105
Korpus urządzenia należy wytrzeć wilgotną ścierką. Zdejmowane części urządzenia
należy umyć wodą z dodatkiem płynu do zmywania naczyń i dokładnie osuszyć przed
podłączeniem urządzenia do źródła zasilania.
Urządzenie należy ustawić na równej poziomej powierzchni w taki sposób, aby
odprowadzana para nie osadzała się na tapetach, elementach dekoracyjnych,
urządzeniach elektrycznych i innych przedmiotach lub materiałach, które mogą
ulec uszkodzeniu wwyniku oddziaływania wilgoci oraz wysokiej tempera-
tury.
Przed uruchomieniem urządzenia należy upewnić się, że zewnętrzne i widoczne we-
wnętrzne części urządzenia nie są uszkodzone, odrapane i nie posiadają innych defek-
tów.
W celu usunięcia powłoki ochronnej przed pierwszym użyciem należy uruchomić
pełny cykl nagrzewania urządzenia (nie umieszczając w jego wnętrzu produktów
spożywczych). Następnie należy odłączyć urządzenie od źródła zasilania, pozo-
stawić do ostygnięcia i oczyścić płytki zgodnie z zaleceniami w części „Czysz-
czenie urządzenia”. Procedurę należy powtórzyć dla wszystkich zestawów
płytek.
II . EKSPLOATACJA URZĄDZENIA
1. Otwórz urządzenie.
2.
Naciśnij kolejno wszystkie zatrzaski mocujące płytki w korpusie urządzenia
izdejmij metalowe płytki.
3. Płytki wymienne umieść w urządzeniu tak, aby wypustki na płytkach znalazły się
w rowkach korpusu urządzenia. Naciskaj na płytki aż do usłyszenia dźwięku za-
trzasku.
Gdy urządzenie jest podłączone do źródła zasilania, zmiana płytek jest zabroniona.
1.
Podłącz urządzenie do źródła zasilania. Zapali się pomarańczowa lampka
podłączenia do źródła zasilania. Kiedy urządzenie osiągnie odpowiedni
poziom temperatury, zaświeci się zielona lampka. Jest to sygnał, że urządze-
nie jest gotowe do pracy. Jeśli urządzenie jest podłączone do źródła zasila-
nia, można z niego korzystać (niezależnie od tego, czy świeci się zielona
lampka).
Jeśli podczas pracy urządzenia zgasła zielona lampka, oznacza to, że automatycznie
włączyła się funkcja podtrzymania temperatury.
2.
Otwórz urządzenie. W zależności od rodzaju umieszczonych płytek na dolnej
powierzchni grzejnej umieść składniki na kanapki, ciasto na gofry lub produkty
do przygotowania potraw grillowanych (mięso, warzywa, itp.) Należy uważać, aby
płytki nie uległy przegrzaniu.
Dzięki powłoce nieprzywierającej na płytkach nie jest wymagane użycie
tłuszczu. Wzależności od potrzeby, można użyć niewielkiej ilości oleju lub
masła.
3.
Zamknij urządzenie na zatrzask. Pomiędzy płytkami może znajdować się niewiel-
ka pusta przestrzeń – nie ma to wpływu na pracę urządzenia.
4. W czasie pracy urządzenia lampka nagrzewania może zapalać się. Czas przygo-
towania posiłku jest uzależniony od rodzaju produktów (rodzaju chleba, nadzie-
nia itp.) oraz indywidualnych preferencji użytkownika. Czas przygotowania wy-
nosi średnio 4-5 minut.
5.
Odczekaj chwilę i otwórz urządzenie. Jeśli potrawa przybrała złocistą barwę,
towyjmij ją przy użyciu drewnianych lub silikonowych łopatek.
6. Po zakończeniu pracy urządzenia odłącz je od źródła zasilania. Wyczyść
urządzenie zgodnie z zaleceniami w rozdziale „Czyszczenie urządze
nia”.
III. CZYSZCZENIE URZĄDZENIA
Urządzenie nie powinno być czyszczone przy użyciu grubych serwetek, gąbek lub
środków mogących spowodować zarysowanie urządzenia. Nie można używać środków
chemicznych mogących spowodować uszkodzenie urządzenia oraz środków wchodzą-
cych w reakcje chemiczne z produktami spożywczymi.
Korpus urządzenia należy przetrzeć wilgotną ścierką, sprawdzając, aby wilgoć nie do-
cierała do wnętrza urządzenia. Po każdym użyciu metalowych płytek należy je umyć
ciepłą wodą. Płytki nie mogą być myte w zmywarce.
Wszystkie części urządzenia przed użyciem (przechowywaniem) powinny być wysuszo-
ne. Urządzenie należy przechowywać w pozycji pionowej z daleka od promieni słonecz-
nych i przedmiotów emitujących ciepło.