Aeg-Electrolux 41005VD-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
41005VD
Instrukcja obsługi Kuchnia z płytą
ceramiczną
Használati útmutató Üvegkerámia
tűzhely
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
3
Instalacja 3
Bezpieczeństwo dzieci 3
Bezpieczeństwo eksploatacji 4
Uważać, aby nie uszkodzić
urządzenia 4
Konserwacja i czyszczenie 5
Rozpakowanie 5
Opis urządzenia 6
Widok ogólny 6
Widok panelu sterowania 6
Akcesoria 7
Ruszt 7
Blacha głęboka 7
Blacha do pieczenia 7
Przed pierwszym użyciem 7
Rozgrzewanie pustego piekarnika
7
Rozgrzewanie pól grzejnych 8
Obsługa płyty ceramicznej 8
Pola grzejne 9
Podwójne pole grzejne/pole grzejne
dla brytfanny 9
Wskaźnik ciepła resztkowego 9
Eksploatacja piekarnika 10
Funkcje piekarnika 10
Pokrętło termostatu piekarnika 11
Zasada pieczenia konwekcyjnego
11
Korzystanie z piekarnika 11
Pieczenie ciasta 11
Dolna grzałka 12
Pieczenie konwekcyjne 12
Duży grill 12
Grill turbo 13
Pizza 13
Termoobieg 13
Porady i wskazówki 14
Ustawienie rozmrażania 15
Porady i wskazówki 15
Oświetlenie piekarnika 15
Zegar elektroniczny 16
Widok urządzenia 16
Ustawianie aktualnej godziny 16
Funkcja Czas pieczenia 17
Funkcja Koniec pieczenia 18
Połączenie funkcji Czas pieczenia i
Koniec pieczenia 19
Funkcja Minutnik 19
Przydatne rady i wskazówki 20
Korzystanie z płyty ze szkła
ceramicznego 20
W celu zaoszczędzenia energii
należy 20
Garnki i patelnie 20
Kondensacja i para 21
Naczynia kuchenne 21
Dobór naczyń a rezultaty pieczenia
22
Sugerowane ustawienia 22
Konserwacja i czyszczenie 27
Czyszczenie płyty ze szkła
ceramicznego 28
Czyszczenie piekarnika 28
Środki czyszczące 29
2
Spis treści
Czyszczenie zewnętrznych
powierzchni urządzenia 29
Akcesoria 29
Grzałka grilla 30
Czyszczenie drzwi piekarnika 31
Wyjmowana szuflada 32
Oświetlenie piekarnika 32
Co zrobić, gdy… 33
Dane techniczne 34
Instalacja 35
Miejsce instalacji 36
Poziomowanie 37
Podłączenie do sieci elektrycznej
37
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa!
Prosimy o uważne przeczytanie i zachowanie na przyszłość!
Bezpieczeństwo elektryczne
Urządzenie może podłączyć do prądu wyłącznie elektryk z uprawnieniami .
W przypadku zakłóceń w pracy lub uszkodzeń urządzenia: wykręcić lub wy‐
łączyć bezpieczniki w skrzynce elektrycznej.
Naprawy urządzenia mogą być przeprowadzane tylko przez pracownika
autoryzowanego serwisu . Niefachowe naprawy mogą spowodować poważ‐
ne niebezpieczeństwa. W razie konieczności wykonania naprawy prosimy
skontaktować się z naszym działem obsługi klienta lub ze sprzedawcą urzą‐
dzenia.
Instalacja
Wszelkie prace przy urządzeniu powinny być wykonywane przez wykwalifiko‐
wanego technika. Naprawy wykonywane przez osoby niedoświadczone mogą
spowodować obrażenia lub wadliwe działanie urządzenia. Kuchnie z wtyczką:
Sprawdzić, czy wtyczka jest prawidłowo włożona do gniazdka.
Kuchnia jest ciężka. Krawędzie oraz narożniki, z którymi normalnie nie ma
styczności, mogą być ostre. Podczas przenoszenia kuchni należy stosować
rękawice. Należy zamontować zabezpieczenie przeciw wywróceniu, aby kuch‐
nia stała stabilnie nawet podczas niestandardowego obciążenia.
Ważne! Nie umieszczać kuchni na dodatkowym cokole, ani na żadnych innych
elementach, które powodują jej podniesienie. Może to zwiększryzyko prze‐
wrócenia się kuchni!
Bezpieczeństwo dzieci
Dzieci należy pilnować, aby mieć pewność, że nie bawią się urządzeniem.
Podczas pracy urządzenia nigdy nie pozostawiać dzieci bez opieki.
Urządzenie zostało wyposażone w zabezpieczenie przed uruchomieniem
przez dzieci.
Podczas pracy dostępne elementy urządzenia stają się gorące. Małe dzieci
nie powinny zbliżać się do urządzenia.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
3
342706830-00-072009
Bezpieczeństwo eksploatacji
Urządzenie zaprojektowano do pieczenia, smażenia i gotowania potraw na
użytek domowy.
Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych do znajdujących się w sąsiedztwie
gniazd sieciowych należy zachować ostrożność. Sprawdzić, czy przewód
zasilający kuchni nie został przygnieciony podczas instalacji lub przesuwa‐
nia urządzenia.
Ostrzeżenie: Ryzyko doznania poparzeń! Podczas eksploatacji urządzenie
rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Nie dotykać pól grzejnych ani wnę‐
trza piekarnika podczas pracy.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych czy umy‐
słowych, a także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu
tego typu urządzeń, chyba że będą one nadzorowane lub zostaną poin‐
struowane na temat korzystania z tego urządzenia przez osobę odpowie‐
dzialną za ich bezpieczeństwo.
Należy odłączyć kuchnię od zasilania elektrycznego i skontaktować się z
autoryzowanym serwisem, gdzie należy zlecić naprawę.
Uważać, aby nie uszkodzić urządzenia
Nie wolno korzystać z pękniętej płyty ze szkła ceramicznego. Płyny, kipiące
podczas gotowania bądź użyte do czyszczenia, mogą przedostać się do
części elektrycznych pod napięciem.
Na płycie nie wolno kłaść przedmiotów metalowych, np. pokrywek, noży, czy
łyżek. Rozgrzewają się one, jeśli pole grzejne zostanie przez pomyłkę włą‐
czone.
Nigdy nie zostawiać frytownicy do smażenia na głębokim oleju, ani innych
naczyń, w których topi się tłuszcz, parafina lub inne łatwopalne materiały
bez nadzoru. W razie pożaru, wyłączyć urządzenie oraz okap kuchenny.
Pożar ugasić pokrywką do naczyń, nie stosować wody.
Z płytą ze szkła ceramicznego należy obchodzić się z maksymalną ostro‐
żnością. Flambirowanie potraw z użyciem brandy lub innego alkoholu może
spowodować zapalenie się osadu tłuszczu w okapie kuchennym oraz po‐
ważny pożar. Płomienie jak i palący się tłuszcz mogą spowodować obraże‐
nia ciała.
Sprawdzić dna naczyń i patelni. Naczynia z wypukłym spodem mają ten‐
dencję do ślizgania się po płycie ze szkła ceramicznego.
W piekarniku nie wolno przechowywać żadnych łatwopalnych przedmiotów.
Mogłyby się one zapalić po jego włączeniu.
Ostrzeżenie! W piekarniku nie wolno stosować alkoholu oraz podobnych
substancji mogących wytwarzać wybuchowe opary, ani żadnych innych
substancji łatwopalnych i wybuchowych.
Nie przechowywać środków chemicznych ani czyszczących w szufladzie
kuchni.
Należy odłączyć kuchnię od zasilania elektrycznego i skontaktować się z
autoryzowanym serwisem, gdzie należy zlecić naprawę.
4
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Informacja dotycząca powłok emaliowanych.
Zmiana koloru emaliowanej powłoki piekarnika w wyniku jego użytkowania nie
ma wpływu na jego prawidłowe działanie. Z tego powodu nie stanowi to wady
w rozumieniu warunków gwarancji.
Konserwacja i czyszczenie
Płytę ze szkła ceramicznego oraz piekarnik należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz oraz resztki potraw mogą się przypalać i spowodować powstanie
dużej ilości dymu oraz zagrożenie pożarowe.
Bezpośrednio po użyciu (gdy pole jest nadal gorące) oczyścić płytę skroba‐
kiem, aby usunąć cukier i resztki potraw z zawartością cukru, np. marmola‐
dę, a także wszelkie roztopione fragmenty folii plastikowej czy aluminiowej.
Zapobiegnie to uszkodzeniu płyty. Zachować ostrożność! Skrobak jest bar‐
dzo ostry.
Rozpakowanie
Sprawdzić, czy kuchenka jest w doskonałym stanie oraz czy nie jest uszko‐
dzona. W razie stwierdzenia uszkodzeń transportowych należy niezwłocznie
poinformować sprzedawcę urządzenia. Przy bezpośrednich dostawach usz‐
kodzenia transportowe należy zgłaszać do działu obsługi konsumenta w ciągu
siedmiu dni od dostawy.
Opakowanie nadaje się do recyklingu. Więcej informacji na temat możliwości
recyklingu można uzyskać w miejscowym urzędzie administracji rządowej.
Należy pamiętać o wyjęciu materiałów opakowaniowych z wnętrza piekarnika
przed rozpoczęciem jego użytkowania.
Po zainstalowaniu urządzenia należy pozbyć się opakowania zgodnie z za‐
sadami bezpieczeństwa i ochrony środowiska.
Przy utylizacji starego urządzenia, należy odciąć kabel zasilający tak, aby
nie można było go ponownie uruchomić.
Symbol
na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że tego produktu nie
wolno traktować tak, jak innych odpadów z gospodarstwa domowego. Na‐
leży oddać go do właściwego punktu zbiórki surowców wtórnych zajmują‐
cego się recyklingiem sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji niekorzystnego wpływu złomo‐
wanych produktów na środowisko naturalne oraz zdrowie człowieka, który
inaczej mógłby być wynikiem nieprawidłowego obchodzenia się z produk‐
tem. W celu uzyskania szczegółowych informacji dotyczących możliwości
recyklingu niniejszego produktu, należy skontaktować się z lokalnym urzę‐
dem miasta, służbami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt
został zakupiony.
Instrukcję obsługi należy zachować na przyszłość i przekazać ją ewentualne‐
mu nowemu użytkownikowi.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
5
Niniejsza instrukcja obowiązuje wyłącznie w krajach, których symbole podano
na okładce.
Opis urządzenia
Widok ogólny
1 Płyta ceramiczna
2 Panel sterowania
3 Uchwyt drzwi
4 Drzwi piekarnika
5 Szuflada
Widok panelu sterowania
1 Wyświetlacz zegara
2 Kontrolka termostatu piekarnika
3 Główna kontrolka
4 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5 Pokrętło termostatu piekarnika
6 Przyciski funkcji zegara
7 Pokrętła pól grzejnych
1
2
3
4
5
1 2 3
4567
6
Opis urządzenia
Akcesoria
Oprócz akcesoriów dostarczonych z urządzeniem, zaleca się stosowanie wy‐
łącznie naczyń żaroodpornych (zgodnie z instrukcją producenta). Kuchnia jest
wyposażona w następujące elementy:
Ruszt
Służy jako podstawa pod naczynia (pie‐
czenie, formy do ciast, itp.). Naczynie po‐
winno zostać umieszczone na środku ru‐
sztu, aby ciężar był rozłożony równomier‐
nie.
Blacha głęboka
Do pieczenia ciasta i mięsa oraz jako ocie‐
kacz do wyłapywania tłuszczu.
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Przed pierwszym użyciem
OSTRZEŻENIE!
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy zdjąć wszystkie ele‐
menty opakowania, zarówno te znajdujące się wewnątrz, jak i na zewnątrz
urządzenia, łącznie z naklejkami reklamowymi i folią zabezpieczającą.
Przed pierwszym pieczeniem należy dokładnie umyć akcesoria piekarnika.
Rozgrzewanie pustego piekarnika
Przed pierwszym użyciem piekarnik należy rozgrzać bez wkładania do niego
żadnych potraw. W tym czasie może być wyczuwalny nieprzyjemny zapach.
Jest to zjawisko normalne.
1.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika na pieczenie tradycyjne
Akcesoria
7
2. Ustawić pokrętło termostatu na maksymalną temperaturę
3. Otworzyć okno w celu zapewnienia odpowiedniej wentylacji pomieszczenia
4. Odczekać ok. 45 minut bez wkładania potraw do piekarnika
Procedurę tę należy powtórzyć przy funkcji Grill
oraz funkcji Termoobieg
przez około 5-10 minut.
Po wykonaniu tej operacji należy odczekać, piekarnik ostygnie, a następnie
wytrzeć komorę piekarnika miękką szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie z
dodatkiem niewielkiej ilości łagodnego płynu do mycia naczyń.
Rozgrzewanie pól grzejnych
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić powierzchnię płyty kuchennej.
Usunąć wszelkie ślady i pozostałości po procesie produkcyjnym.
Przetrzeć powierzchnię ceramiczną oraz ramkę wilgotną szmatką, którą
uprzednio należy zamoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości
płynu do mycia naczyń, a następnie wytrzeć powierzchnię płyty do sucha.
1. Na każdym polu grzejnym postawić garnek z wodą
2. Na około 10 minut ustawić maksymalną moc pola grzejnego tak, aby woda
zagotowała się
3. Wyłączyć pole grzejne
W tym czasie, pole grzejne może nieco dymić i może być wyczuwalny nie‐
przyjemny zapach. Jest to zjawisko normalne.
Obsługa płyty ceramicznej
Płyta ze szkła ceramicznego posiada cztery pola grzejne. Prawe tylne i lewe
przednie pole grzejne są polami podwójnymi. Po włączeniu pola zapala się
ono i świeci przez czas odpowiedni do mocy ustawionej pokrętłem. Aby za‐
pobiec przegrzaniu, co jakiś czas pole wyłącza się, nawet jeśli ustawiono naj‐
wyższą moc grzania. Wskaźnik ostrzeżenia przed gorącem posiada cztery
kontrolki, po jednej dla każdego pola grzejnego. Kontrolka włącza się, jeśli
temperatura pola jest wyższa niż ok. 55°C i świeci się nawet po wyłączeniu
kuchni.
Szkło płyty ceramicznej toleruje ciepło, zimno, szoki temperaturowe, lecz jest
wrażliwe na uderzenia. Uderzenie przez młynek do przypraw może spowodo‐
wać pęknięcie płyty ze szkła ceramicznego. Nie stawać na płycie ze szkła ce‐
ramicznego.
Ustawienia
W zależności od wykorzystywanego pola grzejnego wybrać ustawienie w za‐
kresie 1-12.
0 = Wyłączone
1= Minimum
12 = Maksimum
8
Obsługa płyty ceramicznej
= Rozszerzenie podwójnego pola grzejnego
Wyłączyć pole grzejne 5-10 minut przed końcem czasu gotowania, aby wyko‐
rzystać ciepło resztkowe. Pozwoli to na oszczędność prądu.
Pola grzejne
Pokrętła pól grzejnych mają skalę od 0 do 12, gdzie 12 to najwyższy poziom
grzania.
1. Ustawić pokrętło regulacji wybranego pola grzejnego w odpowiedniej po‐
zycji.
2. Po zakończeniu gotowania ustawić pokrętło w położeniu zero.
Jednakże zaleca się przeprowadzenie samodzielnych prób, aby ustalić opty‐
malne indywidualne ustawienia oraz pola grzejne dla naczyń i patelni odpo‐
wiednio do przygotowywanych potraw.
Podwójne pole grzejne/pole grzejne dla brytfanny
Obrócić zgodnie z ruchem wskazówek zegara pokrętło sterujące jednym z
podwójnych pól grzejnych.
Po ustawieniu pokrętła w położeniu 12 pojawi się symbol rozszerzenia pola
grzejnego
. Delikatnie obrócić pokrętło, aby wybrać tę pozycję, po czym
pozwolić, aby pokrętło wróciło do położenia 12. Następnie wybrać położenie
między 1 i 12.
Po zakończeniu gotowania ustawić pokrętło w położeniu zero.
Rozszerzenia pola grzejnego należy wybrać za każdym razem, gdy ma być
użyte całe podwójne pole grzejne.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Kontrolka ta włącza się, gdy powierzchnia pola grzejnego osiągnie tempera‐
turę, która może grozić poparzeniem. Kontrolka pozostaje włączona po wyłą‐
czeniu pola grzejnego tak długo, jak skumulowane ciepło na powierzchni pola
grzejnego będzie mogło spowodować oparzenia. Kontrolka zgaśnie dopiero,
gdy nie będzie już zagrożenia (temperatura poniżej 55°C). Każdemu z czte‐
rech pól grzejnych odpowiada jedna z lampek. Dzięki temu od razu widać,
które pole grzejne jest gorące.
Ciepło resztkowe można wykorzystać do roztapiania artykułów spoży‐
wczych lub do utrzymywania temperatury potraw.
Ważne! Ryzyko oparzenia występuje tak długo, jak długo świeci się ostrze‐
żenie o cieple resztkowym.
Ważne! W razie awarii zasilania wskaźnik ciepła resztkowego nie działa.
Jednak nadal istnieje ryzyko oparzenia. Oparzeń można uniknąć przy za‐
chowaniu ostrożności.
Obsługa płyty ceramicznej
9
Eksploatacja piekarnika
Jest rzeczą normalną, że na drzwiach piekarnika skrapla się para wodna.
Skropliny pochodzą z gotowanej potrawy i nie mają wpływu na bezpieczeń‐
stwo lub pracę piekarnika.
Piekarnik jest wyposażony w wyjmowane prowadnice blach z czterema po‐
ziomami.
Funkcje piekarnika
Przy wszystkich funkcjach podczas rozgrzewania piekarnika na panelu stero‐
wania zapala się czerwona kontrolka i gaśnie po osiągnięciu ustawionej tem‐
peratury (zapala się i gaśnie wtedy, gdy włącza się i wyłącza termostat). Aby
uruchomić funkcję piekarnika, ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbol żą‐
danej funkcji (patrz poniżej).
Funkcja Opis
Oświetlenie
piekarnika
Oświetlenie piekarnika włącza sautomatycznie dla wszystkich
ustawień. Można również włączyć samo oświetlenie bez żadnych
innych funkcji.
Pieczenie
tradycyjne
Wykorzystuje górną i dolną grzałkę. Ta funkcja umożliwia stoso‐
wanie ulubionych przepisów bez potrzeby dostosowywania tem‐
peratur. W tym przypadku konieczne jest wstępne rozgrzanie pie‐
karnika.
Dolna grzał‐
ka
Umożliwia finalne przygotowanie potraw za pomocą wyłącznie do‐
lnej grzałki.
Górna i dolna
grzałka Wenty‐
lator
Ciepło jest doprowadzane do potrawy w postaci gorącego powie‐
trza przez wentylator znajdujący się na ściance tylnej komory pie‐
karnika.
Termoobieg
Termoobieg: Funkcja ta umożliwia równoczesne pieczenie mięsa
oraz ciasta z minimalnym przenikaniem zapachów oraz na dowol‐
nym poziomie.
Duży grill
Jednoczesne użycie górnej grzałki oraz grzałki grilla. Podczas ko‐
rzystania z tej funkcji można ustawić temperaturę maksymalnie
230
°
C .
Grill turbo
Funkcja pozwala na jednoczesne uruchomienie górnej grzałki,
grzałki grilla oraz wentylatora, jeśli jest to wymagane.
Podczas korzystania z tej funkcji można ustawić temperaturę mak
symalnie 230
°
C.
Pizza
Wykorzystuje pieczenie z termoobiegiem (wentylator oraz grzałka
znajdująca się wokoło wentylatora) oraz dolną grzałkę.
Rozmrażanie
(Ta funkcja NIE jest przeznaczona do przyrządzania potraw).
Funkcja ta jest przeznaczona do przyspieszenia rozmrażania za‐
mrożonych potraw.
10
Eksploatacja piekarnika
Pokrętło termostatu piekarnika
Obrót pokrętła termostatu piekarnika w kierunku zgodnym z ruchem wskazó‐
wek zegara pozwala ustawić temperaturę pieczenia.
Temperaturę można ustawić w zakresie od 50
°
C do 250
°
C.
Termostat piekarnika reguluje temperaturę w sposób płynny. Istnieje więc
możliwość wybrania temperatury pomiędzy oznaczeniami.
O czym należy pamiętać
Po ustawieniu temperatury piekarnika zapali się kontrolka termostatu i będzie
się paliła aż do osiągnięcia ustawionej temperatury. Następnie będzie ona za‐
palała się i gasła, sygnalizując działanie termostatu i utrzymywanie tempera‐
tury.
Zasada pieczenia konwekcyjnego
Górna i dolna grzałka albo grzałka pierścieniowa wokół wentylatora podgrze‐
wają powietrze, które jest następnie rozprowadzane przez kanały powietrzne
w tylnej ściance komory piekarnika. Gorące powietrze cyrkuluje w piekarniku
zanim nie zostanie ponownie wciągnięte przez kratkę wentylatora.
Ciepło jest szybko i skutecznie przenoszone, co często oznacza, że można
korzystać z niższej temperatury niż przy zastosowaniu wyłącznie grzałki górnej
i dolnej. Temperaturę można obniżyć o 15-20%, jeśli w przepisie podano tem‐
peraturę między 160 a 225°C. Im wyższa temperatura, tym bardziej można
obniżyć. Dla temperatur powyżej 225°C lepiej jest stosować grzałkę górną i
dolną. Maksymalne ustawienie szczególnie nadaje się do grillowania.
Korzystanie z piekarnika
OSTRZEŻENIE!
Nie wolno umieszczać folii aluminiowej, blach do pieczenia ani naczyń do pie‐
karnika bezpośrednio na dnie piekarnika.
Blokowanie odpływu ciepła z dolnej części piekarnika może spowodować usz‐
kodzenie emalii w związku z jej przegrzaniem. Piekarnik nagrzewa się podczas
pracy. NALEŻY PILNOWAĆ DZIECI PRZEBYWAJĄCE W POBLIŻU.
Blacha do pieczenia może się tymczasowo zniekształcić z powodu wahań
temperatury lub gdy potrawa (pizza, itp.) jest nierównomiernie rozłożona na jej
powierzchni. Po ostygnięciu blacha odzyska swój kształt.
Poniżej podane są praktyczne porady umożliwiające wydajne korzystanie z
funkcji piekarnika dla różnych sposobów przyrządzania potraw.
Pieczenie ciasta
Pieczenie tradycyjne polega na naturalnej konwekcji podgrzanego powietrza.
Sposób postępowania
Pieczenie ciastek, ciast i wypieków w foremkach:
1. Rozgrzać wstępnie piekarnik, ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika w
położeniu
a)
na około 8 min. na temperaturę od 50
°
C do 150
°
C;
Eksploatacja piekarnika
11
b)
na około 15 min. na temperaturę od 175
°
C do 250
°
C;
2. Włożyć potrawę. Ustawić pokrętło termostatu piekarnika na żądaną tem‐
peraturę.
Za pomocą testera sprawdzić, czy biszkopt jest gotowy, gdy do końca czasu
pieczenia pozostało około 5 minut. Następnie można skrócić lub wydłużyć
czas pieczenia. Materiał, kolor, kształt i rozmiar form do pieczenia jak również
przepis mogą mieć wpływ na wynik końcowy. Omawiana funkcja pieczenia
daje wyrównany kolor.
Dolna grzałka
Ciepło jest emitowane tylko z dołu piekarnika. Stosowanie tej funkcji piekarnika
jest zalecane do wykańczania upieczonych potraw.
Sposób postępowania
1. Rozgrzać wstępnie piekarnik, ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika w
pozycji
przez około 10 minut, a pokrętło termostatu piekarnika ustawić
na najwyższej wartości.
2. Włożyć potrawę. Obrócić pokrętło termostatu piekarnika i ustawić na żą‐
danej temperaturze.
Pieczenie konwekcyjne
Funkcję PIECZENIE KONWEKCYJNE należy stosować podczas jednoczes
nego przyrządzania potraw na kilku poziomach np. klopsów, klopsików i peł‐
nych potraw (przystawka, danie główne i deser).
Należy wybierać tylko te dania, które wymagają takiej samej temperatury. Jeśli
dania wymagają różnych czasów, należy odpowiednio dopasować czasy wkła‐
dania ich do piekarnika w taki sposób, aby były gotowe wtedy, kiedy mają być
podane.
Pieczenie przy użyciu funkcji GÓRNA I DOLNA GRZAŁKA + WENTYLATOR
oraz TERMOOBIEG jest wygodne i praktyczne. Kawałki wołowiny np. zrazów
ka i polędwica najlepiej zachowują swoją soczystość podczas pieczenia w
temperaturze 125°C. Czas pieczenia jest jednak nieco dłuższy, niż w czasie
pieczenia w wyższej temperaturze.
Aby sok nie przypalał się, należy użyć naczynia niewiele większego od samej
pieczeni. Podczas smażenia szynki, gdy tworzy się zazwyczaj dużo soku na‐
leży użyć większej brytfanny lub żaroodpornego naczynia.
Uważać podczas wyjmowania naczynia z piekarnika. Jeśli stosuje się rękawy
do pieczenia, przed włożeniem do piekarnika należy w jednym rogu wykonać
otwór. Dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko poparzenia się gorącą parą pod‐
czas otwarcia rękawa.
Duży grill
OSTRZEŻENIE!
Podczas grillowania dostępne elementy urządzenia są gorące i nie wolno po‐
zostawiać urządzenia bez nadzoru. Należy uważać, aby dzieci nie bawiły się
w pobliżu urządzenia. Podczas eksploatacji urządzenie rozgrzewa się do wy‐
sokiej temperatury. Nie należy dotykać grzałek znajdujących się w piekarniku.
12
Eksploatacja piekarnika
W przypadku tej funkcji temperatura może wynosić maksymalnie 230
°
C.
Rozmiar, kształt, ilość, zawartość tłuszczu oraz początkowa temperatura mię‐
sa mają wpływ na końcowy wynik oraz czas trwania procesu grillowania. Ryby,
drób, cielęcina i wieprzowina nie zostaną zarumienione tak bardzo jak ciem‐
niejsze mięsa, takie jak wołowina i dziczyzna. Dodanie oleju roślinnego i/lub
przypraw umożliwia poprawę koloru, ale zwiększa również ryzyko przypalenia
mięsa na powierzchni.
W celu uzyskania najlepszych rezultatów, należy unikać grillowania potraw
bezpośrednio po wyjęciu z chłodziarki. Wysuszyć powierzchnię mięsa, umieś‐
cić je na ruszcie i doprawić do smaku. Poniżej rusztu należy umieścić blachę
do pieczenia mięsa, najlepiej dokładnie wyłożoną folią aluminiową, dla gro‐
madzenia kapiącego tłuszczu. Kotlety schabowe, steki i ryby należy grillować
w górnej części piekarnika, natomiast mięsa, takie jak żeberka, najlepiej gril‐
lować na niższych poziomach.
Ustawić pokrętło wyboru funkcji w położeniu
, a pokrętło regulacji tempe‐
ratury na wymaganej temperaturze (maks. 230
°
C). Rozgrzewać wstępnie grill
przez 3 do 5 minut. Pilnować potrawy i obrócić ją co najmniej jeden raz. Zbyt
długie grillowanie wysusza potrawę, powoduje utratę smaku oraz może do‐
prowadzić do jej przypalenia. Podczas grillowania drzwi piekarnika muszą być
zamknięte.
Grill turbo
W przypadku tej funkcji temperatura może wynosić maksymalnie 230
°
C.
Grill turbo piecze potrawy szybciej i zarumienia je bardziej równomiernie niż
zwykły grill. Grzałka grilla zarumienia potrawę, a wentylator powoduje cyrku‐
lację gorącego powietrza. Idealny do "wysokich" potraw takich jak szynka,
gdyż pozwala uzyskać równomierną barwę z wszystkich stron.
Pizza
Dolna grzałka bezpośrednio podgrzewa ciasto pizzy, quiche lub paszteciki,
natomiast wentylator wywołuje cyrkulację powietrza, co zapewnia zagotowa‐
nie dodatków na wierzchu pizzy lub nadzienia pasztecików.
Aby uzyskać najlepsze wyniki, należy korzystać z niższych poziomów w pie‐
karniku.
Termoobieg
Powietrze w piekarniku jest podgrzewane przez grzałkę znajdującą się wokoło
wentylatora za tylną ścianką. Wentylator tworzy obieg powietrza, aby utrzymać
równomierną temperaturę wewnątrz piekarnika.
Zalety korzystania z tej funkcji:
Szybsze nagrzewanie wstępne
Funkcja ta zapewnia szybkie osiągnięcie temperatury w piekarniku więc nie
jest konieczne wstępne nagrzewanie piekarnika, chociaż może zajść potrzeba
wydłużenia czasu pieczenia o dodatkowe 5-7 minut. W przypadku przepisów,
Eksploatacja piekarnika
13
które wymagają stosowania wyższych temperatur (np. chleb, paszteciki, rożki,
suflety itp.), najlepsze wyniki są osiągane, gdy piekarnik zostanie wstępnie
rozgrzany.
Niższe temperatury
Pieczenie z użyciem termoobiegu zazwyczaj wymaga stosowania niższych
temperatur niż pieczenie tradycyjne.
Należy pamiętać, aby obniżyć temperatury o około 20-25
°
C dla własnych
przepisów, które wymagają pieczenia tradycyjnego.
Równomierne nagrzewanie przy pieczeniu
Pieczenie z użyciem wentylatora umożliwia równomierne podgrzewanie po‐
traw umieszczonych na wszystkich poziomach. Oznacza to, że jednocześnie
mogą być pieczone w piekarniku większe ilości tej samej potrawy. Jednak po‐
trawa na górnym poziomie może się przyrumienić szybciej niż ta na niższym.
Jest to dość typowe. Nie dochodzi do przenikania zapachów pomiędzy potra‐
wami.
Włączanie funkcji pieczenia z termoobiegiem
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika w położenie
.
2. Ustawić pokrętło termostatu na żądaną temperaturę.
Porady i wskazówki
Poziomy umieszczenia potraw nie są tak istotne, lecz blachy należy równo‐
miernie rozmieścić w prowadnicach.
W przypadku pieczenia więcej niż jednej potrawy na raz, należy użyć kilku
blach, umieszczając potrawy na ich środku, a nie ustawiać kilku potraw na
jednej blasze.
Jeśli piekarnik jest pełny, może okazać się konieczne nieznaczne wydłużenie
czasu pieczenia.
Przy pieczeniu z termoobiegiem można umieścić ruszt na dnie piekarnika. Po‐
trawy należy wówczas umieścić na ruszcie znajdującym się na dnie zamiast
bezpośrednio na spodzie piekarnika, aby umożliwić cyrkulacje powietrza wo‐
kół potrawy.
Gdy w piekarniku znajdują się takie same potrawy, np. blachy z identycznymi
ciasteczkami lub ciastami biszkoptowymi o tych samych rozmiarach, zostaną
one jednakowo upieczone i można je wyjąć z piekarnika w tym samym czasie.
W przypadku pieczenia ciast o różnych rozmiarach lub różnych rodzajów po‐
traw, np. ciastek i ciast, mogą one nie być gotowe w tym samym czasie.
Pieczenie z termoobiegiem można wykorzystać do podgrzania potraw takich
jak np. tarty owocowe, ciasta z mielonym mięsem, krokiety z nadzieniem mięs‐
nym i inne ciastka, bez ich uprzedniego rozmrażania. Ustawić temperaturę w
zakresie 190 - 200
°
C i pozostawić do nagrzania przez 20-40 minut (zależnie
od ilości potraw w piekarniku).
Niniejsze temperatury podano tylko w celach orientacyjnych. W zależności od
indywidualnych preferencji, podane nastawy temperatury można zmniejszyć
lub zwiększyć.
14
Eksploatacja piekarnika
Dobór naczyń a rezultaty pieczenia
Naczynia i formy do pieczenia żnią się grubością, przewodnośccieplną
materiału, barwą itd. co ma wpływ na sposób przekazywania ciepła do potraw.
1. Naczynia aluminiowe, ceramiczne, szklane oraz błyszczące, jasne naczy
nia ograniczają przenikanie ciepła i tym samym zmniejszają zarumienienie
spodu potraw.
2. Naczynia emaliowane z żeliwa, anodyzowanego aluminium, aluminium z
wnętrzem zabezpieczonym przed przywieraniem, a z zewnętrznym wy
kończeniem w ciemnym kolorze oraz ciężkie naczynia powodują zwięk‐
szenie efektu pieczenia jak i zarumienienia spodu potraw.
Ustawienie rozmrażania
Ustawić pokrętło wyboru funkcji w położeniu . W przypadku rozmrażania
zamrożonych mięs, ryb, ciast glazurowanych, lukrowanych lub nadziewanych
należy ustawić pokrętło termostatu w położeniu wyłączenia.
Blachy piekarnika jak i ruszt można umieścić na kilku poziomach, aby rozmro‐
zić jednocześnie większą ilość potraw. Podanie czasów rozmrażania nie jest
możliwe. Należy to sprawdzić za pomocą testera.
Porady i wskazówki
Przykryć potrawę pokrywką, folią aluminiową lub plastikową, aby uniknąć jej
wysychania podczas rozmrażania.
Małe lub cienkie kawałki filetów rybnych lub obrane krewetki, mięso mielone,
wątróbki oraz cienkie kotlety rozmrożą się w ciągu 1-2 godzin. Żywność należy
ugotować lub przechowywać w lodówce od razu po rozmrożeniu, aby utrzymać
prawidłową higienę żywności.
Po rozmrożeniu NIE WOLNO pozostawiać potraw w temperaturze pokojowej.
Umieścić potrawę do rozmrożenia w jednej warstwie i w miarę możliwości ob‐
rócić ją na drugą stronę w połowie procesu rozmrażania.
Oświetlenie piekarnika
Oświetlenie włącza się po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji i świeci się w
trakcie pracy piekarnika.
Eksploatacja piekarnika
15
Zegar elektroniczny
Widok urządzenia
1
4
2
5
6 8
7
3
1 Przycisk wyboru funkcji zegara
2 Przycisk do zmniejszania wartości
3 Przycisk do zwiększania wartości
4 Wyświetlacz
5 Kontrolka "Czas pieczenia"
6 Kontrolka "Koniec pieczenia"
7 Kontrolka "Minutnik"
8 Kontrolka "Aktualna godzina"
Piekarnik pracuje tylko pod warunkiem ustawienia aktualnej godziny. W celu
korzystania z piekarnika nie jest jednak wymagane wybranie żadnego progra‐
mu.
W przypadku przerwy w zasilaniu wszystkie ustawienia (aktualna godzina, us‐
tawienia programu lub włączony program) zostaną anulowane. Po przywró‐
ceniu zasilania cyfry na wyświetlaczu będą migać, a zegar będzie wymagał
ponownego ustawienia.
Ustawianie aktualnej godziny
Po włączeniu zasilania lub po zaniku zasilania w instalacji elektrycznej na wy‐
świetlaczu będzie pulsowała kontrolka aktualnej godziny
.
16
Zegar elektroniczny
Ustawianie aktualnej godziny:
1. Nacisnąć przycisk
lub
2. Po dokonaniu ustawienia należy od‐
czekać 5 sekund. Kontrolka aktual‐
nej godziny zgaśnie i na wyświetla‐
czu pojawi się ustawiony czas do‐
bowy. Urządzenie jest gotowe do
pracy.
Aby ponownie ustawić godzinę, należy
naciskać przycisk, wybrana zostanie
funkcja Aktualna godzina. Zacznie mi‐
gać odpowiednia kontrolka. Następnie
należy wykonać czynności opisane po‐
wyżej.
Aktualną godzinę można zmienić jedynie, gdy nie ustawiono żadnej funkcji
automatycznej (Czas pieczenia
lub Koniec pieczenia ).
Funkcja Czas pieczenia
Funkcja ta umożliwia automatyczne wyłącznie piekarnika po upływie zapro‐
gramowanego czasu pieczenia.
Włożyć potrawę do piekarnika, wybrać
funkcję pieczenia i ustawić temperaturę
pieczenia. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, aż do ustawienia funkcji czasu piecze‐
nia. Zacznie migać odpowiednia kontrolka.
Ustawianie czasu pieczenia:
1. Nacisnąć przycisk
lub .
2. Po dokonaniu ustawienia należy od‐
czekać 5 sekund. Zapali się kontrol‐
ka czasu pieczenia
, a na wy‐
świetlaczu ponownie pojawi się ak‐
tualna godzina.
3. Po upływie czasu pieczenia piekar‐
nik automatycznie wyłączy się, roz‐
legnie się sygnał dźwiękowy i zacz‐
nie pulsować kontrolka. Ustawić po‐
krętło wyboru funkcji piekarnika
oraz pokrętło termostatu na zero.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy wcisnąć dowolny przycisk.
Wyłączenie sygnału dźwiękowego powoduje przejście piekarnika w tryb ma‐
nualny. Jeśli pokrętła wyboru funkcji piekarnika i termostatu nie zostały usta‐
wione na zero, piekarnik ponowne się włączy.
Zegar elektroniczny
17
Kasowanie ustawionego czasu pieczenia:
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, aż do ustawienia funkcji czasu piecze‐
nia. Zacznie pulsować odpowiednia kontrolka
, a na wyświetlaczu po‐
jawi się pozostały czas pieczenia.
2. Naciskać przycisk
, aż na wyświetlaczu pojawi się 0:00. Po upływie 5
sekund kontrolka zgaśnie i na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
Funkcja Koniec pieczenia
Funkcja ta pozwala na ustawienie automatycznego wyłączenia piekarnika w
momencie zaprogramowanej godziny zakończenia pieczenia.
Włożyć potrawę do piekarnika, wybrać
funkcję pieczenia i ustawić temperaturę
pieczenia. Naciskać przycisk
, aby wy‐
brać funkcję czasu zakończenia pieczenia.
Zacznie migać odpowiednia kontrolka.
Ustawianie czasu zakończenia pieczenia:
1. Nacisnąć przycisk
lub .
2. Po dokonaniu ustawienia należy od‐
czekać 5 sekund. Zapali się kontrol‐
ka czasu zakończenia pieczenia
, a na wyświetlaczu ponownie
pojawi się aktualna godzina.
3. Po upływie czasu pieczenia piekar‐
nik automatycznie wyłączy się, roz‐
legnie się sygnał dźwiękowy i zacz‐
nie pulsować kontrolka. Ustawić po‐
krętło wyboru funkcji piekarnika
oraz pokrętło termostatu na zero.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy wcisnąć dowolny przycisk.
Wyłączenie sygnału dźwiękowego powoduje przejście piekarnika w tryb ma‐
nualny. Jeśli pokrętła wyboru funkcji piekarnika i termostatu nie zostały usta‐
wione na zero, piekarnik ponowne się włączy.
Kasowanie ustawionego czasu zakończenia pieczenia:
1. Naciskać przycisk
, aby wybrać funkcję czasu zakończenia pieczenia.
Zacznie migać odpowiednia kontrolka
, a na wyświetlaczu pojawi się
zaprogramowany czas zakończenia pieczenia.
2. Naciskać przycisk
, aż na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
Rozlegnie się sygnał dźwiękowy i kontrolka zgaśnie.
18
Zegar elektroniczny
Połączenie funkcji Czas pieczenia i Koniec pieczenia
Istnieje możliwość jednoczesnego ustawienia funkcji czasu pieczenia i zakoń
czenia czasu pieczenia tak, aby piekarnik automatycznie włączył i wyłączył się
w późniejszym czasie.
1. Ustawić czas pieczenia przy użyciu
funkcji czasu pieczenia
(zgodnie
z opisem zawartym w odpowiednim
rozdziale).
Następnie nacisnąć przycisk
. Na
wyświetlaczu pojawi się zaprogra‐
mowane ustawienie.
2. Ustawić czas zakończenia piecze‐
nia przy użyciu funkcji czasu zakoń‐
czenia pieczenia
(zgodnie z opi‐
sem zawartym w odpowiednim roz‐
dziale). Zapalą się odpowiednie kontrolki i na wyświetlaczu pojawi się ak‐
tualna godzina. Piekarnik włączy i wyłączy się zgodnie z ustawionymi pro‐
gramami.
Funkcja Minutnik
Po zakończeniu ustawionego czasu rozlegnie się sygnał minutnika, ale jeśli
aktualnie trwa pieczenie, piekarnik pozostanie włączony.
Ustawianie minutnika:
1. Naciskać przycisk
, aby wybrać
funkcję minutnika. Zacznie migać
odpowiednia kontrolka
.
2. Następnie nacisnąć przycisk
lub
(maksymalnie: 2 godziny, 30 mi‐
nut).
3. Po dokonaniu ustawienia należy od‐
czekać 5 sekund. Zapali się kontrol‐
ka minutnika
.
4. Po upływie ustawionego czasu kon‐
trolka zacznie migać i rozlegnie się
sygnał dźwiękowy. Aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy, należy wcisnąć dowolny przycisk.
Kasowanie minutnika:
1. Naciskać przycisk
, aby wybrać funkcję minutnika. Zacznie migać od‐
powiednia kontrolka
i na wyświetlaczu pojawi się pozostały czas.
2. Naciskać przycisk
, aż na wyświetlaczu pojawi się 0:00. Po upływie 5
sekund kontrolka zgaśnie i na wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
Zegar elektroniczny
19
Przydatne rady i wskazówki
Korzystanie z płyty ze szkła ceramicznego
Szkło jest twarde i hartowane, aby mogło wytrzymać wysokie i niskie tempe‐
ratury oraz duże wahania temperatury, ale, jak wszystkie powierzchnie szkla‐
ne, jest wrażliwe na uderzenia. Nie wolno stawna powierzchni ceramicznej.
OSTRZEŻENIE!
W przypadku zauważenia rys lub knięć należy niezwłocznie odłączyć kuch‐
nię od zasilania elektrycznego, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia
prądem, i skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
OSTRZEŻENIE!
W pobliżu płyty do gotowania nie należy przechowywać przedmiotów lub ma‐
teriałów, które mogą się stopić np. plastiku lub folii aluminiowej.
W celu zaoszczędzenia energii należy
używać jedynie naczyń do gotowania o gładkim, płaskim dnie
umieszczać garnki i patelnie na właściwym miejscu przed włączeniem pola
grzejnego
w razie możliwości przykrywać garnki i patelnie przykrywkami
wyłączać pole grzejne kilka minut przed zakończeniem gotowania tak, aby
optymalnie wykorzystać ciepło resztkowe
wykorzystywać ciepło resztkowe pól grzejnych do utrzymywania ciepła po‐
traw lub do roztapiania
umieszczać garnki i patelnie na środku pól grzejnych
Garnki i patelnie
Należy pamiętać o tym, że szersze naczynia posiadają większą powierzchnię
działania ciepła i pozwalają na szybsze gotowanie potraw, niż te, które posia‐
dają dno o mniejszej średnicy.
Należy zawsze stosować naczynia o wielkości odpowiedniej dla rodzaju go‐
towanej potrawy. W szczególności należy pamiętać o tym, aby naczynia użyte
do gotowania płynnych potraw nie były zbyt małe, ponieważ potrawy te mog‐
łyby łatwo wykipieć, oraz aby naczynia użyte do gotowania potraw, które trzeba
szybko przygotować nie były zbyt duże; tłuszcze i soki, w miejscach nie przy‐
krytych potrawą, mogą łatwo się przypalać.
Do pieczenia ciast najlepiej jest stosować zamknięte foremki. Otwierana fo‐
remka może powodować wyciekanie soków i cukru, które w konsekwencji bę‐
dą się przypalać na dnie piekarnika i są bardzo trudne do usunięcia. Do pie‐
karnika nie należy wkładać naczyń z plastikowymi uchwytami, ponieważ nie
są one żaroodporne.
Należy pamiętać o tym, że naczynia o szerszych dnach pozwalają na szybsze
gotowanie potraw niż te, które posiadają dno o mniejszej średnicy.
20
Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76

Aeg-Electrolux 41005VD-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi