Electrolux EKV5602X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRKCJA OBSŁUGI
PL
KUCHNIA
EKV 5602 X
1
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w
której podano wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi
nowemu użytkownikowi. Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni długotrwałe i
niezawodne działanie kuchni.
Instalacja
Kuchenka musi zostać zainstalowana przez
uprawnionego technika, zgodnie ze
wskazówkami producenta urządzenia.
Naprawy urządzenia mogą być dokonywane
wyłącznie przez personel autoryzowanych
serwisów.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas jej przenoszenia lub przesuwania.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchenki
należy usunąć wszystkie elementy opakowania.
Upewnić się, że parametry sieci elektrycznej
są zgodne z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej kuchenki.
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i pozostaje
gorąca przez jakiś czas. Nie zezwalać dzieciom
na przebywanie w pobliżu kuchni, do czasu jej
ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć przy
zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania
potraw w warunkach gospodarstwa domowego.
Stosowanie jej do innych celów jest
niedozwolone!
W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi rękoma.
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy. Nie
dotykać nagrzanych elementów wewnątrz
piekarnika, gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji
„OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka nie jest
użytkowana.
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie dotykały
gorących elementów kuchni (lub nie zostały
przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia bez
nadzoru, ponieważ przegrzany olej może się
zapalić.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się przyczyną
pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze wskazówkami
zawartymi w niniejszej instrukcji obsługi.
Przed wyjęciem filtra tłuszczowego należy
wyłączyć piekarnik. Po umyciu filtra należy
włożyć go na miejsce, zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w instrukcji obsługi.
Nie używać płyty jako powierzchni roboczej lub
blatu do przechowywania naczyń I produktów.
Nie włączać pól grzejnych płyty, jeżeli nie ma na
nich garnków (lub są puste).
Szklana powierzchnia ceramiczna jest trwała i
niewrażliwa na wahania temperatury. Należy
jednak zwracać uwagę, aby ostre i ciężkie
przedmioty nie upadły na płytę, gdyż szkło
może się rozbić.
Nie używać garnków żeliwnych lub naczyń ze
zniszczonym dnem (szorstkim lub porysowanym).
Podczas przesuwania naczyń można porysować
powierzchnię płyty.
Zwrócić uwagę, aby płyny zawierające kwasy
(ocet, sok z cytryny, środek do usuwania
kamienia) nie przedostały się na ramkę płyty.
Mogą powstać trwałe plamy.
Jeżeli cukier (lub potrawy zawierające cukier)
dostaną się na rozgrzane pole grzejne, należy je
natychmiast usunąć skrobaczką .
Substancje oraz materiały, które mogą ulec
stopieniu (plastik, folia aluminiowa itp.) należy
przechowywać z dla od ceramicznej powierzchni
płyty. Jeżeli jednak dojdzie do stopienia, należy
natychmiast oczyścić powierzchnię płyty używając
skrobaczki.
Używać naczyń z płaskimi dnami, bez ostriach
krawędzi, które mogłyby porysować powierzchnię
płyty.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku nie należy
używać plastikowych naczyń. Nie przykrywać
wewnętrznych elementów piekarnika folią
aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być zasłonięty,
gdyż zapewnia prawidłową wentylację komory
piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają się do
powtórnego przetworzenia. Oddać je do punktu
zbiórki surowców wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je unieruchomić
poprzez odcięcie przewodu zasilającego.
2
SPIS TREŚCI
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Wskazówki dla użytkownika
Obsługa
Przed pierwszym użyciem
Elementy sterujące
- Pokrętło funkcji piekarnika
- Pokrętło termostatu
Pieczenie z nawiewem
Piekarnik tradycyjny
Pieczenie na grillu
Pieczenie na rożnie
Zegar LED
Gotowanie na płycie
Naczynia
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Warunki gwarancji
Serwis
3
4
4
5
6
7
8
8
8
9
10
11
11
12
14
15
17
18
19
20
20
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi
i mają następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
3
DANE TECHNICZNE
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
858-868 mm
500 mm
600 mm
44,8 litres
Płyta Pole grzejne, przednie lewe
Pole grzejne tylne lewe
Pole grzejne przednie prawe
Pole grzejne tylne prawe
Ø 180 mm
Ø 140 mm
Ø 140 mm
Ø 180 mm
1800 W
1200 W
1200 W
1800 W
Napięcie grzałki 230 V ~ 50 Hz
Moc płyty 6000 W
Piekarnik Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Grzałka okrągła
Rożno
Żarówka piekarnika
Zegar LED
Czyszczenie
700 W
1000 W
1900 W
35 W
1900 W
4 W
żarówka 25W typ E14
2 W
ręczne
Moc całkowita piekarnika 1962 W
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230/400 V
~50 Hz
Akcesoria Taca
Ruszt Emaliowane
Moc kuchenki
7962 W
Urządzenie spełnia wymagania dyrektyw UE:
73/23 - 90/683 ; (dyrektywa o niskich napięciach)
wraz ze zmianami,
89/336 (kompatybilność elektromagnetyczna)
93/68 (bezpieczeństwo elektryczne) wraz ze
zmianami.
Urządzenie posiada certyfikat bezpieczeństwa „B”.
4
INSTALACJA
Wszystkie czynności związane z instalacją
urządzenia muszą być wykonane przez
WYKWALIFIKOWANEGO TECHNIKA, zgodnie z
obowiązującymi przepisami i wskazówkami
zawartymi w instrukcji obsługi.
Kuchenkę należy zainstalować zgodnie z
obowiązującymi przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa oraz instalacji urządzeń
elektrycznych. Kuchenka jest przewidziana do
instalowania obok mebli kuchennych, ale nie
wyższych niż górna płaszczyzna rusztu kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być łatwo
dostępna dla technika z serwisu, w przypadku
konieczności naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do zasilania
elektrycznego, należy sprawdzić czy parametry
instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia są
zgodne z danymi umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Kuchenka musi być uziemiona.
USTAWIENIE
Sąsiadujące meble lub urządzenia nie mogą być
wyższe od krawędzi kuchenki.
Kuchenka powinna być ustawiona w kuchni.
Między kuchnią, a pochłaniaczem należy
zachować odstęp 60 cm (patrz rysunek)
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
podłodze.
Wypoziomowanie
Kuchenka jest wyposażona w nóżki regulacyjne
(z przodu i z tyłu podstawy kuchni).
Poprzez regulacjężek można ustawić
odpowiednią wysokość urządzenia, wyrównać
wysokość z sąsiadującymi meblami oraz
właściwie wypoziomować kuchenkę.
60 cm
69cm
min 15 cm
5
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Prace związane z instalacją elektryczna
kuchni należy powierzyć uprawnionemu
technikowi elektrykowi. Muszą być one
wykonane zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
KUCHENKA MUSI BYĆ UZIEMIONA
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody powstałe w
wyniku instalacji nieprawidłowej i niezgodnej
z przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
230/400V, 50Hz.
Przewód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy sprawdzić,
że napięcie kuchni jest zgodne z parametrami
instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia
(patrz: tabliczka znamionowa kuchenki).
Kuchenka jest dostarczona bez przewodu
zasilającego. Należy zainstalować przewód
zasilający o parametrach wskazanych w tabeli nr
1.
W przypadku podłączenia stałego należy
zastosować wielobiegunowy wyłącznik z
rozwarciem styków min. 3 mm.
Wyłącznik powinien być umieszczony w
odległości max 2 m od urządzenia (musi być
także łatwo dostępny po zakończeniu instalacji).
Żółto-zielony przewód uziemiający nie może być
przerwany przez wyłącznik.
UWAGA: Przewód uziemiający powinien być
2cm dłuższy niż pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie powinien
dotykać żadnego z elementów wskazanych na
rysunku.
Przewód
zasilający
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Przed podłączeniem sprawdzić, czy:
Bezpiecznik i domowa instalacja elektryczna
mogą zostać obciążone jeszcze jednym
urządzeniem (patrz tabliczka znamionowa
kuchenki);
Gniazdko lub wielobiegunowy wyłącznik (w
przypadku podłączenia stałego) jest łatwo
dostępny po instalacji urządzenia.
Jak to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę ochronną w tylnej
części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do skrzynki,
zgodnie z tabelą nr 1;
Umocować zaciskiem;
Upewnić się, ze wartość podłączenia jest
zgodna z parametrami instalacji elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę ochronną w tylnej
części kuchenki.
Tabela nr 1
Napięcie 230V 1N, 230/400V 3N, 230V 3~, 230/400V 2N
Rodzaj podłączenia Jedna faza Trzy fazy + neutralny Dwie fazy + neutralny
Podłączenie przewodu do
listwy
1 2 3
4 5
L1
N
PE
3
L3L1
PE
4 5
N
L2
1 2
4 5
N
PE
2 3
L2L1
1
Napięcie sieciowe
1N/ 230 V 3N/400 V 2N/400 V
Napięcie grzałek
230 V 230 V 230 V
Zabezpieczenie
35 A 3 x 16 A 2 x 25 A
Przewód
3 x 6 mm
2
5 x 2,5 mm
2
4 x 4 mm
2
Uwagi producenta -
podłączenie
możliwe zalecane możliwe
6
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKA
OBSŁUGA
B
A
C
D
A.
Szklano-ceramiczna
płyta do gotowania
B.
Panel sterujący
C.
Uchwyt drzwi
D.
Drzwi piekarnika
E.
Wyjmowana szuflada
F.
Regulowana nóżka
F
E
PANEL STERUJĄCY
3
24
9
1
5
6
7 8
1. Pokrętło tylnego lewego pola grzejnego
2. Pokrętło przedniego lewego pola
grzejnego
3. Pokrętło przedniego prawego pola
grzejnego
4. Pokrętło tylnego prawego pola
grzejnego
5. Zegar elektroniczny
6. Termostat piekarnika
7. Lampka kontrolna termostatu piekarnika
8. Lampka kontrolna
9. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
A.
Prowadnica
B.
Taca
C.
Wentylator
C
A
B
7
OBSŁUGA URZĄDZENIA
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania
(wewnątrz i z zewnątrz urządzenia),
przed włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy
rozgrzać piekarnik, bez wkładania żywności. W
tym czasie może wydobywać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli
występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut ustawiając
odpowiednie pokrętło na pozycję “250”.
Tę samą czynność należy powtórzyć włączając
grill na 5-10 minut.
Ostrożnie oczyścić ceramiczną powierzchnię płyty
przed pierwszym użyciem.
Płytę należy czyścić regularnie, gdy jest lekko
ciepła lub już ostygła. Nie dopuścić do przypalania
pozostawionych resztek żywności itp.
Powierzchnię ceramiczną należy konserwować I
czyścić tak jak powierzchnie szklane. Nie używać
żrących detergentów i szorstkich gąbek. Przy
pierwszym włączeniu płyty może wydzielać się
charakterystyczny zapach, spowodowany
parowaniem resztek wody.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem. Opłukać
i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje się na
tabliczce znamionowej kuchni (z lewej strony, po
otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia kuchenki
jest także podana na tabliczce znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się para.
Piekarnik częściowo odprowadza powstałą parę.
Pomimo to, nie należy stać na wprost
piekarnika podczas otwierania drzwi, aby
pozwolić na swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy nastąpi
kondensacja pary i pojawią się krople wody. Jest
to zjawisko normalne i nie świadczy o usterce
urządzenia. Aby zapobiec przebarwieniom,
należy regularnie wycierać powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które wytrzymują
temperaturę do 250°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń i garnków.
8
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Rozmrażanie – (To NIE jest funkcja
pieczenia). Pomocne przy rozmrażaniu
produktów.
Pieczenie z nawiewem – termoobieg;
funkcja pozwala na pieczenie więcej niż jednej
potrawy jednocześnie, bez przenikania się
smaków i zapachów, na kilku poziomach.
Grill i rożno - Funkcji grilla i rożna nie
można używać jednocześnie z innymi funkcjami
piekarnika. Drzwi piekarnika muszą być
zamknięte podczas pieczenia na grillu.
Nagrzewanie dolną grzałkąpozwala na
przypieczenie potraw od spodu.
Nagrzewanie górną grzałkąpozwala na
rumienienie wierzchu potraw.
Nagrzewanie górną i dolną grzałką
włączona górna i dolna grzałka; pieczenie
tradycyjnych potraw, które nie wymagają zmian
temperatury w czasie pieczenia. Jeżeli to
konieczne, rozgrzać wstępnie piekarnik przed
włożeniem potrawy.
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać żadnych
naczyń, patelni, tac lub folii aluminiowej. Może
dojść do nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych powierzchni.
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając pokrętło
piekarnika w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie od 50°C
do 250°C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie, więc
można wybrać poziom temperatury pomiędzy
tymi, które są wyraźnie oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie do
pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna termostatu.
Będzie podświetlona, aż piekarnik osiągnie
zadaną temperaturę; następnie zgaśnie i
będzie się zapalała, pokazując, że termostat
kontroluje temperaturę wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika, na czas jej trwania.
9
UŻYWANIE WENTYLATORA
PIEKARNIKA
Wentylator
Powietrze jest ogrzewane I rozprowadzane
wewnątrz piekarnika dzięki pracy wentylatora,
umieszczonego w tylnej ściance urządzenia.
Wentylator nadmuchuje gorące powietrze, aby
zapewnić jednorodną temperaturę wewnątrz
piekarnika.
Korzyści wynikające z tego sposobu pracy są
następujące:
Szybkie Rozgrzewanie
Szybkie osiąganie wyznaczonej temperatury
eliminuje konieczność wstępnego nagrzewania
piekarnika (do czasu pieczenia wskazanego w
przepisie należy dodać 5-7 minut). Potrawy
wymagające pieczenia w bardzo wysokich
temperaturach należy włożyć do rozgrzanego
piekarnika, np. chleb, suflety itp.
Niższe temperatury pieczenia
Pieczenie z nawiewem wymaga niższych
temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o zmniejszeniu
temperatury o 20- 25°C korzystając z
dotychczasowych przepisów.
Jednakowa temperatura pieczenia
Wentylator umożliwia utrzymanie jednakowej
temperatury wewnątrz piekarnika, niezależnie
od poziomu ułożenia blachy. Pozwala to także
na pieczenie kilku potraw jednocześnie. Należy
pamiętać, że potrawy na najwyższym poziomie
będą rumieniły się nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się.
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika ustawić w
położeniu
2. Pokrętłem termostatu ustawić wymaganą
temperaturę pieczenia.
WSKAZÓWKI I PORADY
Podczas pieczenia z nawiewem więcej niż
jednej potrawy należy ustawić naczynia na
środku każdej z blach (zamiast kilku naczyń na
jednym poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika
potrawami, czas pieczenia będzie nieco dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć blachę.
Naczynie wstawić do blachy – nie stawiać
naczynia bezpośrednio na dnie piekarnika, aby
zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza
wokół produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie wypełniony tym
samym produktem (np. tace ciastek) – będą one
upieczone jednakowo i należy je wyjąć z
piekarnika w tym samym czasie.
Jeżeli na tacach znajdują się produkty różnego
rodzaju i rozmiaru, np. herbatniki – czas
pieczenia będzie inny.
Wentylator sprawdza się także do ogrzewania
produktów, bez konieczności wcześniejszego
rozmrażania, np. tarty owocowe, paszteciki
kiełbaski i inne produkty o niewielkich
rozmiarach. Ustawić temperaturę 190-200°C I
włączyć piekarnik na 20-40 minut (w zależności
od ilości produktów).
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji zależy
od zdobywanego doświadczenia I preferencji
użytkownika. Temperatury mają charakter
orientacyjny i należy je podwyższać lub
obniżać, zgodnie z indywidualnymi
upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością, kolorem,
stopniem przewodzenia ciepła do produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła
żaroodpornego oraz jasne formy redukują
rumienienie spodu potrawy.
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz
ciemne, ciężkie formy do pieczenia wpływają na
intensywne rumienienie potraw od spodu.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla delikatnych
produktów, które są nieodporne na wyższą
temperaturę, np. torty z kremem, chleb i
produkty zbożowe.
WSKAZÓWKI I PORADY
Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć ich
wysuszenia w trakcie rozmrażania.
Małe lub płaskie produkty (filety rybne,
wątróbka, mięso) rozmrażają się w ciągu 1-2
godzin. Po rozmrożeniu należy je
natychmiast poddać obróbce cieplnej.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I obrócić
w połowie czasu rozmrażania.
NIE pozostawiać rozmrożonych produktów w
temperaturze pokojowej. Natychmiast
ugotować lub włożyć do chłodziarki.
Przestrzegać zasad higieny podczas obróbki
świeżej, mrożonej i gotowanej żywności.
10
PIECZENIE TRADYCYJNE
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do
potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej grzałki.
Przydatne do pieczenia na jednym poziomie,
zwłaszcza dań, które wymagają dodatkowego
rumienienia spodu (quiche, tarta itp.). Potrawy
zapiekane, lasagne, które wymagają
dodatkowego rumienienia wierzchu można
także przygotowywać używając górnej i dolnej
grzałki.
Jak włączyć pieczenie tradycyjne
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
do pozycji
.
Ustawić pokrętło termostatu na wymagany
poziom temperatury.
Nagrzewanie górną grzałką
Do pieczenia gotowych dan, np. Lasagne.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia
niektórych ciast oraz pizzy. Można jej także
używać do rumienienia potraw takich jak quiche
i tarty (aby być pewnym, że spód jest
równomiernie upieczony).
Lampka termostatu piekarnika
Lampka zostaje podświetlona po ustawieniu
temperatury pieczenia i pozostanie włączona do
czasu jej osiągnięcia wewnątrz piekarnika. W
czasie pieczenia gaśnie i zapala się, informując
o kontrolowaniu i utrzymywaniu zadanej
temperatury.
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Zachować ostrożność i nie dotykać
grzałek wewnątrz piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm pomiędzy
wierzchem potrawy i grzałką. W ten sposób
osiągniecie Państwo najlepsze rezultaty
pieczenia. W przypadku pieczenia ciast, chleba
itp., formę należy ustawić centralnie pod
grzałką.
Formy i naczynia z potrawami ustawiać na
środku tacy, aby powietrze mogło swobodne
przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco dużych
naczyniach i tacach, aby uniknąć nadmiernego
kapania tłuszczu na podstawę piekarnika oraz
aby ułatwićźniejsze czyszczenie.
Materiał i powłoka naczyń do pieczenia mają
wpływ na rumienienie spodu potraw.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie
powodują nadmierne rumienienie spodu
potrawy. Tace aluminiowe lub błyszczące
odbijają ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń bezpośrednio na
dnie piekarnika, gdyż można uszkodzić
urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako tacy do
pieczenia, gdyż potrawa będzie zbyt mocno
zrumieniona od spodu.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
pozostawianie otwartych drzwi piekarnika
najkrócej, jak to możliwe (zwłaszcza przy
wkładaniu potraw do wstępnie rozgrzanego
piekarnika).
11
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu drzwi
piekarnika powinny być zamknięte.
Aby włączyć grzałkę grilla należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika do położenia
GRILL.
Większość produktów można umieścić na
ruszcie, w odpowiednim naczyniu, aby pozwolić
na efektywną cyrkulację rozgrzanego powietrza.
Ryby można umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (ze względu na
rozmiary i grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed grillowaniem.
Chude mięso i ryby należy posmarować cienką
warstwą oleju lub masła, aby zachowały swoją
naturalną wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby można
położyć pod rusztem, podczas grillowania
mięsa.
Podczas tostowania pieczywa zalecamy
wsunięcie rusztu na najwyższy poziom.
Przed włożeniem produktów przeznaczonych do
grillowania, zalecamy ogrzanie piekarnika (przy
włączonej funkcji grill) przez kilka minut. W
czasie pieczenia można zmieniać ustawienia i
temperaturę, jeżeli to konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu potrawy należy
obrócić na drugą stronę, jeżeli to konieczne.
UWAGA: Ze względów bezpieczeństwa,
grzałka grilla jest kontrolowana przez
termostat. W czasie grillowania, grzałka
włącza i wyłącza się, aby zapobiec
ewentualnemu przegrzaniu.
Czasy pieczenia zależą do wagi produktu i jego
grubości.
Lampka kontrolna
Zostaje podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika I pozostaje włączona w czasie
pieczenia.
Pieczenie na rożnie
Podczas pieczenia na rożnie elementy
piekarnika nagrzewają się. Nie zostawiać
włączonego urządzenia bez nadzoru. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie i zabawę w
pobliżu włączonego piekarnika. Podczas
pieczenia na rożnie drzwi piekarnika muszą
być zamknięte. Przy wyjmowaniu potrawy
należy używać rękawic ochronnych, gdyż rusz
oraz inne elementy są mocno rozgrzane.
12
Rożna można używać do pieczenia całych
kawałków mięsa lub kebabów oraz mniejszych
sztuk mięsa.
Jak piec na rożnie
1. Wsunąć mięso na rożno (na środek),
upewniając się, że widelec w pobliżu
uchwytu znajduje się na swoim miejscu.
2. Włożyć drugi widelec, oba elementy powinny
dokładnie przylegać do siebie.
3. Włożyć na poziom 2 i 3. Włożyć rożno w
uchwyt silnika (w tylnej części) I umieścić
końcówkę uchwytu we wsporniku.
4. Na niższy poziom wsunąć tacę na skapujący
tłuszcz.
5. Wyjąć uchwyt I zamknąć drzwi piekarnika.
6. Pokrętłem wyboru funkcji wybrać funkcję
grilla
I sprawdzić, czy rożno obraca się.
7. Po upieczeniu potrawy wyłączyć grill I
założyć uchwyt. Wyjąć rożno, po zwolnieniu
przedniego zabezpieczenia. Zalecamy
wysunięcie tacy z tłuszczem jednocześnie,
aby skapujące krople nie dostały się na
podstawę piekarnika.
8. Przy wyjmowaniu potraw zalecamy użycie
rękawic ochronnych, gdyż wnętrze
piekarnika jest mocno rozgrzane przez grill.
Maksymalna waga produktu do pieczenia na
rożnie wynosi 4·5 kg.
Zegar LED z minutnikiem
Zegar obsługuje się trzema przyciskami:
, Ustawianie czasu
Tryb pracy
Można wybrać następujące funkcje:
Czas trwania
Zatrzymanie - stop
Minutnik
Aktualny czas
Aktualny czas
Po podłączeniu do zasilania na wyświetlaczu
pojawia się wskazanie godziny: 12.00, a
wskaźnik LED
pulsuje. W trakcie pulsowania
wskaźnika można zmienić czas posługując się
przyciskami
i .
Ustawiona godzina zostanie wprowadzona do
pamięci w ciągu 5 sekund od ostatniego
wciśnięcia przycisku, a wskaźnik
zgaśnie.
Ustawienie czasu może zostać zmienione w
każdej chwili. Należy wciskać przycisk trybu
pracy, aż wskaźnik
zacznie pulsować, a
następnie ustawić aktualną godzinę.
4
3
2
1
13
Minutnik (do odmierzania czasu)
Przycisk trybu pracy należy wcisnąć kilkakrotnie,
aż wskaźnik LED
będzie pulsował. Wtedy
ustawić zakres czasu używając przycisków „+” i
„-”. Ustawiony czas będzie wyświetlony, a
wskaźnik LED
, który poprzednio pulsował,
będzie podświetlony stale. Po upływie
ustawionego czasu rozlega się alarm
akustyczny (2 dźwięki) a wskaźnik LED
ponownie pulsuje. Aby wyłączyć alarm I
pulsowanie należy wcisnąć jeden z przycisków,
wskaźniki LED zgasną, a na wyświetlaczu
pojawi się aktualna godzina.
Czas trwania
Aby ustawić czas trwania funkcji należy
kilkakrotnie wcisnąć przycisk trybu pracy, aż
wskaźnik LED
będzie pulsował. Następnie
ustawić pożądany czas trwania funkcji (w
zakresie od 0.01h do 10.00h), za pomocą
przycisków “plus” i „minus”. Czas zostanie
wprowadzony do pamięci po upływie ok. 5
sekund, a wskaźnik LED
będzie
podświetlony stale. Na wyświetlaczu pojawi się
aktualna godzina. Po upływie ustawionego
czasu funkcji rozlega się alarm akustyczny (4
dźwięki) a wskaźnik LED
pulsuje. Alarm oraz
pulsowanie można wyłączyć wciskając jeden z
przycisków. Wskaźnik LED gaśnie.
Zatrzymanie - stop
Aby ustawić czas zatrzymania zegara należy
kilkakrotnie wcisnąć przycisk trybu pracy, aż
wskaźnik LED
będzie pulsował. Następnie
ustawić czas zatrzymania pracy (ramka
pomiędzy aktualną godziną + 1 minuta oraz
aktualna godzina – 1 minuta) wciskając przyciski
„plus” i „minus”. Wprowadzony czas zostanie
zachowany po upływie ok. 5 sekund, a wskaźnik
LED
pozostaje podświetlony stale. Na
wyświetlaczu pojawia się aktualna godzina. Po
osiągnięci ustawionego czasu funkcja zostaje
wyłączona, rozlega się alarm akustyczny (4
dźwięki), a wskaźnik LED
pulsuje. Alarm oraz
pulsowanie można wyłączyć wciskając jeden z
przycisków. Wskaźnik LED gaśnie.
14
Pola grzejne
Pola grzejne obsługuje się pokrętłami na panelu
sterującym.
Pokrętła są oznaczone stopniami mocy grzejnej w
zakresie od 1 do 12
0 - WYŁĄCZONY
1 - najniższy stopień mocy grzejnej
12 - najwyższy stopień mocy grzejnej
Włączanie pojedynczego pola grzejnego
Ustawić pokrętło właściwego pola grzejnego na
żądanej wartości mocy grzejnej.
Wskaźnik ciepła pozostałego
Lampka zostaje podświetlona, gdy powierzchnia
płyty jest rozgrzana I istnieje ryzyko oparzenia
się. Lampka zostaje podświetlona także po
wyłączeniu pola, do czasu ostygnięcia pola do
bezpiecznej temperatury. Lampka zgaśnie
wtedy, gdy ryzyko oparzenia się minie
(temperatura poniżej 50°C). Wskaźnik składa
się z czterech lampek, przyporządkowanych do
pól grzejnych. Pozwala to na odczytanie, które z
pól jest jeszcze rozgrzane.
Wskaźnik ciepła pozostałego
15
NACZYNIA
Należy używać naczyń i garnków
przeznaczonych do gotowania na płycie
ceramicznej. Pozwoli to na ekonomiczne zużycie
energii oraz zapobiegnie przypalaniu potraw.
Nie należy używać garnków aluminiowych lub
miedzianych. Mogą one powodować trwałe
odbarwienia powierzchni płyty.
Dno naczyń:
Garnki powinny mieć płaską I jednorodną
podstawę. Dna o ostrych krawędziach mogą
porysować powierzchnię płyty!
Rozmiar naczyń:
Średnica dna naczynia może być nieco większa
od średnicy pola grzejnego.
Pokrywki naczyń:
Nie pozwalają na redukcję temperatury
gotowania.
Uwaga:
Przed włączeniem pola grzejnego należy
postawić na nim naczynie. Inaczej zużycie
energii będzie większe.
Powierzchni płyty nie traktować jako blatu
roboczego i nie przechowywać na niej
żadnych naczyń/produktów.
Pola grzejne oraz dna naczyń powinny być
suche I czyste.
Cukier (w postaci stałej lub płynne) oraz
materiały plastikowe nie powinny dostać się
na rozgrzaną powierzchnię płyty. Jeżeli
jednak tak się stanie, nie należy wyłączać
pola grzejnego!
Cukier, plastik, folię należy natychmiast
usunąć z rozgrzanego pola grzejnego za
pomocą skrobaczki. Jeżeli pole ostygnie
przed oczyszczeniem, zanieczyszczenia będą
trudne do usunięcia (a powierzchnia płyty
może ulec uszkodzeniu).
Ceramiczna powierzchnia płyty jest odporna
na wahania temperatur. Nie jest jednak
odporna na stłuczenie przy uderzeniu np.
pojemnika z przyprawami. Sposób
konserwacji płyty jest podobny do metod
czyszczenia szkła. Nie używać żrących
detergentów i szorstkich gąbek.
Uwaga: W przypadku widocznego uszkodzenia
powierzchni płyty, należy ją natychmiast odłączyć
od zasilania.
16
Akcesoria dostarczane wraz
z urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
Rożno składające się z:
- 2 widelców
- 1 szpicy
- 1 uchwytu
- 1 wspornika szpicy
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest używana
należy ją wyjąć z piekarnika
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
Wysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się wysuwana
szuflada.
W czasie długiego pieczenia szuflada
może ulec rozgrzaniu. W szufladzie nie należy
przechowywać Materiały łatwo palne
(rękawice, ręczniki, ścierki, plastikowe
naczynia, spraye) nie powinny być
przechowywane w szufladzie.
Akcesoria piekarnika, np. tace do pieczenia,
również ulegną rozgrzaniu. Zachować
szczególną ostrożność podczas wyjmowania tac
z szuflady w trakcie pieczenia lub wtedy, gdy
piekarnik jest jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć szufladę
Chwycić szufladę od dołu I wysunąć do
przodu.
Aby wyjąć szufladę, należy ją maksymalnie
wysunąć, lekko podnieść I pociągnąć,
wyjmując z obudowy piekarnika.
Szufladę należy włożyć wykonując powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
17
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Nie używać parowych urządzeń
czyszczących.
Piekarnik należy utrzymywać w
czystości. Resztki produktów oraz
tłuszcz mogą ulec zapaleniu.
Przed czyszczeniem należy upewnić
się, że wszystkie pokrętła są w
położeniu WYŁĄCZONY, a urządzenie
jest chłodne.
Przed czyszczeniem lub konserwacją
należy ODŁĄCZYĆ urządzenie od
zasilania elektrycznego.
Środki czyszczące
Przed użyciem środków czyszczących należy
sprawdzić, czy są odpowiednie i można ich
używać do czyszczenia powierzchni i elementów
kuchni.
Ceramiczna powierzchnia szklana
Uwaga: Detergenty nie mogą dostać się na
powierzchnię gorącej płyty! Wszystkie środki
czyszczące należy dokładnie usunąć z płyty,
używając dużej ilości czystej wody podczas
spłukiwania, gdyż ich pozostawienie grozi
trwałym zaplamieniem!
Nie używać środków żrących oraz nie
przeznaczonych dla tego rodzaju powierzchni,
takich jak spraye do czyszczenia piekarników,
czy grilla. Nie używać ostrych gąbek, które
mogą porysować powierzchnię płyty.
Ceramiczną powierzchnię płyty należy
czyścić po każdym użyciu, gdy jest lekko ciepła
lub zimna. Nie ulegną wtedy przypaleniu resztki
produktów. Zanieczyszczenia usuwa się
używając specjalnych środków do czyszczenia
ceramicznych płyt grzejnych. Detergenty te są
dostępne w sklepach.
Lekkie zanieczyszczenia
1. Zetrzeć powierzchnię płyty wilgotną szmatką
z dodatkiem małej ilości detergentu do
zmywania.
2. Oczyścić suchą szmatką. Usunąć resztki
środków czyszczących.
3. Raz w tygodniu dokładnie umyć płytę
specjalnym detergentem.
4. Spłukać dużą ilością czystej wody I
wypolerować łagodną, nie pylącą się
szmatką.
Uciążliwe zabrudzenia
1. Resztki produktów żywnościowych, które
wykipiały lub przypaliły się należy usunąć za
pomocą szklanej skrobaczki.
2. Ustawić skrobaczkę pod odpowiednim
kątem.
3. Zeskrobać zabrudzenia.
Szklane skrobaczki I środki do czyszczenia
płyt można zakupić w specjalistycznych
sklepach lub autoryzowanych serwisach.
Przypalenia
1. Przypalony cukier, plastik, folię aluminiową i
inne materiały należy usunąć z powierzchni
płyty, gdy jest jeszcze gorąca, używając
szklanej skrobaczki.
Ważne: przy czyszczeniu płyty skrobaczką
istnieje ryzyko poparzenia się, gdyż pole grzejne
jest rozgrzane!
2. Oczyścić powierzchnię płyty, używając
specjalnego środka do czyszczenia
ceramicznych płyt grzejnych.
Jeżeli pole grzejne ostygło przed
usunięciem przypaleń, należy je rozgrzać przed
przystąpieniem do czyszczenia. Rysy lub
ciemne plamy na powierzchni płyty, powstałe
przy przesuwania naczyń z ostrym dnem, są
niemożliwe do usunięcia. Nie wpływają jednak
na poprawne działanie płyty.
Jeżeli pojawią się widoczne
uszkodzenia powierzchni płyty, należy ją
natychmiast odłączyć od zasilania
elektrycznego, aby uniknąć porażenia.
Ramka płyty
Ważne! Nie dopuścić do kontaktu octu, soku z
cytryn lub środka do usuwania kamienia z
ramką płyty. Może ona zostać trwale
zaplamiona.
1. Wytrzeć ramkę wilgotną szmatką I
łagodnym detergentem do zmywania.
2. Wytrzeć mokrą szmatką. Następnie
osuszyć.
Czyszczenie elementów zewnętrznych
Elementy ze stali nierdzewnej należy czyścić
specjalnym detergentem, dostępnym w
sklepach.
Piekarnik
Emaliowane ścianki piekarnika należy czyścić,
gdy są jeszcze ciepłe.
Oczyścić łagodną szmatką namoczoną w
wodzie i detergencie po każdym użyciu
piekarnika. Od czasu do czasu oczyścić
używając specjalnych środków czyszczących,
dostępnych w handlu.
Tace i listwy boczne
Tace, listwy namoczyć w wodzie i usunąć
zanieczyszczenia mocno nasączoną
detergentem szczotką. Opłukać i osuszyć
łagodną szmatką.
18
Filtr tłuszczowy
Podczas pieczenia mięsa filtr tłuszczowy musi
być założony na wentylator piekarnika (zaczepy
w tylnej ściance). W ten sposób wentylator
będzie chroniony przed tłuszczem. Do
czyszczenia uszczelki nie używać ściernych
środków. Filtr tłuszczowy można myć w
zmywarce do naczyń.
Po zakończeniu pieczenia I ostudzeniu
piekarnika należy zdjąć filtr tłuszczowy
pociągając za wypustkę w górnej części filtra.
Drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika można wyjąć do czyszczenia:
- otworzyć całkowicie drzwi piekarnika;
- obrócić dwa elementy blokujące na
ramionach zawiasów o 170º;
- zamknąć częściowo drzwi (do 30º);
- podnieść do góry i wyciągnąć drzwi.
Założyć drzwi, wykonując powyższe czynności w
odwrotnej kolejności.
locking parts
WYMIANA ŻARÓWKI PIEKARNIKA
Przed wymianą żarówki należy upewnić
się, że pokrętła są ustawione w położeniu
„wyłączony”. Odłączyć urządzenie do
zasilania. Kuchnia musi być ostudzona.
Parametry żarówki
Moc 25W
Zasilanie 230/240V(50Hz)
Odporna na temperaturę 300ºC
Cokół E 14
Aby wymienić żarówkę.
1. Odkręcić szklaną pokrywę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara I
zdjąć.
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić nową,
sprawną.
3. Założyć szklaną pokrywę.
Podłączyć kuchnię do zasilania elektrycznego.
19
CO ZROBIĆ, GDY ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie serwisowym sprawdzić poniższe usterki i rozwiązania.
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo technika z autoryzowanego zakładu serwisowego do usunięcia
opisanej poniżej usterki (lub naprawy szkody powstałej w wyniku nieprawidłowej instalacji,
obsług itp., wizyta będzie odpłatna nawet w czasie trwania gwarancji.
Usterka Rozwiązanie
Pola grzejne nie działają. Sprawdzić, czy:
- Urządzenie jest włączone,
- Lampki pól grzejnych zostały podświetlone,
- Odpowiednie pole grzejne jest włączone,
- Ustawiono odpowiednią moc grzejną,
- Bezpieczniki w domowej instalacji elektrycznej
są sprawne. Jeżeli nie, należy wezwać
wykwalifikowanego technika.
Nie można włączyć piekarnika Sprawdzić:
- Czy funkcja piekarnika/temperatura pieczenia
zostały prawidłowo ustawione.
- Włącznik (w przypadku podłączenia stałego) w
instalacji jest w położeniu: włączony (ON).
Potrawy pieką się zbyt wolno lub zbyt szybko Sprawdzić:
- należy zmienić temperaturę pieczenia.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do najbliższego
autoryzowanego zakładu serwisowego podając model i numer seryjny urządzenia, objawy usterki.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Electrolux EKV5602X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi