Russell Hobbs 23410-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Opiekacze do kanapek
Typ
Instrukcja obsługi
45
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Niniejszy sprt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym
dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub
osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu,
przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy
zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub zdalnego
sterowania.
¬ Powierzchnie urdzenia rozgrzewają się.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych naczyń
zawierających wodę.
Nie owijaj żywności w przeźroczystą folię lub folię aluminiową i nie wkładaj do torby z polietylenu.
Grill ulegnie uszkodzeniu i może dojść do pożaru.
Nie używaj urządzenia do innych celów niż przygotowywanie potraw.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Lampka zasilania (czerwona)
2. Lampka termostatu (zielona)
3. yty grilla
4. Tacka ociekowa
5. Stopa (od spodu)
6. Haki na przewód (na stopie)
7. Przełącznik
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przetrzyj płyty grilla wilgotną szmatką.
Przy pierwszym użyciu grill może trochę dymić. Jest to normalne i szybko mija.
NACHYLANIE/POZIOMOWANIE GRILLA
W przygotowywaniu burgerów, mięs, itp. grill może zostać nachylony w taki sposób, że tłuszcz i sosy będą
spływać do tacki ociekowej. Natomiast, do przygotowywania takich rzeczy jak panini, sandwicze, itp. grill
powinien być wypoziomowany.
Aby nachylić grill, trzeba rozciągnąć stopę od spodu grilla (rys. B). Aby ponownie wypoziomować grill,
złożyć stopę.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
46
UŻYWANIE GRILLA
Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
Wsuń tackę ociekową między dwie prowadnice z przodu i od spodu grilla (rys. A). Wsuń tackę
ociekową do oporu. Tacka ociekowa zbiera tłuszcze i sosy spływające z płyt w trakcie zapiekania.
1. óż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
2. Przesuń wyłącznik na I.
3. Lampka termostatu zaświeci się, gdy urządzenie osiągnie odpowiednią temperaturę.
4. Ułóż żywność na dolnej płycie grilla przy pomocy łopatki lub szczypiec, a nie palców. Nie używaj
niczego metalowego lub ostrego, powierzchnia nieprzywierająca ulegnie uszkodzeniu. Zamknij grill.
5. Po skończeniu, przesuń przełącznik na O i wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka elektrycznego.
Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż zacznie wyciekać czysty sos. Piecz
ryby, aż w całości będą nieprzejrzyste.
Gotowe potrawy wyjmuj narzędziami kuchennymi z drewna lub plastiku.
Zawias przegubowy jest dostosowany do produktów żywnościowych grubych lub o nietypowym
kształcie.
yty grilla powinny być mniej więcej równolegle, aby uniknąć nierównomiernego opiekania.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
2. Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
3. Do usunięcia uporczywych plam użyj papierowego ręcznika zwilżonego odrobiną oliwy jadalnej.
4. Umyj tackę ociekową w ciepłej wodzie z mydłem lub na górnej półce zmywarki do naczyń.
Nie używaj środków do szorowania, wełny drucianej, ani mydła w kostce.
W miejscach, gdzie płyta górna styka się z dolną, powierzchnie nieprzywierające mogą wykazywać
ślady zużycia. Jest to efekt czysto kosmetyczny i nie wpływa na działanie grilla.
PRZECHOWYWANIE
Aby zaoszczędzić miejsce, opuść klapę, zawiń kabel w okrągłym schowku na kabel, a następnie ustaw grill
w pozycji pionowej.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym
z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory,
należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/
recyklingu.
CZASY PRZYRZĄDZANIA I BEZPIECZSTWO ŻYWNOŚCI
Podane czasy przyrządzania mają wyłącznie charakter ogólnych wskazówek. Dotyczą one produktów
spożywczych świeżych lub całkowicie rozmrożonych, przyrządzanych w średnich temperaturach. Podczas
przyrządzania mrożonek, dodać 2-3 minuty do owoców morza, i 3-6 minut na mięso i drób, w zależności
od grubości i gęstości produktów.
Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypełnić wszelkie wskazówki na
opakowaniu lub etykiecie.
47
WOŁOWINA MIN KANAPKI MIN
filet 5-7 ser 2-3
stek z polędwicy 7-8 szynka (gotowana) 5-6
hamburger, 100g 7-8
kebaby, kostka 25mm 7-8 PRZEKĄSKI
stek z udźca 5-7 Calzoni 8-9
kiełbasy 6-8 Hot dog 2-3
polędwica 7-9
T-bony 8-9 KURCZAK / INDYK
pierś kurczaka w kawałkach 5-7
JAGNIĘCINA udka (z kurczaka) 5-7
kebaby, kostka 25mm 7-8 pierś z indyka, w plastrach 3-4
kotlety z polędwicy 4-6
WARZYWA
OWOCE MORZA szparagi 3-4
filet z łososia 3-4 bakłażan, plaster / kostka 8-9
filet z okonia morskiego 3-5 cebula, cienki plasterek 5-6
stek z halibuta, 12-25mm 6-8 papryką, cienki plasterek 6-8
stek z łososia, 12-25mm 6-8 papryka, grillowanie, następnie zdjęcie
skóry
2-3
stek z miecznika, 12-25mm 6-9 cała papryka posmarowana oliwą 8
stek z tuńczyka, 12-25mm 6-8 ziemniaki, plaster / kostka 7-9
kebaby, kostka 25mm 4-6
krewetka 1-2 OWOCE
przegrzebek 4-6 jabłko, połowa / plaster 6-8
banan, plaster w długości 3-4
WIEPRZOWINA nektarynki, połowa / plaster 3-5
kotlety, 12mm 5-6 brzoskwinie, połowa / plaster 3-5
stek z szynki 5-6 ananas, plaster 3-7
kebaby, kostka 25mm 7-8
kiełbasy 6-8
polędwica, 12mm 4-6
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Russell Hobbs 23410-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Opiekacze do kanapek
Typ
Instrukcja obsługi