46
Patelnia obsmaża tylko z jednej strony, więc smażenie jest wolniejsze niż w grillu i trzeba
odwrócić jedzenie na drugą stronę, jeżeli ma być obsmażone po obu stronach.
1. Przekręć pokrętło regulacyjne patelni w żądane ustawienie, a następnie poczekaj, aż
zgaśnie lampka.
2. Ułóż jedzenie na patelni za pomocą szpachelki lub szczypiec, nie palcami.
3. Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
4. Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
WŁÓŻ DO GRILLA
Zawias przegubowy jest dostosowany do produktów żywnościowych grubych lub o
nietypowym kształcie.
Płyty grilla powinny być mniej więcej równolegle, aby uniknąć nierównomiernego opiekania.
1. Przekręć pokrętło regulacyjne grilla w żądane ustawienie, a następnie poczekaj aż zgaśnie
lampka.
2. Gdy lampka zgaśnie, użyj rękawicy kuchennej, aby otworzyć grill.
3. Ułóż żywność na dolnej płycie grilla przy pomocy łopatki lub szczypiec, a nie palców.
4. Zamknij grill.
5. Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
6. Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
WIĘCEJ?
Załóż rękawice kuchenne, przelej zawartość tacki ociekowej do naczynia żaroodpornego, a
następnie wytrzyj tackę ręcznikiem papierowym i umieść z przodu grilla.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
2. Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
3. Do usunięcia uporczywych plam użyj papierowego ręcznika zwilżonego odrobiną oliwy
jadalnej.
4. Umyj tackę ociekową w ciepłej wodzie z mydłem lub na górnej półce zmywarki do naczyń.
Nie używaj środków do szorowania, wełny drucianej, ani mydła w kostce.
W miejscach, gdzie płyta górna styka się z dolną, powierzchnie nieprzywierające mogą
wykazywać ślady zużycia. Jest to efekt czysto kosmetyczny i nie wpływa na działanie grilla.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
CZASY PRZYRZĄDZANIA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Podane czasy przyrządzania mają wyłącznie charakter ogólnych wskazówek. Dotyczą one
produktów spożywczych świeżych lub całkowicie rozmrożonych, przyrządzanych w średnich
temperaturach. Podczas przyrządzania mrożonek, dodać 2-3 minuty do owoców morza, i 3-6
minut na mięso i drób, w zależności od grubości i gęstości produktów.
Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypełnić wszelkie wskazówki
na opakowaniu lub etykiecie.
WOŁOWINA MIN KANAPKI MIN
filet 5-7 ser 2-3
stek z polędwicy 7-8 szynka (gotowana) 5-6
hamburger, 100g 7-8
kebaby, kostka 25mm 7-8 PRZEKĄSKI
stek z udźca 5-7 Calzoni 8-9