14
UŻYWANIE WENTYLATORA
PIEKARNIKA
Wentylator
Powietrze jest ogrzewane I rozprowadzane
wewnątrz piekarnika dzięki pracy wentylatora,
umieszczonego w tylnej ściance urządzenia.
Wentylator nadmuchuje gorące powietrze, aby
zapewnić jednorodną temperaturę wewnątrz
piekarnika.
Korzyści wynikające z tego sposobu pracy są
następujące:
Szybkie Rozgrzewanie
Szybkie osiąganie wyznaczonej temperatury
eliminuje konieczność wstępnego nagrzewania
piekarnika (do czasu pieczenia wskazanego w
przepisie należy dodać 5-7 minut). Potrawy
wymagające pieczenia w bardzo wysokich
temperaturach należy włożyć do rozgrzanego
piekarnika, np. chleb, suflety itp.
Niższe temperatury pieczenia
Pieczenie z nawiewem wymaga niższych
temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o zmniejszeniu
temperatury o 20-25° C korzystając z
dotychczasowych przepisów.
Jednakowa temperatura pieczenia
Wentylator umożliwia utrzymanie jednakowej
temperatury wewnątrz piekarnika, niezależnie
od poziomu ułożenia blachy. Pozwala to także
na pieczenie kilku potraw jednocześnie. Należy
pamiętać, że potrawy na najwyższym poziomie
będą rumieniły się nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika ustawić w
położeniu
.
2. Pokrętłem termostatu ustawić wymaganą
temperaturę pieczenia.
WSKAZÓWKI I PORADY
Podczas pieczenia z nawiewem więcej niż
jednej potrawy należy ustawić naczynia na
środku każdej z blach (zamiast kilku naczyń na
jednym poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika
potrawami, czas pieczenia będzie nieco dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć blachę.
Naczynie wstawić do blachy – nie stawiać
naczynia bezpośrednio na dnie piekarnika, aby
zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza
wokół produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie wypełniony tym
samym produktem (np. tace ciastek) – będą
one upieczone jednakowo i należy je wyjąć z
piekarnika w tym samym czasie. Jeżeli na
tacach znajdują się produkty różnego rodzaju i
rozmiaru, np. herbatniki – czas pieczenia będzie
inny.
Wentylator sprawdza się także do ogrzewania
produktów, bez konieczności wcześniejszego
rozmrażania, np. tarty owocowe, paszteciki
kiełbaski i inne produkty o niewielkich
rozmiarach. Ustawić temperaturę 190-200°C I
włączyć piekarnik na 20-40 minut (w zależności
od ilości produktów).
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji zależy
od zdobywanego doświadczenia I preferencji
użytkownika. Temperatury mają charakter
orientacyjny i należy je podwyższać lub
obniżać, zgodnie z indywidualnymi
upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością, kolorem,
stopniem przewodzenia ciepła do produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła
żaroodpornego oraz jasne formy redukują
rumienienie spodu potrawy.
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz
ciemne, ciężkie formy do pieczenia wpływają na
intensywne rumienienie potraw od spodu.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla delikatnych
produktów, które są nieodporne na wyższą
temperaturę, np. torty z kremem, chleb i
produkty zbożowe.
WSKAZÓWKI I PORADY
• Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć ich
wysuszenia w trakcie rozmrażania.
• Małe lub płaskie produkty (filety rybne,
wątróbka, mięso) rozmrażają się w ciągu 1-2
godzin. Po rozmrożeniu należy je
natychmiast poddać obróbce cieplnej.
• Produkty ułożyć w jednej warstwie I obrócić
w połowie czasu rozmrażania.
• NIE pozostawiać rozmrożonych produktów w
temperaturze pokojowej. Natychmiast
ugotować lub włożyć do chłodziarki.
• Przestrzegać zasad higieny podczas obróbki
świeżej, mrożonej i gotowanej żywności.