AEG KM8403001M Recipe book

Typ
Recipe book
PL Piekarnik z funkcją
mikrofal
Książka kucharska
1. GOTOWANIE WSPOMAGANE – PRZEPISY
W menu Gotowanie wspomagane potra
wy podzielone są na kilka kategorii:
Rozmrażanie
Pieczenie/roztapianie
Drób/mięso/ryba
Placek/casserole/zapiekanka
Desery
1.1 Programy automatyczne
Programy automatyczne oferują opty‐
malne ustawienia dla każdego rodzaju
mięsa oraz innych potraw:
Programy mięsne z funkcją Automaty‐
ka wagowa (menu Gotowanie wspo‐
magane ) — ta funkcja automatycznie
oblicza czas pieczenia. Aby jej użyć,
konieczne jest wprowadzenie ciężaru
potrawy.
Automatyczne przepisy (menu Goto‐
wanie wspomagane ) — ta funkcja wy‐
korzystuje wcześniej zdefiniowane
wartości dla potrawy. Przygotować po‐
trawę zgodnie z przepisem z tej książ‐
ki.
Potrawy z funkcją Automatyka wa‐
gowa
Kurczak cały
Duszone mięso
Pieczeń z dziczyzny
Pieczeń jagnięca
Pieczeń wieprzowa
Pieczeń cielęca
Kaczka cała
Gęś cała
Indyk cały
1.2 Rozmrażanie
Rozmrażanie ryb
Położyć zamrożoną rybę na odwróco
nym talerzu i umieścić talerz w naczyniu,
aby roztopiona woda nie rozlała się w
urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas
rozmrażania i wielokrotnie obracać. Gdy
ryba rozmrozi się, należy ostrożnie roz‐
dzielić kawałki ryby, jeśli były zamrożone
w bloku.
Czas w urządzeniu: zależnie od cięża‐
ru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna
szklana półka
Po rozmrożeniu należy pozostawić żyw‐
ność w temperaturze pokojowej na czas
zbliżony do czasu rozmrażania.
Rozmrażanie drobiu
Umieścić żywność do rozmrożenia na
odwróconym talerzu i umieścić talerz w
naczyniu, aby roztopiona woda nie rozla‐
ła się w urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas
rozmrażania i wielokrotnie obracać. Za‐
bezpieczyć odstające tłuste kawałki, ta‐
kie jak końcówki udek i skrzydełek, folią
aluminiową.
Czas w urządzeniu: zależnie od cięża‐
ru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna
szklana półka
Po rozmrożeniu należy pozostawić żyw‐
ność w temperaturze pokojowej na czas
zbliżony do czasu rozmrażania.
Rozmrażanie mięsa
Umieścić zamrożone mięso na odwróco
nym talerzu i umieścić talerz w naczyniu,
aby roztopiona woda nie rozlała się w
urządzeniu.
Sprawdzać regularnie żywność podczas
rozmrażania i wielokrotnie obracać. Gdy
mięso rozmrozi się, należy ostrożnie roz‐
dzielić kawałki mięsa, które zostało za
mrożone w jeden blok.
Czas w urządzeniu: zależnie od cięża‐
ru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna
szklana półka
Po rozmrożeniu należy pozostawić żyw‐
ność w temperaturze pokojowej na czas
zbliżony do czasu rozmrażania.
2
www.aeg.com
Rozmrażanie chleba
Umieścić chleb na ręczniku kuchennym i
położyć na talerzu.
Obracać chleb wielokrotnie podczas roz‐
mrażania.
Czas w urządzeniu: zależnie od cięża‐
ru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna
szklana półka
Po rozmrożeniu należy pozostawić żyw‐
ność w temperaturze pokojowej na czas
zbliżony do czasu rozmrażania.
1.3 Pieczenie/roztapianie
Świeże warzywa
Umieścić pokrojone warzywa w naczyniu
przeznaczonym do kuchenek mikrofalo‐
wych i dodać około 50 ml wody. Przykryć
naczynie (pokrywką lub folią do kuche‐
nek mikrofalowych).
Obracać warzywa wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas w urządzeniu: zależnie od cięża‐
ru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna
szklana półka
Wskazówka: Jeśli warzywa są bardzo
chrupiące, należy ustawić niższą wagę.
Jeśli warzywa są za miękkie, należy us‐
tawić wyższą wagę.
Mrożone warzywa
Umieścić mrożone warzywa w naczyniu
przeznaczonym do kuchenek mikrofalo‐
wych i dodać około 50 ml wody. Przykryć
naczynie (pokrywką lub folią do kuche‐
nek mikrofalowych).
Obracać warzywa wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas w urządzeniu: zależnie od cięża‐
ru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna
szklana półka
Wskazówka: Jeśli warzywa są bardzo
chrupiące, należy ustawić niższą wagę.
Jeśli warzywa są za miękkie, należy us‐
tawić wyższą wagę.
Duszenie cebuli
Pociąć cebule na paski i umieścić w na‐
czyniu przeznaczonym do kuchenek mi‐
krofalowych z 1 łyżką stołową masła lub
oleju. Przykryć naczynie (pokrywką lub
folią do kuchenek mikrofalowych).
Obracać cebule wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas w urządzeniu: zależnie od cięża‐
ru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna
szklana półka
Ziemniaki w mundurkach
Umieścić ziemniaki w naczyniu przezna‐
czonym do kuchenek mikrofalowych i
dodać około 100 ml wody. Przykryć na‐
czynie (pokrywką lub folią do kuchenek
mikrofalowych).
Obracać ziemniaki wielokrotnie podczas
gotowania.
Czas w urządzeniu: zależnie od cięża‐
ru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna
szklana półka
Ryż
Umieścić ryż (parzony) w naczyniu prze‐
znaczonym do kuchenek mikrofalowych i
dolać wody w proporcji 1:2 (czyli 100 g
ryżu i 200 ml wody). Doprawić do sma‐
ku. Dodać wiórki masła, sparzone cebule
lub zioła. Przykryć naczynie (pokrywką
lub folią do kuchenek mikrofalowych).
Obracać ryż wielokrotnie podczas goto‐
wania.
Czas w urządzeniu: zależnie od cięża‐
ru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna
szklana półka
Roztapianie czekolady
Pociąć czekoladę na kawałki i umieścić
w naczyniu. Przykryć naczynie (pokryw‐
ką lub folią do kuchenek mikrofalowych).
Mieszać czekoladę wielokrotnie podczas
topienia.
Czas w urządzeniu: zależnie od cięża‐
ru
POLSKI 3
Poziom umieszczenia potrawy: dolna
szklana półka
Roztapianie masła
Pociąć masło na kawałki i umieścić w
naczyniu. Przykryć naczynie (pokrywką
lub folią do kuchenek mikrofalowych).
Mieszać masło wielokrotnie podczas roz‐
tapiania.
Czas w urządzeniu: zależnie od cięża‐
ru
Poziom umieszczenia potrawy: dolna
szklana półka
1.4 Drób/mięso/ryba
Skrzydełka kurczaka
Składniki:
1 kg skrzydełek kurczaka
Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
•rozmaryn
tymianek
świeżo mielony czarny pieprz
mąka kukurydziana
Sposób przygotowania:
Wymieszać razem olej, sos sojowy, mu‐
sztardę, czosnek i zioła. Pokryć maryna‐
tą skrzydełka kurczaka i pozostawić do
zamarynowania na 2–3 godziny. Następ‐
nie oprószyć niewielką ilością mąki kuku‐
rydzianej.
Czas w urządzeniu: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Umieścić na spodzie naczynie przezna‐
czone do kuchenek mikrofalowych na
skapujący tłuszcz.
Obrócić po 10 minutach.
Kurczak, 2 połówki
Składniki:
1 kg kurczak, przekrojony na pół
•sól
pieprz
zioła do smaku
olej do polewania
Czas w urządzeniu: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Umieścić na spodzie naczynie przezna‐
czone do kuchenek mikrofalowych na
skapujący tłuszcz.
Obrócić po 15 minutach.
Roladki ze złocicy
Składniki:
4 filety ze złocicy
sok z połówki cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
100 g rozmrożonych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki białego wina
50 ml śmietany
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Skropić filety sokiem z cytryny i doprawić
solą i pieprzem. Odcisnąć szpinak i do‐
prawić czosnkiem. Nałożyć szpinak na fi‐
lety i zwinąć je w roladki. Ułożyć roladki
w nasmarowanym masłem naczyniu do
pieczenia, tak aby cienkie końce filetów
były zawinięte pod spód. Skropić roladki
białym winem.
Wymieszać śmietanę z żółtkiem i lekko
doprawić solą. Polać śmietaną roladki.
Czas w urządzeniu: 17 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Klops z ziołami
Składniki na 4 porcje:
kromki chleba pokrojone na małe ka‐
wałki i zmiękczone niewielką ilością
gorącej wody
1 cebula drobno posiekana i poddu‐
szona na małej ilości masła
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
100 g pieczeni cielęcej
•1 jajko
1 łyżeczka soli
pieprz
papryka
1 łyżka posiekanej pietruszki
4
www.aeg.com
1 łyżeczka drobno posiekanego roz‐
marynu
1 łyżeczka liści tymianku
4 plastry bekonu
Sposób przygotowania:
Wymieszać dobrze wszystkie składniki,
uformować klopsa i włożyć do żarood‐
pornego naczynia przeznaczonego do
kuchenek mikrofalowych. Przykryć plas‐
trami bekonu.
Czas w urządzeniu: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Filet rybny w krem. sosie
Składniki na 4 osoby:
400 g filetów z ryby (pstrąg potokowy
lub tęczowy)
20 g oleju do smażenia
250 g cebuli, pokrojonej w krążki
6 łyżek kwaśnej śmietany crème fraî‐
che
sproszkowana papryka, słodka
cytryna
•sól
Sposób przygotowania:
Poddusić cebulę na patelni, aż się zesz‐
kli. Przełożyć do formy do zapiekanek
wysmarowanej masłem.
Umyć filety z ryby, skropić cytryną, poso‐
lić i umieścić w formie na krążkach cebu‐
li. Doprawić śmietanę crème fraîche do
smaku papryką i polać tak przygotowa‐
nym sosem filety. Lekko posolić.
Czas w urządzeniu: 12 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Obrócić po upływie połowy czasu pie‐
czenia.
Udka kurczaka
Składniki:
4 udka kurczaka, każde o wadze
250 g
250 g crème fraîche
125 ml śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki pieprzu
250 g pokrojonych pieczarek konser‐
wowych
20 g mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Oczyścić udka kurczaka i umieścić w
brytfannie. Wymieszać razem resztę
składników i polać mieszaniną udka kur‐
czaka.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Coq au Vin
Składniki:
1 kurczak
•sól
pieprz
1 łyżka mąki
50 g sklarowanego masła
500 ml białego wina
500 ml bulionu z kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
1/2 pęczka pietruszki
1 gałązka tymianku
150 g pokrojonego w kostkę boczku
250 g oczyszczonych i pokrojonych na
ćwiartki pieczarek kasztanowatych
12 obranych szalotek
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Oczyścić kurczaka, przyprawić solą i pie‐
przem, posypać mąką.
Rozgrzać sklarowane masło w brytfannie
ustawionej na ogniu i przyrumienić kur‐
czaka ze wszystkich stron. Wlać białe
wino, bulion z kurczaka i sos sojowy, do‐
prowadzić do wrzenia.
Dodać pietruszkę, tymianek, pokrojony w
kostkę boczek, pieczarki, szalotki i czos‐
nek.
Ponownie doprowadzić do wrzenia,
przykryć pokrywką i włożyć do piekarni‐
ka.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Udziec jagnięcy
Składniki:
2,7 kg udziec jagnięcy
30 ml oliwy z oliwek
POLSKI 5
•sól
pieprz
3 ząbki czosnku
1 pęczek świeżego rozmarynu (ewen‐
tualnie 1 łyżeczka suszonego)
woda
Sposób przygotowania:
Umyć udziec i osuszyć, natrzeć oliwą z
oliwek i ponacinać. Przyprawić solą i pie‐
przem. Obrać i pokroić ząbki czosnku,
włożyć razem z gałązkami rozmarynu w
nacięcia.
Umieścić udziec w brytfannie i dodać
wodę; dno powinno być przykryte war‐
stwą o głębokości 10–15 mm. Obróc
pieczeń po około 30 minutach.
Czas w urządzeniu: 165 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Ossobuco
Składniki:
4 łyżki masła do przyrumienienia mię‐
sa
4 plastry giczy cielęcej o grubości ok.
3–4 cm (cięte w poprzek kości)
4 średnie marchewki pokrojone w
drobną kostkę
4 łodygi selera naciowego pokrojone
w drobną kostkę
1 kg dojrzałych pomidorów, obranych
ze skórki, przepołowionych, z usunię‐
tym rdzeniem i pokrojonych w kostkę
1 pęczek pietruszki, umytej i grubo po‐
siekanej
4 łyżki masła
2 łyżki mąki na panierkę
6 łyżki oliwy z oliwek
250 ml białego wina
250 ml bulionu mięsnego
3 średniej wielkości cebule, obrane i
drobno posiekane
3 obrane i drobno pokrojone ząbki
czosnku
1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki
oregano
2 liście laurowe
2 goździki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i du‐
sić w nim warzywa. Wyjąć warzywa z
brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć,
przyprawić, a następnie obtoczyć w mą‐
ce. Otrzepać nadmiar mąki. Rozgrzać
oliwę z oliwek i przyrumienić plastry gi‐
czy na średnim ogniu na kolor złotobrą‐
zowy. Wyjąć mięso i wylać nadmiar oliwy
z oliwek z brytfanny.
Do pozostałych w brytfannie soków
mięsnych dodać 250 ml wina, przelać do
rondla i postawić na wolnym ogniu. Do‐
dać 250 ml bulionu mięsnego oraz pie‐
truszkę, tymianek, oregano i pokrojone
w kostkę pomidory. Przyprawić solą i
pieprzem. Ponownie doprowadzić do
wrzenia.
Włożyć warzywa do brytfanny, na
wierzch położyć mięso i polać sosem.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do piekarnika.
Czas w urządzeniu: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Ryba na parze
Składniki:
400 g ziemniaków
2 pęczki szczypioru
2 ząbki czosnku
1 mała puszka posiekanych pomido‐
rów (400 g)
4 filety z łososia
sok z cytryny
sól i pieprz
75 ml bulionu warzywnego
50 ml białego wina
1 gałązka świeżego rozmarynu
150 ml wina
1/2 pęczka świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiart‐
ki i gotować w osolonej wodzie przez 25
minut, następnie odcedzić i pokroić na
plasterki.
Szczypior umyć i drobno pokroić. Obrać
ząbki czosnku i pokroić na kawałki. Wy‐
mieszać szczypior i czosnek z posieka‐
nymi pomidorami.
Skropić filety z łososia sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę. Następnie osu‐
szyć i przyprawić solą i pieprzem.
6
www.aeg.com
Wymieszać warzywa z ziemniakami i
umieścić w natłuszczonym żaroodpor‐
nym naczyniu, przyprawić, a na wierzch
położyć łososia.
Podlać bulionem warzywnym i winem,
posypać rozmarynem i tymiankiem.
Czas w urządzeniu: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Filet rybny
Składniki:
600–700 g filetów z sandacza, łososia
lub troci
150 g startego sera
250 ml śmietany
50 g bułki tartej
1 łyżeczka estragonu
posiekana pietruszka
sól i pieprz
cytryna
•masło
Sposób przygotowania:
Skropić filety rybne sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę, następnie zebrać
nadmiar soku papierowym ręcznikiem.
Posypać filety z obu stron solą i pie‐
przem. Następnie ułożyć filety w nasma‐
rowanej masłem żaroodpornej formie.
Wymieszać razem starty ser, śmietanę,
bułkę tartą, estragon i posiekaną pie‐
truszkę. Natychmiast polać mieszanką fi‐
lety rybne i położyć na nich małe kawałki
masła.
Czas w urządzeniu: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Filet rybny mrożony
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury
pieczenia podano na opakowaniu. Prze‐
strzegać wskazówek producenta.
Królik w musztardzie
Składniki:
2 króliki, każdy o wadze 800 g
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 grubo posiekane cebule
50 g pokrojonego w kostkę boczku
2 łyżki mąki
375 ml bulionu z kurczaka
125 ml białego wina
1 łyżeczka świeżego tymianku
125 ml śmietany
2 łyżki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
Pokroić króliki na 8 mniej więcej równych
części, przyprawić solą i pieprzem, a na‐
stępnie przyrumienić ze wszystkich stron
w brytfannie ustawionej na polu grzej‐
nym.
Wyjąć kawałki królika i podsmażyć cebu‐
lę oraz boczek na złotobrązowy kolor.
Posypać mąką i zamieszać. Mieszając,
wlać bulion z kurczaka z białym winem i
tymiankiem. Doprowadzić do wrzenia.
Dodać śmietanę i musztardę Dijon, wło‐
żyć z powrotem mięso do brytfanny,
przykryć pokrywką i wstawić do urządze‐
nia.
Czas w urządzeniu: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Królik
Składniki:
2 combry zajęcze
6 owoców jałowca (rozgniecionych)
sól i pieprz
30 g stopionego masła
125 ml kwaśnej śmietany
włoszczyzna (marchew, por, seler na‐
ciowy, pietruszka)
Sposób przygotowania:
Natrzeć combry zajęcze rozgniecionymi
owocami jałowca, solą oraz pieprzem i
posmarować stopionym masłem.
Umieścić combry w brytfannie, polać
kwaśną śmietaną i dodać włoszczyznę.
Czas w urządzeniu: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Pieczona kaczka w pomar.
Składniki:
1 kaczka (1,6–2,0 kg)
•sól
pieprz
3 obrane i pokrojone w kostkę poma‐
rańcze, z których usunięto pestki
POLSKI 7
1/2 łyżeczki soli
2 pomarańcze na sok
150 ml sherry
Sposób przygotowania:
Oczyścić kaczkę, przyprawić solą oraz
pieprzem i natrzeć skórką pomarańczo‐
wą.
Nadziać kaczkę pokrojonymi w kostkę,
przyprawionymi solą pomarańczami i za‐
szyć.
Umieścić kaczkę w brytfannie, piersią do
dołu.
Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać
z sherry i polać kaczkę.
Wstawić kaczkę do piekarnika; po upły‐
wie 30 minut odwrócić. Rozlegnie się
sygnał dźwiękowy.
Czas w urządzeniu: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Nadziewany kurczak
Składniki:
1 kurczak, 1,2 kg (z podrobami)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki papryki
50 g bułki tartej
3–4 łyżki mleka
1 posiekana cebula
1 pęczek posiekanej pietruszki
20 g masła
•1 jajko
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyścić i osuszyć kurczaka. Wymie‐
szać olej, sól oraz paprykę i natrzeć kur‐
czaka.
Nadzienie: Wymieszać tartą bułkę z mle‐
kiem. Włożyć posiekaną cebulę, pie‐
truszkę oraz masło do rondla i poddusić.
Drobno posiekać serce, wątrobę oraz
żołądek i dodać jajko. Wymieszać
wszystko razem i przyprawić solą oraz
pieprzem.
Umieścić kurczaka (piersią w dół) w bryt‐
fannie, wstawić do piekarnika; po upły‐
wie 30 minut odwrócić. Rozlegnie się
sygnał dźwiękowy.
Czas w urządzeniu: 90 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Gicz cielęca
Składniki:
1 tylna gicz cielęca 1,5–2 kg
4 plastrów gotowanej szynki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler na‐
ciowy, pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy.
Przekroić cztery plastry gotowanej szyn‐
ki na pół i umieścić po jednym kawałku w
każdym nacięciu. Wymieszać razem
olej, sól, paprykę oraz bazylię i rozpro‐
wadzić tę mieszankę na giczy. Umieścić
gicz w brytfannie i ułożyć na niej pieczar‐
ki. Dodać włoszczyznę i wodę; dno na‐
czynia powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10–15 mm. Obrócić pieczeń
po około 30 minutach.
Czas w urządzeniu: 160 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Dzik
Marynata:
1,5 l czerwonego wina
150 g selera (korzeniowego)
150 g marchwi
2 cebule
5 liści laurowych
5 goździków
2 pęczki włoszczyzny (marchew, por,
seler naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i
pozostawić do ostygnięcia.
1,5 kg mięsa z dzika (łopatki)
Zalać mięso marynatą, aż zostanie w
pełni przykryte, i pozostawić na 3 dni.
Składniki do pieczeni:
•sól
pieprz
włoszczyzna z marynaty
1 mała puszka kurek
8
www.aeg.com
Sposób przygotowania:
Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć. Przy‐
prawić solą oraz pieprzem i przyrumienić
ze wszystkich stron w brytfannie usta‐
wionej na polu grzejnym. Dodać kurki i
część włoszczyzny z marynaty.
Wlać marynatę do brytfanny; dno powin‐
no być przykryte na wysokość 10–15
mm. Przykryć brytfannę pokrywką i wsta‐
wić do urządzenia.
Czas w urządzeniu: 140 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Kurczak cały
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakre‐
su ciężaru 900–2100 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kurczaka w żaroodpornym na‐
czyniu i przyprawić do smaku. Po upły‐
wie około 30 minut obrócić pieczeń na
drugą stronę. Na wyświetlaczu pojawi
się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń wołowa
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura
wewnątrz produktu:
Mięso lekko wypieczone: 48°C
Mięso średnio wypieczone: 65°C
Mięso dobrze wypieczone: 70°C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć ter‐
mosondę i umieścić mięso w żaroodpor‐
nym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń z dziczyzny
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakre‐
su ciężaru 1000–3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wodę
lub inny płyn; dno naczynia powinno być
przykryte na wysokość 10-20 mm. Przy‐
kryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń jagnięca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakre‐
su ciężaru 1000–3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wody
lub innego płynu; dno naczynia powinno
być przykryte na wysokość 10–30 mm.
Przykryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń wieprzowa
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakre‐
su ciężaru 1000–3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wody
lub innego płynu; dno powinno być przy‐
kryte na wysokość 20–40 mm.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Pieczeń cielęca
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakre‐
su ciężaru 1000–3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w
żaroodpornym naczyniu. Dodać wodę
lub inny płyn; dno naczynia powinno być
przykryte na wysokość 10-20 mm. Przy‐
kryć pokrywką.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Kaczka cała
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakre‐
su ciężaru: 1500–3300 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kaczkę w żaroodpornym na‐
czyniu i przyprawić do smaku. Po upły‐
wie około 30 minut obrócić pieczeń na
drugą stronę. Na wyświetlaczu pojawi
się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
POLSKI 9
Gęś cała
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakre‐
su ciężaru: 2300–4700 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić gęś w żaroodpornym naczyniu
i przyprawić do smaku. Po upływie około
30 minut obrócić pieczeń na drugą stro‐
nę. Na wyświetlaczu pojawi się przypom‐
nienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Indyk cały
Ustawienia:
Automatyka wagowa. Ustawianie zakre‐
su ciężaru: 1700–4700 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić indyka w żaroodpornym naczy‐
niu i przyprawić do smaku. Po upływie
około 30 minut obrócić pieczeń na drugą
stronę. Na wyświetlaczu pojawi się przy‐
pomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
1.5 Placek/casserole/
zapiekanki
Faszerowane pieczarki
Dla 3 osób
Składniki:
6 dużych pieczarek
1 łyżka masła
•sól
pieprz
sok cytrynowy
1 mały posiekany pomidor odmiany
„bawole serce” (ok. 150 g)
1/2 pęczka posiekanej pietruszki
kilka posiekanych listków bazylii
1 kromka białego chleba, porwana na
kawałki
75 g sera Gorgonzola pokrojonego w
kostkę
3 łyżki stołowe śmietany
Sposób przygotowania:
Oczyścić pieczarki. Następnie usunąć z
nich nóżki i pokroić w drobną kostkę. Do‐
prawić solą i pieprzem i skropić sokiem z
cytryny.
Wymieszać posiekane nóżki pieczarek z
pomidorem, pietruszką, bazylią, chle
bem, serem Gorgonzola i śmietaną, a
następnie doprawić solą i pieprzem. Na‐
pełnić tak przygotowanym nadzieniem
kapelusze pieczarek i umieścić je w na‐
smarowanym masłem naczyniu do pie
czenia.
Czas w urządzeniu: 15 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Faszerowane ziemniaki
Dla 2 osób
Składniki:
4 duże pomidory, każdy około 300 g
1 mała cukinia, około 80 g
60 g pieczarek
1 szalotka
2 łyżki oleju
100 g ugotowanego ryżu
50 ml bulionu warzywnego
75 g sera Mozzarella
1 łyżka posiekanej pietruszki
•sól
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Odkroić górną część każdego z pomido‐
rów. Wydrążyć łyżeczką miąższ pomido‐
rów, pozostawiając ścianki o grubości
około 1 cm, a następnie drobno go po‐
siekać. Przygotować cukinię i pokroić ją
w kostkę. Pokroić pieczarki na plasterki.
Obrać i drobno posiekać szalotkę.
Rozgrzać na patelni olej. Podsmażyć
szalotkę. Dodać cukinię i pieczarki i krót‐
ko podsmażyć. Dodać ryż, posiekany
miąższ pomidorów i bulion, a następnie
gotować przez 5 minut. Pokroić ser Moz‐
zarella na drobną kostkę. Dodać ser i
pietruszkę do ryżu i doprawić solą i pie‐
przem. Napełnić pomidory ryżem i przy‐
kryć odkrojonymi wcześniej górnymi
częściami. Umieścić pomidory w nasma‐
rowanym masłem naczyniu do piecze‐
nia.
Czas w urządzeniu: 15 minut
Poziom umieszczenia potrawy: dolna
szklana półka
Obrócić po upływie połowy czasu pie‐
czenia.
10
www.aeg.com
Szpecle warzywne
Dla 2 osób.
Składniki:
250 g świeżych szpecli
2 średniej wielkości łodygi selera na‐
ciowego, około 100 g
1 duża marchew, około 150 g
1 łyżka masła
50 ml bulionu
100 g serka twarogowego bez dodat‐
ków lub z ziołami (np. Cantadou)
•sól
świeżo mielony czarny pieprz
1/2 pęczka szczypiorku
30 g startego sera, np. Sbrinz lub Par‐
mezan
100 ml śmietany o niskiej zawartości
tłuszczu
Sposób przygotowania:
Włożyć szpecle do nasmarowanego
masłem naczynia do pieczenia.
Przygotować i pokroić w kostkę selera i
marchew. Podsmażyć przez chwilę na
patelni na maśle. Dodać bulion, przykryć
i dusić warzywa przez 5 minut. Zdjąć pa‐
telnię z ognia. Wymieszać z serkiem
twarogowym. Przyprawić warzywa solą i
pieprzem.
Rozprowadzić sos warzywny na szpec‐
lach. Pociąć szczypiorek nożyczkami i
posypać nim potrawę. Następnie posy‐
pać ją tartym serem i polać śmietaną.
Czas w urządzeniu: 12 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Zapiek. z ziemniaków i cukinii
Dla 2 osób.
Składniki:
250 g ziemniaków
200 g cukinii
•sól
świeżo mielony biały pieprz
130 g mieszanego startego sera (np.
mieszanki do pizzy)
1 mała puszka anchois (60 g)
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 drobno posiekana szalotka
150 ml tłustej śmietany
świeże zioła (np. bazylia, majeranek,
oregano, tymianek) lub mieszanka
przypraw
odrobina oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki i pokroić na cienkie
plastry.
Umyć cukinie i dokładnie je osuszyć
ręcznikiem kuchennym. Pokroić na cien‐
kie plastry. Lekko natłuścić naczynie do
pieczenia oliwą z oliwek.
Wymieszać razem plastry ziemniaków i
cukinii i doprawić solą i pieprzem. Wy‐
mieszać 100 g sera, czosnek i szalotkę i
ułożyć warstwami z anchois w naczyniu
do pieczenia.
Wymieszać śmietanę z pozostałym se‐
rem. Dodać drobno posiekane zioła lub
mieszankę przypraw. Dokładnie wymie‐
szać i polać potrawę.
Czas w urządzeniu: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Zapiekanka serowa
Dla 3 osób.
Składniki:
8 kromek białego chleba
100 ml białego wina
1 cebula, pokrojona w cienkie krążki
100 g startego sera (Gruyere lub Alpi‐
ne)
400 ml mleka
•3 jajka
•sól
świeżo mielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa, świeżo starta
100 g wędzonego boczku, pokrojone‐
go w kostkę
40 g wiórków masła
1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Przekroić kromki chleba po przekątnej
(w obu kierunkach), aby uzyskać 32 trój‐
kąty. Ułożyć naprzemiennie warstwy
chleba i krążków cebuli w płytkim naczy‐
niu do pieczenia. Skropić białym winem.
Wymieszać ser z mlekiem i jajkami. Do‐
prawić do smaku i wylać na chleb. Roz‐
łożyć boczek równomiernie na potrawie,
a następnie położyć na wierzchu wiórki
masła.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
POLSKI 11
Czas w urządzeniu: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Casserole z porów
Dla 2–3 osób.
Składniki:
500 g porów
250 g twarogu (półtłustego)
50 ml crème fraîche
•1 jajko
50 g startego sera, np. Parmezan
1 ząbek czosnku
•sól
świeżo mielony czarny pieprz
2–3 plastry szynki
1 czubata łyżka tartej bułki
•wiórki masła
Sposób przygotowania:
Pokroić pory na krążki o grubości 1 cm i
obgotować przez 5 minut w osolonej wo‐
dzie. Wylać wodę i dobrze odsączyć po‐
ry. Pokroić szynkę na paski.
Wymieszać razem twaróg, crème fraî‐
che, jajka i 2/3 sera. Dodać rozgnieciony
czosnek i wymieszać. Na koniec dodać
pory i szynkę. Przyprawić solą i pie‐
przem. Szybko przełożyć do naczynia do
pieczenia nasmarowanego masłem.
Wymieszać pozostały ser z tartą bułką i
posypać potrawę. Na wierzch położyć
sporą ilość wiórków masła.
Czas w urządzeniu: 20 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Nadziewane canneloni
Jako przystawka dla 4 osób.
Jako główne danie dla 2 osób.
Składniki:
1 drobno posiekana cebula
1 łyżeczka margaryny
1 ząbek czosnku
1 opakowanie mrożonych liści szpina‐
ku (300 g)
100 g startego sera
1 puszka pomidorów (400 g)
10 rurek cannelloni (niegotowanych)
przyprawa bulionowa
•sól
biały pieprz
oregano
papryka
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Podsmażyć cebulę na margarynie na
patelni. Dodać mrożony szpinak i co ja‐
kiś czas mieszać, tak aby szpinak się
rozmroził. Gotować jeszcze przez około
5 minut, dodać około 50 g tartego sera i
doprawić białym pieprzem, przyprawą
bulionową, rozgniecionym czosnkiem i
gałką muszkatołową. Doprowadzić do
wrzenia i gotować przez 3–4 minuty. Na‐
pełnić nadzieniem rurki cannelloni.
Aby przygotować bazę pomidorową, na‐
leży wlać zawartość puszki do długiej
formy do pieczenia, rozgnieść pomidory
widelcem i doprawić solą, białym pie‐
przem, oregano i papryką.
Ułożyć wypełnione rurki cannelloni na
bazie pomidorowej i posypać pozosta‐
łym serem.
Czas w urządzeniu: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki muszka‐
tołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
200 ml mleka
200 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plas‐
try, osuszyć i przyprawić.
Natrzeć ząbkiem czosnku żaroodporną
formę do zapiekanek i wysmarować na‐
czynie odrobiną masła.
Rozłożyć połowę przyprawionych plas‐
trów ziemniaków w naczyniu i posypać je
startym serem. Ułożyć pozostałe plastry
ziemniaków na tej warstwie i posypać re‐
sztą sera.
Rozgnieść drugi ząbek czosnku i rozmie‐
szać go razem z mlekiem i śmietaną.
Polać tą mieszanką ziemniaki i rozłożyć
na zapiekance małe kawałki masła.
Czas w urządzeniu: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
12
www.aeg.com
Biszkopt
Składniki:
•4 jajka
2 łyżki gorącej wody
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
100 g cukru
100 g mąki
100 g mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki proszku do piecze‐
nia
Inne:
okrągła forma do pieczenia o średnicy
28 cm, czarna, wyłożona pergaminem
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka
z gorącą wodą, 50 g cukru, cukrem wa‐
niliowym i solą. Ubić na sztywno białka
ze 100 g cukru.
Przesiać przez sito mąkę, mąkę kukury‐
dzianą i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać razem białka i
żółtka. Powstałą masę dokładnie wymie‐
szać z mąką. Włożyć ciasto do formy do
pieczenia, wyrównać i wstawić do pie‐
karnika.
Czas w urządzeniu: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Brownies
Składniki:
250 g zwykłej czekolady
250 g masła
375 g cukru
2 opakowanie cukru waniliowego
(około 16 g)
1 szczypta soli
5 łyżek wody
5 jajek
375 g orzechów włoskich
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Połamać czekoladę na duże kawałki i
roztopić metodą kąpieli wodnej.
Utrzeć masło z cukrem, cukrem wanilio‐
wym, solą i wodą, dodać jajka i roztopio‐
ną czekoladę.
Orzechy włoskie grubo posiekać, wymie‐
szać z mąką oraz proszkiem do piecze‐
nia i dodać do masy czekoladowej.
Głęboką blachę do pieczenia wyłożyć
pergaminem, umieścić ciasto na blasze i
wyrównać.
Czas w urządzeniu: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Po upieczeniu:
Pozostawić do ostygnięcia, usunąć per‐
gamin i pokroić ciasto na kwadratowe
kawałki.
Chałka maślana
Składniki na ciasto:
750 g mąki
30 g drożdży
400 ml letniego mleka
10 g cukru
15 g soli
•1 jajko
100 g miękkiego masła
Składniki do wykończenia:
1 żółtko
odrobina mleka
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zro‐
bić zagłębienie. Pokruszyć drożdże i
włożyć do wgłębienia w mące, wymie‐
szać z mlekiem, cukrem i częścią mąki z
obrzeża miski, posypać mąką, odstawić
w ciepłe miejsce i poczekać, aż na war‐
stwie mąki na cieście pojawią się pęknię‐
cia.
Do mąki dodać resztę cukru, sól, jajko i
masło. Ze wszystkich składników za‐
gnieść elastyczne ciasto drożdżowe.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w cie‐
płym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Podzielić ciasto na trzy równe części i z
każdej części uformować długi, cienki
wałek. Spleść trzy wałki w warkocz, two‐
rząc chałkę.
Następnie przykryć i pozostawić na pół
godziny. Posmarować wierzch chałki
mieszanką żółtka i mleka, a następnie
wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
POLSKI 13
Ciasto marchewkowe
Składniki na ciasto:
150 ml oleju słonecznikowego
100 g brązowego cukru
•2 jajka
75 g syropu
175 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g drobno startej marchwi
75 g rodzynek sułtańskich
25 g wiórków kokosowych
Składniki na wierzch:
50 g masła
150 g serka twarogowego
40 g cukru kryształu
mielone orzechy laskowe
Inne:
okrągła forma do pieczenia o średnicy
22 cm, natłuszczona
Sposób przygotowania:
Utrzeć olej słonecznikowy, brązowy cu‐
kier, jajka i syrop. Dodać resztę składni‐
ków do ciasta i wymieszać.
Wyłożyć ciasto na natłuszczoną formę
do pieczenia.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Po upieczeniu:
Wymieszać masło, serek twarogowy i
cukier kryształ (w razie potrzeby rozcień‐
czyć odrobiną mleka).
Po ostygnięciu ciasta wyłożyć na nie ma‐
sę serową i posypać zmielonymi orze‐
chami laskowymi.
Placek serowy
Składniki:
1,5 warstwy oryginalnego kruchego
ciasta szwajcarskiego lub ciasta fran‐
cuskiego (rozwałkowane w kwadrat)
500 g startego sera
200 ml śmietany
100 ml mleka
•4 jajka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Wyłożyć ciasto na dobrze wysmarowaną
tłuszczem blachę do pieczenia. Ponakłu‐
wać całe ciasto widelcem.
Rozłożyć równomiernie ser na cieście.
Wymieszać śmietanę, mleko oraz jajka i
dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Jeszcze raz dobrze wymieszać i polać
ser powstałą mieszanką.
Czas w urządzeniu: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Ciasteczka serowe
Składniki:
400 g sera Feta
•2 jajka
3 łyżki posiekanej pietruszki naciowej
czarny pieprz
80 ml oliwy z oliwek
375 g ciasta listkowanego (filo)
Sposób przygotowania:
Wymieszać razem ser Feta, jajka, pie‐
truszkę i pieprz. Przykryć ciasto listkowa‐
ne wilgotnym ręcznikiem, aby nie wysy‐
chało. Ułożyć 4 warstwy ciasta jedna na
drugiej, smarując każdą warstwę oliwą.
Pokroić na 4 paski o długości ok. 7 cm.
Kłaść po 2 kopiaste łyżki mieszanki z se‐
rem Feta na rogu każdego paska i skła‐
dać go w trójkąt.
Układać odwrócone na blasze do pie‐
czenia i smarować oliwą.
Czas w urządzeniu: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Chleb wiejski
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
15 g soli
1 małe opakowanie drożdży suszo‐
nych
250 ml wody
250 ml mleka
Inne:
wysmarowana tłuszczem lub wyłożona
pergaminem blacha do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól
i drożdże suszone do dużej miski.
14
www.aeg.com
Wymieszać wodę, mleko oraz sól i do‐
dać do mąki. Ze wszystkich składników
zagnieść elastyczne ciasto. Pozostawić
ciasto do wyrośnięcia, aż dwukrotnie
zwiększy swoją objętość.
Uformować ciasto w długi bochenek i po‐
łożyć na wysmarowanej tłuszczem lub
wyłożonej pergaminem blasze do pie‐
czenia ciasta.
Pozostawić chleb, aby wyrósł jeszcze o
połowę swojej wielkości. Przed upiecze‐
niem posypać odrobiną mąki.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Biszkopt cytrynowy
Składniki na ciasto:
250 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
•4 jajka
150 g mąki
150 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 2 cytryn
Składniki do polewy:
125 ml soku cytrynowego
100 g cukru pudru
Inne:
Kwadratowa forma do pieczenia o dłu‐
gości 30 cm
margaryna do natłuszczenia formy
bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, skórkę z
cytryny, cukier waniliowy i sól na puszys‐
tą masę. Następnie dodawać po jednym
jajku i dalej ucierać na puszystą masę.
Dodać do masy proszek do pieczenia
wymieszany z mąką i mąką kukurydzia‐
ną i wymieszać.
Włożyć ciasto do natłuszczonej i posypa‐
nej tartą bułką formy do pieczenia, wy‐
gładzić i wstawić do piekarnika.
Po upieczeniu wymieszać sok cytrynowy
z cukrem pudrem. Wyłożyć upieczone
ciasto na folię aluminiową.
Zawinąć folię na brzegach ciasta do góry
w taki sposób, aby polewa nie wyciekła.
Nakłuć ciasto drewnianym patyczkiem i
rozprowadzić polewę pędzlem. Pocze‐
kać, aż polewa lekko wsiąknie w ciasto.
Czas w urządzeniu: 75 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Babeczki
Składniki:
150 g masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
starta skórka z jednej niewoskowanej
cytryny
•2 jajka
50 ml mleka
25 g mąki kukurydzianej
225 g mąki
10 g proszku do pieczenia
1 słoik wiśni (375 g)
225 g wiórków czekoladowych
Inne:
foremki papierowe o średnicy ok. 7 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć na puszystą masę masło, cukier,
cukier waniliowy, sól i skórkę z jednej
niewoskowanej cytryny. Dodać jajka i
śmietanę.
Wymieszać mąkę kukurydzianą, mąkę
oraz proszek do pieczenia i dodać do
ciasta z mlekiem.
Odcedzić wiśnie i dodać do ciasta razem
z wiórkami czekoladowymi.
Włożyć ciasto do papierowych foremek,
postawić je na blasze do pieczenia i
wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Tarta cebulowa
Składniki na ciasto:
300 g mąki
20 g drożdży
125 ml letniego mleka
•1 jajko
50 g masła
•3 g soli
Składniki na wierzch:
750 g cebuli
POLSKI 15
250 g boczku
•3 jajka
250 g crème fraîche
125 ml mleka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zro‐
bić zagłębienie.
Drożdże pokroić, umieścić w zagłębie‐
niu, wymieszać z mlekiem i odrobiną
mąki z obrzeża. Posypać mąką i pozos‐
tawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu,
aż na warstwie mąki pojawią się pęknię‐
cia.
Dodać jajko i masło na brzeg mąki. Ze
wszystkich składników zagnieść elas‐
tyczne ciasto drożdżowe.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w cie‐
płym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie obrać cebulę, przekroić
na ćwiartki i drobno pokroić w cienkie
plastry.
Boczek pokroić w kostkę, gotować na
wolnym ogniu z cebulą i pozostawić do
ostygnięcia.
Rozwałkować ciasto i umieścić na wy‐
smarowanej tłuszczem blasze, ponakłu‐
wać spód widelcem i unieść krawędzie.
Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Wymieszać jajka, śmietanę crème fraî‐
che, mleko, sól i pieprz. Rozprowadzić
wystudzoną cebulę z boczkiem na spo‐
dzie z ciasta. Dodać wymieszane skład‐
niki. Wymieszać wszystko, wyłożyć na
spód z ciasta i wyrównać.
Czas w urządzeniu: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Zapiekanka z makaronu
Składniki:
1 litr wody
•sól
250 g tagliatelle
250 g szynki gotowanej
20 g masła
1 pęczek pietruszki
1 cebula
100 g masła
•1 jajko
250 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
50 g startego sera parmezan
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z odrobiną soli. Do
wrzącej osolonej wody wrzucić tagliatelle
i gotować przez ok. 12 minut. Następnie
odcedzić.
Pokroić szynkę w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło.
Pietruszkę posiekać, cebulę obrać i tak‐
że posiekać. Poddusić na patelni.
Wysmarować formę do zapiekanek odro‐
biną masła. Wymieszać tagliatelle, szyn‐
kę oraz duszoną pietruszkę i cebulę.
Wyłożyć do formy.
Wymieszać jajka z mlekiem, przyprawić
solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową
i polać tą mieszanką makaron. Następ‐
nie posypać zapiekankę Parmezanem.
Czas w urządzeniu: 45 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Pizza
Składniki na ciasto:
14 g drożdży
200 ml wody
300 g mąki
•3 g soli
1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
1/2 małej puszki posiekanych pomido‐
rów
200 g startego sera
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera Feta
oregano
Inne:
wysmarowana tłuszczem blacha do
pieczenia ciasta
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić
w letniej wodzie. Wymieszać sól z mąką
i dodać wraz z olejem do drożdży w mis‐
ce.
Zagniatać składniki tak długo, aż ciasto
nabierze elastyczności i przestanie przy‐
klejać się do miski. Następnie odstawić
ciasto w ciepłe miejsce, aż dwukrotnie
zwiększy swoją objętość.
16
www.aeg.com
Rozwałkować ciasto i ułożyć na wysma‐
rowanej tłuszczem blasze do pieczenia
ciasta. Ponakłuwać spód widelcem.
Porozkładać kolejno składniki na spo‐
dzie w podanej kolejności.
Czas w urządzeniu: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Quiche Lorraine
Składniki na ciasto:
200 g mąki
•2 jajka
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego
boczku
•2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Inne:
czarna forma do pieczenia o średnicy
28 cm, wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy
w misce i wyrobić gładkie ciasto. Odsta‐
wić ciasto na kilka godzin do lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i włożyć
do wysmarowanej tłuszczem czarnej for‐
my do pieczenia. Ponakłuwać spód wi‐
delcem.
Rozłożyć boczek na cieście.
Na polewę zmieszać ze sobą jajka,
kwaśną śmietanę i przyprawy. Następnie
dodać ser.
Wylać polewę na boczek.
Czas w urządzeniu: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Kołacz
Składniki na ciasto:
500 g mąki
1 małe opakowanie drożdży suszo‐
nych (około 8 g)
80 g cukru pudru
150 g masła
•3 jajka
2 płaskie łyżeczki soli
150 ml letniego mleka
70 g rodzynek (namaczanych wcześ‐
niej przez godzinę w 20 ml wiśniówki)
Składniki do wykończenia:
50 g całych łuskanych migdałów
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce mąkę, drożdże suszo‐
ne, cukier puder, masło, jajka, sól oraz
mleko i zagnieść gładkie ciasto drożdżo‐
we. Przykryć ciasto w misce i pozostawić
do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Do ciasta dodać namoczone rodzynki i
zagnieść ręcznie.
Do każdego wgłębienia w natłuszczonej
i posypanej mąką formie do babki włożyć
migdały.
Uformować wałek z ciasta i umieścić w
formie do babki. Przykryć i ponownie po‐
zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Czas w urządzeniu: 60 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Słodka tarta
Składniki:
2 warstwy oryginalnego kruchego
ciasta szwajcarskiego lub ciasta fran‐
cuskiego (rozwałkowane w kwadrat)
50 g mielonych orzechów laskowych
1,2 kg jabłek
•3 jajka
300 ml śmietany
70 g cukru
Sposób przygotowania:
Położyć ciasto na dobrze natłuszczonej
blasze do pieczenia i ponakłuwać spód
widelcem. Na cieście położyć równą
warstwę orzechów laskowych. Jabłka
obrać, usunąć rdzenie, pokroić na 12
plastrów. Plastry ułożyć równo na cieś‐
cie. Dobrze wymieszać jajka, śmietanę,
cukier oraz cukier waniliowy i wyłożyć
masę na jabłka.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Biały chleb
Składniki:
1000 g mąki
POLSKI 17
1 kostka świeżych drożdży lub 2 opa‐
kowania drożdży suszonych
650 ml mleka
15 g soli
Inne:
wysmarowana tłuszczem lub wyłożona
pergaminem blacha do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski. Roz‐
puścić drożdże w letnim mleku i dodać
do mąki. Ze wszystkich składników za‐
gnieść elastyczne ciasto. Zależnie od
właściwości mąki może być konieczne
dolanie niewielkiej ilości mleka w celu
uzyskania ciasta o odpowiedniej konsys
tencji.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia,
dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Rozdzielić ciasto na dwie części, ufor‐
mować dwa długie bochenki i położyć je
na blasze do pieczenia ciasta wysmaro‐
wanej tłuszczem lub wyłożonej papierem
do pieczenia.
Pozostawić chleb, aby wyrósł jeszcze o
połowę swojej wielkości.
Przed upieczeniem posypać bochenki
niewielką ilością mąki i wykonać ostrym
nożem 3–4 ukośne nacięcia o głębokoś‐
ci co najmniej 1 cm.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Chałka drożdżowa
Składniki na ciasto:
650 g mąki
20 g drożdży
200 ml mleka
40 g cukru
•5 g soli
5 żółtek
200 g miękkiego masła
Składniki do nadzienia:
250 g posiekanych orzechów włoskich
20 g bułki tartej
1 łyżeczka mielonego imbiru
50 ml mleka
60 g miodu
30 g stopionego masła
20 ml rumu
Składniki do wykończenia:
1 żółtko
odrobina mleka
50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zro‐
bić zagłębienie. Pokruszyć drożdże i
włożyć do wgłębienia w mące, wymie‐
szać z mlekiem, odrobiną cukru i częścią
mąki z obrzeża miski, posypać mąką,
odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż
na warstwie mąki na cieście pojawią się
pęknięcia.
Wysypać pozostały cukier na mąkę na
obrzeżu. Ze wszystkich składników za
gnieść elastyczne ciasto drożdżowe. Po‐
zostawić ciasto do wyrośnięcia w cie‐
płym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Wymieszać wszystkie składniki nadzie‐
nia. Podzielić ciasto na trzy równe części
i rozwałkować na podłużne prostokąty.
Nanieść jedną trzecią nadzienia na każ‐
dą warstwę rozwałkowanego ciasta, a
następnie zrolować ciasto.
Uformować chałkę z trzech kawałków
ciasta. Posmarować wierzch chałki mie‐
szanką żółtka i mleka, a następnie posy‐
pać całość płatkami migdałów.
Czas w urządzeniu: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Ciasto migdałowe
Składniki na ciasto:
5 jajek
200 g cukru
100 g marcepanu
200 ml oliwy z oliwek
450 g mąki
1 łyżka cynamonu
1 opakowanie proszku do pieczenia
(około 15 g)
50 g posiekanych orzechów pistacjo‐
wych
125 g mielonych migdałów
300 ml mleka
Składniki na wierzch:
200 g dżemu morelowego
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorącej wody
płatki migdałowe
Inne:
forma do pieczenia o średnicy 28 cm
18
www.aeg.com
Sposób przygotowania:
Utrzeć jajka, cukier i marcepan na pu‐
szystą masę, mieszając przez 5 minut.
Następnie powoli dodać do masy jajecz‐
nej oliwę z oliwek.
Przesiać przez sito mąkę, cynamon oraz
proszek do pieczenia i wymieszać, na‐
stępnie dodać do mąki posiekane orze‐
chy pistacjowe i mielone migdały. Dodać
mąkę z mlekiem do ciasta i wymieszać.
Wyłożyć na formę posypaną bułką tartą
na dnie.
Czas w urządzeniu: 70 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Po upieczeniu:
Podgrzać dżem morelowy i posmarować
nim ciasto za pomocą pędzla; pozosta‐
wić do ostygnięcia. Wymieszać cukier
puder z cynamonem i gorącą wodą; na‐
stępnie rozprowadzić na cieście. Następ‐
nie od razu posypać powierzchnię ciasta
płatkami migdałowymi.
Szarlotka mrożona
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury
pieczenia podano na opakowaniu. Prze‐
strzegać wskazówek producenta.
Chleb/bułki
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury
pieczenia podano na opakowaniu. Prze‐
strzegać wskazówek producenta.
Chleb/bułki mrożone
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury
pieczenia podano na opakowaniu. Prze‐
strzegać wskazówek producenta.
Casserole z wołowiną
Składniki:
600 g wołowiny
sól i pieprz
•mąka
10 g masła
1 cebula
330 ml ciemnego piwa
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki pasty pomidorowej
500 ml bulionu wołowego
Sposób przygotowania:
Pokroić wołowinę w kostkę, przyprawić
solą oraz pieprzem i posypać odrobiną
mąki.
Rozgrzać masło na patelni i przyrumie‐
nić kawałki mięsa. Następnie włożyć je
do formy do zapiekanek.
Cebulę obrać, drobno posiekać i lekko
podsmażyć w niewielkiej ilości masła, a
następnie położyć na warstwie mięsa.
Wymieszać ciemne piwo, brązowy cu‐
kier, przecier pomidorowy i bulion woło‐
wy, wylać na patelnię i doprowadzić do
wrzenia. Następnie polać tą mieszanką
mięso (powinno być przykryte).
Przykryć i wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu: 120 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Sernik
Składniki na ciasto:
150 g mąki
70 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
•1 jajko
70 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
3 białka
50 g rodzynek
2 łyżki rumu
750 g chudego twarogu
3 żółtka
200 g cukru
sok z jednej cytryny
200 g crème fraîche
1 opakowanie budyniu w proszku o
smaku waniliowym (40 g lub odpo‐
wiednia ilość proszku do przygotowa‐
nia deseru z 500 ml mleka)
Inne:
czarna okrągła forma do pieczenia o
średnicy 26 cm, natłuszczona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski. Dodać resztę
składników i wymieszać ręcznym mikse‐
rem. Następnie odstawić ciasto na 2 go‐
dziny do lodówki.
Mniej więcej 2/3 ciasta ułożyć na na‐
tłuszczonym spodzie formy do ciasta i
POLSKI 19
ponakłuwać w wielu miejscach widel‐
cem.
Z pozostałego ciasta uformować brzeg o
wysokości około 3 cm.
Ubić białka na sztywno za pomocą mik‐
sera. Opłukać rodzynki, dokładnie odsą‐
czyć, skropić rumem i odstawić, aby do‐
brze nasiąkły.
Dodać do miski chudy twaróg, żółtka, cu‐
kier, sok z cytryny, śmietanę crème fraî‐
che i budyń w proszku, a następnie do‐
brze wszystko wymieszać.
Na końcu dokładnie wymieszać ubite
białka i rodzynki z masą twarogową.
Czas w urządzeniu: 85 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Frytki
Instrukcje dotyczące czasu i temperatury
pieczenia podano na opakowaniu. Prze‐
strzegać wskazówek producenta.
Ciasto owocowe
Składniki:
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
•3 jajka
300 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia
(około 8 g)
125 g porzeczek
125 g rodzynek
60 g posiekanych migdałów
60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
lub pomarańczowej
60 g posiekanych kandyzowanych
wiśni
70 g całych zblanszowanych migda‐
łów
Inne:
czarna okrągła forma do pieczenia o
średnicy 24 cm
margaryna do natłuszczenia formy
bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, cukier wa‐
niliowy i sól na puszystą masę. Następ‐
nie dodawać po jednym jajku i dalej
ucierać na puszystą masę. Dodać do
masy proszek do pieczenia wymieszany
z mąką, a następnie wymieszać.
Dodać owoce i wymieszać.
Przełożyć ciasto do przygotowanej formy
i rozprowadzić w taki sposób, aby środek
był nieco wklęsły w stosunku do krawę‐
dzi. Udekorować krawędzie i środek
ciasta całymi zblanszowanymi migdała‐
mi. Umieścić ciasto w piekarniku.
Czas w urządzeniu: 100 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
Tarta owocowa
Składniki na ciasto:
200 g mąki
1 szczypta soli
125 g masła
•1 jajko
50 g cukru
50 ml zimnej wody
Składniki do nadzienia:
owoce sezonowe (400 g jabłek,
brzoskwiń, wiśni itp.)
90 g mielonych migdałów
•2 jajka
100 g cukru
90 g miękkiego masła
Inne:
forma do quiche o średnicy 28 cm, na‐
tłuszczona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, dodać sól oraz
małe kawałki masła i wymieszać. Na‐
stępnie dodać jajko, cukier oraz zimną
wodę i zagnieść ciasto.
Schłodzić ciasto, pozostawiając na 2 go‐
dziny w lodówce. Rozwałkować schło‐
dzone ciasto i wyłożyć na natłuszczoną
formę do quiche, ponakłuwać widelcem.
Owoce oczyścić, usunąć rdzenie i pestki.
Małe kawałki lub plasterki owoców uło‐
żyć na cieście. Utrzeć w misce mielone
migdały, jajka, cukier i miękkie masło.
Wyłożyć powstałą masę na owoce i wy‐
równać.
Czas w urządzeniu: 50 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG KM8403001M Recipe book

Typ
Recipe book