Electrolux EOK86030X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik
EOK86030
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Opis urządzenia 6
Przed pierwszym użyciem 6
Panel sterowania 7
Codzienna eksploatacja 9
Tryb mikrofali 9
Funkcje zegara 11
Programy automatyczne 12
Korzystanie z akcesoriów 13
Dodatkowe funkcje 13
Przydatne rady i wskazówki 14
Konserwacja i czyszczenie 31
Co zrobić, gdy… 33
Dane techniczne 34
Instalacja 34
Ochrona środowiska 39
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia
należy uważnie przeczytać tę instrukcję ob-
sługi:
•Ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia
•Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z
urządzeniem – również w przypadku jego
sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz oso-
by o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych, a
także nieposiadające wiedzy lub do-
świadczenia, jeśli będą one nadzorowane
lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z tego urzą-
dzenia i będą świadome związanych z
tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się
urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przecho-
wywać poza zasięgiem dzieci. Występuje
ryzyko uduszenia lub urazów ciała.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urzą-
dzenia lub gdy jego drzwi są otwarte,
dzieci i zwierzęta domowe powinny znaj-
dować się w bezpiecznej odległości od
urządzenia, ponieważ staje się ono gorą-
ce. Występuje zagrożenie odniesienia ob-
rażeń
mogących skutkować trwałym ka-
lectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków
(blokada sterowania), należy jej użyć. Za-
pobiega to przypadkowemu włączeniu
urządzenia przez dzieci lub zwierzęta do-
mowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia
obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może
przeprowadzić jedynie uprawniony elek-
tryk. Należy skontaktować się z autoryzo-
wanym punktem serwisowym. Pozwoli to
uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub
obrażeń ciała.
•Należy upewni
ć się, że urządzenie nie
zostało uszkodzone podczas transportu.
Uszkodzonego urządzenia nie należy
podłączać. W razie konieczności należy
skontaktować się z dostawcą.
2 electrolux
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia cały materiał opakowanio-
wy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki
znamionowej. Może to spowodować
utratę gwarancji.
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania.
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie podnosić urządzenia za uch-
wyt.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający
odłączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wy
łączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki róż-
nicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
•Przed montażem należy upewnić się, że
wnęka w zabudowie kuchennej ma od-
powiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządze-
nia w meblach spełniających odpowied-
nie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do
ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do
zabudowy są łączone za pomocą spe-
cjalnego systemu połączeniowego. Aby
nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia,
należy łączyć je tylko z urządzeniami tego
samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elek-
tryczne podane na tabliczce znamiono-
wej są zgodnie z parametrami sieci elek-
trycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamio-
nowej.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samo-
dzielnie przewodu zasilającego. Należy
skontaktować się z punktem serwiso-
wym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma
zastosowanie) oraz przewodu zasilające-
go, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze
ciągnąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do
u
żytku domowego. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani
przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Podczas pracy wnętrze urządzenia moc-
no się nagrzewa. Występuje zagrożenie
poparzeniem. Nie dotykać elementów
grzejnych w urządzeniu. Podczas wkła-
dania lub wyjmowania naczyń bądź akce-
soriów należy używać rękawic ochron-
nych.
Podczas wyjmowania i wkładania akce-
soriów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać
możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bez-
pośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
electrolux 3
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia, nie stanowi więc
wady w rozumieniu warunków gwarancji.
•Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać
podczas pieczenia, nawet podczas grillo-
wania..
Mikrofala
•Urządzenie należy włączać tylko po
uprzednim umieszczeniu w nim żywnoś-
ci. Urządzenie bez żywności w środku
może ulec przeciążeniu.
•Stosować wyłącznie naczynia przezna-
czone do kuchenek mikrofalowych.
Patrz rozdział „Przydatne rady i wska-
zówki: Odpowiednie naczynia i materia-
ły”.
Aby uniknąć korozji spowodowanej uwal-
nianiem pary wodnej, należy po każdym
użyciu wytrzeć urządzenie do sucha za
pomocą ściereczki.
•Nie należy pozostawiać urządzenia bez
nadzoru podczas podgrzewania lub go-
towania żywności w jednorazowych na-
czyniach wykonanych z plastiku, papieru
lub innych łatwopalnych materiałów.
•Nie otwierać drzwi urządzenia, gdy wy-
dostaje się z niego dym. Należy wyłączyć
urządzenie i odłączyć je od źródła zasila-
nia. Nie używać urządzenia, jeśli nie dzia-
ła prawidłowo.
Podczas podgrzewania napojów należy
zawsze umieścić w naczyniu łyżeczkę lub
szklany patyczek, aby zapobiec efektowi
opóźnionego wrzenia. Opóźnione wrze-
nie może wystąpić, gdy płyn osiągnie
temperaturę wrzenia bez uwalniania się
charakterystycznych pęcherzyków pary.
Po potrząśnięciu naczyniem płyn może
nagle wykipieć lub niebezpiecznie się roz-
prysnąć. Istnieje ryzyko poparzenia!
Przed gotowaniem produktów ze „skór-
ką”, takich jak ziemniaki, pomidory czy
kiełbaski, należy je kilkakrotnie ponakłu-
wać widelcem, aby nie eksplodowały.
•Należy zapewnić, aby podczas gotowa-
nia/podgrzewania żywność osiągnęła
temperaturę przynajmniej 70°C. W tym
celu należy zapoznać się z informacjami
dotyczącymi ustawień mocy i czasu pod-
anymi w tabelach. Do pomiaru tempera-
tury żywności nie wolno używać termo-
metrów rtęciowych ani cieczowych.
Żywność ogrzana przez mikrofale oddaje
ciepło naczyniom. Należy używać ręka-
wic kuchennych lub podobnego za-
bezpieczenia!
•Należy uważać, aby nie gotować potraw
zbyt intensywnie ustawiając nadmierną
moc lub zbyt długi czas. Może to spowo-
dować wysuszenie ż
ywności, przypalenie
lub przywarcie do naczynia.
Podczas pracy piekarnika jego wnętrze,
grzałka grilla i akcesoria stają się gorące.
Należy dotykać ich ostrożnie, używając
rękawic kuchennych lub podobnego za-
bezpieczenia. Istnieje ryzyko poparze-
nia!
Metalowe przedmioty muszą znajdować
się w odległości co najmniej 2 cm od
ścianek i drzwi urządzenia. W przeciw-
nym razie może dojść do iskrzenia i usz-
kodzenia urządzenia.
Nie należy używać folii aluminiowej jeśli
nie zezwolono na jej używanie.
•Między drzwiami urządzenia a ich ramą
nie powinny znajdować się żadne przed-
mioty.
•Uszczelkę drzwi, powierzchnię przylega-
nia uszczelki oraz wnętrze urządzenia na-
leży utrzymywać w czystości. Obecność
zanieczyszczeń w urządzeniu może być
przyczyną niebezpiecznych sytuacji.
Nie wolno trzymać w piekarniku łatwopal-
nych materiałów. Włączenie urządzenia
mogłoby spowodować ich zapłon.
•Butelki i słoiczki z jedzeniem dla niemow-
ląt można podgrzewać tylko po uprzed-
nim zdjęciu pokrywki lub zakrętki. Po
podgrzaniu zawartość naczynia należy
dobrze zamieszać lub potrząsnąć. Przed
podaniem jedzenia dziecku należy upew-
nić się, że nie jest ono zbyt gorące.
Nie używać urządzenia:
Do gotowania jajek w skorupkach, ponie-
waż mogą eksplodować. Przed smaże-
niem jajek należy nakłuć ich żółtka.
Do podgrzewania oleju jadalnego (fon-
due, głębokie sma
żenie) lub napojów z
wysoką zawartością alkoholu. Ryzyko
samozapłonu! Ryzyko eksplozji!
Do ogrzewania szczelnie zamkniętych
pojemników, np. puszek, butelek, zakrę-
canych słoików.
4 electrolux
Do suszenia sierści zwierząt, wyrobów
tekstylnych, poduszek wypełnionych ziar-
nem, okładów żelowych i innych łatwo-
palnych materiałów. Ryzyko pożaru!
Z naczyniami z porcelany, ceramiki lub
fajansu zaopatrzonymi w małe otwory
(np. na uchwytach) lub mającymi nieszkli-
wione dna. Wilgoć znajdująca w otwo-
rach może po podgrzaniu spowodować
pęknięcie naczynia.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je
od źródła zasilania.
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb w drzwiach urządze-
nia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek
potraw może stać
się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym sta-
nie.
Bardzo wilgotne ciasta należy piec w głę-
bokiej blasze do pieczenia, aby zapobiec
trwałemu zabrudzeniu urządzenia przez
sok z owoców.
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie
wyłącznie wodą z mydłem. Nie używać
produktów łatwopalnych lub mogących
spowodować korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
•Stosując aerozol do piekarników, należy
przestrzegać instrukcji producenta.
•Nie czyścić szyb w drzwiach urządzenia
za pomocą ściernych ś
rodków czyszczą-
cych ani metalowych skrobaków. Może
dojść do uszkodzenia powierzchni ża-
roodpornej szyby wewnętrznej i jej popę-
kania.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie
szkła grożące jego pęknięciem. Koniecz-
na jest wtedy ich wymiana. Skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
•Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w
wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
spowodować mieszankę alkoholu i po-
wietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmio-
tów lub otwartego płomienia do urządze-
nia podczas otwierania drzwi.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z mate-
ria
łów topliwych (plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano
specjalne żarówki przeznaczone wyłącz-
nie do urządzeń domowych. Nie można
ich używać do pełnego ani miejscowego
oświetlania pomieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarów-
ki, należy wymienić ją na żarówkę o takiej
samej mocy i przeznaczoną wyłącznie do
urządzeń domowych.
•Przed przystąpieniem do wymiany ża-
rówki oświetlenia piekarnika należy odłą-
czyć urządzenie od zasilania. Istnieje ry-
zyko porażenia prądem.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Do napraw należy używać wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
•Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń
lub uszkodzeń:
–Odłączyć urządzenia od źródła zasila-
nia.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega
to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządze-
nia dziecka lub małego zwierzęcia. Ist-
nieje ryzyko uduszenia.
electrolux 5
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
1 2
8
3
9
7
6
4
3
2
1
5
1 Panel sterowania
2 Sterowanie elektroniczne
3 Grill i grzałka
4 Generator mikrofal
5 Oświetlenie piekarnika
6 Grzałka z wentylatorem
7 Szklane dno, wyjmowane
8 Prowadnice blach, wyjmowane
9 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria
Ruszt
Do naczyń, form do ciast, pieczeni.
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Ustawianie i zmiana bieżącej godziny
Urządzenie działa wyłącznie po usta-
wieniu bieżącej godziny.
Po podłączeniu urządzenia do źródła zasila-
nia lub po przerwie w zasilaniu, będzie mi-
gać symbol bieżącej godziny
. Dotknąć
elementu sterowania
lub , aby usta-
wić godzinę.
6 electrolux
Zmiana godziny:
1. Dotknąć kilkakrotnie elementu sterowa-
nia
, aż zacznie migać symbol .
2.
Dotknąć elementu sterowania
lub
, aby ustawić godzinę.
Na wyświetlaczu pojawi się bieżąca godzi-
na, a miganie ustanie po około 5 sekun-
dach.
Bieżącą godzinę można zmieniać
jedynie, gdy:
Blokada uruchomienia jest wyłączo-
na,
minutnik
jest wyłączony,
funkcja Czas
jest wyłączona,
funkcja Koniec
jest wyłączona,
wszystkie funkcje piekarnika są wyłą-
czone.
PANEL STEROWANIA
Sterowanie elektroniczne
1 32 4
567891011
Do obsługi urządzenia służą pola czujników.
Pole czujni-
ka
Funkcja Opis
1
- WYŚWIETLACZ Przedstawia bieżące ustawienia urządzenia.
2
MINUS Ustawianie temperatury lub czasu.
3
PLUS Ustawianie temperatury lub czasu.
4
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
5
STOP Anulowanie funkcji lub przywracanie ustawień.
Wyłączanie urządzenia.
6
FUNKCJA PAMIĘCI Umożliwia zapisywanie i wybór ulubionych usta-
wień.
7
POKRĘTŁO WYBORU
FUNKCJI PIEKARNIKA
Umożliwia wybór funkcji piekarnika (również gdy
urządzenie jest wyłączone).
8
PROGRAM AUTOMA-
TYCZNY
Umożliwia włączanie programu automatycznego
(również gdy urządzenie jest wyłączone).
electrolux 7
Pole czujni-
ka
Funkcja Opis
9
SZYBKIE NAGRZEWA-
NIE
Należy dotknąć, aby skrócić czas nagrzewania.
10
URUCHOMIENIE/SZYB-
KIE URUCHOMIENIE
FUNKCJI MIKROFAL
Uruchamianie funkcji.
Gdy urządzenie jest wyłączone, umożliwia włą-
czenie funkcji mikrofal z ustawieniem maksymal-
nej mocy.
11
FUNKCJA MIKROFALI Włączanie funkcji mikrofali (również gdy urządze-
nie jest wyłączone).
Wskazanie
431 2
8 7 6 5
1 Pamięć: P
2 Funkcja mikrofali
3 Wskazanie temperatury/bieżącej godzi-
ny/mocy mikrofal
4 Wskazanie ciężaru
5 Wyświetlenie funkcji zegara/zegara
6 Wskaźnik rozgrzania
7 Programy automatyczne
8 Funkcje piekarnika
Wskazówki ogólne
Dotknąć
, aby potwierdzić wybór
funkcji. Jeśli wybór funkcji nie zosta-
nie potwierdzony w ciągu 120 se-
kund za pomocą
urządzenie wy-
łączy się automatycznie.
Otwarcie drzwi piekarnika podczas
jego pracy powoduje przerwanie
działania funkcji. Aby ponownie włą-
czyć funkcję, należy zamknąć drzwi
piekarnika i dotknąć
. Jeśli wybór
funkcji nie zostanie potwierdzony w
ciągu 120 sekund za pomocą
urządzenie wyłączy się automatycz-
nie.
Dotknąć
, aby wyłączyć działającą
funkcję. Aby kontynuować, należy
dotknąć
.
Dotknąć dwukrotnie
, aby wyłą-
czyć urządzenie.
Po ustawieniu funkcji zostanie ona
zasygnalizowana na wyświetlaczu i
temperatura zacznie wzrastać lub
rozpocznie się odliczanie czasu.
Po ustawieniu funkcji lub otwarciu
drzwi piekarnika, włączy się oświetle-
nie piekarnika.
Oświetlenie piekarnika wyłączy się
po 10 minutach, gdy drzwi są otwar-
te lub gdy piekarnik nie jest używany.
Wskaźnik rozgrzania
Po włączeniu funkcji piekarnika, pojawiają
się kolejno paski na wyświetlaczu
. Paski
sygnalizują wzrost lub spadek temperatury
w urządzeniu.
Gdy urządzenie osiągnie ustawioną tempe-
raturę, wtedy wskaźnik rozgrzania zniknie z
wyświetlacza.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Po zakończeniu pieczenia na wyświetlaczu
pojawi się temperatura ciepła resztkowego,
która jest wyższa od 40°C.
8 electrolux
CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Obsługę urządzenia umożliwia:
tryb ręczny — ręczne ustawienie funkcji
piekarnika, temperatury i czasu piecze-
nia.
programy automatyczne — przygoto-
wanie posiłku w przypadku braku wiedzy
i doświadczenia w zakresie pieczenia.
Ustawianie funkcji piekarnika
1.
Dotknąć kilkakrotnie
, aby ustawić
funkcję piekarnika.
Na wyświetlaczu automatycznie pojawi
się wskazanie temperatury.
2.
Dotknąć
, aby włączyć funkcję pie-
karnika.
Dotknąć , aby wyłączyć funkcję pie-
karnika.
Funkcje piekarnika
Funkcje Eksploatacja
Termoobieg z okrągłą
grzałką
Do równoczesnego pieczenia na dwóch poziomach.
Grill turbo Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na jed-
nym poziomie. Również do przyrumieniania potraw, np. za-
piekanki.
Grill Do grillowania płaskich kawałków mięsa i pieczenia tostów.
Rozmrażanie/Susze-
nie
Do rozmrażania i suszenia ziół, owoców i warzyw.
Zmiana temperatury piekarnika
Dotknij
lub , aby podwyższyć lub ob-
niżyć temperaturę co 5°C stopni.
Funkcja szybkiego nagrzewania
Funkcja szybkiego nagrzewania skraca
czas nagrzewania.
Uwaga! Nie wkładać żywności do
urządzenia, gdy uruchomiona jest
funkcja szybkiego nagrzewania.
1. Ustawić funkcję piekarnika i w razie ko-
nieczności zmienić temperaturę auto-
matyczną.
2.
Dotknąć
. Symbol zaświeci się na
wyświetlaczu. Gdy działa funkcja szyb-
kiego nagrzewania, migają kolejno pas-
ki wskaźnika nagrzewania.
Gdy urządzenie osiągnie ustawioną tempe-
raturę, wtedy paski wskaźnika nagrzewania
świecą się na stałe. Zostanie wyemitowany
sygnał dźwiękowy. Symbol
zniknie z wy-
świetlacza.
W tym momencie funkcja piekarnika działa
automatycznie i można włożyć produkty do
urządzenia.
TRYB MIKROFALI
Funkcje mikrofali
Funkcje Opis
Mikrofala
Powoduje wytwarzanie ciepła bezpośrednio w produktach spożywczych.
Należy jej używać do podgrzewania gotowych potraw i napojów, rozmraża-
nia mięsa lub owoców oraz gotowania warzyw i ryb.
Kombi Jednoczesne włączanie funkcji piekarnika i mikrofali. Umożliwia przyrządza-
nie potraw w krótszym czasie z jednoczesnym ich przyrumienianiem.
Szybkie uruchomie-
nie
Gdy urządzenie jest wyłączone, pozwala jednym dotknięciem pola czujnika
włączyć funkcję mikrofali z ustawieniem maksymalnej mocy. Czas
działania: od 30 sekund do 7 minut.
electrolux 9
Ustawianie funkcji mikrofali
1.
W razie potrzeby dotknąć
, aby wy-
łączyć urządzenie.
2.
Dotknąć kilkakrotnie
, aby ustawić
moc mikrofal. Możliwa jest stopniowa
regulacja mocy (co 100 W) w zakresie
od 1000 do 100 W.
3.
Dotknąć
lub , aby ustawić czas
dla funkcji czasu działania mikrofali
(patrz rozdział „Ustawianie czasu dzia-
łania mikrofali”).
4.
Dotknąć
, aby włączyć funkcję mi-
krofali.
Gdy upłynie ustawiony czas, przez 2
minuty będzie emitowany sygnał dźwię-
kowy. Funkcja mikrofali wyłączy się au-
tomatycznie. Dotknąć dowolnego pola
czujnika, aby wyłączyć sygnał dźwięko-
wy.
Podczas działania funkcji mikrofali w
dowolnej chwili można zmienić usta-
wienie mocy mikrofal (dotknąć
)
oraz czasu (dotknąć
).
Ustawianie funkcji Kombi
1.
W razie potrzeby dotknąć
, aby wy-
łączyć urządzenie.
2.
Dotknąć kilkakrotnie
, aby ustawić
funkcję piekarnika.
3.
W razie potrzeby dotknąć
lub ,
aby ustawić temperaturę.
4.
Dotknąć kilkakrotnie
, aby ustawić
moc mikrofal (maksymalnie 600 W).
5.
Dotknąć
lub , aby ustawić czas
dla funkcji Czas
. Patrz rozdział „Us-
tawianie czasu działania mikrofali”.
Maksymalne ustawienie czasu działania
funkcji Kombi wynosi 59 minut.
6.
Dotknąć
.
Zacznie się odliczanie czasu, a na wy-
świetlaczu będzie widoczny symbol
.
Gdy upłynie ustawiony czas, przez 2
minuty będzie emitowany sygnał dźwię-
kowy. Funkcja Kombi wyłączy się auto-
matycznie. Dotknąć dowolnego pola
czujnika, aby wyłączyć sygnał dźwięko-
wy.
Podczas działania funkcji Kombi można
zmienić ustawienie mocy mikrofal (do-
tknąć
) oraz czasu (dotknąć ).
Ustawianie funkcji szybkiego
uruchomienia
1.
W razie potrzeby dotknąć
, aby wy-
łączyć urządzenie.
2.
Dotknąć
, aby ustawić czas działa-
nia mikrofali.
Każde dotknięcie powoduje wydłu-
żenie czasu działania funkcji mikrofali o
30 sekund.
Urządzenie zacznie działać z maksy-
malną mocą.
3. Gdy upłynie ustawiony czas, przez 2
minuty będzie emitowany sygnał dźwię-
kowy. Funkcja mikrofali wyłączy się au-
tomatycznie. Dotknąć dowolnego pola
czujnika, aby wyłączyć sygnał dźwięko-
wy.
Podczas działania funkcji w dowolnej
chwili można zmienić ustawienie mocy
mikrofal (dotknąć
) oraz czasu (do-
tknąć
).
Przykładowe ustawienia mocy dla
żnych zastosowań
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącz-
nie orientacyjny charakter.
10 electrolux
Ustawienie mocy Zastosowanie
1000 W
900 W
800 W
700 W
Podgrzewanie płynów
Podgotowanie na początku procesu pieczenia
Gotowanie warzyw
Rozpuszczanie żelatyny i masła
600 W
500 W
•Rozmrażanie i podgrzewanie produktów za-
mrożonych
Podgrzewanie potraw na talerzach
Duszenie gulaszu
Gotowanie produktów z jaj
400 W
300 W
200 W
Dalsze gotowanie potraw
Gotowanie delikatnych produktów żywnościo-
wych
Podgrzewanie jedzenia dla niemowląt
•Pęcznienie ryżu
Podgrzewanie delikatnych potraw
•Roztapianie sera
100 W •Rozmrażanie mięsa, ryb, chleba
•Rozmrażanie sera, śmietany, masła
•Rozmrażanie owoców i ciast (tortów śmieta-
nowych)
Wyrastanie ciasta drożdżowego
Podgrzewanie zimnych potraw i napojów
FUNKCJE ZEGARA
Funkcje zegara
SYMBOL FUNKCJA OPIS
MINUTNIK Służy do odliczania ustawionego czasu. Gdy upłynie czas emi-
towany jest sygnał dźwiękowy. Funkcja nie ma wpływu na pra-
cę piekarnika.
CZAS Ustawianie czasu pracy piekarnika.
min. CZAS DZIAŁANIA MI-
KROFALI
Ustawianie czasu działania mikrofali.
KONIEC Ustawianie czasu wyłączenia piekarnika.
BIEŻĄCA GODZINA Pokazuje bieżącą godzinę. Ustawianie, zmiana i sprawdzanie
bieżącej godziny. Patrz rozdział „Ustawianie bieżącej godziny”.
Ustawianie funkcji zegara
1. Włączyć urządzenie i ustawić funkcję i
temperaturę piekarnika (nie jest to po-
trzebne przy wyborze funkcji bieżącej
godziny oraz minutnika).
2.
Dotknąć kilkakrotnie
, aż na wy-
świetlaczu pojawi się żądana funkcja
zegara i odpowiedni symbol, na przy-
kład symbol minutnika
.
3.
Dotknąć
lub , aby ustawić wy-
magany czas.
Gdy upłynie ustawiony czas, przez 2 minuty
będzie emitowany sygnał dźwiękowy. Na
wyświetlaczu pojawi się wartość „00.00” i
zacznie migać wskaźnik odpowiedniej funk-
cji. Urządzenie wyłączy się automatycznie.
Dotknąć pola czujnika, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
Ustawianie czasu działania mikrofali
1. Ustawić funkcję mikrofali i moc.
2.
Dotknąć
lub , aby ustawić wy-
magany czas
.
3.
Dotknąć
, aby włączyć funkcję cza-
su działania mikrofali.
Gdy upłynie ustawiony czas, przez 2 minuty
będzie emitowany sygnał dźwiękowy. Na
wyświetlaczu pojawi się wartość „00.00” i
electrolux 11
zacznie migać wskaźnik odpowiedniej funk-
cji. Urządzenie wyłączy się automatycznie.
Dotknąć pola czujnika, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
Podczas odliczania czasu można zmie-
nić czas działania mikrofali.
Ustawianie czasu działania mikrofali:
od 0 do 2 minut, skokowo co 5 sekund;
od 2 do 5 minut, skokowo co 10 sekund;
od 5 do 10 minut, skokowo co 20 se-
kund;
od 10 do 20 minut, skokowo co 30 se-
kund;
•powyżej 20 minut, skokowo co 1 minutę.
Maksymalne ustawienia czasu
działania mikrofali:
od 700 do 1000 W – od 0 do 7 minut i
40 sekund;
od 100 do 600 W – od 0 do 59 minut.
Wskazówki ogólne:
W przypadku ustawiania funkcji ze-
gara, symbol miga przez około 5 se-
kund. Przed upływem tych 5 sekund
należy dotknąć
lub , aby usta-
wić czas.
Po ustawieniu czasu symbol nadal
miga przez około 5 sekund. Po 5 se-
kundach symbol świeci się na stałe.
Zaczyna się odliczanie ustawionego
czasu minutnika. W przypadku funk-
cji Czas trwania i Koniec, odliczanie
czasu rozpoczyna się po uruchomie-
niu funkcji.
•Jeśli czas pieczenia ma być opóźnio-
ny, należy użyć funkcji Koniec
.
•Jeśli pieczenie ma zakończyć się
wcześniej (przed upłynięciem usta-
wionego czasu), należy użyć
.
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Programy automatyczne
W przypadku programów automatycz-
nych należy korzystać z przepisów
podanych w części „Programy automa-
tyczne”.
Ustawianie programu
1.
W razie potrzeby dotknąć
, aby wy-
łączyć urządzenie.
2.
Dotknąć kilkakrotnie
, aby ustawić
program automatyczny (od P1 do P12).
–Na wyświetlaczu pojawi się wskaza-
nie ciężaru „g” i migający symbol
czasu
.
Dotknąć
lub , aby ustawić cię-
żar produktu od 100 do 1500 g (od
P5 do P12 – maksymalnie 1000 g).
Wraz ze zmianą ciężaru, automatycz-
nie zmienia się czas działania mikro-
fali.
Zawsze należy zaokrąglać ciężar w dół.
Jeśli np. chleb waży 460 g, należy us-
tawić ciężar 400 g.
3.
Dotknąć
, aby włączyć program.
Gdy upłynie ustawiony czas, przez 2 minuty
będzie emitowany sygnał dźwiękowy. Sym-
bol
zacznie migać. Urządzenie zatrzyma
się automatycznie. Dotknąć elementu ste-
rowania, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
W niektórych programach, po zakoń-
czeniu działania funkcji Czas działania
mikrofali, automatycznie włącza się
funkcja podtrzymywania ciepła. Zostaje
wyemitowany sygnał dźwiękowy, a na
wyświetlaczu pojawia się wskazanie
„HH”.
Funkcja pamięci
Za pomocą funkcji pamięci można zapisać
jedno ulubione ustawienie.
1. Ustawić funkcję piekarnika, temperatu-
rę oraz funkcje zegara: Czas
i/lub
.
2. Dotknąć i przytrzymać przez 2 sekundy
, aż rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Jest to potwierdzenie zapisania usta-
wienia.
Włączenie funkcji pamięci
1.
W razie potrzeby dotknąć
, aby wy-
łączyć urządzenie.
2.
Dotknąć
, aby ustawić zapisane us-
tawienie.
3.
Dotknąć
, aby włączyć funkcję pa-
mięci.
12 electrolux
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Wkładanie akcesoriów do piekarnika
Wszystkie akcesoria piekarnika mają
mały występ na spodniej stronie prawej
i lewej krawędzi, który zwiększa poziom
bezpieczeństwa.
Ten występ zawsze musi znajdować się w
tylnej części piekarnika. Występ zabezpie-
cza również przed wypadnięciem rusztu lub
blachy.
Blacha do pieczenia:
Wsunąć blachę do pieczenia między pro-
wadnice blachy na wybranym poziomie pie-
karnika.
Ruszt:
Przyłożyć ruszt, tak aby nóżki były skiero-
wanie w dół.
Wsunąć ruszt między prowadnice blachy
na wybranym poziomie piekarnika.
Wysoka krawędź na obrzeżu rusztu za-
bezpiecza produkty przed zsunięciem.
DODATKOWE FUNKCJE
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chło-
dzący włącza się automatycznie, aby utrzy-
mać powierzchnie urządzenia w niskiej tem-
peraturze. Po wyłączeniu urządzenia, wen-
tylator chłodzący może nadal działać, do
czasu schłodzenia urządzenia.
Blokada uruchomienia
Urządzenia nie można włączyć, gdy jest
włączona blokada uruchomienia.
Włączanie lub wyłączanie blokady
uruchomienia:
1.
Wyłączyć urządzenie
. Nie ustawiać
funkcji piekarnika.
2. Dotknąć jednocześnie i przytrzymać
i , aż na wyświetlaczu pojawi się
lub zniknie SAFE .
Sygnał kontrolny
Włączanie lub wyłączanie sygnału
kontrolnego:
1.
Wyłączyć urządzenie
.
2. Dotknąć i przytrzymać jednocześnie
przez około 2 sekundy
i , aż zos-
tanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
electrolux 13
Samoczynne wyłączenie
Ze względów bezpieczeństwa
urządzenie wyłącza się samoczynnie
po pewnym czasie:
•jeśli włączona jest funkcja piekarnika,
•jeśli użytkownik nie zmieni temperatury
piekarnika.
Na wyświetlaczu będzie migać wskazanie
ostatniej ustawionej temperatury.
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia
30°C – 120°C 12,5 godz.
120°C – 200°C 8,5 godz.
200°C – 250°C 5,5 godz.
Na wyświetlaczu pojawi się OFF.
Włączanie piekarnika po automatycz-
nym wyłączeniu
Wyłączyć piekarnik. Po włączeniu urządze-
nia, można ponownie z niego skorzystać.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach służą jedynie orientacji. Za-
leżą one od przepisu, jakości i ilości
użytych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
urządzenie używane dotychczas. Należy
przystosować używane ustawienia (tem-
peratury, czasu pieczenia) i poziomy do
wartości w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów piecze-
nia piekarnik można wyłączyć około 10
minut przed zakończeniem czasu piecze-
nia, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy
w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształce-
nia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatu-
ry za pierwszym razem.
•Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla
danego przepisu, należy skorzystać
z
najbardziej podobnego.
Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15
minut w przypadku pieczenia ciast na
więcej niż jednym poziomie.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach
nie zawsze przyrumieniają sięwnomier-
nie. W takim przypadku nie należy zmie-
niać ustawienia temperatury. Różnice wy-
równają się podczas pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie
Funkcja piekarnika: Termoobieg z okrągłą
grzałką
Pieczenie w formach
Potrawa Poziom
umieszcze-
nia potra-
wy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Babka lub babka drożdżowa 1 160-170 50-70
Babka piaskowa/keks 1 150-170 70-90
Biszkopt 1 160-180 25-40
Kruchy spód placka 2
170-190
1)
10-25
Biszkoptowy spód placka 2 150-170 20-25
Tarta jabłkowa (zakryta) 1 160-180 50-60
Szarlotka (2 formy o średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
1 180-190 65-80
Tarta pikantna (np. Quiche Lorraine) 2 170-190 30-70
14 electrolux
Potrawa Poziom
umieszcze-
nia potra-
wy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Sernik 1 160-180 60-90
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Potrawa Poziom
umieszcze-
nia potra-
wy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Plecionka drożdżowa/wieniec drożdżowy 1 160-180 30-40
Strucla bożonarodzeniowa 1 160-180 40-60
Chleb (żytni) 1 180-200 45-60
Ptysie z kremem/eklerki 2 170-190 30-40
Rolada biszkoptowa 2
200-220
1)
8-15
Ciasto z kruszoną, suche 2 160-180 20-40
Ciasto maślane/cukrowe 2
180-200
1)
15-30
Placki owocowe (na cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2 160-180 25-50
Placek owocowy na kruchym cieście 2 170-190 40-80
Ciasta drożdżowe z delikatnymi dodatkami
(np. twarogiem, kremem, słodkim sosem)
2 150-170 0:40-80
Pizza (z dużą ilością dodatków) 2
190-210
1)
20-40
Pizza (na cienkim spodzie) 2
230
1)
12-20
Placek chlebowy 2
230
1)
10-20
Placki szwajcarskie 2 190-210 35-50
Ciastka
Potrawa Poziom
umieszcze-
nia potra-
wy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Ciasteczka kruche 2 160-180 6-20
Ciasteczka wyciskane 2 160 10-40
Ciasteczka z ciasta biszkoptowego 2 160-180 15-20
Ciasteczka z białek jaj, bezy 2 80-100 120-150
Makaroniki 2 100-120 30-60
Ciasteczka drożdżowe 2 160-180 20-40
Ciasteczka z ciasta francuskiego 2
180-200
1)
20-30
Bułki 2 210-230 20-35
Małe ciasteczka (20 sztuk na blasze) 2
170
1)
20-30
electrolux 15
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/ciastka/
bułeczki
Potrawa Termoobieg z okrągłą grzałką
2 poziomy
Temperatu-
ra (°C)
Czas (min)
Ciasteczka kruche 2 / 3 160-180 15-35
Ciasteczka wyciskane 2 / 3 160 20-60
Ciasteczka z ciasta biszkop-
towego
2 / 3 160-180 25-40
Ciasteczka z białek jaj, bezy 2 / 3 80-100 130-170
Makaroniki 2 / 3 100-120 40-80
Drobne ciastka drożdżowe 2 / 3 160-180 30-60
Ciasteczka z ciasta francu-
skiego
2 / 3
180-200
1)
30-50
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest wystarcza-
jąco przyrumieniony
Nieprawidłowy poziom umie-
szczenia potrawy
Umieścić ciasto na niższym po-
ziomie
Ciasto zapada się (robi się za-
kalcowate, wycieka z niego wo-
da)
Zbyt wysoka temperatura pie-
czenia
Wybrać nieco niższe ustawienie
Ciasto zapada się (robi się za-
kalcowate, wycieka z niego wo-
da)
Zbyt krótki czas pieczenia
Ustawić dłuższy czas piecze-
nia. Czasu pieczenia nie
można skracać ustawiając
wyższą temperaturę
Ciasto zapada się (robi się za-
kalcowate, wycieka z niego wo-
da)
Zbyt dużo wody w cieście
Użyć mniej płynu. Należy prze-
strzegać czasu mieszania cias-
ta, przede wszystkim w przy-
padku używania robotów ku-
chennych
Ciasto jest zbyt suche
Zbyt niska temperatura piecze-
nia
Ustawić wyższą temperaturę w
piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto przyrumienia się nierów-
nomiernie
Zbyt wysoka temperatura pie-
czenia i zbyt krótki czas piecze-
nia
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas pie-
czenia
Ciasto przyrumienia się nierów-
nomiernie
Ciasto nie zostało równomier-
nie rozprowadzone
Rozprowadzić ciasto równo-
miernie na blasze
Ciasto nie wypieka się w ciągu
podanego czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura
Wybrać nieco wyższe ustawie-
nie
Tabela sufletów i zapiekanek
Funkcja piekarnika: Termoobieg z okrągłą
grzałką
Potrawa Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Zapiekanka z makaronem 1 180-200 45-60
Lasagne 1 180-200 25-40
16 electrolux
Potrawa Poziom
umieszcze-
nia potrawy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Zapiekanka warzywna
1)
1 160-170 15-30
Bagietka warzywna
1)
1 160-170 15-30
Słodkie suflety 1 180-200 40-60
Suflety z rybą 1 180-200 30-60
Nadziewane warzywa 1 160-170 30-60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela mrożonych dań gotowych do przyrządzenia
Potrawa Funkcja piekarnika Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Temperatura
(°C)
Suszenie na
czas
Mrożona pizza Termoobieg z ok-
rągłą grzałką
3 wg informacji pro-
ducenta
wg informacji pro-
ducenta
Frytki
1)
(300-600 g)
Grillowanie trady-
cyjne
3 200-220 wg informacji pro-
ducenta
Bagietki Termoobieg z ok-
rągłą grzałką
3 wg informacji pro-
ducenta
wg informacji pro-
ducenta
Ciasto z owo-
cami
Termoobieg z ok-
rągłą grzałką
3 wg informacji pro-
ducenta
wg informacji pro-
ducenta
1) Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Pieczenie
Pieczenie mięsne
Do pieczenia należy stosować naczynia
żaroodporne (przeczytaj instrukcje produ-
centa).
•Duże kawałki mięsa można piec bezpo-
średnio w głębokiej blasze (jeśli występu-
je) do pieczenia lub na ruszcie nad głębo-
ką blachą do pieczenia.
Chude mięsa należy piec w brytfannie
pod przykryciem. Dzięki temu mięso bę-
dzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Tabele pieczenia mięs
Funkcja piekarnika: Termoobieg z okrągłą
grzałką
Wieprzowina
Potrawa Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Łopatka, karczek, szynka (1000–1500 g) 1 170-190 90-120
Kotlet, kasler (1000–1500 g) 1 180-200 60-90
Pieczeń rzymska (750–1000 g) 1 180-200 45-60
Golonka wieprzowa, wstępnie gotowana
(750–1000 g)
1 170-190 90-120
electrolux 17
Wołowina
Potrawa Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Pieczeń duszona (1000–1500 g) 1 180-200 120-150
Rostbef lub filet, na każdy cm grubości 1
210-230
1)
0:06–0:09 na 1
cm grubości
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Cielęcina
Potrawa Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Pieczeń duszona (1000–1500 g) 1 170-190 90-120
Gicz cielęca (1500–2000 g) 1 170-190 120-150
Jagnięcina
Potrawa Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Gicz jagnięca (1000–1500 g) 1 170-190 75-120
Karczek jagnięcy (1000–1500 g) 1 180-200 60-90
Potrawy do krótkiego pieczenia na blasze
Potrawa Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Kiełbaski, Cordon bleu 1
220-230
1)
5-8
Kiełbaski pieczone 1
220-230
1)
12-15
Sznycel lub kotlet panierowany 1
220-230
1)
15-20
Kotlety siekane 1
210-220
1)
15-20
Ryba (gotowanie na parze)
Potrawa Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Całe ryby (1000–1500 g) 1 210-220 45-75
Drób
Potrawa Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Kurczak, młody (1000–1500 g) 1 190-210 45-75
Połówki kurczaka (po 400–500 g) 1 200-220 35-50
Kawałki kurczaka (po 200–250 g) 1 200-220 35-50
Kaczka (1500–2000 g) 1 180-200 75-105
18 electrolux
Dziczyzna
Potrawa Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Comber z zająca, udko zająca (do 1000 g) 1
220-230
1)
25-40
Comber z sarny/jelenia (1500–2000 g) 1 210-220 75-105
Udziec z sarny/jelenia (1500–2000 g) 1 200-210 90-135
Grill
Grill
z maksymalnym ustawieniem tem-
peratury
Ważne! Używać grilla przy zamkniętych
drzwiach piekarnika.
Podczas grillowania używać rusztu i bla-
chy.
Podany czas grillowania ma wyłącznie
orientacyjny charakter.
Do grillowania najlepiej nadają się płaskie
kawałki mięsa lub ryby.
Tabela grillowania
Potrawa Poziom umieszczenia
potrawy
Czas pieczenia (minuty)
1. strona 2. strona
Kotlety siekane 3 12-15 9-12
Filet wieprzowy 2 10-12 6-10
Kiełbaski 3 12-16 8-10
Steki wołowe, steki cielęce 3 12-15 8-12
Tosty
1)
3 6-8 3-5
Grzanki z dodatkami 2 8-10 ---
1) Stosować ruszt do grillowania bez blachy
Grillowanie tradycyjne
Funkcja piekarnika: Grill turbo
Potrawa Temperatura
(°C)
Blacha
do pie-
czenia
Ruszt Czas
(min)
obrócić
po... minu-
tach
Poziom umie-
szczenia potrawy
Kurczak (900–1000 g) 160 1 2 50-60 25-30
Nadziewana rolada wieprzo-
wa (2000 g)
160 1 2 90-95 45
Zapiekanka z makaronem 180 --- 2 30 ---
Zapiekanka ziemniaczana 200 --- 2 20-23 ---
Zapiekanka Gnocchi 180 --- 2 20-23 ---
Kalafior w sosie holender-
skim
200 --- 2 15 ---
Rozmrażanie
Funkcja piekarnika: Rozmrażanie/suszenie
(ustawienie temperatury 30°C)
•Rozpakować żywność i umieścić ją na 1.
poziomie od dołu.
•Nie przykrywać niczym w celu skrócenia
czasu rozmrażania.
electrolux 19
Tabela rozmrażania
Potrawa Czas (min.) Dalszy czas
rozmrażania
(w minutach)
Uwaga
Kurczak, 1000 g 100-140 20-30 Umieścić kurczaka na odwróconej pod-
stawce pod filiżankę na dużym talerzu.
Obrócić po upływie połowy czasu
Mięso, 1000 g 100-140 20-30 Obrócić po upływie połowy czasu
Mięso, 500 g 90-120 20-30 Obrócić po upływie połowy czasu
Pstrąg, 150 g 25-35 10-15 ---
Truskawki, 300 g 30-40 10-20 ---
Masło, 250 g 30-40 10-15 ---
Śmietana, 2 x 200 g 80-100 10-15 Ubić śmietanę, gdy jest jeszcze lekko
zmrożona
Tort, 1400 g 60 60 ---
Suszenie
Funkcja piekarnika: Rozmrażanie/Suszenie
•Zakryć blachy pergaminem lub papierem
śniadaniowym.
Aby uzyskać lepszy rezultat, można za-
trzymać proces w połowie czasu susze-
nia, otworzyć drzwi i pozostawić na jedną
noc w celu dokończenia suszenia.
Tabela suszenia
Potrawa Temperatura
(°C)
Poziom umieszczenia po-
trawy
Czas (godz.)
1. pozycja 2. pozycja
Fasola 75 2 2 / 3 6-9
Papryka (pocięta na
paski)
75 2 2 / 3 5-8
Warzywa na zupę 75 2 2 / 3 5-6
Grzyby 50 2 2 / 3 6-9
Zioła 40-50 2 2 / 3 2-4
Śliwki 75 2 2 / 3 8-12
Morele 75 2 2 / 3 8-12
Krojone jabłka 75 2 2 / 3 6-9
Gruszki 75 2 2 / 3 9-13
Wekowanie
Funkcje piekarnika: Termoobieg z okrągłą
grzałką
•Należy stosować wyłącznie słoiki do we-
kowania o tych samych rozmiarach.
Nie stosować słoików z zamknięciem
twist-off, zamknięciem bagnetowym ani
puszek metalowych.
W przypadku tej funkcji należy używać
pierwszego poziomu od dołu.
•Umieścić na blasze do pieczenia nie wię-
cej niż sześć jednolitrowych słoików we-
kowych.
•Napełnić słoiki do takiego samego pozio-
mu i zamknąć obejmą.
•Słoiki nie mogą się dotykać.
Do blachy do pieczenia wlać około 1/2 li-
tra wody, aby zapewnić wystarczającą
wilgoć w piekarniku.
•Gdy płyn w słoikach zacznie lekko wrzeć
(po około 35-60 minutach w przypadku
słoików 1-litrowych), należy wyłączyć pie-
karnik lub zmniejszyć temperatur
ę do
100°C (patrz tabela).
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EOK86030X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi