6
• Jeśli używają Państwo naczynia z długą rączką, wtedy naczynie należy tak
ustawić, aby uchwyt rączki nie znajdował się bezpośrednio nad nagrzanym
polem.
• Podłączając inne urządzenia elektryczne do gniazdka zasilającego w
pobliżu kuchni, należy zwrócić uwagę, aby przewód zasilający nie dotykał
nagrzanej powierzchni i nie został przytrzaśnięty drzwiami piekarnika.
• Każdorazowo po zakończeniu gotowania należy wyłączyć urządzenie.
• Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo poparzenia! Nie dotykać elementów w
komorze piekarnika. Nie wkładać rąk do gorącego piekarnika.
• Jeżeli w piekarniku będ
ą przygotowywane potrawy z dodatkiem alkoholu,
należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ może wytworzyć się
łatwopalna mieszanka alkoholowo-powietrzna. Zachować szczególną
ostrożność podczas otwierania drzwi piekarnika. W pobliżu piekarnika nie
mogą znajdować się źródła otwartego ognia, iskry, żar itp.
Jak unikać uszkodzeń urządzenia?
• Płyty ceramicznej nie wolno używać jako powierzchni roboczej (np. jako
blatu do odstawiania naczyń i innych przedmiotów).
• Nie wolno włączać pól grzejnych, jeżeli nie stoją na nich naczynia (nie
stawiać także pustych naczyń).
• Nie dopuścić, aby na powierzchnię płyty ceramicznej przedostały się płyny
z zawartością kwasów (np. ocet, cytryna lub środku rozpuszczające wapń),
ponieważ substancje te spowodują powstanie matowych plam.
• Ostre i twarde przedmioty, które spadną na powierzchnię płyty, mogą ją
uszkodzić.
• Wszystkie przedmioty i materiały, które mogą łatwo ulec stopieniu, należy
przechowywać w bezpiecznej odległości do urządzenia (np. przedmioty z
tworzywa sztucznego, folia aluminiowa lub folia do pieczenia w piekarniku).
• Na spodzie piekarnika nie wolno umieszczać folii aluminiowej, ustawiać
garnków i naczyń do pieczenia lub brytfanny, gdyż wskutek kumulacji ciepła
może dojść do uszkodzenia emaliowanej powłoki urządzenia.
• Sok owocowy skapujący z ciasta z dodatkami owocowymi może
spowodować pojawienie się matowych plam na powierzchni piekarnika.
Dlatego do pieczenia ciasta owocowego należy stosować głęboką blachę.
• Nie wolno przeciążać otwartych drzwi piekarnika. Nie wolno siadać i stawać
na otwartych drzwiach piekarnika.
• Nie wlewać wody do rozgrzanego piekarnika, ponieważ spowoduje to
uszkodzenie warstwy emaliowanej i przebarwienia powłoki.
• Użycie siły, w szczególności na krawędzie drzwiczek piekarnika z szybą,
może spowodować pękniecie szkła.