Electrolux EKC601503X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Ръководство за употреба
Kuchnia z płytą ceramiczną
Керамична готварска печка
EKC601503
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 4
Akcesoria 5
Wskazówki dla użytkownika 5
Przed pierwszym użyciem 8
Przydatne rady i wskazówki 9
Konserwacja i czyszczenie 14
Co zrobić, gdy… 17
Dane techniczne 18
Instalacja 19
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ważne! Przed instalacją i przystąpieniem do
użytkowania urządzenia NALEŻY uważnie
zapoznać się z niniejszymi wskazówkami. W
przypadku wątpliwości prosimy o kontakt z
naszym Działem Obsługi Klienta.
Instalacja
Instalację należy wykonać zgodnie z wy-
maganiami lokalnych przepisów i powinna
ona zostać przeprowadzona wyłącznie
przez uprawnionego i wykwalifikowanego
montera.
Przeróbki domowej instalacji zasilającej
wymagane w celu instalacji urządzenia
mogą być wykonywane wyłącznie przez
osoby do tego upoważnione.
Sprawdzić, czy urządzenie nie zostało
uszkodzone w czasie transportu. Zabrania
się podłączania uszkodzonego urządzenia
do źródeł zasilania. W przypadku uszko-
dzenia urządzenia należy skontaktować
się z dostawcą.
Wszelkie zmiany lub próby modyfikacji pa-
rametrów urządzenia stwarzają zagroż
e-
nie dla użytkownika.
•Urządzenia nie należy instalować w pobli-
żu materiałów łatwopalnych (np. zasłon,
ręczników kuchennych, itp.).
•Urządzenie jest ciężkie. Podczas przesu-
wania urządzenia należy zachować os-
trożność.
•Urządzenie nie nadaje się do posadowie-
nia na cokole.
•Przed przystąpieniem do użytkowania na-
leży usunąć wszystkie elementy opakowa-
nia.
Niektóre elementy urządzenia zostały za-
bezpieczone antywstrząsową folią plasti-
kową. Przed rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia, należy koniecznie usunąć tę
folię oraz wytrzeć zabezpieczone nią częś-
ci miękką szmatką zamoczoną w ciepłej
wodzie z dodatkiem płynu do mycia na-
czyń.
•Należy sprawdzić, czy typ gazu i napięcie
zasilania w sieci są zgodne z parametrami
podanymi na tabliczce znamionowej znaj-
dującej się w pobliżu króćca przyłączenio-
wego gazu.
Bezpieczeństwo dzieci
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o og-
raniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia
w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba,
że będą one nadzorowane lub zostaną po-
instruowane na temat korzystania z tego
urządzenia przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
•Urządzenie mogą obsługiwać wyłącznie
osoby dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu urządzenia.
•Urządzenie nagrzewa się
w trakcie eks-
ploatacji. Należy uważać, aby dzieci nie
zbliżały się do urządzenia, gdy jest ono go-
rące.
2 electrolux
•Dzieci mogą również doznać obrażeń w
wyniku ściągnięcia patelni lub garnków
stojących na urządzeniu.
Zalecenia dotyczące eksploatacji
•Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku domowego. Nie zostało ono za-
projektowane do celów komercyjnych ani
przemysłowych.
•Wokół urządzenia należy zapewnić odpo-
wiednią wentylację. Niedostateczny do-
pływ świeżego powietrza może prowadzić
do niedoboru tlenu.
•Urządzenie nie jest podłączone do insta-
lacji wyciągu gazów. Należy je zainstalo-
wać i podłączyć zgodnie z obowiązujący-
mi przepisami. Szczególną uwagę należy
zwrócić na wymagania dotyczące wenty-
lacji.
W trakcie pracy urządzenie powoduje
wzrost temperatury i wilgotności w pomie-
szczeniu, w którym zostało zainstalowane.
Należy zapewnić stały dostęp świeżego
powietrza do pomieszczenia. W tym celu
należy utrzymywać przewody wentylacyj-
ne w odpowiednim stanie lub zainstalować
okap podłączony do przewodu wentyla-
cyjnego.
•W razie długotrwałej eksploatacji urządze-
nia należy poprawić wentylację poprzez
otwarcie okna lub zwiększenie obrotów
wentylatora.
•Jeśli urządzenie posiada pokrywę, służy
ona do zabezpieczenia jego powierzchni
przed osiadaniem kurzu (jeśli pokrywa jest
zamknięta) lub do zabezpieczenia przed
pryskającym tłuszczem (jeśli pokrywa jest
otwarta). Nie należy używać jej do in-
nych celów.
•Pokrywę należy zawsze umyć przed za-
mknięciem.
•Przed zamknięciem pokrywy należy za-
wsze zaczekać, aż
palniki ostygną.
Zabrania się korzystania z urządzenia, jeśli
ma ono kontakt z wodą. Zabrania się ob-
sługi urządzenia mokrymi rękoma.
•Jeśli urządzenie nie jest używane, pokrętła
powinny być ustawione w położeniu WY-
ŁĄCZONE.
Podczas eksploatacji urządzenie rozgrze-
wa się do wysokiej temperatury. Należy
zachować ostrożność i nie dotykać grza-
łek znajdujących się wewnątrz piekarnika.
Podczas otwierania drzwi piekarnika nale-
ży zawsze cofnąć się tak, aby para i g o r ące
powietrze mogły swobodnie wydostać się
na zewnątrz.
•Używając innych urządzeń elektrycznych,
należy uważać, aby przewód zasilaj
ący nie
stykał się z gorącymi elementami tego
urządzenia.
Na palnikach nie należy stawiać niestabil-
nych lub odkształconych naczyń, ponie-
waż mogą one przewrócić się prowadząc
do rozlania płynu i spowodować obrażenia
ciała.
Aby ułatwić zapłon, palniki należy za-
palić przed postawieniem naczyń na
rusztach. Po rozpaleniu sprawdzić, czy
palniki palą się prawidłowo.
•Przed zdjęciem naczynia należy zawsze
zmniejszyć lub zgasić płomień.
•Urządzenia nie wolno pozostawiać bez
nadzoru podczas przyrządzania potraw z
użyciem oleju i tłuszczu.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywa
ć w
czystości. Osad tłuszczu lub resztek po-
traw może stać się przyczyną pożaru.
W piekarniku ani na palnikach nie należy
nigdy używać plastikowych naczyń. Za-
brania się wykładania jakichkolwiek części
piekarnika folią aluminiową.
•Należy pamiętać, aby nigdy nie zastawiać
kratki wentylacyjnej piekarnika znajdującej
się w środku w tylnej części płyty tak, aby
umożliwić prawidłową wentylację komory
piekarnika.
•Nad urządzeniem nie należy przechowy-
wać produktów żywnościowych o krótkiej
trwałości, elementów wykonanych z plas-
tiku oraz produktów w aerozolu.
•Jeśli piekarnik będzie przez dłuższy czas
nagrzany do wysokiej temperatury, szufla-
da może stać się gorąca. Z tego powodu,
w szufladzie nie należy przechowywać łat-
wopalnych materiałów np. rękawic ku-
chennych, ręczników papierowych lub far-
tuchów z tworzyw sztucznych.
•Wyposażenie piekarnika np. blachy do
pieczenia również osiągają wysoką tem-
peraturę, dlatego należy zachować ostroż-
ność podczas ich wyjmowania z szuflady
w czasie, gdy piekarnik jest używany lub
wciąż gorący.
electrolux 3
W szufladzie pod piekarnikiem można
umieścić jedynie żaroodporne naczynia.
Nie należy do niej wkładać żadnych
palnych materiałów.
Do czyszczenia urządzenia nie wolno sto-
sować parowych lub wysokociśnienio-
wych parowych urządzeń czyszczących.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekar-
nika nie należy stosować ściernych środ-
ków czyszczących ani ostrych skrobaków
metalowych, ponieważ mogą one poryso-
wać jej powierzchnię, co może być przy-
czyną pęknięcia szkła.
Serwis
Urządzenie może być naprawiane lub serwi-
sowane wyłącznie przez autoryzowanego
serwisanta. Do napraw należy używać wy-
łącznie oryginalnych części zamiennych.
Informacje dotyczące ochrony
środowiska
Po zainstalowaniu urządzenia należy po-
zbyć się opakowania zgodnie z zasadami
bezpieczeństwa i ochrony środowiska.
Przy utylizacji starego urządzenia, należy
odciąć kabel zasilający tak, aby nie można
było go ponownie uruchomić.
Symbol
na produkcie lub na opakowa-
niu oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów z gos-
podarstwa domowego. Należy oddać go
do właściwego punktu zbiórki surowców
wtórnych zajmującego się recyklingiem
sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga
w eliminacji niekorzystnego wpływu zło-
mowanych produktów na środowisko na-
turalne oraz zdrowie człowieka, który ina-
czej mógłby być wynikiem nieprawidłowe-
go obchodzenia się z produktem. W celu
uzyskania szczegółowych informacji doty-
czących możliwości recyklingu niniejszego
produktu, należy skontaktować się z lokal-
nym urzędem miasta, służbami oczy-
szczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
Ważne! Instrukcję obsługi należy zachować
na przyszłość i przekazać ją ewentualnemu
nowemu u
żytkownikowi.
Ważne! Niniejsza instrukcja obowiązuje
wyłącznie w krajach, których symbole
podano na okładce.
Opis urządzenia
Panel sterowania
1 2 3 4 5 6 7
8
9
1 Przednie lewe pole grzejne
2 Tylne lewe pole grzejne
3 Tylne prawe pole grzejne
4 Przednie prawe pole grzejne
5 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6 Pokrętło termostatu piekarnika
7 Pokrętło minutnika
8 Lampka kontrolna termostatu piekarnika
9 Lampka kontrolna ogólna
4 electrolux
Komora piekarnika
2 31
4
1 Wentylator piekarnika
2 Grzałka grilla
3 Oświetlenie piekarnika
4 Akcesoria piekarnika
Akcesoria
Ociekacz do tłuszczu
Służy do zbierania soków podczas piecze-
nia. Jeśli ociekacz do tłuszczu nie jest uży-
wany, należy go wyjąć z piekarnika
Ruszt piekarnika
Jeden lub dwa (w zależności od modelu).
Wszystkie akcesoria można przechowywać
w szufladzie znajdującej się pod komorą pie-
karnika.
Ostrzeżenie! W czasie pieczenia
szuflada może nagrzewać się do
wysokiej temperatury.
Wskazówki dla użytkownika
Pokrętła do sterowania płytą
Pokrętła poszczególnych pól grzejnych znaj-
dują się na panelu sterowania.
Pokrętło sterowania jest oznaczone cyframi
od 0 do 9, gdzie 0 oznacza pozycję WYŁĄ-
CZONE, a 9 maksimum.
electrolux 5
Dwa typy pól grzejnych
1. pokrętło standardowego pola grzejnego
należy na krótki czas ustawić na maksi-
mum (położenie 9) tak, aby szybko roz-
grzać pole grzejne, a następnie ustawić
je na żądany poziom mocy
Aby włączyć mniejsze okrągłe pole
grzejne, należy przekręcić odpowiednie
pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek
zegara ustawiając żądany poziom mocy.
2. pokrętło podwójnego pola grzejnego ste-
ruje dwiema grzałkami
Aby włączyć obie grzałki, należy prze-
kręcić pokrętło zgodnie z ruchem wska-
zówek zegara, ustawiając maksymalną
moc (położenie 3). Następnie dalej ob-
racać pokrętłem tak, aby ustawić je w
pobliżu symbolu 0. Słyszalne będzie
"
kliknięcie
"
i włączy się zewnętrzny
pierścień pola grzejnego. Następnie z
powrotem przekręcić pokrętło w poło-
żenie 3 i ustawić żądany poziom mocy.
Ostrzeżenie! Po włączeniu
podwójnego pola grzejnego pracują
obie grzałki, dzięki czemu możliwe jest
uzyskanie wyżej mocy, niż w przypadku
zwykłego pola.
Zwykłe pola grzejne znajdują się z tyłu po le-
wej i prawej stronie oraz z przodu po prawej
stronie. Podwójne pole grzejne znajduje się z
przodu po lewej stronie.
Wskaźniki ciepła resztkowego
Płyta jest wyposażona w cztery wskaźniki
ciepła resztkowego, które odpowiadają po-
szczególnym polom grzejnym.
Dany wskaźnik jest zapalony tak długo, do-
póki temperatura pola grzejnego (nawet po
jego wyłączeniu) nie spadnie poniżej 30
°
C.
W momencie włączania pola grzejnego
może być słyszalne brzęczenie. Jest to
całkowicie normalne i nie ma żadnego
wpływu na działanie płyty.
Funkcje piekarnika
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika umożliwia
ustawienie żądanej funkcji.
Aby wybrać funkcję piekarnika, należy obró-
cić pokrętło wyboru funkcji zgodnie z ruchem
wskazówek zegara i ustawić żądaną funkcję.
Funkcja Opis
Piekarnik wyłączony
6 electrolux
Funkcja Opis
Oświetlenie piekar-
nika
Zapala się, gdy przekręcone zostanie pokrętło wyboru funkcji piekarnika i
pozostaje zapalone przez cały czas pracy piekarnika
Pieczenie tradycyj-
ne
Działa górna i dolna grzałka, co zapewnia równomierny rozkład temperatury
w piekarniku
Dolna grzałka
Ciepło pochodzi tylko z dolnej grzałki piekarnika
Grill
Możliwość zastosowania do grillowania małych ilości potraw
Duży grill
Włączenie całej górnej grzałki. Zalecane w przypadku dużych ilości
Pizza
Dolna grzałka oraz wewnętrzna grzałka grilla są włączone, a wentylator za-
pewnia cyrkulację powietrza w celu efektywnego upieczenia dodatków na
wierzchu pizzy, nadzienia pasztecików lub babeczek
Termoobieg
Możliwość opiekania lub jednoczesnego opiekania i pieczenia na różnych
poziomach piekarnika bez przenikania zapachów.
Rozmrażanie
Pomaga w rozmrożeniu zamrożonych produktów spożywczych
Pokrętło termostatu piekarnika
Obrót pokrętła termostatu piekarnika zgod-
nie z ruchem wskazówek zegara pozwala na
ustawienie temperatury pieczenia w zakresie
od 50°C do temperatury maksymalnej.
Lampka kontrolna termostatu
piekarnika
Lampka termostatu zapala się w momencie
przekręcenia pokrętła termostatu. Lampka
pali się do momentu osiągnięcia odpowied-
niej temperatury. Następnie cyklicznie zapala
się i gaśnie, sygnalizując utrzymywanie tem-
peratury.
Termostat bezpieczeństwa
Piekarnik posiada termostat bezpieczeń-
stwa. W przypadku awarii termostatu głów-
nego oraz następującego w związku z nim
przegrzania urządzenia, urządzenie zabez-
pieczające odetnie zasilanie piekarnika. W
takim przypadku należy skontaktować się z
lokalnym punktem serwisowym. Pod żad-
nym pozorem nie należy próbować napra-
wiać urządzenia we własnym zakresie.
Zabezpieczenie przed dziećmi
Urządzenie zostało wyposażone w blokadę
zabezpieczającą przed dziećmi, która unie-
możliwia im otwarcie drzwi piekarnika.
Blokada zabezpieczająca przed dziećmi jest
uruchamiana zawsze przy zamykaniu drzwi
piekarnika.
Aby otworzyć drzwi piekarnika:
1. Zamknąć drzwi
2. Podnieść do góry blokadę zabezpiecza-
jącą i przytrzymać ją
3. Otworzyć drzwi
Zamknąć drzwi bez przyciskania blokady za-
bezpieczającej.
Lampka kontrolna ogólna
Lampka kontrolna ogólna zapala się po prze-
kręceniu pokrętła wyboru funkcji piekarnika i/
lub pokręteł pól grzejnych.
electrolux 7
Minutnik
Sygnał minutnika informuje o zakończeniu
ustawionego czasu. Maksymalny czas odli-
czania wynosi 120 minut.
Ustawianie minutnika:
1. Za pomocą pokrętła wyboru funkcji pie-
karnika wybrać żądaną funkcję pieczenia
2. Obrócić pokrętło minutnika w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara,
aż do oznaczenia symbolizującego 120
minut, a następnie cofnąć na żądany
czas.
3. Po upływie ustawionego czasu rozlegnie
się sygnał dźwiękowy i piekarnik wyłączy
się automatycznie. Ustawić pokrętło mi-
nutnika w położeniu
, a pokrętło wy-
boru funkcji piekarnika i pokrętło termos-
tatu w położeniu WYŁ.
Aby piec bez ustawiania czasu, pokrętło
minutnika należy ustawić w położeniu
.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
eksploatacji urządzenia należy zdjąć
wszystkie elementy opakowania,
zarówno te znajdujące się wewnątrz, jak
i na zewnątrz urządzenia, łącznie z
naklejkami reklamowymi i folią
zabezpieczającą.
Przed pierwszym pieczeniem należy do-
kładnie umyć akcesoria piekarnika.
Rozgrzewanie pustego piekarnika
Przed pierwszym użyciem piekarnik należy
rozgrzać bez wkładania do niego żadnych
potraw. W tym czasie może być wyczuwalny
nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko nor-
malne.
1. Przekręcić pokrętło wyboru funkcji pie-
karnika na pieczenie tradycyjne
2. Ustawić pokrętło termostatu na maksy-
malną temperaturę
3. Otworzyć okno w celu zapewnienia od-
powiedniej wentylacji pomieszczenia
4. Odczekać ok. 45 minut bez wkładania
potraw do piekarnika
Procedurę tę należy powtórzyć przy funkcji
duży grill
oraz termoob przez około
5-10 minut.
Po wykonaniu tej operacji należy odcze-
kać aż piekarnik ostygnie, a następnie
wytrzeć komorę piekarnika miękką
szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie z
dodatkiem niewielkiej ilości łagodnego
płynu do naczyń.
Rozgrzewanie pól grzejnych
Przed pierwszym użyciem należy wy-
czyścić powierzchnię płyty kuchennej.
Usunąć wszelkie ślady i pozostałości po
procesie produkcyjnym.
Ważne! Przetrzeć powierzchnię ceramiczną
oraz ramkę wilgotną szmatką, którą
uprzednio należy zamoczyć w ciepłej wodzie
z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do mycia
naczyń, a następnie wytrzeć powierzchnię
płyty do sucha.
1. Na każdym polu grzejnym postawić gar-
nek z wodą
2. Na około 10 minut ustawić maksymalną
moc pola grzejnego tak, aby woda zago-
towała się
3. Wyłączyć pole grzejne
W tym czasie, pole grzejne może nieco
dymić i może być wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Jest to zjawisko normal-
ne.
8 electrolux
Przydatne rady i wskazówki
Korzystanie z płyty ze szkła
ceramicznego
Szkło jest twarde i hartowane, aby mogło
wytrzymać wysokie i niskie temperatury oraz
duże wahania temperatury, ale, jak wszystkie
powierzchnie szklane, jest wrażliwe na ude-
rzenia. Nie wolno stawać na powierzchni ce-
ramicznej.
Ostrzeżenie! W przypadku zauważenia
rys lub pęknięć należy niezwłocznie
odłączyć kuchnię od zasilania
elektrycznego, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem, i
skontaktować się z najbliższym
autoryzowanym serwisem.
Ostrzeżenie! W pobliżu płyty do
gotowania nie należy przechowywać
przedmiotów lub materiałów, które
mogą się stopić np. plastiku lub folii
aluminiowej.
W celu zaoszczędzenia energii należy
•używać jedynie naczyń do gotowania o
gładkim, płaskim dnie
•umieszczać garnki i patelnie na właściwym
miejscu przed włączeniem pola grzejnego
•w razie możliwości przykrywać garnki i pa-
telnie przykrywkami
•wyłączać pole grzejne kilka minut przed
zakończeniem gotowania tak, aby opty-
malnie wykorzystać ciepło resztkowe
wykorzystywać ciepło resztkowe pól grzej-
nych do utrzymywania ciepła potraw lub
do roztapiania
•umieszczać garnki i patelnie na środku pól
grzejnych
Garnki i patelnie
Garnki i patelnie nie powinny być mniejsze od
pola grzejnego. Optymalnie, ich średnica po-
winna być większa od średnicy pola nie wię
-
cej niż o 10-15 mm.
Ważne! Należy zawsze używać naczyń do
gotowania i smażenia o gładkim i płaskim
dnie.
Dna naczyń powinny być zawsze czyste i su-
che. Podczas gotowania należy przykryć na-
czynie pokrywką.
Sprawdzić, czy dno naczynia jest gładkie i
nieuszkodzone. Stosowanie naczyń z za-
dziorami i ostrymi brzegami może prowadzić
do zarysowania powierzchni ze szkła cera-
micznego.
Aby uniknąć zadrapania lub uszkodzenia ce-
ramicznej powierzchni, garnki i patelnie na-
leży przekładać na płycie podnosząc je, a nie
przesuwając.
Naczynia z aluminiowym lub miedzianym
dnem mogą powodować powstawanie trud-
nych lub niemożliwych do usunięcia przebar-
wień metalicznych.
Ostrzeżenie! Podczas smażenia
potraw przy użyciu olejów lub tłuszczów
należy zachować szczególną
ostrożność, gdyż tłuszcz może łatwo
ulec zapaleniu.
Korzystanie z piekarnika
Ostrzeżenie! Podczas pieczenia drzwi
piekarnika muszą być zawsze
zamknięte. Podczas otwierania drzwi
należy stać w bezpiecznej odległości.
Nie dopuszczać do swobodnego
opadania drzwi - podtrzymywać je,
dopóki nie zostaną całkowicie otwarte.
electrolux 9
Aby otworzyć drzwi piekarnika, należy
zawsze chwytać za środkową część
uchwytu.
Piekarnik posiada cztery poziomy do umie-
szczania potraw. Poziomy te liczy się od dołu
piekarnika zgodnie z opisem na rysunku po-
niżej.
Ostrzeżenie! Naczyń nie należy
stawiać bezpośrednio na dnie
piekarnika.
Ostrzeżenie! Podczas pieczenia lub
grillowania w piekarniku należy otworzyć
pokrywę, aby zapobiec przegrzaniu.
Ostrzeżenie! Podczas pieczenia nie
wolno stawiać na dnie piekarnika
żadnych przedmiotów i naczyń ani
przykrywać żadnych części piekarnika
folia aluminiową. Może to prowadzić do
nadmiernego wzrostu temperatury, co
może negatywnie wpływać na wyniki
pieczenia oraz spowodować
uszkodzenie emaliowanej powłoki
piekarnika. Naczynia, naczynia
żaroodporne oraz tace aluminiowe
należy ustawiać na ruszcie.
Kondensacja i para
Piekarnik posiada unikalny system, który po-
woduje naturalną cyrkulację powietrza oraz
stały obieg pary. System ten, dzięki obec-
ności pary, umożliwia przygotowanie potraw
delikatnych wewnątrz oraz chrupkich z
wierzchu. Dodatkowo, do minimum ograni-
czony zostaje czas pieczenia oraz zużycie
energii. W czasie pieczenia może powsta-
wać para, która może się wydostawać na
zewnątrz po otwarciu drzwi piekarnika. Jest
to zjawisko normalne.
Ostrzeżenie! Należy odsunąć się od
piekarnika w momencie otwierania drzwi
w czasie pieczenia lub po jego
zakończeniu tak, aby para lub gorące
powietrze mogły się swobodnie
wydostać.
W czasie pieczenia potraw wydziela się
para wodna (podobnie jak podczas go-
towania wody w czajniku). W momencie
kontaktu pary z szybą w drzwiach pie-
karnika ulega ona kondensacji i powsta-
ją kropelki wody.
Aby ograniczyć zjawisko kondensacji, należy
dobrze rozgrzać piekarnik przed włożeniem
do niego potraw. Zatem przed przystąpie-
niem do jakiegokolwiek pieczenia należy
krótko wstępnie rozgrzewać piekarnik (ok.
10 minut). Zaleca się wytarcie do sucha skro-
plin po każdym użyciu piekarnika.
Naczynia kuchenne
•Można stosować dowolne naczynia prze-
znaczone do pieczenia w piekarniku i od-
porne na temperaturę do 230
°
C.
Blachy do pieczenia, naczynia, itp. należy
wkładać w taki sposób, aby nie stykały się
one z kratką zabezpieczająca wentylatora
z tyłu piekarnika. Nie należy ich również
stawiać na dnie piekarnika.
Nie należy stosować blach do pieczenia o
wymiarach powyżej 30 cm - 35 cm (12-14
cali) ponieważ ograniczają one cyrkulację
ciepła i mogą negatywnie wpływać na wy-
niki pieczenia.
10 electrolux
Dobór naczyń a rezultaty pieczenia
Naczynia i formy do pieczenia różnią się gru-
bością, przewodzeniem ciepła, barwą, itd.
co ma wpływ na sposób przekazywania
ciepła do potraw.
A: Jasne naczynia aluminiowe, ceramiczne,
szklane oraz błyszczące jasne blaszki ogra-
niczają przenikanie ciepła i tym samym
zmniejszają zarumienienie spodu potraw.
B: Naczynia emaliowane z żeliwa, anodyzo-
wanego aluminium, aluminium z wnętrzem
zabezpieczonym przed przywieraniem a z
zewnętrznym wykończeniem w ciemnym ko-
lorze oraz ciężkie naczynia powodują zwięk-
szenie efektu pieczenia jak i zarumienienia
spodu potraw.
Smażenie ryb i mięsa
Mięso można układać w naczyniach żarood-
pornych lub bezpośrednio na ruszcie piekar-
nika. W takim przypadku należy pamiętać o
wsunięciu ociekacza do tłuszczu na pierwszy
poziom licząc od dołu. Do ociekacza należ
y
wcześniej wlać trochę wody. Ociekacz za-
pobiega kapaniu tłuszczu na dno piekarnika.
Białe mięso, drób i ryby smaży się w średniej
temperaturze (między 150
°
C i 175
°
C).
Smażąc czerwone mięso (lekko przyrumie-
nione na zewnątrz i delikatniej usmażone w
środku), należy ustawić wyższą temperaturę
(między 200
°
C i 230
°
C) i piec nieco krócej.
Pieczenie ciast
Ciasta zazwyczaj piecze się w średniej tem-
peraturze (między 150
°
C i 200
°
C).
Przed rozpoczęciem pieczenia ciast zaleca
się krótko wstępnie rozgrzewać piekarnik
(ok. 10 minut). Podczas pieczenia nie należy
otwierać drzwi piekarnika, a stan ciasta naj-
lepiej jest kontrolować przez szybkę piekar-
nika.
Grillowanie
Przed grillowaniem mięsa lub ryb należy je
lekko natrzeć olejem i układać bezpośrednio
na ruszcie.
Jeśli uruchomiono funkcję grillowania, ciepło
emitowane jest tylko przez górną grzałkę.
Dlatego, poziom umieszczenia potrawy na-
leży dobrać biorąc pod uwagę grubość sztu-
ki mięsa lub ryby.
Należy zawsze pamiętać o wsunięciu ocie-
kacza do tłuszczu na dolny poziom. Do ocie-
kacza należy wcześniej wlać wody.
Czasy pieczenia
Czas pieczenia zależy od składników, kon-
systencji oraz ilości produktu. Zaleca się za-
pamiętanie wyników pieczenia w piekarniku,
ponieważ
pieczenie w tych samych warun-
kach pozwoli oczywiście uzyskać podobne
rezultaty.
Zdobycie doświadczenia pozwoli na odpo-
wiednie zmienianie wartości podanych w ta-
belach.
Tabela pieczenia - Pieczenie tradycyjne
i z termoobiegiem
Niniejsze tabele podano tylko w celach po-
mocniczych. W zależności od indywidual-
nych preferencji, podane tu temperatury mo-
gą zostać zmniejszone lub zwiększone.
Dokładne czasy i ustawienia wymagają zdo-
bycia doświadczenia w korzystaniu z piekar-
nika.
Podane czasy pieczenia nie obejmują
czasu wstępnego nagrzewania piekar-
nika. Przed przystąpieniem do jakiego-
kolwiek pieczenia należy krótko wstęp-
nie rozgrzewać piekarnik (ok. 10 minut).
Waga (gr.)
Potrawa Pieczenie tra-
dycyjne
Termoobieg
Czas pie-
czenia
minuty
UWAGI
Po-
ziom
Temp.
°
C
Poziom
Temp
.
°
C
Ciasta ubijane 2 170 2 160 45 ~ 60 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Kruche ciasto 2 170
2 (1 i 3)
1)
160 20 ~ 30 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
electrolux 11
Waga (gr.)
Potrawa Pieczenie tra-
dycyjne
Termoobieg
Czas pie-
czenia
minuty
UWAGI
Po-
ziom
Temp.
°
C
Poziom
Temp
.
°
C
Sernik 1 160 2 150 60 ~ 80 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Ciasto z jabłka-
mi
1 180
2 (1 i 3)
1)
170 40 ~ 60 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80 Na blaszce do
pieczenia cias-
ta na ruszcie
Tarta z dżemem 2 175
2 (1 i 3)
1)
160 30 ~ 40 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Ciasto z owoca-
mi
1 175 1 160 45 ~ 60 W foremce do
ciasta
Biszkopt 1 175 2 160 30 ~ 40 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Keks 1 170 1 160 40 ~ 60 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Ciasto ze śliw-
kami
1 170 1 160 50 ~ 60 W foremce do
ciasta na rusz-
cie
Małe ciasta 2 170
2 (1 i 3)
1)
160 25 ~ 35 Na blasze do
pieczenia
Biszkopty 3 190 3 170 15 ~ 25 Na blasze do
pieczenia
Bezy 2 100 2 100 90 ~ 120 Na blasze do
pieczenia
Bułeczki 2 190 2 180 12 ~ 20 Na blasze do
pieczenia
Ciasteczka:
Ciasto na ptysie
2 200
2 (1 i 3)
1)
190 15 ~ 25 Na blasze do
pieczenia
1000 Biały chleb 1 190 2 180 40 ~ 60 2 sztuki na bla-
sze do piecze-
nia
500 Chleb żytni 1 190 1 180 30 ~ 45 W formie chle-
bowej na rusz-
cie
500 Bułki 2 200 2 175 20 ~ 35 6-8 bułek na
blasze do pie-
czenia
250 Pizza 1 200
2 (1 i 3)
1)
190 15 ~ 30 Na blasze do
pieczenia na
ruszcie
12 electrolux
Waga (gr.)
Potrawa Pieczenie tra-
dycyjne
Termoobieg
Czas pie-
czenia
minuty
UWAGI
Po-
ziom
Temp.
°
C
Poziom
Temp
.
°
C
Zapiekanka ma-
karonowa
2 200
2 (1 i 3)
1)
175 40 ~ 50 W foremce na
ruszcie
Tarta warzywna 2 200
2 (1 i 3)
1)
175 45 ~ 60 W foremce na
ruszcie
Quiche 1 200
2 (1 i 3)
1)
180 35 ~ 45 W foremce na
ruszcie
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 65 W foremce na
ruszcie
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 W foremce na
ruszcie
1000 Wołowina 2 190 2 175 50 ~ 70 Na ruszcie i na
ociekaczu
1200 Wieprzowina 2 180 2 175 100 ~ 130 Na ruszcie i na
ociekaczu
1000 Cielęcina 2 190 2 175 90 ~ 120 Na ruszcie i na
ociekaczu
1500 Rostbef (krwis-
ty)
2 210 2 200 50 ~ 60 Na ruszcie i na
ociekaczu
1500 Rostbef (średnio
wypieczony)
2 210 2 200 60 ~ 70 Na ruszcie i na
ociekaczu
1500 Rostbef (dobrze
wypieczony)
2 210 2 200 70 ~ 80 Na ruszcie i na
ociekaczu
2000 Łopatka wie-
przowa
2 180 2 170 120 ~ 150 Ze skórą - na
ociekaczu
1200 Gicz wieprzowa 2 180 2 160 100 ~ 120 2 sztuki - na
ociekaczu
1200 Jagnięcina 2 190 2 175 110 ~ 130 Udziec - w
ociekaczu
1000 Kurczak 2 190 2 175 60 ~ 80 W całości - na
ociekaczu
4000 Indyk 2 180 2 160 210 ~ 240 W całości - na
ociekaczu
1500 Kaczka 2 175 2 160 120 ~ 150 W całości - na
ociekaczu
3000 Gęś 2 175 2 160 150 ~ 200 W całości - na
ociekaczu
1200 Królik 2 190 2 175 60 ~ 80 W kawałkach
1500 Zając 2 190 2 175 150 ~ 200 W kawałkach
800 Bażant 2 190 2 175 90 ~ 120 W całości
1200 Pstrąg/Dorada 2 190
2 (1 i 3)
1)
175 30 ~ 40 3-4 ryby
1500 Tuńczyk/Łosoś 2 190
2 (1 i 3)
1)
175 25 ~ 35 4-6 filetów
1) W razie potrzeby równoczesnego przygotowania więcej niż jednej potrawy, zaleca się umieszczenie
potraw na poziomach podanych w nawiasach. Poziomy liczy się od dołu piekarnika.
electrolux 13
W razie potrzeby równoczesnego przygotowania więcej niż jednej potrawy, zaleca się w ciągu
ostatnich 5-10 minut zmienić poziomy ich umieszczenia, aby uzyskać bardziej równomierny
kolor potraw.
Tabela pieczenia - Grillowanie
Podane czasy pieczenia nie obejmują czasu wstępnego nagrzewania piekarnika.
Przed przystąpieniem do jakiegokolwiek pieczenia należy krótko wstępnie rozgrzewać
piekarnik (ok. 10 minut).
Potrawa Ilość
Poziom
Temp.
°
C
Czas pieczenia (minuty)
Kawałki Waga (gr.) Górna
część
Dolna
część
Steki 4 800 3 maks. 12 ~ 15 12 ~ 14
Befsztyki 4 600 3 maks. 10 ~ 12 6 ~ 8
Kiełbaski 8 - 3 maks. 12 ~ 15 10 ~ 12
Kotlety wie-
przowe
4 600 3 maks. 12 ~ 16 12 ~ 14
Kurczak
(przecięty na
dwa kawał-
ki)
2 1000 3 maks. 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebab 4 - 3 maks. 10 ~ 15 10 ~ 12
Kurczak
(pierś)
4 400 3 maks. 12 ~ 15 12 ~ 14
Kurczak
(pierś)
6 600 3 maks. 10 ~ 15 8 ~ 10
Ryby (filety) 4 400 3 maks. 12 ~ 14 10 ~ 12
Kanapki 4 - 6 - 3 maks. 5 ~ 7 -
Tosty 4 - 6 - 3 maks. 5 ~ 7 2 ~ 3
Tabela pieczenia - Pizza
Waga (gr.) Potrawa
Poziom
Temp.
°
C
Czas piecze-
nia
minuty
Uwagi
700 Pizza, duża 1 200 15 ~ 25 Na blasze do
pieczenia
500 Pizza, mała 1 200 10 ~ 20 W foremce na
ruszcie
500 Placek 1 200 15 ~ 25 Na blasze do
pieczenia
Widoczne w tabelach temperatury podano tylko w celach pomocniczych. W zależności
od indywidualnych preferencji, podane temperatury mogą zostać zwiększone lub zmniej-
szone.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
konserwacji lub czyszczenia należy
ODŁĄCZYĆ urządzenie od zasilania. Do
czyszczenia urządzenia nie wolno
stosować parowych lub
14 electrolux
wysokociśnieniowych parowych
urządzeń czyszczących.
Czyszczenie płyty ze szkła
ceramicznego
Ostrzeżenie! Ze względów
bezpieczeństwa nie wolno czyścić
urządzenia za pomocą strumienia pary
ani urządzeń wysokociśnieniowych.
Ostrzeżenie! Należy zachować
ostrożność podczas przygotowywania
potraw lub napojów zawierających
cukier. Jeżeli jakikolwiek produkt tego
rodzaju przypadkowo zetknie się z
powierzchnią ceramiczną, należy go
natychmiast zeskrobać, póki jest
jeszcze gorący, a następnie wytrzeć
powierzchnię ceramiczną, aby zapobiec
jej uszkodzeniu.
Nie wolno dopuścić do kontaktu środków
czyszczących z gorącą płytą ze szkła cera-
micznego! Po czyszczeniu wszystkie środki
czyszczące muszą zostać usunięte przy uży-
ciu dużej ilości czystej wody, ponieważ mogą
one mieć działanie żrące, przy następnym
włączeniu pól grzejnych!
Nie wolno stosować
agresywnych środków
czyszczących takich jak aerozole do grilla lub
piekarnika, czyścików do szorowania lub
czyścików do patelni, które mogą powodo-
wać zarysowania.
Powierzchnię szkła ceramicznego należy
czyścić po każdym użyciu, gdy jest letnia lub
chłodna w dotyku. Pozwoli to uniknąć przy-
palenia zabrudzeń. Ślady kamienia i wody,
plamy z tłuszczu i metaliczne odbarwienia
należy usuwać za pomocą dostępnych na
rynku środków do czyszczenia szkła cera-
micznego lub stali nierdzewnej.
Czyszczenie piekarnika
Ostrzeżenie! Piekarnik należy zawsze
utrzymywać w czystości. Osad tłuszczu
lub resztek potraw może stać się
przyczyną pożaru (szczególnie w
ociekaczu do tłuszczu).
Komorę piekarnika należy dokładnie oczyś-
cić po każdym użyciu, gdy jest jeszcze ciep-
ła. Dzięki temu, łatwo jest usunąć pozosta-
łości tłuszczu lub innych produktów np. soku
z owoców, drobiny cukru lub tłuszczu.
Do czyszczenia można użyć ciepłej wody z
płynem czyszczącym lub odpowiedniego
spray'u do czyszczenia piekarników.
Ostrzeżenie! Nie należy bezpośrednio
pryskać spray'em na matowe elementy
stalowe ponieważ może to
spowodować ich uszkodzenie. Podczas
czyszczenia należy zawsze stosować
się do zaleceń producenta.
Akcesoria piekarnika należy czyścić przy
użyciu ciepłej wody z dodatkiem detergentu.
Ewentualne twarde i przypieczone resztki
potraw można usunąć przy użyciu delikatnie
ściernego proszku czyszczącego.
Ostrzeżenie! Zabrania się wykładania
jakiejkolwiek części piekarnika folią
aluminiową. Prowadzi to do
gromadzenia się ciepła, co może
pogorszyć wyniki pieczenia oraz
spowodować uszkodzenie emaliowanej
powłoki.
Środki czyszczące
Przed zastosowaniem środków czyszczą-
cych należy sprawdzić, czy nadają się one do
czyszczenia piekarnika i czy są zalecane
przez producenta.
NIE należy stosować środków czyszczących
zawierających wybielacz, ponieważ mogą
one spowodować zmatowienie powierzchni.
Nie należy również stosować ściernych środ-
ków czyszczących.
Ostrzeżenie! Do czyszczenia
urządzenia nie wolno stosować pary ani
urządzeń parowych.
Czyszczenie zewnętrznych powierzchni
urządzenia
Ostrzeżenie! Należy regularnie
przecierać panel sterowania, drzwi
piekarnika oraz uszczelkę drzwi,
wykręconą delikatną szmatką zwilżoną
wcześniej w ciepłej wodzie z dodatkiem
płynu do mycia naczyń.
Aby nie uszkodzić lub osłabić szyby w
drzwiach, nie należy stosować:
Detergentów i wybielaczy
Impregnowanych myjek, które nie nadają
się do mycia garnków z powłoką zabez-
pieczającą przed przywieraniem potraw
Stalowych myjek
electrolux 15
Myjek do piekarników nasączonych środ-
kami chemicznymi lub aerozoli
Zmywaczy rdzy
Odrdzewiaczy do wanien/umywalek
Wyczyścić zewnętrzną i wewnętrzną szybę
drzwi ciepłą wodą z mydłem. W przypadku
mocnego zabrudzenia wewnętrznej szyby
drzwi zaleca się stosowanie środków czy-
szczących, takich jak Hob Brite lub Bar Kee-
pers Friend.
Czyszczenie drzwi piekarnika
Przed czyszczeniem drzwi piekarnika
należy je zdemontować.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
tej czynności należy sprawdzić, czy
piekarnik ostygł oraz czy jest odłączony
od zasilania elektrycznego.
Należy postępować w następujący sposób:
1. całkowicie otworzyć drzwi piekarnika
2. odnaleźć zawiasy, na których zawieszo-
ne są drzwi
3. odblokować i obrócić małe dźwignie
znajdujące się na obu zawiasach
4. drzwi należy chwycić obiema rękami po
bokach, a następnie powoli obrócić w
kierunku piekarnika do położenia w poło-
wie zamkniętego
5. delikatnie wyciągnąć drzwi z miejsca za-
mocowania
6. położyć je na stabilnej równej powierzch-
ni.
Ważne! Szybę drzwi piekarnika należy
czyścić delikatną szmatką zwilżoną w ciepłej
wodzie z mydłem. Nie należy korzystać ze
ściernych środków czyszczących.
Po wyczyszczeniu z powrotem założyć drzwi
piekarnika, wykonując wyżej opisane czyn-
ności w odwrotnej kolejności.
16 electrolux
Ostrzeżenie! Nie czyścić drzwi
piekarnika, gdy szyby są jeszcze ciepłe.
Niezastosowanie się do tego zalecenia
może spowodować pęknięcie szyby.
Wyszczerbiona lub głęboko zadrapana
szyba ma mniejszą wytrzymałość i, aby
uniknąć ryzyka pęknięcia szyby, należy
ją wymienić. W przypadku wątpliwości
prosimy o kontakt z lokalnym punktem
serwisowym.
Modele wykonane ze stali nierdzewnej
lub aluminium
Drzwi piekarnika zaleca się czyścić wilgotną
gąbką, a następnie wytrzeć do sucha miękką
szmatką.
Nie należy używać myjek stalowych, kwasów
ani produktów ściernych, ponieważ mogą
one uszkodzić powierzchnię piekarnika.
Panel sterowania należy myć
stosując się do
tych samych zaleceń.
Prawidłową pracę piekarnika zapewnia usz-
czelka umieszczona wokół krawędzi komory
piekarnika.
Należy okresowo sprawdzać stan tej usz-
czelki. Jeśli to konieczne, umyć uszczelkę
bez stosowania produktów ściernych.
Jeśli uszczelka wygląda na uszkodzoną, na-
leży skontaktować się z punktem serwiso-
wym. Nie należy używać niesprawnego urzą-
dzenia.
Akcesoria piekarnika
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
tej czynności należy sprawdzić, czy
piekarnik ostygł oraz czy jest odłączony
od zasilania elektrycznego.
W celu umycia akcesoriów piekarnika należy
najpierw namoczyć je w ciepłej wodzie z
mydłem, a do trudnych zabrudzeń użyć myjki
nasączonej mydłem. Następnie należy do-
brze je wypłukać i wytrzeć do sucha miękką
szmatką.
Wymiana żarówki piekarnika
Ostrzeżenie! Odłączyć urządzenie od
zasilania.
Jeśli żarówka wymaga wymiany, musi mieć
następujące parametry: moc, 15 W/25 W;
napięcie zasilania, 230 V (50 Hz); odporność
na działanie wysokich temperatur do 300
°
C;
typ podłączenia: E 14. Żarówki można nabyć
w lokalnym punkcie serwisowym.
Wymiana spalonej żarówki:
1. Sprawdzić, czy piekarnik jest odłączony
od zasilania.
2. Przekręcić szklany kosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara.
3. Odkręcić spaloną żarówkę i a w jej miejs-
ce wkręcić nową.
4. Z powrotem przykręcić szklany klosz.
5. Podłączyć urządzenie do prądu.
Co zrobić, gdy…
Jeśli urządzenie nie działa prawidłowo, przed skontaktowaniem się z lokalnym punktem ser-
wisowym, należy wykonać następujące kontrole.
electrolux 17
Objawy Rozwiązania
Ciemne zabrudzenia •jeśli czyszczenie płyty ceramicznej przy pomocy
skrobaka i specjalnego płynu do czyszczenia
nie przynosi pożądanych rezultatów, może to
oznaczać, że powierzchnia płyty została usz-
kodzona przez stosowanie niewłaściwych
środków czyszczących lub stosowanie naczyń
z dnami powodującymi zarysowanie powierz-
chni płyty. Nie będzie to miało wpływu na wy-
dajność płyty ceramicznej.
Metaliczne przebarwienia widoczne na polach
grzejnych
stosowano garnki lub patelnie o niewłaściwych
dnach lub korzystano z niewłaściwych środków
czyszczących. Przebarwienia można usunąć
tylko poprzez gruntowne czyszczenie przy uży-
ciu środka do czyszczenia płyt ze szkła cera-
micznego
Zarysowania na powierzchni •mogą być one spowodowane zadrapaniem lub
wtopieniem się resztek potraw. Tego typu śla-
dów nie da się usunąć. Nie będzie to miało
wpływu na wydajność płyty ceramicznej.
Kuchnia nie działa •sprawdzić, czy wtyczka jest włożona do
gniazdka i czy w sieci jest napięcie
•sprawdzić, czy nie przepalił się bezpiecznik
•sprawdzić, czy przekręcono właściwe pokrętło
Płyta ceramiczna nie działa tak, jak powinna •sprawdzić, czy naczynie ma odpowiednią wiel-
kość do wybranego pola grzejnego
•sprawdzić, czy używane naczynie ma płaskie
dno
•sprawdzić, czy wybrano właściwe ustawienie
dla danego sposobu gotowania
Nie włącza się piekarnik •sprawdzić, czy wybrano funkcję pieczenia
•sprawdzić, czy drzwi piekarnika są całkowicie
zamknięte
•sprawdzić, czy wyłącznik w gniazdku lub głów-
ny wyłącznik zasilania urządzenia są włączone
Nie działa oświetlenie piekarnika •wybrać dowolną funkcję pokrętłem wyboru
funkcji piekarnika
•sprawdzić żarówkę i, jeśli jest spalona, wymie-
nić ją (patrz "Wymiana żarówki piekarnika")
Przygotowanie potraw zajmuje zbyt dużo czasu
lub też potrawy są gotowane za szybko
konieczne może być dopasowanie temperatury
Na potrawach i w komorze piekarnika osiadają
para i skropliny
•należy zapoznać się z treścią niniejszej instruk-
cji, a w szczególności z rozdziałem "Korzystanie
z piekarnika"
potraw nie pozostawiać w piekarniku na dłużej
niż 15-20 minut po zakończeniu pieczenia
Głośna praca wentylatora piekarnika •sprawdzić, czy blacha, ruszt lub naczynie do
pieczenia nie wibruje z powodu stykania się z
tylną ścianą piekarnika
Dane techniczne
Klasa urządzenia 2, podklasa 1 i Klasa 1
18 electrolux
Wymiary
Wysokość 850 mm
Głębokość 600 mm
Szerokość 600 mm
Pojemność piekarnika 56 l
Płyta ceramiczna
Pola grzejne Moc Średnice
Przednie lewe pole grzejne
(podwójne)
2200 W 210 mm - 120 mm
Tylne lewe pole grzejne 1200 W 145 mm
Tylne prawe pole grzejne 1800 W 180 mm
Przednie prawe pole grzejne 1200 W 145 mm
Piekarnik
Żarówka piekarnika 25 W
Grzałki (górna+dolna) 1800 W
Dolna grzałka 1000 W
Grill 1650 W
Duży grill 2450 W
Pizza 2675 W
Termoobieg 2025 W
Rozmrażanie 25 W
Łączna moc znamionowa 2700 W
Napięcie zasilania (50 Hz) 230V/400V 3N~
Całkowita elektryczna moc znamionowa
urządzenia
9100 W
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie nie nadaje się
do posadowienia na cokole.
Podane niżej wskazówki przeznaczone są
wyłącznie dla wykwalifikowanego instalatora
w celu ułatwienia mu wykonania wszelkich
czynności związanych z instalacją, regulacją
lub serwisowaniem urządzenia zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Należy zachować szczególną ostrożność w
przypadku wprowadzania zmian wymagają-
cych odłączenia urządzenia od źródła zasila-
nia.
Ostrzeżenie! Przed dokonaniem
instalacji należy upewnić się, że
urządzenie zostało dostosowane do
lokalnych warunków zasilania (typu gazu
oraz jego ciśnienia).
Ostrzeżenie! Producent nie ponosi
odpowiedzialności za ewentualne
szkody wynikające z faktu
zainstalowania urządzenia niezgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Poziomowanie
Urządzenie jest wyposażone w regulowane
żki znajdujące się na przednich i tylnych
rogach podstawy urządzenia.
Przez wyregulowanie nóżek urządzenia
możliwa jest zmiana jego wysokości tak, aby
zapewnić lepsze wyrównanie z innymi po-
wierzchniami oraz równomierne rozprowa-
dzenie płynów w garnkach i patelniach.
electrolux 19
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Urządzenie zostało fabrycznie dostosowane
do pracy z napięciem jednofazowym 230 V.
Przed podłączeniem do prądu sprawdzić,
czy:
•moc dostępna w domu użytkownika jest
wystarczająca do prawidłowego zasilania
urządzenia (patrz tabliczka znamionowa)
•urządzenie zostało prawidłowo uziemione
poprzez zastosowanie odpowiedniej
wtyczki oraz zgodnie z lokalnymi przepi-
sami dotyczącymi instalacji
gniazdko lub przełącznik wielobiegunowy
użyte do podłączenie urządzenia są łatwo
dostępne po zainstalowaniu urządzenia
Urządzenie jest wyposażone w przewód za-
silający, do którego należy podłączyć stan-
dardową wtyczkę odpowiednią do całkowitej
mocy urządzenia podanej na tabliczce zna-
mionowej. Wtyczkę należy włożyć do odpo-
wiedniego gniazdka sieciowego w ścianie.
Chcąc podłączyć urządzenie bezpośrednio
do sieci elektrycznej, między urządzeniem i
siecią należy zapewnić wyłącznik wielobie-
gunowy z minimalnym rozwarciem styków 3
mm, który spełnia wymagania obowiązują-
cych przepisów.
Brązowy przewód fazowy (biegnący od li-
stwy zaciskowej urządzenia) musi być za-
wsze podłączony do przewodu fazowego in-
stalacji zasilającej. Przewód zasilający musi
być ułożony w taki sposób, aby żaden z jego
fragmentów nie nagrzewał się do tempera-
tury wyższej o 50
°
C od temperatury w po-
mieszczeniu.
Wymiana przewodu zasilającego
Ostrzeżenie! Przewód zasilający może
być wymieniony wyłącznie przez
wykwalifikowanego serwisanta lub inną
osobę o odpowiednich kwalifikacjach
oraz zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
W razie konieczności wymiany przewodu za-
silającego można użyć tylko kabli następują-
cego typu: H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RRF,
H05 VV-F, H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F.
Żółto-zielony przewód ochronny powinien
być o 2 cm dłuższy od przewodu fazowego
i neutralnego (patrz diagram).
Przekrój przewodu powinien wynosić co naj-
mniej 3 x 1,5 mm
2
.
Po wykonaniu podłączenia należy włączyć
grzałki i przez 3 minuty kontrolować, czy pra-
cują prawidłowo.
Ważne! Producent nie odpowiada za
szkody i wypadki powstałe w wyniku
nieprzestrzegania obowiązujących
przepisów bezpieczeństwa.
1 Faza
2 Przewód ochronny (żółto-zielony)
3 Przewód neutralny
Podłączanie listwy zaciskowej
Urządzenie zostało wyposażone w łatwo do-
stępną 6-biegunową listwę zaciskową, której
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Electrolux EKC601503X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi