Electrolux EKC601501X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Ceramiczna Wolnostojąca
Kuchenka Elektryczna
EKC 601501
Instrukcja obsługi
PL
2 electrolux
electrolux 3
Witamy w świecie Electrolux
Dziękujemy za wybranie najwyższej klasy produktu Electrolux, mamy
nadzieję, że dostarczy on Państwu wiele radości.
Ambicją firmy Electrolux jest oferowanie szerokiej gamy wysokiej jakości
produktów, które uczynią życie bardziej komfortowym.
Przykładowe urządzenia zostały przedstawione na okładce tej instrukcji.
Proszę poświęcić kilka minut na zapoznanie się z instrukcją, tak aby mogli
Państwo w pełni wykorzystać zalety swojego nowego urządzenia.
Obiecujemy, że zapewni ono Państwu komfort i łatwość obsługi.
Powodzenia!
4 electrolux
Ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa ................................................. 5
Panel sterowania .............................................................................................. 8
Obsługa ............................................................................................................ 9
Stosowanie płyty witroceramicznej................................................................. 10
Piekarnik elektryczny ..................................................................................... 12
Przed pierwszym użyciem urządzenia ........................................................... 14
Korzystanie z piekarnika ................................................................................ 16
Porady i wskazówki dot. użytkowania piekarnika ........................................... 18
Tabela pieczenia- Pieczenie tradycyjne i konwekcyjne .................................. 19
Tabela pieczenia -Grillowanie ......................................................................... 20
Czyszczenie Płyty Ceramicznej ..................................................................... 21
Czyszczenie piekarnika.................................................................................. 23
Co robić jeśli urządzenie nie pracuje prawidłowo ........................................... 26
Serwis i części zamienne ............................................................................... 31
Gwarancja europejska ................................................................................... 33
Wskazówki dla instalatora
Wskazówki dla instalatora .............................................................................. 27
Dane techniczne ............................................................................................ 27
Podłączenie elektryczne ................................................................................. 29
Wskazówki dot. korzystania z niniejszej instrukcji
Wskazówki dla użytkownika
Spis treści
Objaśnienie symboli używanych w instrukcji obsługi:
Wskazówki dot. bezpieczeństwa
Kolejność wykonywania czynności
Porady i wskazówki
Informacje dot. środowiska naturalnego
Urządzenie wyprodukowano zgodnie z następującymi normami EU:
2006/95 EEC - 93/68 EEC -
89/336 EEC - 90/396 EEC,
aktualne wydanie.
)
electrolux 5
Instalacja
Instalację należy wykonać zgodnie z
wymaganiami lokalnych przepisów i
powinna ona zostać przeprowadzona
wyłącznie przez uprawnionego i
wykwalifikowanego montera.
Przeróbki domowej instalacji
zasilającej wymagane w celu
instalacji kuchenki mogą b
wykonywane wyłącznie przez
wykwalifikowanych pracowników.
Po rozpakowaniu, sprawdzić, czy
urządzenie nie zostało uszkodzone.
Zabrania się podłączania
uszkodzonego urządzenia do źródeł
zasilania. W przypadku uszkodzenia
urządzenia, należy skontaktować się
z dostawcą.
Zmiany lub modyfikacje parametrów
urządzenia stwarzają zagrożenie dla
użytkownika.
Kuchenki nie należy stawiać w
pobliżu substancji palnych (np.
zasłon, ręczników kuchennych, itp.).
Urządzenie jest ciężkie. Podczas
przesuwania kuchenki, należy
zachować ostrożność.
Kuchenka nie nadaje się do
posadowienia na cokole.
Przed przystąpieniem do
użytkowania, należy usunąć
wszystkie opakowania.
Niektóre elementy urządzenia zostały
zabezpieczone antywstrząsową folią
Przed instalacją i przystąpieniem do użytkowania płyty grzewczej NALEŻY
uważnie zapoznać się z niniejszymi wskazówkami. W przypadku wątpliwości
prosimy o kontakt z naszym Działem Obsługi Klienta.
Ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa
POLSKI
plastikową. Przed rozpoczęciem
eksploatacji kuchenki, należy usunąć
folię oraz wytrzeć zabezpieczone nią
części przy użyciu miękkiej szmatki,
którą uprzednio należy zamoczyć w
ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do
mycia naczyń.
Sprawdzić, czy źródło zasilania
elektrycznego odpowiada wymogom
określonym na tabliczce
znamionowej.
Funkcja zabezpieczenia przed
dziećmi
Urządzenie nie może być
obsługiwane przez dzieci lub osoby,
których zdolności fizyczne,
psychiczne, czuciowe lub mentalne,
bądź brak doświadczenia czy wiedzy,
uniemożliwia prawidłową i
bezpieczną obsługę bez nadzoru lub
przeszkolenia przez odpowiedzialną
osobę.
Urządzenie jest przeznaczone do
obsługi wyłącznie przez osoby
dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu kuchenki.
Podczas użycia, urządzenie osiąga
bardzo wysoką temperaturę. Uważać,
aby dzieci nie zbliżały się do
kuchenki, gdy jest ona gorąca.
Dzieci mogą również doznać obrażeń
w wyniku ściągania patelni lub
garnków stojących na płycie.
6 electrolux
Zalecenia dotyczące
eksploatacji
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do gotowania produktów
żywnościowych. Nie zostało ono
zaprojektowane do gotowania w
celach komercyjnych lub
przemysłowych.
Zabrania się korzystania z kuchenki,
jeśli ma ona kontakt z wodą.
Zabrania się obsługi kuchenki
mokrymi rękoma.
Jeśli urządzenie nie jest
wykorzystywane, pokrętła powinny
znajdować się w położeniu WYŁ.
Podczas użycia, urządzenie osiąga
bardzo wysoką temperaturę. Należy
zachować szczególną ostrożność i
nie dotykać elementów grzewczych
znajdujących się w piekarniku.
Podczas otwierania drzwi
piekarnika należy zawsze cofnąć
się tak, aby para i ciepłe powietrze
mogły swobodnie wydostać się na
zewnątrz.
Używając innych urządz
elektrycznych w pobliżu kuchenki,
należy uważać, aby kabel zasilający
nie stykał się z gorącymi
powierzchniami.
Nie wykorzystywać płyty ceramicznej
jako blatu roboczego. Nie
przechowywać żadnych rzeczy na
płycie ceramicznej.
Nie stosować naczyń z tworzywa
sztucznego lub folii aluminiowej na
płycie ceramicznej.
Nie stosować naczyń z tworzywa
sztucznego w piekarniku. Nie należy
wykładać żadnej części piekarnika
folią aluminiową.
Na palnikach nie należy stawiać
niestabilnych lub zużytych naczyń,
ponieważ mogą one przewrócić się
prowadząc do rozlania płynu i
obrażeń ciała.
Płyta ceramiczna jest odporna na
uderzenia, lecz nie jest
niezniszczalna! Ostre lub twarde
przedmioty spadające z dużej
wysokości mogą uszkodzić płytę. Po
wykryciu rys lub pęknięć, należy
niezwłocznie odłączyć kuchenkę od
zasilania elektrycznego i
skontaktować się z najbliższym
serwisem technicznym.
Urządzenia nie wolno pozostawiać
bez nadzoru podczas gotowania z
użyciem oleju i tłuszczy.
Urządzenie powinno być zawsze
utrzymywane w czystości. Tłuszcz i
resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru.
Należy pamiętać, aby nigdy nie
zastawiać kratki wentylacyjnej
piekarnika znajdującej się w środku w
tylnej części płyty tak, aby umożliwić
prawidłową wentylację komory
piekarnika.
Produkty żywnościowe o krótkiej
trwałości, elementy wykonane z
plastiku oraz produkty w aerozolu nie
powinny być przechowywane nad
kuchenką.
W szufladzie pod piekarnikiem
można umieścić jedynie żaroodporne
talerze. Nie należy tam wkładać
żadnych materiałów palnych.
Do czyszczenia kuchenki nie wolno
stosować parowych lub
wysokociśnieniowych parowych
urządzeń czyszczących.
Do czyszczenia szkła w drzwiach
piekarnika nie stosować żadnych
ściernych środków czyszczących ani
ostrych, metalowych myjek,
electrolux 7
Instrukcję obsługi należy przechowywać przez cały czas użytkowania
urządzenia, a w przypadku jego sprzedaży - przekazać ją kolejnemu
użytkownikowi.
Niniejsza instrukcja obowiązuje wyłącznie w krajach, których symbole
podano na okładce.
ponieważ mogą porysować
powierzchnię, co może spowodować
pęknięcie szkła.
Serwis
Urządzenie może być naprawiane lub
serwisowane wyłącznie przez
autoryzowanego serwisanta. Do
celów napraw i wymiany, należy
używać wyłącznie oryginalnych
części zamiennych.
Informacje dotyczące
środowiska naturalnego
Po zainstalowaniu urządzenia, należy
pozbyć się opakowania zgodnie z
zasadami bezpieczeństwa i ochrony
środowiska.
W czasie złomowania urządzenia,
należy odciąć kabel zasilający tak,
aby nie można było ponownie
wykorzystać kuchenki.
Symbol na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że produktu
tego nie wolno traktować tak, jak
innych odpadów domowych. Należy
oddać go do właściwego punktu
skupu surowców wtórnych,
zajmującego się złomowanym
sprzętem elektrycznym i
elektronicznym. Właściwa utylizacja i
złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na
środowisko naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu
niniejszego urządzenia, należy
skontaktować się z lokalnym
urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w
którym produkt został zakupiony.
8 electrolux
Panel sterowania
1. Pokrętło przedniego lewego pola
grzewczego
2. Pokrętło tylnego lewego pola grzewczego
3. Pokrętło tylnego prawego pola
grzewczego
4. Pokrętło przedniego prawego pola
grzewczego
Komora piekarnika
Akcesoria
Taca piekarnika Rynienka na tłuszcz
5. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6. Pokrętło termostatu piekarnika
7. Minutnik
8. Kontrolka zasilania
9. Lampka termostatu piekarnika
65438271 9
Szuflada
Szuflada znajduje się poniżej wnęki
piekarnika.
W czasie gotowania, jeśli piekarnik
będzie przez długi czas nagrzany
do wysokiej temperatury, szuflada
może stać się gorąca. Z tego
powodu, w szufladzie nie powinno
sięprzechowywać materiałów
palnych.
Wyposażenie piekarnika, np. płyty
do pieczenia, również osiągają
wysoką temperaturę, dlatego
podczas ich wyjmowania z
szuflady w czasie, gdy piekarnik
jest używany lub wciąż gorący,
należy zachować ostrożność.
Element grzewczy
grilla
Oświetlenie
piekarnika
Wentylator
piekarnika
electrolux 9
Obsługa
Pola grzejne płyty ceramicznej
W celu włączenia pola grzejnego,
należy przekręcić odpowiednie pokrętło
zgodnie z ruchem wskazówek zegara i
ustawić żądaną temperaturę.
Na pokrętle znajdują się oznaczenia
0 - 3.
0 - Wyłączone
3 - Maksimum
Na płycie znajdują się dwa rodzaje
pól grzejnych:
3 normalne pola grzejne (lewe tylne,
prawe tylne, prawe przednie)
Zaleca się, aby pola zostały włączone
na chwilę na maksymalną wartość (3), w
celu podgrzania, a następnie ustawione
na wymaganą wartość.
1 podwójne pole grzejne (przednie
lewe)
Przednie lewe pole grzejne posiada
dwa elementy grzejne.
- Aby włączyć mniejsze okrągłe pole
grzejne, należy przekręcić właściwe
pokrętło zgodnie z ruchem
wskazówek zegara i ustawić
wymaganą temperaturę.
- Aby włączyć oba elementy grzejne,
należy przekręcić pokrętło zgodnie z
ruchem wskazówek zegara
ustawiając maksymalną temperaturę
(3), a następnie przekręcić dalej
niemal osiągając symbol “0”. Usłyszą
Państwo kliknięcie i poszerzone pole
grzejne się włączy. Następnie proszę
ponownie przekręcić pokrętło na
pozycję 3 i wybrać wymagane
ustawienie temperatury.
Proszę pamiętać, że oba elementy
grzejne będą teraz pracować. Dzięki
temu moc będzie większa, niż w
przypadku normalnego pola grzejnego.
Pokrętło podwójnego pola grzejnego
Pokrętło normalnego pola grzejnego
Wskaźniki ciepła resztkowego
Płyta jest wyposażona w cztery
wskaźniki ciepła resztkowego, po
jednym dla każdego pola grzejnego.
Odpowiedni wskaźnik pozostanie
włączony do chwili, gdy temperatura
spadnie poniżej 30 °C, nawet po
wyłączeniu pola grzejnego.
Po włączeniu pola grzejnego,
można usłyszeć krótki dźwięk. To
całkowicie normalne i nie ma
żadnego wpływu na działanie płyty.
Kontrolka zasilania
Kontrolka zasilania zapali się po
ustawieniu pokrętła funkcji piekarnika i/
lub pokrętła pola grzejnego.
10 electrolux
Stosowanie płyty witroceramicznej
Pola grzejne płyty ceramicznej
Powierzchnia witroceramiczna
Szkło jest twarde i hartowane, aby
mogło wytrzymać wysokie i niskie
temperatury oraz szok temperaturowy.
Lecz jak wszystkie rodzaje szkła jest
wrażliwe na uderzenie. Nie stawać na
powierzchni witroceramicznej.
Po wykryciu rys lub pęknięć, należy
niezwłocznie odłączyć kuchenkę od
zasilania elektrycznego, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem,
i skontaktować się z najbliższym
serwisem technicznym.
Trzymać z dala od powierzchni
gotowania wszystkie przedmioty i
materiały, które mogą ulec stopieniu,
np. tworzywa sztuczne, folię
aluminiową.
Należy zachować ostrożność przy
przygotowywaniu potraw i napojów
zawierających cukier. Jeżeli jakikolwiek
produkt tego rodzaju przypadkowo
zetknie się z powierzchnią ceramiczną,
należy go natychmiast zebrać, póki jest
ciepły, oraz wytrzeć powierzchnię, aby
zapobiec jej uszkodzeniu.
Zużycie energii
W celu zaoszczędzenia energii
należy:
- używać jedynie naczyń do
gotowania o gładkim, płaskim dnie.
- umieszczać garnki i patelnie na
właściwym miejscu przed
włączeniem pola grzejnego.
- w razie możliwości przykrywać
garnki i patelnie przykrywkami.
- wyłączyć pole grzejne kilka minut
przed końcem czasu gotowania,
aby wykorzystać ciepło resztkowe.
electrolux 11
- wykorzystywać ciepło resztkowe
pól grzejnych do ogrzewania
potraw lub do topienia.
- umieszczać garnki i patelnie na
środku pól grzejnych.
Garnki i patelnie
Garnki i patelnie nie powinny b
mniejsze od pola grzejnego, lecz ich
średnica powinna być większa od
średnicy pola nie więcej niż o 10-15 mm.
Należy zawsze używać naczyń do
gotowania i smażenia o gładkim, płaskim
dnie.
Dna naczyń powinny być zawsze
czyste i suche. Należy gotować używając
przykrywki.
Należy sprawdzić, czy naczynia mają
gładkie i nieuszkodzone dno; dna z
zadziorami i ostrymi krawędziami
zadrapią powierzchnię witroceramiczną.
Aby uniknąć zadrapania lub
uszkodzenia ceramicznej powierzchni
gotującej, garnki i patelnie należy
przekładać na płycie podnosząc je, a nie
przesuwając.
Naczynia, których dno jest wykonane
z aluminium lub miedzi, mogą
pozostawiać metaliczne odbarwienia,
które są trudne, a czasami niemożliwe do
usunięcia.
Podczas przygotowywania
potraw przy użyciu olejów lub
tłuszczów, należy zachować
szczególną ostrożność, gdyż
tłuszcz może łatwo ulec
samozapaleniu.
12 electrolux
Piekarnik elektryczny
Pokrętła wyboru funkcji
piekarnika i termostatu
Umożliwiają one wybór najbardziej
odpowiedniego rodzaju grzania dla
różnych wymogów związanych z
pieczeniem, poprzez odpowiednie
połączenie elementów grzewczych i
ustawienie właściwego poziomu
temperatury.
Piekarnik wyłączony.
Oświetlenie piekarnika -
piekarnik będzie oświetlony, lecz
żadna funkcja pieczenia nie
zostanie włączona..
Gotowanie tradycyjne - Działa
górny i dolny element grzewczy, co
zapewnia równy rozkład
temperatury w piekarniku.
Dolny element grzewczy - Działa
tylko dolny element grzewczy.
Grill wewnętrzny - Możliwość
zastosowania do grillowania
małych ilości potraw.
Pełny grill - Włącznie całego
elementu grzewczego grilla.
Pizza - Dolny element grzewczy
bezpośrednio podgrzewa ciasto
pizzy, quiche lub paszteciki,
natomiast wentylator zapewnia
cyrkulację powietrza, co zapewnia
zagotowanie dodatków na
wierzchu pizzy lub nadzienia
pasztecików.
0
Pieczenie konwekcyjne -
możliwość pieczenia mięsa i
innych potraw jednocześnie na
dowolnym poziomie piekarnika
bez przenikania zapachów
Rozmrażanie - pomaga w
rozmrożeniu zamrożonej
żywności.
electrolux 13
Kontrolka zasilania
Kontrolka zasilania zapali się po
ustawieniu pokrętła funkcji piekarnika i/
lub pokrętła pola grzejnego.
Pokrętło termostatu
Obrócić pokrętło termostatu w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara, aby ustawić temperaturę w
zakresie od 50°C do 230°C (MAX).
Lampka termostatu
Lampka termostatu zapala się w
momencie przekręcenia pokrętła
termostatu. Lampka pali się do momentu
osiągnięcia odpowiedniej temperatury.
Następnie cyklicznie zapala się i gaśnie,
symbolizując utrzymywanie temperatury.
Minutnik
Minutnik zasygnalizuje upłynięcie
ustawionego czasu za pomocą sygnału
akustycznego. Maksymalny czas, jaki
można ustawić, to 120 minut.
Ustawianie minutnika:
1. Ustawić wybraną funkcję za
pomocą pokrętła piekarnika.
2. Obrócić pokrętło minutnika zgodnie
ze wskazówkami zegara, aż do
pozycji 120 minut, a następnie
powrócić ustawiając pożądany
czas.
3. Po upływie ustawionego czasu,
usłyszą Państwo sygnał akustyczny
i piekarnik zostanie automatycznie
wyłączony.
Proszę ustawić pokrętło minutnika
na pozycji a pokrętła piekarnika i
termostatu na pozycji WYŁĄCZONE.
Proszę ustawić pokrętło minutnika
na pozycji jeśli chcą Państwo
piec bez ustawiania czasu.
14 electrolux
Przed pierwszym użyciem urządzenia
Przed przystąpieniem do
eksploatacji kuchenki, należy
zdjąć wszystkie osłony zarówno
te znajdujące się wewnątrz, jak i
na zewnątrz urządzenia, łącznie z
naklejkami reklamowymi i folią
zabezpieczającą.
Przed pierwszym użyciem
piekarnika
Przed przystąpieniem do
korzystania z piekarnika,
sprawdzić, czy pokrętło minutnika
jest na pozycji .
Przed pierwszym pieczeniem,
należy dokładnie przemyć
akcesoria piekarnika.
Przed pierwszym użyciem,
piekarnik należy podgrzać bez potraw
w środku. W tym czasie może być
wyczuwalny nieprzyjemny zapach. To
całkowicie normalne.
Termostat bezpieczeństwa
Kuchenka posiada termostat
bezpieczeństwa. W przypadku awarii
termostatu głównego oraz
następującego w związku z nim
przegrzania urządzenia, urządzenie
zabezpieczające odetnie zasilanie
kuchenki. W takim przypadku, należy
skontaktować się z lokalnym punktem
serwisowym. Pod żadnym pozorem nie
należy próbować naprawiać urządzenia
we własnym zakresie.
Zabezpieczenie przed dziećmi
Urządzenie jest wyposażone w
zabezpieczenie przed dziećmi,
uniemożliwiające otwarcie drzwi
piekarnika przez dzieci.
Zabezpieczenie przed dziećmi
działa zawsze, gdy drzwi piekarnika są
zamknięte.
Aby otworzyć drzwi piekarnika,
należy zdjąć zabezpieczenie przed
dziećmi i otworzyć drzwi jak pokazano
na rysunku.
electrolux 15
1. Należy ustawić pokrętło
piekarnika na pieczenie
konwekcyjne .
2. Ustawić pokrętło termostatu
w położeniu MAX.
3. Otworzyć okno w celu
zapewnienia odpowiedniej
wentylacji pomieszczenia.
4. Odczekać ok. 45 minut bez
wkładania potraw do
piekarnika.
Procedurę należy powtórzyć dla
funkcji pełnego grilla oraz funkcji
pieczenia konwekcyjnego przez
około 5-10 minut.
Następnie należy pozwolić, aby
piekarnik ostygł, wyczyścić
komorę piekarnika za pomocą
miękkiej ściereczki zamoczonej
w ciepłej wodzie z niewielkim
dodatkiem płynu do mycia
naczyń.
Przed pierwszym użyciem płyty
ceramicznej
Przed użyciem należy oczyścić
powierzchnię w celu usunięcia wszelkich
śladów procesu produkcji.
Należy wytrzeć powierzchnię
ceramiczną i ramę wilgotną
ściereczką i wodą z niewielkim
dodatkiem płynu do mycia, a
następnie wytrzeć do sucha.
)
)
Pierwsze rozgrzewanie
Podczas pierwszego użycia płyty
ceramicznej:
1) na każdym polu grzejnym umieścić
garnek z wodą;
2) włączyć pola grzejne na ok. 10
minut na maksymalną moc tak, aby
woda zagotowała się w garnkach;
3) Otworzyć okno w celu zapewnienia
odpowiedniej wentylacji
pomieszczenia;
4) następnie odczekać, aby pola
grzejne ostygły.
W tym czasie pole grzejne może
nieco dymić oraz może
wydzielać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko
normalne, spowodowane
pozostałościami z procesu
produkcyjnego.
Po zakończeniu tych czynności
odczekać, aż pola grzejne ostygną, a
następnie przemyć je miękką
ściereczką zamoczoną w ciepłej
wodzie.
)
16 electrolux
Podczas pieczenia, drzwi
piekarnika muszą być zawsze
zamknięte.
Podczas otwierania drzwiczek,
należy stać w bezpiecznej
odległości. Nie wolno dopuścić do
opadnięcia drzwi - należy
podtrzymać drzwi za rączkę, aż do
pełnego ich otwarcia.
W piekarniku znajdują się cztery
wsporniki na tace.
Poziom wsunięcia tacy liczy się od
dołu piekarnika, zgodnie z opisem
na schemacie.
Ważne jest właściwe
umieszczenie akcesoriów do
piekarnika.
Naczyń do pieczenia nie należy
stawiać bezpośrednio na dnie
piekarnika.
Uwaga! - Podczas pieczenia nie
wolno stawiać na dnie piekarnika
żadnych przedmiotów, ani
przykrywać żadnych części
piekarnika folia aluminiową. Może
to prowadzić do nadmiernego
wzrostu temperatury, co może
negatywnie wpływać na wyniki
pieczenia i uszkodzić emaliowaną
powłokę piekarnika. Naczynia,
naczynia żaroodporne oraz tace
aluminiowe należy ustawiać na
tacach zamocowanych we
wspornikach bocznych.
Należy dokładnie nadzorow
pieczenie z użyciem tłuszczu lub
oleju, ponieważ, w przypadku
przegrzania, tego rodzaju produkty
mogą spowodować pożar. Z tego
samego powodu przy wkładaniu
lub wyciąganiu jedzenia z
piekarnika, należy zachować
Korzystanie z piekarnika
ostrożność, aby tłuszcz lub olej nie
przedostał się na dno piekarnika.
Jeśli do tego dojdzie, należy
ostrożnie wyczyścić piekarnik, aby
nie doszło do wydzielania
nieprzyjemnych zapachów lub
dymu.
Kondensacja i para
Kuchenka posiada unikalny system,
który powoduje naturalną cyrkulację
powietrza oraz stały obieg pary. System
ten umożliwia gotowanie na parze oraz
zapewnia delikatność potraw w środku z
jednoczesną ich chrupkością na
zewnątrz. Dodatkowo, do minimum
ograniczony zostaje czas pieczenia oraz
zużycie energii. W czasie pieczenia
może powstawać para, która może się
wydostawać na zewnątrz po otwarciu
drzwiczek piekarnika. Jest to zjawisko
normalne.
Należy jednak odsunąć się od
piekarnika w momencie
otwierania jego drzwiczek w
czasie pieczenia lub po jego
zakończeniu tak, aby para lub
ciepło mogły się swobodnie
wydostać.
W czasie podgrzewania,
potrawy powodują powstanie
4
3
2
1
electrolux 17
pary, podobnie jak gotująca się
woda w czajniku. W momencie
kontaktu pary z szybką w
drzwiach piekarnika, ulega ona
skropleniu i powstają kropelki
wody.
Aby ograniczyć kondensację,
przed włożeniem potraw do
komory piekarnika, należy
zadbać o to, aby dobrze go
przewietrzyć. Przed
przystąpieniem do pieczenia,
należy wstępnie rozgrzać
piekarnik (ok. 10 minut). Zaleca
się wytarcie do sucha skroplin
wody po każdym użyciu
piekarnika.
Naczynia do pieczenia
Do pieczenia należy stosow
naczynia przeznaczone do pieczenia
w piekarniku i wytrzymujące
temperaturę 230°C.
Tace do pieczenia, naczynia do
piekarnika, itp. nie powinny być
ustawiane bezpośrednio przy kratce
zakrywającej wentylator z tyłu
piekarnika lub na dnie piekarnika.
Nie należy stosować tac do pieczenia
o wymiarach powyżej 30 cm x 35 cm,
ponieważ ograniczają one
cyrkulacje, ciepła i mogą negatywnie
wpływać na wyniki pieczenia.
Dobór naczyń a rezultaty
pieczenia
Naczynia i formy do pieczenia różnią
się grubością, przewodnictwem,
kolorem, itp., co ma wpływ na sposób, w
jaki przekazują ciepło do potraw
znajdujących się w nich.
A Zastosowanie naczyń aluminiowych,
ceramicznych, szklanych i naczyń
jasnych, pozwala skrócić czas
pieczenia oraz ograniczyć czernienie
dna naczyń.
B Naczynia emaliowane z żeliwa,
anodyzowanego aluminium, alu-
minium z wnętrzem
zabezpieczonym przed
przywieraniem oraz ciemne i ciężkie
naczynia, powodują wydłużenie
czasu pieczenia i zwiększenie
czernienia dna naczyń.
18 electrolux
Porady i wskazówki dot.
smażenia ryb i mięsa
Mięso można układać w naczyniach
żaroodpornych lub bezpośrednio na
tacy piekarnika. W takim przypadku,
należy pamiętać o wsunięciu rynienki
na tłuszcz na poziomie pierwszym. Do
rynienki należy wcześniej dolać wody.
Rynienka na tłuszcz zapobiega kapaniu
tłuszczu na dno piekarnika.
Białe mięso, drób i ryby wymagają
pieczenia w średniej temperaturze
(pomiędzy 150 a 175 °C). W przypadku
pieczenia czerwonego mięsa (delikatnie
przyrumienionego na zewnątrz i
łagodniej upieczonego w środku)
zalecana jest wyższa temperatura
(pomiędzy 200 a 230 °C) przez krótki
czas.
Porady i wskazówki dot.
pieczenia ciast
Ciasta zazwyczaj wymagają
pieczenia w średniej temperaturze
(pomiędzy 150 a 200 °C).
Przed rozpoczęciem pieczenia,
zaleca się podgrzać piekarnik (przez
ok. 10 minut). Podczas pieczenia, nie
należy otwierać drzwiczek piekarnika, a
stan ciasta najlepiej jest kontrolować
przez szybkę piekarnika.
Porady i wskazówki dot.
grillowania
Podczas grillowania mięsa lub ryb,
należy je lekko natrzeć olejem i układać
bezpośrednio na ruszcie.
Jeśli uruchomiono funkcję
grillowania, ciepło pochodzi tylko od
górnego elementu grzewczego.
Dlatego, poziom smażenia należy
Porady i wskazówki dot. użytkowania piekarnika
Aby otworzyć drzwiczki
piekarnika, należy zawsze
chwytać za środkową część
uchwytu.
dobrać biorąc pod uwagę grubość
mięsa lub ryby.
Należy zawsze pamiętać o włożeniu
w położeniu dolnym rynienki na tłuszcz
z niewielka ilością wody.
electrolux 19
Tabela pieczenia
Podane czasy pieczenia nie obejmują czasu wstępnego nagrzania piekarnika. Zalecamy
wstępne podgrzewanie piekarnika przez około 10 minut przed rozpoczęciem pieczenia.
CIASTA
Ciasta ubijane 2 170 2 160 45 ~ 60 W formie do ciasta na tacy
Ciasto kruche 2 170 2 (1 i 3)* 160 20 ~ 30 W formie do ciasta na tacy
Sernik 1 160 2 150 60 ~ 80 W formie do ciasta na tacy
Szarlotka 1 180 2 (1 i 3)* 170 40 ~ 60 W formie do ciasta na tacy
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80 Na blasze do ciasta na tacy
Tarta z dżemem 2 175 2 (1 i 3)* 160 30 ~ 40 W formie do ciasta na tacy
Ciasto owocowe 1 175 1 160 45 ~ 60 W formie do ciast
Biszkopty 1 175 2 160 30 ~ 40 W formie do ciasta na tacy
Keks 1 170 1 160 40 ~ 60 W formie do ciasta na tacy
Placek ze śliwkami 1 170 1 160 50 ~ 60 W formie do ciasta na tacy
CIASTKA
Małe ciasta 160 2 1 (2 i 3)* 170 35 ~ 25 W tacy do pieczenia
Biszkopty 3 190 3 170 15 ~ 25 Na blasze do pieczenia
Bezy 2 100 2 100 90 ~ 120 Na blasze do pieczenia
Słodkie bułeczki 2 190 2 180 12 ~ 20 Na blasze do pieczenia
Ciasto francuskie 2 200 2 (1 i 3)* 190 15 ~ 25 W tacy do pieczenia
CHLEB I PIZZA
1000 Biały chleb 1 190 2 180 40 ~ 60
2 sztuki na blasze do pieczenia
500 Chleb żytni 1 190 1 180 30 ~ 45
W formie do chleba na ruszcie
500 Bułki 2 200 2 175 20 ~ 35
6-8 bułek na tacy do pieczenia
250 Pizza 1 200 2 (1 i 3)* 190 15 ~ 30 Na blasze na ruszcie
POTRAWY ZAPIEKANE
Zapiekany makaron 2 200 2 (1 i 3)* 175 40 ~ 50 W formie na tacy
Zapiekane warzywa 2 200 2 (1 i 3)* 175 45 ~ 60 W formie na tacy
Quiches 1 200 2 (1 i 3)* 180 35 ~ 45 W formie na tacy
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 65 W formie na tacy
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 W formie na tacy
MIĘSO
1000 Wołowina 2 190 2 175 50 ~ 70 Na tacce do ociekania
1200 Wieprzowina 2 180 2 175 100 ~ 130 Na tacce do ociekania
1000 Cielęcina 2 190 2 175 90 ~ 120 Na tacce do ociekania
1500 Rostbef angielski
1500 krwisty 2 210 2 200 50 ~ 60
Na ruszcie i tacce do ociekania
1500 średnio wysmażony 2 210 2 200 60 ~ 70
Na ruszcie i tacce do ociekania
1500 wysmażony 2 210 2 200 70 ~ 80
Na ruszcie i tacce do ociekania
2000 Łopatka wieprzowa 2 180 2 170 120 ~ 150
Ze skórką-w tacce do ociekania
1200 Golonka 2 180 2 160 100 ~ 120 2 sztuki w tacce do ociekania
1200 Jagnięcina 2 190 2 175 110 ~ 130 Udziec w tacce do ociekania
1000 Kurczak 2 190 2 175 60 ~ 80
W całości-w tacce do ociekania
4000 Indyk 2 180 2 160 210 ~ 240
W całości-w tacce do ociekania
1500 Kaczka 2 175 2 160 120 ~ 150
W całości-w tacce do ociekania
3000 ś 2 175 2 160 150 ~ 200
W całości-w tacce do ociekania
1200 Królik 2 190 2 175 60 ~ 80 W kawałkach
1500 Zając 2 190 2 175 150 ~ 200 W kawałkach
800 Bażant 2 190 2 175 90 ~ 120 W całości
RYBY
1200 Pstrąg/Leszcz morski 2 190 2 (1 i 3)* 175 30 ~ 40 3-4 ryby
1500 Tuńczyk/Łosoś 2 190 2 (1 i 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filety
RODZAJ
POTRAWY
Waga (gr.)
Poziom
4
3
2
1
temp.
°C
Czas
pieczenia
minuty
UWAGI
Pieczenie tradycyjne i konwekcyjne
Pieczenie
tradycyjne
Pieczenie
konwekcyjne
Poziom
4
3
2
1
temp.
°C
20 electrolux
Stek bez kości 4 800 3 MAX 12 ~ 15 12 ~ 14
Befsztyki 4 600 3 MAX 10 ~ 12 6 ~ 8
Kiełbaski 8 3 MAX 12 ~ 15 10 ~ 12
Kotlety schabowe 4 600 3 MAX 12 ~ 16 12 ~ 14
Kurczak (w dwóch
połówkach) 2 1000 3 MAX 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebaby 4 3 MAX 10 ~ 15 10 ~ 12
Kurczak (piersi) 4 400 3 MAX 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburger 6 600 3 MAX 10 ~ 15 8 ~ 10
Ryby (filety) 4 400 3 MAX 12 ~ 14 10 ~ 12
Kanapki 4-6 3 MAX 3 ~ 7
Tosty 4-6 3 MAX 2 ~ 4 2 ~ 3
Górna
część
Kawałki
Waga
Ilość
Czas pieczenia
(minuty)
Dolna
część
TYP POTRAWY
Poziom
Podane czasy pieczenia nie obejmują czasu wstępnego nagrzania
piekarnika.
Przed pieczeniem konieczne jest krótkie nagrzanie piekarnika (około
10 minut).
Niniejsze tabele podano tylko w celach pomocniczych. W zależności od
indywidualnych preferencji, podane temperatury mogą zostać
zwiększone lub zmniejszone.
Grillowanie -
4
3
2
1
Temp.
°C
(*) Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, zaleca się
umieszczenie potraw na poziomach podanych w nawiasach.
Chcąc przygotować jednocześnie więcej niż jedną potrawę, w ciągu ostatnich
5-10 minut zaleca się zmienić wysokość położenia tac tak, aby uzyskać podobny
kolor potraw.
700 Pizza duża 1 200 15 ~ 25 Na tacy do pieczenia
500 Pizza mała 1 200 10 ~ 20 Na tacy do pieczenia
lub na ruszcie
500 Placek 1 200 15 ~ 25 Na tacy do pieczenia
Ilość
Czas
pieczenia
minuty
TYP
POTRAWY
Poziom
4
3
2
1
Temp.
°C
UWAGI
Pizza
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EKC601501X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla