Russell Hobbs 19790-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Powolne kuchenki
Typ
Instrukcja obsługi
52
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Nie zanurzaj urządzenia w płynie, nie używaj go w łazience, w pobliżu wody, ani na
zewnątrz budynku.
3 Nie dotykaj gorących powierzchni. Chwytaj za uchwyt i gałkę pokrywy.
4 Suszoną fasolę (np. czerwoną fasolę) przez włożeniem do wolnowaru należy gotować, przez
co najmniej 10 minut. Fasola spożywana na surowo lub niedogotowana, ma właściwości
toksyczne.
5 Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
6 Nie przykrywaj urządzenia i niczego na nim nie stawiaj.
7 Nie stawiaj gorącego garnka na zimnej powierzchni, ani nie wkładaj do zimnej wody, może
pęknąć.
8 Nie używaj tego garnka do gotowania w innych urządzeniach.
9 Urządzeniem nie można sterować przy pomocy regulatora czasowego, ani też zdalnie.
10 Jeśli urządzenie nie jest używane, przed przestawieniem w inne miejsce i przed
czyszczeniem, wyjmij wtyczkę zasilania.
11 Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
12 Nigdy nie używaj urdzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
13 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
14 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez producenta,
jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
tylko do użytku domowego
C ZALETY WOLNEGO GOTOWANIA
zdrowie proces wolnego gotowania zmniejsza utratę witamin i zachowuje
więcej składników odżywczych i smakowych.
oszczędność długie powolne gotowanie umożliwia zmiękczanie i skruszanie tańszych,
twardszych mięs zużywając tylko około jedną czwartą mocy na małym
palniku przeciętnej płyty.
wygoda przygotuj składniki poprzedniego dnia wieczorem, włóż do wolnowaru,
smaczny posiłek czeka, kiedy wrócisz do domu.
C REGULATOR TEMPERATURY
0 wączony
1 Do tradycyjnego powolnego gotowania.
2 Do "szybkiego gotowania" zastosuj, jako elektryczny garnek do duszenia.
O Do utrzymania temperatury jedzenia po ugotowaniu.
C OGÓLNE UWAGI
1 Przed włożeniem do wolnowaru, mrożonki muszą być całkowicie rozmrożone.
2 Składniki przygotowane wcześniej (np. poprzedniego wieczoru) przechowuj w lodówce. Nie
wstawiaj wolnowaru ani garnka do lodówki.
53
rysunki
0 wączony
1 niska
2 wysoka
O potrzymywanie temperatury
3 lampka
4 regulator temperatury
5 gałka pokrywy
6 pokrywa
7 garnek
8 uchwyt
ostrożnie
gorąca powierzchnia
instrukcja
mięso
3 W trakcie pieczenia wydzielane soki nie wytryskają ani nie odparowują, więc smak i wartość
odżywcza są zachowane. Na czas gotowania mają wpływ zarówno ksztt kawałka mięsa,
jego jakość jak i proporcje treści chudej, tłustej oraz kości. Po kilku razach nabierzesz
doświadczenia i potrafisz dokonać oceny surowca.
4 Unikaj mięsa o wysokiej zawartości tłuszczu albo wycinaj nadmiar tłuszczu.
drób
5 Drób trzeba umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami zewnątrz i w środku.
6 Przyrumień skórkę na dużej patelni, we własnym sosie lub z dodatkiem niewielkiej ilości
oliwy.
ryby
7 Aby zachować smak i konsystencję ryb, nie powinno się ich gotować nadmiernie długo.
8 Posmaruj dno garnka masłem lub margaryną.
9 Oczyść, spraw i umyj rybę. Osusz i włóż do garnka.
10 Dodaj przyprawy, skrop sokiem z cytryny, a następnie zalej gorącym bulionem, wodą lub
winem.
11 Na rybie połóż trochę masła i gotuj na małym ogniu (1) przez 2-3 godzin.
warzywa
12 Podgotowane warzywa, jak mrożony groszek i kukurydza cukrowa, trzeba rozmrozić i dodać
na pół godziny przed końcem gotowania.
13 Warzywa korzeniowe, bulwy i cebule (marchew, ziemniaki, cebula) gotują się znacznie dłużej
niż mięsa, dlatego należy je pokroić na plastry, paski lub kostki około 5mm grubości i
delikatnie podsmażyć przez 2-3 minuty przed włożeniem do garnka.
rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica)
, Suszoną fasolę (np. czerwoną fasolę) przez włożeniem do wolnowaru należy gotować, przez
co najmniej 10 minut. Fasola spożywana na surowo lub niedogotowana, ma właściwości
toksyczne.
14 Suszony groch i fasolę przed gotowaniem, aby zmiękły, namoczyć w wodzie przez 8 godzin
(albo przez noc).
15 Soczewica nie wymaga wcześniejszego namoczenia.
16 Przy gotowaniu ryżu, na każde 100g ryżu należy użyć co najmniej 150 ml płynu.
Sprawdziliśmy, że ryż gotuje się najlepiej w trybie "easy-cook".
17 Makaron nie nadaje się do wolnego gotowania, robi się zbyt miękki. Jeśli przepis wymaga
makaronu, włóż go do garnka na 30-40 minut przed końcem gotowania.
zupy
18 Smaczna, domowa zupa może pozostać wolnym ogniu przez cały dzień lub noc.
19 Mięso i warzywa przyrumieniaj na patelni.
20 Jeśli trzeba zagęścić zupę, weź trochę mąki lub mąki kukurydzianej stopniowo dodając
bulion.
21 Doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku i przóż do garnka.
22 Nie należy dodawać mleka przed ostatnią pół godziną gotowania. Śmietana lub żółtko
można dodać tuż przed podaniem.
54
budynie
23 Stosuj żaroodporną miskę do budyniu, dopasowaną do garnka i niedotykającą jego ścian.
24 Napełnij garnek wodą do poziomu połowy wysokości garnka.
pasztet
25 Przygotuj pasztet według przepisu i zastosuj garnek jako łaźnię wodną, żeby zapewnić równą
łagodną temperaturę niezbędną dla dobrego pasztetu.
C PRZYGOTOWANIE
26 Ustal, kiedy potrawa ma być jedzona i kiedy ma się rozpocząć gotowanie.
27 Jeśli chcesz jeść o 6 po południu, a gotowanie ma się rozpocząć o 8 rano, znajdź przepis na
potrawę, której przygotowanie trwa ok. 10 godzin.
28 Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
C WSTĘPNE PODGRZANIE
29 Ustaw regulator temperatury na 0.
30 Umieść garnek w urządzeniu i zóż pokrywę.
31 óż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
32 Ustaw regulator temperatury na 2, niech urdzenia podgrzewa się przez 20 minut.
33 Zaświeci się lampka.
C ZRUMIENIANIE
34 W czasie, kiedy garnek się podgrzewa:
35 Mięso i warzywa przyrumieniaj na patelni.
36 Zagotuj płyn na patelni.
C NAPEŁNIANIE
37 Kiedy garnek nagrzeje się:
38 Użyj gałki do zdjęcia pokrywy.
39 Włóż składniki do garnka, a następnie zalej je wrzącym płynem z patelni.
40 Ponownie załóż pokrywę.
41 Nastaw regulację temperatury na 1 do zwykłego powolnego gotowania, ustaw 2, jeśli
stosujesz garnek jako elektryczny garnek do duszenia potraw.
C SKOŃCZONE?
42 Ustaw regulator temperatury na 0.
43 Światełko zgaśnie.
44 Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
45 yj gałki do zdjęcia pokrywy.
46 Wyjmij z garnka całą zawartość.
47 Jeśli nie zamierzasz czyścić garnka od razu, napełnij go ciepłą wodą, aby zapobiec
przypieczeniu pozostałości potrawy przez ciepło resztkowe.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
48 Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
49 Umyj pokrywę i wnętrze garnka gorącą wodą z mydłem za pomocą ściereczki lub gąbki,
następnie spłucz i wysusz.
50 Nie używaj środków do szorowania, wełny drucianej, ani mydła w kostce.
51 Nie mocz w wodzie zewnętrznej powierzchni garnka. Podstawa garnka jest porowata i
będzie chłonąć wodę, która może spowodować popękanie garnka przy jego podgrzewaniu.
52 Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
53 Żadna część urządzenia nie może być myta w zmywarce do naczyń.
55
54 Po pewnym czasie użytkowania, na glazurze garnka może pokazać się siatka jakby mych
pęknięć. Jest to powierzchowne i nie wpływa na działanie wolnowaru. Nie należy się tym
przejmować.
H OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem
dla środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

Russell Hobbs 19790-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Powolne kuchenki
Typ
Instrukcja obsługi