Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa6
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w
trakcie obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie w
przypadku produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ zagro¿enie
dla zdrowia wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie
w mo¿liwie niskich temperaturach i niezbyt intensywne zrumienianie
potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ urz¹dzenia
• Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹ aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie
piekarnika blach do pieczenia, garnków itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o
mo¿e uszkodziæ emaliê piekarnika.
• Soki z owoców kapi¹ce na blachê do pieczenia pozostawiaj¹ plamy,
które nie daj¹ siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych ciast nale¿y u¿ywaæ
blachy uniwersalnej.
• Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
• Nigdy nie nale¿y wlewaæ wody bezpoœrednio do gor¹cego piekarnika .
Powoduje to uszkodzenia emalii.
• U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdziach szyby frontowej, mo¿e
spowodowaæ pêkniêcie szk³a.
• W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych palnych przedmiotów.
Mog³yby zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
• W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych wilgotnych artyku³ów
spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ uszkodzenia emalii.
• Po wy³¹czeniu dmuchawy ch³odzenia w piekarniku nie nale¿y
przechowywaæ ¿adnych potraw w otwartych pojemnikach.
W piekarniku lub na szybach drzwiczek gromadzi siê wilgoæ, która
mo¿e dotrzeæ tak¿e do mebli.
3 Wskazówka odnoœnie warstwy emaliowanej
Zmiany kolorystyczne warstwy emaliowanej piekarnika wynikaj¹ce z
u¿ytkowania nie maj¹ wp³ywu na sprawnoœæ piekarnika. Z tego wzglêdu
nie stanowi¹ one usterki w rozumieniu prawa gwarancyjnego.