Zanussi ZCV560MW1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrkcja
obsługi
Kuchnia
ZCV560MW1
0
67
10
3
9
11
2
1
85
4
12
67
10
3
9
11
2
1
85
4
12
0
67
10
3
9
11
2
1
85
4
12
67
10 3
9
11
2
1
8
5
4
12
0 00
50
0
100
200
250
PL
2
Spis treści
Wskazówki dla użytkownika
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa
Panel sterujący
Przed pierwszym użyciem
Piekarnik elektryczny
- Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
- Pokrętło termostatu
Pieczenie tradycyjne
Grillowanie
Górna i dolna grzałka – Wentylator
Rozmrażanie
Pola grzejne
Naczynia
Akcesoria dostarczane wraz z urządzeniem
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Warunki gwarancji
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
3
5
5
6
7
7
7
8
8
9
9
12
13
14
14
17
17
18
18
19
20
20
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają
następujące znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
3
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się
z instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania kuchni. W
przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i
niezawodne działanie kuchni.
Instalacja
Kuchenka musi zostać zainstalowana
przez uprawnionego technika, zgodnie ze
wskazówkami producenta urządzenia.
Naprawy urządzenia mogą być
dokonywane wyłącznie przez personel
autoryzowanych serwisów.
Kuchenka jest ciężka. Zachować
ostrożność podczas jej przenoszenia lub
przesuwania.
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchenki należy usunąć wszystkie
elementy opakowania.
Upewnić się, że parametry sieci
elektrycznej są zgodne z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej kuchenki.
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie
zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu
urządzenia.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć przy
zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Niniejsze urządzenie nie jest
przeznaczone do obsługi przez osoby (w
tym dzieci) z upośledzonymi zdolnościami
fizycznymi, sensorycznymi lub
mentalnymi, bądź brakiem doświadczenia
i wiedzy bez nadzoru lub przeszkolenia
przez osobę odpowiedzialną.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej
do innych celów jest niedozwolone!
W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi
rękoma.
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy.
Nie dotykać nagrzanych elementów
wewnątrz piekarnika, gdyż może dojść
do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy
zwrócić uwagę, aby ich przewody zasilające
nie dotykały gorących elementów kuchni (lub
nie zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia
bez nadzoru, ponieważ przegrzany olej może
się zapalić.
4
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy
utrzymywać w czystości. Tłuszcz i resztki
potraw mogą stać się przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Przed wyjęciem filtra tłuszczowego
należy wyłączyć piekarnik. Po umyciu
filtra należy włożyć go na miejsce,
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w
instrukcji obsługi.
Nie używać płyty jako powierzchni
roboczej lub blatu do przechowywania
naczyń I produktów.
Nie włączać pól grzejnych płyty, jeżeli nie
ma na nich garnków (lub są puste).
Szklana powierzchnia ceramiczna jest
trwała i niewrażliwa na wahania
temperatury. Należy jednak zwracać
uwagę, aby ostre i ciężkie przedmioty
nie upadły na płytę, gdyż szkło może
się rozbić.
Nie używać garnków żeliwnych lub naczyń
ze zniszczonym dnem (szorstkim lub
porysowanym). Podczas przesuwania
naczyń można porysować powierzchnię
płyty.
Zwrócić uwagę, aby płyny zawierające
kwasy (ocet, sok z cytryny, środek do
usuwania kamienia) nie przedostały się na
ramkę płyty. Mogą powstać trwałe plamy.
Jeżeli cukier (lub potrawy zawierające
cukier) dostaną się na rozgrzane pole
grzejne, należy je natychmiast usunąć
skrobaczką .
Substancje oraz materiały, które mogą
ulec stopieniu (plastik, folia aluminiowa
itp.) należy przechowywać z dla od
ceramicznej powierzchni płyty. Jeżeli
jednak dojdzie do stopienia, należy
natychmiast oczyścić powierzchnię płyty
używając skrobaczki.
Używać naczyń z płaskimi dnami, bez
ostriach krawędzi, które mogłyby
porysować powierzchnię płyty.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku
nie należy używać plastikowych naczyń.
Nie przykrywać wewnętrznych elementów
piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają
się do powtórnego przetworzenia. Oddać
je do punktu zbiórki surowców wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie
przewodu zasilającego.
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
5
Obsługa
A. Szklano-ceramiczna płyta do gotowania
B. Panel sterujący
C. Uchwyt drzwi
D. Drzwi piekarnika
E. Wyjmowana szuflada
B
A
C
D
E
Panel sterujący
876
5
42
1
3
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
2. Kontrolka pracy
3. Kontrolka termostatu piekarnika
4. Pokrętło termostatu piekarnika
5. Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
6. Pokrętło tylnego lewego pola grzejnego
7. Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
8. Pokrętło przedniego prawego pola
grzejnego
6
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem piekarnika
Przed przystąpieniem do eksploatacji
piekarnika zdjąć całe opakowanie, zarówno
znajdujące się wewnątrz, jak i na zewnątrz
urządzenia.
Przed pierwszym użyciem, piekarnik należy
rozgrzać bez potraw w środku. W tym czasie
może być wyczuwalny nieprzyjemny zapach.
To całkowicie normalne.
Wyjąć akcesoria piekarnika.
Usunąć wszelkie ewentualne nalepki
oraz folię zabezpieczającą.
Rozgrzać piekarnik ustawiając pokrętło
wyboru funkcji na pozycję
oraz pokrętło
termostatu piekarnika na pozycję “250” na ok.
45 min.
Procedurę tę należy powtórzyć ustawiając
pokrętło wyboru funkcji piekarnika na pozycję
na ok. 5-10 min.
Akcesoria należy oczyścić łagodnym
detergentem. Dokładnie opłukać i wysuszyć.
Tabliczka znamionowa
Numer modelu kuchenki znajduje się na
tabliczce znamionowe z tyłu kuchenki.
Informacja o kondensacji i parze
W czasie podgrzewania, potrawy powodują
powstanie pary podobnie jak gotująca się
woda w czajniku.
Otwory wentylacyjne w piekarniku pozwalają
na odprowadzenie tej pary. Jednakże, należy
odsunąć się od piekarnika w momencie
otwierania jego drzwi w czasie pieczenia lub po
jego zakończeniu tak, aby para lub ciepło
mogły się swobodnie wydostać.
Jeśli para wejdzie w styczność z zimną
powierzchnią poza piekarnikiem, np. z listwą,
dojdzie do kondensacji i powstaną kropelki
wody. Jest to zjawisko normalne i nie wynika
z awarii piekarnika.
Aby nie dopuścić do przebarwień, należy
regularnie wycierać kondensat oraz resztki
potraw ze wszystkich powierzchni.
Naczynia
Do pieczenia należy stosować naczynia
przeznaczone do pieczenia w piekarniku i
wytrzymujące temperaturę 250
°
C.
Nie należy kłaść naczyń do pieczenia, itp.
bezpośrednio na dnie piekarnika
.
Podczas pracy urządzenie drzwi
piekarnika bardzo się nagrzewają. Należy
uważać, aby dzieci nie bawiły się w
pobliżu.
7
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
0- Wył
Pieczenie konwencjonalne -
wykorzystuje się górną i dolną grzałkę; funkcja
ta pozwala na stosowanie ulubionych
przepisów bez konieczności ustawiania
temperatury. Konieczne jest rozgrzanie
piekarnika.
Grill –Grill nie może pracować
równocześnie z piekarnikiem. Drzwi
piekarnika musza być zamknięte podczas
grillowania. Uwaga: Przy funkcji Grill
temperatura maksymalna to 210°C.
Dolna grzałka - pozwala na
przypieczenie potrawy jedynie od dołu.
Górna i dolna grzałka piekarnika –
Wentylator
Ciepło jest przekazywane do potrawy przy
pomocy rozgrzanego powietrza poprzez
wentylator znajdujący się na tylnej ścianie
piekarnika.
Rozmrażanie – (NIE jest to pozycja
pieczenia). Pozycja ta pomaga w rozmrażaniu
zamrożonej żywności.
Ostrzeżenie
Nie umieszczać naczyń, tacek, form, blach ani
folii aluminiowej bezpośrednio na dnie
piekarnika. Może to prowadzić do
nadmiernego wzrostu temperatury, co może
negatywnie wpływać na wyniki pieczenia i
uszkodzić emaliowaną powłokę piekarnika.
Pokrętło termostatu piekarnika
Obrót pokrętła termostatu piekarnika w stronę
zgodną z ruchem wskazówek zegara pozwala
na ustawienie temperatury pieczenia.
Temperatury są wyświetlane na panelu
sterowania.
Można wybrać dowolną temperaturę w
zakresie między 50°C a 250°C.
Zauważ!
Po wybraniu temperatury piekarnika
włącza się kontrolka termostatu
piekarnika. Będzie się palić do momentu
osiągnięcia prawidłowego ustawienia, a
następnie będzie migać na zmianę z
termostatem wskazując, czy temperatura
jest utrzymywana.
Kontrolka piekarnika włączy się, gdy
pokrętło wyboru funkcji piekarnika jest
ustawione i będzie się świecić przez cały
czas działania piekarnika.
8
Pieczenie w piekarniku
Podczas pracy urządzenie bardzo się
nagrzewa. Należy uważać, aby nie dotykać
grzałek wewnątrz piekarnika.
Pieczenie konwencjonalne (Pieczenie
tradycyjne)
Pieczenie konwencjonalne polega na naturalnej
konwekcji podgrzanego powietrza.
Konieczne jest rozgrzanie piekarnika.
Co zrobić?
Dla ciasteczek, ciast i wypieków w formie.
1. Rozgrzać piekarnik, ustawić pokrętło
wyboru funkcji piekarnika na pozycji
:
- na ok. 8 min. na temperaturę w zakresie
od 50şC do 150şC;
- na ok. 15 min na temperaturę w zakresie
od 175şC do 250şC;
2. Włożyć potrawę. Ustawić pokrętło
termostat piekarnika na oraz na żądaną
temperaturę.
Porady i wskazówki
Należy zawsze zapewnić odstęp min. 2,5 cm
między górą potrawy a grzałką. Pozwala to na
osiągnięcie optymalnych wyników pieczenia
oraz zapewnia miejsce na wyrośnięcie ciast
drożdżowych, puddingów itp. Przygotowując
ciastka, biszkopty, chleb, itp. blachę lub formę
umieścić centralnie pod grzałką.
Sprawdzić, czy potrawa jest umieszczona
centralnie na półce, oraz czy jest
wystarczająco miejsca wokół blachy/formy,
aby umożliwić swobodną cyrkulację gorącego
powietrza.
Potrawy umieszczać w formach/blachach o
wystarczających wymiarach, tak aby nie
dochodziło do wyrastania ciasta i
zanieczyszczania wnętrza piekarnika, co
pozwoli na zmniejszenie częstotliwości czyszczenia.
Naczynia emaliowane, ciemne i ciężkie
zwiększają przyrumienienie od spodu. Błyszczące
aluminiowe lub z polerowanej stali formy odbijają
ciepło i powodują mniejsze przyrumienienie od
spodu.
NIE NALEŻYumieszczać naczyń
bezpośrednio na dnie komory piekarnika,
ponieważ nagrzewa się ona i może
spowodować uszkodzenia.
NIE NALEŻY stosować patelni do grillowania ani
puszek po konserwach jako form do pieczenia,
ponieważ zwiększają one przyrumienienie
potrawy.
Dla oszczędności, drzwi piekarnika powinny
być otwarte przez możliwie najkrótszy czas,
szczególnie podczas wkładania potrawy do
rozgrzanego piekarnika.
Grillowanie
Podczas grillowania dostępne
części urządzenia są gorące, więc
urządzenie nie może zostać pozostawione
bez nadzoru. Należy uważać, aby dzieci nie
bawiły się w pobliżu.
Podczas grillowania drzwi piekarnika
muszą być zamknięte. Uwaga: Z funkcji grilla
korzystać przy maksymalnej temperaturze
210°C.
Aby włączyć grill, należy ustawić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika na pozycji
, a następnie ustawić pokrętło termostatu
piekarnika na temperaturę 200°C.
Większość potraw należy umieszczać na
ruszcie na patelni do grillowania, aby
zapewnić maksymalną cyrkulację powietrza,
aby zapewnić wytopienie tłuszczu i soków z
potrawy. Potrawy takie jak ryby, wątróbka,
nerki, można umieszczać bezpośrednio na
patelni do grillowania, wg gustu.
9
Wyregulować pozycję rusztu oraz prowadnicy
patelni do grillowania tak, aby uwzględnić
różną grubość potraw.
Potrawy należy całkowicie osuszyć przed
grillowanie, w celu zmniejszenia
rozpryskiwania się tłuszczu i soku. Lekko
natrzeć chude mięso i ryby niewielką ilością
oleju lub stopionego masła, aby były nieco
wilgotne podczas pieczenia.
Dodatki, np. pomidory i grzyby, można
umieścić pod rusztem podczas grillowania
mięsa.
Sugerujemy, aby chleb tostować na
najwyższej półce, gdy grill znajduje się w
pozycji "wysokiej".
Wstępnie rozgrzewać grill przez kilka minut
przed rozpoczęciem grillowania steków lub
przygotowywaniem tostów. W razie potrzeby
wyregulować wysokość półki.
Potrawę należy obracać podczas pieczenia,
wg smaku.
UWAGA: Dla bezpieczeństwa obsługi,
termostat kontroluje grzałkę grilla.
Podczas pieczenia, grill cyklicznie włącza
się i wyłącza, aby zapobiec przegrzaniu.
Czas pieczenia zależy od grubości mięsa, a
nie od jego wagi.
Uwaga: Podczas pracy grilla dostępne
części urządzenia mogą być gorące. Dzieci
nie powinny znajdować się w pobliżu.
Górna i dolna grzałka – Wentylator
Ciepło jest przekazywane do potrawy przy
pomocy rozgrzanego powietrza poprzez
wentylator znajdujący się na tylnej ścianie
piekarnika. W ten sposób ciepło szybko
dociera do każdego zakątka piekarnika i
równocześnie podgrzewa kilka potraw na
różnych półkach.
Dzięki eliminacji wilgoci oraz dzięki suchemu
powietrzu, ten rodzaj pieczenia zapobiega
przenoszeniu zapachów. Jednakże z
piekarnika można korzystać również do
pieczenia tylko na jednej półce. W takim
przypadku zaleca się korzystać z niższej półki,
aby można było lepiej kontrolować pieczenie.
Ponadto, piekarnik jest szczególnie
przystosowany do szybkiego rozmrażania,
pasteryzacji przetworów oraz domowych
owoców w syropie, a także do suszenia
grzybów i owoców.
- Ustawić pokrętło wyboru funkcji na
pozycję
.
- Ustawić pokrętło termostatu piekarnika
na wybraną temperaturę.
Rozmrażanie
Funkcja rozmrażania pozwala na rozmrażanie
zamrożonej żywności. Wentylator piekarnika
pracuje bez ciepła i rozprowadza powietrze w
temperaturze pokojowej wewnątrz piekarnika.
Zwiększa to szybkość rozmrażania.
Funkcja ta jest szczególnie zalecana dla
delikatnych potraw, na które ciepło może mieć
niekorzystny wpływ, np. ciasta z kremem,
ciasta z lukrem, chleb lub inne produkty
drożdżowe.
- Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na pozycji
, aby włączyć
silnik wentylatora, co pozwoli na szybkie
rozmrożenie poprzez rozprowadzenie
zimnego powietrza wewnątrz piekarnika.
- Gdy pokrętło wyboru funkcji piekarnika
jest ustawione w tej pozycji, obrócić
pokrętło termostatu piekarnika na pozycję
«0 ».
10
Porady i wskazówki
Przykryć potrawę przykrywką, folią
aluminiową lub plastikową, aby nie
dopuścić do jej wyschnięcia podczas
rozmrażania.
Umieścić rozmrażaną potrawę w jednej
warstwie, o ile to możliwe, i obrócić w
połowie procesu rozmrażania.
NIE pozostawiać żywności w
temperaturze pokojowej po rozmrożeniu.
Natychmiast ugotować surową potrawę
lub włożyć potrawę ugotowaną do
chłodziarki.
Przestrzegać podstawowych zasad
higieny podczas pracy ze świeżą,
surową, mrożoną lub gotowaną
żywnością.
Kontrolka pól grzewczych
Kontrola zapala się, gdy włączone zostanie jedno
lub kilka pól grzewczych i pozostaje włączona
przez cały czas ich pracy.
Kontrolka termostatu piekarnika
Kontrolka zapali się, wybrana zostanie
temperatura i pozostanie włączona, gdy
wybrana temperatura zostanie osiągnięta.
Następnie cyklicznie włącza się i wyłącza, co
oznacza, że temperatura jest utrzymywana.
Oświetlenie piekarnika
Zapala się, gdy przekręcone zostanie pokrętło
wyboru funkcji piekarnika i pozostaje włączone
przez cały czas pracy piekarnika.
Tabela grillowania
Potrawa
Położenie
półki licząc od
dołu
Nagrzewanie
wstêpne
min.
Temperatura
°C
Czas
trwania
programu
min.
Tosty
2 6 230 4-5
Grube steki
2
10
200 20+20
1/2 kurczaka
2
----
230
25+20
Kotlet wieprzowy
2
---- 230
30+25
Tabela pieczenia
Potrawa
Położenie
półki licząc od
dołu
Temperatura
°C
Temperatura
°C
Czas
trwania
programu
min.
2 190-200 ---- 60-70
Kurczak w całoœci
2 ---- 160-170 45-50
2
190-200
---- 90-100
Pieczeñ wieprzowa
2 ---- 160-170 80-90
11
Tabela pieczenia
Potrawa
Położeni
e półki
licząc od
dołu
Nagrzewan
ie wstêpne
min.
Temperatura
°C
Temperatura
°C
Czas trwania
programu
min.
2 8-10 160-170 ---- 15-20 Placek
1+2 8-10 ---- 150-160 15-20
2 10-12 160-170
---- 20-25 Małe ciasta
1+2 10-12 ---- 155-165 20-25
2 15-20
250
*
160-170
---- 45+10
**
Keks
2 ---- ---- 150-160 45+10
**
2 15-20 180-190
---- 30-35 Ciasto z kruszonką
2 ---- ---- 170-180 35-45
2 ---- 130-140
---- 40-50 Beza
1+2 ---- ---- 120-130 45-55
2 10-15 210-220
---- 10-15 Bułeczki drożdżowe
1+2 10-13 ---- 200-210 10-15
2 10-12 170-180
---- 30-35 Cienkie ciasto
1+2 8-10 ---- 160-170 30-40
2 10-12 160-170
---- 25-30 Biszkopt
beztłuszczowy 2 8-10 ---- 150-160 30-35
2 ---- 170-180
---- 55-75 Sernik
2 ---- ---- 150-160 55-75
2 10-13 170-180
---- 15-20 Rolada biszkoptowa
2 10-13 ---- 160-170 10-20
2 10-15 190-200
---- 10-20 Ptysie
2 10-13 ---- 190-200 10-20
2 ---- 180-190
---- 40-50 Ciasto drożdżowe z
jabłkami 2 ---- ---- 160-170 40-50
2+2 12-15 175-185
---- 60-65 Szarlotka
1+2 ---- ---- 165-175 50-55
2 ---- 170-180
---- 45-50 Ciasto w foremce
1+2 ---- ---- 160-170 45-50
2 ---- 160-170
---- 30-40 Tradycyjny biszkopt
rumuński 2 ---- ---- 150-160 30-40
2 10-13 160-170
---- 40-50 Biszkopt rumuñski
2 10-13 ---- 150-160 40-50
Chleb wiejski
2 15-20
250
*
190-200
---- 50-60
2 15-20 220-230
---- 20-30 Tarta Lorraine
1 10-15 ---- 200-210 20-30
2 ---- 210-220
---- 30-35 Pizza
1 ---- ---- 210-220 30-35
*
- czas nagrzewania wstêpnego
**
- czas pozostawienia w piekarniku po wyłączeniu piekarnika za pomocą pokrêtła wyboru funkcji
12
Pola grzejne
Pola grzejne obsługuje się pokrętłami na
panelu sterującym.
Pokrętła są oznaczone stopniami mocy
grzejnej w zakresie od 1 do 12
0 - WYŁĄCZONY
1 - najniższy stopień mocy grzejnej
12 - najwyższy stopień mocy grzejnej
Włączanie pojedynczego pola grzejnego
Ustawić pokrętło właściwego pola grzejnego
na żądanej wartości mocy grzejnej.
Wskaźnik ciepła pozostałego
Lampka zostaje podświetlona, gdy
powierzchnia płyty jest rozgrzana I istnieje
ryzyko oparzenia się. Lampka zostaje
podświetlona także po wyłączeniu pola, do
czasu ostygnięcia pola do bezpiecznej
temperatury. Lampka zgaśnie wtedy, gdy
ryzyko oparzenia się minie (temperatura
poniżej 50°C).
13
Naczynia
Należy używać naczyń i garnków
przeznaczonych do gotowania na płycie
ceramicznej. Pozwoli to na ekonomiczne
zużycie energii oraz zapobiegnie przypalaniu
potraw. Nie należy używać garnków
aluminiowych lub miedzianych. Mogą one
powodować trwałe odbarwienia
powierzchni płyty.
Dno naczyń:
Garnki powinny mieć płaską I jednorodną
podstawę. Dna o ostrych krawędziach mogą
porysować powierzchnię płyty!
Rozmiar naczyń:
Średnica dna naczynia może być nieco
większa od średnicy pola grzejnego.
Pokrywki naczyń:
Nie pozwalają na redukcję temperatury
gotowania.
Uwaga:
Przed włączeniem pola grzejnego należy
postawić na nim naczynie. Inaczej zużycie
energii będzie większe.
Powierzchni płyty nie traktować jako blatu
roboczego i nie przechowywać na niej
żadnych naczyń/produktów.
Pola grzejne oraz dna naczyń powinny
być suche I czyste.
Cukier (w postaci stałej lub płynne) oraz
materiały plastikowe nie powinny dostać
się na rozgrzaną powierzchnię płyty. Jeżeli
jednak tak się stanie, nie należy wyłączać
pola grzejnego!
Cukier, plastik, folię należy natychmiast
usunąć z rozgrzanego pola grzejnego za
pomocą skrobaczki. Jeżeli pole ostygnie
przed oczyszczeniem, zanieczyszczenia
będą trudne do usunięcia (a powierzchnia
płyty może ulec uszkodzeniu).
Ceramiczna powierzchnia płyty jest
odporna na wahania temperatur. Nie jest
jednak odporna na stłuczenie przy
uderzeniu np. pojemnika z przyprawami.
Sposób konserwacji płyty jest podobny do
metod czyszczenia szkła. Nie używać
żrących detergentów i szorstkich gąbek.
Uwaga: W przypadku widocznego uszkodzenia
powierzchni płyty, należy ją natychmiast
odłączyć od zasilania.
14
Akcesoria dostarczane wraz z urządzeniem
Poza dostarczonymi akcesoriami zalecamy
używanie żaroodpornych naczyń (według
wskazówek producenta).
Kuchenka jest wyposażona w następujące
akcesoria:
Ruszt, na którym można ustawiać
naczynia, i formy z potrawami.
Naczynie należy ustawić na środku rusztu.
Taca do pieczenia
Szuflada
Szuflada znajduje się pod piekarnikiem.
W czasie długiego pieczenia
szuflada może ulec rozgrzaniu. W
szufladzie nie należy przechowywać
Materiały łatwo palne (rękawice, ręczniki,
ścierki, plastikowe naczynia, spray’e) nie
powinny być przechowywane w
szufladzie.
Akcesoria piekarnika, np. tace do pieczenia,
również ulegną rozgrzaniu. Zachować
szczególną ostrożność podczas wyjmowania
tac z szuflady w trakcie pieczenia lub wtedy,
gdy piekarnik jest jeszcze rozgrzany.
Konserwacja i czyszczenie
Nie używać parowych urządzeń
czyszczących.
Piekarnik należy utrzymywać w
czystości. Resztki produktów oraz tłuszcz
mogą ulec zapaleniu.
Przed czyszczeniem należy upewnić się,
że wszystkie pokrętła są w położeniu
WYŁĄCZONY, a urządzenie jest chłodne.
Przed czyszczeniem lub konserwacją
należy ODŁĄCZYĆ urządzenie od zasilania
elektrycznego.
Środki czyszczące
Przed użyciem środków czyszczących należy
sprawdzić, czy są odpowiednie i można ich
używać do czyszczenia powierzchni i elementów
kuchni.
Ceramiczna powierzchnia szklana
Uwaga: Detergenty nie mogą dostać się na
powierzchnię gorącej płyty! Wszystkie środki
czyszczące należy dokładnie usunąć z płyty,
używając dużej ilości czystej wody podczas
spłukiwania, gdyż ich pozostawienie grozi
trwałym zaplamieniem!
Nie używać środków żrących oraz nie
przeznaczonych dla tego rodzaju powierzchni,
takich jak spraye do czyszczenia piekarników,
czy grilla. Nie używać ostrych gąbek, które
mogą porysować powierzchnię płyty.
Ceramiczną powierzchnię płyty należy
czyścić po każdym użyciu, gdy jest lekko
ciepła lub zimna. Nie ulegną wtedy
przypaleniu resztki produktów.
15
Zanieczyszczenia usuwa się używając
specjalnych środków do czyszczenia
ceramicznych płyt grzejnych. Detergenty te
dostępne w sklepach.
Lekkie zanieczyszczenia
1. Zetrzeć powierzchnię płyty wilgotną
szmatką z dodatkiem małej ilości
detergentu do zmywania.
2. Oczyścić suchą szmatką. Usunąć resztki
środków czyszczących.
3. Raz w tygodniu dokładnie umyć płytę
specjalnym detergentem.
4. Spłukać dużą ilością czystej wody I
wypolerować łagodną, nie pylącą się
szmatką.
Uciążliwe zabrudzenia
1. Resztki produktów żywnościowych, które
wykipiały lub przypaliły się należy usunąć
za pomocą szklanej skrobaczki.
2. Ustawić skrobaczkę pod odpowiednim
kątem.
3. Zeskrobać zabrudzenia.
Szklane skrobaczki I środki do
czyszczenia płyt można zakupić w
specjalistycznych sklepach lub
autoryzowanych serwisach.
Przypalenia
1. Przypalony cukier, plastik, folię
aluminiową i inne materiały należy
usunąć z powierzchni płyty, gdy jest
jeszcze gorąca, używając szklanej
skrobaczki.
Ważne: przy czyszczeniu płyty skrobaczką
istnieje ryzyko poparzenia się, gdyż pole
grzejne jest rozgrzane!
2. Oczyścić powierzchnię płyty, używając
specjalnego środka do czyszczenia
ceramicznych płyt grzejnych.
Jeżeli pole grzejne ostygło przed
usunięciem przypaleń, należy je rozgrzać
przed przystąpieniem do czyszczenia.
Rysy lub ciemne plamy na powierzchni
płyty, powstałe przy przesuwania naczyń z
ostrym dnem, są niemożliwe do usunięcia.
Nie wpływają jednak na poprawne działanie
płyty.
Jeżeli pojawią się widoczne
uszkodzenia powierzchni płyty, należy ją
natychmiast odłączyć od zasilania
elektrycznego, aby uniknąć porażenia.
Ramka płyty
Ważne! Nie dopuścić do kontaktu octu, soku z
cytryn lub środka do usuwania kamienia z
ramką płyty. Może ona zostać trwale
zaplamiona.
1. Wytrzeć ramkę wilgotną szmatką I łagodnym
detergentem do zmywania.
2. Wytrzeć mokrą szmatką. Następnie
osuszyć.
Czyszczenie elementów zewnętrznych
Elementy ze stali nierdzewnej należy czyścić
specjalnym detergentem, dostępnym w
sklepach.
Piekarnik
Emaliowane ścianki piekarnika należy czyścić,
gdy są jeszcze ciepłe.
Oczyścić łagodną szmatką namoczoną w
wodzie i detergencie po każdym użyciu
piekarnika. Od czasu do czasu oczyścić
używając specjalnych środków czyszczących,
dostępnych w handlu.
Tace i listwy boczne
Tace, listwy namoczyć w wodzie i usunąć
zanieczyszczenia mocno nasączoną
detergentem szczotką. Opłukać i osuszyć
łagodną szmatką.
16
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia piekarnika można
zdjąć jego drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do przodu
dźwigienki na obu zawiasach drzwiowych, do
oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu i
unieść w górę, aby zdjąć je z zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika, tylko w
odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c).Podczas osadzania
zawiasów zwrócić uwagę, aby zostały ułożone
właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
dół.Dopilnować, aby w trakcie odchylania kant
drzwiczek nie uderzył w dole o ramę (w takim
wypadku ponownie podnieść drzwiczki w górę
i na nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki na
zawiasach do tyłu – w stronę piekarnika (d).
Aby drzwiczki zamknęły się prawidłowo,
docisnąć dźwigienki (e) jakimś przedmiotem
(np. śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
17
Wymiana żarówki piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika
należy upewnić się, że kuchenka jest
wyłączona i odłączona od zasilania
elektrycznego, aby nie doszło do porażenia
prądem.
Żarówka musi posiadać następujące
parametry:
Moc: 15W
Napięcie: 230/240V(50Hz)
Odporna na temperaturę: 300ºC
Cokół: E14
Wymiana uszkodzonej żarówki.
1. Obrócić szklaną osłonę w lewo i zdjąć
(rys. 15).
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić nową.
3. Założyć szklaną osłonę.
Podłączyć urządzenie do zasilania
elektrycznego.
Co zrobić, gdy ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w funkcjonowaniu kuchenki należy przed zgłoszeniem
awarii w autoryzowanym zakładzie serwisowym sprawdzić:
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo technika z autoryzowanego zakładu serwisowego do
usunięcia opisanej poniżej usterki (lub naprawy szkody powstałej w wyniku nieprawidłowej
instalacji, obsług itp., wizyta będzie odpłatna nawet w czasie trwania gwarancji.
Usterka Rozwiązanie
Pola grzejne nie działają. Sprawdzić, czy:
- Urządzenie jest włączone,
- Lampki pól grzejnych zostały podświetlone,
- Odpowiednie pole grzejne jest włączone,
- Ustawiono odpowiednią moc grzejną,
- Bezpieczniki w domowej instalacji elektrycznej są
sprawne. Jeżeli nie, należy wezwać wykwalifikowanego
technika.
Nie można włączyć piekarnika Sprawdzić:
- Czy funkcja piekarnika/temperatura pieczenia zostały
prawidłowo ustawione.
- Włącznik (w przypadku podłączenia stałego) w instalacji
jest w położeniu: włączony (ON).
18
Usterka Rozwiązanie
Potrawy pieką się zbyt wolno lub
zbyt szybko
Sprawdzić:
- należy zmienić temperaturę pieczenia.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do najbliższego
autoryzowanego zakładu serwisowego podając model i numer seryjny urządzenia, objawy usterki.
Warunki gwarancji
Karta gwarancyjna
Szczegółowe warunki gwarancji znajdują się
w karcie gwarancyjnej, otrzymywanej przy
zakupie urządzenia.
Uwaga:
Zwracamy Państwa uwagę, że gwarancja nie
obejmuje:
Szkód powstałych w wyniku wahań napięcia
w sieci zasilającej, niewłaściwej obsługi
urządzenia – niezgodnej z instrukcją,
niewłaściwej instalacji – niezgodnej z instrukcją
oraz obowiązującymi przepisami
bezpieczeństwa.
Szkód powstałych w wyniku
samodzielnych modyfikacji urządzenia
Szkód powstałych jako konsekwencje
napraw wykonywanych przez
nieuprawnione osoby;
Nie dotyczy urządzeń używanych w celach
przemysłowych I komercyjnych oraz
niezgodnie z przeznaczeniem.
Dane techniczne
ZCV560MW1
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
850 mm
500 mm
600 mm
Płyta Pole grzejne, przednie lewe
Pole grzejne tylne lewe
Pole grzejne przednie prawe
Pole grzejne tylne prawe
Ø 180 mm
Ø 140 mm
Ø 140 mm
Ø 180 mm
1800 W
1200 W
1200 W
1800 W
Napięcie grzałki 230V ~ 50 Hz
Moc płyty 6000 W
19
ZCV560MW1
Piekarnik Grzałka piekarnika
- Grzałka dolna
- Grzałka górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Oświetlenie piekarnika
Czyszczenie
900 W
850 W
1800 W
35 W
Oświetlenie 15W typ E14
instrukcja
Moc całkowita piekarnika 1815 W
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230/400 V
~50 Hz
Akcesoria Ruszt
Taca do pieczenia
Szuflada
Moc kuchenki 7815 W
Instalacja
Wszystkie czynności związane z instalacją
urządzenia muszą być wykonane przez
WYKWALIFIKOWANEGO TECHNIKA,
zgodnie z obowiązującymi przepisami i
wskazówkami zawartymi w instrukcji obsługi.
Kuchenkę należy zainstalować zgodnie z
obowiązującymi przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa oraz instalacji urządzeń
elektrycznych (EN 60335-2-6). Kuchenka jest
przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna
płaszczyzna kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być łatwo
dostępna dla technika z serwisu, w
przypadku konieczności naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do zasilania
elektrycznego, należy sprawdzić czy
parametry instalacji w miejscu eksploatacji
urządzenia są zgodne z danymi
umieszczonymi na tabliczce znamionowej.
Kuchenka musi być uziemiona.
20
Ustawienie
Sąsiadujące meble lub urządzenia nie mogą
być wyższe od krawędzi kuchenki.
Kuchenka powinna być ustawiona w kuchni.
Między kuchnią, a pochłaniaczem należy
zachować odstęp 69 cm (patrz rysunek)
Kuchenkę należy ustawić na
stabilnej podłodze.
60 cm
69cm
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Prace związane z instalacją
elektryczna kuchni należy powierzyć
uprawnionemu technikowi elektrykowi.
Muszą być one wykonane zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
KUCHENKA MUSI BYĆ UZIEMIONA
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody powstałe w
wyniku instalacji nieprawidłowej i
niezgodnej z przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
230/400V, 50Hz.
Przewód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy sprawdzić,
że napięcie kuchni jest zgodne z parametrami
instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia
(patrz: tabliczka znamionowa kuchenki).
Kuchenka jest dostarczona bez przewodu
zasilającego. Należy zainstalować przewód
zasilający o parametrach wskazanych w tabeli
nr 1.
W przypadku podłączenia bezpośrednio do
sieci elektrycznej, należy umieścić pomiędzy
urządzeniem a siecią zasilającą przełącznik
wielobiegunowy, o minimalnym odstępie 3
mm pomiędzy stykami, odpowiedni do pracy
w warunkach napięcia kategorii III.
Wyłącznik powinien być umieszczony w
odległości max 2 m od urządzenia (musi być
także łatwo dostępny po zakończeniu
instalacji).
Żółto-zielony przewód uziemiający nie może być
przerwany przez wyłącznik.
UWAGA: Przewód uziemiający powinien być
10-12 cm dłuższy niż pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie powinien
dotykać żadnego z elementów wskazanych
na rysunku.
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZCV560MW1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi