Whirlpool AKR 216 instrukcja

Typ
instrukcja
3
SPIS TRECI
PL
INSTALOWANIE
STRONA
4
POD£¥CZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
STRONA
6
PRZED U¯YCIEM URZ¥DZENIA
STRONA
7
PORADY ODNONIE OCHRONY RODOWISKA
STRONA
7
RODKI OSTRO¯NOCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
STRONA
7
PORADY ODNONIE OSZCZÊDNOCI ENERGII
STRONA
8
AKCESORIA PIEKARNIKA
STRONA
9
AKCESORIA P£YTY KUCHENNEJ
STRONA
9
TABELE GOTOWANIA
STRONA
10
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I
JEGO AKCESORIÓW
STRONA
11
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KONWENCJONALNYCH,
ELEKTRYCZNYCH P£YT KUCHENNYCH
STRONA
13
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
CERAMICZNYCH P£YT KUCHENNYCH
STRONA
13
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
STRONA
13
SERWIS TECHNICZNY
STRONA
14
DEKLARACJA ZGODNOCI CE
STRONA
14
4
Informacja techniczna dla instalatora
PIEKARNIK
Aby uchroniæ piekarnik przed uszkodzeniem, po
jego rozpakowaniu, a przed wykonaniem
pod³¹czeñ, nale¿y go postawiæ na podstawie
z polistyrenu.
Nie nale¿y próbowaæ podnosiæ piekarnika za
uchwyt.
Podnosiæ go za boki, tak jak pokazano na rysunku
(patrz strza³ka).
Sprawdziæ czy urz¹dzenie nie zosta³o uszkodzone
podczas transportu.
Wymiary piekarnika oraz wymiary meblocianki
kuchennej s¹ pokazane na rysunku obok.
Meblocianka kuchenna, stykaj¹ca siê
z piekarnikiem, musi byæ odporna na ciep³o
(min. 80° C).
Jeli laminat lub beton nie s¹ dostatecznie
odporne na wysok¹ temperaturê to mog¹ wyst¹piæ
wypaczenia, wybrzuszenia lub odpadanie
kawa³ków.
Aby zapewniæ w³aciw¹ wentylacjê, nale¿y
pos³u¿yæ siê wytycznymi podanymi na rysunku
(co najmniej 500 x 80 mm). Nale¿y pozostawiæ
dodatkowy odstêp równy 5 mm, pomiêdzy górnym
brzegiem piekarnika, a dolnym brzegiem p³yty
kuchennej. Odstêp ten nie mo¿e byæ zamkniêty
przez paski ani poprzeczki obudowy.
Podczas instalowania piekarnika nale¿y zadbaæ o
to, aby jego boczne cianki nie styka³y siê
z czo³owymi krawêdziami obudowy lub s¹siednimi
szufladami b¹d drzwiami (patrz rys.).
Wykonaæ pod³¹czenia elektryczne pomiêdzy p³yta
kuchenn¹ i piekarnikiem (patrz rozdzia³
Pod³¹czenie do zasilania elektrycznego).
Zamocowaæ piekarnik do meblocianki za pomoc¹
rub
(A)
tak, jak to pokazano na rys.
INSTALOWANIE
Bez stykania siê
5
P³yta kuchenna
P³yta kuchenna musi byæ w³o¿ona w blat roboczy,
o gruboci od 20 mm do 50 mm.
Przestrzeñ pomiêdzy p³yt¹ kuchenn¹ a
piekarnikiem winna byæ pozbawiona jakichkolwiek
innych elementów (poprzeczki, podpórki, etc.).
Jeli p³yta kuchenna jest instalowana w
pobli¿u szafy kuchennej, nale¿y pozostawiæ
odleg³oæ co najmniej 100 mm od krawêdzi
p³yty do cianki bocznej szafki.
W blacie roboczym nale¿y wyci¹æ otwór,
o wymiarach podanych w karcie opisowej
urz¹dzenia, dostarczonej osobno.
Je¿eli dostarczona uszczelka nie zosta³a
zamocowana uprzednio, za³o¿yæ j¹ na krawêd
p³yty kuchennej, po uprzednim wyczyszczeniu
powierzchni styku, tak jak to pokazano na rysunku.
P³yta kuchenna z elektrycznymi p³ytkami
grzewczymi
Jeli blat jest drewniany, nale¿y zastosowaæ
dostarczone zaciski.
1.
Ustawiæ 4 zaciski sprê¿ynowe (
B
) i zamocowaæ je
w miejscach na to przeznaczonych od spodu p³yty
kuchennej.
2.
Zamocowaæ p³ytê w blacie roboczym.
Jeli p³yta robocza jest wykonana z marmuru,
plastiku, materia³u ceramicznego, kamienia
naturalnego, itp.
p³yta kuchenna musi byæ
zamocowana za pomoc¹ wsporników (
C
)
kod
4819 310 18528 (do zamówienia w serwisie
technicznym).
1.
Ustawiæ wsporniki nad otworami i zamocowaæ za
pomoc¹ dostarczonych rub.
2.
Zamocowaæ p³ytê w blacie roboczym.
Ceramiczna p³yta kuchenna
Uwaga:
Przed instalacj¹ p³yty kuchennej usun¹æ foliê
ochronn¹.
Jeli blat jest drewniany,
nale¿y zastosowaæ
odpowiednie zaciski sprê¿ynowe i ruby
znajduj¹ce siê na wyposa¿eniu.
1.
Ustaw 4 zaciski sprê¿ynowe
(
D
) tak jak to pokazano
na rysunku, przestrzegaj¹c podanych wymiarów.
2.
Zamocowaæ zaciski u¿ywaj¹c rub
(
E
).
3.
Zamocowaæ p³ytê w blacie roboczym.
Jeli p³yta robocza jest wykonana z marmuru,
plastiku, materia³u ceramicznego, kamienia
naturalnego, itp.
, p³yta kuchenna musi byæ
zamocowana za pomoc¹ wsporników (
F
) kod 4819
404 78697 (do zamówienia w serwisie technicznym).
1.
Zamocowaæ p³ytê w blacie roboczym.
2.
Ustawiæ 4 wsporniki
(
F
) tak jak pokazano na
rysunku, zgodnie z gruboci¹ p³yty roboczej.
3.
Zamocowaæ 4 ruby
(
G
) w otworach (
H
).
INSTALOWANIE
6
Pod³¹czenia piekarnika do zasilania
elektrycznego
Upewniæ siê czy napiêcie podane na tabliczce
znamionowej jest takie samo, jak instalacji
elektrycznej Twojego mieszkania. Tabliczka
znamionowa znajduje siê na przedniej krawêdzi
otworu piekarnika (widoczna po otwarciu drzwi
piekarnika).
Nale¿y u¿yæ kabla H05RR-F (minimalna
d³ugoæ 800 mm).
Uwaga: Wszystkie podzespo³y piekarnika
pracuj¹ na napiêciu 230-240 V. Jeli bêdzie
wykonane pod³¹czenie 400 V, nale¿y
dopilnowaæ aby doprowadzone zosta³o do
piekarnika napiêcie 230-240 V, tak jak to
pokazano w tabelce obok.
Po³¹czenie p³yty kuchennej i piekarnika
Przed pod³¹czeniem piekarnika do zasilania
elektrycznego, nale¿y sprawdziæ czy p³yta
kuchenna jest wymieniona na licie zestawów
p³yta/piekarnik.
Po³¹czyæ z³¹cza 3 biegunowe i 4 biegunowe do
odpowiednich z³¹czy piekarnika.
Z³¹cze 3 biegunowe (
H
) znajduje siê z ty³u, po
prawej stronie panelu sterowania; z³¹cze 4
biegunowe (
J
) znajduje siê w górnej czêci
piekarnika, w lewym rogu (patrz rys.).
Pod³¹czyæ przewód tamowy, ¿ó³to-zielony ( )
(
K
), wychodz¹cy z p³yty kuchennej, do ruby,
znajduj¹cej siê w pobli¿u kostki 3 biegunowej.
UWAGA: NIE POD£¥CZAÆ ZASILANIA PRZED
ZAKOÑCZENIEM PO£¥CZENIA PIEKARNIKA I
P£YTY.
Zamontowaæ piekarnik w meblociance.
Nale¿y uwa¿aæ, aby nie zablokowaæ przewodu
zasilaj¹cego.
POD£¥CZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Liczba przewodów X Pod³¹czenie
1N+
~
H05 RR-F 3X4 mm²
2N+
~
H05 RR-F 4X2,5 mm²
3+
~
H05 RR-F 4X2,5 mm²
3N+
~
H05 RR-F 5X1,5 mm²
Urz¹dzenie winno byæ zainstalowane i
pod³¹czone do instalacji elektrycznej
przez wykwalifikowanego technika,
wed³ug instrukcji producenta i zgodnie z
lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny za
w³aciwe pod³¹czenie elektryczne
urz¹dzenia oraz za przestrzeganie
odnonych przepisów bezpieczeñstwa.
Urz¹dzenie musi byæ pod³¹czone do sieci
elektrycznej, poprzez wy³¹cznik
wielobiegunowy posiadaj¹cy odstêp styków
(w stanie otwartym) co najmniej 3 mm.
Uziemienie urz¹dzenia jest wymagane
przepisami prawa.
Nie u¿ywaæ rozdzielaczy ani
przed³u¿aczy.
Po wykonaniu instalacji urz¹dzenia,
nale¿y zakryæ dostêp do elementów
instalacji elektrycznej.
7
Aby jak najlepiej wykorzystaæ nowe
urz¹dzenie, nale¿y przeczytaæ uwa¿nie
instrukcjê obs³ugi i zachowaæ j¹ na
przysz³oæ.
Usun¹æ zabezpieczenia z kartonu oraz
ochronn¹ foliê plastykow¹.
Wyj¹æ akcesoria z piekarnika i podgrzaæ go
do 200° C na czas jednej godziny, tak aby
usun¹æ przykre zapachy od smarów
ochronnych i materia³ów izolacyjnych.
Podczas wykonywania tej czynnoci nale¿y
pozostawiæ drzwiczki otwarte.
UWAGA: Gdy s¹ u¿ywane urz¹dzenia,
wentylator ch³odz¹cy pracuje w sposób ci¹g³y, z
dwiema, ró¿nymi prêdkociami, zale¿nie od
temperatury podzespo³ów.
Pe³na prêdkoæ: z powodu wysokiej
temperatury podzespo³ów.
Po³owa prêdkoci, z przerwami: gdy
temperatura podzespo³ów jest ni¿sza.
Praca przerywana jest zjawiskiem normalnym,
gdy wentylator pracuje na po³owie prêdkoci.
Wentylator mo¿e w dalszym ci¹gu pracowaæ,
nawet po wy³¹czeniu urz¹dzenia, dla
zapewnienia dostatecznego ch³odzenia
podzespo³ów i s¹siednich urz¹dzeñ
1. Opakowanie
Materia³ z opakowania nadaje siê w 100 %
na surowce wtórne i jest oznakowany
symbolem surowców wtórnych ( ).
2. Urz¹dzenie
Urz¹dzenie zosta³o wyprodukowane
z materia³ów nadaj¹cych siê na surowce
wtórne. Urz¹dzenie nale¿y z³omowaæ zgodnie
z lokalnymi przepisami uzdatniania odpadów.
Odci¹æ przewody zasilaj¹ce tak, aby nie
mo¿na by³o ponownie pod³¹czyæ urz¹dzenia.
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiek
czynnoci konserwacji, nale¿y je od³¹czyæ od
zasilania elektrycznego.
Dzieci nie mog¹ mieæ dostêpu do urz¹dzeñ,
gdy s¹ one u¿ywane.
Piekarnik musi byæ naprawiany b¹d regulowany
wy³¹cznie przez wykwalifikowanego technika.
Nale¿y zatroszczyæ siê o to, aby przewody
elektryczne innych urz¹dzeñ, znajduj¹cych siê
blisko piekarnika, nie styka³y siê z jego gor¹cymi
czêciami i nie zapl¹ta³y siê w drzwi piekarnika.
Piekarnik jest wyposa¿ony w system
ch³odzenia powietrznego dla zapobie¿enia
nadmiernemu rozgrzewaniu siê jego cianki
czo³owej oraz obudowy. Zaleca siê sch³odzenie
piekarnika i meblocianki, po okresie jego
u¿ywania przekraczaj¹cym jedn¹ godzinê w
temperaturze 200° C lub wiêkszej. Po
zakoñczeniu pieczenia na dowolnej funkcji (z
wyj¹tkiem grilla), nale¿y pozostawiæ piekarnik
za³¹czony na ok. 15 minut, po uprzednim
przestawieniu pokrêt³a regulacji temperatury w
po³o¿enie 0. Podczas pieczenia, drzwi
piekarnika winny byæ zamkniête.
Piekarnik
Nie nale¿y nigdy stawaæ ani siadaæ na
otwartych drzwiczkach piekarnika. Nie
nale¿y nigdy wieszaæ ciê¿aru na klamce
otwartych drzwi piekarnika.
Aby wyj¹æ tacki do pieczenia lub inne
akcesoria, gdy piekarnik jest gor¹cy, nale¿y
u¿yæ rêkawic.
Nie nale¿y przykrywaæ dna piekarnika
folia aluminiow¹.
Nie nale¿y przechowywaæ w piekarniku
materia³ów palnych - stwarzaj¹ ryzyko po¿aru
gdy piekarnik zostanie niechc¹cy w³¹czony.
Podczas procesu pieczenia woda odparowuje
z potrawy. Para i inne opary musz¹ byæ
usuwane z komory piekarnika. Uznalimy, ¿e
najlepszym rozwi¹zaniem, ze wzglêdów
bezpieczeñstwa i estetyki, bêdzie
pozostawienie otworu w dolnej czêci drzwi.
Wskutek tego, mo¿e byæ widoczna
okazjonalnie para wychodz¹ca z tego miejsca
(patrz rys.). Jest to zjawisko normalne; denna
krawêd mo¿e byæ oczyszczona po zdjêciu
drzwi, tak jak to opisano na str. 17
Czyszczenie piekarnika i jego akcesoriów.
Nie nale¿y k³aæ znacznych ciê¿arów na
otwartych drzwiach, gdy¿ mo¿e to
doprowadziæ do uszkodzenia komory i
zawiasów. Maks. ciê¿ar: 7 kg
.
PRZED U¯YCIEM URZ¥DZENIA
PORADY ODNONIE OCHRONY RODOWISKA
RODKI OSTRO¯NOCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
W
y
l
o
t
o
p
a
r
ó
w
8
Pyty elektryczne, konwencjonalne/
ceramiczne
Nie w³¹czaæ p³yt grzewczych/ stref
gotowania, je¿eli nie ustawione na nich
garnki.
P³yta kuchenna jest wyposa¿ona w p³yty
grzewcze/ strefy gotowania, o ró¿nych
rozmiarach. U¿ywaæ takich garnków, których
rednica dna jest taka sama lub nieco
wiêksza ni¿ rednica p³yty grzewczej/ strefy
gotowania.
U¿ywaæ garnków z p³askim dnem. U¿ywanie
garnków z wklês³ym lub wypuk³ym dnem
mo¿e spowodowaæ uszkodzenie p³yty
kuchennej.
Nie u¿ywaæ p³yty kuchennej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej.
Nie nale¿y pozostawia urz¹dzenia bez
nadzoru podczas sma¿enia - ryzyko po¿aru.
Specyficzne zalecenia dla ceramicznych
p³yt kuchennych
Do funkcji szybkiego gotowania nale¿y
u¿ywaæ wy³¹cznie garnków ze stali
nierdzewnej, z p³askim, podwójnym dnem.
Je¿eli p³yta ceramiczna prze³amie siê lub
pêknie z powodu gwa³townego uderzenia
(spadaj¹ce przedmioty, itp.), nie nale¿y jej
u¿ywaæ i niezw³ocznie wezwaæ Serwis.
Na gor¹cych strefach gotowania nie nale¿y
k³aæ jedzenia zapakowanego w foliê
aluminiow¹, plastikowych pojemników lub
szmatek.
Nie upuszczaæ garnków na p³ytê ceramiczn¹,
gdy¿ istnieje ryzyko porysowania p³yty.
Jeli p³yta jest wyposa¿ona w lampy
halogenowe to nie nale¿y siê w nie
wpatrywaæ gdy s¹ za³¹czone.
Nie dopuszczaæ do wysypywana siê na p³ytê
kuchenn¹ cukru lub podobnych substancji.
Jeli to konieczne, nale¿y starannie
wyczyciæ p³ytê kuchenn¹, wed³ug instrukcji
czyszczenia i konserwacji, podanych
w niniejszym podrêczniku.
U¿ywane czajniki lub garnki powinny mieæ
rednicê dna równ¹ lub nieco wiêksz¹ ni¿
strefa gotowania.
Nale¿y u¿ywaæ tylko garnków i patelni
z p³askim dnem.
Podczas gotowania nale¿y, w miarê
mo¿liwoci, przykrywaæ garnki.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków, itp.
u¿ywaæ ma³o wody, aby skróciæ czas
gotowania
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze
oszczêdnoci energii i skrócenie czasu
gotowania.
RODKI OSTRO¯NOCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
PORADY ODNONIE OSZCZÊDNOCI ENERGII
OK!
NIE!
9
Dostarczone akcesoria zale¿¹ od modelu
(patrz osobna Karta Urz¹dzenia).
Taca do ociekania
Taca do ociekania jest przeznaczona do zbierania
t³uszczu i kawa³ków ¿ywnoci, po jej ustawieniu pod
siatk¹; mo¿e byæ tak¿e u¿yta jako blacha do pieczenia
miêsa, drobiu i ryb, z jarzynami lub bez. Jeli jest
u¿ywana jako taca do ociekania, umieszczona pod
rusztem, nale¿y wlaæ do niej trochê wody aby
zapobiec rozpryskiwaniu siê t³uszczu i powstawaniu
dymu.
Taca do pieczenia
S³u¿y do pieczenia herbatników, bez i pizzy.
Ruszt
Ruszt mo¿e byæ u¿ywany do pieczenia ¿ywnoci, jak
równie¿ jako podparcie dla tac do pieczenia, foremek
do ciasta oraz innych naczyñ kuchennych. Mo¿e byæ
u¿ywany w dwóch ustawieniach ( lub )
i umieszczany na dowolnym poziomie w piekarniku.
Panele katalityczne (zale¿nie od modelu)
Panele s¹ pokryte warstw¹ mikroporów, która
poch³ania rozpryskuj¹cy siê t³uszcz. Zalecamy
wykonanie automatycznego czyszczenia po pieczeniu
szczególnie t³ustych potraw.
1.
Aby wyczyciæ piekarnik, nale¿y go rozgrzaæ do
200°C gdy jest pusty i pozostawiæ go za³¹czonego
na okres oko³o jednej godziny.
2.
Po zakoñczeniu tego cyklu i wystygniêciu
piekarnika, nale¿y usun¹æ resztki ¿ywnoci za
pomoc¹ wilgotnej g¹bki.
Nie nale¿y stosowaæ detergentów ani rodków
czyszcz¹cych - grozi to uszkodzeniem pokrycia
z emalii katalitycznej.
Ro¿en (zale¿nie od modelu)
Ro¿en nale¿y u¿ywaæ zgodnie z odpowiednim
rozdzia³em zawartym Karcie Urz¹dzenia,
dostarczonej osobno.
Zabezpieczenie przed dzieæmi AMH 122
Wyposa¿enie takie mo¿na zamówiæ w serwisie
technicznym, czêæ N° 4819 310 18436 lub u
sprzedawcy pod nr 017124.
AKCESORIA PIEKARNIKA
AKCESORIA P£YTY KUCHENNEJ
1
2
3
4
5
1
2
3
4
5
10
UWAGA: Czasy gotowania i temperatury s¹ wy³¹cznie orientacyjne. Dostêpne funkcje
piekarnika s¹ zale¿nie od modelu. patrz osobna Karta Urz¹dzenia.
TABELE GOTOWANIA
PRODUKTY
Funkcja statyczna Funkcja wentylator
Funkcja statyczna
+Wentylator
Temp.
°C
Pó³ka
na
dnie
Czas
gotowania
(Min.)
Temp.
°C
Pó³ka
na
dnie
Czas
gotowania
(Min.)
Temp.
°C
Pó³ka
na
dnie
Czas
gotowania
(Min.)
Miêso
Jagnie (1,5 Kg) 200 2 90-120 200 2 75-85 180 2 80-110
Kolê (1,5 Kg) 200 2 90-120 200 2 75-85 180 2 80-110
Baranina (1,5 Kg) 200 2 90-120 200 2 75-85 180 2 80-110
Cielêcina (1,5 Kg) 180 2 90-120 200 2 75-85 170 2 80-110
Wo³owina (1 Kg) 180 2 90-120 200 2 65-75 170 2 80-110
Wieprzowina (1 Kg) 180 2 100-130 200 2 65-75 170 2 90-120
Królik (1,5 Kg) 180 2 100-110 200 3 75-85 170 2 90-120
Kurczak (1 Kg) 200 2 65-75 200 2 60-70 200 2 65-75
Indyk (3 Kg) 180 2 180-200 200 2 130-150 180 2 180-200
(2 Kg) 180 2 140-160 200 2 90-100 180 2 140-160
Duck (1,5 Kg) 180 2 90-120 200 2 75-85 180 2 90-110
Ryba (ok. 1 kg)
Karp 180 2 45-55 180 2 40-50 170 2 45-55
Ok 180 2 60-80 180 2 40-50 170 2 60-80
£oso 180 2 60-80 180 2 40-50 170 2 60-80
Tuñczyk 180 2 60-80 180 2 40-50 170 2 60-80
Pstr¹g 180 2 45-55 180 3 40-50 170 2 45-55
Kotlety rybne (1 kg)
Miecznik 170 2 35-45 180 3 35-45 170 2 35-45
Tuñczyk 170 2 35-45 180 3 35-45 170 2 35-45
£oso 170 2 35-45 180 3 35-45 170 2 35-45
Dorsz 170 2 35-45 180 3 35-45 170 2 35-45
Jarzyny
Nadziewana papryka 180 2 50-70 180 2 40-50 170 2 50-70
Nadziewane pomidory 180 2 50-70 180 3 55-65 170 2 50-70
Pieczone ziemniaki 180 2 40-50 200 3 55-65 180 2 40-50
Zapiekanki 180 2 40-50 200 3 65-75 180 2 40-50
Desery itp.
Ciastka 150 2 35-45 150 3 30-40 150 2 35-45
Ciasto z nadzieniem
(owoce - ser)
160 2 60-80 160 3 45-55 160 2 60-80
Ciasta owocowe 170 2 30-40 160 3 45-55 170 2 30-40
Strudel z jab³kami 180 2 40-50 190 3 45-50 180 2 40-50
Herbatniki 140 2 20-35 150 1-3 25-35 140 2-4 20-35
Ptysie 150 2 30-40 170 2-3 30-40 150 2-4 30-40
Placki 160 2 50-60 160 3 45-55 160 2 50-60
Chleb 180 2 30-40 220 2 50-60 180 2 30-40
Pizza 225 2 10-15 250 1-3 30-40 225 2 10-15
£azanki 180 2 35-45 200 3 35-45 180 2 35-45
Paszteciki 180 2 15-25 200 1-3 15-20 180 2-4 15-25
Suflety 160 2 40-50 180 2 45-55 160 2 40-50
11
UWAGA: Czasy gotowania i temperatury s¹ wy³¹cznie orientacyjne. Dostêpne funkcje
piekarnika s¹ zale¿nie od modelu. patrz osobna Karta Urz¹dzenia.
Po zakoñczeniu pieczenia nale¿y odczekaæ,
a¿ piekarnik siê wystudzi, a nastêpnie
wyczyciæ go tak, aby zapobiec gromadzeniu
siê pozosta³oci z upieczonego jedzenia.
Jeli resztki potrawy pozostan¹ zapieczone
na ciankach, nale¿y u¿yæ specjalnego
rodka do czyszczenia piekarnika i
postêpowaæ wed³ug instrukcji producenta,
podanych na opakowaniu tego rodka.
Zewnêtrzne czêci piekarnika nale¿y czyciæ
g¹bk¹ i ciep³¹ wod¹.
Nie nale¿y stosowaæ rodków ciernych
ani myjek drucianych.
Do czyszczenia okna w drzwiach piekarnika,
nale¿y stosowaæ ciek³y detergent.
Akcesoria piekarnika nale¿y myæ
w zmywarce lub w zlewie, z dodatkiem
rodka do czyszczenia piekarników.
Podczas przed³u¿onego u¿ywania
piekarnika oraz podczas pieczenia na
ró¿nych poziomach (zw³aszcza potraw
o du¿ej zawartoci wody, takich jak pizza,
nadziewane jarzyny, itp...), mo¿e wyst¹piæ
kondensacja na wewnêtrznej stronie
uszczelnienia drzwi.
Gdy piekarnik jest ostudzony, zaleca siê
usun¹æ skondensowan¹ wodê za pomoc¹
ciereczki lub g¹bki.
TABELE GOTOWANIA
PRODUKTY
Funkcja Grill
Funkcja Grill + Wentylator
Temp.
°C
Pó³ka na
dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Temp.
°C
Pó³ka na
dnie
Czas
pieczenia
(Min.)
Befsztyk z polêdwicy 200 4 25-35 225 3 20-30
Kotlety 200 4 20-30 225 3 15-25
Kibaski 200 4 25-35 225 3 20-30
Kotlety wieprzowe 200 4 20-30 225 3 15-25
Ryby 200 4 20-30 220 3 15-25
Pa³eczki z kurczaka 200 4 30-40 200 3 30-40
Kebaby 200 4 25-35 200 3 25-35
¯eberka 200 4 35-45 200 3 35-45
Po³ówki kurczaka 200 3 45-55 200 3 45-55
Kurczak w ca³oci - - - 200 3 60-70
Pieczeñ (wieprzowa, wo³owa,
cielêca) (ok. 1 kg)
- - - 175 2 90-100
Kaczka - - - 180 2 90-120
Udziec z jagniêcia - - - 200 2 80-100
Pieczwo³owa - - - 200 2 40-60
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO AKCESORIÓW
12
Zdejmowanie drzwi piekarnika (do czyszczenia)
1.
Otworzyæ drzwi piekarnika.
2.
Nacisn¹æ w przód zaczepy zawiasów (
A
).
3.
Podnieæ zaczepy a¿ zaskocz¹ i zdj¹æ drzwi.
4.
Podczas czyszczenia drzwi nale¿y uwa¿aæ, aby
nie od³¹czyæ zaczepów zawiasów drzwi.
5.
Za³o¿yæ drzwi, wykonuj¹c powy¿sze czynnoci
w odwrotnej kolejnoci.
Aby wyczyciæ sklepienie piekarnika nale¿y zdj¹æ
element grzewczy grilla (zale¿nie od modelu)
Nie nale¿y czyciæ piekarnika dopóki nie
wystygnie.
1.
Aby wyczyciæ sklepienie piekarnika nale¿y zdj¹æ
element grzewczy grilla i obni¿yæ go na tyle, na ile
jest to mo¿liwe.
2.
Wyczyciæ sklepienie piekarnika i zamocowaæ
element grzewczy grilla na swoim miejscu.
Wymiana ¿arówki owietlenia piekarnika
1.
Od³¹czyæ zasilanie elektryczne piekarnika.
2.
Odkrêciæ klosz.
3.
Wymieniæ ¿arówkê (patrz UWAGA).
4.
Za³o¿yæ klosz.
5.
Pod³¹czyæ zasilanie elektryczne.
Wymiana ¿arówki bocznej (zale¿nie od modelu)
1.
Od³¹czyæ zasilanie elektryczne piekarnika.
2.
Zdj¹æ boczn¹ siatkê z lewej strony.
3.
Podwa¿yæ klosz za pomoc¹ rubokrêta i zdj¹æ go.
4.
Wyj¹æ ¿arówkê (patrz UWAGA) z ceramicznej
oprawki. Za³o¿yæ now¹ ¿arówkê pos³uguj¹c siê
plastikowymi rêkawicami, lub odt³uciæ j¹ alkoholem.
5.
Ustawiæ klosz lampy na miejscu i docisn¹æ do
cianki piekarnika, a¿ zaskoczy.
6.
Za³o¿yæ boczn¹ siatkê.
7.
Pod³¹czyæ zasilanie.
UWAGA:
Stosowaæ wy³¹cznie ¿arówki 20 W, 12 V,
G4 typ, T300° C, dostêpne w serwisie.
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA I JEGO AKCESORIÓW
13
Przed przyst¹pieniem do czyszczenia p³yty,
nale¿y j¹ od³¹czyæ od zasilania elektrycznego i
odczekaæ a¿ ostygnie.
Czyszczenie i konserwacja konwencjonalnej
p³yty kuchennej
U¿ywaæ szmatki i ciep³ej wody z myd³em.
Nie u¿ywaæ materia³ów ciernych,
odrdzewiaczy, rodków do czyszczenia na bazie
chloru ani szczotek drucianych do garnków.
Nie zostawiæ na p³ycie substancji kwanych
(ocet, sól, sok z cytryny, itp.).
P³yty kuchenne ze stali nierdzewnej
U¿ywaæ rodka czyszcz¹cego,
przeznaczonego do stali nierdzewnej.
UWAGA:
Po d³u¿szym u¿ywaniu p³yty
kuchennej, mog¹ wyst¹piæ odbarwienia w
pobli¿u p³yt grzewczych. Jest to spowodowane
przez wysok¹ temperaturê p³yt grzewczych.
Czyszczenie p³yt grzewczych
P³yty nale¿y czyciæ gdy s¹ ciep³e (nie gor¹ce!).
U¿ywaæ zwil¿onej szmatki i soli. Wycieraæ do
czysta szmatk¹ zwil¿on¹ olejem do pieczenia.
P³yta kuchenna winna byæ czyszczona po
ka¿dym u¿yciu, po uprzednim jej sch³odzeniu.
Zapobiegnie to gromadzeniu siê brudu i uczyni
czyszczenie ³atwiejszym.
U¿yæ czystej szmatki, ch³onnej serwetki
kuchennej do wycierania oraz p³ynu do
zmywania lub odpowiedniego rodka do
czyszczenia ceramicznych p³yt kuchennych.
Usun¹æ przypieczony brud przy pomocy
dostarczonego skrobaka i odpowiedniego
rodka czyszcz¹cego.
Resztki jedzenia powinny byæ wyczyszczone
zanim przypiek¹ siê na p³ycie ceramicznej.
Nie u¿ywaæ materia³ów ciernych, wybielaczy,
rodków do czyszczenia kuchenki w sprayu ani
szczotek drucianych do garnków.
P³yta winna byæ od czasu do czasu
impregnowana za pomoc¹ markowej
parafiny ochronnej, przeznaczonej do p³yt
ceramicznych.
Piekarnik nie dzia³a
Wy³¹czyæ i za³¹czyæ ponownie piekarnik, aby
upewniæ siê czy niedomaganie ust¹pi³o.
Sprawdziæ czy jest napiêcie w sieci.
Prze³¹cznik piekarnika w pozycji 
0
?
Sprawdziæ czy jest nastawiona temperatura i
zosta³a wybrana funkcja.
Jeli na wywietlaczu elektronicznym
widnieje napis
OFF
, nacisn¹æ dowolny
przycisk, aby zresetowaæ piekarnik, a
nastêpnie ustawiæ zegar.
Sprawdziæ czy programator mechaniczny
(zale¿nie od modelu) jest ustawiony na .
Gdy p³yta kuchenna nie dzia³a
Sprawdziæ czy pr¹d dop³ywa do p³yty.
Czy pokrêt³o nie jest ustawione na 
0
?
Ustaw g³ówny od³¹cznik zasilania na 
OFF
(na kilka minut), a nastêpnie przestaw do
po³o¿enia 
ON
 i sprawd czy urz¹dzenie
nadal nie dzia³a.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KONWENCJONALNYCH,
ELEKTRYCZNYCH P£YT KUCHENNYCH
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
CERAMICZNYCH P£YT KUCHENNYCH
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
14
Zanim zwrócicie siê Pañstwo do Serwisu:
1.
Nale¿y sprawdziæ czy nie ma mo¿liwoci
wyeliminowania usterek samemu
(patrz Instrukcja wyszukiwania usterek).
2.
Wy³¹czyæ i za³¹czyæ urz¹dzenie, aby sprawdziæ
czy usterka nie zosta³a usuniêta.
Jeli rezultat powy¿szych prób jest negatywny,
nale¿y skontaktowaæ siê z najbli¿szym Serwisem.
Proszê podaæ:
krótki opis usterki,
dok³adny typ i model urz¹dzenia,
Numer serwisowy (numer ten znajduje siê na
tabliczce znamionowej, po s³owie SERVICE),
znajduje siê od spodu p³yty kuchennej lub na
Karcie Urz¹dzenia oraz na tabliczce umieszczonej
po prawej stronie wnêki piekarnika (widoczny gdy
drzwi piekarnika s¹ otwarte). Numer serwisowy
jest jak¿e podany w karcie gwarancyjnej,
dok³adny adres i numer telefonu.
Urz¹dzenia niniejsze s¹ przeznaczone do
stycznoci z artyku³ami spo¿ywczymi i s¹
skonstruowane zgodnie z Dyrektyw¹ 89/109/EEC.
Urz¹dzenia przeznaczone wy³¹cznie do u¿ytku
domowego, jako urz¹dzenia do pieczenia.
Wszelkie inne zastosowania (np. ogrzewanie
pomieszczeñ) s¹ niew³aciwe i w nastêpstwie tego
niebezpieczne.
Urz¹dzenia niniejsze zosta³y zaprojektowane,
wytworzone i przeznaczone do sprzeda¿y zgodnie z:
- Wymogami bezpieczeñstwa Dyrektywy Niskie
napiêcie 73/23/EEC,
- wymogów zabezpieczeñ wed³ug Dyrektywy
EMC 89/336/EEC,
- Wymagañ Dyrektywy 93/68/EEC.
Urz¹dzenie mieci siê w klasie
Y
 kategorii
zabezpieczenia przeciwpo¿arowego.
SERWIS TECHNICZNY
DEKLARACJA ZGODNOCI CE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool AKR 216 instrukcja

Typ
instrukcja