• 1 puszka pomidorów (400 g)
• 10 rurek cannelloni (niegotowanych)
• przyprawa bulionowa
• sól
• biały pieprz
• oregano
• papryka
• gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Podsmażyć cebulę na margarynie na
patelni. Dodać mrożony szpinak i co jakiś
czas mieszać, tak aby szpinak się
rozmroził. Gotować jeszcze przez około
5 minut, dodać około 50 g tartego sera i
doprawić białym pieprzem, przyprawą
bulionową, rozgniecionym czosnkiem i
gałką muszkatołową. Doprowadzić do
wrzenia i gotować przez 3 - 4 minuty.
Napełnić nadzieniem rurki cannelloni.
Aby przygotować bazę pomidorową,
należy wlać zawartość puszki do długiej
formy do pieczenia, rozgnieść pomidory
widelcem i doprawić solą, białym
pieprzem, oregano i papryką.
Ułożyć wypełnione rurki cannelloni na
bazie pomidorowej i posypać pozostałym
serem.
• Czas pieczenia: 30 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.4 Faszerowane pieczarki
Składniki na 3 osoby:
• 6 dużych pieczarek
• 1 łyżka masła
• sól
• pieprz
• sok cytrynowy
• 1 mały posiekany pomidor „bawole
serce” (ok. 150 g)
• 1/2 pęczka posiekanej pietruszki
• kilka posiekanych listków bazylii
• 1 kromka białego chleba, porwana na
kawałki
• 75 g sera Gorgonzola pokrojonego w
kostkę
• 3 łyżki stołowe śmietany
Sposób przygotowania:
Oczyścić pieczarki. Następnie usunąć z
nich nóżki i pokroić w drobną kostkę.
Doprawić solą i pieprzem i skropić
sokiem z cytryny.
Wymieszać posiekane nóżki pieczarek z
pomidorem, pietruszką, bazylią,
chlebem, serem Gorgonzola i śmietaną,
a następnie doprawić solą i pieprzem.
Napełnić tak przygotowanym nadzieniem
kapelusze pieczarek i umieścić je w
nasmarowanym masłem naczyniu do
pieczenia.
• Czas pieczenia: 15 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.5 Faszerowane ziemniaki
Składniki na 2 osoby:
• 4 duże pomidory, każdy około 300 g
• 1 mała cukinia, około 80 g
• 60 g pieczarek
• 1 szalotka
• 2 łyżki stołowe oleju
• 100 g ugotowanego ryżu
• 50 ml bulionu warzywnego
• 75 g sera Mozzarella
• 1 łyżka posiekanej pietruszki
• sól
• świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Odkroić górną część każdego z
pomidorów. Wydrążyć łyżeczką miąższ
pomidorów, pozostawiając ścianki o
grubości około 1 cm, a następnie drobno
go posiekać. Przygotować cukinię i
pokroić ją w kostkę. Pokroić pieczarki na
plasterki. Obrać i drobno posiekać
szalotkę.
Rozgrzać na patelni olej. Podsmażyć
szalotkę. Dodać cukinię i pieczarki i
krótko podsmażyć. Dodać ryż, posiekany
miąższ pomidorów i bulion, a następnie
gotować przez 5 minut. Pokroić ser
Mozzarella na drobną kostkę. Dodać ser
i pietruszkę do ryżu i doprawić solą i
pieprzem. Napełnić pomidory ryżem i
przykryć odkrojonymi wcześniej górnymi
częściami. Umieścić pomidory w
nasmarowanym masłem naczyniu do
pieczenia.
• Czas pieczenia: 15 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
Obrócić po upływie połowy czasu
pieczenia.
5.6 Szpecle warzywne
Składniki na 2 osoby:
www.aeg.com6