121
Multicooker-szybkowar REDMOND RMC-PM4506E jest wyposażony w
wielopoziomowy system zabezpieczenia. Jeżeli wskaźniki temperatury lub
ciśnienia w komorze przestaną odpowiadać wymaganym parametrom,
system zatrzyma proces przygotowania. Kiedy wskaźniki wrócą do normy,
proces przygotowania zostanie wznowiony. Jeżeli w określonym czasie
to nie nastąpi, specjalne urządzenie przerwie obwód zasilania elektrycz-
nego i całkowicie wyłączy multicooker-szybkowar.
Uwaga! Zabronione jest gotowanie w trybie szybkowaru bez wody lub innego
płynu w objętości mniejszej niż 2 miarki. Zabronione jest używanie trybu szybko-
waru do smażenia produktów na oleju pod ciśnieniem. Można obsmażyć pokrojo-
ne warzywa w niewielkiej ilości oleju lub bulionu PRZY OTWARTEJ POKRYWIE.
Zabronione jest napełnianie misy produktami i wodą powyżej 2/3 jego pojem-
ności. Dla produktów, które pęcznieją podczas gotowania lub wydzielają pianę
(szpinak, ryż, rośliny strączkowe, makaron itd.) — nie więcej niż 1/2 pojemności.
Funkcja „Opóźniony start”
Funkcja ta pozwala odłożyć proces przygotowania na czas od 30 minut do
24 godzin z dokładnością ustawienia do 30 minut.Nie zaleca się używania
funkcji opóźnionego startu, jeżeli przygotowywane danie zawiera szybko
psujące się składniki (jajka, świeże mleko, mięso, ser itd.).
1.
Po wybraniu programu gotowania naciśnij przycisk ”TIMER”. Naciskając
przyciski „+” i „–” nastaw czas, na który będzie opóźniony start programu.
W celu szybkiej zmiany wartości naciśnij i utrzymuj odpowiedni przycisk.
2. Kilka sekund po ustawieniu rozpocznie się odliczanie wsteczne czasu
do startu programu.
3.
W celu anulowania ustawień, naciśnij przycisk ”REHEAT/CANCEL”. Po
tym wprowadź parametry programu od nowa.
Funkcja «Opóźniony start» jest niedostępna w programach ”FRY / DEEP FRY”
i ”BAKE”.
Podczas ustawiania czasu opóźnionego startu należy uwzględnić to, że
działanie wybranego programu i odliczanie wsteczne czasu gotowania roz-
pocznie się tylko wówczas, gdy urządzenie osiągnie wymaganą temperaturę
i ciśnienie.
Funkcja podtrzymywania temperatury gotowych dań (podgrze-
wanie automatyczne)
Pozwala podtrzymać temperaturę gotowego dania w zakresie 60–80°С w
ciągu 8 godzin.
Jest włączana automatycznie po zakończeniu programu gotowania po sy-
gnale dźwiękowym, zapala się przy tym lampka kontrolna przycisku ”REHE-
AT/CANCEL”, na wyświetlaczu widoczne bezpośrednie co minutowe odlicza-
nie czasu działania w danym trybie. W celu odłączenia podgrzewania
automatycznego naciśnij przycisk ”REHEAT/CANCEL”. Lampka kontrolna
przycisku zgaśnie, urządzenie przejdzie do trybu oczekiwania.
Funkcja odgrzewania dań
Pozwala odgrzać zimne danie do temperatury 60-80°С.
1. Wyłóż danie do misy. Wstaw misę do obudowy urządzenia, upewnij się,
że posiada on ściśły kontakt z elementem grzewczym. Zamknij i zablo-
kuj pokrywę.
2.
Ustaw przełącznik zaworu wypuszczania pary w pozycji „CLOSE”. Podłącz
urządzenie do sieci zasilającej.
3. Naciśnij przycisk ”REHEAT/CANCEL”. Zapali się lampka kontrolna przy-
cisku, na wyświetlaczu rozpocznie się bezpośrednie co minutowe od-
liczanie czasu odgrzewania. Urządzenie rozgrzeje danie i będzie pod-
trzymywać temperaturę w ciągu 8 godzin, po czym odgrzanie
automatycznie wyłączy się.
4.
Aby wstrzymać odgrzewanie, naciśnij przycisk ”REHEAT/CANCEL”. Lampka
kontrolna przycisku zgaśnie, urządzenie przejdzie do trybu oczekiwania.
Ogólna kolejność działań podczas używania urządzenia
1.
Przygotuj (odmierz) potrzebne składniki zgodnie z przepisem kulinarnym,
wyłóż do misy. Uważaj, aby wszystkie składniki, łącznie z płynem, znaj-
dowały się poniżej maksymalnej kreski skali pomiarowej na wewnętrz-
nej powierzchni misy.
2. Wstaw misę do obudowy urządzenia. Upewnij się, że misa ściśle styka
się z elementem grzewczym.
3. Szczelnie zamknij pokrywę i ustal zawór parowy w pozycji „OPEN” lub
„CLOSE” w zależności od programu przygotowania (w programie ”FRY /
DEEP FRY” przygotowanie odbywa się przy otwartej pokrywie).
4. Podłącz urządzenie do sieci zasilającej.
5.
Naciśnij przycisk wyboru odpowiedniego programu przygotowania.
Zapali się lampka kontrolna przycisku.
6. Aby zmienić czas przygotowania, nastawiony domyślnie dla każdego
programu, naciskaj przycisk „+” i „–”. W celu szybkiej zmiany czasu przy-
gotowania naciśnij i utrzymuj odpowiedni przycisk.
7. W razie potrzeby nastaw czas opóźnionego startu.
8. Kilka sekund po zakończeniu ustawiania automatycznie rozpocznie się
program gotowania. Odliczanie wsteczne czasu pracy urządzenia rozpocz-
nie się po osiągnięciu niezbędnej temperatury i ciśnienia w misie. Jeżeli
nie zdążysz nastawić czasu gotowania lub opóźnionego startu, naciśnij
przycisk ”REHEAT/CANCEL” i powtórnie wprowadź ustawienia.
9.
Po zakończeniu pracy programu zabrzmi sygnał, włączy się podgrzewa-
nie automatyczne i rozpocznie się bezpośrednie odliczanie czasu pra-
cy urządzenia w danym trybie. W celu odłączenia podgrzewania auto-
matycznego naciśnij przycisk ”REHEAT/CANCEL”.
10. Zostaw urządzenie w pozycji wyłączonej w ciągu 5 minut, aby obniżyć
ciśnienie wewnątrz komory roboczej.
11.
Ostrożnie otwórz zawór wypuszczania pary i poczekaj, dopóki z otworów
zaworu nie ustanie wylot pary i gorącego powietrza. Otwórz pokrywę
urządzenia.
Jeżeli po zakończeniu gotowania pokrywa jest zablokowana, upewnij się, że
zawór wypuszczania pary jest otwarty. Zostaw urządzenie aby wystygło w
ciągu kilku minut i spróbuj otworzyć pokrywę ponownie.
Program «FRY / DEEP FRY»
Zalecany jest do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, owoców morza, również
na głębokim oleju. Funkcja „Opóźniony start” oraz możliwość regulowania
czasu gotowania w danym programie są niedostępne (czas pracy — 20 minut).
Program działa przy normalnym ciśnieniu, podczas gotowania Pokrywa
urządzenia powinna być zdjęta.
Jeżeli zamknąłeś pokrywę i przypadkowo utrwaliłeś, może zadziałać mecha-
nizm jej automatycznego blokowania (nie będzie możliwości wzrokowo
kontrolować proces smażenia, mieszać lub przewracać produkt). W tym przy-
padku wstrzymaj proces przygotowania, upewnij się, że zawór wypuszczania
pary jest otwarty, poczekaj, dopóki urządzenie nie wystygnie i otwórz pokry-
wę. Po tym proces przygotowania może być kontynuowany.
UWAGA! Podczas gotowania w programie «FRY / DEEP FRY» urządzenie
działa przy maksymalnej temperaturze. Przed ponownym użyciem danego
programu urządzenie należy zostawić dla całkowitego wystygnięcia w ciągu
mniej więcej 15 minut.
Smażenie na głębokim oleju:
1. Nalej do misy niezbędną ilość oleju do smażenia zgodnie z przepisem
kulinarnym, wstaw go do obudowy urządzenia. Upewnij się, że misa
ściśle przylega do elementu grzewczego.
2. Nie zamykając pokrywy urządzenia, podłącz go do sieci elektrycznej.
Naciśnij przycisk „FRY / DEEP FRY”. Zapali się lampka kontrolna przyci-
sku, rozpocznie się nagrzewanie misy.
3.
Zmocuj uchwyt na koszyku do smażenia (w przypadku zastosowania koszyka
do smażenia REDMOND RAM-FB1 można nabyć oddzielnie). W tym celu
ściśnij końcówkę uchwytu i wsuń ją do specjalnego otworu w koszyku. Zmniejsz
nacisk na uchwyt i zostanie on ustalony w specjalnym otworze.
4.
Wyłóż przygotowane produkty do koszyka do smażenia na głębokim
oleju. Po upływie podanego w przepisie kulinarnym czasu od rozpoczę-
cia działania programu opuść koszyk z produktami do misy. Ściśnij
końcówkę uchwytu i odłącz ją w taki sposób, aby koszyk został w misie.
Bądź ostrożny: olej jest bardzo gorący!
5. Po upływie czasu podanego w przepisie kulinarnym wsuń uchwyt do
otworu w koszyku do smażenia na głębokim oleju, unieś go i ustal na
brzegu misy za pomocą specjalnego haczyka na koszyku. Zostaw w
takim położeniu na pewien czas, aby ściek olej.
Program «STEAM/DESSERT»
Jest przeznaczony do gotowania na parze warzyw, ryb, mięsa, owoców morza,
dań dietetycznych i wegetariańskich, menu dziecięcego oraz różnych deserów.
Możliwe jest regulowanie czasu gotowania w zakresie od 5 do 25 minut z
dokładnością do 1 minuty. Program działa przy wysokim ciśnieniu (podczas
gotowania zawór wypuszczania pary powinien być zamknięty). Do gotowania
na parze korzystaj ze specjalnego pojemnika (wchodzi w skład zestawu):
1. Nalej do misy 300–350 ml wody.
2.
Przygotuj składniki zgodnie z przepisem kulinarnym, równomiernie
rozłóż w naczyniu do gotowania na parze. Wstaw do misy kratkę, postaw
na niej pojemnik.
3. Wstaw misę do korpusu urządzenia, trochę obróć, upewnij się, że ściśle
przylego on do elementu grzewczego.
4. Kieruj się wskazówkami rozdziału „Ogólna kolejność działań podczas
używania urządzenia”.
Program «SOUP/BOIL»
Przeznaczony jest do gotowania rosołów, zup, kompotów oraz do gotowania parówek,
pierożków, kołdunów i innych półwyrobów zamrożonych. Możliwe jest regulowanie
czasu gotowania w zakresie od 20 do 50 minut z dokładnością do 1 minuty.
Program działa przy wysokim ciśnieniu (podczas gotowania zawór wypusz-
czania pary powinien być zamknięty).
Program «OATMEAL / GRAIN»
Przeznaczony jest do gotowania różnych kasz na mleku lub wodzie. Możliwe
jest regulowanie czasu gotowania w zakresie od 8 do 20 minut z dokładno-
ścią do 1minuty. Program działa przy wysokim ciśnieniu (podczas gotowania
zawór wypuszczania pary powinien być zamknięty).
Zalecenia dotyczące gotowania kasz mlecznych w multicookerze-szybkowarze
Używaj mleka pasteryzowanego z małą zawartością tłuszczu. Aby uniknąć
wygotowywania się:
•
dokładnie przemywaj wszystkie kasze zbożowe (ryż, kasza gryczana,
kasza jaglana itp.);
• przed gotowaniem smaruj misę multicookera masłem;
•
ściśle zachowuj proporcje zgodnie z przepisem z załączonej książki
kulinarnej, zmniejszać lub zwiększać ilość składników można tylko
proporcjonalnie;
• jeżeli używasz mleka pełnotłustego rozcieńcz go wodą pitną w proporcji
1:1.