• Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia, nie stanowi więc
wady w rozumieniu warunków gwarancji.
•Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
• Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać
podczas pieczenia, nawet podczas grillo-
wania..
Mikrofala
•Urządzenie należy włączać tylko po
uprzednim umieszczeniu w nim żywnoś-
ci. Urządzenie bez żywności w środku
może ulec przeciążeniu.
•Stosować wyłącznie naczynia przezna-
czone do kuchenek mikrofalowych.
Patrz rozdział „Przydatne rady i wska-
zówki: Odpowiednie naczynia i materia-
ły”.
• Aby uniknąć korozji spowodowanej uwal-
nianiem pary wodnej, należy po każdym
użyciu wytrzeć urządzenie do sucha za
pomocą ściereczki.
•Nie należy pozostawiać urządzenia bez
nadzoru podczas podgrzewania lub go-
towania żywności w jednorazowych na-
czyniach wykonanych z plastiku, papieru
lub innych łatwopalnych materiałów.
•Nie otwierać drzwi urządzenia, gdy wy-
dostaje się z niego dym. Należy wyłączyć
urządzenie i odłączyć je od źródła zasila-
nia. Nie używać urządzenia, jeśli nie dzia-
ła prawidłowo.
• Podczas podgrzewania napojów należy
zawsze umieścić w naczyniu łyżeczkę lub
szklany patyczek, aby zapobiec efektowi
opóźnionego wrzenia. Opóźnione wrze-
nie może wystąpić, gdy płyn osiągnie
temperaturę wrzenia bez uwalniania się
charakterystycznych pęcherzyków pary.
Po potrząśnięciu naczyniem płyn może
nagle wykipieć lub niebezpiecznie się roz-
prysnąć. Istnieje ryzyko poparzenia!
• Przed gotowaniem produktów ze „skór-
ką”, takich jak ziemniaki, pomidory czy
kiełbaski, należy je kilkakrotnie ponakłu-
wać widelcem, aby nie eksplodowały.
•Należy zapewnić, aby podczas gotowa-
nia/podgrzewania żywność osiągnęła
temperaturę przynajmniej 70°C. W tym
celu należy zapoznać się z informacjami
dotyczącymi ustawień mocy i czasu pod-
anymi w tabelach. Do pomiaru tempera-
tury żywności nie wolno używać termo-
metrów rtęciowych ani cieczowych.
• Żywność ogrzana przez mikrofale oddaje
ciepło naczyniom. Należy używać ręka-
wic kuchennych lub podobnego za-
bezpieczenia!
•Należy uważać, aby nie gotować potraw
zbyt intensywnie ustawiając nadmierną
moc lub zbyt długi czas. Może to spowo-
dować wysuszenie ż
ywności, przypalenie
lub przywarcie do naczynia.
• Podczas pracy piekarnika jego wnętrze,
grzałka grilla i akcesoria stają się gorące.
Należy dotykać ich ostrożnie, używając
rękawic kuchennych lub podobnego za-
bezpieczenia. Istnieje ryzyko poparze-
nia!
• Metalowe przedmioty muszą znajdować
się w odległości co najmniej 2 cm od
ścianek i drzwi urządzenia. W przeciw-
nym razie może dojść do iskrzenia i usz-
kodzenia urządzenia.
• Nie należy używać folii aluminiowej jeśli
nie zezwolono na jej używanie.
•Między drzwiami urządzenia a ich ramą
nie powinny znajdować się żadne przed-
mioty.
•Uszczelkę drzwi, powierzchnię przylega-
nia uszczelki oraz wnętrze urządzenia na-
leży utrzymywać w czystości. Obecność
zanieczyszczeń w urządzeniu może być
przyczyną niebezpiecznych sytuacji.
• Nie wolno trzymać w piekarniku łatwopal-
nych materiałów. Włączenie urządzenia
mogłoby spowodować ich zapłon.
•Butelki i słoiczki z jedzeniem dla niemow-
ląt można podgrzewać tylko po uprzed-
nim zdjęciu pokrywki lub zakrętki. Po
podgrzaniu zawartość naczynia należy
dobrze zamieszać lub potrząsnąć. Przed
podaniem jedzenia dziecku należy upew-
nić się, że nie jest ono zbyt gorące.
Nie używać urządzenia:
• Do gotowania jajek w skorupkach, ponie-
waż mogą eksplodować. Przed smaże-
niem jajek należy nakłuć ich żółtka.
• Do podgrzewania oleju jadalnego (fon-
due, głębokie sma
żenie) lub napojów z
wysoką zawartością alkoholu. Ryzyko
samozapłonu! Ryzyko eksplozji!
• Do ogrzewania szczelnie zamkniętych
pojemników, np. puszek, butelek, zakrę-
canych słoików.
4 electrolux