SEVERIN SA 2968 Instrukcja obsługi

Kategoria
Opiekacze do kanapek
Typ
Instrukcja obsługi
DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
ES Instrucciones de uso
IT Manuale d’uso
DK Brugsanvisning
SE Bruksanvisning
FI Käyttöohje
PL Instrukcja obsugi
GR O 
RU   
Sandwichtoaster 4
Sandwich Toaster 9
Gaufrier croque-monsieur 14
Sandwich Toaster 19
Sandwichera-Tostadora 24
Toastiera per toast, cialde e griglia 29
Sandwich-Toaster 34
Smörgås-/våffeljärn 38
Voileipägrilli 42
Opiekacz do grzanek 47
 52
 57
www.severin.com
47
Opiekacz do grzanek
Szanowni Klienci!
Przed uyciem urzdzenia prosz dokadnie
zapozna si z ponisz instrukcj,
któr naley zachowa do póniejszego
wgldu. Urzdzenie moe by obsugiwane
wycznie przez osoby, które zapoznay si z
niniejsz instrukcj.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urzdzenie naley podcza do sieci
elektrycznej wycznie przez prawidowo
zainstalowane gniazdko z uziemieniem.
Naley sprawdzi, czy napicie sieciowe
zgadza si z napiciem podanym na
tabliczce znamionowej urzdzenia. Niniejszy
wyrób zgodny jest z obowizujcymi w
UE przepisami dotyczcymi oznakowania
produktu.
Zestaw
1. Gówna lampka kontrolna (czerwona) /
Lampka gotowo
ci (zielona)
2. Tabliczka znamionowa (na spodzie
urzdzenia)
3. Uchwyt
4. Zatrzask
5. Przyciski zwalniania pytek
6. Przewód zasilajcy z wtyczk
7. Zamienne pytki grzejne pokryte
warstw chronic przed przywieraniem
a. Pytki do kanapek
b. Pytki do grilla
c. Pytki do gofrów
Instrukcja bezpieczeństwa
Aby zachowa bezpieczestwo,
wszelkie naprawy tego elektrycznego
urzdzenia musz by wykonywane
przez nasz serwis. Jeli urzdzenie
wymaga naprawy, prosimy wysa
je do naszego dziau obsugi klienta
(zob. zacznik).
Przed przystpieniem do
czyszczenia, naley sprawdzi, czy
urzdzenie zupenie ostygo i jest
wyczone z sieci elektrycznej.
Zanurzanie urzdzenia w wodzie i
mycie go wod jest niedozwolone i
moe grozi poraeniem prdem.
P ytki mona zdejmowa i my w
gorcej wodzie z dodatkiem pynu.
Szczegóowe informacje na temat
czyszczenia urzdzenia znajduj
si w punkcie Czyszczenie i
konserwacja.
Urzdzenie nie jest przystosowane
do bycia uruchamianym przy
uyciu zewntrznego czasomierza
lub odrbnego systemu zdalnego
sterowania.
Urzdzenie przeznaczone jest
do zastosowa domowych lub
podobnych, jak np. w
- sklepach, biurach i innych
podobnych miejscach pracy –
PL
48
przez pracowników;
- agroturystyce;
- hotelach, motelach itp. oraz
innych podobnych lokalach (przez
klientów);
- pensjonatach.
Ostrzeżenie: Ten symbol
oznacza, e w trakcie pracy
urzdzenia dostpne elementy
obudowy rozgrzewaj si do
wysokiej temperatury. Nie dotyka
adnej czci urzdzenia poza
uchwytem, a w razie potrzeby
uywa odpowiednich rkawic.
Osoby o ograniczonych zdolnociach
zycznych, czuciowych lub
psychicznych albo nieposiadajce
stosownego dowiadczenia lub
wiedzy, a take dzieci (w wieku co
najmniej 8 lat), mog korzysta
z urzdzenia, pod warunkiem e
znajduj si pod nadzorem lub
zostay poinstruowane, jak uywa
urzdzenia i s w peni wiadome
wszelkich zagroe i wymaganych
rodków ostronoci.
Nie dopuszcza do uywania
urzdzenia jako zabawki przez
dzieci.
Nie pozwala dzieciom na
wykonywanie jakichkolwiek prac
zwizanych bezporednio z
konserwacj lub czyszczeniem
urzdzenia, a jeeli ju, to dziecko
musi mie co najmniej 8 lat i by
nadzorowane przez osob doros.
Nie dopuszcza do urzdzenia i
jego przewodu zasilajcego dzieci w
wieku poniej 8 lat.
Ostrzeżenie: Nie pozwala, aby dzieci
miay dostp do elementów opakowania,
poniewa mog one spowodowa
zagroenie, np. uduszenia.
Przed uyciem naley dokadnie
sprawdzi, czy gówny korpus urzdzenia
i wszystkie elementy czynnociowe s
sprawne i nie nosz ladów uszkodzenia.
Jeeli urzdzenie np. spado na tward
powierzchni albo przewód zasilajcy
zosta naraony na zbyt silne szarpnicie,
nie nadaje si ono do dalszego uytku:
nawet najmniejsza, niewidoczna usterka
powstaa z tego powodu, moe mie
ujemny wpyw na dziaanie urzdzenia i
bezpieczestwo uytkownika.
Naley uwaa, aby urzdzenie i przewód
zasilajcy nie stykay si z gorcymi
elementami ani nie miay kontaktu ze
ródami ciepa.
Nie uywa urzdzenia bez zaoonych
pytek grzejnych.
Wtyczkę należy wyjąć z gniazdka
elektrycznego:
- po zakończeniu pracy;
49
- w przypadku stwierdzenia usterki
urządzenia;
- i przed przystąpieniem do
czyszczenia.
Wyjmujc wtyczk z gniazdka nigdy nie
naley szarpa za przewód.
Nie naley pozostawia przewodu
zasilajcego swobodnie zwisajcego bez
nadzoru.
Przed przestawieniem lub schowaniem
urzdzenia naley zawsze sprawdzi, czy
ju zupenie ostygo.
Naley zawsze stawia urzdzenie na
odpowiednio duej powierzchni, odpornej
na wysokie temperatury, zacieki i plamy.
Nie zostawia opiekacza bez nadzoru ani
nie ustawia go w pobliu zason, ranek,
szafek ciennych oraz jakichkolwiek
atwopalnych materiaów.
Za szkody wynike z nieprawidowego
uywania sprztu lub u
ytkowania
niezgodnego z instrukcj obsugi
odpowiedzialno ponosi wycznie
uytkownik.
Przed pierwszym użyciem
Rozpakowa urzdzenie i zdj z niego
wszystkie elementy opakowania.
Rozgrza, po czym pozostawi wczone i
zamknite urzdzenie na okoo 10 minut,
po kolei z kadym zestawem pytek. W
ten sposób pozbywamy si zapachu
typowego dla pierwszego uruchomienia
kadego opiekacza. Naley zadba o
odpowiedni wentylacj pomieszczenia.
Nastpnie wyczyci urzdzenie i pytki
opiekajce w sposób opisany w punkcie
Czyszczenie i konserwacja.
Wymiana płytek opiekających
Przed przystpieniem do wymiany pytek
opiekajcych naley sprawdzi, czy
urz
dzenie cakowicie ostygo.
W celu wymiany pytek odblokowa
uchwyt i otworzy urzdzenie.
Przesun przyciski zwalniania pytek w
stron uchwytu i wyj pytki, cign w t
sam stron.
Zaoy dane pytki w taki sposób,
aby wystajce koeczki znalazy si w
odpowiednich wgbieniach w urzdzeniu.
Wcisn pytki, a si zatrzasn.
Przed wczeniem urzdzenia
sprawdzi, czy nowe pytki zostay
prawidowo wo
one i czy s bezpiecznie
zablokowane.
Obsługa urządzenia
Zaoy dane pytki opiekajce i
zamkn urzdzenie.
W oy wtyczk do kontaktu. Zapali si
wówczas czerwona, gówna lampka
kontrolna.
Kiedy urzdzenie osignie odpowiedni
temperatur, wczy si zielona lampka
kontrolna informujca, e urzdzenie jest
gotowe do pracy.
Otworzy opiekacz.
W oy przygotowany produkt na doln
pytk opiekajc i zamkn urzdzenie.
Zatrzask suy do zamykania urzdzenia
wyłącznie podczas przygotowywania
tostów. Przycisn górn cz
urzdzenia, trzymajc za uchwyt i
zablokowa zatrzask.
Zaleca si nastpujce czasy gotowania:
okoo 2 – 4 min. do opiekania tostów,
okoo 4 – 5 min. do pieczenia gofrów.
Ostrzeżenie: W zalenoci od przepisu,
konsystencji i temperatury ciasta, czas
przyrzdzania gofrów moe byny.
Czas opiekania w duej mierze zaley
50
od rodzaju ywnoci.
Otworzy opiekacz i wyj gotowy
produkt. Aby zapobiec zniszczeniu
pytek opiekajcych pokrytych warstw
ochronn przed przywieraniem, nie
uywa ostrych narzdzi przy wkadaniu i
wyjmowaniu produktu.
Po zakoczeniu pracy naley zawsze
wyj wtyczk z kontaktu i odczeka, a
urzdzenie cakowicie ostygnie przed
przystpieniem do czyszczenia.
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystpieniem do czyszczenia
naley urzdzenie wyczy z sieci i
poczeka a zupenie ostygnie. Opiekacz
powinien stygn w pozycji otwartej.
Nie zanurza sprztu w wodzie, ani
nie my go wod, poniewa grozi to
poraeniem prdem.
Do czyszczenia nie naley stosowa
adnych silnych rodków cierajcych
czy roztworów, ani ostrych narzdzi
czyszczcych.
Zewntrzn obudow urzdzenia mona
czyci wilgotn, niepozostawiajc
strzpków ciereczk.
Dla uatwienia czyszczenia, pytki
opiekajce pokryte warstw ochronn
przed przywieraniem mona wyj i
umy w gorcej wodzie z dodatkiem
delikatnego pynu do mycia naczy.
Po umyciu dokadnie osuszy pytki.
Ostrzeżenie: Pytki nie nadaj si do
mycia w zmywarce.
Przepisy
Tosty
Przed opieczeniem posmarowa lekko
masem zewnętrzną stron kromki, tj.
t przykadan do pyty grzejnej. Maso
wspomaga proces zarumieniania i uatwia
zdejmowanie tostu z pyty grzejnej.
Nadzienie (ser, szynka itp.) powinno by
pokrojone w taki sposób, aby dopasowa
je do ksztatu kanapki. Nadzienie nie
powinno wystawa poza krawd
pieczywa.
Tost z szynką i serem
Składniki:
4 kromki pieczywa tostowego, 4 plastry
chudej szynki gotowanej, 2 plastry sera
ótego Gouda, papryka w proszku.
Przygotowanie:
Naoy po jednym plastrze szynki i sera
na kromk, doprawi papryk, przykry
pozostaymi plastrami szynki i sera oraz
drug kromk.
Tost serowy
Składniki:
4 kromki pieczywa tostowego, 65 g masa,
125 g tartego ótego sera, 2 ótka, papryka
w proszku, drobno posiekana pietruszka.
Przygotowanie:
Ubi
do gadkiej masy maso, tarty ser i
ótka, doprawi sol, papryk i pietruszk.
Rozsmarowa mas serow na dwóch
kromkach pieczywa. Przykry pozostaymi
2 kromkami.
Tost z tuńczykiem
Składniki:
4 kromki pieczywa tostowego, maso, 1
konserwa z tuczykiem, 4 plastry sera, 6 – 8
nadziewanych oliwek (w plastrach).
Przygotowanie:
Posmarowa z zewntrznej strony kad
kromk, naoy na dwie kromki po 2 plastry
sera, tuczyka i plastry oliwek, przykry
51
pozostaymi kromkami.
Gofry
Przed naoeniem ciasta gofrowego lekko
posmarowa tuszczem wszystkie pytki.
Gofry brukselskie
Składniki:
100 g masa, 125 g mki, 1 yka stoowa
cukru, 1 yeczka proszku waniliowego
(niesodzonego), sól, 250 ml mleka, 4 ótka,
4 biaka jaj.
Przygotowanie:
Roztopi maso. Wsypa mk do miski i
zmiksowa z cukrem, proszkiem waniliowym
i szczypt soli. Doda ostygnite maso i
miksowa do uzyskania gadkiego ciasta.
Doda ótka i dokadnie zmiksowa. Ubi
na sztywn piank biako i delikatnie doda
do ciasta.
Gotowe gofry posypa
cukrem pudrem i
poda ze mietan, lodami waniliowymi,
miodem lub owocami.
Utylizacja
Urzdzenia oznaczone
powyszym symbolem naley
usuwa osobno, a nie wraz
ze zwykymi odpadkami z
gospodarstwa domowego. Urzdzenia takie
zawieraj bowiem cenne materiay, jakie
mona podda recyklingowi. Odpowiednia
utylizacja takich urzdze przyczynia si
do ochrony rodowiska i zdrowia ludzkiego.
Szczegóowych informacji na ten temat
udzielaj lokalne wadze lub sklepy
prowadzce sprzeda detaliczn.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady
materiau i wykonania przez okres dwóch
lat od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowizuje si do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych
elementów, pod warunkiem, e produkt
zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a póniej odesany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu, prowadzonego
przez rm Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby
gwarancja zachowaa wano, urzdzenie
musi by uywane zgodnie z instrukcj i
nie mo
e by mody kowane, naprawiane
lub w jakikolwiek sposób naruszane przez
nieupowanion do tego osob, ani te
uszkodzone w wyniku nieprawidowego
uycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego
zuycia, ani elementów atwo tukcych si,
jak szko, elementy z tworzyw sztucznych,
arówki itd. Niniejsza gwarancja nie
ogranicza ustawowych praw konsumenta
ani innych praw, jakie konsument posiada
zgodnie z obowizujcymi przepisami, które
dotycz zakupu przedmiotów uytkowych.
Jeeli urzdzenie przestanie dziaa
prawidowo i musi zosta odesane, naley
je dokadnie zapakowa i doczy imi,
nazwisko i adres nadawcy oraz przyczyn
odesania. Jeli urzdzenie jest nadal na
gwarancji, prosz take doczy paragon
zakupu, lub faktur zakupow.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

SEVERIN SA 2968 Instrukcja obsługi

Kategoria
Opiekacze do kanapek
Typ
Instrukcja obsługi