49
- w przypadku stwierdzenia usterki
urządzenia;
- i przed przystąpieniem do
czyszczenia.
∙ Wyjmujc wtyczk z gniazdka nigdy nie
naley szarpa za przewód.
∙ Nie naley pozostawia przewodu
zasilajcego swobodnie zwisajcego bez
nadzoru.
∙ Przed przestawieniem lub schowaniem
urzdzenia naley zawsze sprawdzi, czy
ju zupenie ostygo.
∙ Naley zawsze stawia urzdzenie na
odpowiednio duej powierzchni, odpornej
na wysokie temperatury, zacieki i plamy.
∙ Nie zostawia opiekacza bez nadzoru ani
nie ustawia go w pobliu zason, fi ranek,
szafek ciennych oraz jakichkolwiek
atwopalnych materiaów.
∙ Za szkody wynike z nieprawidowego
uywania sprztu lub u
ytkowania
niezgodnego z instrukcj obsugi
odpowiedzialno ponosi wycznie
uytkownik.
Przed pierwszym użyciem
∙ Rozpakowa urzdzenie i zdj z niego
wszystkie elementy opakowania.
∙ Rozgrza, po czym pozostawi wczone i
zamknite urzdzenie na okoo 10 minut,
po kolei z kadym zestawem pytek. W
ten sposób pozbywamy si zapachu
typowego dla pierwszego uruchomienia
kadego opiekacza. Naley zadba o
odpowiedni wentylacj pomieszczenia.
∙ Nastpnie wyczyci urzdzenie i pytki
opiekajce w sposób opisany w punkcie
Czyszczenie i konserwacja.
Wymiana płytek opiekających
∙ Przed przystpieniem do wymiany pytek
opiekajcych naley sprawdzi, czy
urz
dzenie cakowicie ostygo.
∙ W celu wymiany pytek odblokowa
uchwyt i otworzy urzdzenie.
∙ Przesun przyciski zwalniania pytek w
stron uchwytu i wyj pytki, cign w t
sam stron.
∙ Zaoy dane pytki w taki sposób,
aby wystajce koeczki znalazy si w
odpowiednich wgbieniach w urzdzeniu.
Wcisn pytki, a si zatrzasn.
∙ Przed wczeniem urzdzenia
sprawdzi, czy nowe pytki zostay
prawidowo wo
one i czy s bezpiecznie
zablokowane.
Obsługa urządzenia
∙ Zaoy dane pytki opiekajce i
zamkn urzdzenie.
∙ W oy wtyczk do kontaktu. Zapali si
wówczas czerwona, gówna lampka
kontrolna.
∙ Kiedy urzdzenie osignie odpowiedni
temperatur, wczy si zielona lampka
kontrolna informujca, e urzdzenie jest
gotowe do pracy.
∙ Otworzy opiekacz.
∙ W oy przygotowany produkt na doln
pytk opiekajc i zamkn urzdzenie.
∙ Zatrzask suy do zamykania urzdzenia
wyłącznie podczas przygotowywania
tostów. Przycisn górn cz
urzdzenia, trzymajc za uchwyt i
zablokowa zatrzask.
∙ Zaleca si nastpujce czasy gotowania:
∙ okoo 2 – 4 min. do opiekania tostów,
∙ okoo 4 – 5 min. do pieczenia gofrów.
Ostrzeżenie: W zalenoci od przepisu,
konsystencji i temperatury ciasta, czas
przyrzdzania gofrów moe by róny.
∙ Czas opiekania w duej mierze zaley