Stand 6.3.2020
101 von 108
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Składniki:
200 g ziemniaków gotowanych w mundurkach
150 g sera raclette w plasterkach o grubości ok.
3 mm
100 g mieszanych pikli
trochę oleju lub masła do smarowania patelni
Przyrządzenie:
Obrać ziemniaki i pokroić na cienkie plastry,
mini patelnie posmarować cienko tłuszczem,
nałożyć plasterki ziemniaków, nałożyć 1 łyżkę
mieszanych pikli, przykryć plasterkiem sera,
smażyć.
Sos cytrynowy
100g świeżego sera, ¼ łyżeczki świeżej startej
skórki cytryny, 1 łyżka soku cytrynowego,
szczypta muszkatu, 3 łyżki mleka, 30g startego
parmezanu, sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksować (np. za pomocą
ESGE-Zauberstaub). Sos pomarańczowy Skład-
niki jak przy sosie cytrynowym, zamiast soku i
skórki z cytryny użyć soku i skórki z pomarańczy.
Wg smaku dodać ¼ łyżeczki curry w proszku.
Sos migdałowy
25g obranych migdałów, 100g sera feta, 2
łyżki słodkiej śmietany, 1 ząbek czosnku, sól,
pieprz.
Migdały opiec krótko na patelni i schłodzić, na-
stępnie drobno posiekać (np. za pomocą ESGE-
-Zauberstaub i ESGE-Zauberette). Wszystkie
składniki wrzucić do eklektycznego miksera i
utrzeć na gładko. Wskazówka: zamiast migdałów
można użyć pistacji, orzechów laskowych lub
włoskich.
Sos pomidorowy
100g świeżego sera, 1 łyżka śmietany, 1
wysuszony pomidor w zalewie z oleju z oliwy, 1
ząbek czosnku, pieprz cayenne, sól, pieprz
Wymieszać twaróg i śmietanę, poszatkować po-
midora (np. za pomocą ESGE-Zauberstaub) i
czosnek, wymieszać z kremem serowym. Przy-
prawić pieprzem cayenne, solą i pieprzem.
Sos czosnkowy
1 główka czosnku, 100g świeżego twarogu, 3
łyżki śmietany, ½ pęczka pietruszki drobno
posiekanej, sól, pieprz
Całą główkę czosnku zawinąć w wilgotny
papierowy ręcznik kuchenny i zagotować w
kuchence mikrofalowej przez 4-5 minut, aż
ząbki będą miękkie. Główkę schłodzić i ząbki
obrać ze skórki. Czosnek i inne składniki
wrzucić do eklektycznego miksera i ubić (np. za
pomocą ESGE-Zauberstaub i ESGE-Zauberette).
Wskazówka: Jeżeli dostaniesz czosnek
niedźwiedzi, proszę dodać ½ pęczka świeżego
czosnku niedźwiedziego, drobno posiekanego.
Sos jogurtowy
100g jogurtu śmietankowego, 50g grubo
startego sera gouda
Wszystkie składniki wymieszać.
Sos śmietanowo-chrzanowy
100g świeżego sera, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1
jajko, 1 łyżeczka chrzanu, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać.
Sos pieprzowy
50g świeżego sera, 2 łyżki słodkiej śmietany,
50g startego sera gouda, sól, 1 łyżeczka ziaren
zielonego pieprzu
Wszystkie składniki wymieszać, dodać ziarna
pieprzu.
Zamiast sera można użyć sosów (kremów)
Copyright UNOLD AG | www.unold.de