ZALECENIA UŻYTKOWE.
UWAGA: Przed użyciem przyrządu, zdjąć opakowania zabezpieczające tam się znajdujące.
UWAGA: Ustawić produkt na gładkim, poziomym, stabilnym i dobrze oświetlonym podłożu.
- Zdjąć ruszt (16) obracając pokrętłem do regulacji odległości płytek (5) w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara do maksymalnego rozwarcia, i ściągnąć ruszt (16) wyciągając go
ku górze. (Rys. 2).
- Obrócić ponownie pokrętło regulujące odległość płytek (5) w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, aby przymknąć płytki.
- Włożyć wtyczkę do gniazdka prądu, włączyć ruszt obracając pokrętło I-O (4); w tym momencie
lampka kontrolna (7) się zapali.
- Przy pomocy pokr
ętła (6), zaprogramować moc temperatury smażenia.
UWAGA: Jeżeli przełącznik (6) jest ustawiony na minimum, płytka mogłaby się nie włączyć. W
takim przypadku należy zwiększyć nieznacznie moc, do momentu, gdy czerwona lampka kontrol-
na (7) się nie zapali.
- Podczas rozgrzewania płytek możecie włożyć pożywienie do smażenia na ruszcie (16).
Dla smażenia doskonałego i równomiernego zaleca się ułożyć artykuły do pieczenia w środku
rusztu (16) i zamknąć go dokładnie przy pomocy odpowiedniego pierścienia (Fig. 3).
Ruszt (16) wyposażony jest w spręzyny (15) dzięki, którym ustawia się dystans pomiedzy dwo-
ma płytkami na podstawie grubości produktu do pieczenia.
UWAGA: zaleca się smażyć jednocześnie tylko potrawy w porcjach o tej samej grubości.
UWAGA: uk
ładać potrawy do smażenia, starając się, aby nie wydostawały się z otworów rusztu,
i aby podczas smażenia nie dochodziły do kontaktu z opornikami i nie powodowały tworzenia się
dymu.
- Ustawić w pozycji maksymalnego rozwarcia dwie płytki, obracając w kierunku zgodnym z ru-
chem wskazówek zegara pokrętło otwierania płytek (5) (Rys. 2).
- Wstawić ruszt (16), z pożywieniem do smażenia, do środka przyrządu, w taki sposób, aby dwie
stopki w części dolnej rusztu, zmieszczą się dokładnie w odpowiednie otwory wewnątrz przy-
rządu. Przybliżyć dwie płytki obracając w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
pokrętło otwierajace płytki (5).
- Regulować odległość między płytkami (13), w zależności od potraw do pieczenia, obracając
pokrętło (5) (Rys. 2).
UWAGA: Dla unikni
ęcia powstawania dymu, zaleca się nie włączać oporników dla rusztu
wypełnionego surowcem do smażenia.
Ten system przybliżania/oddalania płytek przedstawia sobą następujące zalety smażenia:
- przystosowanie do grubości produktów spożywczych zachowując oporność przy maksymalnej
odległości;
- możliwość przybliżania/oddalania oporników od potrawy a w związku z tym zmieniać sposoby
pieczenia , w oparciu o własne gusty.
UWAGA:Przed przystąpieniem do smażenia, upewnić się czy włożyliśmy prawidłowo ruszt (16)
wewnątrz przyrządu, zablokowaliśmy poprawnie płytkę (13) i ustawiliśmy właściwie pojemnik
zbierający tłuszcze.
- Podczas smażenia potraw można kontrolować stan sma
żenia po odchyleniu płytek przy pomo-
cy pokrętła (5) (Rys. 2), odchylić prawą płytkę, przesuwając do góry wskażnik otwarcia płytek
(14) i obracając go w stronę ku dołowi (Rys. 4).
UWAGA: Nie używać siły dla otworzenia drugiej płytki.
UWAGA: Nie dotykać oporników (11) podczas funkcjonowania przyrządu, dla uniknięcia przy-
palenia.
PL
- 47 -