42
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Nie zanurzaj urządzenia w płynie, nie używaj go w łazience, w pobliżu wody, ani na
zewnątrz budynku.
3 Niektóre części nie są tak rozgrzane jak inne, ale wszystkie są gorące. Nie dotykaj
- chwytaj przez kuchenne rękawice lub złożony ręcznik.
4 Chleb, oliwa i inne produkty spożywcze mogą się zapalić. Nie należy używać urządzenia w
pobliżu lub pod zasłonami lub innymi materiałami palnymi, należy nadzorować grill w trakcie
użytkowania.
5 Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
6 Przed podłączeniem grilla do gniazdka całkowicie odwiń kabel ze schowka na kabel.
7 Nie owijaj żywności w przeźroczystą folię lub folię aluminiową i nie wkładaj do torby z
polietylenu. Grill ulegnie uszkodzeniu i może dojść do pożaru.
8 Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Piecz ryby, aż w całości będą nieprzejrzyste.
9 Odłącz urządzenie od sieci, kiedy nie jest używane.
10 Nie używaj urządzenia do innych celów niż przygotowywanie potraw.
11 Urządzeniem nie można sterować przy pomocy zewnętrznego regulatora czasowego, ani też
zdalnie.
12 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
13 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez producenta,
jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
tylko do użytku domowego
U PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przetrzyj płyty grilla wilgotną szmatką.
C PŁASKI CZY POCHYLONY?
1 Możesz podnieść klapę, aby przechylić grill i tłuszcz szybciej spływał do tacki ociekowej albo
ustawić go płasko, aby uniknąć przepływu drobin jedzenia w kierunku przedniej części grilla.
2 W pozycji pochylonej zaleca się grilowanie mięsa, hamburgerów oraz produktów, które
wydzielają tłuszcz.
3 W pozycji płaskiej zaleca się przygotowywanie zapiekanek, panini oraz produktów z
płynnymi składnikami, jak topiony ser.
C PRZYGOTOWANIE
4 Ustaw tackę ociekową centralnie z przodu kratki, aby zbierała wszystkie płyny
5 Otwórz grill, przesmaruj płyty odrobiną oleju jadalnego lub masła, a następnie zamknij grill.
, Nie używać niskotłuszczowych smarowideł - potrawy mogą się przepalać.
C WSTĘPNE PODGRZANIE
6 Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
7 Lampka zasilania będzie świecić tak długo, jak długo urządzenie jest podłączone do zasilania.
8 Lampka termostatu zaświeci się, gdy urządzenie osiągnie odpowiednią temperaturę.