AEG KR8403021M Recipe book

Typ
Recipe book

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL Książka kucharska
Kuchenka mikrofalowa
1. PROGRAMY AUTOMATYCZNE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
1.1 Programy automatyczne
Programy automatyczne oferują
optymalne ustawienia dla każdego
rodzaju mięsa oraz innych potraw.
Automatyczne przepisy (menu:
Gotowanie wspomagane) – Funkcja
wykorzystuje wcześniej zdefiniowane
wartości dla potrawy. Przygotować
potrawę zgodnie z przepisem z tej
książki.
1.2 Kategorie
W menu Gotowanie wspomagane
potrawy podzielono na kilka kategorii:
Rozmrażanie
Pieczenie/roztapianie
Drób/mięso/ryba
Placek/casserole/zapiek.
Desery
2. ROZMRAŻANIE
2.1 Rozmrażanie ryb
Położyć zamrożoną rybę na odwróconym
talerzu i umieścić talerz w naczyniu, aby
roztopiona woda nie rozlała się w
urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas
rozmrażania i wielokrotnie obracać. Gdy
ryba rozmrozi się, należy ostrożnie
rozdzielić kawałki ryby, jeśli były
zamrożone w bloku.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po rozmrożeniu należy pozostawić
żywność w temperaturze pokojowej na
czas zbliżony do czasu rozmrażania.
2.2 Rozmrażanie drobiu
Umieścić żywność do rozmrożenia na
odwróconym talerzu i umieścić talerz w
naczyniu, aby roztopiona woda nie
rozlała się w urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas
rozmrażania i wielokrotnie obracać.
Zabezpieczyć odstające tłuste kawałki,
takie jak końcówki udek i skrzydełek,
folią aluminiową.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po rozmrożeniu należy pozostawić
żywność w temperaturze pokojowej na
czas zbliżony do czasu rozmrażania.
2.3 Rozmrażanie mięsa
Umieścić zamrożone mięso na
odwróconym talerzu i umieścić talerz w
naczyniu, aby roztopiona woda nie
rozlała się w urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas
rozmrażania i wielokrotnie obracać. Gdy
mięso rozmrozi się, należy ostrożnie
rozdzielić kawałki mięsa, które zostało
zamrożone w jeden blok.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po rozmrożeniu należy pozostawić
żywność w temperaturze pokojowej na
czas zbliżony do czasu rozmrażania.
2.4 Rozmrażanie chleba
Umieścić chleb na ręczniku kuchennym i
położyć na talerzu.
Obracać chleb wielokrotnie podczas
rozmrażania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po rozmrożeniu należy pozostawić
żywność w temperaturze pokojowej na
czas zbliżony do czasu rozmrażania.
www.aeg.com2
3. ROZMRAŻANIE
3.1 Rozmrażanie ryb
Położyć zamrożoną rybę na odwróconym
talerzu i umieścić talerz w naczyniu, aby
roztopiona woda nie rozlała się w
urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas
rozmrażania i wielokrotnie obracać. Gdy
ryba rozmrozi się, należy ostrożnie
rozdzielić kawałki ryby, jeśli były
zamrożone w bloku.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po rozmrożeniu należy pozostawić
żywność w temperaturze pokojowej na
czas zbliżony do czasu rozmrażania.
3.2 Rozmrażanie drobiu
Umieścić żywność do rozmrożenia na
odwróconym talerzu i umieścić talerz w
naczyniu, aby roztopiona woda nie
rozlała się w urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas
rozmrażania i wielokrotnie obracać.
Zabezpieczyć odstające tłuste kawałki,
takie jak końcówki udek i skrzydełek,
folią aluminiową.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po rozmrożeniu należy pozostawić
żywność w temperaturze pokojowej na
czas zbliżony do czasu rozmrażania.
3.3 Rozmrażanie mięsa
Umieścić zamrożone mięso na
odwróconym talerzu i umieścić talerz w
naczyniu, aby roztopiona woda nie
rozlała się w urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas
rozmrażania i wielokrotnie obracać. Gdy
mięso rozmrozi się, należy ostrożnie
rozdzielić kawałki mięsa, które zostało
zamrożone w jeden blok.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po rozmrożeniu należy pozostawić
żywność w temperaturze pokojowej na
czas zbliżony do czasu rozmrażania.
3.4 Rozmrażanie chleba
Umieścić chleb na ręczniku kuchennym i
położyć na talerzu.
Obracać chleb wielokrotnie podczas
rozmrażania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po rozmrożeniu należy pozostawić
żywność w temperaturze pokojowej na
czas zbliżony do czasu rozmrażania.
4. PIECZENIE/ROZTAPIANIE
4.1 Świeże warzywa
Umieścić pokrojone warzywa w naczyniu
przeznaczonym do kuchenek
mikrofalowych i dodać około 50 ml wody.
Przykryć naczynie (pokrywką lub folią do
kuchenek mikrofalowych).
Obracać warzywa wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Wskazówka: Jeśli warzywa są bardzo
chrupiące, należy ustawić mniejszy
ciężar. Jeśli warzywa są za miękkie,
należy ustawić większy ciężar.
4.2 Mrożone warzywa
Umieścić mrożone warzywa w naczyniu
przeznaczonym do kuchenek
mikrofalowych i dodać około 50 ml wody.
Przykryć naczynie (pokrywką lub folią do
kuchenek mikrofalowych).
Obracać warzywa wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Wskazówka: Jeśli warzywa są bardzo
chrupiące, należy ustawić mniejszy
ciężar. Jeśli warzywa są za miękkie,
należy ustawić większy ciężar.
POLSKI 3
4.3 Duszenie cebuli
Pociąć cebule na paski i umieścić w
naczyniu przeznaczonym do kuchenek
mikrofalowych z 1 łyżką stołową masła
lub oleju. Przykryć naczynie (pokrywką
lub folią do kuchenek mikrofalowych).
Obracać warzywa wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.4 Ziemniaki w mundurkach
Umieścić ziemniaki w naczyniu
przeznaczonym do kuchenek
mikrofalowych i dodać około 100 ml
wody. Przykryć naczynie (pokrywką lub
folią do kuchenek mikrofalowych).
Obracać ziemniaki wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.5 Ryż
Umieścić ryż (parzony) w naczyniu
przeznaczonym do kuchenek
mikrofalowych i dolać wody w proporcji
1:2 (czyli 100 g ryżu i 200 ml wody).
Doprawić do smaku. Dodać wiórki masła,
sparzone cebule lub zioła. Przykryć
naczynie (pokrywką lub folią do
kuchenek mikrofalowych).
Obracać ryż wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.6 Roztapianie czekolady
Pociąć czekoladę na kawałki i umieścić
w naczyniu. Przykryć naczynie
(pokrywką lub folią do kuchenek
mikrofalowych).
Mieszać czekoladę wielokrotnie podczas
topienia.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.7 Roztapianie masła
Pokroić masło na kawałki i umieścić w
naczyniu. Przykryć naczynie (pokrywką
lub folią do kuchenek mikrofalowych).
Mieszać masło wielokrotnie podczas
roztapiania.
Czas pieczenia: zależnie od ciężaru
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5. DRÓB/MIĘSO/RYBA
5.1 Skrzydełka kurczaka
Składniki:
1 kg skrzydełek kurczaka
Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
rozmaryn
tymianek
świeżo mielony czarny pieprz
mąka kukurydziana
Sposób przygotowania:
Wymieszać razem olej, sos sojowy,
musztardę, czosnek i zioła. Pokryć
marynatą skrzydełka kurczaka i
pozostawić do zamarynowania na 2 - 3
godziny. Następnie oprószyć niewielką
ilością mąki kukurydzianej.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Umieścić na spodzie naczynie
przeznaczone do kuchenek
mikrofalowych na skapujący tłuszcz.
Obrócić po 10 minutach.
5.2 Kurczak, 2 połówki
Składniki:
1 kg kurczak, przekrojony na pół
sól
pieprz
zioła do smaku
olej do polewania
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Umieścić na spodzie naczynie
przeznaczone do kuchenek
mikrofalowych na skapujący tłuszcz.
www.aeg.com4
Obrócić po 15 minutach.
5.3 Klops z ziołami
Składniki na 4 porcje:
kromki chleba pokrojone na małe
kawałki i zmiękczone niewielką ilością
gorącej wody
1 cebula drobno posiekana i
podduszona na małej ilości masła
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
100 g pieczeni cielęcej
1 jajko
1 łyżeczka soli
pieprz
papryka
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka drobno posiekanego
rozmarynu
1 łyżeczka liści tymianku
4 plastry bekonu
Sposób przygotowania:
Wymieszać dobrze wszystkie składniki,
uformować klopsa i włożyć do
żaroodpornego naczynia
przeznaczonego do kuchenek
mikrofalowych. Przykryć plastrami
bekonu.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
5.4 Filet rybny w krem. sosie
Składniki na 4 osoby:
400 g filetów z ryby (pstrąg potokowy
lub tęczowy)
20 g oleju do smażenia
250 g cebuli, pokrojonej w krążki
6 łyżek kwaśnej śmietany crème
fraîche
sproszkowana papryka, słodka
cytryna
sól
Sposób przygotowania:
Poddusić cebulę na patelni, aż się
zeszkli. Przełożyć do formy do
zapiekanek wysmarowanej masłem.
Umyć filety z ryby, skropić cytryną,
posolić i umieścić w formie na krążkach
cebuli. Doprawić śmietanę crème fraîche
do smaku papryką i polać tak
przygotowanym sosem filety. Lekko
posolić.
Czas pieczenia: 12 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Obrócić po upływie połowy czasu
pieczenia.
5.5 Roladki ze złocicy
Składniki:
4 filety ze złocicy
sok z połówki cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
100 g rozmrożonych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki białego wina
50 ml śmietany
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Skropić filety sokiem z cytryny i doprawić
solą i pieprzem. Odcisnąć szpinak i
doprawić czosnkiem. Nałożyć szpinak na
filety i zwinąć je w roladki. Ułożyć roladki
w nasmarowanym masłem naczyniu do
pieczenia, tak aby cienkie końce filetów
były zawinięte pod spód. Skropić roladki
białym winem.
Wymieszać śmietanę z żółtkiem i lekko
doprawić solą. Polać śmietaną roladki.
Czas pieczenia: 17 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
6. PLACEK/CASSEROLE/ZAPIEK.
6.1 Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki
muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
200 ml mleka
200 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki, pokroić na cienkie
plastry, osuszyć i przyprawić.
POLSKI 5
Natrzeć ząbkiem czosnku żaroodporną
formę do zapiekanek i wysmarować
naczynie odrobiną masła.
Rozłożyć połowę przyprawionych
plastrów ziemniaków w naczyniu i
posypać je startym serem. Ułożyć
pozostałe plastry ziemniaków na tej
warstwie i posypać resztą sera.
Rozgnieść drugi ząbek czosnku i
rozmieszać go razem z mlekiem i
śmietaną. Polać tą mieszanką ziemniaki i
rozłożyć na zapiekance małe kawałki
masła.
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.2 Zapiekanka z cykorii
Składniki:
8 średnich cykorii
8 plastrów gotowanej szynki
30 g masła
1,5 łyżki mąki
150 ml bulionu warzywnego (z cykorii)
5 łyżek mleka
100 g startego sera
Sposób przygotowania:
Przepołowić cykorie i usunąć gorzki
rdzeń. Umyć je dokładnie i gotować
przez 15 minut we wrzącej wodzie.
Wyjąć połówki cykorii z wody, odświeżyć
w zimnej wodzie i złożyć z powrotem w
całość. Następnie owinąć każdą cykorię
plastrem szynki i włożyć do
wysmarowanej tłuszczem formy do
zapiekanek.
Stopić masło i dodać mąkę. Krótko
podsmażyć i dolać bulion warzywny oraz
mleko. Doprowadzić do wrzenia.
Dodać do sosu 50 g sera i wymieszać.
Polać sosem cykorie. Posypać
zapiekankę resztą sera.
Czas pieczenia: 19 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.3 Nadziewane canneloni
Jako przystawka dla 4 osób
Jako główne danie dla 2 osób
Składniki:
1 drobno posiekana cebula
1 łyżeczka margaryny
1 ząbek czosnku
1 opakowanie mrożonych liści
szpinaku (300 g)
100 g startego sera
1 puszka pomidorów (400 g)
10 rurek cannelloni (niegotowanych)
przyprawa bulionowa
sól
biały pieprz
oregano
papryka
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Podsmażyć cebulę na margarynie na
patelni. Dodać mrożony szpinak i co jakiś
czas mieszać, tak aby szpinak się
rozmroził. Gotować jeszcze przez około
5 minut, dodać około 50 g tartego sera i
doprawić białym pieprzem, przyprawą
bulionową, rozgniecionym czosnkiem i
gałką muszkatołową. Doprowadzić do
wrzenia i gotować przez 3 - 4 minuty.
Napełnić nadzieniem rurki cannelloni.
Aby przygotować bazę pomidorową,
należy wlać zawartość puszki do długiej
formy do pieczenia, rozgnieść pomidory
widelcem i doprawić solą, białym
pieprzem, oregano i papryką.
Ułożyć wypełnione rurki cannelloni na
bazie pomidorowej i posypać pozostałym
serem.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.4 Faszerowane pieczarki
Składniki na 3 osoby:
6 dużych pieczarek
1 łyżka masła
sól
pieprz
sok cytrynowy
1 mały posiekany pomidor „bawole
serce” (ok. 150 g)
1/2 pęczka posiekanej pietruszki
kilka posiekanych listków bazylii
1 kromka białego chleba, porwana na
kawałki
75 g sera Gorgonzola pokrojonego w
kostkę
3 łyżki stołowe śmietany
Sposób przygotowania:
www.aeg.com6
Oczyścić pieczarki. Następnie usunąć z
nich nóżki i pokroić w drobną kostkę.
Doprawić solą i pieprzem i skropić
sokiem z cytryny.
Wymieszać posiekane nóżki pieczarek z
pomidorem, pietruszką, bazylią,
chlebem, serem Gorgonzola i śmietaną,
a następnie doprawić solą i pieprzem.
Napełnić tak przygotowanym nadzieniem
kapelusze pieczarek i umieścić je w
nasmarowanym masłem naczyniu do
pieczenia.
Czas pieczenia: 15 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.5 Faszerowane ziemniaki
Składniki na 2 osoby:
4 duże pomidory, każdy około 300 g
1 mała cukinia, około 80 g
60 g pieczarek
1 szalotka
2 łyżki stołowe oleju
100 g ugotowanego ryżu
50 ml bulionu warzywnego
75 g sera Mozzarella
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Odkroić górną część każdego z
pomidorów. Wydrążyć łyżeczką miąższ
pomidorów, pozostawiając ścianki o
grubości około 1 cm, a następnie drobno
go posiekać. Przygotować cukinię i
pokroić ją w kostkę. Pokroić pieczarki na
plasterki. Obrać i drobno posiekać
szalotkę.
Rozgrzać na patelni olej. Podsmażyć
szalotkę. Dodać cukinię i pieczarki i
krótko podsmażyć. Dodać ryż, posiekany
miąższ pomidorów i bulion, a następnie
gotować przez 5 minut. Pokroić ser
Mozzarella na drobną kostkę. Dodać ser
i pietruszkę do ryżu i doprawić solą i
pieprzem. Napełnić pomidory ryżem i
przykryć odkrojonymi wcześniej górnymi
częściami. Umieścić pomidory w
nasmarowanym masłem naczyniu do
pieczenia.
Czas pieczenia: 15 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Obrócić po upływie połowy czasu
pieczenia.
6.6 Szpecle warzywne
Składniki na 2 osoby:
250 g świeżych szpecli
2 średniej wielkości łodygi selera
naciowego, około 100 g
1 duża marchew, około 150 g
1 łyżka masła
50 ml bulionu
100 g serka twarogowego bez
dodatków lub z ziołami (np.
Cantadou)
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1/2 pęczka szczypiorku
30 g startego sera, np. Sbrinz lub
Parmezan
100 ml śmietany o niskiej zawartości
tłuszczu
Sposób przygotowania:
Włożyć szpecle do nasmarowanego
masłem naczynia do pieczenia.
Przygotować i pokroić w kostkę selera i
marchew. Podsmażyć przez chwilę na
patelni na maśle. Dodać bulion, przykryć
i dusić warzywa przez 5 minut. Zdjąć
patelnię z ognia. Dodać serek twarogowy
i wymieszać. Przyprawić warzywa solą i
pieprzem.
Rozprowadzić sos warzywny na
szpeclach. Pociąć szczypiorek
nożyczkami i posypać nim potrawę.
Następnie posypać ją tartym serem i
polać śmietaną.
Czas pieczenia: 12 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
6.7 Zapiek. z ziemniaków i
cukinii
Składniki na 2 osoby:
250 g ziemniaków
200 g cukinii
sól
świeżo mielony biały pieprz
130 g mieszanego startego sera (np.
mieszanki do pizzy)
1 mała puszka anchois (60 g)
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 drobno posiekana szalotka
150 ml tłustej śmietany
POLSKI 7
świeże zioła (np. bazylia, majeranek,
oregano, tymianek) lub mieszanka
przypraw
odrobina oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki i pokroić na cienkie
plastry.
Umyć cukinie i dokładnie je osuszyć
ręcznikiem kuchennym. Pokroić na
cienkie plastry. Lekko natłuścić naczynie
do pieczenia oliwą z oliwek.
Wymieszać razem plastry ziemniaków i
cukinii i doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać 100 g sera, czosnek i
szalotkę i ułożyć warstwami z anchois w
naczyniu do pieczenia.
Wymieszać śmietanę z pozostałym
serem. Dodać drobno posiekane zioła
lub mieszankę przypraw. Dokładnie
wymieszać i polać potrawę.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.8 Zapiekanka serowa
Składniki na 3 osoby:
8 kromek białego chleba
100 ml białego wina
1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
100 g startego sera (Gruyere lub
Alpine)
400 ml mleka
3 jajka
sól
świeżo mielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa, świeżo starta
100 g wędzonego boczku,
pokrojonego w kostkę
40 g wiórków masła
1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Przekroić kromki chleba po przekątnej (w
obu kierunkach), aby uzyskać 32
trójkąty. Ułożyć naprzemiennie warstwy
chleba i krążków cebuli w płytkim
naczyniu do pieczenia. Skropić białym
winem.
Wymieszać ser z mlekiem i jajkami.
Doprawić do smaku i wylać na chleb.
Rozłożyć boczek równomiernie na
potrawie, a następnie położyć na
wierzchu wiórki masła.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
6.9 Lasagne z szynką
Składniki na 2-3 osoby:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula, drobno posiekana
300 g pomidorów bez skórki,
pokrojonych w kostkę (pomidory z
puszki)
300 g pieczarek pokrojonych na
plasterki
1 łyżeczka suszonych ziół, np.
oregano lub tymianku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
200 g szynki gotowanej pokrojonej w
paski
300 g świeżych lub wcześniej
ugotowanych płatów lasagne
250 ml crème fraîche
50 g startego sera parmezan
masło do smarowania naczynia
Sposób przygotowania:
Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek.
Podsmażyć pieczarki i cebulę. Dodać
pomidory pokrojone w kostkę, posypać
ziołami i gotować około 5 minut.
Doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
Nasmarować naczynie masłem. Przykryć
spód warstwą płatów lasagne. Utworzyć
naprzemienne warstwy sosu
pomidorowego, pasków szynki, śmietany
crème fraîche, parmezanu i płatów
lasagne. Na końcu posypać
parmezanem.
Czas pieczenia: 22 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.10 Casserole z porów
Składniki na 2 - 3 osoby:
500 g porów
250 g twarogu (półtłustego)
50 ml crème fraîche
1 jajko
50 g startego sera, np. Parmezan
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
2 - 3 plastry szynki
1 czubata łyżka tartej bułki
www.aeg.com8
wiórki masła
Sposób przygotowania:
Pokroić pory na krążki o grubości 1 cm i
obgotować przez 5 minut w osolonej
wodzie. Wylać wodę i dobrze odsączyć
pory. Pokroić szynkę na paski.
Wymieszać razem twaróg, crème
fraîche, jajka i 2/3 sera. Dodać
rozgnieciony czosnek i wymieszać. Na
koniec dodać pory i szynkę. Przyprawić
solą i pieprzem. Szybko przełożyć do
naczynia do pieczenia nasmarowanego
masłem.
Wymieszać pozostały ser z tartą bułką i
posypać potrawę. Na wierzch położyć
sporą ilość wiórków masła.
Czas pieczenia: 20 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7. DESERY
7.1 Krem morelowy
Składniki na 2 osoby:
250 g moreli
100 ml białego wina
2 - 3 łyżki cukru
150 g serka mascarpone lub twarożku
(serka twarogowego)
250 ml śmietany
2 łyżki likieru morelowego lub brandy
wiśniowej
Sposób przygotowania:
Wymieszać morele w misce z białym
winem i cukrem i wybrać program Krem
morelowy. Odstawić do wystygnięcia.
Zmiksować dokładnie kompot morelowy
do konsystencji musu za pomocą
ręcznego blendera. Wymieszać serek
mascarpone lub twarożek z musem,
dodając go do musu po jednej łyżce.
Ubić na sztywno śmietanę i ostrożnie
wymieszać z kremem morelowym.
Dodać likier morelowy lub brandy
wiśniową, aby krem morelowy nabrał
delikatnego aromatu.
Umieścić krem w chłodnym miejscu.
Czas pieczenia: 6 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po upieczeniu:
Rozgrzać dżem morelowy i posmarować
nim ciasto za pomocą pędzla;
pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać
cukier puder z cynamonem i gorącą
wodą; następnie rozprowadzić na
cieście. Następnie od razu posypać
powierzchnię ciasta płatkami
migdałowymi.
7.2 Brzoskwinie z amaretto
Składniki na 2 osoby:
4 połówki brzoskwiń z puszki
50 g ciasteczek amaretti
1 czubata łyżka cukru (1)
1 łyżka kakao w proszku
1 łyżka Vin Santo (włoskie wino
deserowe) lub Grand Marnier
wiórki masła
100 ml crème fraîche
1 łyżka cukru (2)
Sposób przygotowania:
Dokładnie odsączyć brzoskwinie i ułożyć
je w dobrze nasmarowanym masłem
naczyniu do pieczenia. Pokruszyć
ciasteczka amaretti i wymieszać je z
cukrem (1) i kakao w proszku. Dodać Vin
Santo, aby uzyskać gęstą masę.
Uformować z niej 4 kule i umieścić je w
połówkach brzoskwiń.
Podawać ciepłe brzoskwinie ze śmietaną
crème fraîche dosłodzoną cukrem (2).
Czas pieczenia: 4 minuty
Poziom umieszczenia potrawy: 1
*
POLSKI 9
www.aeg.com10
POLSKI 11
www.aeg.com/shop
867326138-A-332015
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG KR8403021M Recipe book

Typ
Recipe book
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla