Uwaga! Urządzenie nie może pracować, gdy nie
ma w nim żywności.
Jeśli minutnik ma być ustawiony na krócej niż 2
minuty, w pierwszej kolejności należy ustawić
czas dłuższy niż 2 minuty, a następnie obrócić pokręt-
ło, ustawiając je w wymaganym położeniu.
Ogólne informacje na temat używania urządzenia
Informacje ogólne:
•Po wyłączeniu urządzenia należy pozostawić w nim
żywność na kilka minut.
• Przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy należy
usunąć opakowanie z folii aluminiowej, metalową
tackę itp.
Gotowanie:
•W miarę możliwości należy gotować produkty pod
przykryciem w naczyniach odpowiednich do używa-
nia w kuchence mikrofalowej. Potrawę można goto-
wa
ć bez przykrycia, jeśli ma być chrupiąca
•Należy uważać, aby nie rozgotować potrawy po-
przez ustawienie za wysokiego poziomu mocy lub
zbyt długiego czasu gotowania. Może to spowodo-
wać wysuszenie, przypalenie lub zapalenie się po-
trawy.
• Nie gotować w urządzeniu ślimaków w muszlach
ani jajek w skorupkach, ponieważ mogą eksplodo-
wać. Przed smażeniem jajek należy nakłuć ich żółt-
ka.
• Przed gotowaniem produktów ze „skórką”, takich
jak ziemniaki, pomidory czy kiełbaski, należy kilka-
krotnie ponakłuwać je widelcem, aby nie eksplodo-
wały.
•Schłodzoną lub mrożoną żywność należy gotować
dłużej.
• Potrawy z sosem wymagają okresowego miesza-
nia.
• Warzywa o zwartej strukturze, takie jak marchew,
groszek czy kalafior, muszą by
ć gotowane w wo-
dzie.
•Większe kawałki należy obrócić na drugą stronę po
upływie połowy czasu gotowania.
•W miarę możliwości należy pokroić warzywa na ka-
wałki podobnej wielkości.
•Używać płaskich, szerokich naczyń.
•Nie używać naczyń z porcelany, ceramiki lub fajan-
su zaopatrzonych w małe otwory (np. na uchwy-
tach) lub mającymi nieszkliwione dna. Wilgoć znaj-
dująca w otworach może po podgrzaniu spowodo-
wać pęknięcie naczynia.
• Szklana taca do gotowania pełni funkcję powierzch-
ni służącej do podgrzewania potraw i płynów. Jest
ona niezbędna do prawidłowego działania kuchenki
mikrofalowej.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb:
•Mrożoną żywność pozbawioną opakowania należy
położyć na odwróconym małym talerzu, umieszczo-
nym w większym pojemniku, tak aby umożliwić
spływanie cieczy powstającej podczas rozmraża-
nia.
• Obrócić ż
ywność w połowie czasu rozmrażania. W
miarę możliwości rozdzielić, a następnie wyjąć ka-
wałki, które zaczęły się rozmrażać.
Rozmrażanie masła, porcji tortu i twarogu:
• Nie rozmrażać tych produktów całkowicie w urzą-
dzeniu, lecz dokończyć rozmrażanie w temperatu-
rze pokojowej. Zapewnia to bardziej równomierne
efekty. Przed rozpoczęciem rozmrażania należy
usunąć wszystkie metalowe lub aluminiowe ele-
menty opakowania.
Rozmrażanie owoców i warzyw:
• Nie rozmrażać całkowicie w urządzeniu warzyw i
owoców, które będą poddawane dalszej obróbce
jako produkty surowe. Dokończyć ich rozmrażanie
w temperaturze pokojowej.
•Można użyć wyższej mocy mikrofal, aby gotować
warzywa i owoce bez ich uprzedniego rozmrażania.
Dania gotowe:
• Gotowe dania można przygotowywać w urządzeniu
jedynie wtedy, gdy ich opakowanie nadaje się do
stosowania w kuchenkach mikrofalowych.
•Należy przestrzegać wskazówek producenta żyw-
ności podanych na opakowaniu (np. zdjąć metalo-
wą pokrywkę i nakłuć plastikową folię).
7