IKEA OV27 Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Książka kucharska
PL
Spis treści
Tabela pieczenia 3
Programy automatyczne 22
Przepisy – Rozmrażanie 23
Przepisy – Pieczenie/roztapianie 24
Przepisy – Wieprzowina/cielęcina 25
Przepisy – Wołow./Dziczyz./Jagnięc. 27
Przepisy – Drób 29
Przepisy – Ryba 31
Przepisy – Ciasto 32
Przepisy – Pizza/placek/chleb 40
Przepisy – Casserole/zapiekanki 44
Przepisy – Desery 50
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Tabela pieczenia
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju
potrawy, jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy
kontrolować wyniki pieczenia. Pozwoli to
odnaleźć najlepsze ustawienia (mocy
grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
Należy ściśle przestrzegać wskazówek
umieszczonych na opakowaniu produktu.
Jeśli brak wskazówek, należy skorzystać z
informacji podanej w tabelach.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od
przepisu, jakości oraz ilości
użytych składników.
Porady dotyczące specjalnych funkcji
pieczenia piekarnika
Podtrzymywanie temp.
Ta funkcja umożliwia podtrzymanie
temperatury potrawy.
Temperatura zostanie automatycznie
ustawiona na 80°C.
Podgrzewanie talerzy
Podgrzewanie talerzy i naczyń.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia
na ruszcie. Po upływie połowy czasu
zamienić miejscami naczynia na górze i na
dole.
Temperatura jest automatycznie ustawiona
na 70°C.
Zalecany poziom umieszczenia potrawy: 3.
Wyrastanie ciasta
Tę automatyczną funkcję można
wykorzystać do przygotowywania
dowolnego ciasta drożdżowego. Stwarza
ona dobre warunki do wyrastania ciasta.
Umieścić ciasto w naczyniu odpowiednio
dużym do wyrastania i przykryć wilgotnym
ręcznikiem lub folią plastikową. Umieścić
ruszt na pierwszej półce i postawić na nim
naczynie. Zamknąć drzwi i ustawić funkcję:
Wyrastanie ciasta. Ustawić wymagany
czas.
POLSKI
3
Pieczenie ciast
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używany. Należy
dostosować używane ustawienia, takie
jak temperatura, czas pieczenia i poziom
umieszczenia potrawy, do wartości
podanych w tabelach.
Zaleca się ustawienie za pierwszym
razem niższej temperatury.
W przypadku braku ustawień dla
specjalnego przepisu należy znaleźć
ustawienia dla podobnej potrawy.
Piekąc ciasta na więcej niż jednym
poziomie, można wydłużyć czas
pieczenia o 10-15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach
nie zawsze przyrumieniają się
równomiernie. W tym przypadku nie
należy zmieniać ustawienia temperatury.
Różnice wyrównają się podczas
pieczenia.
Blachy mogą odkształcać się podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach
odkształcenia znikną.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciast
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest odpo-
wiednio przyrumieniony.
Wybrano nieodpowiedni
poziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niższym
poziomie piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z nie-
go woda.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu
należy nieznacznie obniżyć
temperaturę piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z nie-
go woda.
Zbyt krótki czas pieczenia. Ustawić dłuższy czas piecze-
nia. Nie można skracać
czasu pieczenia poprzez
ustawienie wyższej tempe-
ratury.
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z nie-
go woda.
Do ciasta wlano zbyt dużo
płynu.
Użyć mniej wody. Należy
przestrzegać czasu miesza-
nia ciasta, zwłaszcza korzys-
tając z robota kuchennego.
Ciasto jest zbyt suche. Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu
należy zwiększyć tempera-
turę piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia. Przy następnym pieczeniu
należy skrócić czas piecze-
nia.
POLSKI 4
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Ciasto nierówno się przyru-
mienia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka, a czas piecze-
nia zbyt krótki.
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas
pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru-
mienia.
Ciasto nie zostało równo-
miernie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równo-
miernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po
upływie podanego czasu
pieczenia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu
należy nieznacznie zwięk-
szyć temperaturę piekarni-
ka.
Pieczenie na jednym poziomie
Pieczenie w formach
Produkt Funkcja Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Kołacz lub bułeczki ma-
ślane
Termoobieg 150 - 160 50 - 70 1
Tort biszkoptowy / Cias-
ta owocowe
Termoobieg 140 - 160 70 - 90 1
Sponge cake / Biszkopt Termoobieg 140 - 150 35 - 50 1
Sponge cake / Biszkopt Pieczenie tra-
dycyjne
160 35 - 50 2
Kruchy spód placka
1)
Termoobieg 170 - 180 10 - 25 1
Spód tarty – ciasto ukrę-
cane
Termoobieg 150 - 170 20 - 25 1
Apple pie / Szarlotka (2
formy, Ø 20 cm, umie-
szczone po przekątnej)
Termoobieg 160 70 - 90 1
Apple pie / Szarlotka (2
formy, Ø 20 cm, umie-
szczone po przekątnej)
Pieczenie tra-
dycyjne
180 70 - 90 1
Sernik na blasze
2)
Pieczenie tra-
dycyjne
160 - 170 60 - 90 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
POLSKI 5
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Warkocz drożdżowy /
wieniec drożdżowy
Pieczenie tra-
dycyjne
170 - 190 30 - 40 2
Strucla bożonarodze-
niowa
1)
Pieczenie tra-
dycyjne
160 - 180 50 - 70 2
Chleb (żytni)
1)
Pieczenie tra-
dycyjne
2
pierwszy 230 20
następnie 160 - 180 30 - 60
Ptysie z kremem / Ekle-
ry
1)
Pieczenie tra-
dycyjne
190 - 210 20 - 35 2
Rolada biszkoptowa
1)
Pieczenie tra-
dycyjne
180 - 200 10 - 20 2
Ciasto z kruszonką (su-
che)
Termoobieg 150 - 160 20 - 40 1
Maślane ciasto migda-
łowe / ciasto cukrowe
1)
Pieczenie tra-
dycyjne
190 - 210 20 - 30 2
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
biszkoptowym)
2)
Termoobieg 150 - 160 35 - 55 1
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
biszkoptowym)
2)
Pieczenie tra-
dycyjne
170 35 - 55 1
Tarty owocowe na kru-
chym cieście
Termoobieg 160 - 170 40 - 80 1
Ciasta drożdżowe z de-
likatnymi dodatkami
(np. twarogiem, kre-
mem, słodkim sosem)
1)
Pieczenie tra-
dycyjne
160 - 180 40 - 80 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
POLSKI 6
Ciastka
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Kruche ciasteczka Termoobieg 150 - 160 10 - 20 1
Short bread / Ciastecz-
ka maślane / Ciasta
przekładane
Termoobieg 140 20 - 35 1
Short bread / Ciastecz-
ka maślane / Ciasta
przekładane
1)
Pieczenie tra-
dycyjne
160 20 - 30 2
Ciasteczka z ciasta bisz-
koptowego
Termoobieg 150 - 160 15 - 20 1
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Termoobieg 80 - 100 120 - 150 1
Makaroniki Termoobieg 100 - 120 30 - 50 1
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
Termoobieg 150 - 160 20 - 40 1
Ciasteczka z ciasta fran-
cuskiego
1)
Termoobieg 170 - 180 20 - 30 1
Bułki
1)
Pieczenie tra-
dycyjne
190 - 210 10 - 25 2
Small cakes / Ciastecz-
ka
1)
Termoobieg 160 20 - 35 3
Small cakes / Ciastecz-
ka
1)
Pieczenie tra-
dycyjne
170 20 - 35 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wypieki i zapiekanki
Produkt Funkcja Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Makaron zapie-
kany
Pieczenie trady-
cyjne
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Pieczenie trady-
cyjne
180 - 200 25 - 40 1
POLSKI 7
Produkt Funkcja Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Zapiekanka wa-
rzywna
1)
Turbo grill 210 - 230 10 - 20 1
Bagietki posy-
pane serem
Termoobieg 160 - 170 15 - 30 1
Słodkie suflety Pieczenie trady-
cyjne
180 - 200 40 - 60 1
Suflety z rybą Pieczenie trady-
cyjne
180 - 200 30 - 60 1
Nadziewane
warzywa
Termoobieg 160 - 170 30 - 60 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Pieczenie na kilku poziomach
Użyć funkcji: Termoobieg.
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Ptysie z kremem / Ekle-
ry
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 3
Strucla sucha 150 - 160 30 - 45 1 / 3
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasteczka / ciastka / drożdżówki / bułki
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Ciasteczka kruche 150 - 160 20 - 40 1 / 3
Short bread / Cias-
teczka maślane / Cias-
ta przekładane
140 25 - 45 1 / 3
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
160 - 170 25 - 40 1 / 3
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
80 - 100 130 - 170 1 / 3
POLSKI 8
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Makaroniki 100 - 120 40 - 80 1 / 3
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
160 - 170 30 - 60 1 / 3
Termoobieg (niska temp.)
Tę funkcję należy stosować do
przygotowywania delikatnego, chudego
mięsa lub ryb. Nie jest ona odpowiednia do
przyrządzania takich potraw, jak mięso
duszone w sosie własnym czy tłusta pieczeń
wieprzowa.
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
„Wskazówki i porady”.
W ciągu pierwszych 10 minut można
ustawić temperaturę piekarnika w
przedziale od 80°C do 150°C. Domyślna
temperatura wynosi 90°C. Po ustawieniu
temperatury piekarnik będzie kontynuował
pieczenie w temperaturze 80°C. Nie należy
używać tej funkcji do pieczenia drobiu.
Używając tej funkcji, należy
zawsze piec potrawy pod
przykryciem.
1. Obsmażyć mięso na patelni na płycie
grzejnej przez 1-2 minuty po każdej
stronie.
2. Umieścić gorącą patelnię z mięsem na
ruszcie w piekarniku.
3. Wybrać funkcję: Termoobieg (niska
temp.).
Produkt Ilość (kg) Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Pieczeń wołowa 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Filet wołowy 1 - 1.5 150 90 - 110 1
Pieczeń cielęca 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Stek 0.2 - 0.3 120 20 - 40 1
Pizza
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Pizza (na cienkim cieś-
cie)
1)
200 - 230 15 - 20 3
Pizza (z dużą ilością do-
datków)
2)
180 - 200 20 - 30 3
Tarty 180 - 200 40 - 55 3
POLSKI 9
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Tarta szpinakowa 160 - 180 45 - 60 3
Quiche Lorraine (tarta
pikantna)
170 - 190 45 - 55 3
Tarta szwajcarska 170 - 190 45 - 55 3
Sernik 140 - 160 60 - 90 3
Szarlotka przykryta 150 - 170 50 - 60 3
Zapiekanka warzywna 160 - 180 50 - 60 3
Podpłomyk
1)
230 10 - 20 3
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
1)
160 - 180 45 - 55 3
Flammekuchen
1)
230 12 - 20 3
Pierogi (rosyjska wersja
calzone)
1)
180 - 200 15 - 25 3
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Pieczenie mięs
Do pieczenia mięs należy użyć naczynia
żaroodpornego. Patrz instrukcja
producenta naczynia.
Wszystkie rodzaje mięs, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń
po upływie 1/2 - 2/3 czasu pieczenia.
Aby mięso było bardziej soczyste:
chude mięsa należy piec w
brytfannie pod przykryciem lub w
rękawie do pieczenia.
polać kilkakrotnie większe kawałki
mięsa i drobiu własnym sosem
podczas pieczenia.
Tabele pieczenia mięs
Wołowina
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Mięso du-
szone
Piecze-
nie tra-
dycyjne
1 - 1.5 200 230 60 - 80 1
POLSKI 10
Wieprzowina
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Łopatka,
karkówka,
szynka
Turbo
grill
1 - 1.5 200 160 - 180 50 - 70 1
Klops Turbo
grill
0.75 - 1 200 160 - 170 35 - 50 1
Golonka
wieprzo-
wa (obgo-
towana)
Turbo
grill
0.75 - 1 200 150 - 170 60 - 75 1
Cielęcina
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Pieczeń
cielęca
Turbo
grill
1 200 160 - 180 50 - 70 1
Gicz cielę-
ca
Turbo
grill
1.5 - 2 200 160 - 180 75 - 100 1
Jagnięcina
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Udziec jag-
nięcy, pie-
czeń jag-
nięca
Turbo
grill
1 - 1.5 200 150 - 170 50 - 70 1
Drób
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Kawałki
drobiu
Turbo
grill
po
0,2-0,25
każdy
200 200 - 220 20 - 35 1
Połówki
kurczaka
Turbo
grill
po 0,4-0,5
każdy
200 190 - 210 25 - 40 1
Kurczak,
pularda
Turbo
grill
1 - 1.5 200 190 - 210 30 - 45 1
POLSKI 11
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Kaczka Turbo
grill
1.5 - 2 200 180 - 200 45 - 65 1
Ryba (gotowanie na parze)
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Cała ryba Piecze-
nie tra-
dycyjne
1 - 1.5 200 210 - 220 30 - 45 1
Potrawy
Produkt Funkcja Ilość (kg) Moc (W) Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Dania słod-
kie
Ter-
moo-
bieg
- 200 160 - 180 20 - 35 1
Dania pi-
kantne z
gotowany-
mi dodat-
kami (ma-
karon, wa-
rzywa)
Ter-
moo-
bieg
- 400 -
600
160 - 180 20 - 45 1
Dania pi-
kantne z
surowymi
dodatkami
(makaron,
warzywa)
Ter-
moo-
bieg
- 400 -
600
160 - 180 30 - 45 2
Grill
Funkcji grilla należy zawsze używać przy
maksymalnym ustawieniu temperatury.
Ruszt należy umieścić na poziomie
piekarnika zalecanym w tabeli
grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu należy
zawsze umieszczać na pierwszym
poziomie.
Należy grillować tylko płaskie porcje
mięsa lub ryb.
Korzystając z funkcji grilla, należy
zawsze rozgrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
UWAGA! Podczas grillowania
drzwi piekarnika powinny być
zawsze zamknięte.
POLSKI 12
Grill
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
1. strona 2. strona
Pieczeń wołowa,
średnio wypie-
czona
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Filet wołowy,
średnio wypie-
czony
230 20 - 30 20 - 30 1
Karczek wie-
przowy
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Karczek cielęcy 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Karczek jagnię-
cy
210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
Cała ryba, 500 -
1000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 1
Szybki grill
Produkt Czas (min) Poziom piekarnika
1. strona 2. strona
Burgers / Hambur-
gery
9 - 13 8 - 10 3
Filet wieprzowy 10 - 12 6 - 10 2
Kiełbaski 10 - 12 6 - 8 3
Steki wołowe / steki
cielęce
7 - 10 6 - 8 3
Toast / Grzanki 1 - 3 1 - 3 3
Grzanki z dodatkami 6 - 8 - 2
Potrawy mrożone
Usunąć opakowanie. Umieścić produkt
na talerzu.
Nie przykrywać talerzem ani miską.
Może to wydłużyć czas rozmrażania.
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Pizza mrożona 200 - 220 15 - 25 3
POLSKI 13
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Pizza American mro-
żona
190 - 210 20 - 25 3
Pizza chłodna 210 - 230 13 - 25 3
Pizza Snacks mrożone 180 - 200 15 - 30 3
Frytki cienkie
1)
210 - 230 20 - 30 3
Frytki grube
1)
210 - 230 25 - 35 3
Ćwiartki / krokiety
1)
210 - 230 20 - 35 3
Zapiekane mięso i
ziemniaki
210 - 230 20 - 30 3
Lasagne / Cannelloni
świeże
170 - 190 35 - 45 2
Lasagne / Cannelloni
mroż.
160 - 180 40 - 60 2
Skrzydełka kurczaka 190 - 210 20 - 30 3
1)
Obrócić 2-3-krotnie podczas smażenia.
Tabela Gotowe mrożone dania
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Mrożona pizza
1)
Pieczenie trady-
cyjne
zgodnie ze
wskazów-
kami pro-
ducenta
zgodnie ze wska-
zówkami produ-
centa
2
Frytki
2)
(300 -
600 g)
Pieczenie trady-
cyjne lub Turbo
grill
200 - 220 zgodnie ze wska-
zówkami produ-
centa
2
Bagietki
3)
Pieczenie trady-
cyjne
zgodnie ze
wskazów-
kami pro-
ducenta
zgodnie ze wska-
zówkami produ-
centa
2
POLSKI 14
Produkt Funkcja Temperatu-
ra (°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Ciasto owocowe Pieczenie trady-
cyjne
zgodnie ze
wskazów-
kami pro-
ducenta
zgodnie ze wska-
zówkami produ-
centa
2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Obrócić 2-3-krotnie podczas pieczenia.
3)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Rozmrażanie
Odpakować produkt i umieścić na
talerzu.
Używać pierwszego poziomu piekarnika
od dołu.
Nie przykrywać potrawy miską ani
talerzem, ponieważ może to wydłużyć
czas rozmrażania.
Produkt Ilość Czas rozmra-
żania (min)
Dalszy czas
rozmrażania
(min)
Uwagi
Kurczak 1 kg 100 - 140 20 - 30 Umieścić kurczaka na odwróco-
nym spodku na dużym talerzu.
Obrócić po upływie połowy czasu.
Mięso 1 kg 100 - 140 20 - 30 Obrócić po upływie połowy czasu.
Mięso 500 g 90 - 120 20 - 30 Obrócić po upływie połowy czasu.
Pstrąg 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Truskaw-
ki
300 g 30 - 40 10 - 20 -
Masło 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Śmietana 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Ubić śmietanę, gdy jest jeszcze
lekko zmrożona.
Tort 1,4 kg 60 60 -
Pasteryzowanie
Należy stosować wyłącznie słoiki do
pasteryzowania o tych samych
rozmiarach.
Nie stosować słoików z zamknięciem
typu twist-off, zamknięciem bagnetowym
ani puszek metalowych.
Korzystając z tej funkcji, należy używać
pierwszego poziomu piekarnika od dołu.
POLSKI 15
Umieścić na blasze do pieczenia nie
więcej niż sześć jednolitrowych słoików
wekowych.
Napełnić słoiki do takiego samego
poziomu i zamknąć obejmami.
Słoiki nie mogą się stykać.
Na blachę do pieczenia ciasta wlać
około 1/2 litra wody, aby zapewnić
wystarczającą wilgotność w piekarniku.
Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć
(po około 35-60 minutach w słoikach
jednolitrowych), należy wyłączyć
piekarnik lub zmniejszyć temperaturę do
100°C (patrz tabela).
Owoce jagodowe
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
(min)
Truskawki / Jagody
leśne / Maliny / Doj-
rzały agrest
160 - 170 35 - 45 -
Owoce pestkowe
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
(min)
Gruszki / Pigwy /
Śliwki
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Produkt Temperatura (°C) Czas do zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie w
temperaturze 100°C
(min)
Marchew
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 -
Pikle 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kalarepa / Groch /
Szparagi
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Pozostawić w piekarniku po jego wyłączeniu.
Suszenie
Produkt Temperatura (°C) Czas (godz.) Poziom piekarnika
Fasola 60 - 70 6 - 8 3
POLSKI 16
Produkt Temperatura (°C) Czas (godz.) Poziom piekarnika
Papryka 60 - 70 5 - 6 3
Warzywa na zupę 60 - 70 5 - 6 3
Grzyby 50 - 60 6 - 8 3
Zioła 40 - 50 2 - 3 3
Śliwki 60 - 70 8 - 10 3
Morele 60 - 70 8 - 10 3
Krojone jabłka 60 - 70 6 - 8 3
Gruszki 60 - 70 6 - 9 3
Chleb
Wstępne nagrzewanie nie jest zalecane.
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Biały chleb 180 - 200 40 - 60 2
Bagietka 200 - 220 35 - 45 2
Brioszki 160 - 180 40 - 60 2
Ciabatta 200 - 220 35 - 45 2
Chleb żytni 180 - 200 50 - 70 2
Ciemny chleb 180 - 200 50 - 70 2
Chleb pełnoziarnisty 170 - 190 60 - 90 2
Gotowanie za pomocą mikrofal
Umieścić talerz z potrawą na dnie komory i
obrócić potrawę w połowie czasu
gotowania.
Zamieszać potrawę w połowie czasu
gotowania lub rozmrażania.
Podczas podgrzewania napojów włożyć
łyżkę do butelki lub szklanki, aby zapewnić
lepsze rozprowadzanie ciepła.
Jeśli nie można znaleźć określonego
przepisu, należy zastosować ustawienia
podane tabeli dla podobnej potrawy lub
produktu.
Przykryć potrawę na czas gotowania lub
odgrzewania.
POLSKI 17
Wskazówki dotyczące korzystania z funkcji mikrofal
Efekt gotowania/
rozmrażania
Prawdopodobna przyczy-
na
Środek zaradczy
Potrawa jest zbyt su-
cha.
Ustawiono zbyt wysoką
moc.
Ustawiono zbyt długi czas.
Potrawa nie była przykry-
ta.
Następnym razem należy wybrać
niższą moc i dłuższy czas.
Po upływie ustawio-
nego czasu potrawa
nie jest jeszcze roz-
mrożona, podgrzana
bądź ugotowana.
Ustawiono zbyt krótki czas. Ustawić dłuższy czas. Nie zwiększać
mocy mikrofal.
Potrawa jest za go-
rąca przy brzegu,
ale w środku nie jest
jeszcze gotowa.
Ustawiono zbyt wysoką
moc.
Nie obracano potrawy
podczas cyklu gotowania.
Następnym razem należy wybrać
niższą moc i dłuższy czas.
Rozmrażanie mięsa
Produkt Moc (W) Czas (min) Czas odczekania
(min)
Stek (0,2 kg) 100 5 - 7 5 - 10
Mięso mielone (0,5 kg) 100 10 - 15 5 - 10
Rozmrażanie drobiu
Produkt Moc (W) Czas (min) Czas odczekania
(min)
Kurczak (1 kg) 100 25 - 30 10 - 20
Pierś kurczaka (0,15 kg) 100 3 - 5 10 - 15
Udka kurczaka (0,15 kg) 100 3 - 5 10 - 15
Rozmrażanie ryb
Produkt Moc (W) Czas (min) Czas odczekania
(min)
Cała ryba (0,5 kg) 100 10 - 15 5 - 10
Filety rybne (0,5 kg) 100 12 - 15 5 - 10
POLSKI 18
Rozmrażanie produktów mleczarskich
Produkt Moc (W) Czas (min) Czas odczekania
(min)
Masło (0,25 kg) 100 3 - 4 5 - 10
Tarty ser (0,2 kg) 100 2 - 3 10 - 15
Rozmrażanie ciast/ciastek
Produkt Moc (W) Czas (min) Czas odczekania
(min)
Placek drożdżowy (1 kawa-
łek)
200 2 - 3 15 - 20
Sernik (1 kawałek) 100 2 - 4 15 - 20
Suche ciasto (np. ciasto ucie-
rane) (1 kawałek)
200 2 - 4 15 - 20
Chleb (1 kg) 200 15 - 20 5 - 10
Chleb krojony (0,2 kg) 200 3 - 5 5 - 10
Bułki (4 sztuki) 200 2 - 4 2 - 5
Rozmrażanie owoców
Produkt Moc (W) Czas (min) Czas odczekania
(min)
Owoce (0,25 kg) 100 5 - 10 10 - 15
Odgrzewanie
Produkt Moc (W) Czas (min) Czas odczekania
(min)
Jedzenie dla niemowląt w
słoiczkach (0,2 kg)
300 1 - 2 -
Mleko dla niemowląt (180
ml), włożyć łyżkę do butelki
600 0:20 - 0:40 -
Produkty gotowe (0,5 kg) 600 6 - 9 2 - 5
Mrożone dania gotowe (0,5
kg)
400 10 - 15 2 - 5
Mleko (200 ml) 1000 1 - 1:30 -
Woda (200 ml) 1000 1:30 - 2 -
POLSKI 19
Produkt Moc (W) Czas (min) Czas odczekania
(min)
Sos (200 ml) 600 1 - 3 -
Zupa (300 ml) 600 3 - 5 -
Roztapianie
Produkt Moc (W) Czas (min) Czas odczekania
(min)
Czekolada/polewa czekola-
dowa (0,15 kg)
300 2 - 4 -
Masło (0,1 kg) 400 0:30-1:30 -
Gotowanie
Produkt Moc (W) Czas (min) Czas odczekania
(min)
Cała ryba (0,5 kg) 500 8 - 10 2 - 5
Filety rybne (0,5 kg) 400 4 - 7 2 - 5
Warzywa, świeże (0,5 kg +
50 ml wody)
600 5 - 15 -
Warzywa, mrożone (0,5 kg +
50 ml wody)
600 10 - 20 -
Ziemniaki w mundurkach
(0,5 kg)
600 7 - 10 -
Ryż (0,2 kg + 400 ml wody) 600 15 - 18 -
Popcorn 1000 1:30 - 3 -
Łączenie mikrofal z innymi funkcjami
Funkcja umożliwia przyrządzanie potraw w
krótszym czasie i przyrumienianie ich.
Łączone funkcje: Grill i Microwave.
Produkt Naczynie Moc
(W)
Tempe-
ratura
(°C)
Czas
(min)
Poziom
piekar-
nika
Czas odczeka-
nia (min)
2 połówki
kurczaka (2 x
0,55 kg)
Okrągłe szklane naczy-
nie, Ø 26 cm
300 220 40 2 5
POLSKI 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

IKEA OV27 Recipe book

Typ
Recipe book