1
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w
której podano wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi
nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne działanie
kuchni.
Instalacja
• Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
• Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
• Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni
należy usunąć wszystkie elementy opakowania.
• Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana
• Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa
urządzenia).
• Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości
tlenku węgla w pomieszczeniu kuchennym.
• Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
elektrycznego: 220V, 50Hz.
• Sprawdzić zgodność parametrów instalacji
elektrycznej z danymi umieszczonymi na
tabliczce znamionowej.
• Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
• Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia
• Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w pobliżu
kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
• Dzieci mogą także zranić się / poparzyć przy
zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
• Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
• Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
• W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi
rękoma.
• W przypadku długiej pracy kuchni należy
zapewnić dodatkową wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
• W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów kuchni (lub nie
zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
• Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia
bez nadzoru, ponieważ przegrzany olej może
się zapalić.
• Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do
gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i
zawartość naczynia wyleje się na palniki.
• Do wkładania i wyjmowania potraw
piekarnika należy zawsze używa
kuchennych rękawic ochronnych.
• Kuchnia nagrzewa się podczas pracy. Nie
dotykać nagrzanych elementów wewnątr
piekarnika, gdyż może dojść do oparzenia.
• Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji
„OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka nie jes
użytkowana.
• Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
• Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
• Na palnikach kuchni oraz w piekarniku nie
należy używać plastikowych naczyń. Nie
przykrywać wewnętrznych elementów
piekarnika folią aluminiową.
• Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
• Piekarnik należy wyłączyć przed wyjęciem
filtra. Po oczyszczeniu filtra należy włożyć
go na miejsce, postępując zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w instrukcji
obsługi.