Russell Hobbs 24640-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
74
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym
dzieci) o ograniczonej zdolności zycznej, czuciowej lub psychicznej, lub
osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu,
przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy
zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub zdalnego
sterowania.
¬ Powierzchnie urdzenia rozgrzewają się.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych nacz
zawierających wodę.
Nie owijaj żywności w przeźroczystą folię lub folię aluminiową i nie wkładaj do torby z polietylenu.
Grill ulegnie uszkodzeniu i może dojść do pożaru.
Nie używaj urządzenia do innych celów niż przygotowywanie potraw.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Lampka zasilania (czerwona)
2. Lampka termostatu (zielona)
3. Regulator temperatury
4. yty grilla
5. Stopa (od spodu)
6. Tacka ociekowa
7. Płyta głęboka
8. Kołek wyrównujący
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przetrzyj płyty grilla wilgotną szmatką.
Przy pierwszym użyciu grill może trochę dymić. Jest to normalne i szybko mija.
NACHYLANIE/POZIOMOWANIE GRILLA
W przygotowywaniu burgerów, mięs, itp. grill może zostać nachylony w taki sposób, że tłuszcz i sosy będą
spływać do tacki ociekowej. Alternatywnie, do przygotowywania rzeczy jak panini, sandwicze, itp., można
yć grilla w poziomie, albo płyty głębokiej.
Aby nachylić grill, trzeba odchylić stopę od spodu grilla (Rys. A). Aby ponownie wypoziomować grill, złożyć
stopę.
PŁYTY
yty grilla nadają się najlepiej do grillowania mięsa, kiełbasek i wszystkiego, co wydziela tłuszcz. Używaj
do nich grill w pozycji nachylonej.
75
Głęboka płyta - nadaje się idealnie do przygotowywania dań beztłuszczowych, pizzy, wypieków, pity,
calzone i farszów (np. Yorkshire pudding). Używaj do nich grill w pozycji poziomej. Jeśli w użyciu jest płyta
głęboka, zawsze zakładaj płytę górną.
Zakładanie płyt:
Wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka i pozwól grillowi całkowicie ostygnąć przed zakładaniem lub
zdejmowaniem płyt.
Wszystkie płyty dolne są oznaczone na ich spodzie napisem LOW (DÓŁ) obok uchwytu. Płytę górną należy
zakładać w pozycji strzałki skierowanej do góry. Płytę głęboką należy zakładać tak, aby kołek wyrównujący
znalazł się naprzeciw zawiasu.
1. Otwórz grill. Wyjmuj jedną płytę na raz.
2. Wysuń środkową część rygli na zewnątrz (Rys. B).
3. Wstaw płyty i następnie zwolnij rygle, aby zablokować.
Zdejmowanie płyt:
1. Otwórz grill. Wyjmuj jedną płytę na raz.
2. Wysuń rygle na zewnątrz i zdejmij płytę z grilla.
UŻYWANIE GRILLA
Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni. Nie używaj urządzenia w
pobliżu materiałów łatwopalnych (np. ranek).
Wstaw tackę ociekową pod spód grilla z przodu. Tacka ociekowa zbiera tłuszcze i sosy spływające z
yt w trakcie grillowania.
1. Ustaw regulator temperatury. Czasy w przepisach dotyczą potraw przygotowywanych w MAX . Aby
znaleźć optymalne czasy dla ulubionych potraw i ich kombinacji, trzeba trochę poeksperymentować.
2. Włóż wtyczkę do gniazdka sieciowego. Zaświeci się lampka zasilania.
3. Gdy lampka termostatu zgaśnie, grill osiągnął odpowiednią temperaturę do przygotowania produktu.
Będzie to następować w cyklu włączony/wączony, gdy termostat pracuje, aby utrzymać temperaturę.
4. Ułóż żywność na dolnej płycie grilla przy pomocy łopatki lub szczypców. Nie używaj metalowych i
ostrych sztućców powierzchnia nieprzywierająca ulegnie uszkodzeniu. Zamknij grill.
5. Po zakończeniu zapiekania odłącz grill z prądu
Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
ywaj rękawic lub podobnej ochrony.
Gotowe potrawy wyjmuj narzędziami kuchennymi z drewna lub plastiku.
CZASY PRZYRZĄDZANIA I BEZPIECZSTWO ŻYWNOŚCI
Podane czasy przyrządzania mają wyłącznie charakter ogólnych wskazówek. Dotyczą one produktów
spożywczych świeżych lub całkowicie rozmrożonych w MAX .
MIĘSO UWAGI
CZAS (MIN)
Stek
Dla najlepszego rezultatu, bierz do smażenia steki
w temperaturze pokojowej.
Odczekaj 3-6 min po usmażeniu.
Lekko
wysmażony 2
Średnio
wysmażony 3
Dobrze
wysmażony 5 +
Pierś kurczaka Smaż do czystego sosu.
8-10
Kotlety jagnięce
Średnio
wysmażony 4-6
Dobrze
wysmażony 8
Kotlety wieprzowe Smaż do czystego sosu. Smaż do czystego sosu.
5-8
Kiełbaski Odwracaj co jakiś czas.
6-10
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
76
MIĘSO UWAGI
CZAS (MIN)
Burgery Odwracaj co jakiś czas.
6-10
Bekon
3-5
RYBY
Łosoś
3-5
Krewetki
1-2
Ryby ądrowate Gładzica, sola, itp.
2-6
Ryby dorszokształtne Plamiak, dorsz, itp.
3-8
Tuńczyk / miecznik
5-10
WARZYWA
Papryka
4-6
Bakłażan W plastrach
6-8
Szparagi
3-4
Marchew W plastrach
5-7
Cukinia W plastrach
1-3
Pomidory Połówki
2-3
Cebula Przekrojone wzdłuż na ćwiartki
5-6
Pieczarki Pieczarki otwarte i płaskie
3-6
Kukurydza w kolbach
4-6
INNE
Haloumi
2-4
Podane czasy przyrządzania mają wyłącznie charakter ogólnych wskazówek. Dotyczą one
produktów
spożywczych świeżych lub całkowicie rozmrożonych, przyrządzanych w średnich temperaturach.
Podczas przyrządzania mrożonek, dodać 2-3 minuty do owoców morza, i 3-6 minutna mięso i drób,
w zależności od grubości i gęstości produktów.
Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spożycia.
Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypełnić wszelkie wskazówki na
opakowaniu lub etykiecie.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
2. Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
3. Do usunięcia uporczywych plam użyj papierowego ręcznika zwilżonego odrobiną oliwy jadalnej.
4. Umyj tackę ociekową w ciepłej wodzie z mydłem lub umieść ją na górnej półce zmywarki do naczyń.
Nie używaj środków do szorowania, wełny drucianej, ani mydła w kostce.
W miejscach, gdzie płyta górna styka się z dolną, powierzchnie nieprzywierające mogą wykazywać
ślady zużycia. Jest to efekt czysto kosmetyczny i nie wpływa na działanie grilla.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym
z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory,
należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/
recyklingu.
77
Przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej: http://eu.russellhobbs.com/recipes/
PRZEPISY
BUTTERFLY CHICKEN Z CHILI I LIMONKĄ 4 PORCJE
4 rozcięte piersi kurczaka
3 łyżki chilli w proszku
2 łyżki oliwy z oliwekl
Sok i skórka z 1 limonki
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
l i pierz do smaku
1. Dla zamarynowania wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem kurczaka. Polej dokładnie kurczaka
marynatą. Przykryj folią spożywczą i odstaw do marynowania w lodówce przez co najmniej 2
godziny.
2. Rozgrzej grill do maksimum i piecz kurczaka przez 8-10 minut (w zależności od grubości), aż zacznie
wyciekać czysty sos.
PSTRĄG NADZIEWANY CYTRYNĄ I PIETRUSZKĄ 4 PORCJE
4 rozcięte pstrągi
5 plastrów cytryny na jedną rybę
6-8 naci świeżej pietruszki na jedną rybę
2 ząbki posiekanego czosnku, na jedną rybę
1 łyżka oliwy z oliwek
l i pierz do smaku
1. Otwórz pstrąga i sprawdź czy nie ma w nim ości lekko przesuwając palcem po mięsie ryby. Posmaruj
obie strony ryby przyprawami i następnie na jednej stronie obłóż rybę przemiennie plastrami
cytryny i natką pietruszki. Posyp rybę czosnkiem.
2. Skrop oliwą z oliwek. Złóż połówki ryby.
3. Rozgrzej grill do maksimum. Piecz 5-8 minut w zależności od grubości ryby.
PSTRĄG NADZIEWANY CYTRYNĄ I PIETRUSZKĄ 1 PORCJE
2 grube kromki chleba pełnoziarnistego
50g sera feta
½ czerwonej cebuli, cienkie plasterki
½ czerwonej papryki, bez nasion i pokrojonej w
cienkie plasterki
2 łyżki octu winnego balsamicznego
l i pierz do smaku
1. Wymieszaj cebulę, czerwoną papry, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Zasmaż na dużym ogniu przez
1-2 minuty, do zmiękczenia.
2. Weź kromkę chleba i nałóż na wierzch paprykę. Pokrusz fetę na kromce chleba i przykryj drugą
kromką.
3. Przetrzyj płyty grilla papierowym ręcznikiem i zapiekaj kanapkę przez 2-3 minuty.
W PONIŻSZYCH PRZEPISACH MA ZASTOSOWANIE PŁYTA GŁĘBOKA.
DUŻY OMLET 68 PORCJE
8 średnich jajek
250g miękkiego sera kremowego
200g tartego sera Cheddar
2 mieszane papryki, pokrojone w kostkę
4 dymki, drobno pokrojone
½ pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego
l i pierz do smaku
1. Zmieszaj jajka i ser kremowy. Przypraw. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
2. Rozgrzej grill do maksimum. Wlej mieszankę jajeczną w płytę głęboką. Zamknij pokrywę i smaż
przez około 10-12 minut, do całkowitego usmażenia. Ostrożnie wyjmij płytę głęboką i wyłóż omlet
na półmisek.
FLAPJACK  NALEŚNIK OWSIANY ROZMIAR CAŁEJ PŁYTY GŁĘBOKIEJ
375g płatków owsianych
190g masła
190g drobnego jasnobrązowego cukru
90g złotego syropu
120g rodzynek
100g krówek
1. Roztop masło, cukier i syrop na patelni i dobrze połącz, wmieszaj płatki owsiane, rodzynki i krówki.
2. Piecz w płycie głębokiej w maksymalnej temperaturze przez 10-12 minut. Wyjmij i pozostaw do
ostudzenia.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
78
SPODY DO PIZZY OKOŁO 46 SPODÓW DO PIZZY
250ml wody, letniej
1 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
2 łyżki złotego drobnego cukru
400g mąki pszennej wysokoglutenowej
5g (1 ½ łyżeczki) drożdzy
1. Wsyp mąkę, sól, cukier i drożdze do miski. Zmieszaj oliwę z wodą i stopniowo dodawaj do mąki,
dobrze mieszając do uzyskania ciasta.
2. Zagniataj ciasto na powierzchni posypanej mąką przez 5-6 minut do uzyskania jednolitej, elastycznej
konsystencji.
3. Przełóż ciasto do miski, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 45-60 minut, aż podwoi objętość.
Ponownie zagnieć ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na następne 45 minut.
4. Przekrój ciasto na 4-6 równych części i zroluj każdy kawałek w kulkę. Zwałkuj każdą kulkę na spód do
pizzy około 20 cm średnicy.
5. Rozłóż spód na płycie głębokiej i posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego. Dodaj na wierzch
dodatki według uznania i piecz przez około 15-20 minut.
SOS POMIDOROWY ILOŚĆ OKOŁO 500ML
½ cebuli, drobno pokrojonej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
400g puszka krojonych pomidorów
50ml bulionu warzywnego
½ łyżeczki oregano
l i pierz do smaku
1. Rozgrzej oliwę na gorącej patelni. Dodaj cebulę i czosnek, aż się zarumienią i zmiękną.
2. Zmniejsz temperaturę do średniej i dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż przez 5-6 minut stale
mieszając.
3. Dodaj pozostałe składniki i zagotuj. Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40
minut. Sprawdź, czy sos jest dobrze przyprawiony i następnie lekko zblenduj mieszankę na sos.
Odstaw do zupełnego ostudzenia.
4. Pozostały sos pożna po schłodzeniu zamrozić. Użyj go do bolognese, itp.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116

Russell Hobbs 24640-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi