Electrolux EKV5600 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Kuchnia elektryczna
INSTRUKCJA OBSŁUGI
EKV 5600
1
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia należy dokładnie zapoznać się z instrukcją, w
której podano wskazówki i zalecenia dotyczące prawidłowego użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania kuchni. W przypadku
sprzedaży urządzenia należy pamiętać również o przekazaniu instrukcji obsługi nowemu
użytkownikowi. Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji zapewni długotrwałe i
niezawodne działanie kuchni.
Instalacja
Kuchnia musi zostać zainstalowana przez
uprawnionego technika, zgodnie ze
wskazówkami producenta urządzenia.
Naprawy urządzenia mogą być dokonywane
wyłącznie przez personel autoryzowanych
serwisów.
Kuchnia jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas jej przenoszenia lub przesuwania.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni należy
usunąć wszystkie elementy opakowania.
Upewnić się, że parametry sieci elektrycznej są
zgodne z danymi umieszczonymi na tabliczce
znamionowej kuchni.
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i pozostaje
gorąca przez jakiś czas. Nie zezwalać dzieciom
na przebywanie w pobliżu kuchni, do czasu jej
ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć przy
zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Podczas korzystania z kuchni
Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania
potraw w warunkach gospodarstwa domowego.
Stosowanie jej do innych celów jest
niedozwolone!
W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi rękoma.
Do wkładania i wyjmowania potraw z piekarnika
należy zawsze używać kuchennych rękawic
ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy. Nie
dotykać nagrzanych elementów wewnątrz
piekarnika, gdyż może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji
„OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka nie jest
użytkowana.
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów kuchni (lub nie
zostały przytrzaśnię
te drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia bez
nadzoru, ponieważ przegrzany olej może się
zapalić.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej instrukcji
obsługi.
Przed wyjęciem filtra tłuszczowego należy
wyłączyć piekarnik. Po umyciu filtra należy
włożyć go na miejsce, zgodnie ze wskazówkami
zawartymi w instrukcji obsługi.
Nie używać płyty jako powierzchni roboczej lub
blatu do przechowywania naczyń I produktów.
Nie włączać pól grzejnych płyty, jeżeli nie ma
na nich garnków (lub są puste).
Szklana powierzchnia ceramiczna jest trwała i
niewrażliwa na wahania temperatury. Należy
jednak zwracać uwagę, aby ostre i ciężkie
przedmioty nie upadły na płytę, gdyż szkło
może się rozbić.
Nie używać garnków ż
eliwnych lub naczyń ze
zniszczonym dnem (szorstkim lub
porysowanym). Podczas przesuwania naczyń
można porysować powierzchnię płyty.
Zwrócić uwagę, aby płyny zawierające kwasy
(ocet, sok z cytryny, środek do usuwania
kamienia) nie przedostały się na ramkę płyty.
Mogą powstać trwałe plamy.
Jeżeli cukier (lub potrawy zawierające cukier)
dostaną się na rozgrzane pole grzejne, należy
je natychmiast usunąć skrobaczką (gdy pole
jest jeszcze gorące).
Substancje oraz materiały, które mogą ulec
stopieniu (plastik, folia aluminiowa itp.) należy
przechowywać z dla od ceramicznej powierzchni
płyty. Jeżeli jednak dojdzie do stopienia, należy
natychmiast oczyścić powierzchnię płyty
używając skrobaczki.
Uż
ywać naczyń z płaskimi dnami, bez ostriach
krawędzi, które mogłyby porysować
powierzchnię płyty.
Na poplach grzejnych kuchni oraz w piekarniku
nie należy używać plastikowych naczyń. Nie
przykrywać wewnętrznych elementów
piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają się do
powtórnego przetworzenia. Oddać je do
punktu zbiórki surowców wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je unieruchomić
poprzez odcięcie przewodu zasilającego.
2
SPIS TREŚCI
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Wskazówki dla użytkownika
Obsługa
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem
- Pokrętło funkcji piekarnika
- Pokrętło termostatu
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie na grillu
Pieczenie z nawiewem
Rozmrażanie
Pola grzejne
Naczynia
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Warunki gwarancji
Serwis
3
4
4
5
6
7
8
8
8
9
9
10
10
11
12
14
15
16
17
17
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi
i mają następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska
naturalnego
3
DANE TECHNICZNE
Wymiary
Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
858-868 mm
500 mm
600 mm
45 litres
Płyta
Pole grzejne, przednie lewe
Pole grzejne tylne lewe
Pole grzejne przednie prawe
Pole grzejne tylne prawe
Ø 180 mm
Ø 140 mm
Ø 140 mm
Ø 180 mm
1800 W
1200 W
1200 W
1800 W
Napięcie grzałki
230 V ~ 50 Hz
Moc płyty
6000 W
Piekarnik
Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Żarówka piekarnika
Zegar
Poziom hałasu
Czyszczenie
900 W
1000 W
1900 W
35 W
żarówka 25W typ E14
mechaniczny
45,7 dB(A)
ręczne
Moc całkowita piekarnika 1960 W
Zasilanie
Napięcie
Częstotliwość
230/400 V
~50 Hz
Akcesoria
Ruszt
Blacha do pieczenia emaliowana
Moc kuchenki
7960 W
Urządzenie spełnia wymagania dyrektyw UE:
73/23 - 90/683 ; (dyrektywa o niskich napięciach)
wraz ze zmianami,
89/336 (kompatybilność elektromagnetyczna)
93/68 (bezpieczeństwo elektryczne) wraz ze
zmianami.
4
INSTALACJA
Wszystkie czynności związane z instalacją
urządzenia muszą być wykonane przez
WYKWALIFIKOWANEGO TECHNIKA, zgodnie z
obowiązującymi przepisami i wskazówkami
zawartymi w instrukcji obsługi.
Kuchenkę należy zainstalować zgodnie z
obowiązującymi przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa oraz instalacji urządzeń
elektrycznych (EN 60335-2-6). Kuchenka jest
przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna
płaszczyzna kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być łatwo
dostępna dla technika z serwisu, w przypadku
konieczności naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do zasilania
elektrycznego, należy sprawdzić czy parametry
instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia są
zgodne z danymi umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Kuchenka musi być uziemiona.
USTAWIENIE
Sąsiadujące meble lub urządzenia nie mogą być
wyższe od krawędzi kuchenki.
Kuchenka powinna być ustawiona w kuchni.
Między kuchenką, a pochłaniaczem należy
zachować odstęp 69 cm (patrz rysunek).
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
powierzchni.
Wypoziomowanie
Kuchenka jest wyposażona w nóżki regulacyjne
(z przodu i z tyłu podstawy kuchni).
Poprzez regulacjężek można ustawić
odpowiednią wysokość urządzenia, wyrównać
wysokość z sąsiadującymi meblami oraz
właściwie wypoziomować kuchenkę.
60 cm
69cm
min 15 cm
5
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Prace związane z instalacją elektryczna
kuchni należy powierzyć uprawnionemu
technikowi elektrykowi. Muszą być one
wykonane zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
KUCHENKA MUSI BYĆ UZIEMIONA
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody powstałe w
wyniku instalacji nieprawidłowej i niezgodnej
z przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania 230V;
50Hz.
Przewód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy sprawdzić,
że napięcie kuchni jest zgodne z parametrami
instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia
(patrz: tabliczka znamionowa kuchenki).
Kuchenka jest dostarczona bez przewodu
zasilającego. Należy zainstalować przewód
zasilający o parametrach wskazanych w tabeli
nr 1.
W przypadku podłączenia stałego należy
zastosować wielobiegunowy wyłącznik z
rozwarciem styków min. 3 mm.
Wyłącznik powinien być umieszczony w
odległości max 2 m od urządzenia (musi być
także łatwo dostępny po zakończeniu instalacji).
Żółto-zielony przewód uziemiający nie może być
przerwany przez wyłącznik.
UWAGA: Przewód uziemiający powinien być 2cm
dłuższy niż pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie powinien
dotykać żadnego z elementów wskazanych na
rysunku.
Przewód
zasilający
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Przed podłączeniem sprawdzić, czy:
Bezpiecznik i domowa instalacja elektryczna
mogą zostać obciążone jeszcze jednym
urządzeniem (patrz tabliczka znamionowa
kuchenki);
Gniazdko lub wielobiegunowy wyłącznik (w
przypadku podłączenia stałego) jest łatwo
dostępny po instalacji urządzenia.
Jak to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę ochronną w tylnej
części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do skrzynki,
zgodnie z tabelą nr 1;
Umocować zaciskiem;
Upewnić się, ze wartość podłączenia jest
zgodna z parametrami instalacji elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę ochronną w tylnej
części kuchenki.
Tabela nr 1
Napięcie 230V 1N, 230/400V 3N, 230V 3~, 230/400V 2N
Rodzaj podłączenia Jedna faza
Trzy fazy (Y 3) +
neutralny
Trzy fazy
Trzy fazy (Y 2) +
neutralny
Podłączenie przewodu do
listwy
1 2 3
4 5
L1
N
PE
3
L3L1
PE
4 5
N
L2
1 2
L3
5
1 2
3 4
L1 L2
PE
4 5
N
PE
2 3
L2L1
1
Napięcie sieciowe
1N/ 230 V 3N/400 V 3/230 V 2N/400 V
Napięcie grzałek
230 V 230 V 230 V 230 V
Zabezpieczenie
35 A 3 x 16 A 3 x 20 A 2 x 25 A
Przewód
3 x 6 mm
2
5 x 2,5 mm
2
4 x 4 mm
2
4 x 4 mm
2
6
OBSŁUGA
A.
Szklano-ceramiczna
płyta do gotowania
B. Panel sterujący
C.
Uchwyt drzwi
D.
Drzwi piekarnika
E.
Wyjmowana szuflada
F.
Regulowana nóżka
B
A
C
D
F
E
PANEL STERUJĄCY
3
24
9
1
5
6
7
8
1. Pokrętło tylnego lewego pola grzejnego
2. Pokrętło przedniego lewego pola
grzejnego
3. Pokrętło przedniego prawego pola
grzejnego
4. Pokrętło tylnego prawego pola
grzejnego
5. Zegar
6. Termostat piekarnika
7. Lampka kontrolna termostatu piekarnika
8. Lampka kontrolna
9. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
G.
Prowadnice
H.
Ruszt
I.
Wentylator
I
G
H
7
OBSŁUGA URZĄDZENIA
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania
(wewnątrz i z zewnątrz urządzenia),
przed włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy
rozgrzać piekarnik, bez wkładania żywności. W
tym czasie może wydobywać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli
występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło na pozycję
“250”.
Tę samą czynność należy powtórzyć włączając
grill na 5-10 minut.
Ostrożnie oczyścić ceramiczną powierzchnię płyty
przed pierwszym użyciem.
Płytę należy czyścić regularnie, gdy jest lekko
ciepła lub już ostygła. Nie dopuścić do
przypalania pozostawionych resztek żywności
itp.
Powierzchnię ceramiczną należy konserwować I
czyścić tak jak powierzchnie szklane. Nie
używać żrących detergentów i szorstkich gąbek.
Przy pierwszym włączeniu płyty może wydzielać
się charakterystyczny zapach, spowodowany
parowaniem resztek wody.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje się na
tabliczce znamionowej kuchni (dolna krawędź,
po otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia kuchenki
jest także podana na tabliczce znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się para.
Piekarnik częściowo odprowadza powstałą parę.
Pomimo to, nie należy stać na wprost
piekarnika podczas otwierania drzwi, aby
pozwolić na swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy nastąpi
kondensacja pary i pojawią się krople wody.
Jest to zjawisko normalne i nie świadczy o
usterce urządzenia.
Aby zapobiec przebarwieniom, należy regularnie
wycierać powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 250°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń i garnków.
8
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Nagrzewanie górną i dolną grzałką
włączona górna i dolna grzałka; pieczenie
tradycyjnych potraw, które nie wymagają zmian
temperatury w czasie pieczenia. Jeżeli to
konieczne, rozgrzać wstępnie piekarnik przed
włożeniem potrawy.
Grill - Funkcji grilla nie można używać
jednocześnie z innymi funkcjami piekarnika.
Drzwi piekarnika muszą być zamknięte
podczas pieczenia na grillu.
Nagrzewanie dolną grzałkąpozwala na
przypieczenie potraw od spodu.
Nagrzewanie z nawiewem
Ciepło jest przenoszone do produktu dzięki
ogrzewaniu powietrza i rozprowadzaniu go
przez wentylator (znajdujący się w tylnej ściance
piekarnika).
Rozmrażanie – (To NIE jest funkcja
pieczenia). Pomocne przy rozmrażaniu
produktów.
Uwaga:
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać żadnych
naczyń, patelni, tac lub folii aluminiowej. Może
dojść do nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych powierzchni.
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając pokrętło
piekarnika w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie od 50°C
do 250°C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie, więc
można wybrać poziom temperatury pomiędzy
tymi, które są wyraźnie oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie do
pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna termostatu.
Będzie podświetlona, aż piekarnik osiągnie
zadaną temperaturę; następnie zgaśnie i
będzie się zapalała, pokazując, że termostat
kontroluje temperaturę wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika, na czas jej trwania.
9
Nagrzewanie tradycyjne
(górną i dolną grzałką)
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do
potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej grzałki.
Przydatne do pieczenia na jednym poziomie,
zwłaszcza dań, które wymagają dodatkowego
rumienienia spodu (quiche, tarta itp.). Potrawy
zapiekane, lasagne, które wymagają
dodatkowego rumienienia wierzchu można
także przygotowywać używając górnej i dolnej
grzałki.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
do pozycji
.
Ustawić pokrętło termostatu na wymagany
poziom temperatury.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia
niektórych ciast oraz pizzy. Można jej także
używać do rumienienia potraw takich jak quiche
i tarty (aby być pewnym, że spód jest
równomiernie upieczony).
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Zachować ostrożność i nie dotykać
grzałek wewnątrz piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2,5 cm pomiędzy
wierzchem potrawy i grzałką. W ten sposób
osiągniecie Państwo najlepsze rezultaty
pieczenia. W przypadku pieczenia ciast, chleba
itp., formę należy ustawić centralnie pod
grzałką.
Formy i naczynia z potrawami ustawiać na
środku tacy, aby powietrze mogło swobodne
przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco dużych
naczyniach i tacach, aby uniknąć nadmiernego
kapania tłuszczu na podstawę piekarnika oraz
aby ułatwićźniejsze czyszczenie.
Materiał i powłoka naczyń do pieczenia mają
wpływ na rumienienie spodu potraw.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie
powodują nadmierne rumienienie spodu
potrawy. Tace aluminiowe lub błyszczące
odbijają ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń bezpośrednio na
dnie piekarnika, gdyż można uszkodzić
urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako tacy do
pieczenia, gdyż potrawa będzie zbyt mocno
zrumieniona od spodu.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
pozostawianie otwartych drzwi piekarnika
najkrócej, jak to możliwe (zwłaszcza przy
wkładaniu potraw do wstępnie rozgrzanego
piekarnika).
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu drzwi
piekarnika powinny być zamknięte.
Aby włączyć grzałkę grilla należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika do położenia
GRILL, a następnie pokrętłem termostatu
ustawić maksymalną temperaturę.
Większość produktów można umieścić na
ruszcie, w odpowiednim naczyniu, aby pozwolić
na efektywną cyrkulację rozgrzanego powietrza.
Ryby można umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (uwzględniając
rozmiar i grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed grillowaniem.
Chude mięso i ryby należy posmarować cienką
warstwą oleju lub masła, aby zachowały swoją
naturalną wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby można
położyć pod rusztem, podczas grillowania
mięsa.
Podczas tostowania pieczywa zalecamy
wsunięcie rusztu na najwyższy poziom.
Przed włożeniem produktów przeznaczonych do
grillowania, zalecamy ogrzanie piekarnika (przy
włączonej funkcji grill) przez kilka minut. W
czasie pieczenia można zmieniać ustawienia i
temperaturę, jeżeli to konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu potrawy należy
obrócić na drugą stronę, jeżeli to konieczne.
UWAGA: Ze względów bezpieczeństwa,
grzałka grilla jest kontrolowana przez
termostat. W czasie grillowania, grzałka
włącza i wyłącza się, aby zapobiec
ewentualnemu przegrzaniu
Czasy pieczenia zależą do wagi produktu i jego
grubości.
10
Convection cooking
Powietrze jest ogrzewane I rozprowadzane
wewnątrz piekarnika dzięki pracy wentylatora,
umieszczonego w tylnej ściance urządzenia.
Wentylator nadmuchuje gorące powietrze, aby
zapewnić jednorodną temperaturę wewnątrz
piekarnika.
Wentylator umożliwia utrzymanie jednakowej
temperatury wewnątrz piekarnika, niezależnie
od poziomu ułożenia blachy. Pozwala to także
na pieczenie kilku potraw jednocześnie. Należy
pamiętać, że potrawy na najwyższym poziomie
będą rumieniły się nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się dzięki
eliminacji wilgoci i stałemu wysuszaniu
powietrza. Można także piec na jednym
poziomie – wtedy potrawę należy wsunąć na
najniższy poziom, aby kontrolować pieczenie.
Piekarnik można także wykorzystać do
szybkiego rozmrażania, pasteryzowania,
suszenia grzybów i owoców.
- Pokrętło wyboru funkcji piekarnika ustawić w
położeniu
.
- Pokrętłem termostatu ustawić wymaganą
temperaturę pieczenia.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla delikatnych
produktów, które są nieodporne na wyższą
temperaturę, np. torty z kremem, chleb i
produkty zbożowe.
- Pokrętło wyboru funkcji ustawic w położeniu
, aby włączyć wentylator, który umożliwi
szybkie rozmrażanie produktów, dzięki
rotacji chłodnego powietrza wewnątrz
piekarnika.
- Pokrętło termostatu ustawić w położeniu «
».
WSKAZÓWKI I PORADY
Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć ich
wysuszenia w trakcie rozmrażania.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I obrócić
w połowie czasu rozmrażania.
NIE pozostawiać rozmrożonych produktów w
temperaturze pokojowej. Natychmiast
ugotować lub włożyć do chłodziarki.
Przestrzegać zasad higieny podczas obróbki
świeżej, mrożonej i gotowanej żywności.
Lampka kontrolna pracy
Lampka jest podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika i w czasie jego pracy.
11
Zegar (Minutnik)
Obrócić pokrętło funkcji w prawą stronę, do
maksymalnego położenia i powrócić do
odpowiedniego czasu (potrzebnego do upieczenia
potrawy).
Po upływie ustawionego czasu rozlegnie się
sygnał akustyczny wyłącza się automatycznie).
Zegar nie przerywa pracy piekarnika po upływie
ustawionego czasu.
Pola grzejne
Pola grzejne obsługuje się pokrętłami na panelu
sterującym.
Pokrętła są oznaczone stopniami mocy grzejnej w
zakresie od 1 do 12
0 - WYŁĄCZONY
1 - najniższy stopień mocy grzejnej
12 - najwyższy stopień mocy grzejnej
Włączanie pojedynczego pola grzejnego
Ustawić pokrętło właściwego pola grzejnego na
żądanej wartości mocy grzejnej.
Wskaźnik ciepła pozostałego
Lampka zostaje podświetlona, gdy powierzchnia
płyty jest rozgrzana I istnieje ryzyko oparzenia
się. Lampka zostaje podświetlona także po
wyłączeniu pola, do czasu ostygnięcia pola do
bezpiecznej temperatury. Lampka zgaśnie
wtedy, gdy ryzyko oparzenia się minie
(temperatura poniżej 50°C). Wskaźnik składa
się z czterech lampek, przyporządkowanych do
pól grzejnych. Pozwala to na odczytanie, które z
pól jest jeszcze rozgrzane.
Wskaźnik ciepła pozostałego
12
NACZYNIA
Należy używać naczyń i garnków
przeznaczonych do gotowania na płycie
ceramicznej. Pozwoli to na ekonomiczne zużycie
energii oraz zapobiegnie przypalaniu potraw.
Nie należy używać garnków aluminiowych lub
miedzianych. Mogą one powodować trwałe
odbarwienia powierzchni płyty.
Dno naczyń:
Garnki powinny mieć płaską I jednorodną
podstawę. Dna o ostrych krawędziach mogą
porysować powierzchnię płyty!
Rozmiar naczyń:
Średnica dna naczynia może być nieco większa
od średnicy pola grzejnego.
Pokrywki naczyń:
Nie pozwalają na redukcję temperatury
gotowania.
Pamiętać:
Przed włączeniem pola grzejnego należy
postawić na nim naczynie. Inaczej zużycie
energii będzie większe.
Powierzchni płyty nie traktować jako blatu
roboczego i nie przechowywać na niej
żadnych naczyń/produktów.
Pola grzejne oraz dna naczyń powinny być
suche i czyste.
Cukier (w postaci stałej lub płynne) oraz
materiały plastikowe nie powinny dostać się
na rozgrzaną powierzchnię płyty. Jeżeli
jednak tak się stanie, nie należy wyłączać
pola grzejnego!
Cukier, plastik, folię należy natychmiast
usunąć z rozgrzanego pola grzejnego za
pomocą skrobaczki. Jeżeli pole ostygnie
przed oczyszczeniem, zanieczyszczenia będą
trudne do usunięcia (a powierzchnia płyty
może ulec uszkodzeniu).
Ceramiczna powierzchnia płyty jest odporna
na wahania temperatur. Nie jest jednak
odporna na stłuczenie przy uderzeniu np.
pojemnika z przyprawami. Sposób
konserwacji płyty jest podobny do metod
czyszczenia szkła. Nie używać żrących
detergentów i szorstkich gąbek.
Uwaga: W przypadku widocznego uszkodzenia
powierzchni płyty, należy ją natychmiast odłączyć
od zasilania.
13
Akcesoria dostarczane wraz
z urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w::
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
blachę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest używana
należy ją wyjąć z piekarnika
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
Wysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się wysuwana
szuflada.
W czasie długiego pieczenia szuflada
może ulec rozgrzaniu. W szufladzie nie należy
przechowywać Materiały łatwo palne
(rękawice, ręczniki, ścierki, plastikowe
naczynia, spraye) nie powinny być
przechowywane w szufladzie.
Akcesoria piekarnika, np. tace do pieczenia,
również ulegną rozgrzaniu. Zachować
szczególną ostrożność podczas wyjmowania tac
z szuflady w trakcie pieczenia lub wtedy, gdy
piekarnik jest jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć szufladę:
Chwycić szufladę od dołu i wysunąć do
przodu.
Aby wyjąć szufladę, należy ją maksymalnie
wysunąć, lekko podnieść i pociągnąć,
wyjmując z obudowy piekarnika.
Szufladę należy włożyć wykonując powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku gromadzą
się skropliny. Należy go włożyć do szuflady
piekarnika. Po zakończeniu pracy urządzenia
zbiornik należy opróżnić / oczyścić.
14
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Piekarnik należy utrzymywać w
czystości. Resztki produktów oraz
tłuszcz mogą ulec zapaleniu.
Przed czyszczeniem należy upewnić
się, że wszystkie pokrętła są w
położeniu WYŁĄCZONY, a urządzenie
jest chłodne.
Przed czyszczeniem lub konserwacją
należy ODŁĄCZYĆ urządzenie od
zasilania elektrycznego.
Środki czyszczące
Przed użyciem środków czyszczących należy
sprawdzić, czy są odpowiednie i można ich używać
do czyszczenia powierzchni i elementów kuchni.
Do czyszczenia kuchni nie należy używać
detergentów zawierających wybielacze, gdyż
moga one uszkodzić powierzchnię urządzenia.
Nie cz
y
ścić kuchni urządzeniami parow
y
mi i
ściernymi detergentami.
Ceramiczna powierzchnia szklana
Uwaga: Detergenty nie mogą dostać się na
powierzchnię gorącej płyty! Wszystkie środki
czyszczące należy dokładnie usunąć z płyty,
używając dużej ilości czystej wody podczas
spłukiwania, gdyż ich pozostawienie grozi
trwałym zaplamieniem!
Nie używać środków żrących oraz nie
przeznaczonych dla tego rodzaju powierzchni,
takich jak spraye do czyszczenia piekarników,
czy grilla. Nie używać ostrych gąbek, które
mogą porysować powierzchnię płyty.
Ceramiczną powierzchnię płyty należy
czyścić po każdym użyciu, gdy jest lekko ciepła
lub zimna. Nie ulegną wtedy przypaleniu resztki
produktów. Zanieczyszczenia usuwa się
używając specjalnych środków do czyszczenia
ceramicznych płyt grzejnych. Detergenty te są
dostępne w sklepach.
Lekkie zanieczyszczenia
1. Zetrzeć powierzchnię płyty wilgotną szmatką
z dodatkiem małej ilości detergentu do
zmywania.
2. Oczyścić suchą szmatką. Usunąć resztki
środków czyszczących.
3. Raz w tygodniu dokładnie umyć płytę
specjalnym detergentem.
4. Spłukać dużą ilością czystej wody I
wypolerować łagodną, nie pylącą się
szmatką.
Uciążliwe zabrudzenia
1. Resztki produktów żywnościowych, które
wykipiały lub przypaliły się należy usunąć za
pomocą szklanej skrobaczki.
2. Ustawić skrobaczkę pod odpowiednim
kątem.
3. Zeskrobać zabrudzenia.
Skrobaczki do płyt ceramicznych można
kupić w sieci autoryzowanych serwisów lub
specjalistycznych sklepach.
Przypalenia
1. Usunąć przypalone resztki cukru, plastiku,
foli aluminiowej itp. Natychmiast, gdy płyta
jest jeszcze rozgrzana. Użyć skrobaczki do
płyt ceramicznych.
Ważne: przy czyszczeniu płyty skrobaczką
istnieje ryzyko poparzenia się, gdyż pole grzejne
jest rozgrzane!
2. Oczyścić powierzchnię płyty, używając
specjalnego środka do czyszczenia
ceramicznych płyt grzejnych.
Jeżeli pole grzejne ostygło przed
usunięciem przypaleń, należy je rozgrzać przed
przystąpieniem do czyszczenia. Rysy lub
ciemne plamy na powierzchni płyty, powstałe
przy przesuwania naczyń z ostrym dnem, są
niemożliwe do usunięcia. Nie wpływają jednak
na poprawne działanie płyty.
Jeżeli pojawią się widoczne
uszkodzenia powierzchni płyty, należy ją
natychmiast odłączyć od zasilania
elektrycznego, aby uniknąć porażenia.
Ramka płyty
Ważne! Nie dopuścić do kontaktu octu, soku z
cytryn lub środka do usuwania kamienia z
ramką płyty. Może ona zostać trwale
zaplamiona.
1. Wytrzeć ramkę wilgotną szmatką I
łagodnym detergentem do zmywania.
2. Wytrzeć mokrą szmatką. Następnie
osuszyć.
Elementy zewnętrzne
Do czyszczenia obudowy kuchni należy używać
łagodnych, nie szorujących/ ściernych
detergentów; po oczyszczeniu należy opłukać i
osuszyć delikatną szmatką. Nie używać
metalowych narzędzi, stalowych gąbek,
detergentów ściernych i szorujących lub
zawierających rozpuszczalniki.
Piekarnik
Emaliowane ścianki piekarnika należy czyścić,
gdy są jeszcze ciepłe.
Oczyścić łagodną szmatką namoczoną w
wodzie i detergencie po każdym użyciu
piekarnika. Od czasu do czasu oczyścić
używając specjalnych środków czyszczących,
dostępnych w handlu.
Blacha, ruszt i listwy boczne
Namoczyć w wodzie i usunąć zanieczyszczenia
mocno nasączoną detergentem szczotką.
Opłukać i osuszyć łagodną szmatką.
15
Filtr tłuszczowy
Podczas pieczenia mięsa filtr tłuszczowy musi
być założony na wentylator piekarnika (zaczepy
w tylnej ściance). W ten sposób wentylator
będzie chroniony przed tłuszczem. Do
czyszczenia uszczelki nie używać ściernych
środków. Filtr tłuszczowy można myć w
zmywarce do naczyń.
Po zakończeniu pieczenia I ostudzeniu
piekarnika należy zdjąć filtr tłuszczowy
pociągając za wypustkę w górnej części filtra.
Drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika można wyjąć do czyszczenia:
- otworzyć całkowicie drzwi piekarnika;
- obrócić dwa elementy blokujące na
ramionach zawiasów o 170º;
- zamknąć częściowo drzwi (do 30º);
- podnieść do góry i wyciągnąć drzwi.
Założyć drzwi, wykonując powyższe czynności w
odwrotnej kolejności.
locking parts
WYMIANA ŻARÓWKI PIEKARNIKA
Przed wymianą żarówki należy upewnić
się, że pokrętła są ustawione w położeniu
„wyłączony”. Odłączyć urządzenie do
zasilania. Kuchnia musi być ostudzona.
If the oven bulb needs replacing, it must comply
with the following specifications:
Parametry żarówki
Moc 25W
Zasilanie 230/240V(50Hz)
Odporna na temperaturę 300ºC
Cokół E14
Aby wymienić żarówkę
1. Odkręcić szklaną pokrywę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara I
zdjąć.
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić nową,
sprawną.
3. Założyć szklaną pokrywę.
Podłączyć kuchnię do zasilania elektrycznego.
16
CO ZROBIĆ, GDY ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie serwisowym sprawdzić poniższe usterki i rozwiązania.
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo technika z autoryzowanego zakładu serwisowego do usunięcia
opisanej poniżej usterki (lub naprawy szkody powstałej w wyniku nieprawidłowej instalacji,
obsługi itp., wizyta będzie odpłatna nawet w czasie trwania gwarancji.
Usterka
Rozwiązanie
Pola grzejne nie działają. Sprawdzić, czy:
- Urządzenie jest włączone,
- Lampki pól grzejnych zostały podświetlone,
- Odpowiednie pole grzejne jest włączone,
- Ustawiono odpowiednią moc grzejną,
- Bezpieczniki w domowej instalacji elektrycznej
są sprawne. Jeżeli nie, należy wezwać
wykwalifikowanego technika.
Nie można włączyć piekarnika Sprawdzić:
- Czy funkcja piekarnika/temperatura pieczenia
zostały prawidłowo ustawione.
- Włącznik (w przypadku podłączenia stałego) w
instalacji jest w położeniu: włączony (ON).
Potrawy pieką się zbyt wolno lub zbyt szybko Sprawdzić:
- należy zmienić temperaturę pieczenia.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do najbliższego
autoryzowanego zakładu serwisowego podając model i numer seryjny urządzenia, objawy usterki.
17
WARUNKI GWARANCJI
Karta gwarancyjna
Szczegółowe warunki gwarancji znajdują się w
karcie gwarancyjnej, otrzymywanej przy zakupie
urządzenia.
Uwaga:
Zwracamy Państwa uwagę, że gwarancja nie
obejmuje:
Szkód powstałych w wyniku wahań
napięcia w sieci zasilającej, niewłaściwej
obsługi urządzenia – niezgodnej z
instrukcją, niewłaściwej instalacji –
niezgodnej z instrukcją oraz
obowiązującymi przepisami
bezpieczeństwa.
Szkód powstałych w wyniku samodzielnych
modyfikacji urządzenia
Szkód powstałych jako konsekwencje
napraw wykonywanych przez
nieuprawnione osoby;
Nie dotyczy urządzeń używanych w celach
przemysłowych I komercyjnych oraz
niezgodnie z przeznaczeniem.
SERWIS
Naprawy urządzenia mogą być wykonywane
wyłącznie przez autoryzowane serwisy.
Informację o punktach serwisowych można
otrzymać u sprzedawcy urządzenia.
Oryginalne części zamienne można kupić w
autoryzowanych zakładach serwisowych.
The Electrolux Group. The world´s No.1 choice.
Grupa Electrolux jest największym na świecie producentem zmechanizowanych urządzeń przeznaczonych do kuchni,
do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu. Każdego roku sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak lodówki,
kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki łańcuchowe i kosiarki do trawy) o łącznej wartości ok. 14
miliardów USD w ponad 150 krajach świata.
342 700 828 -A-191104-01
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EKV5600 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi