Miele DG 2840 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Instrukcja użytkowania i montażu
Urządzenie do gotowania na parze
Proszę koniecznie przeczytać instrukcję użytkowania imontażu
przed ustawieniem – instalacją – pierwszym uruchomieniem. Dzięki
temu można uniknąć zagrożeń iuszkodzeń.
pl-PL M.-Nr 11 266 270
Spis treści
2
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia...................................................... 5
Ochrona środowiska naturalnego ................................................................... 13
Przegląd ............................................................................................................. 14
Urządzenie do gotowania na parze..................................................................... 14
Wyposażenie dostarczone wraz z urządzeniem.................................................. 15
Elementy sterowania......................................................................................... 16
Wyświetlacz......................................................................................................... 17
Przyciski dotykowe.............................................................................................. 17
Symbole .............................................................................................................. 17
Opis działania .................................................................................................... 18
Zbiornik wody...................................................................................................... 18
Taca ociekowa..................................................................................................... 18
Temperatura ........................................................................................................ 18
Czas trwania........................................................................................................ 18
Hałasy.................................................................................................................. 19
Nagrzewanie........................................................................................................ 19
Gotowanie ........................................................................................................... 19
Redukcja pary ..................................................................................................... 19
Pierwsze uruchomienie .................................................................................... 20
Pierwsze czyszczenie urządzenia do gotowania na parze.................................. 20
Ustawianie twardości wody ................................................................................ 20
Dostosowywanie temperatury wrzenia................................................................ 21
Ustawienia.......................................................................................................... 22
Wyświetlanie godzin pracy.................................................................................. 22
Zmienianie izapamiętywanie ustawień ............................................................... 22
Twardość wody ................................................................................................... 24
Obsługa .............................................................................................................. 25
Obsługa urządzenia do gotowania na parze ....................................................... 25
Zmiana wartości dla procesu przyrządzania....................................................... 26
Wstrzymywanie procesu przyrządzania.............................................................. 27
Programy automatyczne................................................................................... 28
Warto wiedzieć... ............................................................................................... 30
Cechy szczególne gotowania na parze............................................................... 30
Naczynia do gotowania....................................................................................... 30
Taca ociekowa..................................................................................................... 30
Poziom wsuwania................................................................................................ 31
Spis treści
3
Produkty głęboko mrożone ................................................................................. 31
Temperatura ........................................................................................................ 31
Czas trwania........................................................................................................ 31
Gotowanie z płynem............................................................................................ 31
Przepisy własne................................................................................................... 31
Gotowanie na parze .......................................................................................... 32
Gotowanie na parze Eco ..................................................................................... 32
Wskazówki dotyczące tabel z ustawieniami ....................................................... 32
Warzywa.............................................................................................................. 33
Ryby .................................................................................................................... 36
Mięso................................................................................................................... 39
Ryż....................................................................................................................... 41
Zboża................................................................................................................... 42
Makarony/Wyroby mączne.................................................................................. 43
Knedle ................................................................................................................. 44
Warzywa strączkowe, suszone ........................................................................... 45
Jajka kurze .......................................................................................................... 47
Owoce ................................................................................................................. 48
Wędliny................................................................................................................ 48
Skorupiaki............................................................................................................ 49
Małże ................................................................................................................... 50
Gotowanie zestawu obiadowego ........................................................................ 51
Pozostałe zastosowania ................................................................................... 53
Podgrzewanie...................................................................................................... 53
Rozmrażanie........................................................................................................ 56
Blanszowanie ...................................................................................................... 59
Pasteryzacja ........................................................................................................ 59
Dezynfekcja naczyń ............................................................................................ 62
Wyrastanie ciasta drożdżowego.......................................................................... 62
Podgrzewanie wilgotnych ręczników .................................................................. 62
Topienie żelatyny................................................................................................. 63
Dekrystalizacja miodu ......................................................................................... 63
Topienie czekolady .............................................................................................. 63
Wytwarzanie jogurtu............................................................................................ 64
Wytapianie słoniny .............................................................................................. 65
Duszenie cebuli ................................................................................................... 65
Odsokowywanie.................................................................................................. 66
Obieranie ze skórki.............................................................................................. 67
Konserwacja jabłek ............................................................................................ 67
Informacje dla instytutów testowych .............................................................. 68
Spis treści
4
Czyszczenie i konserwacja .............................................................................. 69
Nieodpowiednie środki czyszczące .................................................................... 70
Czyszczenie frontu .............................................................................................. 70
Czyszczenie komory urządzenia ......................................................................... 70
Czyszczenie zbiornika wody ............................................................................... 71
Czyszczenie wyposażenia................................................................................... 71
Czyszczenie prowadnic bocznych ...................................................................... 72
Odkamienianie urządzenia do gotowania na parze............................................. 72
Co robić, gdy...................................................................................................... 74
Komunikaty wpolach wskazań/na wyświetlaczu................................................ 74
Nieoczekiwane zachowania ................................................................................ 75
Hałasy.................................................................................................................. 76
Problemy ogólne lub usterki techniczne ............................................................. 76
Wyposażenie dodatkowe.................................................................................. 77
Serwis................................................................................................................. 78
Kontakt w przypadku wystąpienia usterki........................................................... 78
Gwarancja ........................................................................................................... 78
Instalacja............................................................................................................ 79
Wskazówki bezpieczeństwa do zabudowy......................................................... 79
Wymiary do zabudowy........................................................................................ 80
Zabudowa w wysokiej szafce stojącej........................................................... 80
Zabudowa w szafce podblatowej .................................................................. 81
Widok z boku ................................................................................................. 82
Podłączenie iwentylacja ................................................................................ 83
Zabudowa urządzenia do gotowania na parze ................................................... 84
Podłączenie elektryczne...................................................................................... 85
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
5
To urządzenie do gotowania na parze spełnia wymagania obowią-
zujących przepisów bezpieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowanie
może jednak doprowadzić do wyrządzenia szkód osobowych i
rzeczowych.
Przed uruchomieniem urządzenia do gotowania na parze należy
uważnie przeczytać instrukcję użytkowania i montażu. Zawiera ona
ważne wskazówki dotyczące montażu, bezpieczeństwa, użytko-
wania i konserwacji. Dzięki temu można uniknąć zagreń i uszko-
dzeń urządzenia.
Zgodnie z normą IEC60335-1 firma Miele wyraźnie zwraca uwagę
na to, że należy koniecznie przeczytać rozdział dotyczący instalacji
urządzenia oraz wskazówki bezpieczeństwa i ostrzenia i bez-
względnie się do nich stosować.
Firma Miele nie może zostać pociągnięta do odpowiedzialności za
szkody, które zostaną spowodowane w wyniku nieprzestrzegania
tych wskazówek.
Instrukcję użytkowania i montażu należy zachować do późniejsze-
go wykorzystania i przekazać ewentualnemu następnemu posiada-
czowi wraz z urządzeniem!
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
6
Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
To urządzenie do gotowania na parze jest przeznaczone do stoso-
wania w gospodarstwie domowym i w otoczeniu domowym.
To urządzenie do gotowania na parze nie jest przeznaczone do
użytkowania na zewnątrz pomieszczeń.
Stosować urządzenie do gotowania na parze wyłącznie w warun-
kach domowych do gotowania na parze, rozmrażania i podgrzewa-
nia produktów spożywczych.
Wszelkie inne zastosowania są niedozwolone.
Osoby, które ze względu na upośledzenie psychiczne, umysłowe
lub fizyczne, czy też brak doświadczenia lub niewiedzę, nie są w sta-
nie bezpiecznie obsługiwać urządzenia do gotowania na parze, nie
mogą z niego korzystać bez nadzoru lub wskazań osoby odpowie-
dzialnej.
Osobom tym wolno używać urządzenia bez nadzoru tylko wtedy,
gdy jego obsługa została im objaśniona w takim stopniu, że mogą
bezpiecznie z niego korzystać. Muszą one być w stanie rozpoznać i
zrozumieć możliwe zagrożenia wynikające z nieprawidłowej obsługi.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
7
Dzieci w gospodarstwie domowym
Dzieci poniżej 8 roku życia należy trzymać z daleka od urządzenia
- chyba że są pod stałym nadzorem.
Dzieciom powyżej 8 roku życia wolno używać urządzenia bez nad-
zoru tylko wtedy, gdy jego obsługa została im objaśniona w takim
stopniu, że mogą bezpiecznie z niego korzystać. Dzieci muszą być w
stanie rozpoznać i zrozumieć możliwe zagrożenia wynikające z nie-
prawidłowej obsługi.
Dzieci nie mogą przeprowadzać zabiegów czyszczenia lub kon-
serwacji urządzenia do gotowania na parze bez nadzoru.
Proszę nadzorować dzieci przebywające w pobliżu urządzenia do
gotowania na parze. Nigdy nie pozwalać dzieciom na zabawy urzą-
dzeniem.
Niebezpieczeństwo zadławienia przez materiały opakowaniowe.
Podczas zabawy materiałami opakowaniowymi (np. folią) dzieci mo-
gą się nimi owinąć lub zadzierzgnąć je na głowie i się udusić.
Trzymać materiały opakowaniowe z daleka od dzieci.
Niebezpieczeństwo zranień przez parę i gorące powierzchnie.
Skóra dzieci reaguje na wysokie temperatury z dużo większą wrażli-
wością niż skóra dorosłych. Podczas pracy z wylotu oparów wydo-
staje się para. Urządzenie do gotowania na parze rozgrzewa się na
szybie drzwiczek i panelu sterowania.
Proszę zapobiec dotykaniu pracującego urządzenia przez dzieci.
Trzymać dzieci z daleka od urządzenia do gotowania na parze, aż
ostygnie ono na tyle, że będzie można wykluczyć ryzyko jakichkol-
wiek zranień.
Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. Dopuszczalne
obciążenie drzwiczek wynosi maksymalnie 8kg. Dzieci mogą się zra-
nić o otwarte drzwiczki.
Uniemożliwić dzieciom stawanie, siadanie lub wieszanie się na
otwartych drzwiczkach urządzenia.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
8
Bezpieczeństwo techniczne
Nieprawidłowo przeprowadzone prace instalacyjne i konserwacyj-
ne lub naprawy mogą się stać przyczyną poważnych zagrożeń dla
użytkownika. Prace instalacyjne i konserwacyjne oraz naprawy mogą
być przeprowadzane wyłącznie przez fachowców autoryzowanych
przez firmę Miele.
Uszkodzenia urządzenia do gotowania na parze mogą zagrażać
bezpieczeństwu użytkownika. Proszę kontrolować urządzenie pod
kątem widocznych uszkodzeń. Nigdy nie uruchamiać uszkodzonego
urządzenia do gotowania na parze.
Możliwa jest czasowa lub stała praca na autonomicznym lub nie-
zsynchronizowanym zsiecią systemie zasilania (jak np. mikrosieci,
systemy rezerwowe). Warunkiem dla takiej eksploatacji jest, żeby
system zasilania odpowiadał specyfikacji EN50160 lub porównywal-
nej.
Środki ochronne przewidziane winstalacji domowej iwtym produk-
cie Miele muszą być skuteczne wswojej funkcji idziałaniu również
wtrybie pracy autonomicznej lub niezsynchronizowanej zsiecią, al-
bo muszą być zastąpione przez równoważne środki winstalacji
(patrz np. VDE-AR-E 2501-2).
Elektryczne bezpieczeństwo urządzenia jest zagwarantowane tyl-
ko wtedy, gdy jest ono podłączone do przepisowej instalacji ochron-
nej. To podstawowe zabezpieczenie jest bezwzględnie wymagane.
W razie wątpliwości należy zlecić sprawdzenie instalacji domowej
przez wykwalifikowanego elektryka.
Dane przyłączeniowe (częstotliwość i napięcie prądu) na tabliczce
znamionowej urządzenia do gotowania na parze muszą być zgodne
z parametrami sieci elektrycznej, w przeciwnym razie może dojść do
uszkodzenia urządzenia do gotowania na parze.
Proszę porównać dane przed podłączeniem. W razie wątpliwości na-
leży zasięgnąć opinii wykwalifikowanego elektryka.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
9
Gniazda wielokrotne lub przedłużacze nie zapewniają wymagane-
go bezpieczeństwa (zagrożenie pożarowe). Nie podłączać urządzenia
do sieci elektrycznej za ich pośrednictwem.
Urządzenia do gotowania na parze należy używać wyłącznie w
stanie zabudowanym, żeby zagwarantować jego bezpieczne działa-
nie.
To urządzenie nie może być użytkowane w miejscach niestacjo-
narnych (np. na statkach).
Niebezpieczeństwo zranień przez porenie prądem. Ewentualne
dotknięcie elementów przewodzących prąd elektryczny, jak również
zmiana budowy elektrycznej i mechanicznej naraża użytkownika na
niebezpieczeństwo i może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu
urządzenia.
Nigdy nie otwierać obudowy urządzenia do gotowania na parze.
W przypadku naprawy urządzenia przez serwis nieposiadający au-
toryzacji Miele przepadają ew. roszczenia gwarancyjne.
Tylko w przypadku oryginalnych części zamiennych firma Miele
może zagwarantować spełnienie wymagań bezpieczeństwa w peł-
nym zakresie. Uszkodzone podzespoły mogą zostać wymienione
wyłącznie na takie części zamienne.
Jeśli zprzewodu przyłączeniowego zostanie usunięta wtyczka lub
przewód przyłączeniowy nie jest wyposażony we wtyczkę, urządze-
nie do gotowania na parze musi zostać podłączone do sieci elek-
trycznej przez elektroinstalatora.
Gdy zostanie uszkodzony przewód przyłączeniowy, musi on zo-
stać wymieniony na specjalny przewód przyłączeniowy (patrz roz-
dział „Instalacja“, punkt „Podłączenie elektryczne“).
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
10
Przy pracach instalacyjnych i konserwacyjnych oraz naprawach
urządzenie do gotowania na parze musi zostać całkowicie odłączone
od sieci elektrycznej. Urządzenie jest odłączone od sieci elektrycznej
tylko wtedy, gdy:
- bezpieczniki instalacji domowej są wyłączone,
- bezpieczniki topikowe instalacji elektrycznej są całkowicie wykrę-
cone z oprawek,
- wtyczka (jeśli występuje) jest wyjęta z gniazdka. Nie ciągnąć przy
tym za przewód przyłączeniowy, lecz za wtyczkę.
Gdy urządzenie do gotowania na parze zostało zabudowane za
frontem meblowym (np. drzwiczkami), nigdy nie należy zamykać
frontu podczas korzystania zurządzenia do gotowania na parze. Za
zamkniętym frontem meblowym gromadzi się ciepło iwilgoć.
Wefekcie urządzenie do gotowania na parze, szafka i podłoga mogą
zostać uszkodzone. Zamykać drzwiczki meblowe dopiero wtedy,
gdy urządzenie do gotowania na parze całkowicie ostygnie.
Prawidłowe użytkowanie
Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą parę i gorące powierz-
chnie. Urządzenie do gotowania na parze rozgrzewa się w czasie
pracy. Można się oparzyć o gorącą parę, komorę urządzenia, pro-
wadnice boczne, potrawę i wyposażenie.
Przy wsuwaniu lub wyjmowaniu gorących potraw oraz przy manipu-
lacji w gorącej komorze urządzenia należy zakładać rękawice do go-
rących garnków.
Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą potrawę.
Potrawa może się przelać przy wsuwaniu lub wyjmowaniu naczyń do
gotowania. Gorącą potrawą można się oparzyć.
Uważać przy wsuwaniu lub wysuwaniu naczyń do gotowania na to,
żeby gorąca potrawa się nie przelała.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
11
Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą wodę.
Po zakończeniu procesu przyrządzania w wytwornicy pary znajduje
się jeszcze gorąca woda, która zostaje odpompowana z powrotem
do zbiornika wody. Przy wyjmowaniu i odstawianiu zbiornika wody
należy uważać na to, żeby zbiornik na wodę się nie przewrócił.
Przy pasteryzacji i podgrzewaniu w zamkniętych puszkach po-
wstaje ciśnienie, które może je rozsadzić.
Nie stosować urządzenia do gotowania na parze do pasteryzacji i
podgrzewania puszek.
Naczynia z tworzyw sztucznych, które nie są odporne na tempera-
turę i parę, topią się w wysokich temperaturach i mogą uszkodzić
urządzenie do gotowania na parze.
Stosować wyłącznie naczynia z tworzyw sztucznych odporne na
temperaturę (do 100°C) i parę. Przestrzegać danych producenta na-
czyń.
Produkty spożywcze, które są przechowywane w komorze urzą-
dzenia, mogą wyschnąć, a ulatniająca się wilgoć może doprowadzić
do korozji urządzenia do gotowania na parze. Nie przechowywać
żadnych produktów spożywczych w komorze urządzenia i nie stoso-
wać do gotowania żadnych przedmiotów, które mogą rdzewieć.
Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. Ootwarte
drzwiczki można się uderzyć lub potknąć. Nie pozostawiać drzwi-
czek otwartych bez potrzeby.
Maksymalne obciążenie drzwiczek wynosi 8kg. Nie stawać ani
nie siadać na otwartych drzwiczkach, ani też nie odstawiać na nich
ciężkich przedmiotów. Zwrócić również uwagę na to, żeby nic nie
przytrzasnąć pomiędzy drzwiczkami i komorą gotowania. Urządzenie
do gotowania na parze może zostać uszkodzone.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
12
Jeśli w pobliżu urządzenia do gotowania na parze używa się inne-
go urządzenia elektrycznego, np. ręcznego miksera, należy zwrócić
uwagę na to, żeby jego przewód przyłączeniowy nie został przytrzaś-
nięty w drzwiczkach urządzenia do gotowania na parze. Izolacja
przewodu mogłaby zostać uszkodzona.
Czyszczenie i konserwacja
Niebezpieczeństwo zranień przez porażenie prądem. Para z myjki
parowej może się dostać na elementy przewodzące prąd elektryczny
i spowodować zwarcie. Nigdy nie stosować do czyszczenia myjki
parowej.
Zarysowania mogą spowodować zniszczenie szyby drzwiczek.
Do czyszczenia szyby drzwiczek nie stosować żadnych środków
szorujących, twardych gąbek lub szczotek ani żadnych ostrych skro-
baków metalowych.
Prowadnice boczne mogą zostać zdemontowane (patrz rozdział
„Czyszczenie i konserwacja“, punkt „Czyszczenie prowadnic bocz-
nych“).
Zamontować prawidłowo prowadnice boczne z powrotem.
Aby uniknąć korozji, należy natychmiast dokładnie usunąć słone
potrawy i napoje, które dostały się na ścianki komory gotowania ze
stali szlachetnej.
Wyposażenie
Stosować wyłącznie oryginalne wyposażenie Miele. Jeśli zostaną
dobudowane lub wbudowane inne części, przepadają roszczenia
wynikające z gwarancji, rękojmi i/lub odpowiedzialności za produkt.
Firma Miele gwarantuje dostępność zapewniających funkcjonal-
ność części zamiennych przez okres do 15lat, ale przynajmniej
10lat, po wycofaniu serii posiadanego przez Państwa urządzenia do
gotowania na parze.
Ochrona środowiska naturalnego
13
Utylizacja opakowania
Opakowanie służy do manewrowania
ichroni urządzenie przed uszkodzenia-
mi podczas transportu. Materiały opa-
kowaniowe zostały specjalnie dobrane
pod kątem ochrony środowiska itechni-
ki utylizacji igeneralnie nadają się do
ponownego wykorzystania.
Zwrot opakowań do obiegu materiało-
wego pozwala na zaoszczędzenie su-
rowców. Proszę skorzystać zsystemu
selektywnej zbiórki odpadów imożliwo-
ści zwrotu. Opakowanie transportowe
może zostać odebrane przez sprzedaw-
cę Miele.
Utylizacja starego urządzenia
Urządzenia elektryczne ielektroniczne
zawierają wiele cennych materiałów.
Zawierają one również określone sub-
stancje, mieszaniny ipodzespoły, które
były wymagane do ich działania iza-
pewnienia bezpieczeństwa. Wyrzucone
do śmieci lub poddane niewłaściwej
obróbce mogą zagrażać zdrowiu ludzi
oraz środowisku. Dlatego wżadnym ra-
zie nie wolno wyrzucać starego urzą-
dzenia do śmieci mieszanych.
Zamiast tego należy przekazać stare
urządzenie do systemu nieodpłatnego
zbierania iutylizacji starych urządz
elektrycznych ielektronicznych,
wpunktach prowadzonych przez gmi-
nę, sprzedawcę lub firmę Miele. Za usu-
nięcie ewentualnych danych osobo-
wych zutylizowanego urządzenia zgod-
nie zobowiązującym prawem odpowia-
da użytkownik. Są Państwo prawnie zo-
bowiązani do usunięcia zurządzenia
wszelkich baterii iakumulatorów oraz
źródeł światła, które można wyjąć bez
zniszczenia inie są wbudowane do u-
rządzenia na stałe. Należy je dostarczyć
do odpowiedniego miejsca zbierania,
gdzie zostaną nieodpłatnie przyjęte.
Proszę zatroszczyć się oto, żeby stare
urządzenie było zabezpieczone przed
dziećmi do momentu odtransportowa-
nia.
Przegląd
14
Urządzenie do gotowania na parze
aElementy sterowania
bWylot oparów
cUszczelka drzwiczek
dProwadnice boczne z 4 poziomami wsuwania
eCzujnik temperatury
fGrzałka w dnie komory
gRynienka ociekowa
hBolec automatycznego otwierania drzwiczek do redukcji pary
iZbiornik wody z wyjmowaną osłoną przeciwrozbryzgową
jRurka zasysająca
kKomora wsuwania dla zbiornika wody
lWlot pary
mRama frontowa z tabliczką znamionową
nDrzwiczki
Przegląd
15
Modele opisane w tej instrukcji użytko-
wania są wymienione na ostatniej stro-
nie.
Tabliczka znamionowa
Tabliczka znamionowa jest widoczna na
ramie frontowej przy otwartych drzwicz-
kach.
Znajduje się tam oznaczenie modelu,
numer fabryczny oraz dane przyłącze-
niowe (napięcie/częstotliwość/maksy-
malna moc przyłączeniowa).
Proszę przygotować te informacje w ra-
zie wystąpienia pytań lub problemów,
żeby uzyskać konkretną pomoc od fir-
my Miele.
Wyposażenie dostarczone
wraz z urządzeniem
W razie potrzeby można zamówić za-
równo wyposażenie dostarczone, jak
i inne elementy wyposażenia (patrz roz-
dział „Wyposażenie dodatkowe“).
DGG 1/1-40L
1taca ociekowa
do zbierania skapujących płynów.
Tacę ociekową można wykorzystać
również jako naczynie do gotowania.
375 x 394 x 40mm (szer. x głęb. x wys.)
DGG 1/2-40L
1 naczynie do gotowania bez perforacji
pojemność 2,2l /
pojemność użytkowa 1,6l
375 x 197 x 40mm (szer. x głęb. x wys.)
DGGL 1/2-40L
2 naczynia do gotowania z perforacją
pojemność2,2l /
pojemność użytkowa1,6l
375 x 197 x 40mm (szer. x głęb. x wys.)
DMSR 1/1L
1 ruszt do ustawiania własnych naczyń
Tabletki odkamieniające
Do odkamieniania urządzenia do goto-
wania na parze.
Elementy sterowania
16
aPrzycisk wł./wył. w zagłębieniu
do włączania i wyłączania urządze-
nia do gotowania na parze
bZłącze optyczne
(tylko dla serwisu Miele)
cPrzycisk dotykowy /
do zmiany pomiędzy gotowaniem na
parze, gotowaniem na parze  i
programami automatycznymi
dWyświetlacz
do wyświetlania informacji dotyczą-
cych obsługi
ePrzyciski dotykowe
do zmieniania wartości i ustawień i
do przewijania na listach wyboru
fPrzycisk dotykowyOK
do potwierdzania wprowadzeń lub
wyborów i do zapamiętywania usta-
wień
Elementy sterowania
17
Wyświetlacz
Na wyświetlaczu pokazywane są informacje dotyczące temperatur, czasów trwa-
nia, programów automatycznych i ustawień.
Przyciski dotykowe
Przyciski dotykowe reagują na kontakt z palcem. Każde dotknięcie zostaje po-
twierdzone dźwiękiem. Ten dźwięk przycisków można wyłączyć (patrz rozdział
Ustawienia“).
Symbole
Na wyświetlaczu podczas pracy urządzenia mogą być pokazywane następujące
symbole i wskazania:
Symbol/Wskazanie Znaczenie
Gotowanie na parze
(miga) Brak wody lub brak zbiornika wody
 Gotowanie na parze 
Auto + cyfra(y) Program automatyczny
Cyfry + °C Temperatura
Cyfry + h Czas trwania
+ cyfra(y) Urządzenie do gotowania na parze musi zostać
odkamienione (patrz rozdział „Czyszczenie i
konserwacja“, punkt „Odkamienianie urządze-
nia do gotowania na parze“)
Opis działania
18
Zbiornik wody
Maksymalna wielkość napełnienia wy-
nosi 1,5 l, minimalna 0,5 l. Na zbiorniku
znajdują się oznaczenia. Górne ozna-
czenie w żadnym razie nie może zostać
przekroczone.
Zużycie wody zależy od produktu spo-
żywczego i długości czasu przyrządza-
nia. Ewentualnie woda musi zostać uzu-
pełniona podczas gotowania. Gdy
drzwiczki zostaną otwarte podczas go-
towania, zwiększa się zużycie wody.
Wyjmowanie zbiornika wody odbywa
się w systemie push/pull: w celu wyję-
cia należy lekko nacisnąć na zbiornik
wody.
Po zakończeniu procesu przyrządzania
w wytwornicy pary znajduje się jeszcze
resztka gorącej wody, która zostaje od-
pompowana z powrotem do zbiornika
wody. Opróżnić zbiornik wody po każ-
dym gotowaniu z parą.
Taca ociekowa
Wsunąć tacę ociekową na poziom1,
gdy przyrządzanie odbywa się w naczy-
niach do gotowania z perforacją. Ska-
pująca ciecz może się w niej zbierać i
można łatwo usunąć płyn.
W razie potrzeby tacę ociekową można
także wykorzystać jako naczynie do go-
towania.
Temperatura
Urządzenie do gotowania na parze ma
zakres temperatur od 40°C do 100°C.
Przy włączaniu urządzenia do gotowa-
nia na parze ustawione jest 100°C.
Temperaturę można zmieniać w krokach
co 5°C.
Zalecenia dotyczące temperatury
Temperatura Zastosowanie
100°C - Gotowanie wszyst-
kich produktów
spożywczych
- Podgrzewanie
- Gotowanie zestawu
obiadowego
- Pasteryzacja
- Odsokowywanie
85°C - Delikatne gotowanie
ryb
50–60°C - Rozmrażanie
40°C - Wyrastanie ciasta
drożdżowego
- Przyrządzanie jo-
gurtu
Czas trwania
Można ustawić czas trwania od 1minu-
ty (:) do 9 godzin i 59 minut (:).
Gdy czas trwania wynosi więcej niż
59minut, musi zostać podany w godzi-
nach i minutach.
Przykład: Czas trwania 80minut = 1:20.
Opis działania
19
Hałasy
Po włączeniu urządzenia do gotowania
na parze, podczas pracy i po wyłącze-
niu słychać hałas (warczenie). Ten hałas
nie wskazuje na błędne działanie lub na
usterkę urządzenia. Powstaje on przy
pompowaniu i odpompowywaniu wody.
Gdy urządzenie pracuje, słychać szum
wentylatora.
Nagrzewanie
W fazie nagrzewania komora urządzenia
jest najpierw rozgrzewana do ustawio-
nej temperatury. Wzrost temperatury w
komorze urządzenia jest pokazywany
na wyświetlaczu.
Czas trwania fazy nagrzewania jest uza-
leżniony od ilości i temperatury produk-
tów spożywczych. Z reguły faza nagrze-
wania trwa ok. 7 minut. Przy przyrzą-
dzaniu schłodzonych lub zamrożonych
produktów spożywczych i przy niskich
temperaturach przyrządzania ulega ona
przedłużeniu.
Gotowanie
Gdy zostanie osiągnięta ustawiona tem-
peratura, rozpoczyna się gotowanie.
Podczas gotowania na wyświetlaczu
pokazywany jest czas pozostały.
Redukcja pary
Gdy gotowanie odbywało się w tempe-
raturze przekraczającej ok. 80°C, tuż
przed końcem gotowania drzwiczki u-
rządzenia uchylają się trochę automa-
tycznie, żeby para mogła się ulotnić z
komory gotowania. Drzwiczki automa-
tycznie zamykają się z powrotem.
Redukcja pary może zostać wyłączona
(patrz rozdział „Ustawienia“). Przy wyłą-
czonej redukcji pary z komory gotowa-
nia wydostaje się dużo pary przy otwie-
raniu drzwiczek.
Pierwsze uruchomienie
20
Pierwsze czyszczenie urządze-
nia do gotowania na parze
Usunąć ew. naklejki lub folie ochron-
ne z urządzenia do gotowania na pa-
rze i wyposażenia.
Urządzenie do gotowania na parze zo-
stało poddane w fabryce kontroli dzia-
łania i dlatego przy transporcie ew. z
przewodów mogą wypłynąć do komo-
ry gotowania resztki wody.
Czyszczenie zbiornika wody
Wyjąć zbiornik wody.
Wyjąć osłonę przeciwrozbryzgową.
Umyć zbiornik wody ręcznie.
Czyszczenie wyposażenia/komory
urządzenie
Wyjąć całe wyposażenie z komory u-
rządzenia.
Umyć wyposażenie ręcznie lub w
zmywarce do naczyń.
Urządzenie do gotowania na parze
przed dostawą zostało zabezpieczone
środkiem konserwacyjnym.
Umyć komorę urządzenia czystą gąb-
czastą ściereczką, płynem do mycia
naczyń i ciepłą wodą, żeby usunąć
warstwę środka konserwacyjnego.
Ustawianie twardości wody
Aby urządzenie do gotowania na parze
bezusterkowo działało i było odkamie-
niane we właściwym momencie, musi
zostać ustawione na lokalną twardość
wody.
Im twardsza jest woda, tym częściej
urządzenie do gotowania na parze musi
być odkamieniane.
Fabrycznie ustawiony jest stopień twar-
dości 15°d.
Lokalny zakład wodociągowy może
Państwu udzielić informacji o twardo-
ści miejscowej wody.
Ustawić lokalną twardość wody
(patrz rozdział „Ustawienia“).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88

Miele DG 2840 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla