Bezpieczeństwo eksploatacji
• Urządzenie zaprojektowano do pieczenia, smażenia i gotowania potraw na
użytek domowy.
• Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych do znajdujących się w sąsiedztwie
gniazd sieciowych należy zachować ostrożność. Sprawdzić, czy przewód
zasilający kuchni nie został przygnieciony podczas instalacji lub przesuwa‐
nia urządzenia.
• Ostrzeżenie: Ryzyko doznania poparzeń! Podczas eksploatacji urządzenie
rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Nie dotykać pól grzejnych ani wnę‐
trza piekarnika podczas pracy.
• Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych czy umy‐
słowych, a także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu
tego typu urządzeń, chyba że będą one nadzorowane lub zostaną poin‐
struowane na temat korzystania z tego urządzenia przez osobę odpowie‐
dzialną za ich bezpieczeństwo.
• Należy odłączyć kuchnię od zasilania elektrycznego i skontaktować się z
autoryzowanym serwisem, gdzie należy zlecić naprawę.
Uważać, aby nie uszkodzić urządzenia
• Nie wolno korzystać z pękniętej płyty ze szkła ceramicznego. Płyny, kipiące
podczas gotowania bądź użyte do czyszczenia, mogą przedostać się do
części elektrycznych pod napięciem.
• Na płycie nie wolno kłaść przedmiotów metalowych, np. pokrywek, noży, czy
łyżek. Rozgrzewają się one, jeśli pole grzejne zostanie przez pomyłkę włą‐
czone.
• Nigdy nie zostawiać frytownicy do smażenia na głębokim oleju, ani innych
naczyń, w których topi się tłuszcz, parafina lub inne łatwopalne materiały
bez nadzoru. W razie pożaru, wyłączyć urządzenie oraz okap kuchenny.
Pożar ugasić pokrywką do naczyń, nie stosować wody.
• Z płytą ze szkła ceramicznego należy obchodzić się z maksymalną ostro‐
żnością. Flambirowanie potraw z użyciem brandy lub innego alkoholu może
spowodować zapalenie się osadu tłuszczu w okapie kuchennym oraz po‐
ważny pożar. Płomienie jak i palący się tłuszcz mogą spowodować obraże‐
nia ciała.
• Sprawdzić dna naczyń i patelni. Naczynia z wypukłym spodem mają ten‐
dencję do ślizgania się po płycie ze szkła ceramicznego.
• W piekarniku nie wolno przechowywać żadnych łatwopalnych przedmiotów.
Mogłyby się one zapalić po jego włączeniu.
• Ostrzeżenie! W piekarniku nie wolno stosować alkoholu oraz podobnych
substancji mogących wytwarzać wybuchowe opary, ani żadnych innych
substancji łatwopalnych i wybuchowych.
• Nie przechowywać środków chemicznych ani czyszczących w szufladzie
kuchni.
• Należy odłączyć kuchnię od zasilania elektrycznego i skontaktować się z
autoryzowanym serwisem, gdzie należy zlecić naprawę.
4
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa