Aeg-Electrolux 41056VH-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
41056VH
Instrukcja obs³ugi Kuchenka
elektryczna z p³yt¹
ceramiczn¹
Spis treœci2
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi 3
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa 3
Opis urz¹dzenia 4
Widok z przodu 4
Panel steruj¹cy 5
P³yta grzejna 5
Wyposa¿enie piekarnika 6
Akcesoria piekarnika 6
Przed pierwszym u¿yciem 7
Ustawianie i zmiana czasu 7
Pierwsze czyszczenie 7
Obs³uga pól grzejnych 8
Ustawienie stopnia gotowania 9
W³¹czanie dwustrefowego pola
grzejnego 9
Obs³uga piekarnika 10
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika 10
Funkcje - piekarnik 11
Wk³adanie rusztu, blachy do
pieczenie i brytfanny 11
Zak³adanie / wyjmowanie filtra t³uszczu 12
Funkcje zegara 13
Zastosowanie, tabele, rady 18
Naczynia do gotowania 18
Tabela gotowania 19
Pieczenie 20
Pieczenie miêsa 27
Grillowanie powierzchniowe 29
Rozmra¿anie 30
Suszenie 31
Pasteryzacja 31
Czyszczenie i pielêgnacja 32
Elementy zewnêtrzne urz¹dzenia 32
P³yta grzejna 33
Ramka p³yty ceramicznej 34
Wnêtrze piekarnika 34
Akcesoria 34
Filtr t³uszczowy 34
Zestaw teleskopowy 34
Mycie zestawu teleskopowego 35
Oœwietlenie piekarnika 36
Górna œciana piekarnika 36
Drzwi piekarnika 37
Szyby w drzwiach piekarnika 39
Szuflada na naczynia kuchenne 42
Co zrobiæ, gdy … 43
Recykling 44
Instrukcja monta¿u 45
Monta¿ 45
Poziomowanie urz¹dzenia 45
Wskazówki bezpieczeñstwa dla
instalatora 46
Serwis 47
Dziêkujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej jakoœci.
Aby zapewniæ optymalne i prawid³owe dzia³anie Pañstwa urz¹dzenia prosimy o
dok³adne przeczytanie niniejszej instrukcji obs³ugi. Pozwoli to Pañstwu na
doskona³e i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi procesami. Zalecamy
przechowywanie instrukcji obs³ugi w bezpiecznym miejscu, co pozwoli na
korzystanie z niej równie¿ w przysz³oœci. Ponadto prosimy o przekazanie jej
przysz³emu w³aœcicielowi urz¹dzenia.
¯yczymy Pañstwu wiele radoœci z u¿ywania nowego urz¹dzenia.
W niniejszej instrukcji u¿yte zosta³y nastêpuj¹ce symbole:
1
Wa¿ne informacje dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika oraz prawid³owej
eksploatacji urz¹dzenia.
3 Informacje i wskazówki ogólne
2 Informacje dot. ochrony œrodowiska
3Instrukcja obs³ugi
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykonaæ tylko uprawniony specjalista.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹cz
bezpieczniki.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez specjalistê.
Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne niebezpieczeñstwa. W
przypadku koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê do naszego serwisu lub
do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u w³¹czonego
urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi), które ze wzglêdu na zdolnoœci
psychiczne, fizyczne i intelektualne lub brak odpowiedniej wiedzy i
doœwiadczenia, nie s¹ w stanie bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia, mog¹
obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod kontrol¹ i zgodnie z poleceniami odpowiedzialnej
osoby.
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do pieczenia i sma¿enia potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas pod³¹czania innych urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd wtykowych w pobli¿u piekarnika. Przewody zasilaj¹ce
nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych palnikach, ani nie mog¹ byæ przyciœniête
gor¹cymi drzwiami piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest gor¹ce.
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ
palna mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim przypadku nale¿y ostro¿nie
otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry, ¿ar).
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w trakcie
obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie w przypadku
produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia
wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich
temperaturach i niezbyt intensywne zrumienianie potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ urz¹dzenia
Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹ aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie
piekarnika blach do pieczenia, garnków itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o mo¿e
uszkodziæ emaliê piekarnika.
Soki z owoców kapi¹ce na blachê do pieczenia pozostawiaj¹ plamy, które nie
daj¹ siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych ciast nale¿y u¿ywaæ blachy uniwersalnej.
Opis urz¹dzenia4
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie nale¿y wlewaæ wody bezpoœrednio do gor¹cego piekarnika .
Powoduje to uszkodzenia emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdziach szyby frontowej, mo¿e spowodowaæ
pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych palnych przedmiotów.
Mog³yby zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych wilgotnych artyku³ów
spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ uszkodzenia emalii.
Po wy³¹czeniu dmuchawy ch³odzenia w piekarniku nie nale¿y przechowywaæ
¿adnych potraw w otwartych pojemnikach.
W piekarniku lub na szybach drzwiczek gromadzi siê wilgoæ, która mo¿e
dotrzeæ tak¿e do mebli.
3 Wskazówka odnoœnie warstwy emaliowanej
Zmiany kolorystyczne warstwy emaliowanej piekarnika wynikaj¹ce z u¿ytkowania
nie maj¹ wp³ywu na sprawnoœæ piekarnika. Z tego wzglêdu nie stanowi¹ one
usterki w rozumieniu prawa gwarancyjnego.
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Drzwi z pe³nego
szk³a
Uchwyt drzwi
Pole panela
sterowniczego
Szuflada na
naczynia
kuchenne
5Opis urz¹dzenia
Panel steruj¹cy
P³yta grzejna
Funkcje piekarnika
Wybór temperatury
Wy³¹czniki p³ytek grzejnych
Przycisk funkcji zegara
Wy³¹czniki p³ytek grzejnych
Lampka kontrolna pracy Lampka kontrolna temperatury
Wyœwietlacz
czasu
Dwuobwodowa strefa
grzejna
2200W
Jednoobwodowa strefa
gotowania
1200W
Jednoobwodowa strefa
gotowania
1800W
WskaŸnik zgromadzonego
ciep³a
Jednoobwodowa strefa
gotowania
1200W
Wylot pary z piekarnika
Opis urz¹dzenia6
Wyposa¿enie piekarnika
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyñform do ciast, pieczenia i
grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Brytfanna
Do pieczenia lub jako blacha wy³apuj¹ca
kapi¹cy t³uszcz.
Górna grza³ka i grza³ka grilla
Oœwietlenie piekarnika
Filtr t³uszczowy
Grza³ka tylnej œcianki
Wentylator
Dolna grza³ka
Poziomy wsadu
Zespó³ wyjmowanych
prowadnic
7Przed pierwszym u¿yciem
Przed pierwszym u¿yciem
Ustawianie i zmiana czasu
3 Piekarnik pracuje po ustawieniu zegara.
Po pod³¹czeniu do zasilania lub przerwie w
dop³ywie energii lampka funkcji Czas
dobowy pulsuje.
1. W celu zmiany ju¿ ustawionego czasu
nale¿y przycisk Wybór wciskaæ kilka
razy, a¿ lampka funkcji Czas dobowy
bêdzie pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ aktualny
czas.
Po ok. 5 sekundach lampka przestaje
pulsowaæ i zegar wskazuje ustawiony czas.
Urz¹dzenie jest gotowe do pracy.
3 Czas mo¿na ustawiaæ tylko wtedy, gdy
¿adna z funkcji automatycznych (Czas
trwania lub Koniec ) nie jest
ustawiona.
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym zastosowaniem urz¹dzenia, nale¿y je dok³adnie wyczyœciæ.
P³ytê szklano-ceramiczn¹ przetrzeæ wilgotn¹ œciereczk¹.
1 Uwaga: Nie stosowaæ ostrych, tr¹cych œrodków czyszcz¹cych! Mog¹ one
uszkodziæ powierzchniê p³yty.
3 Do czyszczenia elementów metalowych stosowaæ dostêpne w handlu œrodki.
Obs³uga pól grzejnych8
1. Ustawiæ prze³¹cznik funkcji piekarnika na funkcjê Oœwietlenie .
2. Wyj¹æ wszystkie akcesoria i ruszt i wyczyœciæ ciep³ym roztworem œrodków
myj¹cych.
3. Piekarnik równie¿ umyæ ciep³ym roztworem œrodków myj¹cych i osuszyæ.
4. Przód urz¹dzenia przetrzeæ wilgotn¹ œciereczk¹.
Obs³uga pól grzejnych
3 Przy w³¹czaniu pola grzejnego mo¿e byæ s³yszalny odg³os szumu. Jest to cecha
charakterystyczna wszystkich ceramicznych p³yt i nie ma ona ujemnego wp³ywu
na funkcjonowanie oraz trwa³oœæ p³yty.
Poziomy gotowania
W zakresie 1 – 9 mog¹ Pañstwo ustawiaæ ró¿ne poziomy gotowania.
W zakresach 2 – 7 istnieje mo¿liwoœæ ustawiania poœredniego.
1 = najmniejsza moc
9 = najwy¿sza moc
= w³¹czanie drugiego obiegu
2 P³ytkê kuchenki nale¿y wy³¹czyæ na ok. 5-10 minut przed koñcem gotowania,
aby wykorzystaæ wytworzone ciep³o. W ten sposób oszczêdzaj¹ pañstwo
energiê elektryczn¹.
3 Kuchenka jest wyposa¿ona w chowane prze³¹czniki p³ytek grzejnych.
Aby w³¹czyæ p³ytkê grzejn¹ nale¿y nacisn¹æ na prze³¹cznik p³ytki grzejnej.
Prze³¹cznik wysunie siê nad powierzchniê kuchenki.
Wy³¹czniki p³ytek grzejnych
Z przodu po
lewej stronie
Z ty³u po lewej
stronie
Z ty³u po prawej
stronie
Z przodu po
prawej stronie
9Obs³uga pól grzejnych
Ustawienie stopnia gotowania
1. Wybraæ stopieñ gotowania.
2. W celu zakoñczenia procesu gotowania
przekrêciæ na powrót na pozycjê Wy³¹czone.
W³¹czanie dwustrefowego pola grzejnego
1 Prze³¹cznik dla dwustrefowego pola jest przestawiony w prawo i nie mo¿e
zostaæ przekrêcony poza ogranicznik!
1. Prze³¹cznik obróciæ w prawo. Dalej ustawiæ
poza pozycjê 9 (poczujemy lekki opór) do
symbolu , a¿ do wyraŸnego oporu.
2. Nastêpnie przekrêciæ na ¿¹dany stopieñ
gotowania.
3. W celu zakoñczenia gotowania obróciæ do
pozycji „Wy³¹czony“.
3 Je¿eli bêd¹ Pañstwo chcilli póŸniej u¿yæ dwustrefowe pole grzejne, nale¿y
ponownie w³¹czyæ wiêkszy pierœcieñ grzejny.
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego
WskaŸnik ciep³a pozosta³ego podœwietla siê, gdy tylko odpowiednia stefa
gotowania stanie siê gor¹ca.
1 Ostrze¿enie! Niebezpieczeñstwo oparzenia ciep³em pozosta³ym. Po wy³¹czeniu
urz¹dzenia strefy gotowania potrzebuj¹ czasu, aby ostygn¹æ. Zwracaæ uwagê na
wskaŸnik ceip³a pozosta³ego.
2 Ciep³o pozosta³e mo¿e byæ wykorzystane do topienia lub podtrzymywania
temperatury potraw.
Obs³uga piekarnika10
Obs³uga piekarnika
3 Piekarnik jest wyposa¿ony w wysuwany wy³¹cznik funkcji piekarnika i wybór
temperatury. Aby pos³u¿yæ siê wy³¹cznikiem, nale¿y go nacisn¹æ. Wówczas
wy³¹cznik wysuwa siê.
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
1. Pokrêt³o funkcji piekarnika nale¿y ustawiæ na ¿¹danej funkcji.
2. Pokrêt³o wyboru temperatury nale¿y ustawiæ na ¿¹danej temperaturze.
Lampka kontrolna pracy œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik pracuje.
Lampka kontrolna temperatury œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik
nagrzewa siê.
3. W celu wy³¹czenia piekarnika ustawiæ pokrêt³a funkcji piekarnika i wyboru
temperatury w pozycji Wy³¹czone.
3 Dmuchawa ch³odnego powietrza
Dmuchawa w³¹cza siê automatycznie po uruchomieniu piekarnika, aby
powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a ch³odna. Po wy³¹czeniu piekarnika,
dmuchawa pracuje dalej, aby sch³odziæ urz¹dzenie, a nastêpnie wy³¹cza siê
automatycznie.
Lampka kontrolna temperatury
Funkcje piekarnika
Wybór temperatury
Lampka kontrolna pracy
11Obs³uga piekarnika
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce funkcje:
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i brytfanny
Wk³adanie blachy lub brytfanny:
U³o¿yæ blachê do pieczenia lub brytfannê
na prowadnicy teleskopowej wybranego
poziomu wsadu w taki sposób, aby oba
otwory znalaz³y siê z przodu w ko³kach
prowadnicy teleskopowej.
Funkcja piekarnika Stosowanie
Oœwietlenie Przy pomocy tej funkcji mo¿na oœwietliæ wnêtrze
piekarnika np. do czyszczenia.
Termoobieg Do pieczenia na maksymalnie trzech poziomach
jednoczeœnie.
Temperaturê piekarnika nale¿y ustawiæ 20-40 °C poni¿ej
temperatury u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Pizza Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie potraw,
wymagaj¹cych intensywniejszego zbr¹zowienia i
wiêkszej kruchoœci spodu.
Ustawiæ temperaturê piekarnika o 20-40 °C poni¿ej
temperatury u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Grzanie góra +
dó³
Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie.
Grzejnik dolny Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Rozmra¿anie Do rozmra¿ania np. tortów, mas³a, chleba, owoców i
innych zamro¿onych artyku³ów spo¿ywczych.
Grill Do grillowania p³askich artyku³ów spo¿ywczych, które
uk³adane bêd¹ na œrodku rusztu oraz do tostowania.
Du¿y grill Do grillowania p³askich artyku³ów spo¿ywczych w
wiêkszych iloœciach oraz do tostowania.
Turbo grill Do pieczenia wiêkszych kawa³ków miêsa lub drobiu na
jednej powierzchni.
Funkcja nadaje siê równie¿ do zapiekania i do
opiekania.
Obs³uga piekarnika12
Wk³adanie rusztu:
W³o¿yæ ruszt w taki sposób, aby nó¿ki by³y
skierowane do do³u.
U³o¿yæ ruszt na prowadnicy teleskopowej
wybranego poziomu wsadu.
3 Wy¿sza rama rusztu dodatkowo
zabezpiecza naczynia przed obsuniêciem.
Wk³adanie rusztu i brytfanny:
U³o¿yæ ruszt na brytfannie.
U³o¿yæ ruszt i brytfannê na prowadnicy
teleskopowej wybranego poziomu wsadu w
taki sposób, aby oba otwory brytfanny
znalaz³y siê z przodu w ko³kach
prowadnicy teleskopowej.
3 Aby u³atwiæ sobie wk³adanie czêœci wsuwanych przy prowadnicach wysuniêtych
w ró¿nym stopniu, nale¿y u³o¿yæ czêœæ wsuwan¹ z ty³u na prowadnicy, wsun¹æ
do oporu, a nastêpnie opuœciæ na ko³ki z przodu.
Zak³adanie / wyjmowanie filtra t³uszczu
Filtr t³uszczowy nale¿y zak³adaæ tylko
do pieczenia, aby chroniæ grza³kê
znajduj¹c¹ siê w tylnej œciance urz¹dzenia
przed pryskaj¹cym t³uszczem.
Zak³adanie filtra t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i umieœciæ oba
mocowania od góry ku do³owi w
otworze na tylnej œcianie piekarnika
(otwór wentylatora).
Wyjmowanie filtra t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i wyj¹æ z
otworu, w kierunku ku górze.
13Obs³uga piekarnika
Funkcje zegara
Minutnik
Ustawienie krótkiego zakresu ozasu. Po up³ywie ustawionego czasu rozlega siê
sygna³.
Ta funkcja nie ma wp³ywu na dzia³anie piekarnika.
Czas trwania
Ustawianie czasu pracy piekarnika.
Koniec
Ustawianie czasu wy³¹czenia siê piekarnika.
Czas dobowy
Do ustawiania lub zmiany aktualnego czasu.
(Patrz równie¿ rozdzia³ “Przed pierwszym u¿yciem”)
3 Wskazówki odnoœnie funkcji zegara
Po wybraniu funkcji przez ok. 5 sekund pulsuje odpowiadaj¹ca jej lampka
kontrolna. W tym czasie mo¿na przy pomocy przycisku lub ustaw
¿¹dany czas.
Po ustawieniu ¿¹danego czasu przez ok. 5 sekund pulsuje lampka kontrolna
funkcji. Nastêpnie lampka jest podœwietlona. Rozpoczyna siê odliczanie
ustawionego czasu.
Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ poprzez naciœniêcie dowolnego przycisku.
¯¹dan¹ funkcjê i temperaturê piekarnika mo¿na wybraæ przed lub po
ustawieniu funkcji zegara Czas trwania i Koniec .
Po zakoñczeniu gotowania nale¿y ustawiæ pokrêt³o funkcji i temperatury w
po³o¿eniu WY£¥CZONY.
Przycisk Wybór
Przycisk
Przycisk
Wyœwietlacz czasu Lampki kontrolne funkcjiLampki kontrolne funkcji
Obs³uga piekarnika14
Minutnik
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Minutnik bêdzie
pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany czas
(maksymalnie 2 godziny 30 minut).
Po ok. 5 sekundach a wyœwietlaczu pojawi
siê pozosta³y czas.
Lampka kontrolna funkcji Minutnik
bêdzie podœwietlona.
15Obs³uga piekarnika
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i na 2 minuty
w³¹cza siê sygna³.
Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ naciskaj¹c
dowolny przycisk.
Czas trwania
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Czas trwania bêdzie
pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany czas
gotowania.
Po ok. 5 sekundach wyœwietlacz prze³¹cza
siê z powrotem na aktualny czas. Lampka
kontrolna funkcji Czas trwania bêdzie
podœwietlona.
Obs³uga piekarnika16
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i przez 2 minuty
rozlega siê sygna³. Piekarnik wy³¹cza siê
automatycznie.
3. Sygna³ i program mo¿na wy³¹czyæ
naciskaj¹c dowolny przycisk.
Koniec
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Koniec dzie
pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany czas
wy³¹czenia.
Po ok. 5 sekundach wyœwietlacz prze³¹cza
siê z powrotem na aktualny czas.
Lampka kontrolna funkcji Koniec bêdzie
podœwietlona.
17Obs³uga piekarnika
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i przez 2 minuty
rozlega siê sygna³. Piekarnik wy³¹cza siê
automatycznie.
3. Sygna³ i programowanie mo¿na wy³¹czyæ
naciskaj¹c dowolny przycisk.
Czas trwania i Koniec w po³¹czeniu
3 Czas trwania i Koniec mog¹ byæ u¿ywane równoczeœnie: je¿eli piekarnik
ma zostaæ w³¹czony i wy³¹czony automatycznie w póŸniejszym czasie.
1. Przy pomocy funkcji Czas trwania nale¿y
ustawiæ czas, który potrzebny jest do
ugotowania potrawy,
tu 1 godzina.
2. Przy pomocy funkcji Koniec nale¿y
ustawiæ godzinê, o której potrawa powinna
byæ gotowa,
tu godz. 14:05.
Lampki kontrolne funkcji Czas trwania i
Koniec s¹ podœwietlone, a na
wyœwietlaczu pojawia siê aktualna godzina,
tu: 12:05.
Piekarnik w³¹czy siê automatycznie w
wyznaczonym momencie,
tu o godz. 13:05.
Po up³ywie podanego czasu piekarnik
wy³¹czy siê, tu o godz. 14:05.
Zastosowanie, tabele, rady18
Zastosowanie, tabele, rady
Naczynia do gotowania
Dobre naczynie do gotowania mo¿na rozpoznaæ na podstawie jego dna. Dno
powinno byæ grube i g³adkie.
Przy zakupie nowych garnków i patelni nale¿y zwróciæ uwagê na œrednicê dna,
gdy¿ producent czêsto podaje górn¹ œrednicê krawêdzi naczynia.
Chropowate dno (np. w przypadku garnków aluminiowych lub miedzianych)
powoduje metaliczne przebarwienia na powierzchni p³yty podczas
przesuwania naczynia. Przebarwienia tego typu s¹ bardzo trudne do
usuniêcia.
Nie u¿ywaæ ganków ¿eliwnych lub z uszkodzonym dnem, poniewa¿ podczas
przesuwania mog¹ spowodowaæ zarysowania.
Jeœli garnek jest zimny, to jego dno jest z
regu³y lekko wklês³e. Dno naczynia nie
mo¿e byæ wypuk³e.
Stosuj¹c specjalne naczynia do
gotowania (np. simmer, WOK), nale¿y
przestrzegaæ zaleceñ producenta tego
naczynia.
2 Oszczêdnoœci w zu¿yciu energii elektrycznej podczas gotowania
Garnki nale¿y stawiaæ na pola grzejne przed ich w³¹czeniem.
Garnki powinny byæ przykryte
pokrywkami podczas gotowania.
Wy³¹czyæ pole grzejne przed
zakoñczeniem gotowania, aby
wykorzystaæ resztki zgromadzonego
ciep³a.
Przestrzegaæ specjalnych zaleceñ
dotycz¹cych garnków i patelni. Œrednica
dna garnka i pola grzejnego powinna byæ
taka sama.
19Zastosowanie, tabele, rady
Tabela gotowania
Dane w poni¿szej tabeli s¹ wartoœciami orientacyjnymi.
Stopieñ
gotowania
Sposób
przyrz¹-
dzenia
Odpowiednie dla
Czas
trwania
Wskazówki/rady
0
Ciep³o pozosta³e
wy³¹czenie
1
Trzymanie
ciep³a
Trzymanie ciep³a
ugotowanych potraw
W
zale¿noœci
od potrzeb
Przykryæ
1-2
Wytapianie
Sos holenderski,
topienie mas³a,
czekolady, ¿elatyny
5-25 min.
Zamieszaæ od
czasu do czasu
Œcinanie
Omlet piankowy,
œciête jajko
10-40 min.
Gotowaæ pod
przykrywk¹
2-3 Pêcznienie
Pêcznienie ry¿u i
potraw mlecznych
rozgrzewanie potraw
gotowych
25-50 min.
Dolaæ do ry¿u
przynajmniej
podwójn¹ iloœæ
wody, potrawy
mleczne mieszaæ
od czasu do czasu
3-4
Parowanie
Duszenie
Duszenie warzyw,
ryb
duszenie miêsa
20-45 min.
W przypadku
warzyw dodaæ
niewielk¹ iloœæ wody
(kilka ma³ych
³y¿eczek)
4-5 Gotowanie
Parowanie
ziemniaków
20-60 min.
Stosowaæ niewielk¹
iloϾ wody, np.
maks. 1/4 l wody
na
750 g ziemniaków
Gotowanie
wiêkszych iloœci
potraw, potraw
jednogarnkowych i
zup
60-150 min.
Do 3 l wody plus
przyprawy
6-7
Delikatne
sma¿enie
Sma¿enie sznycli,
cordon bleu,
kotletów, klopsów,
sma¿onych kie³bas,
w¹tróbki, zasma¿ek,
jajek, naleœników,
p¹czków
Sma¿yæ na
bie¿¹co
Od czasu do czasu
obróciæ
Zastosowanie, tabele, rady20
3 Podczas zagotowywania lub zapiekania zaleca siê ustawienie najwy¿szego
stopnia gotowania, a nastêpnie pozostawienie potraw o d³u¿szym czasie
gotowania na wybranym stopniu gotowania do ca³kowitego ugotowania siê
potrawy.
1 Przegrzane t³uszcze i oleje bardzo szybko ulegaj¹ zap³onowi.
Uwaga! Zagro¿enie po¿arem!
Pieczenie
Funkcja piekarnika: Termoobieg lub Grzanie góra + dó³
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji Grzanie góra + dó³ mo¿na stosowaæ formy z ciemnego
metalu i formy powlekane.
W przypadku funkcji Termoobieg mo¿na równie¿ stosowaæ formy z jasnego
metalu.
Poziomy wsadu
Pieczenie z Grzanie góra + dó³ jest mo¿liwe na jednym poziomie.
Z Termoobieg mo¿na piec na maksymalnie 3 blachach jednoczeœnie:
1 blacha do pieczenia:
np. poziom 3
1 forma do pieczenia:
np. poziom 1
7-8
Silne
sma¿enie
Placki ziemniaczane,
kawa³ki polêdwicy,
steki, kluski
k³adzione
5-15 min.
na patelniê
Od czasu do czasu
obróciæ
9
Zagotowy-
wanie
zapiekanie
sma¿enie
Zagotowywanie wiêkszych iloœci wody, gotowanie
makaronu typu szpecle, zapiekanie miêsa (gulasz,
pieczeñ duszona), sma¿enie frytek
Stopieñ
gotowania
Sposób
przyrz¹-
dzenia
Odpowiednie dla
Czas
trwania
Wskazówki/rady
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Aeg-Electrolux 41056VH-MN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi