– Poziom umieszczenia potrawy: 2
Tarta owocowa
Składniki na ciasto:
•200 g mąki
• 1 szczypta soli
•125 g masła
•1 jajko
• 50 g cukru
• 50 ml zimnej wody
Składniki do nadzienia:
• owoce sezonowe (400 g jabłek, brzoskwiń,
wiśni itp.)
• 90 g mielonych migdałów
•2 jajka
•100 g cukru
• 90 g miękkiego masła
Inne:
• forma do quiche o średnicy 28 cm, natłusz‐
czona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, dodać sól oraz małe ka‐
wałki masła i wymieszać. Następnie dodać jajko,
cukier oraz zimną wodę i zagnieść ciasto.
Schłodzić ciasto, pozostawiając na 2 godziny w
lodówce. Rozwałkować schłodzone ciasto i wyło‐
żyć na natłuszczoną formę do quiche, ponakłu‐
wać widelcem. Owoce oczyścić, usunąć rdzenie i
pestki. Małe kawałki lub plasterki owoców ułożyć
na cieście. Utrzeć w misce mielone migdały, jaj‐
ka, cukier i miękkie masło. Wyłożyć powstałą
masę na owoce i wyrównać.
– Czas w urządzeniu: 50 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 2
Zapiekane mięso i ziemniaki
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury piecze‐
nia podano na opakowaniu. Przestrzegać wska‐
zówek producenta.
Lasagne
Składniki na sos mięsny:
• 100 g przerośniętego boczku
• 1 cebula
• 1 marchew
• 100 g selera naciowego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 400 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-
wieprzowego)
• 100 ml bulionu mięsnego
• 1 mała puszka posiekanych pomidorów (ok.
400 g)
• oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
• 75 g masła
• 50 g mąki
• 600 ml mleka
• sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
• 3 łyżki masła
• 250 g zielonych płatów lasagne
• 50 g startego sera Parmezan
• 50 g startego miękkiego sera
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i chrzą‐
stki, pokroić w drobną kostkę. Obrać cebulę i
marchew, umyć seler, wszystkie jarzyny pokroić
w drobną kostkę.
W naczyniu żaroodpornym podgrzać oliwę, pod‐
smażyć boczek i pokrojone w kostkę warzywa,
stale wszystko mieszając.
Dodawać stopniowo mielone mięso, stale przy
tym wszystko mieszając, usmażyć do kruchości i
zalać bulionem mięsnym. Przyprawić sos mięsny
pastą pomidorową, ziołami, solą i pieprzem, go‐
tować pod przykryciem na słabym ogniu przez
około 30 minut.
W międzyczasie przygotować sos beszamelowy:
roztopić masło w rondelku, dodać mąkę i pod‐
smażyć na złocisty kolor, stale mieszając. Dole‐
wać stopniowo mleko, nie przestając mieszać.
Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatoło‐
wą. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu
bez przykrycia.
Wysmarować dużą prostokątną formę do zapie‐
kanek 1 łyżką masła. Ułożyć naprzemiennie war‐
stwami płatki makaronu, sos mięsny, sos besza‐
melowy i mieszankę serów. Na wierzchu powin‐
na znaleźć się warstwa sosu beszamelowego
posypanego serem. Pozostałe masło ułożyć w
drobnych płatkach na wierzchu potrawy.
– Czas w urządzeniu: 55 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 2
Lasagne/cannelloni mroż.
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury piecze‐
nia podano na opakowaniu. Przestrzegać wska‐
zówek producenta.
POLSKI 19