04/2017
- 6 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
5. ZASTOSOWANIE RURKI DO SPIENIANIA MLEKA IOGRZANIA WODY
5.1 Przygotuj chłodzone mleko tłuste lub półtłuste ipojemniczek, wktórym
będziesz spieniać mleko. Podczas spieniania dojdzie do wzrostu objętości,
idlatego pojemniczek napełniaj maksymalnie do ⅓ jego objętości.
5.2 Rurkę A15 ustaw wtakiej pozycji, by mleko wygodnie ci się spieniało.
5.3 Upewnij się, że selektor A12 jest ustawiony wpozycji trybu gotowości.
Wciśnij przycisk A5 izaczekaj, dopóki nie zapali się wskaźnik A6. Wten
sposób sygnalizowane jest, że woda wbojlerze A13 osiągnęła optymalnej
temperatury do wytwarzania pary. Ta jest wyższa od temperatury do
ekstrakcji kawy.
5.4 Pojemnik zmlekiem umieść pod rurkę A15. Rurkę A15 zanurz tuż pod
powierzchnię mleka iselektor A12 ustaw wpozycji dozowania pary. Rurka
A15 zacznie wypuszczać parę. Na początku może dojść do wypuszczenia
małej ilości gorącej wody. Pojemniczek trzymaj lekko uchylony tak, by
rurka A15 była stale zanurzona lekko pod powierzchnią mleka. Mleko
wpojemniczku będzie krążyć, zacznie się ogrzewać irosnąć jego objętość.
Na powierzchni mleka powstawać będzie piana mleczna. Kiedy dno
pojemniczka jest zagrzane tak, że gorące jest na dotyk, zakończ spienianie
mleka przekręceniem selektora A12 do pozycji trybu gotowości. Kiedy
przestanie się tworzyć para, usuń pojemniczek. Ruchem obrotowym
pojemniczka spienioną piankę wmieszaj do zagrzanego mleka.
Ostrzeżenie:
Podczas spieniania rurka A15 musi być stale zanurzona.
W przeciwnym wypadku może dojść do wytryśnięcia gorącego
mleka.
5.5 Spienione mleko nalej do świeżo przyrządzonej kawy iłyżką dodaj piankę
mleczną. Zalecany stosunek mleka ikawy do przyrządzenia kawy cappuccino
to ⅓ espresso, ⅓ ciepłego mleka i⅓ pianki mlecznej. Do przyrządzania kawy
Latté użyj ⅓ espresso, ⅔ ciepłego mleka iokoło 1 cm pianki mlecznej.
5.6 Po zdjęciu końcówki A14 może być widentyczny sposób użyta rurka A15
do ogrzania wody na herbatę, gorącą czekoladę itp. Podczas ogrzewania
wody zanurz rurkę A15 co najmniej 5 cm pod powierzchnię wody.
5.7 Po użyciu funkcji dozowania pary trzeba spuścić resztę wody zbojlera
A13, by podczas następnej ekstrakcji kawy nie doszło do sparzenia kawy
wodą ozbyt wysokiej temperaturze. Przycisk A5 wciśnij do pozycji do
przyrządzania kawy, pod wylot dźwigni A8 umieść kubek, do którego
spuszczana będzie gorąca woda, aselektor A12 ustaw wpozycji do
przyrządzania kawy. Zaczekaj, dopóki nie dojdzie do zgaszenia wskaźnika
A6. Następnie wprowadź selektor A12 zpowrotem do trybu gotowości.
Bojler A13 zagrzej nową dawką wody do optymalnej temperatury do
przyrządzania kawy. To sygnalizowane jest zapaleniem wskaźnika A6.
5.8 Po użyciu wyczyść rurkę A15 ikońcówkę A14 zgodnie zinstrukcjami
podanymi wrozdziale Konserwacja iczyszczenie.
6. WYŁĄCZENIE URZĄDZENIA
6.1 Po zakończeniu używania wyłącz urządzenie przez wciśnięcie iprzytrzymanie
przycisku A3 przez 3 sekundy.
Notatka:
Urządzenie się automatycznie wyłączy po 25 minutach nieczynności
albo nieprzerwanego korzystania z rurki do spieniania, albo jeżeli
pompa pracuje bez przerwy 3 minuty wtrybie przyrządzania kawy.
PODSTAWOWE ZASADY I RADY DO PRZYRZĄDZANIA
WYSOKIEJ JAKOŚCI KAWY
■
Kawę zawsze przyrządzaj wczystym ekspresie. Zanieczyszczenie urządzenia
może mieć negatywny wpływ na smak zaparzonej kawy. Wskazówki
dotyczące czyszczenia iusuwania osadów zwapnia są podane wrozdziale
Konserwacja iczyszczenie.
■
Do przygotowania wysokiej jakości kawy trzeba użyć zawsze świeżej wody.
Nie używaj wody ciepłej, ogrzanej, dejonizowanej, mineralnej lub gazowanej.
Wpojemniku A9 nie zostawiaj wody dłużej niż przez jeden dzień.
■ Kawę przyrządzaj zmielonej kawy, która jest przeznaczona do ekspresów
do kawy albo kawy ziarnistej, którą świeżo zmielisz. Podczas mielenia kawy
ziarnistej ważne jest poprawne ustawienie grubości mielenia. Ziarna kawy
zmiel na drobno, jednak nie zbyt mocno. Jeśli zmielona kawa przypomina na
dotyk mąkę, kawa zaparzać będzie się zbyt długo, apowstały napój będzie
ciemny igorzki lub może dojść do zapchania filtra. Jeżeli zmielisz zbyt grube
ziarna, proces zaparzania odbywał się będzie zbyt szybko ipowstały napój
będzie miał smak wody baz odpowiedniego aromatu.
■ Kawę ziarnistą wybieraj poza innymi według daty palenia wyznaczonej na
opakowaniu. Świeżo paloną kawę ziarnistą zalecamy spożyć wterminie do
3 tygodni od daty palenia. By skrócić czas przechowywania kawy, kupuj ją
wmniejszych opakowaniach. Przechowuj ją wchłodnym, ciemnym isuchym
miejscu, najlepiej wszczelnym naczyniu.
■ Jeżeli używasz zmielonej kawy, przechowuj ją wzamkniętym opakowaniu,
wsuchym ichłodnym miejscu. Nie przechowuj jej wlodówce ani zamrażarce.
Kawę należy zużyć wciągu tygodnia od momentu pierwszego otwarcia.
KONSERWACJA ICZYSZCZENIE
■
Przed czyszczeniem wyłącz urządzenie przez wciśnięcie iprzytrzymanie
przycisku A3 przez 3 sekundy, odłącz go od gniazdka sieciowego izostaw
do ostygnięcia.
■
Do czyszczenia jakichkolwiek części urządzenia nie używaj ściernych środków
czyszczących, rozcieńczalników itp., które mogłyby uszkodzić powierzchnię
urządzenia. Żadna zczęści niniejszego urządzenia nie jest przeznaczona do
mycia wzmywarce.
CZYSZCZENIE FILTRÓW, DŹWIGNI IGŁOWICY ZAPARZAJĄCEJ
■
Dźwignię A8 zluzuj przekręceniem rękojeści wlewo. Wyjmij ją zgłowicy
zaparzającej A7 iprzenieś nad kosz. Dźwignię A8 obróć tak, by filtr ze
zużytą kawą skierowany był wkierunku wdół. Do usunięcia osadu kawy użyj
łyżeczki do kawy. Wystrzegaj się kontaktu zpowierzchnią filtra albo dźwigni
A8, ponieważ mogą być stale zagrzane. Zanim wyjmiesz filtr zdźwigni A8
schłódź go pod zimną bieżącą wodą. Filtr idźwignię A8 opłucz pod czystą
bieżącą wodą idokładnie wysusz.
■
Jeżeli użyłeś zbyt delikatnie zmielonej kawy, może dojść do zapchania
otworów wfiltrze. Do ich wyczyszczenia użyj cienkiej igły.
■ Zgłowicy zaparzającej A7 usuń zwilżoną szmatką resztki zmielonej kawy.
Ostrzeżenie:
Głowica zaparzająca A7 zostaje zagrzana po zakończeniu zpowodu
ciepła resztkowego. Przed czyszczeniem zostaw ją do ostygnięcia.
CZYSZCZENIE TACKI OCIEKOWEJ
■ Tackę ociekową A11 trzeba opróżnić iumyć po każdym użyciu urządzenia.
■ Ztacki A11 najpierw zdejmij kratkę A10 ipotem usuń zniej wodę. Tackę
A11 ikratkę A10 umyj wciepłej wodzie zdodatkiem neutralnego środka do
mycia naczyń. Następnie opłucz obydwie części pod czystą bieżącą wodą,
dokładnie wysusz iwróć zpowrotem wswoje miejsce.
CZYSZCZENIE RURKI IKOŃCÓWKI DO SPIENIANIA MLEKA
■ Rurkę A15 ikońcówkę A14 trzeba po każdym użyciu dokładnie wyczyścić.
■ Końcówkę A14 zdejmij, opłucz pod ciepłą bieżącą wodą iwysusz.
■
Rurkę A15 dokładnie wyczyść zwilżoną szmatką. Jeżeli na rurce A15 są
przyschnięte resztki mleka, zanurz ją na kilka minut do pojemnika zgorącą
wodą, by doszło do ich odmoczenia. Jeżeli przyschnięte resztki mleka
zapchały otwór wylotu pary, wyczyść go igłą. Następnie wyczyść rurkę
A15 zwilżoną szmatką, wysusz ją izałóż na niej końcówkę A14.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI ZEWNĘTRZNYCH
■
Powierzchnię zewnętrzną urządzenia wytrzyj delikatnie zwilżoną ściereczką
iwytrzyj do sucha.
USUWANIE OSADU ZWAPNIA
■
Urządzenia należy regularnie oczyszczać zosadów wapnia. Osady zwapnia
mogą wnegatywny sposób wpływać na jakość przyrządzanej kawy oraz
żywotność urządzenia.
■
Przy codziennym używaniu urządzenia zalecamy usuwanie osadów zwapnia:
– 1raz na miesiąc wobszarach ztwardą ibardzo twardą wodą;
– 1raz na 2 lub 3 miesiące wobszarach zmiękką iśrednio twardą wodą.
■
Do usuwania osadów zwapnia użyj roztworu 8% białego octu iwody
(zalecane rozcieńczanie 1:2). Zamiast roztworu wody i octu można
zastosować wodę zdodatkiem kwasu cytrynowego albo środka do usuwania
wapnia przeznaczonego do ekspresów do kawy. Zalecane dozowanie kwasu
cytrynowego to 2 łyżeczki do 0,5 l wody. Środek do usuwania wapnia dozuj
zgodnie zinstrukcjami producenta.
■
Pojemnik A9 napełnij roztworem aż do kreski maksimum. Urządzenie
podłącz do gniazdka sieciowego. Do głowicy zaparzającej A7 przymocuj
dźwignię A8. Pod głowicę zaparzającą A7 irurkę A15 umieść dostatecznie
duży pojemnik. Większą część roztworu zostaw przeciec przez głowicę
zaparzającą A7, aresztę zostaw przeciec przez rurkę A15.
■
Po użyciu roztworu dokładnie opłucz pojemnik A9 czystą wodą izostaw
przez urządzenie przeciec 1 do 2razy czystą wodę.
Ostrzeżenie:
Nie zapominaj regularnie sprawdzać napełnienie pojemnika A9
oraztacki ociekowej A11.
DANE TECHNICZNE
Znamionowy zakres napięcia ..........................................................................220–240 V
Częstotliwość znamionowa ....................................................................................... 50 Hz
Pobór mocy .................................................................................................................1050 W
Hałas ............................................................................................................................. 75 dB(A)
Deklarowana wartość emisji hałasu tego urządzenia wynosi 75 dB(A), co oznacza
poziom mocy akustycznej Awstosunku do referencyjnej mocy akustycznej
1 pW.
Możliwość zmiany tekstu ispecyfikacji technicznych zastrzeżona.