Miele DGM 7840 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja użytkowania imontażu
Urządzenie do gotowania na parze
zkuchnią mikrofalową
Proszę koniecznie przeczytać instrukcję użytkowania imontażu
przed ustawieniem – instalacją – pierwszym uruchomieniem. Dzięki
temu można uniknąć zagrożeń iuszkodzeń.
pl-PL M.-Nr 11 265 950
Spis treści
2
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia...................................................... 7
Ochrona środowiska naturalnego ................................................................... 21
Przegląd ............................................................................................................. 22
Urządzenie do gotowania na parze..................................................................... 22
Wyposażenie dostarczone wraz z urządzeniem.................................................. 23
Elementy sterowania......................................................................................... 25
Przycisk wł./wył. .................................................................................................. 26
Czujnik zbliżeniowy ............................................................................................. 26
Przyciski dotykowe.............................................................................................. 27
Wyświetlacz dotykowy........................................................................................ 28
Symbole .............................................................................................................. 29
Zasady obsługi................................................................................................... 30
Wybieranie punktu menu..................................................................................... 30
Przewijanie .......................................................................................................... 30
Wychodzenie z menu .......................................................................................... 30
Zmiana wartości lub ustawienia.......................................................................... 30
Zmiana ustawienia na liście wyboru............................................................... 30
Wprowadzanie liczb za pomocą bębnów cyfrowych..................................... 30
Wprowadzanie liczb za pomocą bloku numerycznego.................................. 30
Zmiana ustawienia za pomocą paska segmentowego .................................. 31
Wprowadzanie liter.............................................................................................. 31
Wyświetlanie menu kontekstowego.................................................................... 31
Przesuwanie wpisów........................................................................................... 31
Wyświetlanie wysuwanego menu ....................................................................... 32
Pomoc ................................................................................................................. 32
Aktywacja MobileStart ........................................................................................ 32
Opis działania .................................................................................................... 33
Tryb gotowania na parze ..................................................................................... 33
Zbiornik wody................................................................................................. 33
Temperatura ................................................................................................... 33
Czas trwania................................................................................................... 33
Hałasy............................................................................................................. 33
Nagrzewanie................................................................................................... 34
Gotowanie ...................................................................................................... 34
Redukcja pary ................................................................................................ 34
Tryb mikrofalowy ................................................................................................. 35
Sposób działania............................................................................................ 35
Wybór naczyń ................................................................................................ 35
Taca szklana........................................................................................................ 40
Spis treści
3
Oświetlenie w komorze urządzenia ..................................................................... 40
Pierwsze uruchomienie .................................................................................... 41
Miele@home........................................................................................................ 41
Ustawienia podstawowe ..................................................................................... 42
Pierwsze czyszczenie urządzenia do gotowania na parze.................................. 43
Dostosowywanie temperatury wrzenia................................................................ 44
Ustawienia.......................................................................................................... 45
Przegląd ustawień ............................................................................................... 45
Wywoływanie menu „Ustawienia“....................................................................... 48
Język................................................................................................................ 48
Godzina ............................................................................................................... 48
Data..................................................................................................................... 49
Oświetlenie.......................................................................................................... 49
Ekran startowy..................................................................................................... 49
Wyświetlacz......................................................................................................... 50
Głośność ............................................................................................................. 51
Jednostki............................................................................................................. 51
Quick Mikrofale ................................................................................................... 52
Popcorn............................................................................................................... 52
Utrzymywanie ciepła ........................................................................................... 53
Redukcja pary ..................................................................................................... 53
Temperatury proponowane ................................................................................. 54
Moce proponowane ............................................................................................ 54
Twardość wody ................................................................................................... 55
Czujnik zbliżeniowy ............................................................................................ 56
Bezpieczeństwo .................................................................................................. 57
Rozpoznawanie frontu......................................................................................... 58
Miele@home........................................................................................................ 58
Zdalne sterowanie ............................................................................................... 59
Aktywacja MobileStart ................................................................................... 59
SuperVision ......................................................................................................... 60
RemoteUpdate (Aktualizacja zdalna)................................................................... 61
Wersja oprogram. ................................................................................................ 62
Informacje prawne............................................................................................... 62
Handel ................................................................................................................. 62
Ustawienia fabryczne .......................................................................................... 62
Czas pracy (razem).............................................................................................. 62
Alarm i minutnik................................................................................................. 63
Korzystanie z funkcji Alarm ................................................................................. 63
Korzystanie z funkcji Minutnik............................................................................. 64
Spis treści
4
Menu główne i podmenu .................................................................................. 65
Obsługa .............................................................................................................. 66
Zmiana wartości i ustawień dla procesu przyrządzania...................................... 67
Zmiana temperatury ....................................................................................... 67
Zmiana mocy mikrofal.................................................................................... 68
Ustawianie czasów przyrządzania ................................................................. 68
Zmiana ustawionych czasów przyrządzania.................................................. 69
Kasowanie ustawionych czasów przyrządzania ............................................ 69
Wstrzymywanie procesu przyrządzania w programach z mikrofalami................ 69
Wstrzymywanie procesu przyrządzania w programach z parą ........................... 70
Przerywanie procesu przyrządzania.................................................................... 71
Zmiana programu ................................................................................................ 71
Quick Mikrofale i Popcorn................................................................................ 72
Co warto wiedzieć o gotowaniu na parze....................................................... 74
Cechy szczególne gotowania na parze............................................................... 74
Naczynia do gotowania....................................................................................... 74
Taca szklana........................................................................................................ 74
Poziom wsuwania................................................................................................ 75
Produkty głęboko mrożone ................................................................................. 75
Temperatura ........................................................................................................ 75
Czas trwania........................................................................................................ 75
Gotowanie z płynem............................................................................................ 75
Przepisy własne................................................................................................... 75
Gotowanie na parze .......................................................................................... 76
Gotowanie na parze Eco ..................................................................................... 76
Wskazówki dotyczące tabel z ustawieniami ....................................................... 76
Warzywa.............................................................................................................. 77
Ryby .................................................................................................................... 80
Mięso................................................................................................................... 83
Ryż....................................................................................................................... 85
Zboża................................................................................................................... 86
Makarony/Wyroby mączne.................................................................................. 87
Knedle ................................................................................................................. 88
Warzywa strączkowe, suszone ........................................................................... 89
Jajka kurze .......................................................................................................... 91
Owoce ................................................................................................................. 92
Wędliny................................................................................................................ 92
Skorupiaki............................................................................................................ 93
Małże ................................................................................................................... 94
Zestaw obiadowy – ustawienia ręczne................................................................ 95
Spis treści
5
Sous-vide ........................................................................................................... 97
Zastosowania specjalne................................................................................... 105
Podgrzewanie parą.............................................................................................. 105
Rozmrażanie parą................................................................................................ 108
Blanszowanie ...................................................................................................... 111
Pasteryzacja ........................................................................................................ 111
Wyrastanie ciasta drożdżowego.......................................................................... 114
Dezynfekcja naczyń ............................................................................................ 114
Zestaw obiadowy – ustawienia automatyczne.................................................... 115
Podgrzewanie wilgotnych ręczników .................................................................. 116
Topienie żelatyny................................................................................................. 116
Dekrystalizacja miodu ......................................................................................... 117
Topienie czekolady .............................................................................................. 117
Wytwarzanie jogurtu............................................................................................ 118
Wytapianie słoniny .............................................................................................. 119
Duszenie cebuli ................................................................................................... 119
Odsokowywanie.................................................................................................. 120
Obieranie ze skórki.............................................................................................. 121
Konserwacja jabłek ............................................................................................ 121
Szybkie gotowanie ............................................................................................ 122
Gotowanie ziemniaków w mundurkach (twardych)............................................. 123
Gotowanie ryżu ................................................................................................... 124
Rozmrażanie i podgrzewanie mikrofalami...................................................... 125
Rozmrażanie........................................................................................................ 126
Podgrzewanie...................................................................................................... 129
Programy automatyczne................................................................................... 133
Kategorie ............................................................................................................. 133
Korzystanie z programów automatycznych ........................................................ 133
Szukanie.............................................................................................................. 134
MyMiele .............................................................................................................. 135
Programy własne............................................................................................... 136
Informacje dla instytutów testowych .............................................................. 139
Czyszczenie i konserwacja .............................................................................. 142
Nieodpowiednie środki czyszczące .................................................................... 143
Czyszczenie frontu .............................................................................................. 143
Czyszczenie komory urządzenia ......................................................................... 144
Czyszczenie zbiornika wody ............................................................................... 144
Spis treści
6
Czyszczenie wyposażenia................................................................................... 144
Czyszczenie prowadnic bocznych ...................................................................... 145
Konserwacja........................................................................................................ 145
Odkamienianie urządzenia do gotowania na parze........................................ 145
Namaczanie.................................................................................................... 146
Co robić, gdy...................................................................................................... 147
Komunikaty wpolach wskazań/na wyświetlaczu................................................ 147
Nieoczekiwane zachowania ................................................................................ 148
Hałasy.................................................................................................................. 150
Niezadowalające rezultaty................................................................................... 151
Problemy ogólne lub usterki techniczne ............................................................. 152
Wyposażenie dodatkowe.................................................................................. 153
Serwis................................................................................................................. 154
Kontakt w przypadku wystąpienia usterki........................................................... 154
Gwarancja ........................................................................................................... 154
Instalacja............................................................................................................ 155
Wskazówki bezpieczeństwa do zabudowy......................................................... 155
Wymiary do zabudowy........................................................................................ 156
Zabudowa w wysokiej szafce stojącej........................................................... 156
Zabudowa w szafce podblatowej .................................................................. 157
Widok z boku ................................................................................................. 158
Podłączenie iwentylacja ................................................................................ 159
Zabudowa urządzenia do gotowania na parze ................................................... 160
Podłączenie elektryczne...................................................................................... 161
Deklaracja zgodności ....................................................................................... 162
Prawa autorskie i licencje................................................................................. 163
Prawa autorskie ilicencje dla modułu komunikacyjnego ............................. 164
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
7
Urządzenie do gotowania na parze z kuchnią mikrofalową w dalszej części tej in-
strukcji użytkowania dla ułatwienia jest określane jako urządzenie do gotowania
na parze lub po prostu urządzenie.
To urządzenie do gotowania na parze spełnia wymagania obowią-
zujących przepisów bezpieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowanie
może jednak doprowadzić do wyrządzenia szkód osobowych i
rzeczowych.
Przed uruchomieniem urządzenia do gotowania na parze należy
uważnie przeczytać instrukcję użytkowania i montażu. Zawiera ona
ważne wskazówki dotyczące montażu, bezpieczeństwa, użytko-
wania i konserwacji. Dzięki temu można uniknąć zagreń i uszko-
dzeń urządzenia.
Zgodnie z normą IEC60335-1 firma Miele wyraźnie zwraca uwagę
na to, że należy koniecznie przeczytać rozdział dotyczący instalacji
urządzenia oraz wskazówki bezpieczeństwa i ostrzenia i bez-
względnie się do nich stosować.
Firma Miele nie może zostać pociągnięta do odpowiedzialności za
szkody, które zostaną spowodowane w wyniku nieprzestrzegania
tych wskazówek.
Instrukcję użytkowania i montażu należy zachować do późniejsze-
go wykorzystania i przekazać ewentualnemu następnemu posiada-
czowi wraz z urządzeniem!
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
8
Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
To urządzenie do gotowania na parze jest przeznaczone do stoso-
wania w gospodarstwie domowym i w otoczeniu domowym.
To urządzenie do gotowania na parze nie jest przeznaczone do
użytkowania na zewnątrz pomieszczeń.
Stosować urządzenie do gotowania na parze wyłącznie w warun-
kach domowych do gotowania na parze, rozmrażania, podgrzewania
i gotowania produktów spożywczych.
Wszelkie inne zastosowania są niedozwolone.
Zagrożenie pożarowe przez materiały palne.
Gdy w kuchni mikrofalowej suszy się materiały palne, odparowuje
zawarta w nich wilgoć. Z tego powodu materiały mogą wyschnąć i
same się zapalić.
Nigdy nie stosować urządzenia do gotowania na parze do przecho-
wywania i suszenia materiałów palnych.
Osoby, które ze względu na upośledzenie psychiczne, umysłowe
lub fizyczne, czy też brak doświadczenia lub niewiedzę, nie są w stanie
bezpiecznie obsługiwać urządzenia do gotowania na parze, nie mogą
z niego korzystać bez nadzoru lub wskazań osoby odpowiedzialnej.
Osobom tym wolno używać urządzenia bez nadzoru tylko wtedy, gdy
jego obsługa została im objaśniona w takim stopniu, że mogą bez-
piecznie z niego korzystać. Muszą one być w stanie rozpoznać i zrozu-
mieć możliwe zagrożenia wynikające z nieprawidłowej obsługi.
Ze względu na szczególne wymagania (np. odnośnie temperatury,
wilgotności, odporności chemicznej, ścieralności i wibracji) w komo-
rze urządzenia są zamontowane specjalne elementy świetlne. Te
specjalne elementy świetlne mogą być używane wyłącznie do okre-
ślonych zastosowań. Nie nadają się one do oświetlania pomiesz-
czeń. Wymiana może zostać dokonana wyłącznie przez fachowca
autoryzowanego przez firmę Miele lub serwis firmy Miele.
Ilość źródeł światła wtym urządzeniu do gotowania na parze: 2,
wklasie efektywności energetycznejE.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
9
Dzieci w gospodarstwie domowym
Stosować blokadę uruchomienia, żeby dzieci nie mogły bez nad-
zoru włączać urządzenia.
Dzieci poniżej 8 roku życia należy trzymać z daleka od urządzenia
- chyba że są pod stałym nadzorem.
Dzieciom powyżej 8 roku życia wolno używać urządzenia bez nad-
zoru tylko wtedy, gdy jego obsługa została im objaśniona w takim
stopniu, że mogą bezpiecznie z niego korzystać. Dzieci muszą być w
stanie rozpoznać i zrozumieć możliwe zagrożenia wynikające z nie-
prawidłowej obsługi.
Dzieci nie mogą przeprowadzać zabiegów czyszczenia lub kon-
serwacji urządzenia do gotowania na parze bez nadzoru.
Proszę nadzorować dzieci przebywające w pobliżu urządzenia do
gotowania na parze. Nigdy nie pozwalać dzieciom na zabawy urzą-
dzeniem.
Niebezpieczeństwo zadławienia przez materiały opakowaniowe.
Podczas zabawy materiałami opakowaniowymi (np. folią) dzieci mo-
gą się nimi owinąć lub zadzierzgnąć je na głowie i się udusić.
Trzymać materiały opakowaniowe z daleka od dzieci.
Niebezpieczeństwo zranień przez parę i gorące powierzchnie.
Skóra dzieci reaguje na wysokie temperatury z dużo większą wrażli-
wością niż skóra dorosłych. Podczas pracy z wylotu oparów wydo-
staje się para. Urządzenie do gotowania na parze rozgrzewa się na
szybie drzwiczek i panelu sterowania.
Proszę zapobiec dotykaniu pracującego urządzenia przez dzieci.
Trzymać dzieci z daleka od urządzenia do gotowania na parze, aż
ostygnie ono na tyle, że będzie można wykluczyć ryzyko jakichkol-
wiek zranień.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
10
Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. Dopuszczalne
obciążenie drzwiczek wynosi maksymalnie 8kg. Dzieci mogą się zra-
nić o otwarte drzwiczki.
Uniemożliwić dzieciom stawanie, siadanie lub wieszanie się na
otwartych drzwiczkach urządzenia.
Bezpieczeństwo techniczne
Nieprawidłowo przeprowadzone prace instalacyjne i konserwacyj-
ne lub naprawy mogą się stać przyczyną poważnych zagrożeń dla
użytkownika. Prace instalacyjne i konserwacyjne oraz naprawy mogą
być przeprowadzane wyłącznie przez fachowców autoryzowanych
przez firmę Miele.
Zagrożenie promieniowaniem mikrofalowym:
Prace konserwacyjne i naprawy, które wymagają zdjęcia pokrywy,
mogą być przeprowadzane wyłącznie przez wykwalifikowanych spe-
cjalistów.
Uszkodzenia urządzenia do gotowania na parze mogą zagrażać
bezpieczeństwu użytkownika. Proszę kontrolować urządzenie pod
kątem widocznych uszkodzeń. Nigdy nie uruchamiać uszkodzonego
urządzenia do gotowania na parze.
Sprawdzić drzwiczki i uszczelkę drzwiczek pod kątem uszkodzeń.
Do czasu doprowadzenia urządzenia do pełnej funkcjonalności przez
technika serwisowego proszę nie stosować programów z mikrofala-
mi.
W przypadku uszkodzenia urządzenia do gotowania na parze po
włączeniu mogłaby nastąpić emisja mikrofal poza urządzenie, co z
kolei oznacza zagrożenie dla użytkownika. Nie używać urządzenia do
gotowania na parze, gdy:
- drzwiczki są wykrzywione,
- front urządzenia ma wgniecenia lub wygięcia,
- zawiasy drzwiczek są obluzowane,
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
11
- na obudowie, drzwiczkach, uszczelce drzwiczek lub na ściankach
komory urządzenia widoczne są dziury lub pęknięcia,
- pomiędzy szybami w drzwiczkach znajduje się wilgoć.
Możliwa jest czasowa lub stała praca na autonomicznym lub nie-
zsynchronizowanym zsiecią systemie zasilania (jak np. mikrosieci,
systemy rezerwowe). Warunkiem dla takiej eksploatacji jest, żeby
system zasilania odpowiadał specyfikacji EN50160 lub porównywal-
nej.
Środki ochronne przewidziane winstalacji domowej iwtym produk-
cie Miele muszą być skuteczne wswojej funkcji idziałaniu również
wtrybie pracy autonomicznej lub niezsynchronizowanej zsiecią, al-
bo muszą być zastąpione przez równoważne środki winstalacji
(patrz np. VDE-AR-E 2501-2).
Elektryczne bezpieczeństwo urządzenia jest zagwarantowane tyl-
ko wtedy, gdy jest ono podłączone do przepisowej instalacji ochron-
nej. To podstawowe zabezpieczenie jest bezwzględnie wymagane.
W razie wątpliwości należy zlecić sprawdzenie instalacji domowej
przez wykwalifikowanego elektryka.
Dane przyłączeniowe (częstotliwość i napięcie prądu) na tabliczce
znamionowej urządzenia do gotowania na parze muszą być zgodne
z parametrami sieci elektrycznej, w przeciwnym razie może dojść do
uszkodzenia urządzenia do gotowania na parze.
Proszę porównać dane przed podłączeniem. W razie wątpliwości na-
leży zasięgnąć opinii wykwalifikowanego elektryka.
Gniazda wielokrotne lub przedłużacze nie zapewniają wymagane-
go bezpieczeństwa (zagrożenie pożarowe). Nie podłączać urządzenia
do sieci elektrycznej za ich pośrednictwem.
Urządzenia do gotowania na parze należy używać wyłącznie w
stanie zabudowanym, żeby zagwarantować jego bezpieczne działa-
nie.
To urządzenie nie może być użytkowane w miejscach niestacjo-
narnych (np. na statkach).
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
12
Niebezpieczeństwo zranień przez porenie prądem. Ewentualne
dotknięcie elementów przewodzących prąd elektryczny, jak również
zmiana budowy elektrycznej i mechanicznej naraża użytkownika na
niebezpieczeństwo i może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu
urządzenia.
Nigdy nie otwierać obudowy urządzenia do gotowania na parze.
W przypadku naprawy urządzenia przez serwis nieposiadający au-
toryzacji Miele przepadają ew. roszczenia gwarancyjne.
Tylko w przypadku oryginalnych części zamiennych firma Miele
może zagwarantować spełnienie wymagań bezpieczeństwa w peł-
nym zakresie. Uszkodzone podzespoły mogą zostać wymienione
wyłącznie na takie części zamienne.
Jeśli zprzewodu przyłączeniowego zostanie usunięta wtyczka lub
przewód przyłączeniowy nie jest wyposażony we wtyczkę, urządze-
nie do gotowania na parze musi zostać podłączone do sieci elek-
trycznej przez elektroinstalatora.
Gdy zostanie uszkodzony przewód przyłączeniowy, musi on zo-
stać wymieniony na specjalny przewód przyłączeniowy (patrz roz-
dział „Instalacja“, punkt „Podłączenie elektryczne“).
Przy pracach instalacyjnych i konserwacyjnych oraz naprawach
urządzenie do gotowania na parze musi zostać całkowicie odłączone
od sieci elektrycznej. Urządzenie jest odłączone od sieci elektrycznej
tylko wtedy, gdy:
- bezpieczniki instalacji domowej są wyłączone,
- bezpieczniki topikowe instalacji elektrycznej są całkowicie wykrę-
cone z oprawek,
- wtyczka (jeśli występuje) jest wyjęta z gniazdka. Nie ciągnąć przy
tym za przewód przyłączeniowy, lecz za wtyczkę.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
13
Gdy urządzenie do gotowania na parze zostało zabudowane za
frontem meblowym (np. drzwiczkami), nigdy nie należy zamykać
frontu podczas korzystania zurządzenia do gotowania na parze. Za
zamkniętym frontem meblowym gromadzi się ciepło iwilgoć.
Wefekcie urządzenie do gotowania na parze, szafka i podłoga mogą
zostać uszkodzone. Zamykać drzwiczki meblowe dopiero wtedy,
gdy urządzenie do gotowania na parze całkowicie ostygnie.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
14
Prawidłowe użytkowanie
Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą parę i gorące powierz-
chnie. Urządzenie do gotowania na parze rozgrzewa się w czasie
pracy. Można się oparzyć o gorącą parę, komorę urządzenia, pro-
wadnice boczne, potrawę i wyposażenie.
Przy wsuwaniu lub wyjmowaniu gorących potraw oraz przy manipu-
lacji w gorącej komorze urządzenia należy zakładać rękawice do go-
rących garnków.
Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą potrawę.
Potrawa może się przelać przy wsuwaniu lub wyjmowaniu naczyń do
gotowania. Gorącą potrawą można się oparzyć.
Uważać przy wsuwaniu lub wysuwaniu naczyń do gotowania na to,
żeby gorąca potrawa się nie przelała.
Niebezpieczeństwo zranień przez gorącą wodę.
Po zakończeniu procesu przyrządzania w wytwornicy pary znajduje
się jeszcze gorąca woda, która zostaje odpompowana z powrotem
do zbiornika wody. Przy wyjmowaniu i odstawianiu zbiornika wody
należy uważać na to, żeby zbiornik na wodę się nie przewrócił.
Przy pasteryzacji i podgrzewaniu w zamkniętych puszkach po-
wstaje ciśnienie, które może je rozsadzić.
Nie stosować urządzenia do gotowania na parze do pasteryzacji i
podgrzewania puszek.
Naczynia z tworzyw sztucznych, które nie są odporne na tempera-
turę i parę, topią się w wysokich temperaturach i mogą uszkodzić
urządzenie do gotowania na parze.
Stosować do gotowania na parze wyłącznie naczynia z tworzyw
sztucznych odporne na temperaturę (do 100°C) i parę. Przestrzegać
danych producenta naczyń.
Produkty spożywcze, które są przechowywane w komorze urzą-
dzenia, mogą wyschnąć, a ulatniająca się wilgoć może doprowadzić
do korozji urządzenia do gotowania na parze. Nie przechowywać
żadnych produktów spożywczych w komorze urządzenia i nie stoso-
wać do gotowania żadnych przedmiotów, które mogą rdzewieć.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
15
Niebezpieczeństwo zranień o otwarte drzwiczki. Ootwarte
drzwiczki można się uderzyć lub potknąć. Nie pozostawiać drzwi-
czek otwartych bez potrzeby.
Maksymalne obciążenie drzwiczek wynosi 8kg. Nie stawać ani
nie siadać na otwartych drzwiczkach, ani też nie odstawiać na nich
ciężkich przedmiotów. Zwrócić również uwagę na to, żeby nic nie
przytrzasnąć pomiędzy drzwiczkami i komorą gotowania. Urządzenie
do gotowania na parze może zostać uszkodzone.
Jeśli w pobliżu urządzenia do gotowania na parze używa się inne-
go urządzenia elektrycznego, np. ręcznego miksera, należy zwrócić
uwagę na to, żeby jego przewód przyłączeniowy nie został przytrzaś-
nięty w drzwiczkach urządzenia do gotowania na parze. Izolacja
przewodu mogłaby zostać uszkodzona.
Program Mikrofale
Proszę pamiętać, że czasy gotowania, podgrzewania, rozmrażania
w programach z mikrofalami są często znacznie krótsze, niż w pro-
gramach bez mikrofal. Zbyt długie czasy włączenia prowadzą do wy-
suszenia i ewentualnego samozapłonu produktów spożywczych.
Program Mikrofale służy do podgrzewania produktów spo-
żywczych i napojów. Nie stosować programu Mikrofale do su-
szenia np. kwiatów, ziół, chleba, bułek lub innych materiałów łatwo
palnych ze względu na niebezpieczeństwo odniesienia zranień i za-
grożenie pożarowe.
Ważne jest, żeby temperatura w produkcie spożywczym rozkłada-
ła się równomiernie i była również wystarczająco wysoka.
Obracać produkt spożywczy lub go mieszać, żeby został równomier-
nie podgrzany i przestrzegać podanych czasów wyrównawczych
przy podgrzewaniu, rozmrażaniu i gotowaniu.
Czasy wyrównawcze to czasy spoczynkowe, w których temperatura
rozkłada się równomiernie w potrawie.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
16
Niebezpieczeństwo zranień przez gorące produkty spożywcze.
Przy podgrzewaniu produktów spożywczych ciepło jest wytwarzane
bezpośrednio w produkcie spożywczym, dzięki czemu naczynie po-
zostaje chłodniejsze (wyjątek: kamionka żaroodporna). Naczynie
podgrzewa się tylko dzięki przenoszeniu ciepła z produktu spożyw-
czego.
Po wyjęciu produktu spożywczego należy sprawdzić, czy ma on żą-
daną temperaturę. Proszę się nie sugerować temperaturą naczynia!
Szczególną uwagę na właściwą temperaturę należy zwrócić przy
podgrzewaniu jedzenia dla niemowląt! Po podgrzaniu jedzenie dla
niemowląt należy dobrze zamieszać lub wstrząsnąć, a następnie
spróbować, czy dziecko się nim nie oparzy.
Program Mikrofale nie nadaje się do czyszczenia i dezynfekcji
przedmiotów pierwszej potrzeby, ponieważ mogą przy tym występo-
wać wysokie temperatury. Przy wyjmowaniu przedmiotów można się
oparzyć.
Niebezpieczeństwo zranień przez nadciśnienie w zamkniętych po-
jemnikach lub butelkach. W zamkniętych pojemnikach lub butelkach
przy podgrzewaniu wytwarza się ciśnienie, które może doprowadzić
do eksplozji.
Nigdy nie podgrzewać produktów spożywczych ani płynów w zamk-
niętych pojemnikach lub butelkach. Otworzyć wcześniej pojemnik,
a w przypadku butelek dla niemowląt usunąć wcześniej zakrętkę i
smoczek.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
17
Przy gotowaniu, szczególnie przy podgrzewaniu płynów w progra-
mie Mikrofale, może się zdarzyć, że temperatura wrzenia zosta-
nie wprawdzie osiągnięta, ale nie wytwarzają się jeszcze typowe pę-
cherzyki pary. Płyn wrze nierównomiernie. To zatrzymanie wrzenia
może prowadzić do wybuchowego przegotowania, tak że przy wyj-
mowaniu naczynia mogą się Państwo oparzyć gorącym płynem.
Wniekorzystnych okolicznościach ciśnienie może być tak silne, że
drzwiczki same się otworzą.
Wymieszać płyn przed podgrzewaniem lub gotowaniem. Po pod-
grzewaniu odczekać przynajmniej 20sekund, zanim wyjmie się na-
czynie z komory urządzenia. Dodatkowo podczas podgrzewania do
naczynia można wstawić szklaną pałeczkę lub podobny przedmiot,
jeśli jest dostępny.
Gdy podgrzewa się jajka bez skorupek, po gotowaniu żółtko jajka
może wytrysnąć pod wysokim ciśnieniem.
Wcześniej należy wielokrotnie nakłuć skórkę żółtka.
Gdy podgrzewa się jajka w skorupkach, pękają one, także po wy-
jęciu z komory gotowania.
Jajka w skorupkach należy gotować tylko w programie Gotowanie na
parze lub w odpowiednim programie automatycznym. Nie pod-
grzewać jajek gotowanych na twardo w trybie mikrofalowym.
Gdy podgrzewa się lub gotuje produkty spożywcze z twardą skór-
ką lub łupiną, jak pomidory, kiełbaski, kartofle w mundurkach, bakła-
żany, mogą one pękać.
Takie produkty spożywcze należy wcześniej wielokrotnie nakłuć lub
naciąć, żeby powstająca para mogła się ulotnić.
Poduszeczki wypełnione ziarnami, pestkami wiśni lub żelem i po-
dobne rzeczy mogą się zapalić, także gdy po podgrzewaniu zostaną
wyjęte z komory gotowania. Proszę ich nie podgrzewać w programie
Mikrofale.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
18
Jeżeli produkty spożywcze w komorze urządzenia wytwarzają
dym, drzwiczki urządzenia do gotowania na parze należy pozostawić
zamknięte w celu stłumienia ewentualnych płomieni. Zatrzymać pro-
ces wyłączając urządzenie do gotowania na parze i wyciągając wty-
czkę z gniazdka. Drzwiczki otworzyć dopiero wtedy, gdy ulotni się
dym.
W przypadku naczyń z pustymi uchwytami i gałkami przykrywek,
do pustych przestrzeni może się dostać wilgoć. Odparowanie wilgoci
może wytworzyć tak wysokie ciśnienie, że puste przestrzenie zosta-
ną zniszczone w sposób wybuchowy (wyjątek: puste przestrzenie są
wystarczająco wentylowane).
Nie stosować żadnych naczyń z pustymi uchwytami i gałkami w pro-
gramie Mikrofale.
Naczynia plastikowe nieodpowiednie do mikrofal mogą zostać
zniszczone w programie Mikrofale i w programach z mikrofalami,
uszkadzając urządzenie do gotowania na parze.
Nie stosować żadnych metalowych pojemników, folii aluminiowej,
sztućców, naczyń o metalizowanej powierzchni, szkła kryształowego
z zawartością ołowiu, salaterek o rowkowanych brzegach, naczyń
plastikowych z tworzyw sztucznych nieodpornych temperaturowo,
naczyń drewnianych, metalowych klipsów, plastikowych ani papiero-
wych klipsów z umieszczonym wewnątrz drutem, kubeczków plasti-
kowych z niedokładnie zdjętą pokrywką aluminiową (patrz rozdział
Tryb mikrofalowy“, punkt „Wybór naczyń“).
Zagrożenie pożarowe przez pojemniki z materiałów palnych. Po-
jemniki jednorazowe z tworzyw sztucznych muszą wykazywać wła-
ściwości wymienione w rozdziale „Tryb mikrofalowy“, punkt „Wybór
naczyń“.
Nie pozostawiać urządzenia do gotowania na parze bez dozoru, gdy
podgrzewa się lub gotuje produkty spożywcze w pojemnikach jed-
norazowych z tworzyw sztucznych, papieru lub innych materiałów
palnych.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
19
Opakowania do utrzymywania w cieple składają się między innymi
z cienkiej folii aluminiowej, która odbija mikrofale. Papier, który obej-
muje folię aluminiową, może się z tego powodu tak mocno rozgrzać,
że zacznie się palić.
Nie podgrzewać w programach z mikrofalami żadnych produktów
spożywczych w opakowaniach utrzymujących ciepło, jak np. torebki
na grillowane kurczaki.
Gdy użyje się urządzenia do gotowania na parze bez potrawy lub
z niewłaściwym załadunkiem w programie Mikrofale, urządzenie
do gotowania na parze może zostać uszkodzone. Nie stosować pro-
gramu Mikrofale do podgrzewania naczyń ani do suszenia ziół.
Nigdy nie uruchamiać programu Mikrofale przy pustej komorze
urządzenia.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
20
Czyszczenie i konserwacja
Niebezpieczeństwo zranień przez porażenie prądem. Para z myjki
parowej może się dostać na elementy przewodzące prąd elektryczny
i spowodować zwarcie. Nigdy nie stosować do czyszczenia myjki
parowej.
Zarysowania mogą spowodować zniszczenie szyby drzwiczek.
Do czyszczenia szyby drzwiczek nie stosować żadnych środków
szorujących, twardych gąbek lub szczotek ani żadnych ostrych skro-
baków metalowych.
Prowadnice boczne mogą zostać zdemontowane (patrz rozdział
„Czyszczenie i konserwacja“, punkt „Czyszczenie prowadnic bocz-
nych“).
Zamontować prawidłowo prowadnice boczne z powrotem.
Prowadnice boczne są osadzone w gniazdach z tworzywa sztucz-
nego. Sprawdzić gniazda pod kątem uszkodzeń. Do czasu wymiany
uszkodzonych gniazd nie stosować żadnych programów z mikrofala-
mi.
Aby uniknąć korozji, należy natychmiast dokładnie usunąć słone
potrawy i napoje, które dostały się na ścianki komory gotowania ze
stali szlachetnej.
Wyposażenie
Stosować wyłącznie oryginalne wyposażenie Miele. Jeśli zostaną
dobudowane lub wbudowane inne części, przepadają roszczenia
wynikające z gwarancji, rękojmi i/lub odpowiedzialności za produkt.
Firma Miele gwarantuje dostępność zapewniających funkcjonal-
ność części zamiennych przez okres do 15lat, ale przynajmniej
10lat, po wycofaniu serii posiadanego przez Państwa urządzenia do
gotowania na parze.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168

Miele DGM 7840 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi