61
PRZEPISY
Naleśniki Suzette
po 100g masła i cukru, sok z 1/2 pomarańczy, 1
kieliszek curacao, 1 kieliszek rumu
Przygotować naleśniki wg przepisu
podstawowego, jednakże z mniejszą ilością
mleka niż podano i zamiast tego dodać sok z
połówki pomarańczy i odrobinę curacao.
Masło i cukier zkarmelizować za pomocą
płonącej patelni i zagasić sokiem z pomarańczy.
Naleśniki złożyć podwójnie, położyć w patelni,
polać sokiem z pomarańczy i podpalić z rumem.
Szynka palatyńska z twarogiem
500g chudego twarogu, 100g masła lub
margaryny, 80g cukru, 1 paczka cukru
waniliowego, 1 łyżeczka startej skórki cytryny,
4 jajka (oddzielone), 50g rodzynek (wg smaku
namoczone w rumie), sól
Do polewy:
1 kubek śmietany, 1 jajko, 1-2 łyżki cukru
Przygotować słodkie naleśniki zgodnie z
przepisem podstawowym.
Ubić na pianę masło, cukier, cukier waniliowy i
szczyptę soli.
Wymieszać żółtko, twaróg, startą cytrynę.
Ubić białko na sztywno , wymieszać z rodzynkami
i dodać do całości.
Nałożyć po 2-3 łyżki farszu na naleśnik, naleśnik
zwinąć i ułożyć w formie posmarowanej masłem.
Roztrzepać śmietanę, jajko i cukier, polać
szynkę palatyńską.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 12-15
minut w temperaturze ok. 200°C.
Naleśniki z farszem szpinakowym z ricottą
Do farszu:
600g mrożonego szpinaku (rozmrożony), 1-2
łyżeczki oleju z oliwek, 1-2 szalotki, 1 ząb
czosnku, sól, pieprz, muszkat, 250g ricotty
Do sosu pomidorowo-beszamelowego:
50g masła, 50g mąki, 1/2l. mleka, sól, pieprz,
gałka muszkatołowa, 1/2 puszki pomidorów bez
skórki
Przygotować słone naleśniki zgodnie z przepisem
podstawowym.
Obrać szalotki i czosnek, pociąć w małe kostki i
udusić na gorącym oleju.
Dodać szpinak i krótko dusić.
Dosypać ricottę, dodać sól, pieprz i muszkat do
smaku.
Nałożyć po 2-3 łyżki szpinaku na naleśnik,
zwinąć i ułożyć w formie posmarowanej masłem.
Do sosu beszamelowego dodać mąkę do
gorącego masła. Ciągle mieszając dodać mleko
i gotować 5 minut. Na koniec dodać pocięte
pomidory i zamieszać.
Zwinięte naleśniki polać sosem, posypać startym
parmezanem.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15
minut w temperaturze ok. 2
Naleśniki Gourmet
Do farszu:
5 wątróbek drobiowych, 200g podgardla
cielęcego, 40g masła, sól, pieprz, trochę białego
wina
Do sosu beszamelowego:
50g masła, 50g mąki, 1/2l. mleka, sól, pieprz,
muszkat
Podgardle cielęce pociąć w cienkie paski i
udusić w maśle, następnie dodać poszatkowane
wątróbki drobiowe.
Dusić kilka minut, przyprawić i dolać białego
wina.
Do sosu beszamelowego dodać mąkę do
gorącego masła. Ciągle mieszając dodać mleko i
gotować 5 minut.
Przyprawić sos i połowę sosu dodać do farszu.
Przygotować słone naleśniki zgodnie z przepisem
podstawowym.
Naleśniki wypełnić farszem i zwinąć.
Rurki ułożyć w formie posmarowanej masłem,
polać resztą sosu beszamelowego i przyozdobić
płatkami masła.
Piec w piekarniku w temperaturze 230°C aż
powierzchnia będzie złotobrązowa.
Naleśniki z grzybami i wątróbką
Do farszu:
250g kurek lub pieczarek, 150g cielęcych
wątróbek, 40g masła, 4 plasterki szynki, 100ml
śmietany, 2 łyżki parmezanu, 1/2 poszatkowanej
drobno cebuli, 1 szczypta muszkatu, sól i pieprz
Podsmażyć cebulę w maśle do koloru
złotobrązowego, dodać grzyby i dusić ok. 10
minut, następnie dodać drobno pociętą wątróbkę
i wszystko gotować przez ok. 3 minuty.
Przygotować słone naleśniki zgodnie z przepisem
podstawowym i każdy przełożyć 1/2 plastra
szynki. Do tego dodać mieszankę grzybów i
wątróbki i zwinąć naleśniki.
Naleśniki ułożyć w formie posmarowanej
masłem, polać śmietaną i posypać serem
parmezańskim.
Piec w piekarniku w temperaturze 230°C.