Pieczenie ciast
• Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używany. Należy
dostosować używane ustawienia, takie
jak temperatura, czas pieczenia i poziom
umieszczenia potrawy, do wartości
podanych w tabelach.
• Zaleca się ustawienie za pierwszym
razem niższej temperatury.
• W przypadku braku ustawień dla
specjalnego przepisu należy znaleźć
ustawienia dla podobnej potrawy.
• Piekąc ciasta na więcej niż jednym
poziomie, można wydłużyć czas
pieczenia o 10-15 minut.
• Ciasta i ciastka na różnych poziomach
nie zawsze przyrumieniają się
równomiernie. W tym przypadku nie
należy zmieniać ustawienia temperatury.
Różnice wyrównają się podczas
pieczenia.
• Blachy mogą odkształcać się podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach
odkształcenia znikną.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciast
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest odpo-
wiednio przyrumieniony.
Wybrano nieodpowiedni
poziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niższym
poziomie piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z nie-
go woda.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu
należy nieznacznie obniżyć
temperaturę piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z nie-
go woda.
Zbyt krótki czas pieczenia. Ustawić dłuższy czas piecze-
nia. Nie można skracać
czasu pieczenia poprzez
ustawienie wyższej tempe-
ratury.
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z nie-
go woda.
Do ciasta wlano zbyt dużo
płynu.
Użyć mniej wody. Należy
przestrzegać czasu miesza-
nia ciasta, zwłaszcza korzys-
tając z robota kuchennego.
Ciasto jest zbyt suche. Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu
należy zwiększyć tempera-
turę piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia. Przy następnym pieczeniu
należy skrócić czas piecze-
nia.
POLSKI 4