Russell Hobbs 25810-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Opiekacze do kanapek
Typ
Instrukcja obsługi
51
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym
dzieci) o ograniczonej zdolności zycznej, czuciowej lub psychicznej, lub
osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu,
przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy
zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub zdalnego
sterowania.
¬ Powierzchnie urdzenia rozgrzewają się.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych nacz
zawierających wodę.
Nie owijaj żywności w przeźroczystą folię lub folię aluminiową i nie wkładaj do torby z polietylenu.
Grill ulegnie uszkodzeniu i może dojść do pożaru.
Nie używaj urządzenia do innych celów niż przygotowywanie potraw.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
Zakładaj rękawice kuchenne lub podobne.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Lampka zasilania (czerwona)
2. Lampka termostatu (zielona)
3. yty grilla
4. Tacka ociekowa
5. Stopa (od spodu)
6. Haki na przewód (na stopie)
7. Włącznik On/O
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przetrzyj płyty grilla wilgotną szmatką.
Przy pierwszym użyciu grill może trochę dymić. Jest to normalne i szybko mija.
NACHYLANIE/POZIOMOWANIE GRILLA
W przygotowywaniu burgerów, mięs, itp. grill może zostać nachylony w taki sposób, że tłuszcz i sosy będą
spływać do tacki ociekowej. Alternatywnie, do przygotowywania rzeczy jak panini, sandwicze, itp., można
yć grilla w poziomie, albo płyty głębokiej.
Aby nachylić grill, trzeba odchylić stopę od spodu grilla (Rys. A). Aby ponownie wypoziomować grill, złożyć
stopę.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
52
UŻYWANIE GRILLA
Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
Wsuń tackę ociekową między dwie prowadnice z przodu i od spodu grilla. Wsuń tackę ociekową do
oporu. Tacka ociekowa zbiera tłuszcze i sosy spływające z płyt w trakcie zapiekania.
1. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe. Przesuń wyłącznik na I. Zaświeci się lampka zasilania.
2. Zaświeci się lampka termostatu, temperatura będzie stabilizowana w cyklu włącz/wyłącz termostatu.
3. Przed grillowaniem poczekaj, aż lampka zgaśnie.
4. Ułóż żywność na dolnej płycie grilla przy pomocy łopatki lub szczypiec, a nie palców.
5. Nie używaj niczego metalowego lub ostrego, powierzchnia nieprzywierająca ulegnie uszkodzeniu.
6. Zamknij grill.
7. Zaczekaj, aż jedzenie będzie gotowe.
Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
Gotowe potrawy wyjmuj narzędziami kuchennymi z drewna lub plastiku.
Zawias przegubowy jest dostosowany do produktów żywnościowych grubych lub o nietypowym
kształcie.
yty grilla powinny być mniej więcej równolegle, aby uniknąć nierównomiernego opiekania.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
Ogólne czyszczenie
1. Wytrzyj powierzchnie zewnętrzne urządzenia czystą wilgotną ściereczką.
2. Umyj tackę ociekową w ciepłej wodzie z mydłem lub na górnej półce zmywarki do naczyń.
Płyty grilla
Nie używaj ostrych środków do szorowania, wełny drucianej, ani mydła w kostce.
W miejscach, gdzie płyta górna styka się z dolną, powierzchnie nieprzywierające mogą wykazywać
ślady zużycia. Jest to efekt czysto kosmetyczny i nie wpływa na działanie grilla.
yty grilla można czyścić na dwa sposoby:
yty są jeszcze gorące
Pamiętaj o odpowiedniej ochronie, jak rękawice kuchenne lub podobne i zachowaj szczególną
ostrożność przy wycieraniu płyt grzewczych (dla przejrzystości, na rysunku B nie pokazano rękawic
kuchennych).
1. Odłącz grill od sieci.
2. Złożonym papierem kuchennym lub wilgotną szmatką wycieraj płyty jednym ruchem od tyłu do
przodu. Zawsze przytrzymuj górną płytę podczas wycierania górnej lub dolnej płyty (rys. B), aby
urządzenie się nie przewróciło.
yty są zimne
1. Odłącz grill i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
2. Wycieraj płyty wilgotną szmatką lub gąbką. Do usunięcia uporczywych plam użyj papierowego
ręcznika zwilżonego odrobiną oliwy jadalnej.
PRZECHOWYWANIE
Aby zaoszczędzić miejsce, opuść klapę, zawiń kabel w okrągłym schowku na kabel, a następnie ustaw grill
w pozycji pionowej.
CZASY PRZYRZĄDZANIA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Podane czasy przyrządzania mają wyłącznie charakter ogólnych wskazówek.
Dotyczą one produktów spożywczych świeżych lub całkowicie rozmrożonych.
53
MIĘSO UWAGI
CZAS (MIN)
Stek
Dla najlepszego rezultatu, bierz do smażenia steki
w temperaturze pokojowej.
Odczekaj 3-6 min po usmażeniu.
Lekko
wysmażony 2
Średnio
wysmażony 3
Dobrze
wysmażony 5 +
Pierś kurczaka Smaż do czystego sosu.
8-10
Kotlety jagnięce
Średnio
wysmażony 4-6
Dobrze
wysmażony 8
Kotlety wieprzowe Smaż do czystego sosu. Smaż do czystego sosu.
5-8
Kiełbaski
6-10
Burgery
6-10
Bekon
3-5
RYBY
Łosoś 130-140 g
3-5
Krewetki
1-2
Ryby ądrowate Gładzica, sola, itp. 120-130 g
2-6
Ryby dorszokształtne Plamiak, dorsz, itp. 130-140 g
3-8
Tuńczyk / miecznik 130-140 g
5-10
WARZYWA
Papryka
4-6
Bakłażan W plastrach
6-8
Szparagi
3-4
Cukinia W plastrach
1-3
Pomidory Połówki
2-3
Cebula Przekrojone wzdłuż na ćwiartki
5-6
Pieczarki Pieczarki otwarte i płaskie
3-6
INNE
Haloumi
2-4
Podczas przyrządzania mrożonek, dodać 2-3 minuty do owoców morza, i 3-6 minut na mięso i drób,
w zależności od grubości i gęstości produktów
Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spożycia.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym
z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory,
należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/
recyklingu.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
1 / 1

Russell Hobbs 25810-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Opiekacze do kanapek
Typ
Instrukcja obsługi