Zoppas PFM150S Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja
obsługi
Kuchenka mi-
krofalowa
PFM150
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ _ _ _ _ _ _ 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa _ _ _ _ _ _ _ 5
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Codzienna eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Korzystanie z akcesoriów _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Przydatne rady i wskazówki _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Przepisy _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 18
Konserwacja i czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Rozwiązywanie problemów _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 22
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 22
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy dokładnie
przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie odpowiada za uszko-
dzenia i obrażenia ciała spowodowane nieprawidłową instalacją i eksploata-
cją. Należy zachować instrukcję wraz z urządzeniem do wykorzystania w
przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub odniesieniem
obrażeń mogących skutkować trwałym kalectwem.
•Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego roku życia oraz
osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umy-
słowych bądź nieposiadające odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, jeśli
będą one nadzorowane przez dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za
ich bezpieczeństwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem. Dzieci poniżej 3
lat nie wolno pozostawiać bez opieki w pobliżu urządzenia.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracują
cego lub stygnącego
urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, zaleca się jej
włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez nadzoru
dorosłych.
2
•Urządzenie i jego przewód zasilający nie mogą znajdować się w zasięgu
dzieci poniżej ósmego roku życia.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
•Urządzenie jest przeznaczone do użytku w gospodarstwie domowym oraz
do podobnych zastosowań, w takich miejscach, jak:
kuchnie dla pracowników na zapleczach sklepów, w biurach oraz innych
miejscach pracy;
gospodarstwa rolne;
hotele, motele i inne obiekty mieszkalne (jako wyposażenie dla klien-
tów);
obiekty noclegowe.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrzewa. Nie dotykać
elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wyjmowania i wkładania ak-
cesoriów lub naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy odłączyć je od za-
silania.
•Jeśli drzwi lub uszczelki drzwiowe są uszkodzone, nie wolno korzystać z
urządzenia, dopóki nie zostanie ono naprawione przez kompetentną osobę.
•Urządzenie nie jest przystosowane do pracy z zewnętrznym zegarem ani
oddzielnym systemem zdalnego sterowania.
Tylko kompetentna osoba może przeprowadzać czynności serwisowe lub
naprawcze wiążące się z koniecznością zdję
cia osłony chroniącej przed
promieniowaniem mikrofalowym.
Nie należy podgrzewać płynów ani innej żywności w zamkniętych pojemni-
kach. Mogą one wybuchnąć.
•Należy stosować wyłącznie akcesoria i naczynia przeznaczone do kuche-
nek mikrofalowych.
Podgrzewając żywność w pojemnikach z papieru lub tworzywa, należy do-
glądać urządzenia, ponieważ występuje zagrożenie zapłonem.
3
•Urządzenie jest przeznaczone do podgrzewania żywności i napojów. Su-
szenie żywności lub odzieży oraz ogrzewanie poduszek termicznych, pan-
tofli, gąbek, wilgotnych tkanin lub podobnych materiałów może spowodo-
wać obrażenia ciała, zapłon lub pożar.
W razie pojawienia się dymu należy wyłączyć urządzenie, wyjąć wtyczkę i
trzymać zamknięte drzwi, aby zdusić płomienie.
Podgrzewanie napojów w kuchence mikrofalowej może doprowadzić do ich
opóźnionego wrzenia. Przy obchodzeniu się z pojemnikiem należy zacho-
wać ostrożność.
•Zawartość butelek dla niemowląt oraz słoiczków z pokarmem dla dzieci na-
leży wymieszać lub wstrząsnąć, aby zapewnić równomierną temperaturę
pokarmu przed spo
życiem oraz aby nie dopuścić do oparzenia.
Nie wolno gotować jaj w skorupach ani podgrzewać całych ugotowanych jaj
w urządzeniu, ponieważ mogą one eksplodować, nawet po zakończeniu
działania mikrofal.
•Urządzenie należy regularnie czyścić i usuwać wszelkie pozostałości żyw-
ności.
Nieutrzymywanie kuchenki w czystości może prowadzić do uszkodzenia
powierzchni obudowy urządzenia i w konsekwencji do ograniczenia jego
żywotności oraz do zaistnienia niebezpiecznej sytuacji.
Gdy urządzenie pracuje, dostępne powierzchnie mogą mieć wysoką tem-
peraturę.
Kuchenki mikrofalowej nie należy umieszczać w szafkach, jeśli nie była tes-
towana w takim miejscu.
•Tył urządzenia powinien znajdować się przy ścianie.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używa
ć ściernych środków
czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponieważ mogą one poryso-
wać powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
•Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze względów bezpieczeństwa
musi go wymienić producent, autoryzowany serwis lub inna wykwalifikowa-
na osoba.
4
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może zainstalować
wyłącznie wykwalifikowana osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego urzą-
dzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instalacji dostar-
czoną wraz z urządzeniem.
•Urządzenie można zainstalować prawie w każdym
miejscu w kuchni. Należy sprawdzić, czy urządze-
nie jest umieszczone na płaskiej i równej powierz-
chni oraz czy otwory wentylacyjne i powierzchnia
pod urządzeniem nie są zablokowane (należy za-
pewnić odpowiednią wentylację).
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne powinien wyko-
nać wykwalifikowany elektryk.
•Urządzenie musi być uziemione.
•Nale
ży upewnić się, że informacje o podłączeniu
elektrycznym podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami instalacji zasilającej. W
przeciwnym razie należy skontaktować się z elek-
trykiem.
•Jeśli urządzenie jest podłączone do sieci za pomo-
cą przedłużacza, należy sprawdzić, czy przedłu-
żacz ma prawidłowe uziemienie.
•Należy uważać, aby nie uszkodzić wtyczki ani prze-
wodu zasilającego. Wymianę uszkodzonego prze-
wodu zasilającego należy zlecić przedstawicielowi
serwisu lub wykwalifikowanemu elektrykowi.
•Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za przewód
zasilający. Zawsze ciągnąć za wtyczkę.
Zastosowanie
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo odniesienia
obrażeń ciała, oparzenia, pora
żenia prądem lub
wybuchu.
•Urządzenie należy używać w warunkach domo-
wych.
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia.
•Należy upewnić się, że otwory wentylacyjne nie są
zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nad-
zoru.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej
ani nie przechowywać produktów w jego wnętrzu.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy wyłą-
czyć urządzenie i wyjąć wtyczkę przewodu zasilają-
cego z gniazda elektrycznego.
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urządzenia,
należy regularnie ją czyści
ć.
Nie dopuszczać do gromadzenia się na powierz-
chniach uszczelniających drzwi resztek potraw ani
pozostałości środków czyszczących.
•Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu mo-
gą stać się przyczyną pożaru.
•Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej szmatki.
Używać wyłącznie neutralnych detergentów. Nie
stosować produktów ściernych, myjek do szorowa-
nia, rozpuszczalników ani metalowych przedmio-
tów.
•Stosując aerozol do piekarników należy przestrze-
gać wskazówek dotyczących bezpieczeństwa umie-
szczonych na opakowaniu.
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń ciała lub uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
5
Opis urządzenia
8 7 6 5
1 2 3 4
1
Oświetlenie
2
Blokada zabezpieczająca
3
Panel sterowania
4
Pokrętło regulacji mocy
5
Pokrętło minutnika
6
Otwieranie drzwi
7
Pokrywa falowodu
8
Wałek talerza obrotowego
Akcesoria
Zestaw talerza obrotowego
Szklana taca do gotowania oraz prowadnica rolek.
Do przygotowywania żywności w urządzeniu na-
leży zawsze używać zestawu talerza obrotowe-
go.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urzą-
dzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Ustawić odpowiednią moc za pomocą pokrętła
regulacji mocy.
2. Ustawić czas za pomocą pokrętła minutnika –
spowoduje to automatyczne uruchomienie urzą-
dzenia.
3. Aby wyłączyć urządzenie:
–można poczekać aż urządzenie wyłączy się
automatycznie, gdy pokrętło minutnika osiąg-
nie położenie „Wył.”.
Obrócić pokrętło minutnika w położenie „Wył.”.
–Nacisnąć uchwyt otwierania drzwi. Urządzenie
zatrzymuje się automatycznie. Zamknąć drzwi,
aby kontynuować gotowanie. Tej opcji można
użyć do sprawdzania stanu żywności.
Gdy pokrętło minutnika dotrze do położenia
„Wył.” rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
6
Uwaga! Urządzenie nie może pracować, gdy nie
ma w nim żywności.
Jeśli minutnik ma być ustawiony na krócej niż 2
minuty, w pierwszej kolejności należy ustawić
czas dłuższy niż 2 minuty, a następnie obrócić pokręt-
ło, ustawiając je w wymaganym położeniu.
Ogólne informacje na temat używania urządzenia
Informacje ogólne:
•Po wyłączeniu urządzenia należy pozostawić w nim
żywność na kilka minut.
Przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy należy
usunąć opakowanie z folii aluminiowej, metalową
tackę itp.
Gotowanie:
•W miarę możliwości należy gotować produkty pod
przykryciem w naczyniach odpowiednich do używa-
nia w kuchence mikrofalowej. Potrawę można goto-
wa
ć bez przykrycia, jeśli ma być chrupiąca
•Należy uważać, aby nie rozgotować potrawy po-
przez ustawienie za wysokiego poziomu mocy lub
zbyt długiego czasu gotowania. Może to spowodo-
wać wysuszenie, przypalenie lub zapalenie się po-
trawy.
Nie gotować w urządzeniu ślimaków w muszlach
ani jajek w skorupkach, ponieważ mogą eksplodo-
wać. Przed smażeniem jajek należy nakłuć ich żółt-
ka.
Przed gotowaniem produktów ze „skórką”, takich
jak ziemniaki, pomidory czy kiełbaski, należy kilka-
krotnie ponakłuwać je widelcem, aby nie eksplodo-
wały.
•Schłodzoną lub mrożoną żywność należy gotować
dłużej.
Potrawy z sosem wymagają okresowego miesza-
nia.
Warzywa o zwartej strukturze, takie jak marchew,
groszek czy kalafior, muszą by
ć gotowane w wo-
dzie.
•Większe kawałki należy obrócić na drugą stronę po
upływie połowy czasu gotowania.
•W miarę możliwości należy pokroić warzywa na ka-
wałki podobnej wielkości.
•Używać płaskich, szerokich naczyń.
•Nie używać naczyń z porcelany, ceramiki lub fajan-
su zaopatrzonych w małe otwory (np. na uchwy-
tach) lub mającymi nieszkliwione dna. Wilgoć znaj-
dująca w otworach może po podgrzaniu spowodo-
wać pęknięcie naczynia.
Szklana taca do gotowania pełni funkcję powierzch-
ni służącej do podgrzewania potraw i płynów. Jest
ona niezbędna do prawidłowego działania kuchenki
mikrofalowej.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb:
•Mrożoną żywność pozbawioną opakowania należy
położyć na odwróconym małym talerzu, umieszczo-
nym w większym pojemniku, tak aby umożliwić
spływanie cieczy powstającej podczas rozmraża-
nia.
Obrócić ż
ywność w połowie czasu rozmrażania. W
miarę możliwości rozdzielić, a następnie wyjąć ka-
wałki, które zaczęły się rozmrażać.
Rozmrażanie masła, porcji tortu i twarogu:
Nie rozmrażać tych produktów całkowicie w urzą-
dzeniu, lecz dokończyć rozmrażanie w temperatu-
rze pokojowej. Zapewnia to bardziej równomierne
efekty. Przed rozpoczęciem rozmrażania należy
usunąć wszystkie metalowe lub aluminiowe ele-
menty opakowania.
Rozmrażanie owoców i warzyw:
Nie rozmrażać całkowicie w urządzeniu warzyw i
owoców, które będą poddawane dalszej obróbce
jako produkty surowe. Dokończyć ich rozmrażanie
w temperaturze pokojowej.
•Można użyć wyższej mocy mikrofal, aby gotować
warzywa i owoce bez ich uprzedniego rozmrażania.
Dania gotowe:
Gotowe dania można przygotowywać w urządzeniu
jedynie wtedy, gdy ich opakowanie nadaje się do
stosowania w kuchenkach mikrofalowych.
•Należy przestrzegać wskazówek producenta żyw-
ności podanych na opakowaniu (np. zdjąć metalo-
wą pokrywkę i nakłuć plastikową folię).
7
Odpowiednie naczynia i materiały
Naczynie/materiał Mikrofala
Rozmrażanie Nagrzewa-
nie
Gotowanie
Szkło i porcelana odporne na wysoką temperaturę (bez
metalowych elementów, np. Pyrex, szkło żaroodporne)
X X X
Szkło i porcelana nieodporne na wysoką temperaturę
1)
X -- --
Szkło i szkło ceramiczne z materiałów odpornych na wy-
soką i niską temperaturę (np. Arcoflam), ruszt grilla
X X X
Ceramika
2)
, fajans
2)
X X X
Tworzywo sztuczne odporne wysoką temperaturę do
200°C
3)
X X X
Karton, papier X -- --
Folia spożywcza X -- --
Folia do pieczenia z zamknięciem nadającym się do ku-
chenek mikrofalowych
3)
X X X
Metalowe naczynia do pieczenia, np. emaliowane lub że-
liwne
-- -- --
Formy do pieczenia lakierowane na czarno lub z powłoką
silikonową
3)
-- -- --
Blacha do pieczenia ciasta -- -- --
Naczynia do przyrumieniania, np. talerz Crisp lub Crunch -- X X
Potrawy gotowe w opakowaniach
3)
X X X
1) Bez srebrnych, złotych i platynowych elementów oraz metalowych dekoracji
2) Bez kwarcowych lub metalowych elementów oraz szkliwa z zawartością metalu
3) Należy przestrzegać wskazówek producenta dotyczących maksymalnej temperatury.
X odpowiednie -- nieodpowiednie
Tabela ustawień mocy
Symbol Ustawienie mocy Moc
Lekkie ogrzewanie 80 W
Ogrzewanie 130 W
Rozmrażanie 190 W
Niski poziom 280 W
8
Symbol Ustawienie mocy Moc
Średni poziom 360 W
Średnio-wysoki poziom 430 W
Wysoki poziom 500 W
Korzystanie z akcesoriów
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Uwaga! Nie należy gotować żywności bez
zestawu talerza obrotowego. Należy wyłącznie
używać zestawu talerza obrotowego dostarczonego z
urządzeniem.
Nie wolno gotować żywności umieszczonej bez-
pośrednio na szklanej tacy do gotowania.
Wkładanie zestawu talerza obrotowego
1. Umieścić prowadnicę z rolkami centralnie nad
wałkiem talerza obrotowego.
2. Umieścić szklany talerz do gotowania na pro-
wadnicy z rolkami
Przydatne rady i wskazówki
Wskazówki dotyczące korzystania z mikrofal
Problem Środek zaradczy
Nie można znaleźć informacji na temat ilości
przyrządzanej potrawy.
Sprawdzić podobny produkt spożywczy. Wydłużyć lub skró-
cić czas gotowania zgodnie z następującą zasadą: Podwój-
na ilość = blisko podwójna ilość czasu, połowa ilości =
połowa czasu
Potrawa wyszła za sucha. Ustawić krótszy czas gotowania lub wybrać niższą moc mi-
krofal.
Po upływie ustawionego czasu potrawa nie jest
jeszcze rozmrożona, podgrzana bądź ugotowa-
na.
Ustawić dłuższy czas gotowania lub wybrać wyższą moc mi-
krofal. Większe potrawy wymagają dłuższego czasu gotowa-
nia.
Po upływie czasu gotowania potrawa jest za
gorąca przy brzegu, a w środku jeszcze nie go-
towa.
Następnym razem należy wybrać niższą moc i dłuższy czas.
W połowie gotowania należy wymieszać potrawę, np. zupę.
9
Informacje na temat czasu odczekania można zna-
leźć w tabelach gotowania. Tu określono, jak długo
należy pozostawić żywność po ugotowaniu w urzą-
dzeniu lub poza nim. Umożliwi to równomierne roz-
łożenie ciepła w potrawie.
Podczas gotowania ryżu lepsze efekty można
osiągnąć, stosując płaskie, szerokie naczynie.
Temperatury i czasy gotowania podane w tabe-
lach są jedynie orientacyjne. Zależą one od prze-
pisu, jakości, ilości i temperatury użytych składników.
Rozmrażanie
Pieczeń zawsze należy rozmrażać tłustą stroną skie-
rowaną na dół.
Nie należy rozmrażać przykrytego mięsa, ponieważ
może to spowodować ugotowanie zamiast rozmroże-
nia.
Całe sztuki drobiu zawsze należy rozmrażać piersią
skierowaną na dół.
Wołowina
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Mielona wołowina 450 Rozmrażanie 11 – 14 15 – 20
Rozdzielić i wyjąć roz-
mrożone części.
Mięso duszone 675 Rozmrażanie 14 – 18 25 – 30
Rozdzielić i zmienić
położenie kawałków
żywności.
Paszteciki
450 (każdy
110 g)
Rozmrażanie 10 – 12 15 – 20
Obrócić po upływie
połowy czasu.
Stek 200 Rozmrażanie 5 – 7 10 – 15
Rozdzielić i wyjąć roz-
mrożone części. Ob-
rócić po upływie poło-
wy czasu.
Gulasz 500 Rozmrażanie 11 – 14 15 – 20
Rozdzielić i zmienić
położenie mięsa. Wy-
jąć rozmrożone ka-
wałki
Kiełbasa w plas-
trach
100 Rozmrażanie 3 – 5 5 – 10
Obrócić po upływie
połowy czasu.
Wieprzowina
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Żeberka 450 Rozmrażanie 10 – 12 25 – 30
Rozdzielić i zmienić
położenie kawałków
żywności.
Kotlety
500 (każdy
125 g)
Rozmrażanie 11 – 14 25 – 30
Rozdzielić i obrócić
kawałki żywności
Mielona wieprzowi-
na
450 Rozmrażanie 11 – 14 15 – 20
Rozdzielić i wyjąć roz-
mrożone części.
10
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Gulasz 500 Rozmrażanie 12 – 15 15 – 20
Rozdzielić i zmienić
położenie mięsa. Wy-
jąć rozmrożone ka-
wałki
Drób
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Cały kurczak 1125 Rozmrażanie 25 – 29 45 – 90
Obrócić po upływie
połowy czasu. W razie
potrzeby przykryć folią
aluminiową.
Pierś kurczaka 450 Rozmrażanie 15 – 18 15 – 30
Rozdzielić i zmienić
położenie kawałków
żywności.
Pokrojony kurczak 900 Rozmrażanie 22 – 25 25 – 30
Rozdzielić i zmienić
położenie kawałków
żywności.
Udka kurczaka 675 Rozmrażanie 18 – 22 15 – 30
Rozdzielić i zmienić
położenie kawałków
żywności.
Ryby i owoce morza
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Cała ryba 450 Rozmrażanie 9 – 11 15 – 20
Obrócić po upływie
połowy czasu. W razie
potrzeby przykryć folią
aluminiową.
Filety rybne 675 Rozmrażanie 12 – 14 15 – 20
Rozdzielić i obrócić
kawałki żywności.
Krewetki 225 Rozmrażanie 4 – 5 15 – 20
Rozdzielić i zmienić
położenie żywności.
Nabiał
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Twarożek 250 Rozmrażanie 8 – 10 3 – 5
Usunąć elementy alu-
miniowe, obrócić po
upływie połowy czasu
11
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Masło 250 Rozmrażanie 2 – 3 3 – 5
Usunąć elementy alu-
miniowe, obrócić po
upływie połowy czasu
Ser 250 Rozmrażanie 3:30 – 4 3 – 5
Usunąć elementy alu-
miniowe, obrócić po
upływie połowy czasu
Śmietana 200 Rozmrażanie 7 – 9 3 – 5
Usunąć elementy alu-
miniowe, obrócić po
upływie połowy czasu
Ciasta/wypieki
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Sernik 1 kawałek Rozmrażanie 1 –1:30 -
Obrócić po upływie
połowy czasu.
Ciasto (tort) 1 kawałek Rozmrażanie 1 –1:30 -
Obrócić po upływie
połowy czasu.
Suche ciasto (np.
ciasto ucierane)
1 kawałek Rozmrażanie 1:30 – 2 1 – 2
Obrócić po upływie
połowy czasu.
Ciasto owocowe 1 kawałek Rozmrażanie 1:30 – 2 1 – 2
Obrócić po upływie
połowy czasu.
Chleb krojony 300 Rozmrażanie 3 – 4 1 – 2
Obrócić po upływie
połowy czasu.
Bułki 4 bułki Rozmrażanie 1 –1:30 1 – 2
Obrócić po upływie
połowy czasu.
Owoce
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Truskawki 300 Rozmrażanie 5 – 6 2 – 3
Zamieszać po upływie
połowy czasu
Śliwki, wiśnie, mali-
ny, czarne po-
rzeczki, morele
250 Rozmrażanie 4– 5 2 – 3
Zamieszać po upływie
połowy czasu
Gotowanie
Zawsze należy wyjmować zamrożone mięso i drób z
chłodziarki przynajmniej 30 minut przed gotowaniem.
Pozostawić mięso, drób, ryby i warzywa przykryte po
gotowaniu.
Nanieść nieco oleju lub stopionego masła na rybę.
Dodać 30–45 ml zimnej wody na każde 250 g warzyw,
chyba że w tabeli podane są inne wartości. Przed go-
towaniem pociąć świeże warzywa na równe kawałki.
Wszystkie warzywa gotować pod przykryciem.
12
Mięso
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Pieczeń wołowa:
- Lekko wypieczo-
ne
- Średnio wypie-
czone
- Dobrze wypie-
czone
450
Średnio-wyso-
ki poziom
10 – 12
11 – 14
13 – 16
5 – 10
Gotować pod przykry-
ciem. Obracać potra-
wę wielokrotnie pod-
czas gotowania.
Pieczeń wieprzo-
wa
450
Wysoki po-
ziom
14 – 18 5 – 10
Gotować pod przykry-
ciem. Obracać potra-
wę wielokrotnie pod-
czas gotowania.
Boczek 450
Wysoki po-
ziom
10 – 12 5 – 10
Gotować pod przykry-
ciem. Obracać potra-
wę wielokrotnie pod-
czas gotowania.
Drób
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Cały kurczak 900
Wysoki po-
ziom
16 – 24 5 – 10
Gotować pod przykry-
ciem. Obracać potra-
wę wielokrotnie pod-
czas gotowania.
Pokrojony kurczak 450
Średnio-wyso-
ki poziom
7 – 11 5 – 10
Gotować pod przykry-
ciem. Obracać potra-
wę wielokrotnie pod-
czas gotowania.
Pierś kurczaka (z
kością)
450
Średnio-wyso-
ki poziom
8 – 12 5 – 10
Gotować pod przykry-
ciem. Obracać potra-
wę wielokrotnie pod-
czas gotowania.
Ryby
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Filety rybne 450
Wysoki po-
ziom
6 – 10 5 – 10
Gotować pod przykry-
ciem. Obracać potra-
wę wielokrotnie pod-
czas gotowania.
13
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Cała makrela (wy-
czyszczona i opra-
wiona)
450
Wysoki po-
ziom
6 – 10 5 – 10
Gotować pod przykry-
ciem. Obracać potra-
wę wielokrotnie pod-
czas gotowania.
Cały pstrąg (wy-
czyszczony i opra-
wiony)
450
Wysoki po-
ziom
7 – 12 5 – 10
Gotować pod przykry-
ciem. Obracać potra-
wę wielokrotnie pod-
czas gotowania.
Kawałki łososia 450
Wysoki po-
ziom
6 – 10 5 – 10
Gotować pod przykry-
ciem. Obracać potra-
wę wielokrotnie pod-
czas gotowania.
Świeże warzywa
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Brokuły
250
500
Wysoki po-
ziom
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać pod-
czas gotowania i po
gotowaniu.
Brukselka 250
Wysoki po-
ziom
5 – 6 2 – 3
Dodać 60–75 ml wody.
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać pod-
czas gotowania i po
gotowaniu.
Marchew 250
Wysoki po-
ziom
4 – 6 2 – 3
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać pod-
czas gotowania i po
gotowaniu.
Kalafior
250
500
Wysoki po-
ziom
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać pod-
czas gotowania i po
gotowaniu.
Cukinia 250
Wysoki po-
ziom
4 – 6 2 – 3
Dodać 30 ml wody lub
2 łyżki stołowe masła.
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać pod-
czas gotowania i po
gotowaniu.
14
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Bakłażan 250
Wysoki po-
ziom
4 – 6 2 – 3
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać pod-
czas gotowania i po
gotowaniu.
Por 250
Wysoki po-
ziom
4 – 6 2 – 3
Pokroić na grube plas-
try. Gotować pod przy-
kryciem. Wymieszać
podczas gotowania i
po gotowaniu.
Grzyby
125
250
Wysoki po-
ziom
3 – 5
5 – 7
2 – 3
Nie dodawać wody.
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać pod-
czas gotowania i po
gotowaniu. Odcedzić
przed podaniem.
Cebula 250
Wysoki po-
ziom
4 – 6 2 – 3
Dodać 15 ml wody.
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać pod-
czas gotowania i po
gotowaniu.
Pieprz 250
Wysoki po-
ziom
5 – 7 2 – 3
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać pod-
czas gotowania i po
gotowaniu.
Obrane ziemniaki
250
500
Wysoki po-
ziom
5 – 7
10 – 12
2 – 3
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać pod-
czas gotowania i po
gotowaniu.
Ziemniaki w mun-
durkach
800
Wysoki po-
ziom
15 – 18 2 – 3
Gotować pod przykry-
ciem, zamieszać po
upływie połowy czasu.
Kapusta 250
Wysoki po-
ziom
7 – 9 2 – 3
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać pod-
czas gotowania i po
gotowaniu.
Mrożone warzywa
15
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Szpinak 125
Wysoki po-
ziom
3 – 5 2 – 3
Dodać 15 ml wody.
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać
podczas gotowania i
po gotowaniu.
Brokuły 250
Wysoki po-
ziom
4 – 6 2 – 3
Dodać 30 ml wody.
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać
podczas gotowania i
po gotowaniu.
Groszek 250
Wysoki po-
ziom
4 – 6 2 – 3
Dodać 15 ml wody.
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać
podczas gotowania i
po gotowaniu.
Zielona fasolka 250
Wysoki po-
ziom
5 – 7 2 – 3
Dodać 30 ml wody.
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać
podczas gotowania i
po gotowaniu.
Mieszanka wa-
rzywna (marchew/
groszek/kukurydza)
250
Wysoki po-
ziom
5 – 7 2 – 3
Dodać 15 ml wody.
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać
podczas gotowania i
po gotowaniu.
Mieszanka wa-
rzywna (chińska)
250
Wysoki po-
ziom
6 – 8 2 – 3
Dodać 15 ml wody.
Gotować pod przykry-
ciem. Wymieszać
podczas gotowania i
po gotowaniu.
Roztapianie
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Czekolada/polewa
czekoladowa
150 Średni poziom 3 – 4 2 – 3
Zamieszać po upływie
połowy czasu.
Masło 100 Średni poziom 2 – 3 2 – 3
Zamieszać po upływie
połowy czasu.
Nagrzewanie
Pakowane potrawy gotowe należy zawsze odgrzewać
zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
16
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Jedzenie dla nie-
mowląt
128
Wysoki po-
ziom
0:50 1 – 2
Zamieszać po upływie
połowy czasu. Spraw-
dzić temperaturę!
Mleko dla niemow-
ląt
100 ml
225 ml
Wysoki po-
ziom
0:30 – 1
1 – 1:30
1 – 2
Włożyć łyżeczkę do
butelki, zamieszać i
sprawdzić temperatu-
rę!
Złożona kanapka
lub bułka
1 bułka
Wysoki po-
ziom
0:30 – 1 1 – 2
Zawinąć w ręcznik pa-
pierowy i umieścić
szklaną tacę do goto-
wania.
Nie używać używa-
nych ręczników papie-
rowych.
Dania gotowe 400 - 500
Wysoki po-
ziom
7 – 10 2 – 3
Zdjąć aluminiowe po-
krywki. Obrócić po
upływie połowy czasu
Mrożone dania go-
towe
400 - 500
Wysoki po-
ziom
8 – 12 2 – 3
Zdjąć aluminiowe po-
krywki. Obrócić po
upływie połowy czasu
Lasagne 300
Wysoki po-
ziom
6 – 10 2 – 3
Podczas gotowania
przykrywać potrawę.
Casserole
1 szkl.
4 szkl.
Wysoki po-
ziom
3 – 5
7 –10
2 – 3
Podczas gotowania
przykrywać potrawę.
Zamieszać po upływie
połowy czasu.
Ziemniaki purée
1 szkl.
4 szkl.
Wysoki po-
ziom
2 – 5
8 – 10
2 – 3
Podczas gotowania
przykrywać potrawę.
Zamieszać po upływie
połowy czasu.
Fasola w sosie po-
midorowym
1 szkl.
Wysoki po-
ziom
3 – 5 1 – 2
Podczas gotowania
przykrywać potrawę.
Zamieszać po upływie
połowy czasu.
Ravioli lub maka-
ron w sosie
1 szkl.
4 szkl.
Wysoki po-
ziom
4 – 6
10 – 14
2 – 3
Podczas gotowania
przykrywać potrawę.
Zamieszać po upływie
połowy czasu.
Mleko 200 ml
Wysoki po-
ziom
1 – 1:30 1
Włożyć łyżeczkę do
naczynia.
17
Produkt
Ciężar (g) Poziom mocy Czas (min)
Czas odczeka-
nia (min)
Uwagi
Woda 200 ml
Wysoki po-
ziom
2 – 2:30 1
Włożyć łyżeczkę do
naczynia.
Sos 200 ml
Wysoki po-
ziom
3 – 4 1
Zamieszać po upływie
połowy czasu
Zupa 300 ml
Wysoki po-
ziom
4 – 5 1
Zamieszać po upływie
połowy czasu
Przepisy
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabe-
lach mają wyłącznie charakter orientacyjny. Za-
leżą one od przepisu, jakości oraz ilości użytych skład-
ników.
Śniadanie
Omlety
Składniki:
15 g stopionego masła
4 jajka
•6 łyżek mleka
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wymieszać dokładnie jajka z mlekiem i przyprawić so-
lą oraz pieprzem. Posmarować naczynie stopionym
masłem. Przelać mieszankę do płaskiego naczynia.
Gotować na wysokim poziomie przez 3 minuty, przeło-
żyć omlet na drugą stronę i gotować na wysokim po-
ziomie przez 1 minutę.
Czas pieczenia: Razem 4 minuty
Jajecznica
Składniki:
15 g stopionego masła
2 jajka
•2 łyżki mleka
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wymieszać jajka, mleko i stopione masło oraz dopra-
wić solą i pieprzem. Gotować na wysokim poziomie
przez 3 minuty, mieszając co 30 sekund.
Czas pieczenia: Razem 3 minuty
Obiad
Zupa pomidorowa z pomarańczą
Składniki:
25 g stopionego masła
•1 średnia posiekana cebula
•1 duża marchew
•1 duży posiekany ziemniak
800 g posiekanych pomidorów z puszki
Sok i starta skórka z 1 średniej pomarańczy
900 ml gorącego bulionu warzywnego
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wymieszać cebulę, marchew, ziemniaki oraz stopione
masło i gotować je na wysokim poziomie przez 6 mi-
nut. Wymieszać po upływie połowy czasu. Następnie
dodać pomidory, sok pomarańczowy, skórkę poma-
rańczową i bulion. Wymieszać wszystko razem i przy-
prawić solą oraz pieprzem. Przykryć miskę i gotować
na wysokim poziomie przez 18 minut, aż warzywa
zmiękną. Wymieszać 2–3 razy podczas gotowania.
Zmiksować zupę i podawać.
Czas pieczenia: Razem 24 minuty
Francuska zupa cebulowa
Składniki:
•1 duża cebula pokrojona na plasterki
•1 łyżka oleju kukurydzianego
50 g mąki
1,2 l bulionu mięsnego lub warzywnego
18
•2 łyżki posiekanej pietruszki
4 grube kromki bagietki
50 g startego sera
Sposób przygotowania:
Wymieszać w misce cebulę z olejem kukurydzianym.
Gotować na wysokim poziomie przez 2 minuty. Wy-
mieszać mąkę i stopniowo dodawać bulion. Doprawić
solą i pieprzem oraz dodać pietruszkę. Przykryć miskę
i gotować na średnim poziomie przez 18 minut. Prze-
lać zupę do miseczek, ułożyć na wierzchu zupy ba-
gietkę w każdej miseczce i posypać obficie serem.
Gotować na średnim poziomie przez 2 minuty, aż ser
stopi się.
Czas pieczenia: Razem 22 minuty
Smażone warzywa
Składniki:
•1 łyżka oleju słonecznikowego
•2 łyżki sosu sojowego
•1 łyżka sherry
2,5 cm obranego i startego imbiru
•2 średnie marchewki pokrojone na małe paski
100 g posiekanych pieczarek
50 g kiełków fasoli
100 g groszku śnieżnego
1 czerwona papryka z usuniętymi pestkami, cienko
pokrojona
4 pokrojone dymki
100 g pokrojonych kasztanów wodnych z puszki
1/4 drobno posiekanej główki kapusty chińskiej
Sposób przygotowania:
Wymieszać olej słonecznikowy, sos sojowy, sherry,
imbir i marchewki w misce. Przykryć i gotować na wy-
sokim poziomie przez 5–6 minut. Wymieszać jeden
raz. Następnie dodać pieczarki, kiełki fasoli, groszek
śnieżny, czerwoną paprykę, dymkę, kasztany wodne
oraz kapustę chińską. Wymieszać wszystkie składniki.
Gotować na wysokim poziomie przez 5–6 minut, aż
warzywa będą miękkie. Wymieszać 2–3 razy podczas
gotowania.
Czas pieczenia: Razem 10–12 minut
Kurczak w miodzie
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
•2 łyżki miodu
•1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
•1/2 łyżki suszonego estragonu
•1 łyżka przecieru pomidorowego
150 ml bulionu drobiowego
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Włożyć piersi kurczaka do naczynia do zapiekanek.
Wymieszać ze sobą wszystkie pozostałe składniki.
Następnie polać nimi kurczaka. Przyprawić solą i pie-
przem. Gotować na wysokim poziomie przez 12–14
minut. Zmienić położenie piersi kurczaka i dwukrotnie
polać sosem podczas gotowania.
Czas pieczenia: Razem 12–14 minut
Ziemniaki w mundurkach z serem pleśniowym i
szczypiorkiem
Składniki:
2 upieczone ziemniaki (każdy 250 g)
50 g masła
100 g pokrojonego sera pleśniowego
•1 łyżka pokrojonego świeżego szczypiorku
50 g pokrojonych grzybów
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ponakłuwać każdego ziemniaka. Gotować na wyso-
kim poziomie przez 12–14 minut. Rozciąć i wydrążyć
ziemniaki. Umieścić w misce masę ziemniaczaną,
masło, ser, szczypiorek, grzyby i wszystko wymieszać.
Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć mieszankę do
łupin ziemniaków i ułożyć je w płaskim naczyniu. Go-
tować na średnim poziomie przez 10 minut.
Czas pieczenia: Razem 22–24 minuty
Biały sos
Składniki:
25 g stopionego masła
25 g mąki
300 ml mleka
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
19
Zmieszać masło, mąkę i mleko. Gotować na wysokim
poziomie przez 4–5 minut. Mieszać co 2 minuty, aż
sos stanie się gęsty i jedwabisty. Przyprawić solą i pie-
przem.
Czas pieczenia: Razem 4–5 minut
Pikantne mięso mielone
Składniki:
1 mała posiekana cebula
1 rozgnieciony ząbek czosnku
•1 łyżeczka oleju
200 g posiekanym pomidorów z puszki
•1 łyżka przecieru pomidorowego
•1 łyżka mieszanki przypraw
225 g mielonej wołowiny
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wymieszać cebulę, czosnek i olej w naczyniu do za-
piekanek. Gotować na wysokim poziomie przez 2 mi-
nuty lub aż warzywa zmiękną. Następnie wymieszać
razem z pozostałymi składnikami. Przykryć naczynie
do zapiekanek i gotować na wysokim poziomie przez
5 minut, a następnie zmienić na średni poziom i goto-
wać przez 8–12 minut lub aż mięso będzie gotowe.
Czas pieczenia: Razem 15–19 minut
Desery
Dżem truskawkowy
Składniki:
675 g obłuskanych truskawek
•3 łyżki soku cytrynowego
675 g drobnego cukru
Sposób przygotowania:
Umieścić truskawki i sok cytrynowy w dużej misce.
Podgrzewać je na wysokim poziomie przez 6 minut
lub do czasu, gdy owoce będą miękkie. Dodać cukier i
dobrze wymieszać. Gotować na średnim poziomie
przez 27–32 minuty, aż zostanie osiągnięta tempera-
tura krzepnięcia. Mieszać co 4–5 minut. Przelać dżem
do czystych słoików. Przykryć, zawekować i oznaczyć
etykietką.
Aby ustalić temperaturę krzepnięcia, należy umieścić
1 łyżkę dżemu na schłodzonym talerzyku. Pozostawić
na 1 minutę. Następnie delikatnie dotknąć powierzchni
dżemu palcem. Jeśli powierzchnia dżemu marszczy
się, oznacza to, że dżem osiągnął
temperaturę krzep-
nięcia.
Czas pieczenia: Razem 37–43 minuty
Proste ciasto z mikrofalówki
Składniki:
100 g margaryny
100 g cukru
1 jajko
100 g przesianej mąki umożliwiającej rośnięcie
ciasta bez dodatku drożdży
2–3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Ułożyć pergamin na spodzie formy do ciasta. Zetrzeć
margarynę z cukrem, aż będzie puszysta i miękka.
Ubić jajka i stopniowo dodawać na przemian mąkę i
mleko. Przelać ciasto do przygotowanej formy do cias-
ta. Gotować na wysokim poziomie przez 5–7 minut.
Nakłuć ciasto wykałaczką. Jeśli na wykałaczce pozos-
tają ślady ciasta, oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze
gotowe. Pozostawić ciasto w urządzeniu po upiecze-
niu na dodatkowe 5 minut.
Czas pieczenia: Razem 5–7 minut
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Uwagi dotyczące czyszczenia:
•Przód urządzenia należy myć miękką ściereczką
zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia
naczyń.
Do czyszczenia powierzchni metalowych należy
używać zwykłego płynu do mycia naczyń.
•Po każdym użyciu należy oczyścić wnętrze urzą-
dzenia. Dzięki temu można łatwiej usunąć zabru-
dzenia i uniknąć ich przypalenia.
Trudne do usunięcia zabrudzenia należy usuwać za
pomocą specjalnego środka do czyszczenia.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zoppas PFM150S Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi