•sól
• pieprz
• 3 ząbki czosnku
• 1 pęczek świeżego rozmarynu (ewen‐
tualnie 1 łyżeczka suszonego)
• woda
Sposób przygotowania:
Umyć udziec i osuszyć, natrzeć oliwą z
oliwek i ponacinać. Przyprawić solą i pie‐
przem. Obrać i pokroić ząbki czosnku,
włożyć razem z gałązkami rozmarynu w
nacięcia.
Umieścić udziec w brytfannie i dodać
wodę; dno powinno być przykryte war‐
stwą o głębokości 10–15 mm. Obrócić
pieczeń po około 30 minutach.
– Czas w urządzeniu: 165 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ossobuco
Składniki:
• 4 łyżki masła do przyrumienienia mię‐
sa
• 4 plastry giczy cielęcej o grubości ok.
3–4 cm (cięte w poprzek kości)
• 4 średnie marchewki pokrojone w
drobną kostkę
• 4 łodygi selera naciowego pokrojone
w drobną kostkę
• 1 kg dojrzałych pomidorów, obranych
ze skórki, przepołowionych, z usunię‐
tym rdzeniem i pokrojonych w kostkę
• 1 pęczek pietruszki, umytej i grubo po‐
siekanej
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki mąki na panierkę
• 6 łyżki oliwy z oliwek
• 250 ml białego wina
• 250 ml bulionu mięsnego
• 3 średniej wielkości cebule, obrane i
drobno posiekane
• 3 obrane i drobno pokrojone ząbki
czosnku
• 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki
oregano
• 2 liście laurowe
• 2 goździki
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i du‐
sić w nim warzywa. Wyjąć warzywa z
brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć,
przyprawić, a następnie obtoczyć w mą‐
ce. Otrzepać nadmiar mąki. Rozgrzać
oliwę z oliwek i przyrumienić plastry gi‐
czy na średnim ogniu na kolor złotobrą‐
zowy. Wyjąć mięso i wylać nadmiar oliwy
z oliwek z brytfanny.
Do pozostałych w brytfannie soków
mięsnych dodać 250 ml wina, przelać do
rondla i postawić na wolnym ogniu. Do‐
dać 250 ml bulionu mięsnego oraz pie‐
truszkę, tymianek, oregano i pokrojone
w kostkę pomidory. Przyprawić solą i
pieprzem. Ponownie doprowadzić do
wrzenia.
Włożyć warzywa do brytfanny, na
wierzch położyć mięso i polać sosem.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do piekarnika.
– Czas w urządzeniu: 120 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 2
Ryba na parze
Składniki:
• 400 g ziemniaków
• 2 pęczki szczypioru
• 2 ząbki czosnku
• 1 mała puszka posiekanych pomido‐
rów (400 g)
• 4 filety z łososia
• sok z cytryny
• sól i pieprz
• 75 ml bulionu warzywnego
• 50 ml białego wina
• 1 gałązka świeżego rozmarynu
• 150 ml wina
• 1/2 pęczka świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiart‐
ki i gotować w osolonej wodzie przez 25
minut, następnie odcedzić i pokroić na
plasterki.
Szczypior umyć i drobno pokroić. Obrać
ząbki czosnku i pokroić na kawałki. Wy‐
mieszać szczypior i czosnek z posieka‐
nymi pomidorami.
Skropić filety z łososia sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę. Następnie osu‐
szyć i przyprawić solą i pieprzem.
6
www.aeg.com