52
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Nie zanurzaj urządzenia w płynie, nie używaj go w łazience, w pobliżu wody, ani na
zewnątrz budynku.
3 Nie dotykaj gorących powierzchni. Chwytaj za uchwyt i gałkę pokrywy.
4 Suszoną fasolę (np. czerwoną fasolę) przez włożeniem do wolnowaru należy gotować, przez
co najmniej 10 minut. Fasola spożywana na surowo lub niedogotowana, ma właściwości
toksyczne.
5 Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
6 Nie przykrywaj urządzenia i niczego na nim nie stawiaj.
7 Nie stawiaj gorącego garnka na zimnej powierzchni, ani nie wkładaj do zimnej wody, może
pęknąć.
8 Nie używaj tego garnka do gotowania w innych urządzeniach.
9 Urządzeniem nie można sterować przy pomocy regulatora czasowego, ani też zdalnie.
10 Jeśli urządzenie nie jest używane, przed przestawieniem w inne miejsce i przed
czyszczeniem, wyjmij wtyczkę zasilania.
11 Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
12 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
13 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
14 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez producenta,
jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
tylko do użytku domowego
C ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA
zdrowie proces wolnego gotowania zmniejsza utratę witamin i zachowuje
więcej składników odżywczych i smakowych.
oszczędność długie powolne gotowanie umożliwia zmiękczanie i skruszanie tańszych,
twardszych mięs zużywając tylko około jedną czwartą mocy na małym
palniku przeciętnej płyty.
wygoda przygotuj składniki poprzedniego dnia wieczorem, włóż do wolnowaru,
smaczny posiłek czeka, kiedy wrócisz do domu.
C REGULATOR TEMPERATURY
0 wyłączony
1 Do tradycyjnego powolnego gotowania.
2 Do "szybkiego gotowania" zastosuj, jako elektryczny garnek do duszenia.
O Do utrzymania temperatury jedzenia po ugotowaniu.
C OGÓLNE UWAGI
1 Przed włożeniem do wolnowaru, mrożonki muszą być całkowicie rozmrożone.
2 Składniki przygotowane wcześniej (np. poprzedniego wieczoru) przechowuj w lodówce. Nie
wstawiaj wolnowaru ani garnka do lodówki.