2
Przed przyst¹pieniem do pod³¹czenia i eksploatacji urz¹dzenia prosimy o dok³adne zapoznanie siê z
instrukcj¹ obs³ugi. W instrukcji obs³ugi zamieszczone s¹ wa¿ne wskazówki i porady dotycz¹ce
prawid³owej i bezpiecznej eksploatacji urz¹dzenia.
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Instalacja
· Monta¿ i pod³¹czenie urz¹dzenia do instalacji elektrycznej
mo¿e wykonaæ wy³¹cznie instalator z odpowiednimi
uprawnieniami.
· Je¿eli zmiany w domowej instalacji elektrycznej oka¿¹ siê
niezbêdne, nale¿y je powierzyæ uprawnionemu elektrykowi.
· Zapewniæ w³aœciw¹ wentylacjê wokó³ urz¹dzenia. Brak
swobodnego przep³ywu powietrza jest szkodliwy.
· Uwaga: Urz¹dzenia gazowe wytwarzaj¹ w trakcie pracy
wilgoæ i ciep³o w pomieszczeniu, w którym s¹ zainstalowane.
Nale¿y zatem zapewniæ odpowiedni¹ wentylacjê
pomieszczenia. Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych. Je¿eli
to mo¿liwe, u¿ywaæ poch³aniacza oparów
wyprowadzaj¹cego powietrze na zewn¹trz pomieszczenia.
· Unikaæ instalowania kuchni w pobli¿u ³atwopalnych
materia³ów (zas³ony, papierowe rêczniki itp.).
· Urz¹dzenie mo¿e byæ zasilane gazem, którego symbol
znajduje siê na nalepce urz¹dzenia (w pobli¿u
wyprowadzenia do instalacji gazowej).
Bezpieczeñstwo dzieci
· Kuchnia jest przeznaczona do obs³ugi przez osoby doros³e.
Nie zezwalaæ dzieciom na przebywanie w pobli¿u
urz¹dzenia! Dzieci nie potrafi¹ obiektywnie oceniæ
zagro¿enia.
· Obudowa kuchni, drzwi piekarnika, a w szczególnoœci pola
grzejne oraz miejsce, w którym wychodzi para mocno
nagrzewaj¹ siê podczas pracy urz¹dzenia. Kuchnia bêdzie
gor¹ca jeszcze przez pewien czas po jej wy³¹czeniu. Dlatego
zwracaæ uwagê, aby dzieci nie znajdowa³y siê wtedy w
pobli¿u urz¹dzenia i nie dotyka³y go zanim ca³kowicie
ostygnie.
Korzystanie z kuchni
· Kuchnia jest przeznaczona do gotowania potraw i nie
wolno u¿ywaæ jej do innych celów.
· Jakiekolwiek zmiany w konstrukcji urz¹dzenia s¹
zabronione, ze wzglêdu na bezpieczeñstwo u¿ytkownika.
· Nie stawiaæ na palnikach kuchni / polach grzejnych
niestabilnych lub zdeformowanych naczyñ, gdy¿ mog¹ siê
przewróciæ.
· Gotuj¹c potrawy z t³uszczem lub na oleju (np. sma¿enie
frytek), nie wolno pozostawiaæ w³¹czonej kuchni bez
nadzoru, poniewa¿ rozgrzany t³uszcz mo¿e siê ³atwo zapaliæ.
· Je¿eli kuchnia jest wyposa¿ona w pokrywê, jej rol¹
jest ochrona powierzchni przez zakurzeniem,
je¿eli urz¹dzenie nie jest u¿ywane oraz ochrona
przez pryskaniem t³uszczu bezpoœrednio na œcianê,
podczas pracy kuchni. Nie u¿ywaæ do innych celów.
· Przed zamkniêciem pokrywy nale¿y j¹ dok³adnie oczyœciæ.
· Pokrywê mo¿na zamkn¹æ dopiero wtedy, gdy palniki / pola
grzejne ostygn¹.
· Pokrywê emaliowan¹ / szklan¹ mo¿na zdj¹æ do czyszczenia.
· Zawsze upewniæ siê, czy pokrêt³a s¹ ustawione w po³o¿eniu
„” (wy³¹czony), je¿eli kuchnia nie jest u¿ywana.
· Podczas pieczenia na grillu nale¿y w³o¿yæ pod ruszt tacê na
sp³ywaj¹cy z potraw t³uszcz i soki. Do tacy nalaæ trochê wody,
aby unikn¹æ przypalania t³uszczu i powstawania
nieprzyjemnych zapachów.
· Nale¿y u¿ywaæ rêkawic ochronnych podczas wyjmowania
naczyñ z piekarnika.
· Przed pierwszym u¿yciem nale¿y dok³adnie umyæ ruszt i tacê.
· Zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ podczas u¿ywania œrodków
czyszcz¹cych w aerozolach: nie spryskiwaæ ¿arówki.
· Zabrudzone dno piekarnika nale¿y wyczyœciæ przed
kolejnym u¿yciem, aby unikn¹æ przypalenia i
nieprzyjemnych zapachów.
· Urz¹dzenie nale¿y utrzymywaæ w czystoœci ze wzglêdów
higieny i bezpieczeñstwa. Pozosta³oœci t³uszczu i potraw
mog¹ ulec zapaleniu.
· Piekarnik gazowy nagrzewa siê poprzez ruch powietrza
wewn¹trz urz¹dzenia.
Otwory w dolnej czêœci piekarnika nie mog¹ byæ zas³oniête.
Nie przykrywaæ bocznych œcianek, a zw³aszcza dna
piekarnika foli¹ aluminiow¹.
· Urz¹dzenie jest ciê¿kie. Zachowaæ ostro¿noœæ podczas
przenoszenia.
· Przed przyst¹pieniem do czynnoœci konserwacyjnych lub
czyszczenia nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenia od zasilania i
pozostawiæ do ostygniêcia.
· Palniki kuchni nale¿y zapalaæ przed postawieniem naczyñ.
Po zapaleniu palników sprawdziæ, czy p³omieñ jest
regularny.
· Przed zdjêciem naczyñ nale¿y wy³¹czyæ palnik lub zmniejszyæ
p³omieñ.
· Sprawdzaæ, czy ruszt i prowadnice s¹ prawid³owo w³o¿one
(patrz wskazówki w instrukcji obs³ugi).
· W szufladzie znajduj¹cej siê w dolnej czêœci
urz¹dzenia, dochodzi do kumulacji ciep³a podczas
pieczenia w piekarniku. Dlatego w tej szufladzie nie
wolno przechowywaæ ³atwopalnych przedmiotów.
Serwis
· Nie próbowaæ naprawiaæ kuchni samodzielnie. Wszystkie
naprawy nale¿y powierzaæ wy³¹cznie personelowi
autoryzowanych placówek serwisowych, wskazanych przez
producenta. Do napraw stosowane s¹ oryginalne czêœci
zamienne.
Ochrona œrodowiska
naturalnego
- Opakowanie urz¹dzenia nale¿y usun¹æ zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami o ochronie œrodowiska
naturalnego.
- Przed usuniêciem zu¿ytego urz¹dzenia nale¿y je
unieruchomiæ i odci¹æ przewód zasilaj¹cy.
Instrukcjê obs³ugi nale¿y zachowaæ. Je¿eli
odst¹picie lub sprzedacie Pañstwo kuchniê
innej osobie nale¿y przekazaæ nowemu
u¿ytkownikowi tak¿e instrukcjê obs³ugi, aby
móg³ siê zapoznaæ z dzia³aniem urz¹dzenia i
wskazówkami bezpieczeñstwa przy jego
obs³udze.
Instrukcja jest przeznaczona tylko dla krajów
wskazanych na ok³adce instrukcji obs³ugi.