electrolux 17
Porady i wskazówki dotyczące korzystania z płyty
Bezpieczeństwo
• Szkło płyty ceramicznej jest odporne na
zmiany temperatury. Jest również odporne na
lekkie uderzenia. Nie jest jednak
niezniszczalne. Nie używać płyty jako blatu
roboczego i nie upuszczać na nią małych
przedmiotów (słoiczków z przyprawami, ostro
zakończonych przyborów kuchennych itp.).
• Nigdy nie gotować potraw bezpośrednio
na polu grzejnym lub w folii do pieczenia.
Mogłoby to trwale uszkodzić płytę.
• Nie stawiać na gorących powierzchniach
żadnych plastikowych pojemników.
• Nie kłaść żadnych produktów ani materiałów
pomiędzy naczynie a pole grzejne.
Porady praktyczne
• Umieścić naczynie na środku pola
grzejnego przed jego włączeniem.
• W miarę możliwości zawsze
przykrywać naczynie pokrywką.
• Do utrzymania temperatury potraw można
wykorzystać ciepło resztkowe pola
grzejnego, dopóki świeci się jego wskaźnik.
• Aby zapobiec wykipieniu cieczy (mleka,
oleju, sosu itp.), na kilka minut przed ich
zagotowaniem należy zmniejszyć moc
grzania. Nie napełniać nadmiernie naczyń.
• Jeżeli coś wykipi (mleko, woda do
gotowania ryżu czy makaronu), należy
natychmiast zebrać jak najwięcej rozlanej
cieczy, po czym dokończyć czyszczenie
po osiągnięciu przez płytę letniej
temperatury lub jej całkowitym ostygnięciu.
• Nie przesuwać naczyń po powierzchni
płyty - jeżeli zachodzi potrzeba zdjęcia
naczynia z powierzchni ceramicznej,
należy je zawsze podnieść.
• Dna naczyń powinny być zawsze czyste
i suche. Zabrudzone dno może
porysować szklaną powierzchnię płyty.
Naczynia przeznaczone do użytku na
indukcyjnych polach grzejnych
Naczynia przeznaczone do użytku
na indukcyjnych polach grzejnych
są odpowiednio oznakowane przez
producenta.
Próba przydatności: Naczynie nadaje się do
użytku na indukcyjnej płycie grzejnej, jeżeli...
• ..niewielka ilość wody zostanie
podgrzana w krótkim czasie na
indukcyjnym polu grzejnym na poziomie
gotowania 9.
• ..magnes przykleja się do dna naczynia.
Gdy temperatura szybko wzrasta,
dno niektórych naczyń może drgać,
w zależności od jakości materiału, co
powoduje hałas. Hałas taki nie
wskazuje na nieprawidłowe
działanie urządzenia i nie wpływa na
nie w żaden sposób.
Dno naczynia powinno być jak
najbardziej grube, gładkie i płaskie,
a przed każdym użyciem należy
sprawdzić, czy jest czyste i suche.
Materiały, z których Odpowiednie
wykonane są naczynia
Stal, stal emaliowana tak
Żeliwo tak
Stal nierdzewna, tylko jeśli oznaczone
przez producenta
Aluminium, miedź, mosiądz nie
Szkło, ceramika, porcelana nie
Wymiary naczyń
W pewnym stopniu indukcyjne pola grzejne
dostosowują się automatycznie do średnicy dna
naczynia. Jednak magnetyczna część dna
naczynia musi mieć minimalną wymaganą
średnicę stosownie do wielkości pola grzejnego.
Średnica pola Minimalna średnica
grzejnego dna naczynia
210 180
180 145
145 120
Naczynie musi być umieszczone na
środku pola grzejnego.