podczas procesu suszenia obracać, be zabronić sklejaniu.
Listki do suszenia zrywaj młode ikruche, strączki znasionami zbieraj wcześniej, zanim
się otworzą. Kwiaty zbieraj młode ilekko otwarte.
- 6 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
SMAKOŁYKI DLA ZWIERZĄT DOMOWYCH
Do produkcji smakołyków dla zwierząt domowych użyj zdrowych i świeżych
ingrediencji, które nie zawierają żadnych dodatków lub substancji konserwacyjnych.
Ważne jest uwzględnienie wielkości zwierzęta. Na przykład małe rasy psów mają małe
łebki idrobne ząbki, potrzebują małych smakołyków, które nie będą tak chrupiące.
Natomiast większe rasy mogą otrzymać duże i chrupiące smakołyki. Ich twardość
może wypróbować poprzez rozkruszenie kilku smakołyków wręce.
Wszystkie ingrediencje zmieszaj wdużej misie iwykonaj bochenek. Na poprószonej
mąką płycie rozwałkuj ciasto owysokości ok. 6mm. Zciasta następnie wykrój kształty,
które lubi twój zwierzak.
UMIESZCZENIE ŻYWNOŚCI NA TACACH
Pokrojone kawałki rozłóż na tacach równomiernie, nie przekładaj ich przez siebie
izostaw pomiędzy poszczególnymi kawałkami wolną przestrzeń. Wykorzystaj 85%
powierzchni każdej tacy, wcelu zapewnienia dostatecznego przepływu powietrza.
Pod bardziej soczyste surowce włóż wkładkę suszącą, by znich nie skapywał sok na
tace itakże zpowodu łatwiejszej następnej konserwacji.
OBSŁUGA
WŁĄCZENIE SUSZARKI
Umieść suszarkę w miejscu, wybranym zgodnie z wskazówkami w rozdziale
UMIESZCZENIE SUSZARKI.
Włóż tace zprzygotowanymi surowcami do suszarki ipoprawnie zamknij drzwiczki.
Przewód zasilający podłącz do gniazdka elektrycznego iwciśnij przycisk B4 (START/
STOP). Przycisk będzie podświetlony na niebiesko ana wyświetlaczu pojawi się czas
00:00.
SUSZENIE ZWYKORZYSTANIEM WSTĘPNIE USTAWIONYCH TRYBÓW
Do zastosowania dowolnego wstępnie ustawionego trybu, należy nacisnąć przycisk
B5 (P). Rozświeci się kontrolka pierwszego trybu a na wyświetlaczu pojawi się
wstępnie ustawiony czas suszenia. Po następnym naciśnięciu przycisku B5 (P)
następuje kolejna zmiany trybów.
TRYB
WSTĘPNIE
USTAWIONY
CZAS
WSTĘPNIE
USTAWIONA
TEMPERATURA
ODPOWIEDNIA DO
Jerky 05:00 70 °C
Suszenie wołowiny,
dziczyzny, drobiu iryb
Apples 08:00 65 °C Wszystkie rodzaje owoców
Mushrooms 07:00 52 °C Grzyby
Herbs/Spices 02:00 46 °C Zioła, przyprawy ikwiaty
Pasta 03:00 57 °C Makaron, jogurty ikasze
Uruchomienie suszenia następuje po naciśnięciu przycisku B4 (START/STOP). Przycisk
będzie podświetlony na czerwono ana wyświetlaczu będzie postępowo odliczany
czas.
Podczas suszenie można dostosować czas za pomocą przycisków B6 (-) i B7 (+)
wkrokach co 30 minut.
Notatka:
Wwstępnie ustawionych trybach nie można zmienić temperatury procesu.
Na naciśnięciu przycisku B5 (P) podczas suszenia, pojawi się na wyświetlaczu
na kilka sekund wyłącznie wstępnie ustawiona temperatura.
SUSZENIE ZRĘCZNIE USTAWIONYM CZASEM ITEMPERATURĄ
Do ustawienia własnego czas suszenia, służą przyciski B6 (-) aB7 (+) w30 minutowych
krokach.
Za pomocą pokrętła B1 ustaw wymaganą temperaturę suszenia.
Uruchomienie suszenia następuje po naciśnięciu przycisku B4 (START/STOP). Przycisk
będzie podświetlony na czerwono ana wyświetlaczu będzie postępowo odliczany
czas.
Podczas suszenia, można kiedykolwiek zmienić wartość czasu itemperatury procesu
suszenia. Wartość temperatury możesz skontrolować naciskając przycisk B5 (P).
Ustawiona wartość temperatury pojawi się na kilka sekund na wyświetlaczu.
KONTROLA ŻYWNOŚCI PODCZAS SUSZENIA
Jeżeli podczas procesu suszenia wysunąć niektórą ztac iskontrolować stan żywności,
przerwij suszenie wciśnięciem przycisku B4, otwórz drzwiczki iwysuń tacę.
Ze względu na temperaturę użyj do wysunięcia tacy zżywnością rękawicy kuchennej.
Próbkę żywności wyjmij, zostaw chwilę do ostygnięcia iskontroluj. Wmiędzyczasie
zamknij drzwiczki.
Notatka:
Podczas suszenia naciśnij przycisk B4 (START/STOP), proces suszenia
zostanie zakończony a suszarka zostanie wyłączona. Po ponownym
włączeniu nie można kontynuować procesu suszenia. Suszenie należy
uruchomić ponownie lub ustawić odpowiedni czas itemperaturę.
WYŁĄCZENIE SUSZARKI
Uruchomienie suszenia następuje po naciśnięciu przycisku B4 (START/STOP). Na
wyświetlaczu zostanie uruchomione 9 sekundowe odliczanie, po czym suszarka
zostanie całkowicie wyłączona.
Odłącz przewód zasilający suszarki od gniazdka elektrycznego. Jeżeli chcesz suszarkę
przenieść winne miejsce, najpierw zostaw ją do zupełnego ostygnięcia.
RADY DOT. SUSZENIA
Z czasem suszenia eksperymentuj według swego smaku. Ktoś preferuje bardziej
ususzone i chrupiące, inny mniej suche o bardziej tęgiej konsystencji. Zalecamy
zanotować czas suszenia poszczególnych rodzai pokarmów.
Jeżeli chcesz sprawdzić stopień ususzenia, wyjmij garść żywności izostaw przez kilka
minut do ostygnięcia. Gorącą żywność wydaje się bardziej miękka, wilgotniejsza
ielastyczniejsza niż wstaniem po ostygnięciu.
Przed odebraniem surowca z tac upewnij się, że każdy kawałek je kompletnie
wysuszony. Jeżeli nie jesteś pewien, przekrój jeden kawałek na połowę iskontroluj
stan wysuszenia.
Ususzone owoce, warzywa albo grzyby zostaw przez około 1 godzinę do ostygnięcia,
można w wyłączonej suszarce. Czasu do ostygnięcia jednak nie wydłużaj, suszone
surowce mogłyby wchłaniać wilgoć z powietrza w otoczeniu ibyłoby konieczne je
ponownie dosuszyć.
Żywność musi być dostatecznie sucha, by nie doszło do rozmnażania
mikroorganizmów izniszczenia. Suszone warzywa muszą być twarde, suszone owoce
powinny być miękkie ielastyczne. Do długotrwałego przechowywania powinny być
owoce suszże niż komercyjnie sprzedawane suszone owoce.
Zalecamy po każdej godzinie skontrolować żywność iwprzypadku nierównomiernego
ususzenia, lepiej rozmieścić żywność.
MAGAZYNOWANIE SUSZONEJ ŻYWNOŚCI
Przed zapakowaniem albo przechowywaniem suszonej żywności zostaw ją do
ostygnięcia. Do magazynowania użyj odpowiednich opakowań, na przykład
słoiki, pojemniki powietrznoszczelne, worki do żywności albo opakowania, które
odporne są na wchłanianie wilgoci. Nie używaj plastikowych albo aluminiowych
naczyń. Metalowe konserwy zotwieranym wiekiem mogą zostać zastosowane tylko
wprzypadku, kiedy suszona żywność znajduje się torebka do żywności.
Suszone mięso magazynuj w zamkniętym pojemniku w suchym, ciemnym miejscu
w temperaturze pokojowej. W ten sposób magazynowane pozostanie smaczne
iprzydatne do spożycia przez kilka tygodni nawet miesięcy.
Suszoną żywność pakuj po mniejszych ilościach jak najszczelniej do siebie, ale nie
zgniataj na siebie.
Ziół i przypraw nie magazynuj w workach papierowych, ponieważ zawarte w nich
oleje mogłyby wsiąknąć do papieru i doszło by do ich zniszczenia. Najlepszym
pojemnikiem do magazynowania są ponownie słoiki szklane ztrwałym zamknięciem,
wprzypadku kwiatów pojemniki szklane ze szerokim gardłem do łatwej manipulacji.
Suszone kwiaty, listki oraz płatki okwiatu włóż do pojemników szklanych zszeroką
szyją. Według potrzeb dodaj 3–4 krople oleju esencjonalnego do ożywienia zapachu
i zamknij pojemnik. Zawartość przetrzep i ułóż w chłodnym miejscu. Zawartość
zapachowa będzie stale do dyspozycji.
Pojemniki ułóż idealnie wsuchym, ciemnym miejscu wtemperaturze pokojowej lub
niższej. Wtemperaturach poniżej 10°Cczas magazynowania wydłuża się 2–3krotnie.
Przydatność do spożycia suszonych owoców wynosi minimum 1-2 lata.
Po otwarciu zużyj całą zawartość najlepiej naraz. Magazynowaną suszoną żywność
sprawdzaj minimum raz na miesiąc.
Suszoną żywność regularnie raz na miesiąc sprawdzaj. Jeżeli na powierzchni kawałku
żywności znajdziesz pleśń, oddziel go od pozostałych izlikwiduj. Pozostałe kawałki,
które są bez pleśni, pasteryzuj. Do pasteryzacji rozłóż surowce na tacy do pieczenia
kołaczy ipiecz wpiekarniku przez ok 15 minut wtemperaturze 80°C. Potem pozostaw
surowce ostygnąć iponownie zapakuj je do czystego szczelnego opakowania.
REHYDRATACJA
Rehydratacja służy do odnowienia suszonej żywności do pierwotnego stanu.
Wszystkie suszone surowce jednak nie muszą zostać odnowione. Przede wszystkim
owoce smakują lepiej w suszonym stanie. Natomiast większość rodzai warzyw po
wprowadzeniu do pierwotnego stanu smakuje lepiej.
Przez rehydratację żywność wraca praktycznie do swej pierwotnej wielkości, kształtu
iwyglądu. Jeżeli obchodzi się znią poprawnie, utrzymuje większość swego zapachu
ismaku, tak samo iminerały oraz istotną ilość witamin.
Do odnowienia warzyw do gotowania wystarczy umyć je wczystej wodzie inastępnie
włożyć je do zimnej, niesłonej wody i przykryć. Jeżeli jest to możliwe, pozostaw
je namoczone przez ok. 2–8 godzin, następnie gotuj je w wodzie, w której były
namoczone. Wrazie potrzeby dodaj więcej wody. Doprowadź do wrzenia, następnie
obniż temperaturę igotuj powoli, dopóki nie będą gotowe. Pod koniec gotowania
możesz dodać soli, która zwolni proces odnawiania. Co do świeżych produktów,
ich odgotowanie prowadzi do zmniejszenia aromatu. Do odnowienia warzyw np.
marchewki zastosuj do namoczenia zimnej wody. Suszona żywność może być
odnawiana poprzez namoczenie albo kombinacją obydwu sposobów ipo odnowie
będą podobne do świeżych.
Ostrzeżenie:
Suszenie nie pozbawia żywności bakterii, drożdży i pleśni.
Jeżeli w temperaturze pokojowej wydłużysz proces
namoczenia, łatwiej się zepsują. I dlatego jeżeli moczysz
suszone owoce lub warzywa dłużej niż przez 1–2 godziny,
włóż naczynie do lodówki.
By żywność zatrzymała swą wartość odżywczą, stosuj do przygotowania swych
przepisów wodę zroztworu, wktórym ją moczyłeś. Jedna filiżanka suszonych warzyw
po odnowieniu zajmuje 2 filiżanki. Do zastąpienia usuniętej wilgoci podczas suszenia
przelej warzywa zimną wodą i mocz od 20 minut do 2 godzin. Następnie przelej
warzywa wrzątkiem. Podczas gotowania doprowadź warzywa do wrzenia inastępnie
lekko je gotuj.
- 7 - 01/2021Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
Jedna filiżanka suszonych owoców po odnowieniu zajmuje objętość ok. 1 1/2 filiżanki.
Dodaj właśnie tyle wody, by przekryła owoce - wrazie potrzeby można później dodać
więcej wody. Do odnowienia owoców wystarcza 1–8godzin. To zależne jest od typu
owoców, wielkości kawałków itemperatury wody (wprzypadku gorącej wody trwa
proces krótszy czas). Jeżeli czas moczenia będzie zbyt długi, owoc utraci aromat.
Podczas gotowania odnowionych owoców przykryj naczynie ipowoli gotuj wwodzie,
wktórej moczyłeś owoce.
Suszone lub odnowienie owoce iwarzywa można wykorzystać wróżny sposób.
Suszone owoce nadaje się do przygotowania wdomu i podróży. Kawałki owoców
można dać do ciasta lub ciasteczek.
Odnowione owoce podawać można jako kompoty lub sosy. Także może być
dodatkiem przepisu do przygotowania chleba, sałatek zgalaretką, omletów, ciast,
farszy, mleka, lodów igotowanych zbóż.
Suszone warzywa można zastosować w zupach, duszonych mięsach, przygotować
jako talerz warzywny albo jako suche przekąski.
Odnowione warzywa można wykorzystać podczas przygotowania przepisów ciasta
mięsnego iinnych dań głównych, do galaretek isałatek warzywnych.
Suszone warzywa są doskonałym dodatkiem do rosołów, zup isosów.
Do optymalnego utrzymania wartości odżywczych zalecamy:
- przestrzegać poprawnych czasów odgotowania.
- pakować suszone warzywa w poprawny sposób i umieścić je w naczyniach
wchłodnym, suchym iciemnym miejscu
- wykonywać regularną kontrolę przechowywanych surowców, czy ponownie nie
wchłonęły wilgoci.
- suszoną żywność spożyć możliwie jak najszybciej.
- podczas gotowania potraw można wykorzystać roztwór, wktórym były moczone.
OCHRONA PRZED PRZEGRZANIEM
Suszarka jest wyposażona wbezpiecznik termiczny przeciwko przegrzaniu. Suszarka
wyłączy się samoczynnie, jeżeli podczas suszenia nastąpi zbytni wzrost temperatury
w wyniku niepoprawnie rozmieszczonej żywności. W takim przypadku wyciągnij
wtyczkę zgniazdka elektrycznego ipozostaw urządzenie do schłodzenia. Po czym,
urządzenie można ponownie włączyć.
TABELA ROZWIĄZAŃ PROBLEMÓW
PROBLEM MOŻLIWA PRZYCZYNA ROZWIĄZANIE
Nie można
uruchomić suszarki
Przewód zasilający nie
jest podłączony do sieci
elektrycznej.
Przycisk START/STOP nie
został wciśnięty.
Podłącz suszarkę do sieci
elektrycznej.
Naciśnij przycisk START/
STOP.
Wentylator obraca
się, jednak suszarka
nie produkuje ciepła.
Awaria suszarki.
Suszarkę wyłącz, odłącz
od sieci iskontaktuj
się zautoryzowanym
punktem serwisowym.
Wentylator wydaje
niezwykły dźwięk
Kratka wentylatora uderza
włopatki wentylatora.
Wyłącz suszarkę, odłącz
od sieci idelikatnie
odciągnij kratkę od łopatek
wentylatora. Jeśli hałas
nie ustaje, skontaktuj
się zautoryzowanym
punktem serwisowym.
Suszarka produkuje
ciepło, ale wentylator
nie obraca się.
Skontroluj, czy
obracaniu wentylatora
nie przeszkadza
obcy przedmiot,
zanieczyszczenia albo
kawałki surowców.
Wyczyść wentylator.
Jeśli wentylator nie
ruszy po wyczyszczeniu,
skontaktuj się
zautoryzowanym punktem
serwisowym.
Żywność nie jest
dobrze ususzona
Na tacach umieszczonych
jest zbyt wiele surowców.
Poszczególne kawałki
żywności zostały
umieszczone zbyt blisko
siebie.
Zmniejsz ilość surowców.
Zmień rozmieszczenie
surowców na tacy.
Na drzwiczkach
powstają krople
wody albo
wilgotność
Na tacach umieszczonych
jest zbyt wiele surowców.
Surowce zawierają zbyt
wiele wody.
Zmniejsz ilość surowców.
Zwiększ czas suszenia.
Suszarka przegrzewa
się albo odwrotnie
nie produkuje ciepła.
System kontroli
temperatury nie działa
poprawnie.
Suszarkę wyłącz, odłącz
od sieci iskontaktuj
się zautoryzowanym
punktem serwisowym.
Suszarka
samoczynnie
wyłączyła się
podczas procesu
suszenia.
System kontroli
temperatury ustalił zbyt
wysoką temperaturę,
po czym nastąpiło
automatyczne wyłączenie
suszarki.
Suszarkę odłącz od
gniazdka elektrycznego
izostaw do ostygnięcia.
Następnie urządzenie
można ponownie włączyć.
Surowce nie są
równomierne
wysuszone.
Grubość pokrojonych
plastrów surowca jest
nierównomierna.
Na tacach umieszczonych
jest zbyt wiele surowców.
Rozmieść surowce
zwiększymi odstępami
albo zmień ich grubość.
Zmniejsz ilość surowców.
CZYSZCZENIE IKONSERWACJA
Ostrzeżenie:
Przed przystąpieniem do konserwacji i czyszczenia zawsze
wyłącz suszarkę za pomocą przycisku B4 (START/STOP)
iodłącz od sieci elektrycznej.
Do czyszczenia urządzenia nie używaj rozpuszczalników
ani środków czyszczących działających ściernie - grozi to
uszkodzeniem powłoki zewnętrznej.
Suszarki ani przewodu zasilającego nie wolno zanurzać
wwodzie.
Powierzchnię suszarki wytrzyj delikatnie zwilżoną ściereczką iwytrzyj do sucha.
Do czyszczenia poszczególnych tac dla żywności użyj zwilżonej szmatki wzwykłym
środku do mycia naczyń. W przypadku większego zanieczyszczenia możesz
poszczególne tace umyć pod bieżącą letnią wodą. Tace można myć wzmywarce.
Otwór zasysający (kratka) na części silnikowej musi być bezwarunkowo czysta, wolna
do dopływu powietrza. Przy ewentualnym zanieczyszczeniu albo zapchaniu kurzem
wyczyść kratkę pędzlem albo nieczystość odkurz odkurzaczem.
PRZECHOWYWANIE
Jeżeli przez dłuższy czas nie będziesz korzystał zsuszarki, wykonaj następujące:
Wyczyść suszarkę zgodnie zrozdziałem Konserwacja iczyszczenie.
Suszarkę umieść w bezpiecznym, niezakurzonym, czystym i suchym miejscu, poza
zasięgiem dzieci.
Jeżeli miejsce przechowywania na to pozwala, zalecamy suszarkę magazynować
zlekko otwartymi drzwiczkami tak, by wśrodku nie powstawał niepożądany zapach.
DANE TECHNICZNE
Znamionowy zakres napięcia: ....................................................................................................230 VAC
Częstotliwość znamionowa ........................................................................................................50/60 Hz
Pobór mocy............................................................................................................................................. 500 W
Długość przewodu zasilającego ....................................................................................................1,10 m
Hałas ...............................................................................................................................................50 dB(A)
Wymiary (wysokość × głębokość × szerokość) ...........................................340 × 450 × 310 mm
Masa ............................................................................................................................................................... 6 kg
Całkowita powierzchnia suszenia ................................................................................................1,18 m
2
Wymiar tacy do suszenia .................................................................................................. 330 × 300 mm
Liczba tac do suszenia ........................................................................................................................ 12 szt.
Regulacja temperatury ..................................................................................................................35-70 °C
Deklarowana wartość emisji hałasu jest niższa niż 50 dB(A), co oznacza poziom mocy
akustycznej Awstosunku do referencyjnej mocy akustycznej 1 pW.
Zmiany tekstu oraz specyfikacji technicznych zastrzeżone.
ZALECENIA I INFORMACJE DOTYCZĄCE POSTĘPOWANIA
ZWYKORZYSTANYM OPAKOWANIEM
Wykorzystany materiał opakowaniowy odłóż w miejsce przeznaczone lokalnie do
odkładania odpadów.
UTYLIZACJA WYKORZYSTANYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH
IELEKTRONICZNYCH
Taki symbol znajdujący się na produktach lub w dokumentach
towarzyszących oznacza, że wykorzystane produkty elektryczne
i elektroniczne nie mogą zostać oddane do zwykłego odpadu
z gospodarstw domowych. Produkty podobnego rodzaju należy
przekazać do wyznaczonych punktów zbiórki elektrośmieci.
W niektórych państwach Unii Europejskiej albo innych krajach
europejskich można przy zakupie nowego, podobnego produktu
oddać sprzedawcy produkt wykorzystany.
Poprawną utylizacją niniejszego produktu pomożesz zachować cenne źródła naturalne
oraz wspierasz zapobieganie potencjalnym negatywnym wypływom na środowisko
naturalne i zdrowie ludzkie, które są następstwem niepoprawnej utylizacji odpadów.
Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się zlokalnymi władzami lub punktem zbioru
surowców wtórnych.
Wrazie nieodpowiedniej utylizacji odpadu tego rodzaju, mogą wzgodzie zprzepisami
krajowymi zostać udzielone kary.
Dla jednostek gospodarczych wkrajach Unii Europejskiej
Jeżeli chcesz poddać utylizacji urządzenia elektryczne i elektroniczne, zażądaj
potrzebnych informacji od swojego sprzedawcy lub dostawcy.
Utylizacja wkrajach poza terytorium Unii Europejskiej
Symbol ten obowiązuje w Unii Europejskiej. Jeżeli chcesz dokonać utylizacji tego
produktu, zwróć się wcelu uzyskania stosownych informacji dotyczących należytego
sposobu utylizacji do urzędów lokalnych lub do swojego sprzedawcy.
Niniejszy produkt spełnia wszelkie podstawowe wymagania dyrektyw UE,
które go dotyczą.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Sencor SFD 6601BK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi