Zanussi ZH84X/ZHM Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

INSTRUKCJA OBS£UGI
PL
KUCHNIA
DO ZABUDOWY
ZH 84/ZHM 833
2
Wskazówki ogólne
· Przed w³¹czeniem urz¹dzenia nale¿y zdj¹æ specjaln¹
pow³okê ochronn¹ któr¹ zosta³y pokryte czêci ze stali
nierdzewnej i aluminium.
· Podczas przenoszenia urz¹dzenia nale¿y pamiêtaæ, ¿e
jest ono bardzo ciê¿kie. Przed ustawieniem nale¿y
odpowiednio zabezpieczyæ urz¹dzenie przed
przewróceniem siê.
· Urz¹dzenie przeznaczone jest do obs³ugi wy³¹cznie
przez osoby doros³e. Nie nale¿y zezwalaæ dzieciom na
manipulowanie elementami steruj¹cymi b¹d zabawê
urz¹dzeniem.
· Ze wzglêdów bezpieczeñstwa i higieny nale¿y
utrzymywaæ urz¹dzenie w czystoci. Zgromadzone
resztki t³uszczu i potraw mog¹ ulec zapaleniu podczas
gotowania.
· Jeli nie u¿ywaj¹ Pañstwo urz¹dzenia, wszystkie pokrêt³a
nale¿y ustawiæ w pozycji WY£¥CZONY.
· Podczas gotowania potraw na oleju lub innym t³uszczu
nie wolno pozostawiaæ w³¹czonego urz¹dzenia bez
nadzoru, poniewa¿ rozgrzany t³uszcz mo¿e siê zapaliæ.
Bezpieczeñstwo dzieci
· Podczas pracy piekarnik nagrzewa siê. Nie zezwalaæ
dzieciom na przebywanie w pobli¿u urz¹dzenia! Po
wy³¹czeniu nale¿y pamiêtaæ, ¿e drzwiczki piekarnika
pozostaj¹ jeszcze przez d³u¿szy czas gor¹ce.
· Nie zezwalaæ dzieciom na zabawê elementami
steruj¹cymi lub wyposa¿eniem piekarnika.
Instalacja, czyszczenie i
konserwacja
· Urz¹dzenie przeznaczone jest do eksploatacji w
gospodarstwie domowym.
· U¿ywanie urz¹dzenia do innych celów jest
niedozwolone.
· Wszelkie zmiany lub modyfikacje urz¹dzenia stwarzaj¹
powa¿ne zagro¿enie dla u¿ytkownika.
· W przypadku pod³¹czenia innego urz¹dzenia
elektrycznego do gniazdka w pobli¿u p³yty, nale¿y
zwróciæ uwagê, aby przewód zasilaj¹cy nie dotyka³ p³yty
i znajdowa³ siê w bezpiecznej odleg³oci od nagrzanych
palników.
· Monta¿ i pod³¹czenie urz¹dzenia do instalacji
elektrycznej mo¿e wykonaæ wy³¹cznie instalator z
odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami.
· W przypadku koniecznoci wykonania modyfikacji
instalacji elektrycznej nale¿y powierzyæ takie prace
uprawnionemu elektrykowi.
· Przed przyst¹pieniem do czyszczenia lub innych prac
konserwacyjnych nale¿y wy³¹czyæ urz¹dzenie z sieci
zasilaj¹cej (wyj¹æ wtyczkê z gniazdka).
· Nale¿y zapewniæ prawid³ow¹ wentylacjê pomieszczenia,
w którym ustawione jest urz¹dzenie. Niewystarczaj¹ca
wentylacja prowadzi do braku tlenu koniecznego do
spalania gazu podczas gotowania na p³ycie gazowej.
· Urz¹dzenie nale¿y pod³¹czyæ do takiego rodzaju gazu,
jaki podano na naklejonej etykiecie obok miejsca
pod³¹czenia do instalacji.
· Podczas eksploatacji urz¹dzenia gazowego w
pomieszczeniu tworzy siê wilgoæ i ciep³o. Dlatego
nale¿y zapewniæ odpowiedni¹ wentylacjê poprzez
naturalne otwory wentylacyjne lub zamontowaæ wyci¹g
kuchenny z kana³em wylotowym na zewn¹trz.
· Po zdjêciu opakowania nale¿y sprawdziæ, czy
urz¹dzenie oraz przewód zasilaj¹cy nie posiadaj¹
uszkodzeñ. Jeli stwierdz¹ Pañstwo, ¿e urz¹dzenie jest
uszkodzone, nale¿y zg³osiæ ten fakt w miejscu zakupu
kuchni.
· W przypadku nieprzestrzegania przepisów
bezpieczeñstwa i wskazówek podanych w instrukcji
obs³ugi, producent nie ponosi ¿adnej
odpowiedzialnoci za ewentualne szkody.
Serwis
· Jeli wyst¹pi¹ zak³ócenia w pracy urz¹dzenia, awariê
nale¿y zg³osiæ w autoryzowanym zak³adzie serwisowym.
U¿ytkownikowi nie wolno samemu wykonywaæ napraw.
Naprawy wykonywane przez osoby bez odpowiednich
uprawnieñ stwarzaj¹ zagro¿enie i mog¹ spowodowaæ
powa¿ne uszkodzenie urz¹dzenia.
· Autoryzowany zak³ad serwisowy posiada oryginalne
czêci zamienne.
Ochrona rodowiska
Zu¿yte urz¹dzenie nale¿y przekazaæ do odpowiedniego
punktu zbiórki urz¹dzeñ. Przed oddaniem urz¹dzenia
nale¿y odci¹æ przewód zasilaj¹cy oraz unieruchomiæ drzwi,
aby dzieci nie zatrzasnê³y siê w rodku piekarnika.
Przed przyst¹pieniem do pod³¹czenia i eksploatacji urz¹dzenia prosimy o zapoznanie siê z instrukcj¹
obs³ugi. W instrukcji obs³ugi zamieszczone wa¿ne wskazówki i porady dotycz¹ce prawid³owej i bezpiecznej
eksploatacji urz¹dzenia. Instrukcjê obs³ugi nale¿y zachowaæ, aby podczas u¿ywania urz¹dzenia móc w ka¿dej
chwili z niej skorzystaæ. W przypadku odst¹pienia lub sprzeda¿y urz¹dzenia nale¿y pamiêtaæ równie¿ o
przekazaniu instrukcji obs³ugi nowemu u¿ytkownikowi.
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
3
Spis treci
wskazówki dla bezpieczeñstwa u¿ytkownika
sukcesywne poznawanie urz¹dzenia
informacje dotycz¹ce obs³ugi
wskazówki dotycz¹ce ekonomicznego i przyjaznego
rodowisku naturalnemu u¿ytkowania urz¹dzenia
F
Symbole instrukcji
Dla u¿ytkownika
Dla instalatora
URZ¥DZENIE ZABEZPIECZAJ¥CE model
ZHM 833 IX (numer katalogowy 35791)
Wszystkie urz¹dzenia marki ZANUSSI spe³niaj¹
europejskie wymogi bezpieczeñstwa.
W celu zapewnienia pe³nego bezpieczeñstwa
u¿ytkownika, a w szczególnoci wyeliminowania
zagro¿enia dla ma³ych dzieci (np. zagro¿enie
oparzenia), kuchniê mo¿na wyposa¿yæ w specjalne
urz¹dzenie zabezpieczaj¹ce (wyposa¿enie
dodatkowe), które zapobiega niezamierzonemu
dotkniêciu drzwiczek piekarnika.
Urz¹dzenie to mo¿na zamówiæ w autoryzowanym
zak³adzie serwisowym podaj¹c model i numer
fabryczny kuchni, który podano na tabliczce
znamionowej. Do urz¹dzenia bezpieczeñstwa
do³¹czona jest równie¿ instrukcja instalacji.
WSKAZÓWKI OGÓLNE 2
EKSPLOATACJA 4
PIERWSZE W£¥CZENIE 6
EKSPLOATACJA PIEKARNIKA 7
RODZAJE NAGRZEWANIA 7
TABELA CZASÓW PIECZENIA 8
MYCIE I KONSERWACJA 9
USZCZELKA DRZWI PIEKARNIKA 10
USUWANIE USTEREK 11
AUTORYZOWANY SERWIS 11
GWARANCJA 11
DANE TECHNICZNE 12
INSTALACJA 13
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI
GAZOWEJ 14
PRZESTAWIENIE NA INNY
RODZAJ GAZU 16
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI
ELEKTRYCZNEJ 17
MONT 18
Urz¹dzenie spe³nia nastêpuj¹ce normy Unii
Europejskiej :
- dyrektywa 72/23 - 90/683 (niskie napiêcia);
- 89/336 (dyrektywy EMV);
- 90/396 (dyrektywy dot. gazownictwa);
- 93/68 (ogólne dyrektywy) ze zmianami.
ELECTROLUX ZANUSSI S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 - FORLI- Italie
4
Rys. 2
FO 0204
POKRÊT£A NA PANELU
STERUJ¥CYM P£YTY
GAZOWEJ
Pokrêt³a do regulacji palników gazowych (rys.1) mog¹ byæ
ustawiane w trzech ró¿nych pozycjach :
l dop³yw gazu wy³¹czony
maksymalny dop³yw gazu (du¿y p³omieñ)
minimalny dop³yw gazu (ma³y p³omieñ)
ZAPALANIE PALNIKÓW
Palnik nale¿y zapaliæ przed postawieniem
na nim naczynia.
Przed postawieniem naczynia do gotowania na palniku
nale¿y nacisn¹æ w dó³ wybrane pokrêt³o i ustawiæ na
maksymaln¹ pozycjê (obracaj¹c w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara).
Po zapaleniu p³omienia nale¿y przytrzymaæ wciniête
pokrêt³o jeszcze przez ok. 5 sekund. Czas ten jest
konieczny, aby czujnik termiczny (rys.2/D) rozgrza³ siê i
wy³¹czy³ zawór bezpieczeñstwa. W przeciwnym wypadku
zawór bezpieczeñstwa spowoduje przerwanie dop³ywu
gazu. Nastêpnie nale¿y sprawdziæ, czy p³omieñ jest stabilny
i pali siê równomiernie. Pokrêt³o ustawiæ na wybran¹
pozycjê. Jeli po kilkukrotnych próbach palnik nie daje
siê zapaliæ, nale¿y wtedy sprawdziæ, czy rozdzielacz
p³omienia (rys.2/B) i pokrywka palnika (rys.2/A)
prawid³owo na³o¿one. W celu przerwania dop³ywu gazu
nale¿y pokrêt³o ustawiæ na pozycjêl pokrêcaj¹c w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
EKSPLOATACJA
°C
°C
5
10
15
30
45
60
75
90
0
100
150
200
MAX
50
Zegar czasowy
Lampka kontrolna termostatu
(regulatora temperatury)
Pokrêt³o wyboru
funkcji
Pokrêt³o termostatu
(regulatora
temperatury)
Lampka
kontrolna pracy
Pokrêt³o pola
grzejnego - ty³ prawa
strona
Pokrêt³o pola
grzejnego - przód
lewa strona
Pokrêt³o pola
grzejnego - przód lewa
strona
FO 2063
Rys. 1
F
Pokrêt³o pola
grzejnego - ty³ lewa
strona
5
100
150
200
MAX
50
FO 2114
FO 0282
Rys. 3
Rys. 4
Palnik
Du¿y palnik 160 mm. 260 mm.
redni palnik 120 mm. 220 mm.
Ma³y palnik
(pomocniczy) 80 mm. 160 mm.
TABELA
Minimalna i maksymalna rednica naczyñ do gotowania
na poszczególnych palnikach.
P³omieñ nale¿y zawsze zmniejszaæ lub gasiæ
przez zdjêciem garnka z palnika.
Aby optymalnie wykorzystaæ p³omieñ, nale¿y u¿ywaæ
naczyñ, których rednica dna odpowiada wielkoci
palnika. P³omieñ nie powinien wychodziæ poza krawêd
garnka.
Po zagotowaniu wody (lub innego p³ynu) nale¿y
zredukowaæ p³omieñ tak, aby tylko utrzymaæ proces
gotowania.
U¿ywaæ garnków z równym i g³adkim dnem.
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym t³uszczu nie
pozostawiaæ urz¹dzenia bez nadzoru i zachowaæ szczególn¹
ostro¿noæ, poniewa¿ wskutek silnego rozgrzania t³uszcz
mo¿e siê zapaliæ.
POKRÊT£O WYBORU
FUNKCJI
Obracaj¹c pokrêt³o wyboru funkcji (rys.3) ustawia siê
wybran¹ opcjê nagrzewania.
SYMBOLE NA POKRÊTLE WYBORU FUNKCJI
wewnêtrzne owietlenie piekarnika
grza³ka górna i dolna w³¹czona
górna grza³ka
dolna grza³ka
grill
podwójny grill
nawiew gor¹cego powietrza
rozmra¿anie
POKRÊT£O REGULATORA
TEMPERATURY (TERMOSTAT)
Obracaj¹c pokrêt³o termostatu (rys.4) w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara ustawiæ wybran¹
temperaturê w zakresie od 50
0
C do 250
0
C (MAX).
LAMPKA KONTROLNA
PRACY
Lampka kontrolna pracy wskazuje iloæ w³¹czonych grza³ek
piekarnika lub zapala siê po w³¹czeniu funkcji.
F
F
Maksymalna
rednica
naczynia
Minimalna
rednica
naczynia
0
6
5
10
15
30
45
60
75
90
FO 2480
Rys. 5
FO 0283
Rys.6
LAMPKA KONTROLNA
TERMOSTATU (
0
C)
Lampka kontrolna termostatu ganie, jeli ustawiona tem-
peratura w piekarniku zostanie osi¹gniêta i ponownie
zapala siê, kiedy piekarnik jest nagrzewany.
TERMOSTAT
BEZPIECZEÑSTWA
W celu unikniêcia przegrzania (wskutek nieprawid³owej
obs³ugi urz¹dzenia lub uszkodzenia jakiego elementu
sk³adowego) kuchniê wyposa¿ono w termostat
bezpieczeñstwa, który od³¹cza dop³yw energii elektrycznej.
Jeli termostat bezpieczeñstwa zadzia³a wskutek
uszkodzenia jakiej czêci, wtedy usterkê nale¿y zg³osiæ w
autoryzowanym zak³adzie serwisowym.
ZEGAR CZASOWY
Zegar czasowy umo¿liwia automatyczne wy³¹czenie siê
piekarnika po up³ywie ustawionego przez Pañstwa czasu.
Po up³ywie ustawionego czasu rozbrzmiewa sygna³
dwiêkowy. Maksymalny zakres ustawienia zegarem
czasowym wynosi 90 minut.
Pokrêt³o nale¿y przekrêciæ w prawo na 90 minut, a
nastêpnie w lewo w celu ustawienia wybranego czasu.
Pokrêt³o wyboru funkcji lub termostatu ustawiæ na wybran¹
pozycjê. Po zakoñczeniu procesu kulinarnego w trybie
automatyki gotowania, nale¿y ustawiæ pokrêt³o na pozycjê
a pokrêt³o piekarnika na 0.
Po zainstalowaniu urz¹dzenia nale¿y :
a) pokrêt³o termostatu ustawiæ na pozycjê MAX;
b) pokrêt³o wyboru funkcji ustawiæ na nagrzewanie górn¹
i doln¹ grza³k¹
( );
c) w³¹czyæ pusty piekarnik na ok. 45 minut;
d) pomieszczenie wywietrzyæ (otworzyæ okno).
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika mo¿e byæ
wyczuwalny nieprzyjemny zapach. Powodem jest wypalanie
siê warstwy t³uszczu pozosta³ej po procesie produkcyjnym.
Jest to ca³kowicie normalne zjawisko. Po nagrzaniu
pustego piekarnika nale¿y pozostawiæ go do ostygniêcia,
a nastêpnie umyæ miêkk¹ szmatk¹ zamoczon¹ w ³agodnym
rodku do mycia. Wyposa¿enie piekarnika (blachy) nale¿y
starannie umyæ przed pierwszym u¿yciem.
Aby otworzyæ drzwiczki piekarnika, nale¿y
zawsze przytrzymaæ uchwyt na rodku - jak
pokazano na rysunku 6.
PIERWSZE W£¥CZENIE
7
POZIOMY W PIEKARNIKU
Piekarnik wyposa¿ony jest w kilka poziomów z listwami,
do których mo¿na wsuwaæ blachy do pieczenia, co
umo¿liwia uzyskanie optymalnych rezultatów pieczenia
ró¿nych potraw. Elementy wyposa¿enia nale¿y wsuwaæ jak
pokazano na rysunku 7, aby nie przewróci³y siê.
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika
musz¹ byæ zamkniête !
· Podczas wyjmowania potraw z piekarnika nale¿y
u¿ywaæ rêkawiczek ochronnych.
· Temperatura w komorze piekarnika mo¿e osi¹gn¹æ
250
0
C. Nale¿y upewniæ siê, czy naczynia wk³adane do
komory piekarnika s¹ odporne na wysok¹
temperaturê.
· Nie nale¿y wk³adaæ bezporednio na spód piekarnika
¿adnych naczyñ, folii aluminiowej, tacek itp. Mo¿e to
spowodowaæ nadmierne nagrzewanie, którego
konsekwencj¹ mo¿e byæ uszkodzenie piekarnika.
· Przygotowywanie potraw na t³uszczu (oleju) powinno
odbywaæ siê pod nadzorem, gdy¿ niektóre produkty
mog¹ siê zapaliæ lub nadmiernie podgrzaæ.
Szczególn¹ ostro¿noæ nale¿y zachowaæ podczas
wk³adania i wyjmowania potraw z piekarnika tak, aby
t³uszcz nie cieka³ na spód piekarnika. Jeli tak siê
stanie, nale¿y dok³adnie oczyciæ piekarnik, aby
unikn¹æ powstawania nieprzyjemnych zapachów.
RODZAJE NAGRZEWANIA
Dziêki nowoczesnym parametrom technicznym
urz¹dzenia uzyskuje siê doskona³e efekty gotowania i
pieczenia.
TRADYCYJNE OGRZEWANIE
GÓRN¥ I DOLN¥ GRZA£K¥
Pokrêt³o wyboru funkcji ustawiæ na symbol( ) a
pokrêt³em termostatu wybraæ w³aciw¹ temperaturê. W tej
opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grza³ka. Pieczenie
jest mo¿liwe na jednym poziomie. W celu w³¹czenia tylko
jednej grza³ki (górnej lub dolnej) nale¿y ustawiæ pokrêt³o
odpowiednio na symbolu dolnej
lub górnej grza³ki .
FO 0336
Rys.7
PIECZENIE MIÊSA I RYB
Miêso lub ryby w³o¿yæ do ¿aroodpornego naczynia. Ustawiæ
na ruszcie. Brytfannê nale¿y umieciæ na pierwszym
poziomie od do³u i wlaæ do niej trochê wody.
Bia³e miêso, drób i ryby piecze siê w ni¿szych
temperaturach (150-175
o
C). Ciemne miêso, które dobrze
opieka siê na zewn¹trz, lecz w rodku musi pozostaæ ró¿owe
lub czerwone, nale¿y piec w wy¿szej temperaturze (200-
250
o
C), skracaj¹c nieco czas pieczenia.
PIECZENIE CIASTA
Pieczenie ciasta wymaga z regu³y wysokiej temperatury
(150-200
o
C) i dlatego przed w³o¿eniem ciasta zaleca siê
wstêpne nagrzewanie piekarnika przez ok.10 minut.
Przez ca³y czas pieczenia nie wolno otwieraæ drzwi
piekarnika, a ciasto obserwowaæ przez szybê piekarnika.
PIECZENIE NA GRILLU
Miêso i ryby nale¿y posmarowaæ olejem przed
przyst¹pieniem do pieczenia na grillu, a nastêpnie u³o¿yæ
na ruszcie. W opcji pieczenia na grillu produkt
nagrzewany jest przez górn¹ grza³kê. Nale¿y ustawiæ poziom
mocy grzejnej grilla odpowiednio do gruboci miêsa lub
ryby. Wsun¹æ brytfannê na pierwszy poziom i wlaæ do niej
trochê wody.
EKSPLOATACJA PIEKARNIKA
PIECZENIE Z NAWIEWEM
GOR¥CEGO POWIETRZA
Pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika nale¿y ustawiæ na
symbolu nagrzewania z nawiewem gor¹cego powietrza
( ) Termostatem ustawiæ wybran¹ temperaturê.
Przenoszenie ciep³a nastêpuje poprzez gor¹ce powietrze,
które zostaje wprawione w ruch przez wentylator znajduj¹cy
siê w tylnej ciance piekarnika (konwekcja wymuszona).
W ten sposób ciep³o jest szybko i równomiernie
rozdzielane w piekarniku. Dziêki temu mo¿na piec ró¿ne
potrawy jednoczenie na kilku poziomach. Jeli w tej opcji
nagrzewania piek¹ Pañstwo jednoczenie kilka potraw,
wtedy blachy musz¹ byæ wsuniête na pierwszy i trzeci
poziom licz¹c od do³u. Jeli w tej opcji pieczona jest tylko
jedna potrawa, wtedy nale¿y wsun¹æ blachê do jednego z
dolnych poziomów.
ROZMRA¯ANIE
Pokrêt³o wyboru funkcji ustawiæ na symbolu ( ) a
pokrêt³o termostatu na pozycjê Wy³¹czony (symbol l).
Wentylator pracuje bez nagrzewania i doprowadza
powietrze o temperaturze otoczenia do wnêtrza
piekarnika, co przypiesza proces rozmra¿ania produktów.
PIECZENIE NA GRILLU
Pokrêt³o wyboru funkcji ustawiæ na pozycjê ; Pokrêt³o
termostatu ustawiæ na wybran¹ temperaturê.
4
3
2
1
8
Temp.
w
o
C
Pieczenie
z termoobiegiem
Górna/dolna grza³ka
Uwagi
Iloæ
w g
Czas
pieczenia
w minutach
Poziom
blachy
4
3
2
1
Potrawa
WSKAZÓWKI
Podane czasy pieczenia nie obejmuj¹ nagrzewania
wstêpnego. W przypadku pieczenia s³odkich ciast, pizzy i
chleba zaleca siê nagrzewanie wstêpne ok.10 minut.
Poziom
blachy
4
3
2
1
Ciasto
Ciasto ucierane 2 180 2(1u3)* 160 45-60
Dro¿d¿owe 2 180 2(1u3)* 160 20-35
Kruche/tortowe 2 180 2(1u3)* 160 20-30
Sernik 1 175 2 150 60-80
Jab³ecznik 1 180 2(1u3)* 160 40-60
Strucla 2 175 2(1u3)* 150 60-80
Ciastka kruche 2 180 2(1u3)* 160 45-60
Ma³e ciasteczka 2 180 2(1u3)* 160 15-25
Herbatniki 2 180 2(1u3)* 160 10-20
Bezy 2 100 2(1u3)* 100 90-120
Chleb i pizza
1000 Bia³y chleb 1 200 2 175 45-60 1 bochenek
500 ¯ytni chleb 2 200 2 175 30-45 foremka
500 Bu³ki 2 200 2(1u3)* 175 20-35 8 sztuk na
250 Pizza 1 220 2(1u3)* 200 20-35 blaszce
Suflet
M¹czny 2 200 2(1u3)* 175 40-50
Jarzynowy 2 200 2(1u3)* 175 45-60
Lasagne 2 200 2(1u3)* 175 35-45
Miêso i drób 2 200 2 175 45-60
Pieczeñ wo³owa
1000 Pieczeñ wieprzowa 2 200 2 175 50-70 Na ruszcie
1200 Pieczeñ cielêca 2 200 2 175 100-130 Na ruszcie
1000 Rostbef po angielsku 2 200 2 175 90-120 Na ruszcie
1500 Pieczeñ z jagniêcia 2 220 2 200 50-70 Na ruszcie
1200 Kurczak 2 200 2 175 110-130 Udziec
1000 Indyk 2 200 2 175 60-80 W ca³oci
4000 Kaczka 2 200 2 175 210-240 W ca³oci
1500 Gê 2 175 2 160 120-150 W ca³oci
3000 Zaj¹c 2 175 2 160 150-200 W ca³oci
Ryby
1000 Ca³e ryby 2 200 2(1u3)* 175 40-60 2 sztuki
800 Filety 2 200 2(1u3)* 175 30-40 4 filety
Potrawa Iloæ w g Listwa (poziom rusztu) Temperatura Czas pieczenia
w
o
C w minutach
Góra Dó³
Piersi z kurczaka 400 3 Max 13 10
Tosty 200 3 Max 3 1
Kie³baski pieczone 500 4 Max 10 6
Kotlety 500 4 Max 12 8
Ryby, filety 500 4 Max 8 6
TABELA CZASÓW PIECZENIA
METOD¥ TRADYCYJN¥ - GÓRNA I DOLNA GRZA£KA
PIECZENIE Z NAWIEWEM GOR¥CEGO POWIETRZA / TERMOOBIEG
Temp.
w
o
C
*) W przypadku przygotowywania wiêcej ni¿ jednej potrawy
(w tym samym czasie) zalecamy umieszczenie blach
(brytfanny) na poziomy wskazane w nawiasach.
PIECZENIE NA GRILLU - PRAKTYCZNE RADY
WSKAZÓWKI
1)Brytfannê wsuwa siê do najni¿szej listwy w celu wy³apywania sosu úciekajâcego z pieczonego miêsa. Zaleca siê wlanie do
brytfanny 1/2 litra wody. Wszystkie procesy pieczenia musz¹ odbywaæ siê przy zamkniêtych drzwiach piekarnika.
9
Przed przyst¹pieniem do czyszczenia urz¹dzenia nale¿y je
wy³¹czyæ i pozostawiæ do ostygniêcia.
Kuchni nie wolno myæ urz¹dzeniami czyszcz¹cymi
strumieniem gor¹cej pary.
· W przypadku stosowania rodków czyszcz¹cych w
sprayach nale¿y zwróciæ uwagê, aby nie spryskiwaæ
elementów grzejnych i czujnika termostatu.
· Do czyszczenia urz¹dzenia nie wolno stosowaæ rodków
szoruj¹cych, waty stalowej lub rodków zawieraj¹cych
substancje wybielaj¹ce, poniewa¿ mo¿na uszkodziæ
emaliê i szybê w drzwiczkach piekarnika.
UWAGA !
Przed ka¿dym myciem nale¿y urz¹dzenie od³¹czyæ od
zasilania elektrycznego.
MYCIE P£YTY
· Czêci emaliowane nale¿y myæ ciep³¹ wod¹ z
dodatkiem delikatnego rodka czyszcz¹cego. Do mycia
nie wolno stosowaæ rodków szoruj¹cych, gdy¿ mo¿na
uszkodziæ powierzchniê urz¹dzenia.
· Dysze i g³owice palników nale¿y regularnie myæ ciep³¹
wod¹ z dodatkiem rodka czyszcz¹cego. Starannie
usun¹æ zaschniête zabrudzenia.
· Emaliowane ruszty p³yty do gotowania mo¿na zmywaæ
w zmywarce do naczyñ.
· Do usuwania zaschniêtych plam u¿ywaæ ³agodnych
rodków do mycia dostêpnych w handlu. Nie stosowaæ
rodków szoruj¹cych.
· Do mycia p³yty nie wolno stosowaæ ostrych zmywaków,
g¹bek stalowych lub rodków z zawartoci¹ kwasów.
· W p³ytach gazowych wyposa¿onych w automatyczny
zapalacz iskrowy, zapalanie nastêpuje przez ceramiczn¹
wiecê zapalaj¹c¹ i elektrodê metalow¹. Elementy te
nale¿y regularnie czyciæ, aby zapobiec trudnociom
w zapalaniu.
· Kontrolowaæ, czy otwory w rozdzielaczu p³omienia nie
zatkane.
KRAWÊDZIE KOMORY
PIEKARNIKA
· Emaliowane krawêdzie komory piekarnika nale¿y myæ,
kiedy piekarnik jest jeszcze ciep³y.
· Emaliowane elementy piekarnika nale¿y czyciæ po
ka¿dorazowym u¿yciu, gdy¿ wtedy zabrudzenia mo¿na
najszybciej i naj³atwiej usun¹æ. Co pewien czas nale¿y
dok³adnie oczyciæ ca³y piekarnik u¿ywaj¹c rodka do
czyszczenia piekarników.
· Do usuwania plam stosowaæ odpowiednie rodki do
czyszczenia stali szlachetnej lub ciep³y ocet.
· Emalia piekarnika jest bardzo trwa³a i odporna.
Gor¹ce kwasy owocowe (z cytryny, liwek itp.) mog¹
spowodowaæ powstanie matowych plam na
powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na
powierzchni emaliowanej nie wp³ywaj¹ ujemnie na
funkcjonowanie piekarnika. Aby unikn¹æ przypalania
siê plam podczas kolejnych procesów pieczenia,
nale¿y czyciæ komorê piekarnika po ka¿dym
pieczeniu potraw z owocami.
MYCIE I KONSERWACJA
CZYSZCZENIE DRZWI
PIEKARNIKA
Aby u³atwiæ umycie drzwi piekarnika, zaleca siê ich zdjêcie.
W tym celu nale¿y wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoci :
a) ca³kowicie otworzyæ drzwi;
b) ustaliæ zawiasy trzymaj¹ce drzwi piekarnika (rys.8);
c) poluzowaæ i obróciæ ma³e dwignie znajduj¹ce siê na
obu zawiasach (rys.8);
d) przytrzymaæ drzwi po lewej i prawej stronie, a nastêpnie
obróciæ powoli
w kierunku piekarnika do momentu a¿ bêd¹ do po³owy
zamkniête;
e) delikatnie wyj¹æ drzwi (rys.8);
f) odstawiæ drzwiczki w bezpieczne miejsce;
Szybê umyæ ciep³¹ wod¹ i wytrzeæ miêkk¹ szmatk¹.
Po umyciu ponownie zamontowaæ drzwi wykonuj¹c
opisane wy¿ej czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
Dotyczy modelu ZHM 833 IX
Elementy ze stali szlachetnej i szybê szklan¹ nale¿y wycieraæ
such¹ ciereczk¹.
Do mycia nie wolno stosowaæ rodków szoruj¹cych, waty
stalowej lub rodków zawieraj¹cych substancje wybielaj¹ce.
USZCZELKA DRZWI
PIEKARNIKA
Prawid³ow¹ pracê piekarnika warunkuje uszczelka
za³o¿ona wokó³ krawêdzi komory piekarnika.
Sprawdzaæ regularnie, czy uszczelka drzwi piekarnika nie
zosta³a uszkodzona. W przypadku stwierdzenia
uszkodzenia nie nale¿y w³¹czaæ kuchni do czasu usuniêcia
usterki. Zg³osiæ awariê w autoryzowanym zak³adzie
serwisowym. Do napraw stosuje siê oryginalne czêci
zamienne.
Do czyszczenia uszczelki nie wolno stosowaæ
rodków szoruj¹cych !
Rys. 8
FO 0288
10
Rys. 10
WYMIANA ¯ARÓWKI W
PIEKARNIKU
Przed przyst¹pieniem do wymiany ¿arówki nale¿y
urz¹dzenie wy³¹czyæ z sieci.
¯arówka musi posiadaæ nastêpuj¹ce parametry :
a) odporna na wysok¹ temperaturê (do 300
o
C)
b) napiêcie/czêstotliowæ : 230 V, (50Hz)
c) moc 15 W
d) cokó³ : E14
Aby wymieniæ ¿arówkê, nale¿y wykonaæ nastêpuj¹ce
czynnoci (rys. 9) :
a) Wcisn¹æ os³onê szklan¹ i obróciæ w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
b) Wykrêciæ spalon¹ ¿arówkê.
c) Wkrêciæ now¹ ¿arówkê.
d) Ponownie za³o¿yæ os³onê szklan¹.
e) W³¹czyæ dop³yw pr¹du.
WSKAZÓWKI DOTYCZ¥CE
MYCIA GRZA£KI GRILLA
Piekarnik wyposa¿ony jest w opuszczan¹ górn¹ grza³kê
grilla.
1) Wykrêciæ ruby, które przytrzymuj¹ grza³kê grilla (patrz
rysunek 10). Podczas wykonywania tej czynnoci po
raz pierwszy zalecamy u¿ycie rubokrêta.
2) Opuciæ grza³kê w dó³.
3) Umyæ górn¹ ciankê piekarnika i dok³adnie osuszyæ
przed za³o¿eniem grza³ki grilla.
4) Podnieæ grza³kê do góry i przykrêciæ rubami.
Sprawdziæ, czy grza³ki prawid³owo i stabilnie
zamocowane tak, aby nie spad³y podczas pracy urz¹dzenia.
FO 0287
Rys. 9
11
R O Z W I ¥ Z A N I E
u
Sprawdziæ, czy urz¹dzenie jest ustawione na rêczny tryb pracy,
a pokrêt³a ustawione na okrelon¹ funkcjê i temperaturê.
u
Sprawdziæ, czy urz¹dzenie jest prawid³owo w³¹czone, wtyczka
jest w gniazdku, czy nie nast¹pi³a przerwa w dop³ywie pr¹du, czy
piekarnik jest ustawiony na pozycjê W£¥CZONY.
u
Termostat ustawiæ na wybran¹ temperaturê.
u
Pokrêt³o wyboru funkcji ustawiæ na wybran¹ funkcjê.
u
Pokrêt³o wyboru funkcji ustawiæ na wybran¹ funkcjê.
u
Kupiæ now¹ ¿arówkê o odpowiednich parametrach i wymieniæ
zgodnie ze wskazówkami podanymi w instrukcji obs³ugi.
u
Przeczytaæ wskazówki dotycz¹ce czasów pieczenia.
u
Nie pozostawiaæ potraw po upieczeniu w piekarniku d³u¿ej ni¿
15-20 minut.
U S T E R K A
n Nie mo¿na uruchomiæ urz¹dzenia.
n Lampka kontrolna termostatu piekarnika nie
wieci siê.
n ¯arówka w piekarniku nie wieci siê.
n Czas pieczenia jest zbyt d³ugi lub zbyt krótki.
n Wewn¹trz piekarnika i na potrawach osadzaj¹ siê
krople wody.
Aby usun¹æ drobne usterki, wystarczy niekiedy wykonaæ proste czynnoci sprawdzaj¹ce. W tabeli podano przyk³ady drobnych
usterek, które u¿ytkownik mo¿e usun¹æ samodzielnie, bez koniecznoci wzywania technika z autoryzowanego zak³adu
serwisowego.
USUWANIE USTEREK
Jeli po wykonaniu opisanych w tabeli czynnoci
sprawdzaj¹cych, urz¹dzenie nadal nie funkcjonuje,
usterkê nale¿y zg³osiæ w autoryzowanym zak³adzie
serwisowym. Przy zg³oszeniu nale¿y opisaæ rodzaj usterki,
podaæ model, numer fabryczny i numer seryjny
urz¹dzenia. Dane te znajduj¹ siê na tabliczce znamionowej
na obrze¿u komory piekarnika.
GWARANCJA
Urz¹dzenie posiada gwarancjê udokumentowan¹ kart¹,
która wydawana jest wraz z instrukcj¹ przy sprzeda¿y
urz¹dzenia. W przypadku braku karty gwarancyjnej nale¿y
za¿¹daæ jej od sprzedawcy i nanieæ datê sprzeda¿y, model,
numer fabryczny. Dane te znajduj¹ siê na tabliczce
znamionowej.
Kartê gwarancyjn¹ nale¿y zachowaæ i w przypadku naprawy
okazaæ personelowi autoryzowanego punktu
serwisowego wraz z rachunkiem zakupu.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian
technicznych !
Koszty usuniêcia usterek spowodowanych przez
u¿ytkownika oraz bezzasadnych wezwañ serwisu pokrywa
klient.
AUTORYZOWANY SERWIS
SER. NO.
Mod.
PROD. NO.
SER. NO.
MOD.
PROD. NO.
TYPE
Rys. 11
12
Wartoæ pod³¹czenia
Górna grza³ka 800 W
Dolna grza³ka 1000 W
Górna / dolna grza³ka 1800 W
Grza³ka grilla 1750 W
Grza³ka podwójnego grilla 2550 W
Grza³ka w tylnej ciance piekarnika 2000 W
Owietlenie wewnêtrzne piekarnika 15 W
Wentylator z nawiewem gor¹cego
powietrza 30 W
£¹czna wartoæ pod³¹czenia 2600 W
Zasilanie sieciowe (50 Hz) 230 V
2. P£YTA DO GOTOWANIA
Kategoria : II/II-35,50, III-X-I-Zt
Ustawienie p³yty : gaz ziemny GZ 50 - 20 mbar 20 mbar
Urz¹dzenie posiada certyfikat bezpieczeñstwa B, wydany przez IGNiG Kraków.
WYMIARY URZ¥DZENIA
1. PIEKARNIK
Palnik Moc Zu¿ycie gazu Dysza gazowa
[kW] [mm x 100]
GZ-35GZ-50 GPB GZ-35 GZ-50 GPB GZ-35 GZ-50 GPB
m
3
/h
g/h
Ma³y
Du¿y
redni
0,7 0,7 0,027 0,019 15 95 64 41
2,3 2,1 0,089 0,064 46 180 115 75
1,6 1,5 0,062 0,044 33 150 96 60
Wymiary wyciêcia
Wysokoæ 580 mm
Szerokoæ 560 mm
G³êbokoæ 550 mm
Wymiary piekarnika
Wysokoæ 325 mm
Szerokoæ 440 mm
G³êbokoæ 390 mm
Pojemnoæ komory piekarnika 53 litry
DANE TECHNICZNE
13
Wszystkie czynnoci zwi¹zane z instalacj¹
urz¹dzenia nale¿y wykonaæ zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami bezpieczeñstwa.
Wszelkie prace instalacyjne mog¹ wykonywaæ
wy³¹cznie osoby z odpowiednimi kwalifikacjami.
INSTALACJA KUCHENKI
Przed przyst¹pieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym nale¿y upewniæ siê, czy spe³nia
ono wymagania stawiane mu przez przepisy Prawa
Budowlanego (Dz. U. Nr 89, poz. 414).
W wietle tych przepisów pomieszczenie kuchenne
powinno:
- mieæ szerokoæ min. 1,7 m dla mieszkania
jednopokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego
- mieæ minimaln¹ wysokoæ 2,2 m
- mieæ odpowiedni¹ kubaturê, która zapewni, ¿e
maksymalne obci¹¿enie cieplne pochodz¹ce od
urz¹dzeñ gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
- zapewniæ wentylacjê nawiewno -wywiewn¹ (co
najmniej 1,5 krotn¹ wymianê powietrza w ci¹gu
godziny)
- zapewniæ dop³yw powietrza (je¿eli kuchnia nie
posiada okna) poprzez otwory wykonane w cianach
zewnêtrznych o powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewniæ odprowadzanie spalin, np. poprzez sprawny
kana³ kominowy o min. Boku 0,14 m.
Równoczenie informujemy, ¿e kuchnia jest przewidziana
do instalowania obok mebli kuchennych, ale nie wy¿szych
ni¿ górna p³aszczyzna rusztu kuchni.
USTAWIENIE W
ZABUDOWIE
p W celu zapewnienia bezawaryjnej pracy urz¹dzenia
nale¿y zamontowaæ je w meblach do zabudowy o
odpowiednich wymiarach. Meble musz¹ byæ wykonane
z materia³ów i klejów odpornych na wysok¹ temperaturê
(powy¿ej 75
o
C). Jeli ok³adzina mebli (z forniru lub z
tworzywa sztucznego) wykonana jest z materia³ów i
klejów nieodpornych na dzia³anie wysokiej
temperatury, to mo¿e siê zdeformowaæ.
p Zastosowanie maskuj¹cych listew ciennych z drewna
masywnego na blacie roboczym za p³yt¹ jest
dopuszczalne tylko pod warunkiem zachowania
minimalnych odstêpów podanych na rysunku.
p Zachowaæ minimalne odstêpy wyciêcia na p³ytê z ty³u
zgodnie ze szkicem.
p Nale¿y zachowaæ odstêp pomiêdzy p³yt¹ gazow¹, a
wyci¹giem kuchennym wed³ug danych zamieszczonych
w instrukcji monta¿u wyci¹gu.
100 min.
500 min.
Rys.12
Rys.13
FO 2185
FO 2186
INSTALACJA
Powietrza
p W os³onie coko³u oraz pomiêdzy desk¹ pod³ogi i
cian¹, do której jest dostawione urz¹dzenie, konieczny
jest otwór o powierzchni 360 cm
2
w celu zapewnienia
prawid³owej cyrkulacji powietrza.
p Urz¹dzenie nale¿y do klasy Y w zakresie ochrony
cieplnej. Oznacza to, ¿e urz¹dzenie mo¿e byæ
dostawione czêci¹ tyln¹ lub ciank¹ boczn¹ do wy¿szych
mebli, urz¹dzeñ lub cian po zachowaniu odstêpu 100
mm, lub mo¿e byæ dostawione do innego urz¹dzenia
lub szafki o takiej samej wysokoci (rys.13).
14
· Pod³¹czenie urz¹dzenia do instalacji gazowej
nale¿y wykonaæ zgodnie z obowi¹zuj¹cymi
normami i przepisami bezpieczeñstwa.
Wszystkie prace zwi¹zane z instalacj¹ urz¹dzenia
oraz dopasowaniem do spalania okrelonego
rodzaju gazu mo¿e wykonaæ wy³¹cznie instalator
urz¹dzeñ gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami.
Pod³¹czenie musi byæ dokonane zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi normami i przepisami Prawa
Budowlanego !
Podczas monta¿u kuchenkê poddano testom i dostosowano
do zasilania gazem o parametrach zamieszczonych na
naklejce znajduj¹cej siê na drzwiach piekarnika. Sprawdziæ,
czy charakterystyka gazu podana odpowiada parametrom
gazu zasilaj¹cego.
Je¿eli nie, nale¿y postêpowaæ zgodnie z zaleceniami
podanymi w rozdziale U¿ycie innych typów gazu. W celu
uzyskania maksymalnej wydajnoci i minimalnego zu¿ycia
gazu nale¿y sprawdziæ, czy cinienie gazu zasilaj¹cego
odpowiada cinieniu podanemu na tabliczce znamionowej.
Je¿eli cinienie gazu jest inne (lub zmienne) od podanego
na tabliczce, nale¿y zamontowaæ regulator cinienia
posiadaj¹cy certyfikat bezpieczeñstwa B.
Pod³¹czenie za pomoc¹ sztywnej rury
metalowej lub giêtkiej rury metalowej
§ Pod³¹czenie kuchni do instalacji gazu ziemnego mo¿e
byæ wykonane przy pomocy sztywnego pod³¹czenia
(dopuszcza siê te¿ inne pod³¹czenia) np. przy u¿yciu
rur stalowych instalacyjnych lub rur miedzianych.
Kuchnia posiada króciec przy³¹czeniowy Rc1/2.
§ Zaleca siê pod³¹czenie kuchni do instalacji gazowej przy
pomocy elastycznego przewodu metalowego
(posiadaj¹cego certyfikat bezpieczeñstwa B).
Pod³¹czenie za pomoc¹ wê¿a elastycznego
(dot. gazu GPB)
§ Pod³¹czenie za pomoc¹ wê¿a elastycznego mo¿na
wykonaæ tylko po sprawdzeniu, czy jest to zgodne z
obowi¹zuj¹cymi przepisami.
§ W¹¿ oraz zastosowany reduktor do gazu p³ynnego
powinny posiadaæ certyfikat bezpieczeñstwa B.
§ Przewód ³¹cz¹cy nie mo¿e przecinaæ tylnej ciany
kuchenki. W¹¿ elastyczny ³¹czymy z króæcem kuchni
przy pomocy 0,5 m odcinka rury stalowej instalacyjnej
(bez szwu).
§ D³ugoæ przewodu nie mo¿e przekraczaæ 1.5 metra bez
jakichkolwiek zagiêæ lub skrêceñ.
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI
GAZOWEJ
820
600
500
45
10 mm
Rys.14
Rys.15
FO 2187
FO 2188
Widok z ty³u
Pocz¹tek wyciêcia
Przednia krawêd
korpusu szafki
15
600
490
– 2
560
– 2
125
Rys.16
FO 2189
§ Przewód nie mo¿e przechodziæ blisko ostrych krawêdzi
lub przedmiotów z ostrym zakoñczeniem.
§ Przewód musi byæ dostêpny, aby umo¿liwiæ kontrolê
pod wzglêdem przetarcia lub zu¿ycia na ca³ej swojej
d³ugoci.
§ Ustalaj¹c stan przewodu nale¿y wzi¹æ pod uwagê :
zadraniêcia na powierzchni przewodu, przeciêcia,
przypalenia na koñcach i wzd³u¿ przewodu,
stwardnienie przewodu; przewód musi utrzymywaæ
swoj¹ naturaln¹ elastycznoæ, obejmy mocuj¹ce nie
mog¹ byæ zardzewia³e; czas u¿ywania przewodu nie
mo¿e przekraczaæ okresu gwarancyjnego 5 lat. Je¿eli
zajdzie jedna lub wiêcej z wymienionych okolicznoci,
nie wolno naprawiaæ przewodu, lecz niezw³ocznie
wymieniæ go.
WA¯NE !!
Po zakoñczeniu instalacji nale¿y sprawdziæ
szczelnoæ wszystkich po³¹czeñ za pomoc¹ wody z
roztworem mydlanym.
Do sprawdzenia szczelnoci w ¿adnym wypadku nie
wolno stosowaæ p³omienia !
Po 280 mm od rodka
wnêki
16
Dopasowanie do innego rodzaju gazu ni¿ ten, na który
zosta³a fabrycznie ustawiona kuchenka, odbywa siê poprzez
wymianê dysz gazowych, regulacjê powietrza pierwotnego,
a w przypadku przejcia na gaz p³ynny dostarczany z butli
gazowej zmianê sposobu pod³¹czenia zasilania kuchni.
Kolanko musi byæ uszczelnione za pomoc¹ paku³ lub tamy
teflonowej. Po po³¹czeniu nale¿y sprawdziæ szczelnoæ
wod¹ z myd³em.
DOPASOWANIE DO
RÓ¯NYCH RODZAJÓW GAZU
Wymiana dysz w palnikach
l Najpierw nale¿y zdj¹æ ruszty.
l Nastêpnie zdj¹æ z palników pokrywy zamykaj¹ce i
rozdzielacz p³omienia.
l Dysze nale¿y odkrêciæ obcêgami do rur 7 dysze
(rys.17), zdj¹æ je i zast¹piæ nowymi dyszami, które
przewidziane do danego rodzaju gazu (patrz dane
na tabliczce znamionowej).
GZ 35 :
Ma³y i redni palnik
l Po wymianie dysz nale¿y nakrêciæ na palniki filtr A
(Æ 10) bêd¹cy na wyposa¿eniu.
Du¿y palnik
l Na du¿y palnik nakrêciæ filtr C (Æ 16) bêd¹cy na
wyposa¿eniu.
l Ponownie zamontowaæ czêci wykonuj¹c opisane
czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
l Nastêpnie nale¿y zmieniæ nalepkê i nakleiæ now¹,
podaj¹c aktualny rodzaj gazu (w pobli¿u pod³¹czenia
do sieci gazowej). Nalepka znajduje siê w woreczku
razem z dyszami bêd¹cymi na wyposa¿eniu.
Jeli cinienie gazu nie zgadza siê z przewidzianym
cinieniem (lub odchylenia), nale¿y zainstalowaæ na
króæcu rury doprowadzaj¹cej odpowiedni regulator
cinienia.
USTAWIENIE MINIMALNEGO
P£OMIENIA
W celu ustawienia minimalnego p³omienia nale¿y
wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoci :
l Zapaliæ palnik.
l Kurek gazu nale¿y ustawiæ na pozycji najmniejszego
p³omienia.
l Pokrêt³a nale¿y wyci¹gn¹æ.
l Uruchomiæ z boku iglicê by-pass na dr¹¿ku kurka
(rys.19). Jeli wykonuj¹ Pañstwo przestawienie z gazu
ziemnego na gaz p³ynny, nale¿y odkrêciæ iglicê by-pass
w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara do
momentu uzyskania równomiernego ma³ego
p³omienia na ca³ym wieñcu palnika.
l Sprawdziæ, czy p³omieñ ganie, kiedy kurek zostanie
szybko przekrêcony z najwy¿szego na najni¿szy stopieñ.
Tabela 1 rednica by-passa
Palnik Æ By-passa w setnych
Ma³y 26
redni 30
Du¿y 38
Rys. 17
FO 0392
Rys.19
FO 0465
Rys. 18
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ
GAZU
Wy¿ej opisane czynnoci zwi¹zane z
dopasowaniem do odpowiedniego rodzaju gazu
mo¿na wykonaæ w ³atwy sposób, niezale¿nie od
tego, w jakim miejscu i w jaki sposób p³yta jest
zamontowana w zabudowie kuchennej.
Iglica by-passa
17
Przed przyst¹pieniem do pod³¹czenia nale¿y sprawdziæ,
czy zosta³y spe³nione ni¿ej podane warunki :
Zabezpieczenie i instalacja domowa musi
odpowiadaæ maksymalnemu obci¹¿eniu kuchni
(patrz wartoci na tabliczce znamionowej).
Instalacja domowa musi posiadaæ uziemienie
zgodnie z obowi¹zuj¹cymi przepisami w tym
zakresie.
Gniazdko lub wielobiegunowy wy³¹cznik musi byæ
dostêpny po zainstalowaniu urz¹dzenia.
Urz¹dzenie dostarczone jest bez przewodu zasilaj¹cego,
gdy¿ w zale¿noci od rodzaju zasilania konieczne jest
za³o¿enie przewodu z odpowiedni¹ wtyczk¹
(przystosowan¹ do obci¹¿enia podanego na tabliczce
znamionowej). Jeli nast¹pi³o pod³¹czenie bez wtyczki lub
wtyczka jest niedostêpna, nale¿y zamontowaæ pomiêdzy
urz¹dzeniem i instalacj¹ sieciow¹ wielobiegunowy
wy³¹cznik (np. zabezpieczenie, prze³¹cznik LS) z
rozwarciem styków minimum 3 mm. Przewód uziemiaj¹cy
¿ó³to-zielony nie mo¿e zostaæ przerwany przez wy³¹cznik.
Przewód zasilaj¹cy musi posiadaæ taki przekrój, aby w
¿adnym punkcie nie zosta³a osi¹gniêta temperatura wy¿sza
o 50
o
C od temperatury otoczenia. Po wykonaniu
pod³¹czenia nale¿y sprawdziæ wszystkie elementy grzejne
w³¹czaj¹c je na ok. 3 minuty.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoci za szkody
spowodowane nieprzestrzeganiem obowi¹zuj¹cych
przepisów bezpieczeñstwa.
Przewody pod³¹czeniowe powinny odpowiadaæ
nastêpuj¹cym typom z uwzglêdnieniem koniecznego
przekroju znamionowego :
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
POD£¥CZENIE LISTWY
ZACISKOWEJ
Urz¹dzenie wyposa¿one jest w ³atwo dostêpn¹ listwê z
klem¹, której mostki przewidziane do pracy przy 220-
230 V jedna faza.
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI
ELEKTRYCZNEJ
F
FO 2159
Rys.20
18
Rys. 21
Rys. 22
550
597
560
FO 2191
FO 0039
MONT
WYMIARY WNÊKI
Wnêka w szafce musi posiadaæ wymiary pokazane na
rysunku.
Do pod³¹czenia gazu i przewodów elektrycznych
konieczne wyciêcia w tylnej ciance bocznej. Jeli szafka
posiada tyln¹ ciankê, wtedy nale¿y wyci¹æ w niej otwór o
wymiarach 200 x 300 mm w celu zapewnienia w³aciwej
wentylacji.
MONTPIEKARNIKA W
ZABUDOWIE
Piekarnik nale¿y wsun¹æ ca³kowicie do szafki razem z
fabrycznie zamontowanym wspornikiem palników.
Dopiero po wsuniêciu piekarnika nale¿y poluzowaæ
wspornik palników i zamontowaæ w wyciêciu na p³ytê do
gotowania, które znajduje siê nad wspornikiem.
Po w³o¿eniu piekarnika do wnêki nale¿y wyrównaæ jego
po³o¿enie odpowiednio do rodka wyciêcia na p³ytê i
zamocowaæ czterema rubami bêd¹cymi na wyposa¿eniu.
Otworzyæ drzwiczki piekarnika i przymocowaæ piekarnik
do szafki po prawej i lewej stronie rubami bêd¹cymi na
wyposa¿eniu.
WSKAZÓWKA
Przewody elektryczne i w¹¿ gazowy nie mog¹
przylegaæ do tylnej cianki urz¹dzenia.
MONTP£YTY DO
GOTOWANIA
Wspornik palników jest wyposa¿ony w ca³¹ armaturê i jest
prowizorycznie za³o¿ony oraz przykrêcony na czêci górnej
piekarnika.
Cztery ruby na k¹townikach metalowych wspornika
palników wykrêciæ i podnieæ do góry. Poluzowaæ ruby
A i k¹towniki poci¹gn¹æ na zewn¹trz.
Wspornik palników w³o¿yæ do wyciêcia, wyrównaæ z boku i
wyrodkowaæ odpowiednio do p³yty (rys.22).
Przed zamocowaniem wspornika palników rubami B
nale¿y sprawdziæ, czy p³yta jest prawid³owo za³o¿ona i
pojedyncze palniki gazowe z zapalaczem iskrowym
znajduj¹ siê po rodku otworów do nich nale¿¹cych. W
razie koniecznoci wyrównaæ po³o¿enie wspornika
palników.
K¹townik B zamocowaæ do blatu rubami, które zosta³y
wykrêcone. ruby A dokrêciæ.
Nakleiæ samoprzylepn¹ uszczelkê na doln¹ czêæ p³yty do
gotowania.
Po³¹czenie przewodu uziemiaj¹cego (ochronnego)
pomiêdzy p³yt¹ i piekarnikiem nastêpuje przez zielono-
¿ó³ty przewód w górnej czêci piekarnika. Listwa
przy³¹czeniowa znajduje siê w dolnej czêci p³yty.
19
PE
C
C
Rys. 25
FO 2202 FO 2203
Rys. 24
PE
A
B
A
B
FO 2190
1
2
3
FO 2570
Rys. 23
1 - ruba
2 - podk³adka
3 - palnik
Na³o¿yæ p³ytê i ka¿dy palnik przymocowaæ dwoma ruba-
mi (rys. 23):
- P³yty grzejne z powierzchni¹ ze stali
nierdzewnej:
P³ytê nale¿y zainstalowaæ w meblach za pomoc¹ dwóch
dostarczonych rub (rys. 23-1).
- P³yty grzejne z powierzchni¹ emaliowan¹:
P³ytê nale¿y zabudowaæ w sposób pokazany na rysunku
nr 23 (1 - 2).
Nie u¿ywaæ rubokrêtów napêdzanych elektrycznie, aby nie
uszkodziæ palników na p³ycie. Stosowaæ zwyk³e rubokrêty
krzy¿owe. G³owice i pokrywy na³o¿yæ na odpowiednie
palniki. Na³o¿yæ ruszty.
Nastêpnie sprawdziæ funkcjonowanie urz¹dzenia.
UWAGA !
W przypadku zabudowy p³yty w blacie granitowym nale¿y
przykrêciæ odpowiednie k¹towniki mocuj¹ce do czterech
otworów C w celu zamocowania wspornika palników (rys
25).
35674-6802 02/01
Grafiche MDM - Forlì
From the Electrolux Group. The worlds No.1 choice.
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na wiecie producentem zmechanizowanych urz¹dzeñ przeznaczonych do kuchni,
do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu. Ka¿dego roku sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak lodówki,
kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy) o ³¹cznej wartoci ok. 14 miliardów
USD w ponad 150 krajach wiata.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi ZH84X/ZHM Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla