04/2017
- 6 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
4.7 Zanim zaczniesz przyrządzać kolejną filiżankę kawy, najpierw usuń
zużytą kawę, wyczyść filtr zgodnie z instrukcjami podanymi w rozdziale
Konserwacja iczyszczenie iwylej wodę ztacki ociekowej A9. Kiedy wracasz
tackę A9 z powrotem w swoje miejsce, dociśnij ją aż do tylnej ściany
urządzenia.
Ostrzeżenie:
Woda zawarta w tacce ociekowej A9 jest zagrzana. Podczas
manipulacji ztacką A9 bądź nadzwyczaj ostrożnym.
Podczas pracy regularnie sprawdzaj poziom wody wpojemniku A11
izadbaj oto, by nie spadła poniżej ryski minimum.
5. ZASTOSOWANIE RURKI DO SPIENIANIA MLEKA IOGRZANIA WODY
5.1 Przygotuj chłodzone mleko tłuste lub półtłuste ipojemniczek, w którym
będziesz spieniać mleko. Podczas spieniania dojdzie do wzrostu objętości,
idlatego pojemniczek napełniaj maksymalnie do ⅓ jego objętości.
5.2 Rurkę A14 ustaw wtakiej pozycji, by mleko wygodnie ci się spieniało.
5.3 Upewnij się, że selektor A12 jest ustawiony w pozycji trybu gotowości.
Wciśnij przycisk A5 izaczekaj, dopóki nie zapali się wskaźnik A4. W ten
sposób sygnalizowane jest, że woda wbojlerze A13 osiągnęła optymalnej
temperatury do wytwarzania pary. Ta jest wyższa od temperatury do
ekstrakcji kawy.
5.4 Pojemnik z mlekiem umieść pod rurkę A14. Rurkę A14 zanurz tuż pod
powierzchnię mleka iselektor A12 ustaw wpozycji dozowania pary. Rurka
A14 zacznie wypuszczać parę. Na początku może dojść do wypuszczenia
małej ilości gorącej wody. Pojemniczek trzymaj lekko uchylony tak, by
rurka A14 była stale zanurzona lekko pod powierzchnią mleka. Mleko
wpojemniczku będzie krążyć, zacznie się ogrzewać irosnąć jego objętość.
Na powierzchni mleka powstawać będzie piana mleczna. Kiedy dno
pojemniczka jest zagrzane tak, że gorące jest na dotyk, zakończ spienianie
mleka przekręceniem selektora A12 do pozycji trybu gotowości. Kiedy
przestanie się tworzyć para, usuń pojemniczek. Ruchem obrotowym
pojemniczka spienioną piankę wmieszaj do zagrzanego mleka.
Ostrzeżenie:
Podczas spieniania rurka A14 musi być stale zanurzona. Wprzeciwnym
wypadku może dojść do wytryśnięcia gorącego mleka.
5.5 Spienione mleko nalej do świeżo przyrządzonej kawy i łyżką dodaj
piankę mleczną. Zalecany stosunek mleka ikawy do przyrządzenia kawy
cappuccino to ⅓ espresso, ⅓ ciepłego mleka i ⅓ pianki mlecznej. Do
przyrządzania kawy Latté użyj ⅓ espresso, ⅔ ciepłego mleka iokoło 1 cm
pianki mlecznej.
5.6 Po użyciu funkcji dozowania gorącej pary trzeba spuścić resztę wody
z bojlera A13, by podczas następnej ekstrakcji kawy nie doszło do
sparzenia kawy wodą ozbyt wysokiej temperaturze. Przycisk A5 wciśnij do
pozycji do przygotowania kawy. Pod dźwignię wylotu A7 umieść kubek,
do którego spuszczana będzie gorąca woda zbojlera A13, iselektorA12
ustaw wpozycji do przyrządzania kawy. Zaczekaj, dopóki nie dojdzie do
zgaszenia wskaźnika A3. Następnie wprowadź selektor A12 zpowrotem
do trybu gotowości. Bojler A13 zagrzej nową dawką wody do optymalnej
temperatury do przyrządzania kawy. To sygnalizowane jest zapaleniem
wskaźnika A3.
5.7 Po użyciu wyczyść rurkę A14 i końcówkę do spieniania A15 zgodnie
zinstrukcjami podanymi wrozdziale Konserwacja iczyszczenie.
5.8 Po zdjęciu końcówki A15 może być widentyczny sposób użyta rurka A14
do ogrzania wody na herbatę, gorącą czekoladę itp. Podczas ogrzewania
wody zanurz rurkę A14 co najmniej 5 cm pod powierzchnię wody.
6. WYŁĄCZENIE URZĄDZENIA
6.1 Po zakończeniu używania wyłącz urządzenie ustawieniem przełącznika
A16 wpozycji OFF (wyłączone).
Notatka:
Urządzenie się automatycznie wyłączy po 25 minutach nieczynności,
albo jeżeli pompa pracuje bez przerwy 3 minuty w trybie
przyrządzania kawy.
PODSTAWOWE ZASADY I RADY DO PRZYRZĄDZANIA
WYSOKIEJ JAKOŚCI KAWY
■
Kawę zawsze przyrządzaj wczystym ekspresie. Zanieczyszczenie urządzenia
może mieć negatywny wpływ na smak zaparzonej kawy. Wskazówki
dotyczące czyszczenia iusuwania osadów zwapnia są podane wrozdziale
Konserwacja iczyszczenie.
■ Do przygotowania wysokiej jakości kawy trzeba użyć zawsze świeżej wody.
Nie używaj wody ciepłej, ogrzanej, dejonizowanej, mineralnej lub gazowanej.
Wpojemniku A11 nie zostawiaj wody dłużej niż przez jeden dzień.
■ Kawę przyrządzaj zmielonej kawy, która jest przeznaczona do ekspresów
do kawy albo kawy ziarnistej, którą świeżo zmielisz. Podczas mielenia kawy
ziarnistej ważne jest poprawne ustawienie grubości mielenia. Ziarna kawy
zmiel na drobno, jednak nie zbyt mocno. Jeśli zmielona kawa przypomina na
dotyk mąkę, kawa zaparzać będzie się zbyt długo, apowstały napój będzie
ciemny igorzki lub może dojść do zapchania filtra. Jeżeli zmielisz zbyt grube
ziarna, proces zaparzania odbywał się będzie zbyt szybko ipowstały napój
będzie miał smak wody baz odpowiedniego aromatu.
■ Kawę ziarnistą wybieraj poza innymi według daty palenia wyznaczonej na
opakowaniu. Świeżo paloną kawę ziarnistą zalecamy spożyć wterminie do
3 tygodni od daty palenia. By skrócić czas przechowywania kawy, kupuj ją
wmniejszych opakowaniach. Przechowuj ją wchłodnym, ciemnym isuchym
miejscu, najlepiej wszczelnym naczyniu.
■ Jeżeli używasz zmielonej kawy, przechowuj ją wzamkniętym opakowaniu,
wsuchym ichłodnym miejscu. Nie przechowuj jej wlodówce ani zamrażarce.
Kawę należy zużyć wciągu tygodnia od momentu pierwszego otwarcia.
KONSERWACJA ICZYSZCZENIE
■
Przed czyszczeniem wyłącz urządzenie przestawieniem przełącznika A16
do pozycji OFF (wyłączone), odłącz go od gniazdka sieciowego izostaw
do ostygnięcia.
■
Do czyszczenia jakichkolwiek części urządzenia nie używaj ściernych środków
czyszczących, rozcieńczalników itp., które mogłyby uszkodzić powierzchnię
urządzenia. Żadna zczęści niniejszego urządzenia nie jest przeznaczona do
mycia wzmywarce.
CZYSZCZENIE FILTRÓW, DŹWIGNI IGŁOWICY ZAPARZAJĄCEJ
■
Dźwignię A7 zluzuj przekręceniem rękojeści wlewo. Wyjmij ją zgłowicy
zaparzającej A6 iprzenieś nad kosz. Dźwignię A7 obróć tak, by filtr ze
zużytą kawą skierowany był wkierunku wdół. Do usunięcia osadu kawy użyj
łyżeczki do kawy. Wystrzegaj się kontaktu zpowierzchnią filtra albo dźwigni
A7, ponieważ mogą być stale zagrzane. Zanim wyjmiesz filtr zdźwigni A7
schłódź go pod zimną bieżącą wodą. Filtr idźwignię A7 opłucz pod czystą
bieżącą wodą idokładnie wysusz.
■
Jeżeli użyłeś zbyt delikatnie zmielonej kawy, może dojść do zapchania
otworów wfiltrze. Do ich wyczyszczenia użyj cienkiej igły.
■ Zgłowicy zaparzającej A6 usuń zwilżoną szmatką resztki zmielonej kawy.
Ostrzeżenie:
Głowica zaparzająca A6 zostaje zagrzana po zakończeniu zpowodu
ciepła resztkowego. Przed czyszczeniem zostaw ją do ostygnięcia.
CZYSZCZENIE TACKI OCIEKOWEJ
■ Tackę ociekową A9 trzeba opróżnić iumyć po każdym użyciu urządzenia.
■ Ztacki A9 najpierw zdejmij kratkę A8 ipotem usuń zniej wodę. Tackę A9
ikratkę A8 umyj wciepłej wodzie zdodatkiem neutralnego środka do mycia
naczyń. Następnie opłucz obydwie części pod czystą bieżącą wodą, dokładnie
wysusz iwróć zpowrotem wswoje miejsce.
CZYSZCZENIE RURKI IKOŃCÓWKI DO SPIENIANIA MLEKA
■ Rurkę A14 ikońcówkę A15 trzeba po każdym użyciu dokładnie wyczyścić.
■ Końcówkę A15 zdejmij, opłucz pod ciepłą bieżącą wodą iwysusz.
■
Rurkę A14 dokładnie wyczyść zwilżoną szmatką. Jeżeli na rurce A14 są
przyschnięte resztki mleka, zanurz ją na kilka minut do pojemnika zgorącą
wodą, by doszło do ich odmoczenia. Jeżeli przyschnięte resztki mleka
zapchały otwór wylotu pary, wyczyść go igłą. Następnie wyczyść rurkę A14
zwilżoną szmatką, wysusz ją izałóż na niej końcówkę A15.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI ZEWNĘTRZNYCH
■
Powierzchnię zewnętrzną urządzenia wytrzyj delikatnie zwilżoną ściereczką
iwytrzyj do sucha.
USUWANIE OSADU ZWAPNIA
■ Urządzenia należy regularnie oczyszczać zosadów wapnia. Osady zwapnia
mogą wnegatywny sposób wpływać na jakość przyrządzanej kawy oraz
żywotność urządzenia.
■
Przy codziennym używaniu urządzenia zalecamy usuwanie osadów zwapnia:
– 1raz na miesiąc wobszarach ztwardą ibardzo twardą wodą;
– 1raz na 2 lub 3 miesiące wobszarach zmiękką iśrednio twardą wodą.
■
Do usuwania osadów zwapnia użyj roztworu 8% białego octu iwody
(zalecane rozcieńczanie 1:2). Zamiast roztworu wody i octu można
zastosować wodę zdodatkiem kwasu cytrynowego albo środka do usuwania
wapnia przeznaczonego do ekspresów do kawy. Zalecane dozowanie kwasu
cytrynowego to 2 łyżeczki do 0,5 l wody. Środek do usuwania wapnia dozuj
zgodnie zinstrukcjami producenta.
■
Pojemnik A11 napełnij roztworem aż do kreski maksimum. Urządzenie
podłącz do gniazdka sieciowego. Do głowicy zaparzającej A6 przymocuj
dźwignię A7. Pod głowicę zaparzającą A6 irurkę A14 umieść dostatecznie
duży pojemnik. Większą część roztworu zostaw przeciec przez głowicę
zaparzającą A6, aresztę zostaw przeciec przez rurkę A14.
■
Po użyciu roztworu opłucz pojemnik A11 czystą wodą izostaw przez
urządzenie przeciec 1 do 2razy czystą wodę.
Ostrzeżenie:
Nie zapominaj regularnie sprawdzać napełnienie pojemnika A11
oraztacki ociekowej A9.