1
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w
której podano wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania kuchni. W przypadku
sprzedaży urządzenia należy pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi nowemu
użytkownikowi. Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni długotrwałe i
niezawodne działanie kuchni.
Instalacja
• Kuchnia musi zostać zainstalowana przez
uprawnionego technika, zgodnie ze
wskazówkami producenta urządzenia.
• Naprawy urządzenia mogą być dokonywane
wyłącznie przez personel autoryzowanych
serwisów.
• Kuchnia jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas jej przenoszenia lub przesuwania.
• Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni należy
usunąć wszystkie elementy opakowania.
• Upewnić się, że parametry sieci elektrycznej są
zgodne z danymi umieszczonymi na tabliczce
znamionowej kuchni.
•
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
• Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
• Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i pozostaje
gorąca przez jakiś czas. Nie zezwalać dzieciom
na przebywanie w pobliżu kuchni, do czasu jej
ostygnięcia.
•
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć przy
zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Podczas korzystania z kuchni
• Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania
potraw w warunkach gospodarstwa domowego.
Stosowanie jej do innych celów jest
niedozwolone!
• W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi rękoma.
• Do wkładania i wyjmowania potraw z piekarnika
należy zawsze używać kuchennych rękawic
ochronnych.
• Kuchnia nagrzewa się podczas pracy. Nie
dotykać nagrzanych elementów wewnątrz
piekarnika, gdyż może dojść do oparzenia.
• Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji
„OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka nie jest
użytkowana.
• W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów kuchni (lub nie
zostały przytrzaśnię
te drzwiami kuchni).
• Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia bez
nadzoru, ponieważ przegrzany olej może się
zapalić.
• Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
• Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej instrukcji
obsługi.
• Przed wyjęciem filtra tłuszczowego należy
wyłączyć piekarnik. Po umyciu filtra należy
włożyć go na miejsce, zgodnie ze wskazówkami
zawartymi w instrukcji obsługi.
• Nie używać płyty jako powierzchni roboczej lub
blatu do przechowywania naczyń I produktów.
• Nie włączać pól grzejnych płyty, jeżeli nie ma
na nich garnków (lub są puste).
• Szklana powierzchnia ceramiczna jest trwała i
niewrażliwa na wahania temperatury. Należy
jednak zwracać uwagę, aby ostre i ciężkie
przedmioty nie upadły na płytę, gdyż szkło
może się rozbić.
• Nie używać garnków ż
eliwnych lub naczyń ze
zniszczonym dnem (szorstkim lub
porysowanym). Podczas przesuwania naczyń
można porysować powierzchnię płyty.
• Zwrócić uwagę, aby płyny zawierające kwasy
(ocet, sok z cytryny, środek do usuwania
kamienia) nie przedostały się na ramkę płyty.
Mogą powstać trwałe plamy.
• Jeżeli cukier (lub potrawy zawierające cukier)
dostaną się na rozgrzane pole grzejne, należy
je natychmiast usunąć skrobaczką (gdy pole
jest jeszcze gorące).
• Substancje oraz materiały, które mogą ulec
stopieniu (plastik, folia aluminiowa itp.) należy
przechowywać z dla od ceramicznej powierzchni
płyty. Jeżeli jednak dojdzie do stopienia, należy
natychmiast oczyścić powierzchnię płyty
używając skrobaczki.
• Uż
ywać naczyń z płaskimi dnami, bez ostriach
krawędzi, które mogłyby porysować
powierzchnię płyty.
• Na poplach grzejnych kuchni oraz w piekarniku
nie należy używać plastikowych naczyń. Nie
przykrywać wewnętrznych elementów
piekarnika folią aluminiową.
•
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
Serwis
• Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
• Wszystkie materiały opakowania nadają się do
powtórnego przetworzenia. Oddać je do
punktu zbiórki surowców wtórnych.
•
Po zużyciu urządzenia należy je unieruchomić
poprzez odcięcie przewodu zasilającego.