HOTPOINT/ARISTON MS 998 IX HA instrukcja

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
instrukcja
Instrukcja obsługi i konserwacji
2
POLSKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3
PL
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA .................................................................4
OCHRONA ŚRODOWISKA .......................................................................5
DEKLARACJA ZGODNOŚCI ......................................................................5
Instrukcja obsługi i konserwacji
OPIS PRODUKTU ...............................................................................6
POZIOM RUSZTU ........................................................................................6
PANEL STEROWANIA ....................................................................................7
OPIS WYŚWIETLACZA. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
AKCESORIA ..............................................................................................8
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW ........................................................10
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC .....................................................10
FUNKCJE ...............................................................................................11
JAK KORZYSTAĆ Z PIEKARNIKA ................................................................13
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA ........................................................................13
CODZIENNA EKSPLOATACJA ............................................................................14
PRAKTYCZNE PORADY .................................................................................18
TABELA GOTOWANIA ...................................................................................19
SPRAWDZONE PRZEPISY ...............................................................................25
KONSERWACJA ICZYSZCZENIE .........................................................................26
USUWANIE USTEREK ....................................................................................28
DANE TECHNICZNE .....................................................................................29
SERWIS TECHNICZNY ...................................................................................29
Instrukcje montażu .............................................................................30
POLSKI
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA, OBSŁUGI i MONTAŻU
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP URZĄDZENIA HOTPOINT  ARISTON
Aby móc korzystać z programu kompleksowej pomocy i
wsparcia, należy zarejestrować swój produkt na stronie
www.hotpoint-ariston.com/register
Spis treści
Instrukcja bezpieczeństwa
4
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE
PRZESTRZEGAĆ
Przed użyciem urządzenia należy
uważnie przeczytać instrukcje
bezpieczeństwa.
Instrukcje należy przechowywać w
dostępnym miejscu w celu
ewentualnego użycia ich
wprzyszłości.
W niniejszej instrukcji oraz na samym
urdzeniu znajdują się ważne
ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa, które należy zawsze
uwzględniać.
Producent urządzenia nie ponosi
odpowiedzialności za jakiekolwiek
szkody wynikłe z nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji bezpieczeństwa,
nieprawidłowego użytkowania
urządzenia lub niewłaściwego
ustawienia elementów sterujących.
UWAGI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Bardzo małe dzieci (do 3 lat) i małe
dzieci (od 3 do 8 lat) nie powinny
przebywać w pobliżu urządzenia,
chyba że znajdują się pod ciągłym
nadzorem osoby dorosłej.
Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o
ograniczonej sprawności zycznej,
sensorycznej lub umysłowej oraz
osoby bez odpowiedniego
doświadczenia i wiedzy mogą
korzystać z urządzenia wyłącznie pod
nadzorem lub po otrzymaniu
odpowiednich instrukcji dotyczących
bezpiecznego użytkowania
urządzenia oraz pod warunkiem, że
rozumieją zagrożenia związane z
obsługą urządzenia. Nie pozwalać, by
urządzeniem bawiły się dzieci. Dzieci
nie mogą czyścić ani konserwować
urządzenia bez nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Ponieważ urządzenie
i jego dostępne części nagrzewają się
podczas użytkowania, dzieci do lat 8
nie mogą znajdować się w pobliżu
urządzenia bez stałego nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Unikać dotykania
elementów grzewczych i powierzchni
wewnętrznych - ryzyko oparzenia.
Ścierki kuchenne i inne łatwopalne
materiały powinny być
przechowywane z dala od
urządzenia, dopóki wszystkie jego
podzespoły całkowicie nie ostygną.
Nigdy nie pozostawiać bez nadzoru
urządzenia podczas procesu suszenia
żywności.
Przegrzane tłuszcze i oleje mogą s
łatwo zapalić. Należy zawsze uważnie
nadzorować gotujące się potrawy
zawierające dużo tłuszczu, oleju lub
alkoholu (np. rumu, koniaku, wina) -
ryzyko pożaru.
Do wyjmowania naczyń oraz innych
akcesoriów z kuchenki należy używać
odpowiednich rękawic, unikając
dotykania nagrzanych elementów. Po
zakończeniu pieczenia ostrożnie
otworzyć drzwiczki urządzenia,
wypuszczając stopniowo gorące
powietrze i parę z wnętrza
urządzenia.
Nie zakłócać przepływu gorącego
powietrza z przodu kuchenki.
Jeśli urządzenie nadaje się do
stosowania sondy, używaj tylko sondy
temperaturowej przeznaczonej dla
tego piekarnika.
DOZWOLONE ZASTOSOWANIE
To urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego, a
nie komercyjnego.
Urządzenia nie należy używać
na zewnątrz.
W pobliżu urządzenia nie wolno prze
-
chowywać żadnych substancji wybu-
chowych ani łatwopalnych, takich jak
pojemniki z aerozolami. Zabronione
jest też przechowywanie i używanie
w sąsiedztwie urządzenia benzyny
lub innych materiałów łatwopalnych:
w razie przypadkowego włączenia
urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
OSTROŻNIE: Urządzenie nie zostało
przeznaczone do obsługi za pomocą
zewnętrznego timera ani niezależne
-
go systemu zdalnego sterowania.
Wszelkie inne zastosowania (np.
ogrzewanie pomieszczeń) są zabro
-
nione.
INSTALACJA
Instalacja lub naprawa powinna
zostać przeprowadzona przez
technika specjalistę zgodnie z
instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi miejscowymi
przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie naprawiać ani
nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to wyraźnie
dozwolone w instrukcji obsługi.
Dzieci nie mogą wykonywać
czynności montażowych. Podczas
instalacji dzieci powinny pozostaw
w bezpiecznej odległości od
urządzenia. Części opakowania
(torebki plastikowe, kawałki
styropianu itd.) należy przechowywać
z dala od dzieci w trakcie i po
zakczeniu instalacji.
Urządzenie musi być
przytrzymywane oraz montowane
przez co najmniej dwie osoby.
Rozpakowując i instalując urządzenie,
ywać rękawic ochronnych.
Po rozpakowaniu urządzenia należy
sprawdzić, czy nie zostało uszkodzone
podczas transportu. W przypadku
problemów należy skontaktować się z
najbliższym serwisem technicznym.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
montażowych urządzenie należy
odłączyć od zasilania elektrycznego.
Podczas instalacji upewnić się, czy
urządzenie nie spowoduje
uszkodzenia przewodu zasilającego.
Urządzenie można uruchomić
dopiero po zakończeniu instalacji.
Przed wprowadzeniem urządzenia,
szafkę należy odpowiednio przyciąć,a
następnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część
urządzenia nie powinna być już
dostępna.
Nie zatykać minimalnej szczeliny
między blatem roboczym a górną
krawędzią kuchenki.
Kuchenkę należy wyjąć ze
styropianowej podstawy tuż przed
instalacją.
OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE
ELEKTRYCZNOŚCI
Aby instalacja była zgodna z
obowiązującymi przepisami
bezpieczeństwa, naly zamontować
wyłącznik wielobiegunowy o
minimalnym odstępie styków
wynoszącym 3 mm. Urządzenie musi
byćwnież uziemione.
Jeśli urządzenie posiada wtyczkę,
która nie pasuje do gniazdka w
domowej instalacji elektrycznej,
5
PL
należy skontaktować się z
wykwalikowanym technikiem.
Przewód zasilający powinien mieć
wystarczającą długość, aby umożliwić
podłączenie zabudowanego
urządzenia do sieci. Nie ciągnąć za
przewód zasilający.
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić na
identyczny. Wymiana przewodu
powinna zostać przeprowadzona
przez technika specjalistę, zgodnie z
instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi przepisami
bezpieczeństwa.
Skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym.
Jeśli urządzenie posiada wtyczkę,
która nie pasuje do gniazdka w
domowej instalacji elektrycznej,
należy skontaktować się z
wykwalikowanym technikiem.
Nie stosować przedłużaczy,
rozdzielaczy i złączy pośrednich.
Nie naly uruchamiać urządzenia,
jeśli nie działa prawidłowo, zostało
uszkodzone, spadło albo jeśli
przewód zasilający lub wtyczka są
uszkodzone. Przewód zasilający
należy trzymać z dala od nagrzanych
powierzchni.
Po zakończeniu montażu użytkownik
nie powinien mieć dostępu do
komponentów elektrycznych
urządzenia.
Nie dotykać urządzenia mokrymi
częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
Tabliczka znamionowa znajduje się na
przedniej krawędzi kuchenki
(widoczna przy otwartych
drzwiczkach).
W przypadku wymiany przewodu
zasilającego należy używ
przewodów tylko następującego
rodzaju (następujących rodzajów):
H05 RR-F 3 x 1,5 mm2.
Musi istnieć możliwość odłączenia
urządzenia od źródła zasilania przez
wyjęcie wtyczki (jeśli wtyczka jest
dostępna) lub za pomocą
dostępnego przełącznika
wielobiegunowego, zainstalowanego
nad gniazdem, zgodnie z
obowiązującymi normami krajowymi.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
Niniejsze urządzenie zostało
zaprojektowane, wykonane i
dystrybuowane zgodnie z wymogami
bezpieczeństwa następujących dyrektyw:
2006/95/EC, 2004/108/EC, 93/68/EEC i
2011/65/EU (Dyrektywa w sprawie
OCHRONA ŚRODOWISKA
UTYLIZACJA OPAKOWANIA
Materiał z opakowania w 100% nadaje się
do recyklingu i jest oznaczony symbolem.
Poszczególne elementy opakowania należy
usuwać, przestrzegając miejscowych
przepisów dotyczących utylizacji odpadów.
UTYLIZACJA URZĄDZEŃ AGD
W przypadku utylizacji urządzenia należy
uniemożliwić jego dalsze użytkowanie,
odcinając przewód zasilający oraz wyjmując
drzwiczki i półki (zależnie od wyposażenia),
aby uniemożliwić dzieciom zatrzaśnięcie się
w środku.
Urządzenie zostało wykonane z materiałów
nadających się do recyklingu
lub do
ponownego użycia. Urządzenie należy
utylizować zgodnie z miejscowymi
przepisami dotyczącymi gospodarki
odpadami.
Aby uzyskać więcej informacji na temat
utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu
urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy,
punktem skupu złomu lub sklepem, w
którym zakupiono urządzenie.
To urządzenie zostało oznaczone jako
zgodne z Dyrektywą Europejską 2012/19/
WE (WEEE) dotyczącą zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego.
Prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynia się do ograniczenia
ryzyka negatywnego wywu produktu na
środowisko i zdrowie ludzi, który może
wystąpić w przypadku nieodpowiedniej
utylizacji produktu.
Symbol
na urządzeniu lub w
dokumentacji do niego dołączonej oznacza,
że urządzenia nie wolno traktować jak
zwykłego odpadu domowego. Należy
oddać je do punktu zajmującego się
utylizac i recyklingiem urządzeń
elektrycznych i elektronicznych.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
OSZCZĘDZANIA ENERGII
Upewnić się, że drzwiczki piekarnika są
całkowicie zamknięte, gdy urządzenie jest
włączone, i że pozostaną zamknięte
podczas pieczenia na tyle, na ile to możliwe.
Aby skrócić czas pieczenia i oszczędzić
energię elektryczną, pokj pieczone
jedzenie na małe, równe kawałki.
W przypadku długiego czasu pieczenia
(powyżej 30 minut), w ostatniej fazie pracy
piekarnika (3-10 minut, w zależności od
całkowitego czasu pieczenia) należy
zmniejszyć temperaturę wewnątrz
piekarnika do najniższych ustawień. Proces
pieczenia zostanie zakończony przy
wykorzystaniu ciepła resztkowego
pozostałego w piekarniku.
CZYSZCZENIE I
KONSERWACJA
Przeprowadzając czyszczenie i kon
-
serwację urządzenia należy używać
rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do jakichkol
-
wiek czynności serwisowych urzą-
dzenie należy odłączyć od zasilania
elektrycznego.
Nigdy nie stosować urządzeń czysz
-
czących parą.
OSTRZEŻENIE: Przed przystąpie
-
niem do wymiany żarówki należy
upewnić s, że urządzenie jest wy
-
łączone, aby uniknąć ewentualnego
porażenia prądem.
Do czyszczenia szyby w drzwiczkach
kuchenki nie używać środków ścier
-
nych ani ostrych skrobaw meta-
lowych, ponieważ mogą one zary-
sować powierzchnię i spowodować
pęknięcie szyby.
Przed przeprowadzeniem jakichkol
-
wiek czynności konserwacyjnych lub
przed czyszczeniem należy zawsze
upewnić s, że urządzenie ostygło.
ograniczenia stosowania niektórych
niebezpiecznych substancji w sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym).
To urządzenie jest przeznaczone do
kontaktu z artykułami spożywczymi,
zgodnie z europejskim Rozporządzeniem
nr 1935/2004/EC.
Niniejsze urządzenie spełnia wymogi dot.
ekoprojektu określone w Rozporządzeniach
Komisji nr 65/2014 i 66/2014, zgodnie z
Normą Europejską 60350-1.
6
OPIS
PRODUKTU
Instrukcja obsługi i konserwacji
Uwaga:
Podczas pieczenia wentylator chłodzący może uruchamiać się co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór energii elektrycznej.
Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika, wentylator chłodzący przez pewien czas może nadal pracować.
1
2
3
4
8
7
9
6
5
POZIOM RUSZTU
Poziomy (szyn) na których może zostać umieszczony ruszt i inne akcesoria, są numerowane od 1. (najniższego)
do 4. (najwszego).
4
3
2
1
1. Panel sterowania
2. Lekkie
3. Podłączenie sondy do potraw
4. Szyny prowadzące
5. Tabliczka znamionowa
(nie zdejmować)
6. Czujnik temperatury
7. Zawór wlotowy pary
8. Zbiornik wody
9. Drzwiczki
7
PL
OPIS WYŚWIETLACZA
1. Symbol wybranej funkcji
2. Wybrana funkcja
3. Inne dostępne funkcje,
które można wybrać
4. Opis podświetlonej
funkcji
PANEL STEROWANIA
1. WŁĄCZANIE / WYŁĄCZANIE /
PRZERYWANIE
Aby włączyć lub wyłącz
piekarnik, a także wyłączyć lub
czasowo zatrzymać działanie
funkcji.
2. MENU
Aby uzyskać szybki dostęp do
głównego menu.
3. ULUBIONE
Aby uzyskać dostęp do 10
ulubionych funkcji.
4. POWRÓT
Aby wrócić do poprzedniego
menu.
5. WYŚWIETLACZ
6. PRZYCISKI NAWIGACJI
Aby poruszać się po systemie
menu, przesuwać kursor i
zmieniać ustawienia.
7. OK / WYBIERZ
Aby wybierać funkcje i
potwierdzać ustawienia.
8. START
Aby rozpocząć działanie funkcji,
która została wybrana.
1 432 5 76 8
1. Ustawienia funkcji
(temperatura, ilość potrawy lub
poziom pary)
2. Kursor
(wyświetla wybrane ustawienie)
3. Czas trwania
4. Czas, po którym funkcja się
wyłączy
5. Nazwa funkcji
WYŚWIETLACZ MENU
WYŚWIETLACZ USTAWIEŃ
1
2
3
4
Manual. funk. gotowania
Rozm. parowe
Ustawienia
Ręczne
180 °C
18:30
00:20
1
5
2
3
4
TEMPERATURA
POZIOM PARY
KONIEC
CZAS PIECZENIA
Termoobieg + para
Duża
8
AKCESORIA
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA DODATKOWE: Akcesoria dodatkowe, których nie ma w zestawie, można kupić oddzielnie w punkcie serwisu
technicznego.
Przed zakupem innych akcesoriów dostępnych
na rynku upewnij się, że są odporne na wysokie
temperatury i nadają się do pieczenia z
wykorzystaniem pary.
Dopilnuj, aby pomiędzy wierzchem każdego
naczynia a ściankami komory piekarnika
było przynajmniej 30 mm wolnego miejsca
pozwalającego na odpowiednią cyrkulac pary.
RUSZT
Pozwala zapewnić
odpowiednią cyrkulację
gorącego powietrza. Umieść
potrawę bezpośrednio na
ruszcie lub używaj rusztu
pomocniczo do blach, form i innych naczyń do
pieczenia, odpornych na wysokie temperatury. W
przypadku pieczenia potraw bezpośrednio na
ruszcie, należy umieścić pod nim wanienkę
ściekową.
Ruszt można również umieścić bezpośrednio
na wanience ściekowej lub tacy do gotowania
parowego (na tym samym poziomie).
WANIENKA ŚCIEKOWA
W przypadku funkcji
“Pieczenie konwekcyjne”
ywana jest jako blacha do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw
lub różnego typu pieczywa i
ciast.
Używa się jej również pomocniczo wraz z innymi
naczyniami do pieczenia odpornymi na wysokie
temperatury - dzięki jej zastosowaniu nie trzeba
umieszczać niczego na spodzie piekarnika.
Umieszczona pod rusztem lub tacą do gotowania
parowego służy do zbierania płynów powstających
przy pieczeniu potraw.
TACA DO GOTOWANIA PAROWEGO
Ułatwia prawidłową cyrkulację
pary, zapewniając
równomiernie gotowanie się
potraw. Aby zebrać płyny
powstające podczas gotowania,
umieść wanienkę ściekową poziom niżej niż tacę.
ZBIORNIK WODY
Przed każdym użyciem funkcji
wykorzystujących parę,
napełnić zbiornik wodą pitną.
SONDA DO POTRAW
Służy do pomiaru temperatury
wewnętrznej potraw podczas
pieczenia.
PODKŁADKA GUMOWA
Do usuwania skroplin
powstałych podczas
pieczenia
9
PL
KORZYSTANIE ZE ZBIORNIKA WODY
Do zbiornika wody można łatwo uzyskać dostęp
otwierając drzwiczki. Wyjmij go, podnosząc lekko
do góry i pociągając do siebie.
Zbiornik wody
należy napełnić przed
uruchomieniem każdej z funkcji
pieczenia: Napełnić go wodą
pitną do poziomu znaku “MAX”.
Przed umieszczeniem zbiornika wody w uchwycie
upewnić się, że przewód doprowadzający wodę
został prawidłowo umieszczony w kanale na górnej
krawędzi zbiornika.
Napełnić zbiornik wody aż do znaku “MAX” i
umieść w uchwycie: Dopilnuj, aby znajdował się w
prawidłowej pozycji: Górna i prawa strona zbiornika
wody powinny dotykać powierzchni uchwytu.
Włóż zbiornik wody do końca i dociśnij w dół aż
zaskoczy na swoje miejsce.
Ostrożnie wyjąć zbiornik wody i opróżnić go po
każdym użyciu. Pamiętać o opróżnieniu wody także
z rury zbiornika.
10
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, wsuwając go po szynach
i pilnując, aby strona z zawiniętym brzegiem
skierowana była ku górze.
WYJMOWANIE I PONOWNY MONT
PROWADNIC
1. Aby wyjąć szyny, wysuń je do przodu i przyciągnij
do siebie, odczepiając je od wsporników.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający
tłuszcz lub blacha do pieczenia, są wsuwane w
taki sam sposób jak ruszt.
2. Aby ponownie umieścić szyny w piekarniku,
zahacz je na wspornikach, popychając je lekko w
dół aż zaskoczą na swoje miejsce.
11
PL
FUNKCJE
FUNKCJE TRADYCYJNE
PARA
Do gotowania na parze naturalnych i
zdrowych potraw, z zachowaniem ich naturalnych
wartości odżywczych. Ta funkcja nadaje się
szczególnie do gotowania warzyw, ryb i owoców,
oraz blanszowania.
Przed umieszczeniem potrawy w piekarniku należy
usunąć całe jej opakowanie i folię ochronną, o ile
nie wskazano inaczej.
Funkcja ta może zostać włączona wyłącznie
wczas, gdy temperatura piekarnika jest niższa
niż 100 °C. W przeciwnym wypadku należy
odczekać aż piekarnik ostygnie.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia potraw w sposób pozwalający
uzyskać podobne rezultaty, co w przypadku
zwykłego piekarnika.
Funkcja ta przydaje się szczególnie do pieczenia
bez, ciast, tart, sufletów, drobiu i mięs.
Do tej funkcji zalecamy używanie rusztu, ponieważ
umożliwia on odpowiednią cyrkulację powietrza.
Do przygotowywania potraw, takich jak biszkopty
lub bułki, można również używać blach lub innych
naczyń do pieczenia, odpowiednich do użytku w
piekarnikach.
TERMOOBIEG + PARA
Ta funkcja łączy w sobie cechy pieczenia
w piekarniku z gotowaniem na parze. Pozwala
sprawnie i wydajnie przyrządzać potrawy
chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie delikatne i
soczyste w środku.
Szczególnie przydaje się do pieczenia mięs lub
drobiu w dużych kawałkach, ryb, ziemniaków,
mrożonych dań gotowych, ciast i deserów.
ROZMRANIE PAROWE
Służy do rozmrażania mięsa, drobiu, ryb, warzyw,
pieczywa i owoców.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zalecamy nie
rozmrażać żywności całkowicie, lecz pozwolić
rozmrozić się jej do końca, pozostawiając ją na
jakiś czas do odczekania.
Zalecamy odpowiednie opakowywanie chleba,
aby zapobiec jego zmiękczeniu.
W przypadku mięsa i ryb: Usunąć całe opakowanie
i umieścić na tacy do gotowania parowego, na
poziomie 3. Na poziomie niżej umieścić wanienkę
ściekową, zbierającą wodę powstałą w wyniku
topnienia. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zaleca
się obracać potrawę po upływie połowy czasu
pieczenia i oddzielać te jej części, które już się
rozmroziły.
ODGRZEWANIE
Służy do odgrzewania gotowych potraw -
zamrożonych, schłodzonych lub w temperaturze
pokojowej. Ta funkcja, przy użyciu pary delikatnie
odgrzewa potrawę bez jej wysuszania, dzięki
czemu zostaje zachowany odpowiedni smak.
Pozostawienie potrawy jeszcze na pewien czas w
urządzeniu zawsze poprawia rezultat końcowy.
Zaleca się umieszczanie mniejszych porcji
(cieńszych fragmentów) potrawy w środkowej
części piekarnika, a większych porcji (grubszych
fragmentów) - bardziej od strony zewnętrznej.
Stosując tacę do gotowania parowego należy
umieścić pod nią wanienkę ściekową - umożliwi
to zebranie wszystkich płynów powstających w
procesie pieczenia potrawy.
DOGOTOWYWANIE
Służy do optymalizacji przyrządzania gotowych
potraw, zachowując ich miękkość i soczystość.
Funkcja ta służy do równomiernego odgrzewania
potraw gotowych lub wstępnie przygotowanych,
takich jak kawałki pieczeni, ryby i zapiekanki.
Zaleca się umieszczanie potraw na blasze do
pieczenia i gotowanie ich na parze na poziomie
3 piekarnika, z wanienką ściekową na poziomie
niżej. Należy ustawić temperaturę piekarnika
na taką, jaką potrawa ma mieć po wyjęciu z
piekarnika.
12
SPECJALNE
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych
rodzajów ciast. Aby zachować doskonałą jakość
wyrastania, nie należy włączać tej funkcji, kiedy
piekarnik jest wciąż gorący po poprzednim cyklu
pieczenia.
PRZETWORY
Służy do przygotowywania przetworów z
owoców i warzyw.
JOGURT
Służy do przyrządzania jogurtu.
DEZYNFEKCJA
Służy do dezynfekcji słoików lub butelek dla
niemowląt przy zastosowaniu pary.
OPRÓŻN. POJEMNIKA NA WODĘ
Służy do automatycznego opróżniania
komory piekarnika, aby nie pozostawiono resztek
wody wewnątrz urządzenia, gdy planowana jest
dłuższa przerwa w jego eksploatacji. Funkcja ta
może zostać włączona tylko, jeśli temperatura
piekarnika jest niższa niż 60 °C.
ODKAMIENIANIE
y do usuwania kamienia odkładającego
się w komorze piekarnika. Zaleca się włączanie tej
funkcji w regularnych odstępach czasu.
Jeśli funkcja nie była długo włączana,
na wyświetlaczu pojawi się komunikat
przypominający o konieczności wyczyszczenia
piekarnika.
CZYSZCZENIE PAROWE
Ułatwia czyszczenie komory piekarnika.
Regularne stosowanie tej funkcji zapobiega
tworzeniu się osadów, które mogłoby zniszczyć
powierzchnie wnętrza komory.
TRYB WSTĘPNIE
ZAPROGRAMOWANY
Służy do wyboru jednego z wielu wstępnie
zaprogramowanych trybów wydajnego
przyrządzania makaronu, ryżu, dań wegetariańskich,
mięsa, ryb, drobiu, przystawek, pizzy, ciast, chlebów,
jaj, ciastek i deserów. Piekarnik automatycznie
zastosuje ustawienia zalecane dla dania każdego
typu, a czasem wyświetli także instrukcje
postępowania pomagające osiągnąć najlepsze
rezultaty.
USTAWIENIA
Pozwala uzyskać dostęp do menu, w którym można
zmienić ustawienia piekarnika i wyświetlacza
(język, czas, jasność, głośność sygnałów, tryb ECO,
kalibrację).
Uwaga: Gdy włączony jest tryb EKO, jasność
wyświetlacza zostanie po kilku sekundach zmniejszona,
aby oszczędzać energię . Wyświetlacz uruchomi się
ponownie automatycznie, gdy tylko zostanie wciśnięty
któryś z przycisków itd.
13
PL
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
JAK KORZYSTAĆ Z
PIEKARNIKA
Przeczytać uważnie te instrukcje przed użyciem urządzenia.
1. WYBÓR JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Wyświetlacz pokaże listę
dostępnych języków.
Please select language
Italiano
Türkçe
English
ywając lub , wybrać żądany język i
potwierdzić, wciskając
.
Uwaga: Wyboru języka można również dokonać
ponownie, za pomocą menu "Ustawienia".
2. USTAWIENIE CZASU
Po dokonaniu wyboru języka, należy ustawić
bieżący czas: na wyświetlaczu będzie mig
godzina 12:00.
HH MM
12:00
Nacisnąć , aby ustawić czas, a następnie OK
ywając lub ustawić właściwy czas i
potwierdzić, wciskając .
Uwaga: W przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu
może zajść potrzeba ponownego ustawienia czasu.
3. OPŁUCZ ZBIORNIK WODY I NAPEŁNIJ GO
Wyjmij gąbkę, a następnie opłucz i napełnij wodą
pitną zbiornik wody, aż do znaku “MAX”.
4. KALIBRACJA
Aby umożliwić piekarnikowi wydajną produkcję
pary, należy go skalibrować przed używaniem go do
gotowania.
Po napełnieniu zbiornika wody i umieszczeniu go we
aściwym miejscu, wciśnij , by włączyć piekarnik,
a następnie lub , aby wybrać w menu pozyc
“Ustawienia” i wciśnij . Wybierz “Kalibracja” i
potwierdź, wciskając ponownie .
Wciśnij , by rozpocć kalibrację. Zwróć uwagę, by
drzwi piekarnika pozostały zamknięte przez cały czas
trwania procesu kalibracji.
Kiedy kalibracja zostanie zakończona, pozostaw
piekarnik do ostygnięcia, a następnie wyczyść komorę
piekarnika za pomocą ściereczki.
Uwaga: Proces kalibracji może powodować powstawanie
dużych ilości pary: Jest to normalne zjawisko.
5. WYGRZEWANIE PIEKARNIKA
Przed przystąpieniem do korzystania z piekarnika
zaleca się przeprowadzenie procedury wygrzewania
pustego piekarnika. Pozwoli to usunąć wszystkie
nieprzyjemne zapachy, pozostałe po procesie
produkcji urządzenia.
Zaleca się nagrzanie piekarnika do temperatury
200°C na około godzinę, przy zastosowaniu funkcji
Piecz.konwekc.". Aby prawidłowo ustawić tę
funkcję, należy postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca s
przewietrzyć pomieszczenie.
14
1. WYBÓR FUNKCJI
Wcisnąć przycisk , by włączyć piekarnik:
Wyświetlacz pokaże menu główne i listę
dostępnych funkcji.
ywając lub przechodzić do kolejnych
pozycji na liście.
Manual. funk. gotowania
Rozm. parowe
Ustawienia
Ręczne
Kiedy żądana pozycja jest podświetlona na
wyświetlaczu, nacisnąć , by potwierdzić i przejść
do ustawień menu dla tej funkcji lub do listy funkcji.
Nacisnąć lub , aby poruszać się po dostępnej
liście. Nacisnąć , by potwierdzić i przejść do
menu ustawień: Wyświetlacz pokaże podstawowe
ustawienia tej funkcji.
FUNKCJEYWAJĄCE PARY
Jeśli wybrano funkcję wymagającą użycia pary,
wyświetlacz zawsze przypomni, by napełnić
całkowicie zbiornik wody.
Po potwierdzeniu, że zbiornik został napełniony pitną
wodą aż do znaku “MAX”, wcisnąć
, by przejść do
menu ustawień dla tej funkcji.
2. USTAWIANIE DŁUGOŚCI CZASU
ywając
lub przejść kursorem do opcji
CZAS PIECZENIA, potwierdzić wciskając OK: Na
wyświetlaczu będzie migał czas.
200 °C
HH:MM
18:40
00:20
TEMPERATURA
POZIOM PARY
KONIEC
Termoobieg + para
Duża
Zmienić ustawienia, wciskając lub :
Wyświetlacz będzie aktualizować godzinę, o której
ma zakończyć się proces pieczenia.
Nacisnąć przycisk OK, aby potwierdzić i zastosow
ustawienie.
Uwaga: Można zmienić ustawienia wybranego czasu
później, nawet w trakcie procesu pieczenia, wykonując
ponownie te same czynności. Można również nie ustawiać
czasu pieczenia: W takim przypadku, po zakończeniu
pieczenia należy wyłączyć piekarnik ręcznie.
3. USTAWIENIA TEMPERATURY/
POZIOMU PARY
Używając
lub przejść kursorem do ustawienia,
które ma być zmienione.
Gdy kursor znajdzie się we właściwej pozycji,
zmienić ustawienia wciskając
: Wybrane
ustawienie zacznie migać.
180 °C
18:30
00:20
TEMPERATURA
POZIOM PARY
KONIEC
Termoobieg + para
Duża
CZAS PIECZENIA
Za pomocą lub zmienić ustawienie i nacisnąć
, by potwierdzić zmianę.
Uwaga: Możesz zmienić ustawienia później, nawet w trakcie
procesu pieczenia, wykonuc ponownie te same czynności.
4. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Funkcja „Piecz.konwekc. (i automatycznie dla
niektórych programów w Trybie wstępnie
zaprogramowanym”) może być używana do
nagrzewania piekarnika przed przystąpieniem do
pieczenia.
180 °C
18:30
00:20
TEMPERATURA
NAGRZEWANIE
KONIEC
Pieczenie konwekcyjne
Nie
CZAS PIECZENIA
Wybór Tak” włączy funkcję nagrzewania. Po
uruchomieniu funkcji, wyświetlacz będzie
pokazywał postęp nagrzewania.
160°C
-00:10
TEMPERATURA WŁOŻYĆ POTRAWĘ ZA
Nagrzewanie wstępne
Kiedy nagrzewanie zostanie zakończone,
urządzenie wyda charakterystyczny sygnał
dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże, że piekarnik
osiągnął ustawioną temperaturę: Wówczas można
umieścić potrawy wewnątrz komory i wcisnąć , by
rozpocząć pieczenie.
Uwaga: W czasie trwania fazy nagrzewania nie wolno używać
sondy do potraw.
Wybór “Nie” skróci całkowity czas pieczenia (w tym fazy
nagrzewania) i zużycie energii aż do 25%.
Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem procesu
nagrzewania może mieć wpływ na jakość pieczonych potraw.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
15
PL
5. USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA
PIECZENIA/OPÓŹNIONEGO STARTU
Wiele funkcji pozwala ustawić czas zakończenia
pieczenia poprzez opóźnienie czasu uruchomienia
funkcji. Podczas ustawiania czasu trwania tej funkcji,
wyświetlacz będzie pokazywać, o krej godzinie
pieczenie zostanie zakończone.
lub , by przejść kursorem do opcji
KONIEC, a następnie wcisnąć : Będzie migał czas.
180 °C
HH:MM
18:36
00:20
TEMPERATURA
POZIOM PARY
Termoobieg + para
Duża
CZAS PIECZENIA
lub , by wybrać godzinę, o której ma
zakończyć się proces pieczenia i wcisnąć .
Wcisnąć i umieścić potrawę w piekarniku,
a następnie wcisnąć ponownie , by włączyć
funkcję: Piekarnik włączy się automatycznie po
upłynięciu czasu obliczonego tak, by cykl pieczenia
zakończ s o ustawionej godzinie.
180 °C
-00:36
00:20
TEMPERATURA
POZIOM PARY
Termoobieg + para
Duża
CZAS PIECZENIA
URUCHOM ZA
Uwaga: Wciskając można włączyć tę funkcję natychmiast,
pomijając ustawiony czas opóźnienia.
6. WŁĄCZANIE FUNKCJI
Po wprowadzeniu wszystkich żądanych ustawień
nacisnąć , aby włączyć funkcję.
Włączoną funkcję można zatrzymać, wciskając jeden
raz
. Aby wznowić działanie funkcji wciśnij .
Uwaga: Jeśli wybrano opcję nagrzewania, wyświetlacz
poinformuje, by po osiągnięciu żądanej temperatury,
umieścić potrawę w piekarniku.
. YWANIE SONDY DO POTRAW
Sonda do potraw umożliwia mierzenie temperatury
wewnątrz potraw podczas pieczenia.
Umieść sondę do potraw
głęboko w pieczonym
mięsie, omijając kości i tłuste
fragmenty:
Drób: Umieść końcówkę sondy
w środku piersi, omijając puste
przestrzenie.
Duże kawałki mięsa (np.
udźce): Umieść końcówkę
sondy w najgrubszym miejscu.
Ryby (całe): Umieść końcówkę
sondy w najgrubszym miejscu,
omijając kręgosłup ryby.
UŻYWANIE TRYBU RĘCZNEGO
Włożyć danie. Zaleca się umieszczać potrawy
na ruszcie, z wanienką ściekową na niższym
poziomie, kra będzie zbierać wyciekające płyny.
Zdjąć osłonę pokrywającączkę sondy do potraw
i podłączyć wtyczkę. Przed zamknięciem drzwiczek
piekarnika upewnić się, że kablem można swobodnie
poruszać.
Wybierz tryb ręczny: Ustawienia menu dla tej funkcji
pozwalają zmienić temperaturę piekarnika lub pary, a
także temperaturę wymaganą dla sondy do potraw.
100 °C
18:20
57°C
TEMPERATURA
Para
SONDA DO POTRAW
CZAS ROZPOCZĘCIA
Po zastosowaniu wszystkich żądanych ustawień,
wciśnij START, by uruchomić tryb: Urządzenie
wyda charakterystyczny sygnał dźwiękowy, a kiedy
sonda do potraw osiągnie żądaną temperaturę, na
wyświetlaczu pojawi się odpowiednia informacja.
Uwaga: Nie wolno podłączać sondy do potraw po włączeniu
trybu ręcznego.
W TRYBIE WSTĘPNIE ZAPROGRAMOWANYM
Sonda do potraw może być używana z
niektórymi funkcjami automatycznymi: Wybrać
opcję SONDA DO POTRAW i postępować zgodnie z
instrukcjami na wyświetlaczu.
Kiedy urządzenie o to poprosi, umieścić naczynia
w piekarniku i podłączyć sondę do potraw do
odpowiedniego gniazda.
200°C
55°C
TEMPERATURA
Pieczeń wołowa
SONDA DO POTRAW
Uwaga: Jeśli wybrano opcję nagrzewania, nie będzie
można dodać potraw lub podłączyć sondy do potraw
dopóki nagrzewanie się nie zakończy.
16
. UŻYWANIE FUNKCJI SPECJALNYCH
PRZETWORY
Do sporządzania konfitur i innych przetworów
zaleca się używanie tylko świeżych, wysokiej
jakości owoców i warzyw.
Wypełnić słoiki owocami lub warzywami (jeśli
to możliwe, podgotowanymi) i polać je płynem
konserwującym lub syropem puszkowym,
pozostawiając ok. 2 cm do krawędzi słoika.
Następnie luźno nałożyć nakrętki, bez zakręcania.
Umieścić ruszt na poziomie 2, z wanienką ściekową
na poziomie niżej, i umieścić słoiki na ruszcie.
Można również umieścić słoiki bezpośrednio na
wanience ściekowej.
ącz funkcję.
Gdy funkcja zostanie zakończona, starannie
zakręcić pokrywki słoików (używając rękawic
kuchennych lub chroniąc dłonie odporną na
wysokie temperatury ściereczką) i zostawić je do
schłodzenia w pokojowej temperaturze.
Uwaga: Do efektywnego czyszczenia słoików zaleca s
ywanie funkcji “Dezynfekcja".
JOGURT
Przed uruchomieniem tej funkcji, dodaj ok.
100 g dostępnego na rynku świeżego jogurtu na
bazie pełnego mleka na jeden litr pełnego mleka.
Uwaga: W przypadku mleka niepasteryzowanego, zagotować
je aż do stanu wrzenia i pozostawić do ochłodzenia do
temperatury pokojowej.
Roztwór ten wlać do słoików odpornych na wyso
temperaturę, przykryć odpornymi na wysoką
temperaturę zakrętkami lub zafoliować i ustawić na
ruszcie, na poziomie 2.
Wybrać funkcję i ustawić czas trwania, do pięciu
godzin (nie można zmieniać temperatury).
Gdy funkcja zostanie zakończona, przed podaniem
wstawić jogurt na kilka godzin do lodówki,
pozwalając mu się schłodzić. Będzie nadawał się do
spożycia przez 1-2 tygodnie. W ciągu 5-7 dni można
wykorzystać część tego jogurtu do sporządzenia
następnej porcji.
Uwaga: Zaleca się korzystanie z funkcji “Dezynfekcja,
by dokładnie wyczcić naczynia i słoiki potrzebne do
przygotowania jogurtu.
OPRÓŻNIANIE
Aby zapobiec pozostawaniu wewnątrz
urządzenia resztek wody, zaleca się włączać
tę funkcję przed każdą planowaną przerwą w
eksploatacji piekarnika.
Uwaga: Jeśli komora piekarnika jest zbyt gorąca, funkcja
ta będzie niedostępna do momentu, gdy temperatura
w piekarniku spadnie poniżej 60 °C. Funkcja włączy się
automatycznie, kiedy tylko komora piekarnika osiągnie tę
temperaturę.
Włączyć tę funkcję i postępować zgodnie z
instrukcjami podanymi na wyświetlaczu. Gdy funkcja
zostanie zakończona, opżnić i wypłukać zbiornik
wody wodą pitną.
20 %
OPRÓŻN. POJEMNIKA NA WODĘ
ODKAMIENIANIE
Ta specjalna funkcja, stosowana regularnie,
pozwala utrzymać komorę piekarnika w
optymalnym stanie.
Włączyć tę funkcję i postępować zgodnie z
instrukcjami podanymi na wyświetlaczu, wciskając
, by kontynuować.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zaleca się
napełnienie zbiornika wody 250 ml białego octu i
dopełnienie do znaku “MAX” wodą pitną.
Odkamienianie zajmuje około 30 minut: W tym
czasie nie należy wyłączać piekarnika. Funkcje
pieczenia nie mogą być aktywowane podczas cyklu
czyszczenia.
1/3
18:20
00:32
FAZA
Odkamien.
DŁG. FAZY
KONIEC
Gdy funkcja zostanie zakończona, aby zapobiec
tworzeniu się osadów należy spłukać zbiornik
wody wodą pitną, a następnie uruchomić funkcję
“Czyszczenie parowe” przy pustym piekarniku.
17
PL
CZYSZCZENIE PAROWE
Ta funkcja zmiękcza osady i resztki żywności,
pozwalając łatwiej usunąć je z piekarnika. Regularne
stosowanie tej funkcji pozwala łatwo usuwać z
komory piekarnika resztki żywności i osady.
Uwaga: Przed włączeniem tej funkcji zaleca się wyjęcie z
piekarnika wszystkich akcesoriów.
Czyszczenie parowe
KONIEC
Po zakończeniu odczekać, aż piekarnik się ochłodzi
i dokończyć proces czyszczenia, osuszając jego
powierzchnie gąbką lub ściereczką.
. ULUBIONE
Piekarnik automatycznie utworzy listę funkcji, z
których użytkownik korzysta najczęściej.
Wcisnąć przycisk
, by włączyć piekarnik, a
naspnie wcisnąć
, by wyświetlić listę najczęściej
ywanych funkcji.
Najczęściej stosowane funkcje pieczenia
Munki
Lasagne
Para
lub , by wybrać żądaną funkcję, wcisnąć
, by potwierdzić i dostosować ustawienia do
swoich potrzeb, jeśli to konieczne (sugerowane są
ustawienia podstawowe).
Po zakończeniu tego procesu wcisnąć
, by włączyć
funkcję.
. CZAS
Kiedy piekarnik jest wyłączony, wyświetlacz może
być używany do pokazywania czasu. Aby włączyć
tę funkcję, upewnić się, że piekarnik jest wyłączony
i nacisnąć
: Na wyświetlaczu będzie migać czas.
Nacisnąć , aby ustawić czas i OK, aby rozpocząć
lub , by ustawić żądany czas, a następnie
wcisnąć , by rozpocć odliczanie czasu. Gdy tylko
zakończy się odliczanie wybranego czasu, urządzenie
wyda charakterystyczny sygnał dźwiękowy.
Uwaga: W każdym momencie można zatrzymać czas,
wciskając przycisk .
. BLOKADA KLAWIATURY
Aby zablokować klawiaturę, należy wcisnąć i
przytrzymać jednocześnie przyciski
i
przynajmniej przez pięć sekund.
Włączona blokada
przycisków
Powtórzenie tej procedury spowoduje zdjęcie
blokady klawiatury.
Uwaga: Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia.
Ze względów bezpieczstwa piekarnik można w kdym
momencie wyłączyć, naciskając przycisk .
18
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera najlepsze funkcyjne, akcesoria i
poziom do gotowania różnych rodzajów żywności.
Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia
potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego.
Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i
zależą od ilości potrawy lub od rodzaju akcesoriów.
Początkowo należy stosować najniższe sugerowane
wartości, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco
dopieczona, należy użyć wyższych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych
w zestawie lub, w miarę możliwości, blach lub
form do pieczenia z ciemnego metalu, odpornych
na działanie wysokich temperatur i pary. Można
stosować również naczynia i akcesoria ze szkła
żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas
pieczenia nieco się wtedy wydłuży.
CIASTA I CHLEBY
Do pieczenia ciast zaleca się stosowanie funkcji
“Piecz.konwekc., a funkcji “Termoobieg + para” do
pieczywa.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać
je zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z
piekarnikiem.
Do przygotowywania potraw takich jak biszkopty
lub bułki można również używać wanienki
ściekowej lub innych naczyń do pieczenia,
odpowiednich do użytku w piekarnikach.
Aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, wetknąć
drewniany patyczek w jego środkową część: Jeśli
patyczek pozostanie suchy, ciasto jest upieczone.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W
przeciwnym razie, ciasto me nierówno wyrosnąć
po bokach.
Jeśli wypiek “pęcznieje” podczas pieczenia,
następnym razem należy ustawić niższą
temperaturę i rozważyć zmniejszenie ilości
dodawanego płynu lub łagodniejsze mieszanie
ciasta.
Jeśli spód ciasta jest zbyt wilgotny, należy
skorzystać z niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą
lub pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem
nadzienia.
PIZZA
Lekko nasmarować blachę tłuszczem, aby spód
pizzy był bardziej chrupiący.
WYRASTANIE
Naczynie z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i
umieścić na wanience ściekowej. Wanienkę umieścić
w piekarniku na poziomie 1 lub 2.
Zaleca się pozostawianie ciasta do wyrośnięcia
w piekarniku - w ten sposób można zapewn
bardziej stabilną temperaturę otoczenia. Zaleca się
jednak, aby wcześnie zacząć sprawdzać, jak rośnie
ciasto (mniej więcej po upłynięciu jednej trzeciej
całkowitego czasu wyrastania), tak by nie wyrosło
nadmiernie.
Można również pozostawić do wyrośnięcia ciasto
rozciągnięte lub pokrojone, które już częściowo
wyrosło: Przykryć wanienkę ściekową ściereczką i
umieścić na poziomie 2 lub 3. Pozostawić na czas
wny mniej więcej połowie normalnego czasu
wyrastania.
Czas wyrastania ciasta na pizzę to mniej więcej
godzina na 1 kg ciasta.
OSZCZĘDZANIE ENERGII
Upewnić się, że w trakcie pracy piekarnika jego
drzwiczki są zamknięte i pozostawić je zamknięte
przez cały czas trwania pieczenia, o ile to możliwe.
Jeśli to możliwe, należy umieszczać potrawy
bezpośrednio na akcesoriach dołączonych w
zestawie i nie używać dodatkowych naczyń do
pieczenia.
Jeśli nie jest to konieczne, nie należy nagrzewać
piekarnika przed przystąpieniem do pieczenia.
Aby skrócić czas pieczenia i oszczędzić energię
elektryczną, zaleca się pokroić pieczone jedzenie na
małe, równe kawałki.
W przypadku długich czasów pieczenia (np.
ponad 30 minut), zaleca się obniżenie temperatury
podczas końcowej fazy pieczenia: Proces pieczenia
zostanie zakończony przy wykorzystaniu ciepła
resztkowego pozostałego w piekarniku.
Ciepło resztkowe można także wykorzystać do
podgrzania innych potraw.
PRAKTYCZNE PORADY
19
PL
TABELA GOTOWANIA
Ruszt Naczynia do pieczenia na ruszcie Blacha na ściekający tłuszcz Taca do gotowania parowego Sonda do potraw (opcja)
Uwaga: Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
POTRAWA FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE
TEMPERATURA
(°C)
POZIOM PARY
CZAS
TRWANIA
POZIOM PIEKARNIKA I
AKCESORIA
Torty Tak 160 - 35-40
2
Ciastka Tak 165 - 175 - 12 - 15
2
Ptysie Tak 190-200 - 25 - 30
2
Chleb Tak 180-190 Niski - średni 35 - 40
2
Rolady Tak 230 - 7 - 8
2
Quiche Tak 180-190 - 35 - 40
2
Ciasto francuskie Tak 180-190 - 15-20
2
Gnocchi - 90 - 100 - 10 - 15
3
1
Mrożone
skrzydełka
Tak 190-200 - 15 - 18
2
Pierś indyka Tak 200 - 210 Średni 50-60
2 1
Żeberka Tak 160-170 Niski 80 - 90
2 1
Zapiekanka rybna Tak 190-200 Niski 15- 25
2 1
Pasztet rybny - 75 - 80 - 60 - 90
3
Gotowane jaja - 90 - 20 - 25
3
Warzywa pieczone Tak 200 - 210 Średnia–wysoka 20-30
2 1
Burak ćwikłowy - 100 - 50 - 60
3 1
Kapusta czerwona - 100 - 30 - 35
3 1
Kapusta biała - 100 - 25 - 30
3 1
Groch biały - 100 - 75 - 90
3
2/1
Gotowe dania
- 100 - 18 - 25
3 2/1
Zupa / bulion
- 100 - 20 - 25
3
Warzywa
- 100 - 20 - 25
3 2/1
Para Termoobieg Termoobieg + para Dogot.
20
ROZMRAŻANIE PAROWE
POTRAWA WAGA (g)
CZAS
TRWANIA
CZAS DO
ODCZEKA-
NIA
TEMPERATURA
(°C)
POZIOM PIEKARNIKA I
AKCESORIA
MIĘSO
Mielone
500 25 -30
30 - 35 60
3 1
W plastrach 20 - 25 60
3 1
Kiełbasa bratwurst 450 10 - 15 10 - 15 60
3 1
DRÓB
W całości 1000 60 - 70 40 - 50 60
3 1
Filety
500
25 - 30 20 - 25 60
3 1
Udziec 30 - 35 25 - 30 60
3 1
RYBY
W całości 600 30 - 40 25 - 30 60
3 1
Filety 300 10 - 15 10 - 15 60
3
1
Porcja 400 20 - 25 20 - 25 60
3 1
WARZYWA
Porcja 300 25 - 30 20 - 25 60
Kawałki 400 10 - 15 5 - 10 60
CHLEB
Bochenek chleba 500 15 - 20 25 - 30 60
Kromki
250
8 - 12 5 - 10 60
Bułki 10 - 12 5 - 10 60
Ciasto 400 8 - 10 15 - 20 60
OWOCE
Różne 400 10 - 15 5 - 10 60
Jagody 250 5 - 8 3 - 5 60
POTRAWA FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE
TEMPERATURA
(°C)
POZIOM PARY
CZAS
TRWANIA
POZIOM PIEKARNIKA I
AKCESORIA
Ryż / makaron
- 100 - 15 - 20
3
2/1
Ziemniaki
- 100 - 20 - 25
3 2/1
Mięso w plastrach
- 100 - 15 - 20
3
2/1
Mięso w sosie
- 100 - 25 - 30
3
Filety rybne
- 100 - 10 - 15
3 2/1
Ruszt Naczynia do pieczenia na ruszcie Blacha na ściekający tłuszcz Taca do gotowania parowego Sonda do potraw (opcja)
Para Termoobieg Termoobieg + para Dogot.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

HOTPOINT/ARISTON MS 998 IX HA instrukcja

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
instrukcja