Barbecook Oskar S Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
www.barbecook.com
2
[EN]
Go to barbecook.com, register your Barbecook and your Barbecook experience
will be further improved!
[NL]
Ga naar barbecook.com, registreer uw Barbecook om uw Barbecook-ervaring
nog meer te verbeteren!
[FR]
Rendez-vous sur barbecook.com et enregistrez votre appareil Barbecook pour
nous aider à améliorer votre expérience Barbecook.
[DE]
Registrieren Sie Ihren Barbecook auf barbecook.com, damit Sie ein noch
umfangreicheres Barbecook-Erlebnis genießen können!
[IT]
Visita il sito barbecook.com , registra il tuo Barbecook e sarai ancora più vicino
al mondo Barbecook!
[PT]
Aceda a barbecook.com, registe o seu Barbecook e a sua experiência com a
Barbecook será continuamente melhorada!
[SE]
Gå till barbecook.com, registrera din Barbecook och din upplevelse med
Barbecook kommer att bli ännu bättre!”
[DK]
Gå til barbecook.com, tilmeld din Barbecook for en endnu bedre Barbecook-
oplevelse!
[FI]
Rekisteröi Barbecook-grillisi osoitteessa barbecook.com ja pääset nauttimaan
täydellisestä Barbecook-käyttökokemuksesta!
[NO]
Gå til barbecook.com, registrer din Barbecook og din Barbecook opplevelse vil
bli enda bedre!
[HU]
Látogasson el a barbecook.com oldalra, regisztrálja a Barbecook-ját, és még
több Barbecook élményben lehet része!
[RO]
Accesaţi barbecook.com, înregistraţi grătarul Barbecook, iar experienţa dvs.
Barbecook va fi mult îmbunătăţită!
[CS]
Navštivte stránky barbecook.com, zaregistrujte si svůj gril Barbecook a vaše
zážitky s produkty Barbecook budou ještě lepší!
[GR] Μεταβείτε στον ιστότοπο barbecook.com και δηλώστε το Barbecook που έχετε
αγοράσει, για να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο την εμπειρία Barbecook!
[SK]
Prejdite na barbecook.com, zaregistrujte svoj gril Barbecook a vaše zážitky s
Barbecook budú ešte lepšie!
[ET]
Minge aadressile barbecook.com, registreerige oma Barbecook ja teil avaneb
võimalus kasutada oma Barbecooki veelgi paremini!
[LT]
Eikite į barbecook.com, užregistruokite savo „Barbecook“ kepsninę ir patirsite
dar geresnių įspūdžių ją naudodami!
[LV]
Atveriet vietni www.barbecook.com, reģistrējiet savu Barbecook un izmantojiet
Barbecook vēl pilnvērtīgāk!
[PL]
Przejdź na stronę barbecook.com, zarejestruj swój produkt Barbecook w celu
umożliwienia stałego udoskonalania produktów Barbecook!
[BG]
Посетете barbecook.com, регистрирайте своя Barbecook, за да получите
още по-голямо удовлетворение от Barbecook!
[SL]
Pojdite na spletno stran barbecook.com, registrirajte vašo napravo Barbecook in
vaša izkušnja Barbecook bo še boljša!
[HR] Posjetite stranicu barbecook.com, registrirajte Vaš proizvod Barbecook i još više
uživajte u korištenju proizvoda Barbecook.
MAN_OSKAR_S_M_L_BBC_171109_A.indb 2 09/11/17 12:18
www.barbecook.com
105
1 ZAREJESTRUJ SWOJE URZĄDZENIE ........................................... 106
2 O NINIEJSZEJ INSTRUKCJI ........................................................ 106
3 WAŻNE INSTRUKCJE DOT. BEZPIECZEŃSTWA ............................ 106
Zapoznanie się i przestrzeganie instrukcji ............................ 106
Kierowanie się zdrowym rozsądkiem .................................. 106
Wybór odpowiedniej lokalizacji ............................................ 106
4 POWTARZAJĄCE SIĘ POJĘCIA ................................................... 106
Wędzenie .......................................................................... 106
Emalia ............................................................................... 106
5 MONTAŻ URZĄDZENIA .............................................................. 106
Instrukcje dot. bezpieczeństwa ........................................... 106
Montaż urządzenia ............................................................. 107
6 WĘDZENIE ŻYWNOŚCI .............................................................. 107
Jakiego rodzaju drewna lub węgla drzewnego używać? ....... 107
Krok 1: Rozpalanie urządzenia ........................................... 107
Krok 2: Rozpocząć wędzenie ............................................. 107
Krok 3: Utrzymanie stałej temperatury ................................. 107
7 PRZYDATNE WSKAZÓWKI I PORADY .......................................... 108
Dodawanie aromatu za pomocą drewnianych wiórów ........... 108
Zachowanie odpowiedniej wilgotności żywności ................... 108
Zdejmowanie pokrywy......................................................... 108
Korzystanie z urządzenia jako grilla ..................................... 108
8 KONSERWACJA URZĄDZENIA .................................................... 108
Usuwanie popiołu ............................................................... 108
Czyszczenie kosza, kratek do grillowania i kratki .................. 108
Czyszczenie misy na rosół i obudowy ................................... 108
Czyszczenie pokrywy .......................................................... 109
Przechowywanie urządzenia ............................................... 109
Konserwacja części pokrytych emalią, stalą nierdzewną,
chromem oraz malowanych proszkowo ................................ 109
Zamawianie części zamiennych .......................................... 109
9 GWARANCJA ............................................................................ 109
Zakres gwarancji ................................................................ 109
Wyłączenie gwarancji ......................................................... 109
PL – INSTRUKCJA UŻYTKOWNIKA
MAN_OSKAR_S_M_L_BBC_171109_A.indb 105 09/11/17 12:19
www.barbecook.com
106
1 ZAREJESTRUJ SWOJE URZĄDZENIE
Dziękujemy za zakup urządzeniaBarbecook! Mamy nadzieję, że dzięki
niemu mile spędzą Państwo czas podczas grillowania.
W celu zwiększenia satysfakcji z korzystania zarejestruj swoje
urządzenie na stronie www.barbecook.com. Zajmie to zaledwie kilka
minut i zapewni wiele korzyści:
Zyskasz dostęp do naszych spersonalizowanych usług
posprzedażnych. Umożliwią one na przykład szybkie wyszukanie
części zamiennych do urządzenia lub skorzystanie z optymalnej
usługi gwarancyjnej.
Możemy poinformować o interesujących aktualizacjach produktu
oraz skierować do informacji dot. produktu oraz specyfikacji, które
odnoszą się do danego urządzenia.
W celu uzyskania dodatkowych informacji dot. rejestracji
urządzenia należy odwiedzić stronę www.barbecook.com.
Barbecook szanuje prywatność danych. Dane nie będą
sprzedawane, przekazywane ani udostępniane stronom
trzecim.
2 O NINIEJSZEJ INSTRUKCJI
Instrukcja ta składa się z dwóch części.
Pierwszą część właśnie Państwo czytają. Obejmuje ona instrukcje
montażu, korzystania i konserwacji urządzenia.
Druga część zaczyna się na stronie 129. Obejmuje ona wszystkie
rodzaje rysunków dot. urządzenia (widoki urządzenia rozłożonego
na części, rysunki montażowe...), które są opisane w niniejszej
instrukcji.
3 WAŻNE INSTRUKCJE DOT.
BEZPIECZEŃSTWA
3.1 Zapoznanie się i przestrzeganie
instrukcji
Przed rozpoczęciem korzystania z urządzenia należy przeczytać
instrukcje. Należy zawsze przestrzegać dokładnie instrukcji. Montaż
lub korzystanie z urządzenia w inny sposób mogą spowodować pożar
lub uszkodzenie materiału.
Uszkodzenia spowodowane nieprzestrzeganiem instrukcji
(nieprawidłowy montaż, niewłaściwe użycie, niewystarczająca
konserwacja) nie są objęte gwarancją.
3.2 Kierowanie się zdrowym rozsądkiem
Podczas pracy z urządzeniem należy kierować się zdrowym
rozsądkiem:
Nie należy pozostawiać urządzenia bez dozoru podczas
korzystania.
Ostrzeżenie! Urządzenie stanie się bardzo gorące, nie należy go
przemieszczać podczas działania.
Podczas obchodzenia się z gorącymi częściami należy stosować
odpowiednią ochronę.
Należy przechowywać palne materiały, ciecze oraz obiekty
rozpuszczalne z dala od używanego urządzenia.
Ostrzeżenie! Trzymać dzieci i zwierzęta z dala od urządzenia
podczas korzystania.
Trzymać wiadro z wodą lub piaskiem w pobliżu podczas
korzystania z urządzenia, szczególnie w bardzo gorące dni oraz w
suchych obszarach.
Ostrzeżenie! Nie używać wewnątrz.
3.3 Wybór odpowiedniej lokalizacji
Z urządzenia należy korzystać wyłącznie na zewnątrz. Korzystanie
wewnątrz, nawet w garażu lub szopie, może spowodować zatrucie
tlenkiem węgla.
Podczas wyboru lokalizacji na zewnątrz należy zawsze:
Upewnić się, że urządzenie nie znajduje się pod konstrukcją
podwieszaną (ganek, zadaszenie...) lub pod listowiem.
Umieścić urządzenie na twardej i stabilnej powierzchni. Nigdy
nie umieszczać urządzenia na poruszającym się pojeździe (łódź,
przyczepa...).
4 POWTARZAJĄCE SIĘ POJĘCIA
Niniejsza część obejmuje definicje niektórych mniej popularnych pojęć.
Pojęcia te są stosowane w różnych tematach niniejszej instrukcji.
4.1 Wędzenie
Wędzenie żywności to sposób przyrządzania żywności poprzez jej
wystawienie na działanie dymu pochodzącego od tlącego się drewna
lub węgla drzewnego. Mięso i ryby to najczęściej wędzona żywność,
ale można również wędzić skorupiaki, warzywa, a nawet sery.
Rozróżnia się dwa rodzaje dymów, zimny i gorący:
Wędzenie w gorącym dymie to jednoczesne wędzenie i
przyrządzanie potraw. Żywność nie jest wystawiana na
bezpośrednie działanie źródła ciepła i jest przyrządzana bardzo
powoli, w stosunkowo niskiej temperaturze (50-80°C).
Wędzenie w zimnym dymie to wędzenie w bardzo niskiej
temperaturze (maks. 25°C), co oznacza, że żywność nie jest
poddawana gotowaniu. Wędzenie w zimnym dymie ma na celu
nadanie żywności aromatu oraz jej zakonserwowanie.
W przypadku chęci użycia urządzenia do wędzenia w zimnym
dymie konieczne jest zakupienie Barbecook wędzarni do
zimnego wędzenia (223.9840.160). Te akcesoria umożliwiają
wędzenie w zimnym dymie każdego rodzaju żywności przy
użyciu wędzarni Oskar.
4.2 Emalia
Niektóre części urządzenia są pokryte warstwą stopionego szkła,
zwanego emalią. Emalia zabezpiecza znajdujący się pod nią metal
przed korozją. Emalia jest materiałem o wysokiej jakości: jest odporna
na rdzę, nie blaknie pod wpływem działania wysokiej temperatury i jest
bardzo łatwa w konserwacji.
Ze względu na to, że emalia jest mniej elastyczna niż
metal, który został nią pokryty, fragmenty emalii mogą
odprysnąć w przypadku nieprawidłowego obchodzenia się z
urządzeniem. W celu uniknięcia problemów należy zachować
ostrożność podczas montażu emaliowanych części i zawsze
konserwować emalię w sposób opisany w dalszej części tej
instrukcji.
5 MONTAŻ URZĄDZENIA
5.1 Instrukcje dot. bezpieczeństwa
.................................................................. Nie należy modyfikować
urządzenia podczas jego montażu. Jest to bardzo niebezpieczne i
z tego względu zabronione jest modyfikowanie części urządzenia.
Należy zawsze dokładnie przestrzegać instrukcji montażu.
Użytkownik jest odpowiedzialny za prawidłowy montaż urządzenia.
MAN_OSKAR_S_M_L_BBC_171109_A.indb 106 09/11/17 12:19
www.barbecook.com
107
Uszkodzenia spowodowane w wyniku nieprawidłowego montażu
nie są objęte gwarancją.
5.2 Montaż urządzenia
Wymagany jest klucz wkrętak krzyżakowy.
1. Umieścić urządzenie na płaskiej i czystej powierzchni.
2. Zmontować urządzenie w sposób przedstawiony na rysunkach
montażowych.
Rysunki montażowe można znaleźć w drugiej części instrukcji,
pod widokiem urządzenia rozebranego na części.
6 WĘDZENIE ŻYWNOŚCI
Do tego celu potrzebne są drewno lub węgiel drzewny, podpałka
(zgodna z normą EN 1860-3), długa zapałka oraz płyn (woda, rosół,
wino...).
6.1 Jakiego rodzaju drewna lub węgla
drzewnego używać?
W celu rozpalenia urządzenia należy stosować drewno lub węgiel
drzewny.
Materiał Do czego stosować
Drewno
Można stosować każdy rodzaj drewna, z
wyjątkiem drewna sosnowego.
W celu rozpalenia urządzenia należy
używać gałązek i małych gałęzi. Następnie
można dodać większe gałęzie i polana.
Węgiel drzewny
Należy zawsze rozpalać urządzenie przy
użyciu tradycyjnego węgla drzewnego,
nigdy nie używać brykietu. Po rozpaleniu
ognia można dodać brykietu.
Do rozpalania urządzenia należy używać
węgla drzewnego dobrej jakości, najlepiej
zgodnego z normą EN 1860-2. Węgiel
drzewny dobrej jakości składa się z
dużych, błyszczących bloków i nie kurzy
się.
Należy używać niewielkich kawałków
węgla drzewnego w celu rozpalenia
urządzenia. Następnie można dodać
większe bloki.
Należy prawidłowo zamknąć opakowanie węgla drzewnego
przed przechowywaniem go. Zawsze przechowywać w
suchym miejscu, nie przechowywać w piwnicy.
6.2 Krok 1: Rozpalanie urządzenia
Przed rozpoczęciem wędzenia jakiejkolwiek żywności należy rozpalić
ogień na dnie urządzenia. Należy wykonać poniższe kroki:
1. Zdjąć pokrywę, górne pierścienie obudowy, kratkę/-i do
grillowania oraz misę na rosół z urządzenia.
2. Umieścić kratkę na węgiel drzewny w kotle na węgiel drzewny.
3. Otworzyć otwory dopływu powietrza w zbiorniku na popiół.
Zbiornik na popiół znajduje się poniżej kotła na węgiel drzewny.
4. Umieścić trochę podpałki na kratce na węgiel drzewny. Należy
zawsze stosować podpałki zgodne z normą EN 1860-3.
5. Na podpałkę położyć węgiel drzewny lub drewno. Wskazówki:
Uformować z węgla drzewnego lub drewna piramidę.
Nie stosować zbyt dużo węgla drzewnego ani drewna do
rozpalenia ognia.
Upewnić się, że nadal można dosięgnąć podpałki.
6. Za pomocą długiej zapałki podpalić podpałkę.
Korzystając z urządzenia po raz pierwszy, należy pozostawić je
rozpalone przez 30 minut. Spowoduje to usunięcie wszelkich
pozostałości smarów produkcyjnych z urządzenia.
Nie należy jeszcze umieszczać grilla na urządzeniu. Pusty
grill może się odkształcać w przypadku zbyt długiego
pozostawienia w cieple.
Ostrzeżenie! Nie należy używać spirytusu ani benzyny w celu
rozpalenia lub ponownego rozpalenia urządzenia.
7. Należy odczekać, aż węgiel drzewny lub drewno pokryje się
cienką warstwą białego popiołu. Zazwyczaj trwa to około 25
minut.
8. Rozłożyć równo węgiel drzewny lub drewno na kratce na węgiel
drzewny i zamknąć drzwiczki w dolnym pierścieniu obudowy.
W przypadku stosowania węgla drzewnego można go również
podpalić w Barbecook starterze na węgiel drzewny. Gdy
węgiel drzewny jest gotowy, wystarczy go wysypać ze startera
na węgiel drzewny na kratkę na węgiel drzewny.
6.3 Krok 2: Rozpocząć wędzenie
Po pokryciu się węgla drzewnego lub drewna białym popiołem można
rozpocząć wędzenie. Należy wykonać poniższe kroki:
1. Umieścić misę na rosół na dolnym pierścieniu obudowy, na
trzech wspornikach.
2. Wlać trochę płynu (wody, rosołu, wina...) do misy na rosół.
Można również dodać ziół do smaku.
3. Umieścić pierwszą kratkę do grillowania na misce na rosół, a
następnie umieścić jedzenie na kratce.
Umieścić wyłącznie jedną warstwę żywności na kratce
i pozostawić wystarczającą ilość miejsca pomiędzy
poszczególnymi kawałkami produktów. Pozwoli to na
uwolnienie dymu i ciepła w celu ich równomiernej cyrkulacji
wokół jedzenia.
4. Oskar L: Umieścić górny pierścień obudowy na dolnym
pierścieniu i zamknąć drzwiczki obu pierścieni.
5. Oskar L: Umieścić drugą kratkę do grillowania na wspornikach
górnego pierścienia obudowy. Upewnić się, że pierścień kratki
spoczywa dokładnie na wspornikach.
6. Umieścić jedzenie na kratce i przykryć pokrywą urządzenie.
Oskar L: Procedura ta opisuje sposób wędzenia żywności przy
użyciu dwóch kratek. Oczywiście istnieje również możliwość
wyjęcia jednej z kratek –wymienić jedną z kratek na kosz do
wędzenia lub powiesić produkty na wieszakach do wędzenia
w pokrywie.
6.4 Krok 3: Utrzymanie stałej temperatury
Po rozpoczęciu wędzenia konieczne jest utrzymanie stałej temperatury
na poziomie 70°C. Dzięki termometrowi w pokrywie można dokładnie
kontrolować temperaturę.
6.4.1 ZBYT WYSOKA TEMPERATURA
1. Umieścić pokrywę na urządzenia. Zamknąć otwory dopływu
powietrza w pokrywie oraz w zbiorniku na popiół.
2. Jeśli temperatura nadal będzie zbyt wysoka, dorzucić do ognia
trochę mokrych wiórów. Spowoduje to również zwiększenie
aromatu żywności.
MAN_OSKAR_S_M_L_BBC_171109_A.indb 107 09/11/17 12:19
www.barbecook.com
108
6.4.2 ZBYT NISKA TEMPERATURA
1. Podsycić ogień poprzez otwarcie otworów dopływu powietrza w
pokrywie i w zbiorniku na popiół.
2. Jeśli podsycenie ognia nie zwiększy wystarczająco temperatury,
należy dodać trochę węgla drzewnego lun drewna do ognia.
Należy wykonać poniższe kroki:
a. Założyć rękawice. Rękawice powinny być noszone podczas
wykonywania całej procedury.
b. Ostrożnie zdjąć pokrywę z urządzenia, a następnie otworzyć
drzwiczki w dolnym pierścieniu kotła.
c. Dołożyć trochę węgla drzewnego lub drewna do misy z
węglem drzewnym. Użyć szczypiec do węgla z długimi
rączkami, zachowując ostrożność, aby nie wzniecać popiołu
ani nie powodować iskier.
d. Zamknąć drzwiczki w dolnym pierścieniu kotła.
e. Odczekać do momentu, aż płomień będzie silny, a następnie
ponownie umieścić pokrywę na urządzeniu.
7 PRZYDATNE WSKAZÓWKI I PORADY
7.1 Dodawanie aromatu za pomocą
drewnianych wiórów
by nadać żywności dodatkowego aromatu, istnieje możliwość dodania
do ognia specjalnych aromatycznych wiórów drewnianych. Można je
stosować na dwa sposoby:
Zamoczyć wióry w wodzie na około 10 minut, wylać wodę, a
następnie rozsypać je na węgiel drzewny lub drewno.
Umieścić wióry we folii aluminiowej, formując woreczek, następnie
poprzekłuwać go widelcem i umieścić go na węglu drzewnym lub
drewnie.
Niezależnie od zastosowanej metody nigdy nie dodawać wiórów przed
pokryciem się węgla drzewnego lub drewna białą warstwą popiołu.
Barbecook oferuje trzy rodzaje aromatycznych wiórów drewnianych:
Aromat Intensywność Przeznaczenie
Jabłko
Łagodna Dziczyzna, ryby, drób
Dąb
Średnia Wieprzowina, drób
Orzesznik Duża Kotlety wieprzowe,
żeberka, pieczenie
7.2 Zachowanie odpowiedniej wilgotności
żywności
W celu zachowania wilgotności żywności należy wlać odpowiedni płyn
(woda, rosół, wino...) do misy na rosół przed rozpoczęciem wędzenia.
Sprawdzać misę regularnie podczas wędzenia i dolewać płynu do misy
w razie takiej konieczności. Należy wykonać poniższe kroki:
3. Otworzyć drzwiczki w dolnym pierścieniu obudowy.
4. Ostrożnie wlać płyn do misy na rosół, używając lejek lub dzbanek
z dzióbkiem.
5. Zamknąć drzwiczki w dolnym pierścieniu kotła.
7.3 Zdejmowanie pokrywy
Po rozpoczęciu wędzenia unikać zdejmowania pokrywy na tyle, na ile
jest to możliwe. Każde zdjęcie pokrywy powoduje znacznie uciekanie
ciepła i dymu, co przedłuża czas przyrządzania żywności.
Jeśli konieczne jest podniesienie pokrywy, zawsze podnieść
ją, przesuwając ją w bok zamiast prosto do góry. Podnoszenie
pokrywy do góry tworzy przepływ powietrza w urządzeniu, co może
spowodować zassanie popiołu w kierunku żywności.
7.4 Korzystanie z urządzenia jako grilla
Jeśli żywność nie zostanie zabezpieczona przed węglem drzewnym
lub drewnem przy użyciu misy do rosołu, urządzenie może pełnić
funkcję standardowego grilla. Należy wykonać poniższe kroki:
1. Zapalić urządzenie zgodnie z opisem w punkcie “6 Wędzenie
żywności”.
2. Umieścić kratkę do grillowania na wspornikach dolnego
pierścienia obudowy. Upewnić się, że pierścień kratki spoczywa
dokładnie na wspornikach.
3. Umieścić żywność na kratce.
8 KONSERWACJA URZĄDZENIA
8.1 Usuwanie popiołu
Zalecamy usuwanie popiołu po każdym użyciu. Dzięki zbiornikowi
na popiół czynność ta zajmuje to niewiele czasu. Należy wykonać
poniższe kroki:
1. Pozostawić urządzenie do całkowitego ostygnięcia.
2. Zdjąć pokrywę, górny pierścień obudowy, kratki do grillowania
oraz misę na rosół.
3. Wyjąć kratkę na węgiel drzewny i usunąć z niej popiół,
szczotkując ją nad zbiornikiem z popiołem.
4. Wyjąć zbiornik z popiołem z kotła na węgiel drzewny, a następnie
wysypać popiół do wiadra.
5. Ponownie umieścić zbiornik na popiół w kotle na węgiel drzewny.
8.2 Czyszczenie kosza, kratek do
grillowania i kratki
Zalecamy czyszczenie kosza do wędzenia, kratek do grillowania i kratki
na węgiel drzewny po każdym użyciu za pomocą środka czyszczącego
Barbecook cleaner. Należy wykonać poniższe kroki:
1. Rozpylić pianę na części przeznaczone do czyszczenia i
pozostawić na chwilę, aby zaczęła działać.
2. Piana odbarwia się w miarę pochłaniania brudu i tłuszczu.
Usunąć pianę za pomocą miękkiej gąbki i wody.
3. Dokładnie spłukać element i dobrze osuszyć przed
przechowywaniem. Zapobiega to powstawaniu rdzy.
Można również czyścić kosz, kratki do grillowania i kratkę przy
użyciu łagodnego detergentu lub wodorowęglanu sodu. Do
czyszczenia tych części nie należy nigdy stosować środków
czyszczących do piekarnika.
W celu niedopuszczenia do powstawania rdzy lekko naoliwić
kratki do grillowania i kosz do wędzenia olejem roślinnym
przed ich przechowywaniem. Nigdy nie oliwić kratki na węgiel
drzewny.
8.3 Czyszczenie misy na rosół i obudowy
Zalecamy czyszczenie misy na rosół i obudowy urządzenia (od
wewnątrz i zewnątrz) po każdym użyciu:
Części myć wodą z łagodnym detergentem i miękką gąbką lub
szmatką.
Dokładnie spłukać części i dobrze osuszyć przed
przechowywaniem.
W celu niedopuszczenia do powstawania rdzy, naoliwić misę
na rosół i zewnętrzną część obudowy olejem roślinnym przed
ich przechowywaniem. Nigdy nie naoliwiać obudowy od
wewnątrz.
MAN_OSKAR_S_M_L_BBC_171109_A.indb 108 09/11/17 12:19
www.barbecook.com
109
8.4 Czyszczenie pokrywy
Podczas wędzenia pokrywa może stać się tłusta. W celu
niedopuszczenia do gromadzenia się zbyt dużej ilości tłuszczu zaleca
się jej czyszczenie od wewnątrz po każdym użyciu. Należy wykonać
poniższe kroki:
1. Odczekać aż pokrywa trochę ostygnie. Pokrywa nadal powinna
być ciepła, ale nie zbyt gorąca, aby ją trzymać.
2. Przetrzeć wnętrze pokrywy przy użyciu ręczników papierowych
lub umyć ją wodą z łagodnym detergentem.
Jeśli pomimo tego tłuszcz nagromadził się na pokrywie,
należy go usunąć szczotkując pokrywę szczotką mosiężną lub
czyścikiem aluminiowym.
8.5 Przechowywanie urządzenia
Przechowywać urządzenie w suchym miejscu (wewnątrz, pod
zadaszeniem...) po każdym użytku.
Należy upewnić się, że urządzenie jest całkowicie suche przed
przechowywaniem go. Zapobiega to powstawaniu rdzy.
8.6 Konserwacja części pokrytych
emalią, stalą nierdzewną, chromem
oraz malowanych proszkowo
Urządzenie składa się z części emaliowanych, ze stali nierdzewnej,
chromowanych i malowanych proszkowo. Każdy materiał należy
konserwować w inny sposób:
Materiał Sposób konserwacji materiału
Emalia
Nie używać ostrych obiektów ani nie
uderzać o twardą powierzchnię.
Unikać kontaktu gorącego kotła z zimnymi
płynami.
Można korzystać z metalowych łyżek i
żrących detergentów.
Stal nierdzewna
i chrom
Nie stosować ostrych, żrących
detergentów lub środków do metalu.
Korzystać z łagodnych detergentów i
pozostawić je na stali.
Używać miękkiej gąbki lub szmatki.
Spłukać dokładnie po czyszczeniu i
dobrze osuszyć przed przechowywaniem.
Części malowane
proszkowo
Nie używać ostrych przedmiotów. Używać
łagodnych detergentów, miękkiej gąbki
lub szmatki.
Spłukać dokładnie po czyszczeniu i
dobrze osuszyć przed przechowywaniem.
Uszkodzenia spowodowane nieprzestrzeganiem niniejszych
instrukcji są uznawane jako nieodpowiednia konserwacja i nie
są objęte gwarancją.
Poniżej widoku urządzenia rozebranego na części (druga część
instrukcji) znajduje się lista wszystkich części, z których składa się
urządzenie. Lista ta obejmuje symbol, który określa materiał, z którego
wykonana jest każda część, można więc z niej skorzystać w celu
sprawdzenia sposobu konserwacji poszczególnych części. Na liście
części stosowane są następujące symbole:
Symbol Materiał
Emalia
Chrom
Stal nierdzewna
Części malowane proszkowo
8.7 Zamawianie części zamiennych
Części, które są wystawione na bezpośrednie działanie ognia lub
intensywnego ciepła muszą być od czasu do czasu wymieniane. Aby
zamówić części zamienne:
1. Należy wyszukać numer referencyjny potrzebnej części. Listę
wszystkich numerów referencyjnych można znaleźć poniżej
widoku urządzenia rozebranego na części w drugiej części
niniejszej instrukcji oraz na stronie www.barbecook.com.
W przypadku zarejestrowania urządzenia online użytkownik
zostanie automatycznie skierowany do odpowiedniej listy.
2. Części zamienne można zamówić w punkcie sprzedaży. Części
zamienne można zamówić w ramach i poza gwarancją.
9 GWARANCJA
9.1 Zakres gwarancji
Urządzenie posiada dwuletnią gwarancję rozpoczynającą się od daty
zakupu. Gwarancja ta obejmuje wszystkie wady produkcyjne pod
warunkiem, że:
Urządzenie jest stosowane, montowane i konserwowane zgodnie
z instrukcjami zawartymi w niniejszej instrukcji. Uszkodzenia
spowodowane przez niewłaściwe użycie, nieprawidłowy montaż
lub niewystarczającą konserwację nie są uznawane za wady
produkcyjne.
Właściciel jest w stanie przedstawić rachunek oraz unikalny numer
seryjny urządzenia. Numer seryjny rozpoczyna się od litery C, po
której następuje 15 cyfr. Można go znaleźć:
W niniejszej instrukcji.
Na opakowaniu urządzenia.
Po wewnętrznej stronie nogi urządzenia.
Barbecook Dział jakości potwierdza, że części są wadliwe
i okazały się wadliwe podczas normalnego użytkowania,
prawidłowego montażu oraz wystarczającej konwersacji.
Jeśli jeden z powyższych warunków nie zostanie spełniony, nie
można ubiegać się o żadną formę rekompensaty. We wszystkich
przypadkach gwarancja jest ograniczona do naprawy lub wymiany
wadliwej/-ych części.
9.2 Wyłączenie gwarancji
Następujące uszkodzenia oraz wady nie są objęte gwarancją:
Normalne zużycie (rdzewienie, odkształcenie, odbarwienie)
części, które są bezpośrednio wystawione na działanie ognia
lub intensywnego ciepła. Wymiana tych części jest normalna od
czasu do czasu.
Nieregularności wizualne, które są nieodłączną częścią
procesu produkcji. Nieregularności te nie są uznawane za wady
produkcyjne.
Wszystkie uszkodzenia spowodowane przez niewystarczającą
konserwację, nieprawidłowe przechowywanie, niewłaściwy
montaż lub modyfikacje wprowadzane we wstępnie
zmontowanych częściach.
Wszelkie szkody wtórne spowodowane przez nieostrożne lub
niezgodne z przepisami wykorzystanie urządzenia.
MAN_OSKAR_S_M_L_BBC_171109_A.indb 109 09/11/17 12:19
www.barbecook.com
110
Rdza lub odbarwienia spowodowane przez wpływ otoczenia,
zastosowanie agresywnych detergentów, wystawienie na działanie
chloru... Uszkodzenia te nie są uznawane za wady produkcyjne.
MAN_OSKAR_S_M_L_BBC_171109_A.indb 110 09/11/17 12:19
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152

Barbecook Oskar S Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi