- 139 -
Podłączanie
Przyłączenie elektryczne
• Zanim urządzenie zostanie podłączone do sieci, należy upewnić się, że podane na
tabliczce znamionowej wartości dot. napięcia i częstotliwości zgadzają się z watościami
dostępnej sieci. Dopuszczalne jest odstępstwo o wartości napięcia ± 10%.
• Upewnić się, że dostępne jest odpowiadające przepisom przyłącze przewodu
ochronnego. Przy podłączeniu do sieci należy zwrócić uwagę, aby został zastosowany
przewód o odpowiednim przekroju.
• Pomiędzy przyłączem do prądu a urządzeniem musi być zastosowany odpowiedni do
obciążenia przełącznik wielobiegunowy. Przełącznik ten, którego minimalny odstęp
między stykami musi wynosić 3 mm, musi być umiejscowiony w miejscu łatwo
dostępnym.
• Należy przestrzegać lokalny
ch przepisów dot. elektryczności i bhp.
• W określonych przypadkach urządzenie podłączyć do systemu wyrównywania
potencjałów, przestrzegając obowiązujących norm.
Przyłączenie wody
• Ciśnienie wody: maks. (250 KPa) 2,5 bar.
• Zawsze zaleca się zainstalowanie zmiękczacza – odwapniacza wody ~ 8 ÷ 10 °F
• Przed podłączeniem spuścić pewną ilość wody, aby oczyścić przewód z ewentualnych
resztek żelaza.
• Jeśli przeprowadzana jest nowa instalacja, zanim urządzenie będzie przyłączone do
wody, należy spuścić wystarczającą ilość wody, aby do wentylów magnetycznych nie
dostały się żadne zanieczyszczenia.
• Upewnić się, że filtry wentylów magnetycznych są czyste.
• Przewód „Woda“ podłączyć do sieci z zimną wodą, dołączając kranik zamykający.
Podłączenie odpływu
Odpływ wody wyprowadzić do otworu odprowadzającego za pomocą przeznaczonej do
tego rury. Rura DN 50 ze stałym nachyleniem przynajmniej 3 do 5 %. Obowiązująca
norma: DIN 1986, T 1. Temperatura odpływającej wody: ok. 60°C.
Odpływ wody znajduje się pod piecem konwekcyjno-
parowym i jest połączony ze sztywną rurą, przy czym
przekrój rury nie musi być mniejszy niż przekrój miejsc
łączenia odpływu wody.
W celu łatwiejszego odpływu wody rura musi pozostawać
przynajmniej 20 cm pod miejscem łączenia.
W przypadku zatkania odpływu w komorze pieczenia lub
w miejscu wyjścia pary z pieca konwekcyjno-parowego
może wydostawać się nieprzyjemna woń.
Zalecamy zainstalowanie urządzenia odkamieniającego wodę, aby uniknąć złogów wapnia.