Electrolux EVY7800AAX Recipe book

Typ
Recipe book
.......................................................... .......................................................
PL PIEKARNIK Z FUNKCJĄ
MIKROFAL
KSIĄŻKA KUCHARSKA
GOTOWANIE WSPOMAGANE – PRZEPISY
W menu Gotowanie wspomagane potrawy po‐
dzielone są na kilka kategorii:
Rozmrażanie
Pieczenie/roztapianie
Drób/mięso/ryba
Placek/casserole/zapiekanka
Desery
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
Programy automatyczne oferują optymalne usta
wienia dla każdego rodzaju mięsa oraz innych
potraw:
Programy mięsne z funkcją Automatyka wa‐
gowa (menu Gotowanie wspomagane ) — ta
funkcja automatycznie oblicza czas pieczenia.
Aby jej użyć, konieczne jest wprowadzenie
ciężaru potrawy.
Automatyczne przepisy (menu Gotowanie
wspomagane ) — ta funkcja wykorzystuje
wcześniej zdefiniowane wartości dla potrawy.
Przygotować potrawę zgodnie z przepisem z
tej książki.
Potrawy z funkcją Automatyka wagowa
Kurczak cały
Duszone mięso
Pieczeń z dziczyzny
Pieczeń jagnięca
Pieczeń wieprzowa
Pieczeń cielęca
Kaczka cała
Gęś cała
Indyk cały
ROZMRAŻANIE
Rozmrażanie ryb
Położyć zamrożoną rybę na odwróconym talerzu
i umieścić talerz w naczyniu, aby roztopiona wo‐
da nie rozlała się w urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas rozmra‐
żania i wielokrotnie obracać. Gdy ryba rozmrozi
się, należy ostrożnie rozdzielić kawałki ryby, jeśli
były zamrożone w bloku.
Czas w urządzeniu: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna szklana
półka
Po rozmrożeniu należy pozostawić żywność w
temperaturze pokojowej na czas zbliżony do cza‐
su rozmrażania.
Rozmrażanie drobiu
Umieścić żywność do rozmrożenia na odwróco‐
nym talerzu i umieścić talerz w naczyniu, aby
roztopiona woda nie rozlała się w urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas rozmra‐
żania i wielokrotnie obracać. Zabezpieczyć od‐
stające tłuste kawałki, takie jak końcówki udek i
skrzydełek, folią aluminiową.
Czas w urządzeniu: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna szklana
półka
Po rozmrożeniu należy pozostawić żywność w
temperaturze pokojowej na czas zbliżony do cza‐
su rozmrażania.
Rozmrażanie mięsa
Umieścić zamrożone mięso na odwróconym tale‐
rzu i umieścić talerz w naczyniu, aby roztopiona
woda nie rozlała się w urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas rozmra‐
żania i wielokrotnie obracać. Gdy mięso rozmrozi
się, należy ostrożnie rozdzielić kawałki mięsa,
które zostało zamrożone w jeden blok.
Czas w urządzeniu: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna szklana
półka
Po rozmrożeniu należy pozostawić żywność w
temperaturze pokojowej na czas zbliżony do cza‐
su rozmrażania.
Rozmrażanie chleba
Umieścić chleb na ręczniku kuchennym i położyć
na talerzu.
Obracać chleb wielokrotnie podczas rozmraża‐
nia.
Czas w urządzeniu: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna szklana
półka
2
www.electrolux.com
Po rozmrożeniu należy pozostawić żywność w
temperaturze pokojowej na czas zbliżony do cza‐
su rozmrażania.
PIECZENIE/ROZTAPIANIE
Świeże warzywa
Umieścić pokrojone warzywa w naczyniu prze‐
znaczonym do kuchenek mikrofalowych i dodać
około 50 ml wody. Przykryć naczynie (pokrywką
lub folią do kuchenek mikrofalowych).
Obracać warzywa wielokrotnie podczas gotowa‐
nia.
Czas w urządzeniu: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna szklana
półka
Wskazówka: Jeśli warzywa są bardzo chrupiące,
należy ustawić niższą wagę. Jeśli warzywa są za
miękkie, należy ustawić wyższą wagę.
Mrożone warzywa
Umieścić mrożone warzywa w naczyniu przezna‐
czonym do kuchenek mikrofalowych i dodać oko‐
ło 50 ml wody. Przykryć naczynie (pokrywką lub
folią do kuchenek mikrofalowych).
Obracać warzywa wielokrotnie podczas gotowa‐
nia.
Czas w urządzeniu: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna szklana
półka
Wskazówka: Jeśli warzywa są bardzo chrupiące,
należy ustawić niższą wagę. Jeśli warzywa są za
miękkie, należy ustawić wyższą wagę.
Duszenie cebuli
Pociąć cebule na paski i umieścić w naczyniu
przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych z 1
łyżką stołową masła lub oleju. Przykryć naczynie
(pokrywką lub folią do kuchenek mikrofalowych).
Obracać cebule wielokrotnie podczas gotowania.
Czas w urządzeniu: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna szklana
półka
Ziemniaki w mundurkach
Umieścić ziemniaki w naczyniu przeznaczonym
do kuchenek mikrofalowych i dodać około 100 ml
wody. Przykryć naczynie (pokrywką lub folią do
kuchenek mikrofalowych).
Obracać ziemniaki wielokrotnie podczas gotowa‐
nia.
Czas w urządzeniu: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna szklana
półka
Ryż
Umieścić ryż (parzony) w naczyniu przeznaczo‐
nym do kuchenek mikrofalowych i dolać wody w
proporcji 1:2 (czyli 100 g ryżu i 200 ml wody).
Doprawić do smaku. Dodać wiórki masła, spa‐
rzone cebule lub zioła. Przykryć naczynie (po‐
krywką lub folią do kuchenek mikrofalowych).
Obracać ryż wielokrotnie podczas gotowania.
Czas w urządzeniu: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna szklana
półka
Roztapianie czekolady
Pociąć czekoladę na kawałki i umieścić w naczy‐
niu. Przykryć naczynie (pokrywką lub folią do ku‐
chenek mikrofalowych).
Mieszać czekoladę wielokrotnie podczas topie‐
nia.
Czas w urządzeniu: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna szklana
półka
Roztapianie masła
Pociąć masło na kawałki i umieścić w naczyniu.
Przykryć naczynie (pokrywką lub folią do kuche‐
nek mikrofalowych).
Mieszać masło wielokrotnie podczas roztapiania.
Czas w urządzeniu: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna szklana
półka
DRÓB/MIĘSO/RYBA
Skrzydełka kurczaka
Składniki:
1 kg skrzydełek kurczaka
Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
POLSKI 3
•rozmaryn
tymianek
świeżo mielony czarny pieprz
mąka kukurydziana
Sposób przygotowania:
Wymieszać razem olej, sos sojowy, musztardę,
czosnek i zioła. Pokryć marynatą skrzydełka kur‐
czaka i pozostawić do zamarynowania na 2–3
godziny. Następnie oprószyć niewielką ilością
mąki kukurydzianej.
Czas w urządzeniu: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Umieścić na spodzie naczynie przeznaczone do
kuchenek mikrofalowych na skapujący tłuszcz.
Obrócić po 10 minutach.
Kurczak, 2 połówki
Składniki:
1 kg kurczak, przekrojony na pół
•sól
•pieprz
zioła do smaku
olej do polewania
Czas w urządzeniu: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Umieścić na spodzie naczynie przeznaczone do
kuchenek mikrofalowych na skapujący tłuszcz.
Obrócić po 15 minutach.
Roladki ze złocicy
Składniki:
4 filety ze złocicy
sok z połówki cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
100 g rozmrożonych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki białego wina
50 ml śmietany
•1 żółtko
Sposób przygotowania:
Skropić filety sokiem z cytryny i doprawić solą i
pieprzem. Odcisnąć szpinak i doprawić czosn‐
kiem. Nałożyć szpinak na filety i zwinąć je w ro‐
ladki. Ułożyć roladki w nasmarowanym masłem
naczyniu do pieczenia, tak aby cienkie końce fi‐
letów były zawinięte pod spód. Skropić roladki
białym winem.
Wymieszać śmietanę z żółtkiem i lekko doprawić
solą. Polać śmietaną roladki.
Czas w urządzeniu: 17 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Klops z ziołami
Składniki na 4 porcje:
kromki chleba pokrojone na małe kawałki i
zmiękczone niewielką ilością gorącej wody
1 cebula drobno posiekana i podduszona na
małej ilości masła
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
100 g pieczeni cielęcej
•1 jajko
1 łyżeczka soli
•pieprz
papryka
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka liści tymianku
4 plastry bekonu
Sposób przygotowania:
Wymieszać dobrze wszystkie składniki, uformo‐
wać klopsa i włożyć do żaroodpornego naczynia
przeznaczonego do kuchenek mikrofalowych.
Przykryć plastrami bekonu.
Czas w urządzeniu: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Filet rybny w krem. sosie
Składniki na 4 osoby:
400 g filetów z ryby (pstrąg potokowy lub tę
czowy)
20 g oleju do smażenia
250 g cebuli, pokrojonej w krążki
6 łyżek kwaśnej śmietany crème fraîche
sproszkowana papryka, słodka
cytryna
•sól
Sposób przygotowania:
Poddusić cebulę na patelni, aż się zeszkli. Prze
łożyć do formy do zapiekanek wysmarowanej
masłem.
Umyć filety z ryby, skropić cytryną, posolić i
umieścić w formie na krążkach cebuli. Doprawić
śmietanę crème fraîche do smaku papryką i po‐
lać tak przygotowanym sosem filety. Lekko poso‐
lić.
4
www.electrolux.com
Czas w urządzeniu: 12 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Obrócić po upływie połowy czasu pieczenia.
Udka kurczaka
Składniki:
4 udka kurczaka, każde o wadze 250 g
250 g crème fraîche
125 ml śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki pieprzu
250 g pokrojonych pieczarek konserwowych
20 g mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Oczyścić udka kurczaka i umieścić w brytfannie.
Wymieszać razem resztę składników i polać mie‐
szaniną udka kurczaka.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Coq au Vin
Składniki:
1 kurczak
•sól
•pieprz
1 łyżka mąki
50 g sklarowanego masła
500 ml białego wina
500 ml bulionu z kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
1/2 pęczka pietruszki
1 gałązka tymianku
150 g pokrojonego w kostkę boczku
250 g oczyszczonych i pokrojonych na ćwiart‐
ki pieczarek kasztanowatych
12 obranych szalotek
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Oczyścić kurczaka, przyprawić solą i pieprzem,
posypać mąką.
Rozgrzać sklarowane masło w brytfannie usta‐
wionej na ogniu i przyrumienić kurczaka ze
wszystkich stron. Wlać białe wino, bulion z kur‐
czaka i sos sojowy, doprowadzić do wrzenia.
Dodać pietruszkę, tymianek, pokrojony w kostkę
boczek, pieczarki, szalotki i czosnek.
Ponownie doprowadzić do wrzenia, przykryć po‐
krywką i włożyć do piekarnika.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Udziec jagnięcy
Składniki:
2,7 kg udziec jagnięcy
30 ml oliwy z oliwek
•sól
•pieprz
3 ząbki czosnku
1 pęczek świeżego rozmarynu (ewentualnie 1
łyżeczka suszonego)
woda
Sposób przygotowania:
Umyć udziec i osuszyć, natrzeć oliwą z oliwek i
ponacinać. Przyprawić solą i pieprzem. Obrać i
pokroić ząbki czosnku, włożyć razem z gałązka‐
mi rozmarynu w nacięcia.
Umieścić udziec w brytfannie i dodać wodę; dno
powinno być przykryte warstwą o głębokości 10–
15 mm. Obrócić pieczeń po około 30 minutach.
Czas w urządzeniu: 165 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ossobuco
Składniki:
4 łyżki masła do przyrumienienia mięsa
4 plastry giczy cielęcej o grubości ok. 3–4 cm
(cięte w poprzek kości)
4 średnie marchewki pokrojone w drobną
kostkę
4 łodygi selera naciowego pokrojone w drobną
kostkę
1 kg dojrzałych pomidorów, obranych ze skór‐
ki, przepołowionych, z usuniętym rdzeniem i
pokrojonych w kostkę
1 pęczek pietruszki, umytej i grubo posiekanej
4 łyżki masła
2 łyżki mąki na panierkę
6 łyżki oliwy z oliwek
250 ml białego wina
250 ml bulionu mięsnego
3 średniej wielkości cebule, obrane i drobno
posiekane
3 obrane i drobno pokrojone ząbki czosnku
1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki oregano
POLSKI 5
2 liście laurowe
2 goździki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i dusić w nim
warzywa. Wyjąć warzywa z brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć, przyprawić,
a następnie obtoczyć w mące. Otrzepać nadmiar
mąki. Rozgrzać oliwę z oliwek i przyrumienić
plastry giczy na średnim ogniu na kolor złotobrą‐
zowy. Wyjąć mięso i wylać nadmiar oliwy z oli‐
wek z brytfanny.
Do pozostałych w brytfannie soków mięsnych
dodać 250 ml wina, przelać do rondla i postawić
na wolnym ogniu. Dodać 250 ml bulionu mięsne‐
go oraz pietruszkę, tymianek, oregano i pokrojo‐
ne w kostkę pomidory. Przyprawić solą i pie‐
przem. Ponownie doprowadzić do wrzenia.
Włożyć warzywa do brytfanny, na wierzch poło‐
żyć mięso i polać sosem. Przykryć brytfannę po‐
krywką i wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Ryba na parze
Składniki:
400 g ziemniaków
2 pęczki szczypioru
2 ząbki czosnku
1 mała puszka posiekanych pomidorów
(400 g)
4 filety z łososia
sok z cytryny
sól i pieprz
75 ml bulionu warzywnego
50 ml białego wina
1 gałązka świeżego rozmarynu
150 ml wina
1/2 pęczka świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i goto‐
wać w osolonej wodzie przez 25 minut, następ‐
nie odcedzić i pokroić na plasterki.
Szczypior umyć i drobno pokroić. Obrać ząbki
czosnku i pokroić na kawałki. Wymieszać szczy‐
pior i czosnek z posiekanymi pomidorami.
Skropić filety z łososia sokiem z cytryny i pozos‐
tawić na chwilę. Następnie osuszyć i przyprawić
solą i pieprzem.
Wymieszać warzywa z ziemniakami i umieścić w
natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przypra‐
wić, a na wierzch położyć łososia.
Podlać bulionem warzywnym i winem, posypać
rozmarynem i tymiankiem.
Czas w urządzeniu: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Filet rybny
Składniki:
600–700 g filetów z sandacza, łososia lub troci
150 g startego sera
250 ml śmietany
50 g bułki tartej
1 łyżeczka estragonu
posiekana pietruszka
sól i pieprz
cytryna
•masło
Sposób przygotowania:
Skropić filety rybne sokiem z cytryny i pozosta‐
wić na chwilę, następnie zebrać nadmiar soku
papierowym ręcznikiem. Posypać filety z obu
stron solą i pieprzem. Następnie ułożyć filety w
nasmarowanej masłem żaroodpornej formie.
Wymieszać razem starty ser, śmietanę, bułkę
tartą, estragon i posiekaną pietruszkę. Natych‐
miast polać mieszanką filety rybne i położyć na
nich małe kawałki masła.
Czas w urządzeniu: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Filet rybny mrożony
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury piecze‐
nia podano na opakowaniu. Przestrzegać wska‐
zówek producenta.
Królik w musztardzie
Składniki:
2 króliki, każdy o wadze 800 g
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 grubo posiekane cebule
50 g pokrojonego w kostkę boczku
2 łyżki mąki
375 ml bulionu z kurczaka
125 ml białego wina
1 łyżeczka świeżego tymianku
125 ml śmietany
2 łyżki musztardy Dijon
6
www.electrolux.com
Sposób przygotowania:
Pokroić króliki na 8 mniej więcej równych części,
przyprawić solą i pieprzem, a następnie przyru‐
mienić ze wszystkich stron w brytfannie ustawio‐
nej na polu grzejnym.
Wyjąć kawałki królika i podsmażyć cebulę oraz
boczek na złotobrązowy kolor. Posypać mąką i
zamieszać. Mieszając, wlać bulion z kurczaka z
białym winem i tymiankiem. Doprowadzić do
wrzenia.
Dodać śmietanę i musztardę Dijon, włożyć z po‐
wrotem mięso do brytfanny, przykryć pokrywką i
wstawić do urządzenia.
Czas w urządzeniu: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Królik
Składniki:
2 combry zajęcze
6 owoców jałowca (rozgniecionych)
sól i pieprz
30 g stopionego masła
125 ml kwaśnej śmietany
włoszczyzna (marchew, por, seler naciowy,
pietruszka)
Sposób przygotowania:
Natrzeć combry zajęcze rozgniecionymi owoca‐
mi jałowca, solą oraz pieprzem i posmarować
stopionym masłem.
Umieścić combry w brytfannie, polać kwaśną
śmietaną i dodać włoszczyznę.
Czas w urządzeniu: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Pieczona kaczka w pomar.
Składniki:
1 kaczka (1,6–2,0 kg)
•sól
•pieprz
3 obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze, z
których usunięto pestki
1/2 łyżeczki soli
2 pomarańcze na sok
150 ml sherry
Sposób przygotowania:
Oczyścić kaczkę, przyprawić solą oraz pieprzem
i natrzeć skórką pomarańczową.
Nadziać kaczkę pokrojonymi w kostkę, przypra‐
wionymi solą pomarańczami i zaszyć.
Umieścić kaczkę w brytfannie, piersią do dołu.
Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z sher‐
ry i polać kaczkę.
Wstawić kaczkę do piekarnika; po upływie 30 mi‐
nut odwrócić. Rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Czas w urządzeniu: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Nadziewany kurczak
Składniki:
1 kurczak, 1,2 kg (z podrobami)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki papryki
50 g bułki tartej
3–4 łyżki mleka
1 posiekana cebula
1 pęczek posiekanej pietruszki
20 g masła
•1 jajko
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyścić i osuszyć kurczaka. Wymieszać olej,
sól oraz paprykę i natrzeć kurczaka.
Nadzienie: Wymieszać tartą bułkę z mlekiem.
Włożyć posiekaną cebulę, pietruszkę oraz masło
do rondla i poddusić. Drobno posiekać serce,
wątrobę oraz żołądek i dodać jajko. Wymieszać
wszystko razem i przyprawić solą oraz pieprzem.
Umieścić kurczaka (piersią w dół) w brytfannie,
wstawić do piekarnika; po upływie 30 minut od‐
wrócić. Rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Czas w urządzeniu: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Gicz cielęca
Składniki:
1 tylna gicz cielęca 1,5–2 kg
4 plastrów gotowanej szynki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek (280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler naciowy,
pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy. Prze‐
kroić cztery plastry gotowanej szynki na pół i
POLSKI 7
umieścić po jednym kawałku w każdym nacięciu.
Wymieszać razem olej, sól, paprykę oraz bazylię
i rozprowadzić tę mieszankę na giczy. Umieścić
gicz w brytfannie i ułożyć na niej pieczarki. Do‐
dać włoszczyznę i wodę; dno naczynia powinno
być przykryte warstwą o głębokości 10–15 mm.
Obrócić pieczeń po około 30 minutach.
Czas w urządzeniu: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Dzik
Marynata:
1,5 l czerwonego wina
150 g selera (korzeniowego)
•150 g marchwi
2 cebule
5 liści laurowych
5 goździków
2 pęczki włoszczyzny (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i pozosta‐
wić do ostygnięcia.
1,5 kg mięsa z dzika (łopatki)
Zalać mięso marynatą, aż zostanie w pełni
przykryte, i pozostawić na 3 dni.
Składniki do pieczeni:
•sól
•pieprz
włoszczyzna z marynaty
1 mała puszka kurek
Sposób przygotowania:
Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć. Przyprawić
solą oraz pieprzem i przyrumienić ze wszystkich
stron w brytfannie ustawionej na polu grzejnym.
Dodać kurki i część włoszczyzny z marynaty.
Wlać marynatę do brytfanny; dno powinno być
przykryte na wysokość 10–15 mm. Przykryć bryt‐
fannę pokrywką i wstawić do urządzenia.
Czas w urządzeniu: 140 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Kurczak cały
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru 900–2100 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kurczaka w żaroodpornym naczyniu i
przyprawić do smaku. Po upływie około 30 minut
obrócić pieczeń na drugą stronę. Na wyświetla‐
czu pojawi się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń wołowa
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura wew‐
nątrz produktu:
Mięso lekko wypieczone: 48°C
Mięso średnio wypieczone: 65°C
Mięso dobrze wypieczone: 70°C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termosondę
i umieścić mięso w żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru 1000–3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żarood‐
pornym naczyniu. Dodać wodę lub inny płyn; dno
naczynia powinno być przykryte na wysokość
10-20 mm. Przykryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń jagnięca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru 1000–3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żarood‐
pornym naczyniu. Dodać wody lub innego płynu;
dno naczynia powinno być przykryte na wyso‐
kość 10–30 mm. Przykryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń wieprzowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru 1000–3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żarood‐
pornym naczyniu. Dodać wody lub innego płynu;
dno powinno być przykryte na wysokość 20–40
mm.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
8
www.electrolux.com
Pieczeń cielęca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru 1000–3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w żarood‐
pornym naczyniu. Dodać wodę lub inny płyn; dno
naczynia powinno być przykryte na wysokość
10-20 mm. Przykryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Kaczka cała
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru: 1500–3300 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kaczkę w żaroodpornym naczyniu i
przyprawić do smaku. Po upływie około 30 minut
obrócić pieczeń na drugą stronę. Na wyświetla‐
czu pojawi się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Gęś cała
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru: 2300–4700 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić gęś w żaroodpornym naczyniu i przy‐
prawić do smaku. Po upływie około 30 minut ob‐
rócić pieczeń na drugą stronę. Na wyświetlaczu
pojawi się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Indyk cały
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakresu cięża‐
ru: 1700–4700 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić indyka w żaroodpornym naczyniu i
przyprawić do smaku. Po upływie około 30 minut
obrócić pieczeń na drugą stronę. Na wyświetla‐
czu pojawi się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
PLACEK/CASSEROLE/ZAPIEKANKI
Faszerowane pieczarki
Dla 3 osób
Składniki:
6 dużych pieczarek
1 łyżka masła
•sól
•pieprz
sok cytrynowy
1 mały posiekany pomidor odmiany „bawole
serce” (ok. 150 g)
1/2 pęczka posiekanej pietruszki
kilka posiekanych listków bazylii
1 kromka białego chleba, porwana na kawałki
75 g sera Gorgonzola pokrojonego w kostkę
3 łyżki stołowe śmietany
Sposób przygotowania:
Oczyścić pieczarki. Następnie usunąć z nich
nóżki i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i
pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Wymieszać posiekane nóżki pieczarek z pomido‐
rem, pietruszką, bazylią, chlebem, serem Gor‐
gonzola i śmietaną, a następnie doprawić solą i
pieprzem. Napełnić tak przygotowanym nadzie‐
niem kapelusze pieczarek i umieścić je w na‐
smarowanym masłem naczyniu do pieczenia.
Czas w urządzeniu: 15 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Faszerowane ziemniaki
Dla 2 osób
Składniki:
4 duże pomidory, każdy około 300 g
1 mała cukinia, około 80 g
60 g pieczarek
1 szalotka
2 łyżki oleju
100 g ugotowanego ryżu
50 ml bulionu warzywnego
75 g sera Mozzarella
1 łyżka posiekanej pietruszki
•sól
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Odkroić górną część każdego z pomidorów. Wy‐
drążyć łyżeczką miąższ pomidorów, pozostawia‐
jąc ścianki o grubości około 1 cm, a następnie
drobno go posiekać. Przygotować cukinię i po
kroić ją w kostkę. Pokroić pieczarki na plasterki.
Obrać i drobno posiekać szalotkę.
Rozgrzać na patelni olej. Podsmażyć szalotkę.
Dodać cukinię i pieczarki i krótko podsmażyć.
Dodać ryż, posiekany miąższ pomidorów i bu‐
POLSKI 9
lion, a następnie gotować przez 5 minut. Pokroić
ser Mozzarella na drobną kostkę. Dodać ser i
pietruszkę do ryżu i doprawić solą i pieprzem.
Napełnić pomidory ryżem i przykryć odkrojonymi
wcześniej górnymi częściami. Umieścić pomido‐
ry w nasmarowanym masłem naczyniu do pie‐
czenia.
Czas w urządzeniu: 15 minut
Poziom umieszczenia potrawy: dolna szklana
półka
Obrócić po upływie połowy czasu pieczenia.
Szpecle warzywne
Dla 2 osób.
Składniki:
250 g świeżych szpecli
2 średniej wielkości łodygi selera naciowego,
około 100 g
1 duża marchew, około 150 g
1 łyżka masła
50 ml bulionu
100 g serka twarogowego bez dodatków lub z
ziołami (np. Cantadou)
•sól
świeżo mielony czarny pieprz
1/2 pęczka szczypiorku
30 g startego sera, np. Sbrinz lub Parmezan
100 ml śmietany o niskiej zawartości tłuszczu
Sposób przygotowania:
Włożyć szpecle do nasmarowanego masłem na
czynia do pieczenia.
Przygotować i pokroić w kostkę selera i mar‐
chew. Podsmażyć przez chwilę na patelni na
maśle. Dodać bulion, przykryć i dusić warzywa
przez 5 minut. Zdjąć patelnię z ognia. Wymie‐
szać z serkiem twarogowym. Przyprawić warzy‐
wa solą i pieprzem.
Rozprowadzić sos warzywny na szpeclach. Po‐
ciąć szczypiorek nożyczkami i posypać nim po‐
trawę. Następnie posypać ją tartym serem i po‐
lać śmietaną.
Czas w urządzeniu: 12 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Zapiek. z ziemniaków i cukinii
Dla 2 osób.
Składniki:
250 g ziemniaków
200 g cukinii
•sól
świeżo mielony biały pieprz
130 g mieszanego startego sera (np. mie‐
szanki do pizzy)
1 mała puszka anchois (60 g)
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 drobno posiekana szalotka
150 ml tłustej śmietany
świeże zioła (np. bazylia, majeranek, oregano,
tymianek) lub mieszanka przypraw
odrobina oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki i pokroić na cienkie plastry.
Umyć cukinie i dokładnie je osuszyć ręcznikiem
kuchennym. Pokroić na cienkie plastry. Lekko
natłuścić naczynie do pieczenia oliwą z oliwek.
Wymieszać razem plastry ziemniaków i cukinii i
doprawić solą i pieprzem. Wymieszać 100 g se‐
ra, czosnek i szalotkę i ułożyć warstwami z an‐
chois w naczyniu do pieczenia.
Wymieszać śmietanę z pozostałym serem. Do‐
dać drobno posiekane zioła lub mieszankę przy‐
praw. Dokładnie wymieszać i polać potrawę.
Czas w urządzeniu: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Zapiekanka serowa
Dla 3 osób.
Składniki:
8 kromek białego chleba
100 ml białego wina
1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
100 g startego sera (Gruyere lub Alpine)
400 ml mleka
•3 jajka
•sól
świeżo mielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa, świeżo starta
100 g wędzonego boczku, pokrojonego w
kostkę
40 g wiórków masła
1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Przekroić kromki chleba po przekątnej (w obu
kierunkach), aby uzyskać 32 trójkąty. Ułożyć na‐
przemiennie warstwy chleba i krążków cebuli w
płytkim naczyniu do pieczenia. Skropić białym
winem.
Wymieszać ser z mlekiem i jajkami. Doprawić do
smaku i wylać na chleb. Rozłożyć boczek równo‐
miernie na potrawie, a następnie położyć na
wierzchu wiórki masła.
10
www.electrolux.com
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Czas w urządzeniu: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Casserole z porów
Dla 2–3 osób.
Składniki:
500 g porów
250 g twarogu (półtłustego)
50 ml crème fraîche
•1 jajko
50 g startego sera, np. Parmezan
1 ząbek czosnku
•sól
świeżo mielony czarny pieprz
2–3 plastry szynki
1 czubata łyżka tartej bułki
•wiórki masła
Sposób przygotowania:
Pokroić pory na krążki o grubości 1 cm i obgoto‐
wać przez 5 minut w osolonej wodzie. Wylać wo‐
dę i dobrze odsączyć pory. Pokroić szynkę na
paski.
Wymieszać razem twaróg, crème fraîche, jajka i
2/3 sera. Dodać rozgnieciony czosnek i wymie‐
szać. Na koniec dodać pory i szynkę. Przyprawić
solą i pieprzem. Szybko przełożyć do naczynia
do pieczenia nasmarowanego masłem.
Wymieszać pozostały ser z tartą bułką i posypać
potrawę. Na wierzch położyć sporą ilość wiórków
masła.
Czas w urządzeniu: 20 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Nadziewane canneloni
Jako przystawka dla 4 osób.
Jako główne danie dla 2 osób.
Składniki:
1 drobno posiekana cebula
1 łyżeczka margaryny
1 ząbek czosnku
1 opakowanie mrożonych liści szpinaku (300
g)
100 g startego sera
1 puszka pomidorów (400 g)
10 rurek cannelloni (niegotowanych)
przyprawa bulionowa
•sól
biały pieprz
oregano
papryka
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Podsmażyć cebulę na margarynie na patelni.
Dodać mrożony szpinak i co jakiś czas mieszać,
tak aby szpinak się rozmroził. Gotować jeszcze
przez około 5 minut, dodać około 50 g tartego
sera i doprawić białym pieprzem, przyprawą bu‐
lionową, rozgniecionym czosnkiem i gałką musz‐
katołową. Doprowadzić do wrzenia i gotować
przez 3–4 minuty. Napełnić nadzieniem rurki
cannelloni.
Aby przygotować bazę pomidorową, należy wlać
zawartość puszki do długiej formy do pieczenia,
rozgnieść pomidory widelcem i doprawić solą,
białym pieprzem, oregano i papryką.
Ułożyć wypełnione rurki cannelloni na bazie po‐
midorowej i posypać pozostałym serem.
Czas w urządzeniu: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
200 ml mleka
200 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, osu‐
szyć i przyprawić.
Natrzeć ząbkiem czosnku żaroodporną formę do
zapiekanek i wysmarować naczynie odrobiną
masła.
Rozłożyć połowę przyprawionych plastrów ziem‐
niaków w naczyniu i posypać je startym serem.
Ułożyć pozostałe plastry ziemniaków na tej war‐
stwie i posypać resztą sera.
Rozgnieść drugi ząbek czosnku i rozmieszać go
razem z mlekiem i śmietaną. Polać tą mieszanką
ziemniaki i rozłożyć na zapiekance małe kawałki
masła.
Czas w urządzeniu: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Biszkopt
Składniki:
POLSKI 11
•4 jajka
2 łyżki gorącej wody
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
•100 g cukru
•100 g mąki
100 g mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Inne:
okrągła forma do pieczenia o średnicy 28 cm,
czarna, wyłożona pergaminem
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z gorącą
wodą, 50 g cukru, cukrem waniliowym i solą.
Ubić na sztywno białka ze 100 g cukru.
Przesiać przez sito mąkę, mąkę kukurydzianą i
proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać razem białka i żółtka. Po‐
wstałą masę dokładnie wymieszać z mąką. Wło‐
żyć ciasto do formy do pieczenia, wyrównać i
wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Brownies
Składniki:
250 g zwykłej czekolady
•250 g masła
•375 g cukru
2 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
1 szczypta soli
5 łyżek wody
5 jajek
375 g orzechów włoskich
•250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Połamać czekoladę na duże kawałki i roztopić
metodą kąpieli wodnej.
Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym, solą
i wodą, dodać jajka i roztopioną czekoladę.
Orzechy włoskie grubo posiekać, wymieszać z
mąką oraz proszkiem do pieczenia i dodać do
masy czekoladowej.
Głęboką blachę do pieczenia wyłożyć pergami‐
nem, umieścić ciasto na blasze i wyrównać.
Czas w urządzeniu: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Po upieczeniu:
Pozostawić do ostygnięcia, usunąć pergamin i
pokroić ciasto na kwadratowe kawałki.
Chałka maślana
Składniki na ciasto:
750 g mąki
30 g drożdży
400 ml letniego mleka
10 g cukru
15 g soli
•1 jajko
100 g miękkiego masła
Składniki do wykończenia:
1 żółtko
odrobina mleka
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zrobić zagłę‐
bienie. Pokruszyć drożdże i włożyć do wgłębie‐
nia w mące, wymieszać z mlekiem, cukrem i
częścią mąki z obrzeża miski, posypać mąką,
odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż na war‐
stwie mąki na cieście pojawią się pęknięcia.
Do mąki dodać resztę cukru, sól, jajko i masło.
Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne
ciasto drożdżowe.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Podzielić ciasto na trzy równe części i z każdej
części uformować długi, cienki wałek. Spleść trzy
wałki w warkocz, tworząc chałkę.
Następnie przykryć i pozostawić na pół godziny.
Posmarować wierzch chałki mieszanką żółtka i
mleka, a następnie wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Ciasto marchewkowe
Składniki na ciasto:
150 ml oleju słonecznikowego
100 g brązowego cukru
•2 jajka
75 g syropu
175 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g drobno startej marchwi
75 g rodzynek sułtańskich
25 g wiórków kokosowych
12
www.electrolux.com
Składniki na wierzch:
50 g masła
150 g serka twarogowego
40 g cukru kryształu
mielone orzechy laskowe
Inne:
okrągła forma do pieczenia o średnicy 22 cm,
natłuszczona
Sposób przygotowania:
Utrzeć olej słonecznikowy, brązowy cukier, jajka i
syrop. Dodać resztę składników do ciasta i wy‐
mieszać.
Wyłożyć ciasto na natłuszczoną formę do pie‐
czenia.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Po upieczeniu:
Wymieszać masło, serek twarogowy i cukier
kryształ (w razie potrzeby rozcieńczyć odrobiną
mleka).
Po ostygnięciu ciasta wyłożyć na nie masę sero‐
wą i posypać zmielonymi orzechami laskowymi.
Placek serowy
Składniki:
1,5 warstwy oryginalnego kruchego ciasta
szwajcarskiego lub ciasta francuskiego (roz‐
wałkowane w kwadrat)
500 g startego sera
200 ml śmietany
100 ml mleka
•4 jajka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Wyłożyć ciasto na dobrze wysmarowaną tłusz‐
czem blachę do pieczenia. Ponakłuwać całe
ciasto widelcem.
Rozłożyć równomiernie ser na cieście. Wymie‐
szać śmietanę, mleko oraz jajka i dodać sól,
pieprz i gałkę muszkatołową. Jeszcze raz dobrze
wymieszać i polać ser powstałą mieszanką.
Czas w urządzeniu: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Ciasteczka serowe
Składniki:
400 g sera Feta
•2 jajka
3 łyżki posiekanej pietruszki naciowej
czarny pieprz
80 ml oliwy z oliwek
375 g ciasta listkowanego (filo)
Sposób przygotowania:
Wymieszać razem ser Feta, jajka, pietruszkę i
pieprz. Przykryć ciasto listkowane wilgotnym
ręcznikiem, aby nie wysychało. Ułożyć 4 warstwy
ciasta jedna na drugiej, smarując każdą warstwę
oliwą.
Pokroić na 4 paski o długości ok. 7 cm.
Kłaść po 2 kopiaste łyżki mieszanki z serem Feta
na rogu każdego paska i składać go w trójkąt.
Układać odwrócone na blasze do pieczenia i
smarować oliwą.
Czas w urządzeniu: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Chleb wiejski
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
15 g soli
1 małe opakowanie drożdży suszonych
250 ml wody
250 ml mleka
Inne:
wysmarowana tłuszczem lub wyłożona perga‐
minem blacha do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i droż‐
dże suszone do dużej miski.
Wymieszać wodę, mleko oraz sól i dodać do mą‐
ki. Ze wszystkich składników zagnieść elastycz‐
ne ciasto. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż
dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Uformować ciasto w długi bochenek i położyć na
wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej perga‐
minem blasze do pieczenia ciasta.
Pozostawić chleb, aby wyrósł jeszcze o połowę
swojej wielkości. Przed upieczeniem posypać
odrobiną mąki.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Biszkopt cytrynowy
Składniki na ciasto:
250 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
•4 jajka
POLSKI 13
•150 g mąki
150 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 2 cytryn
Składniki do polewy:
125 ml soku cytrynowego
100 g cukru pudru
Inne:
Kwadratowa forma do pieczenia o długości 30
cm
margaryna do natłuszczenia formy
bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, skórkę z cytryny,
cukier waniliowy i sól na puszystą masę. Następ‐
nie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać na
puszystą masę.
Dodać do masy proszek do pieczenia wymiesza‐
ny z mąką i mąką kukurydzianą i wymieszać.
Włożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej tartą
bułką formy do pieczenia, wygładzić i wstawić do
piekarnika.
Po upieczeniu wymieszać sok cytrynowy z cu‐
krem pudrem. Wyłożyć upieczone ciasto na folię
aluminiową.
Zawinąć folię na brzegach ciasta do góry w taki
sposób, aby polewa nie wyciekła. Nakłuć ciasto
drewnianym patyczkiem i rozprowadzić polewę
pędzlem. Poczekać, aż polewa lekko wsiąknie w
ciasto.
Czas w urządzeniu: 75 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Babeczki
Składniki:
•150 g masła
•150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
starta skórka z jednej niewoskowanej cytryny
•2 jajka
•50 ml mleka
25 g mąki kukurydzianej
•225 g mąki
10 g proszku do pieczenia
1 słoik wiśni (375 g)
225 g wiórków czekoladowych
Inne:
foremki papierowe o średnicy ok. 7 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć na puszystą masę masło, cukier, cukier
waniliowy, sól i skórkę z jednej niewoskowanej
cytryny. Dodać jajka i śmietanę.
Wymieszać mąkę kukurydzianą, mąkę oraz pro‐
szek do pieczenia i dodać do ciasta z mlekiem.
Odcedzić wiśnie i dodać do ciasta razem z wiór‐
kami czekoladowymi.
Włożyć ciasto do papierowych foremek, postawić
je na blasze do pieczenia i wstawić do piekarni‐
ka.
Czas w urządzeniu: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Tarta cebulowa
Składniki na ciasto:
300 g mąki
20 g drożdży
125 ml letniego mleka
•1 jajko
50 g masła
3 g soli
Składniki na wierzch:
750 g cebuli
250 g boczku
•3 jajka
250 g crème fraîche
125 ml mleka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zrobić zagłę‐
bienie.
Drożdże pokroić, umieścić w zagłębieniu, wymie‐
szać z mlekiem i odrobiną mąki z obrzeża. Posy‐
pać mąką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu, aż na warstwie mąki pojawią się pęknię
cia.
Dodać jajko i masło na brzeg mąki. Ze wszyst‐
kich składników zagnieść elastyczne ciasto droż‐
dżowe.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie obrać cebulę, przekroić na
ćwiartki i drobno pokroić w cienkie plastry.
Boczek pokroić w kostkę, gotować na wolnym
ogniu z cebulą i pozostawić do ostygnięcia.
Rozwałkować ciasto i umieścić na wysmarowa‐
nej tłuszczem blasze, ponakłuwać spód widel‐
cem i unieść krawędzie. Ponownie pozostawić
do wyrośnięcia.
Wymieszać jajka, śmietanę crème fraîche, mle‐
ko, sól i pieprz. Rozprowadzić wystudzoną cebu‐
14
www.electrolux.com
lę z boczkiem na spodzie z ciasta. Dodać wymie‐
szane składniki. Wymieszać wszystko, wyłożyć
na spód z ciasta i wyrównać.
Czas w urządzeniu: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Zapiekanka z makaronu
Składniki:
•1 litr wody
•sól
250 g tagliatelle
250 g szynki gotowanej
20 g masła
1 pęczek pietruszki
1 cebula
•100 g masła
•1 jajko
250 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
50 g startego sera parmezan
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z odrobiną soli. Do wrzącej
osolonej wody wrzucić tagliatelle i gotować przez
ok. 12 minut. Następnie odcedzić.
Pokroić szynkę w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło.
Pietruszkę posiekać, cebulę obrać i także posie‐
kać. Poddusić na patelni.
Wysmarować formę do zapiekanek odrobiną
masła. Wymieszać tagliatelle, szynkę oraz du
szoną pietruszkę i cebulę. Wyłożyć do formy.
Wymieszać jajka z mlekiem, przyprawić solą,
pieprzem oraz gałką muszkatołową i polać tą
mieszanką makaron. Następnie posypać zapie‐
kankę Parmezanem.
Czas w urządzeniu: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Pizza
Składniki na ciasto:
14 g drożdży
200 ml wody
•300 g mąki
•3 g soli
1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
1/2 małej puszki posiekanych pomidorów
200 g startego sera
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera Feta
oregano
Inne:
wysmarowana tłuszczem blacha do pieczenia
ciasta
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić w letniej
wodzie. Wymieszać sól z mąką i dodać wraz z
olejem do drożdży w misce.
Zagniatać składniki tak długo, aż ciasto nabierze
elastyczności i przestanie przyklejać się do mi‐
ski. Następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce,
aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Rozwałkować ciasto i ułożyć na wysmarowanej
tłuszczem blasze do pieczenia ciasta. Ponakłu‐
wać spód widelcem.
Porozkładać kolejno składniki na spodzie w pod‐
anej kolejności.
Czas w urządzeniu: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Quiche Lorraine
Składniki na ciasto:
200 g mąki
•2 jajka
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego boczku
•2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Inne:
czarna forma do pieczenia o średnicy 28 cm,
wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy w mis‐
ce i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić ciasto na
kilka godzin do lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i włożyć do wy‐
smarowanej tłuszczem czarnej formy do piecze‐
nia. Ponakłuwać spód widelcem.
Rozłożyć boczek na cieście.
Na polewę zmieszać ze sobą jajka, kwaśną
śmietanę i przyprawy. Następnie dodać ser.
Wylać polewę na boczek.
POLSKI 15
Czas w urządzeniu: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Kołacz
Składniki na ciasto:
•500 g mąki
1 małe opakowanie drożdży suszonych (około
8 g)
80 g cukru pudru
•150 g masła
•3 jajka
2 płaskie łyżeczki soli
150 ml letniego mleka
70 g rodzynek (namaczanych wcześniej przez
godzinę w 20 ml wiśniówki)
Składniki do wykończenia:
50 g całych łuskanych migdałów
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce mąkę, drożdże suszone, cu‐
kier puder, masło, jajka, sól oraz mleko i za‐
gnieść gładkie ciasto drożdżowe. Przykryć ciasto
w misce i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzi‐
nę.
Do ciasta dodać namoczone rodzynki i zagnieść
ręcznie.
Do każdego wgłębienia w natłuszczonej i posy‐
panej mąką formie do babki włożyć migdały.
Uformować wałek z ciasta i umieścić w formie do
babki. Przykryć i ponownie pozostawić do wyroś‐
nięcia na 45 minut.
Czas w urządzeniu: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Słodka tarta
Składniki:
2 warstwy oryginalnego kruchego ciasta
szwajcarskiego lub ciasta francuskiego (roz‐
wałkowane w kwadrat)
50 g mielonych orzechów laskowych
1,2 kg jabłek
•3 jajka
300 ml śmietany
70 g cukru
Sposób przygotowania:
Położyć ciasto na dobrze natłuszczonej blasze
do pieczenia i ponakłuwać spód widelcem. Na
cieście położyć równą warstwę orzechów lasko‐
wych. Jabłka obrać, usunąć rdzenie, pokroić na
12 plastrów. Plastry ułożyć równo na cieście. Do‐
brze wymieszać jajka, śmietanę, cukier oraz cu‐
kier waniliowy i wyłożyć masę na jabłka.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Biały chleb
Składniki:
1000 g mąki
1 kostka świeżych drożdży lub 2 opakowania
drożdży suszonych
650 ml mleka
15 g soli
Inne:
wysmarowana tłuszczem lub wyłożona perga‐
minem blacha do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski. Rozpuścić
drożdże w letnim mleku i dodać do mąki. Ze
wszystkich składników zagnieść elastyczne cias‐
to. Zależnie od właściwości mąki może być ko‐
nieczne dolanie niewielkiej ilości mleka w celu
uzyskania ciasta o odpowiedniej konsystencji.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż dwukrotnie
zwiększy swoją objętość.
Rozdzielić ciasto na dwie części, uformować dwa
długie bochenki i położyć je na blasze do piecze‐
nia ciasta wysmarowanej tłuszczem lub wyłożo‐
nej papierem do pieczenia.
Pozostawić chleb, aby wyrósł jeszcze o połowę
swojej wielkości.
Przed upieczeniem posypać bochenki niewielką
ilością mąki i wykonać ostrym nożem 3–4 ukośne
nacięcia o głębokości co najmniej 1 cm.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Chałka drożdżowa
Składniki na ciasto:
650 g mąki
20 g drożdży
200 ml mleka
40 g cukru
5 g soli
5 żółtek
200 g miękkiego masła
Składniki do nadzienia:
250 g posiekanych orzechów włoskich
20 g bułki tartej
1 łyżeczka mielonego imbiru
16
www.electrolux.com
•50 ml mleka
60 g miodu
30 g stopionego masła
•20 ml rumu
Składniki do wykończenia:
•1 żółtko
odrobina mleka
50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zrobić zagłę‐
bienie. Pokruszyć drożdże i włożyć do wgłębie‐
nia w mące, wymieszać z mlekiem, odrobiną cu‐
kru i częścią mąki z obrzeża miski, posypać mą‐
ką, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż na
warstwie mąki na cieście pojawią się pęknięcia.
Wysypać pozostały cukier na mąkę na obrzeżu.
Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne
ciasto drożdżowe. Pozostawić ciasto do wyroś‐
nięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją obję‐
tość.
Wymieszać wszystkie składniki nadzienia. Po‐
dzielić ciasto na trzy równe części i rozwałkować
na podłużne prostokąty. Nanieść jedną trzecią
nadzienia na każdą warstwę rozwałkowanego
ciasta, a następnie zrolować ciasto.
Uformować chałkę z trzech kawałków ciasta. Po‐
smarować wierzch chałki mieszanką żółtka i mle‐
ka, a następnie posypać całość płatkami migda‐
łów.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Ciasto migdałowe
Składniki na ciasto:
5 jajek
•200 g cukru
100 g marcepanu
200 ml oliwy z oliwek
•450 g mąki
1 łyżka cynamonu
1 opakowanie proszku do pieczenia (około
15 g)
50 g posiekanych orzechów pistacjowych
125 g mielonych migdałów
300 ml mleka
Składniki na wierzch:
200 g dżemu morelowego
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorącej wody
płatki migdałowe
Inne:
forma do pieczenia o średnicy 28 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć jajka, cukier i marcepan na puszystą ma‐
sę, mieszając przez 5 minut. Następnie powoli
dodać do masy jajecznej oliwę z oliwek.
Przesiać przez sito mąkę, cynamon oraz proszek
do pieczenia i wymieszać, następnie dodać do
mąki posiekane orzechy pistacjowe i mielone
migdały. Dodać mąkę z mlekiem do ciasta i wy‐
mieszać.
Wyłożyć na formę posypaną bułką tartą na dnie.
Czas w urządzeniu: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Po upieczeniu:
Podgrzać dżem morelowy i posmarować nim
ciasto za pomocą pędzla; pozostawić do ostyg‐
nięcia. Wymieszać cukier puder z cynamonem i
gorącą wodą; następnie rozprowadzić na cieście.
Następnie od razu posypać powierzchnię ciasta
płatkami migdałowymi.
Szarlotka mrożona
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury piecze‐
nia podano na opakowaniu. Przestrzegać wska‐
zówek producenta.
Chleb/bułki
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury piecze‐
nia podano na opakowaniu. Przestrzegać wska‐
zówek producenta.
Chleb/bułki mrożone
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury piecze‐
nia podano na opakowaniu. Przestrzegać wska‐
zówek producenta.
Casserole z wołowiną
Składniki:
600 g wołowiny
sól i pieprz
•mąka
10 g masła
1 cebula
330 ml ciemnego piwa
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki pasty pomidorowej
POLSKI 17
500 ml bulionu wołowego
Sposób przygotowania:
Pokroić wołowinę w kostkę, przyprawić solą oraz
pieprzem i posypać odrobiną mąki.
Rozgrzać masło na patelni i przyrumienić kawałki
mięsa. Następnie włożyć je do formy do zapieka‐
nek.
Cebulę obrać, drobno posiekać i lekko podsma‐
żyć w niewielkiej ilości masła, a następnie poło‐
żyć na warstwie mięsa.
Wymieszać ciemne piwo, brązowy cukier, prze‐
cier pomidorowy i bulion wołowy, wylać na patel‐
nię i doprowadzić do wrzenia. Następnie polać tą
mieszanką mięso (powinno być przykryte).
Przykryć i wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Sernik
Składniki na ciasto:
•150 g mąki
70 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
•1 jajko
70 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
3 białka
50 g rodzynek
2 łyżki rumu
750 g chudego twarogu
•3 żółtka
•200 g cukru
sok z jednej cytryny
200 g crème fraîche
1 opakowanie budyniu w proszku o smaku
waniliowym (40 g lub odpowiednia ilość prosz‐
ku do przygotowania deseru z 500 ml mleka)
Inne:
czarna okrągła forma do pieczenia o średnicy
26 cm, natłuszczona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski. Dodać resztę składni‐
ków i wymieszać ręcznym mikserem. Następnie
odstawić ciasto na 2 godziny do lodówki.
Mniej więcej 2/3 ciasta ułożyć na natłuszczonym
spodzie formy do ciasta i ponakłuwać w wielu
miejscach widelcem.
Z pozostałego ciasta uformować brzeg o wyso‐
kości około 3 cm.
Ubić białka na sztywno za pomocą miksera.
Opłukać rodzynki, dokładnie odsączyć, skropić
rumem i odstawić, aby dobrze nasiąkły.
Dodać do miski chudy twaróg, żółtka, cukier, sok
z cytryny, śmietanę crème fraîche i budyń w
proszku, a następnie dobrze wszystko wymie‐
szać.
Na końcu dokładnie wymieszać ubite białka i ro‐
dzynki z masą twarogową.
Czas w urządzeniu: 85 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Frytki
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury piecze‐
nia podano na opakowaniu. Przestrzegać wska‐
zówek producenta.
Ciasto owocowe
Składniki:
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
•3 jajka
300 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia (około
8 g)
125 g porzeczek
125 g rodzynek
60 g posiekanych migdałów
60 g kandyzowanej skórki cytrynowej lub po‐
marańczowej
60 g posiekanych kandyzowanych wiśni
70 g całych zblanszowanych migdałów
Inne:
czarna okrągła forma do pieczenia o średnicy
24 cm
margaryna do natłuszczenia formy
bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, cukier waniliowy i
sól na puszystą masę. Następnie dodawać po
jednym jajku i dalej ucierać na puszystą masę.
Dodać do masy proszek do pieczenia wymiesza‐
ny z mąką, a następnie wymieszać.
Dodać owoce i wymieszać.
Przełożyć ciasto do przygotowanej formy i roz‐
prowadzić w taki sposób, aby środek był nieco
wklęsły w stosunku do krawędzi. Udekorow
krawędzie i środek ciasta całymi zblanszowany‐
mi migdałami. Umieścić ciasto w piekarniku.
Czas w urządzeniu: 100 minut
18
www.electrolux.com
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Tarta owocowa
Składniki na ciasto:
•200 g mąki
1 szczypta soli
•125 g masła
•1 jajko
50 g cukru
50 ml zimnej wody
Składniki do nadzienia:
owoce sezonowe (400 g jabłek, brzoskwiń,
wiśni itp.)
90 g mielonych migdałów
•2 jajka
•100 g cukru
90 g miękkiego masła
Inne:
forma do quiche o średnicy 28 cm, natłusz‐
czona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, dodać sól oraz małe ka‐
wałki masła i wymieszać. Następnie dodać jajko,
cukier oraz zimną wodę i zagnieść ciasto.
Schłodzić ciasto, pozostawiając na 2 godziny w
lodówce. Rozwałkować schłodzone ciasto i wyło‐
żyć na natłuszczoną formę do quiche, ponakłu‐
wać widelcem. Owoce oczyścić, usunąć rdzenie i
pestki. Małe kawałki lub plasterki owoców ułożyć
na cieście. Utrzeć w misce mielone migdały, jaj‐
ka, cukier i miękkie masło. Wyłożyć powstałą
masę na owoce i wyrównać.
Czas w urządzeniu: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Zapiekane mięso i ziemniaki
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury piecze‐
nia podano na opakowaniu. Przestrzegać wska‐
zówek producenta.
Lasagne
Składniki na sos mięsny:
100 g przerośniętego boczku
1 cebula
1 marchew
100 g selera naciowego
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-
wieprzowego)
100 ml bulionu mięsnego
1 mała puszka posiekanych pomidorów (ok.
400 g)
oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
3 łyżki masła
250 g zielonych płatów lasagne
50 g startego sera Parmezan
50 g startego miękkiego sera
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i chrzą‐
stki, pokroić w drobną kostkę. Obrać cebulę i
marchew, umyć seler, wszystkie jarzyny pokroić
w drobną kostkę.
W naczyniu żaroodpornym podgrzać oliwę, pod‐
smażyć boczek i pokrojone w kostkę warzywa,
stale wszystko mieszając.
Dodawać stopniowo mielone mięso, stale przy
tym wszystko mieszając, usmażyć do kruchości i
zalać bulionem mięsnym. Przyprawić sos mięsny
pastą pomidorową, ziołami, solą i pieprzem, go‐
tować pod przykryciem na słabym ogniu przez
około 30 minut.
W międzyczasie przygotować sos beszamelowy:
roztopić masło w rondelku, dodać mąkę i pod‐
smażyć na złocisty kolor, stale mieszając. Dole‐
wać stopniowo mleko, nie przestając mieszać.
Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatoło
wą. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu
bez przykrycia.
Wysmarować dużą prostokątną formę do zapie‐
kanek 1 łyżką masła. Ułożyć naprzemiennie war‐
stwami płatki makaronu, sos mięsny, sos besza‐
melowy i mieszankę serów. Na wierzchu powin‐
na znaleźć się warstwa sosu beszamelowego
posypanego serem. Pozostałe masło ułożyć w
drobnych płatkach na wierzchu potrawy.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Lasagne/cannelloni mroż.
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury piecze‐
nia podano na opakowaniu. Przestrzegać wska‐
zówek producenta.
POLSKI 19
Moussaka (10 porcji)
Składniki:
1 posiekana cebula
oliwa z oliwek
1,5 kg mięsa mielonego
1 puszka posiekanych pomidorów (400 g)
50 g startego sera
4 łyżeczki tartej bułki
sól i pieprz
cynamon
1 kg ziemniaków
1,5 kg bakłażanów
masło do smażenia
Składniki na sos beszamelowy:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
150 g startego sera
4 łyżki bułki tartej
50 g masła
Sposób przygotowania:
Zeszklić posiekaną cebulę na odrobinie oliwy z
oliwek, a następnie dodać mięso mielone i prze‐
smażyć, mieszając.
Dodać posiekane pomidory, starty ser ementaler
i tartą bułkę, dobrze wymieszać i doprowadzić do
wrzenia. Następnie przyprawić solą, pieprzem
oraz cynamonem i zdjąć z ognia.
Obrać i pokroić ziemniaki na plastry o grubości
1 cm; umyć i pokroić bakłażany na plastry o gru‐
bości 1 cm.
Osuszyć wszystkie plastry papierowym ręczni‐
kiem. Przyrumienić na patelni na dużej ilości
masła.
W międzyczasie przygotować sos beszamelowy:
roztopić masło w rondelku, dodać mąkę i pod‐
smażyć na złocisty kolor, stale mieszając. Dole‐
wać stopniowo mleko, nie przestając mieszać.
Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatoło‐
wą. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu
bez przykrycia.
Ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki na dnie wy‐
smarowanej tłuszczem formy do zapiekanek i
posypać odrobiną startego sera. Na wierzchu po‐
łożyć warstwę bakłażanów. Na tej warstwie poło‐
żyć część mięsnej masy. Polać sosem beszame‐
lowym.
Następnie położyć kolejną warstwę ziemniaków,
potem znowu bakłażany i mięso. Na wierzchu
powinna znaleźć się warstwa sosu beszamelo‐
wego. Posypać resztą sera i tartą bułką. Polać
roztopionym masłem.
Czas w urządzeniu: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Pizza American mrożona
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury piecze‐
nia podano na opakowaniu. Przestrzegać wska‐
zówek producenta.
Pizza chłodna
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury piecze‐
nia podano na opakowaniu. Przestrzegać wska‐
zówek producenta.
Pizza mrożona
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury piecze‐
nia podano na opakowaniu. Przestrzegać wska‐
zówek producenta.
Pizza Snacks mrożone
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury piecze‐
nia podano na opakowaniu. Przestrzegać wska‐
zówek producenta.
Pierogi (30 małych sztuk)
Składniki na ciasto:
250 g mąki z pszenicy orkisz
250 g masła
250 g chudego twarogu
•sól
Składniki do nadzienia:
1 główka białej kapusty (400 g)
50 g boczku
2 łyżki sklarowanego masła
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
3 łyżki kwaśnej śmietany
•2 jajka
Inne:
blacha do pieczenia wyłożona pergaminem
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto z mąki, masła, twarogu i odrobi‐
ny soli. Włożyć ciasto do lodówki.
Białą kapustę pokroić w cienkie paski. Boczek
pokroić w kostkę i podsmażyć na sklarowanym
maśle. Dodać kapustę i podsmażyć, aż zmięk‐
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EVY7800AAX Recipe book

Typ
Recipe book