77
Przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej: http://eu.russellhobbs.com/recipes/
PRZEPISY
BUTTERFLY CHICKEN Z CHILI I LIMONKĄ 4 PORCJE
• 4 rozcięte piersi kurczaka
• 3 łyżki chilli w proszku
• 2 łyżki oliwy z oliwekl
• Sok i skórka z 1 limonki
• 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżeczka mielonego kuminu
• Sól i pierz do smaku
1. Dla zamarynowania wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem kurczaka. Polej dokładnie kurczaka
marynatą. Przykryj folią spożywczą i odstaw do marynowania w lodówce przez co najmniej 2
godziny.
2. Rozgrzej grill do maksimum i piecz kurczaka przez 8-10 minut (w zależności od grubości), aż zacznie
wyciekać czysty sos.
PSTRĄG NADZIEWANY CYTRYNĄ I PIETRUSZKĄ 4 PORCJE
• 4 rozcięte pstrągi
• 5 plastrów cytryny na jedną rybę
• 6-8 naci świeżej pietruszki na jedną rybę
• 2 ząbki posiekanego czosnku, na jedną rybę
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól i pierz do smaku
1. Otwórz pstrąga i sprawdź czy nie ma w nim ości lekko przesuwając palcem po mięsie ryby. Posmaruj
obie strony ryby przyprawami i następnie na jednej stronie obłóż rybę przemiennie plastrami
cytryny i natką pietruszki. Posyp rybę czosnkiem.
2. Skrop oliwą z oliwek. Złóż połówki ryby.
3. Rozgrzej grill do maksimum. Piecz 5-8 minut w zależności od grubości ryby.
PSTRĄG NADZIEWANY CYTRYNĄ I PIETRUSZKĄ 1 PORCJE
• 2 grube kromki chleba pełnoziarnistego
• 50g sera feta
• ½ czerwonej cebuli, cienkie plasterki
• ½ czerwonej papryki, bez nasion i pokrojonej w
cienkie plasterki
• 2 łyżki octu winnego balsamicznego
• Sól i pierz do smaku
1. Wymieszaj cebulę, czerwoną paprykę, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Zasmaż na dużym ogniu przez
1-2 minuty, do zmiękczenia.
2. Weź kromkę chleba i nałóż na wierzch paprykę. Pokrusz fetę na kromce chleba i przykryj drugą
kromką.
3. Przetrzyj płyty grilla papierowym ręcznikiem i zapiekaj kanapkę przez 2-3 minuty.
W PONIŻSZYCH PRZEPISACH MA ZASTOSOWANIE PŁYTA GŁĘBOKA.
DUŻY OMLET 68 PORCJE
• 8 średnich jajek
• 250g miękkiego sera kremowego
• 200g tartego sera Cheddar
• 2 mieszane papryki, pokrojone w kostkę
• 4 dymki, drobno pokrojone
• ½ pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego
• Sól i pierz do smaku
1. Zmieszaj jajka i ser kremowy. Przypraw. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
2. Rozgrzej grill do maksimum. Wlej mieszankę jajeczną w płytę głęboką. Zamknij pokrywę i smaż
przez około 10-12 minut, do całkowitego usmażenia. Ostrożnie wyjmij płytę głęboką i wyłóż omlet
na półmisek.
FLAPJACK NALEŚNIK OWSIANY ROZMIAR CAŁEJ PŁYTY GŁĘBOKIEJ
• 375g płatków owsianych
• 190g masła
• 190g drobnego jasnobrązowego cukru
• 90g złotego syropu
• 120g rodzynek
• 100g krówek
1. Roztop masło, cukier i syrop na patelni i dobrze połącz, wmieszaj płatki owsiane, rodzynki i krówki.
2. Piecz w płycie głębokiej w maksymalnej temperaturze przez 10-12 minut. Wyjmij i pozostaw do
ostudzenia.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE