7
Aby jak najlepiej wykorzystaæ nowe
urz¹dzenie, nale¿y przeczytaæ uwa¿nie
instrukcjê obs³ugi i zachowaæ j¹ na
przysz³oæ.
Usun¹æ zabezpieczenia z kartonu oraz
ochronn¹ foliê plastykow¹.
Wyj¹æ akcesoria z piekarnika i podgrzaæ go
do 200° C na czas jednej godziny, tak aby
usun¹æ przykre zapachy od smarów
ochronnych i materia³ów izolacyjnych.
Podczas wykonywania tej czynnoci nale¿y
pozostawiæ drzwiczki otwarte.
UWAGA: Gdy s¹ u¿ywane urz¹dzenia,
wentylator ch³odz¹cy pracuje w sposób ci¹g³y, z
dwiema, ró¿nymi prêdkociami, zale¿nie od
temperatury podzespo³ów.
Pe³na prêdkoæ: z powodu wysokiej
temperatury podzespo³ów.
Po³owa prêdkoci, z przerwami: gdy
temperatura podzespo³ów jest ni¿sza.
Praca przerywana jest zjawiskiem normalnym,
gdy wentylator pracuje na po³owie prêdkoci.
Wentylator mo¿e w dalszym ci¹gu pracowaæ,
nawet po wy³¹czeniu urz¹dzenia, dla
zapewnienia dostatecznego ch³odzenia
podzespo³ów i s¹siednich urz¹dzeñ
1. Opakowanie
Materia³ z opakowania nadaje siê w 100 %
na surowce wtórne i jest oznakowany
symbolem surowców wtórnych ( ).
2. Urz¹dzenie
Urz¹dzenie zosta³o wyprodukowane
z materia³ów nadaj¹cych siê na surowce
wtórne. Urz¹dzenie nale¿y z³omowaæ zgodnie
z lokalnymi przepisami uzdatniania odpadów.
Odci¹æ przewody zasilaj¹ce tak, aby nie
mo¿na by³o ponownie pod³¹czyæ urz¹dzenia.
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiek
czynnoci konserwacji, nale¿y je od³¹czyæ od
zasilania elektrycznego.
Dzieci nie mog¹ mieæ dostêpu do urz¹dzeñ,
gdy s¹ one u¿ywane.
Piekarnik musi byæ naprawiany b¹d regulowany
wy³¹cznie przez wykwalifikowanego technika.
Nale¿y zatroszczyæ siê o to, aby przewody
elektryczne innych urz¹dzeñ, znajduj¹cych siê
blisko piekarnika, nie styka³y siê z jego gor¹cymi
czêciami i nie zapl¹ta³y siê w drzwi piekarnika.
Piekarnik jest wyposa¿ony w system
ch³odzenia powietrznego dla zapobie¿enia
nadmiernemu rozgrzewaniu siê jego cianki
czo³owej oraz obudowy. Zaleca siê sch³odzenie
piekarnika i meblocianki, po okresie jego
u¿ywania przekraczaj¹cym jedn¹ godzinê w
temperaturze 200° C lub wiêkszej. Po
zakoñczeniu pieczenia na dowolnej funkcji (z
wyj¹tkiem grilla), nale¿y pozostawiæ piekarnik
za³¹czony na ok. 15 minut, po uprzednim
przestawieniu pokrêt³a regulacji temperatury w
po³o¿enie 0. Podczas pieczenia, drzwi
piekarnika winny byæ zamkniête.
Piekarnik
Nie nale¿y nigdy stawaæ ani siadaæ na
otwartych drzwiczkach piekarnika. Nie
nale¿y nigdy wieszaæ ciê¿aru na klamce
otwartych drzwi piekarnika.
Aby wyj¹æ tacki do pieczenia lub inne
akcesoria, gdy piekarnik jest gor¹cy, nale¿y
u¿yæ rêkawic.
Nie nale¿y przykrywaæ dna piekarnika
folia aluminiow¹.
Nie nale¿y przechowywaæ w piekarniku
materia³ów palnych - stwarzaj¹ ryzyko po¿aru
gdy piekarnik zostanie niechc¹cy w³¹czony.
Podczas procesu pieczenia woda odparowuje
z potrawy. Para i inne opary musz¹ byæ
usuwane z komory piekarnika. Uznalimy, ¿e
najlepszym rozwi¹zaniem, ze wzglêdów
bezpieczeñstwa i estetyki, bêdzie
pozostawienie otworu w dolnej czêci drzwi.
Wskutek tego, mo¿e byæ widoczna
okazjonalnie para wychodz¹ca z tego miejsca
(patrz rys.). Jest to zjawisko normalne; denna
krawêd mo¿e byæ oczyszczona po zdjêciu
drzwi, tak jak to opisano na str. 17
Czyszczenie piekarnika i jego akcesoriów.
Nie nale¿y k³aæ znacznych ciê¿arów na
otwartych drzwiach, gdy¿ mo¿e to
doprowadziæ do uszkodzenia komory i
zawiasów. Maks. ciê¿ar: 7 kg
.
PRZED U¯YCIEM URZ¥DZENIA
PORADY ODNONIE OCHRONY RODOWISKA
RODKI OSTRO¯NOCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
W
y
l
o
t
o
p
a
r
ó
w