Zanussi ZKC44510XA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi
Piekarnik z funkcją mikrofal
ZKC44510X
ZKC54451X
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ _ _ 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa _ _ 3
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Codzienna eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Tryb kuchenki mikrofalowej _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Funkcje zegara _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 13
Korzystanie z akcesoriów _ _ _ _ _ _ _ _ _ 14
Dodatkowe funkcje _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 14
Przydatne rady i wskazówki _ _ _ _ _ _ _ 15
Konserwacja i czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ 30
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 31
Dane techniczne _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 32
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 32
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy
dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie
odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane nie-
prawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję
wraz z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub
odniesieniem obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
•Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego ro-
ku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające odpowied-
niej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane przez
dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeń-
stwo.
•Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urzą
dzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
2
www.zanussi.com
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, za-
leca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez
nadzoru dorosłych.
•Urządzenie i jego przewód zasilający nie mogą znajdować się
w zasięgu dzieci poniżej ósmego roku życia.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu zasilającego mo-
że dokonać tylko wykwalifikowana osoba.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrzewa.
Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wy-
jmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy zawsze
używać rękawic kuchennych.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy odłą-
czyć je od zasilania.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponie-
waż mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć najpierw
ich przedni
ą, a następnie tylną część od bocznych ścianek. Za-
montować prowadnice blach w odwrotnej kolejności.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do wy-
miany żarówki należy upewnić się, że urządzenie zostało wyłą-
czone.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może
zainstalować wyłącznie wykwalifikowana
osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzone-
go urządzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instalacji
dostarczoną wraz z urządzeniem.
3
www.zanussi.com
Zachować ostrożność podczas przenosze-
nia urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie.
Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdu-
jące się obok urządzenia i nad nim spełnia-
ły odpowiednie wymogi bezpieczeństwa.
•Boki urządzenia powinny sąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej wy-
sokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wyko-
nać wszystkie połączenia elektryczne.
•Urządzenie musi być uziemione.
•Należ
y upewnić się, że informacje o podłą-
czeniu elektrycznym podane na tabliczce
znamionowej są zgodne z parametrami in-
stalacji zasilającej. W przeciwnym razie na-
leży skontaktować się z elektrykiem.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamon-
towanych gniazd elektrycznych z uziemie-
niem.
•Nie stosować rozgałęźników ani przedłuża-
czy.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wymia-
nę uszkodzonego przewodu zasilającego
należy zlecić przedstawicielowi serwisu lub
wykwalifikowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są
mocno rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdują-
cych się pod napięciem, jak zaizolowanych
części zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki sposób,
aby nie można go był
o odłączyć bez użycia
narzędzi.
•Podłączyć wtyczkę do gniazda elektryczne-
go dopiero po zakończeniu instalacji. Nale-
ży zadbać o to, aby po zakończeniu instala-
cji urządzenia wtyczka przewodu zasilają-
cego była łatwo dostępna.
•Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane,
nie wolno podłączać do niego wtyczki.
•Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączni-
ków automatycznych, bezpieczników topi-
kowych (typu wykręcanego – wyjmowanych
z oprawki), wyłączników różnicowo-prądo-
wych (RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować
wyłącznik obwodu umożliwiający odłącze-
nie urządzenia od zasilania na wszystkich
biegunach. Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące minimum 3
mm.
Przeznaczenie
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
odniesienia obrażeń ciała, oparzenia,
porażenia prądem lub wybuchu.
•Z urządzenia należy korzystać w warun-
kach domowych.
•Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
•Należy upewnić się, że otwory wentylacyjne
są drożne.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy zacho-
wać ostrożność przy otwieraniu jego drzwi.
Może dojść do uwolnienia gorącego powie-
trza.
•Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękami
lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
•Nie opierać się o otwarte drzwi urządzenia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi
powinny być zamknięte.
4
www.zanussi.com
•Należy ostrożnie otwierać drzwi urządze-
nia. Stosowanie składników zawierających
alkohol może spowodować powstanie mie-
szanki alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzących przed-
miotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani w
jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
uszkodzeniem urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
– nie należy kłaść naczyń ani innych przed-
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia;
– nie należy kłaść folii aluminiowej bezpo-
średnio na dnie urządzenia;
– nie należy wlewać wody bezpośrednio do
rozgrzanego urządzenia;
– nie należ
y pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po zakończe-
niu pieczenia;
– należy zachować ostrożność podczas wy-
jmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na dzia-
łanie urządzenia. Nie stanowi to wady w ro-
zumieniu warunków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy uży-
wać głębokiej blachy. Sok z owoców może
trwale zaplamić emalię.
Kuchenka mikrofalowa
Ostrzeżenie! Zagrożenie pożarem
i poparzeniem.
•Nie włączać urządzenia, jeśli jego wnętrze
jest puste.
•Nie używać urządzenia, jeśli nie działa pra-
widłowo.
Aby zapobiec nagłemu wykipieniu płynu,
należy zamieszać go przed podgrzaniem w
kuchence mikrofalowej.
•Należy upewnić się,
że metalowe przed-
mioty znajdują się w odległości co najmniej
2 cm od ścianek i drzwi urządzenia.
Podczas gotowania lub podgrzewania po-
traw należy przestrzegać zaleceń dotyczą-
cych minimalnej temperatury. Do pomiaru
temperatury należy stosować wyłącznie ter-
mometry nadające się do użycia w kuchen-
kach mikrofalowych.
Nie podgrzewać w urządzeniu oleju spoży-
wczego ani alkoholu.
•Nie suszyć w urządzeniu futer zwierzęcych,
wyrobów tekstylnych, poduszek wypełnio-
nych ziarnem ani okładów żelowych.
•Nie wkładać do urządzenia folii aluminio-
wej.
Aby zapobiec korozji, należy po każdym
użyciu wytrzeć urządzenie do sucha za po-
mocą ściereczki.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji nale-
ży wyłączy
ć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazda elektrycz-
nego.
•Upewnić się, że urządzenie ostygło. Wystę-
puje zagrożenie pęknięcia szyb w drzwiach
urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie-
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować
się z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
•Pozostałości tłuszczu lub potraw w urzą-
dzeniu mogą stać się przyczyną pożaru.
•Czy
ścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne
środki czyszczące. Nie używać produktów
ściernych, myjek do szorowania, rozpusz-
czalników ani metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa umieszczo-
nych na opakowaniu.
5
www.zanussi.com
•Nie używać do czyszczenia emalii katali-
tycznej (jeśli dotyczy) żadnych detergen-
tów.
Wewnętrzne oświetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastoso-
wana w tym urządzeniu jest przeznaczona
wyłącznie do urządzeń domowych. Nie na-
leży używać jej do oświetlania pomie-
szczeń.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
należy odłączyć urządzenie od źródła zasi-
lania.
•Używać wyłącznie żarówek tego samego
typu.
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
•Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemoż-
liwić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia
w urządzeniu.
Opis urządzenia
1 3 642 5
12
4
3
1
2
10
11
7
8
9
1
Panel sterowania
2
Kontrolka/symbol/wskaźnik zasilania
3
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4
Sterowanie elektroniczne
5
Kontrolka/symbol/wskaźnik temperatury/
zasilania kuchenki mikrofalowej
6
Pokrętło regulacji temperatury/mocy mi-
krofal
7
Grill i grzałka
8
Generator mikrofal
9
Oświetlenie
10
Wentylator i grzałka
11
Prowadnice blach, wyjmowane
12
Poziomy umieszczenia potraw
Akcesoria
Uwaga! Nie używać blachy do pieczenia
ciasta ani głębokiej blachy (jeśli dotyczy)
podczas korzystania z funkcji Kuchenka
mikrofalowa.
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
6
www.zanussi.com
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Ustawianie czasu
Po pierwszym podłączeniu do zasilania na
wyświetlaczu na kilka sekund pojawią się
wszystkie symbole. Przez kolejnych kilka se-
kund będzie wyświetlana informacja o wersji
oprogramowania.
Gdy zniknie wskazanie dotyczące wersji opro-
gramowania, na wyświetlaczu pojawi się
oraz „12:00”. "Wskazanie „12” będzie migać.
1.
Nacisnąć
lub , aby ustawić aktual-
ną godzinę.
2.
Nacisnąć
, aby potwierdzić (jest to ko-
nieczne tylko za pierwszym razem; na-
stępnym razem po upływie 5 sekund no-
wy czas zostanie zapisany automatycz-
nie).
Na wyświetlaczu pojawi się
oraz
ustawiona godzina. "Będzie migać wska-
zanie „00”.
3.
Nacisnąć
lub , aby ustawić aktual-
ną liczbę minut.
4.
Nacisnąć
, aby potwierdzić (jest to ko-
nieczne tylko za pierwszym razem; na-
stępnym razem po upływie 5 sekund no-
wy czas zostanie zapisany automatycz-
nie).
Na wyświetlaczu temperatury/zegara po-
jawi się ustawiona godzina.
Zmiana ustawienia godziny
Zmiany aktualnej godziny można dokonać tyl-
ko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony.
Nacisnąć
. Na wyświetlaczu zacznie migać
ustawiony czas i symbol
. Aby ustawić no-
wy czas, należy postępować zgodnie z proce-
durą opisaną w punkcie „Ustawianie czasu”.
Codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć pokręt-
ło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Włączanie funkcji pieczenia
1. Za pomocą pokrętła wyboru funkcji pie-
karnika wybrać żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury/
mocy mikrofal na żądaną temperaturę.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika do po-
łożenia wyłączenia („0”).
7
www.zanussi.com
Symbol pokrętła, wskaźnik lub
kontrolka (zależnie od modelu – patrz
opis urządzenia):
•Wskaźnik włącza się, gdy piekarnik się
nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy urządzenie
pracuje.
Symbol informuje, czy za pomocą po-
krętła modyfikowane są ustawienia do-
tyczące któregoś z pól grzejnych, funk-
cji piekarnika, czy temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Umożliwia włączenie oświetlenia, gdy nie jest włączona funkcja
pieczenia.
Kuchenka mikrofalowa Powoduje wytwarzanie ciepła bezpośrednio w produktach spo-
żywczych. Należy jej używać do podgrzewania gotowych po-
traw i napojów, rozmrażania mięsa lub owoców oraz gotowania
warzyw i ryb.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie 2 poziomach
oraz do suszenia żywności. Ustawić temperaturę o 20–40°C
niższą od temperatury dla pieczenia tradycyjnego.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających inten-
sywnego przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić tempera-
turę o 20–40°C niższą od temperatury dla pieczenia tradycyj-
nego.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grzałka dolna Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz do
pasteryzowania żywności.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw mrożonych.
Grill Do grillowania płaskich potraw i pieczenia tostów.
Szybki grill Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opiekania
pieczywa.
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na jednym
poziomie. Również do zapiekania i przyrumieniania.
8
www.zanussi.com
Wyświetlacz
A B C
DEFG
A) Minutnik
B) Wskaźnik nagrzewania i ciepła resztkowe-
go
C) Szuflada na wodę (tylko w wybranych mo-
delach)
D) Termosonda (tylko w wybranych mode-
lach)
E) Blokada drzwi (tylko w wybranych mode-
lach)
F) Godziny/minuty
G) Funkcje zegara
Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
,
MINUS, PLUS Ustawianie czasu.
MIKROFALE Ustawianie mocy mikrofal.
TEMPERATURA Kontrola temperatury piekarnika lub termosondy
(jeśli dotyczy). Używać tylko wówczas gdy włą-
czona jest funkcja piekarnika.
Wskaźnik nagrzewania/ciepła resztkowego
Po włączeniu funkcji piekarnika na wyświetla-
czu
pojawiają się kolejno paski. Sygnalizu-
ją one wzrost lub spadek temperatury w pie-
karniku.
Tryb kuchenki mikrofalowej
Ustawianie funkcji kuchenki mikrofalowej
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarni-
ka w celu wybrania funkcji kuchenki mi-
krofalowej
.
Na wyświetlaczu pojawi się domyślne us-
tawienie mocy mikrofal, a następnie do-
myślne ustawienie funkcji Czas.
2.
Nacisnąć
i obrócić pokrętło regulacji
temperatury/mocy mikrofal
, aby
zmienić ustawienie mocy mikrofal.
Moc zmienia się skokowo co 100 W.
3.
Nacisnąć
, a następnie / , aby
zmienić ustawienie funkcji Czas.
Urządzenie automatycznie włączy się po
kilku sekundach.
4. Po upływie ustawionego czasu włączy się
sygnał dźwiękowy, a funkcja kuchenki mi-
krofalowej wyłączy się automatycznie.
5. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarni-
ka w położenie wyłączenia („0”).
Uwaga! Urządzenie nie może pracować,
gdy nie ma w nim żywności.
9
www.zanussi.com
Gdy funkcja kuchenki mikrofalowej
jest aktywna, można:
•zmienić ustawienie mocy,
sprawdzić ustawienie mocy. Nacisnąć
.
Ustawianie funkcji Kombi
1. Za pomocą pokrętła wyboru funkcji wy-
brać funkcję piekarnika.
Na wyświetlaczu pojawi się domyślna
wartość temperatury.
2. Wybrać inną temperaturę.
3. Włączyć funkcję kuchenki mikrofalowej.
Zapoznać się z rozdziałem „Ustawianie
funkcji kuchenki mikrofalowej”.
4. Po upływie ustawionego czasu włączy się
sygnał dźwiękowy, a funkcje piekarnika
i kuchenki mikrofalowej wyłączą się auto-
matycznie.
5. Obrócić pokrętło wyboru funkcji w położe-
nie wyłączenia („0”).
Kuchenka mikrofalowa
Wskazówki dotyczące użytkowania
Informacje ogólne:
•Po wyłączeniu urządzenia należy pozosta-
wić w nim potrawę
na kilka minut (patrz
„Tabele dla funkcji kuchenki mikrofalowej:
czas odczekania”).
•Przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy
należy usunąć opakowanie z folii aluminio-
wej, metalową tackę itp.
Gotowanie:
•Nie używać blachy do pieczenia ciasta ani
głębokiej blachy (jeśli dotyczy) podczas ko-
rzystania z funkcji Kuchenka mikrofalowa.
•W miarę możliwości należy gotować pro-
dukty pod przykryciem w naczyniach odpo-
wiednich do używania w kuchence mikrofa-
lowej. Potrawy można gotować bez przy-
krycia, jeśli ich wierzch ma być przypieczo-
ny.
•Należy uważać, aby nie rozgotować potra-
wy poprzez ustawienie za wysokiego pozio-
mu mocy lub zbyt długiego czasu gotowa-
nia. Może to spowodować wysuszenie,
przypalenie lub zapalenie się potrawy.
Nie gotować w urządzeniu jajek w skorup-
kach, ponieważ mogą eksplodować. Przed
smażeniem jajek należy nakłuć ich żółtka.
Przed gotowaniem produktów ze „skórką”,
takich jak ziemniaki, pomidory czy kiełba-
ski, należy kilkakrotnie ponakłuwać je wi-
delcem, aby nie eksplodowały.
•Schłodzoną lub mrożoną żywność należy
gotować dłużej.
Potrawy z sosem wymagają okresowego
mieszania.
Warzywa o zwartej strukturze, takie jak
marchew, groszek czy kalafior, muszą być
gotowane w wodzie.
•Większe kawałki należy obrócić na drugą
stronę po upływie połowy czasu gotowania.
•W miarę mo
żliwości należy pokroić warzy-
wa na kawałki podobnej wielkości.
•Używać płaskich, szerokich naczyń.
•Nie używać naczyń z porcelany, ceramiki
lub fajansu z małymi otworami (np. na uch-
wytach) lub mającymi nieszkliwione dna.
Wilgoć znajdująca się w otworach może po
podgrzaniu spowodować pęknięcie naczy-
nia.
Szklane dno pełni (jeśli dotyczy) funkcję po-
wierzchni służącej do podgrzewania potraw
i płynów. Jest ono niezbędne do działania
kuchenki mikrofalowej.
Podgrzewając płyn, należy zawsze umie-
szczać w naczyniu szklany patyczek, aby
zapobiec jego wykipieniu lub pryskaniu.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb:
•Mrożone, pozbawione opakowania mięso
położyć na odwróconym mał
ym talerzu,
umieszczonym w większym pojemniku lub
na ruszcie do rozmrażania bądź plastiko-
wym sicie, tak aby umożliwić spływanie cie-
czy powstającej podczas rozmrażania.
Obrócić produkt w połowie czasu rozmraża-
nia. W miarę możliwości podzielić, a na-
stępnie wyjąć kawałki, które zaczęły się
rozmrażać.
10
www.zanussi.com
Rozmrażanie masła, porcji tortu i twarogu:
Nie rozmrażać tych produktów całkowicie w
urządzeniu, lecz dokończyć rozmrażanie w
temperaturze pokojowej. Zapewnia to bar-
dziej równomierne efekty. Przed rozpoczę-
ciem rozmrażania należy usunąć wszystkie
metalowe lub aluminiowe elementy opako-
wania.
Rozmrażanie owoców i warzyw:
Nie rozmrażać całkowicie w urządzeniu wa-
rzyw i owoców, które będą poddawane dal-
szej obróbce jako produkty surowe. Dokoń-
czyć ich rozmrażanie w temperaturze poko-
jowej.
•Można użyć wyższej mocy mikrofal, aby
gotować warzywa i owoce bez ich uprzed-
niego rozmrażania.
Dania gotowe:
Gotowe dania w metalowych lub plastiko-
wych opakowaniach (z metalowymi pokryw-
kami) można rozmrażać lub podgrzewać za
pomocą mikrofal, jeśli producent wyraźnie
zaznaczył, że nadają się one do kuchenek
mikrofalowych.
•Należy przestrzegać wskazówek producen-
ta żywności podanych na opakowaniu (np.
zdjąć metalową pokrywkę i nakłuć plastiko-
wą folię).
Odpowiednie naczynia i materiały
Naczynie/materiał Kuchenka mikrofalowa Grill
Rozmrażanie Podgrze-
wanie
Gotowanie
Szkło i porcelana odporne na wysoką tempera-
turę (bez metalowych elementów, np. Pyrex,
szkło żaroodporne)
X X X X
Szkło i porcelana nieodporne na wysoką tem-
peraturę
1)
X -- -- --
Szkło i szkło ceramiczne z materiałów odpor-
nych na wysoką i niską temperaturę (np. Arco-
flam), ruszt grilla
X X X X
Ceramika
2)
, fajans
2)
X X X --
Tworzywo sztuczne odporne wysoką tempera-
turę do 200°C
3)
X X X --
Karton, papier X -- -- --
Folia spożywcza X -- -- --
Folia do pieczenia z zamknięciem nadającym
się do kuchenek mikrofalowych
3)
X X X --
Metalowe naczynia do pieczenia, np. emalio-
wane lub żeliwne
-- -- -- X
Formy do pieczenia lakierowane na czarno lub
z powłoką silikonową
3)
-- -- -- X
Blacha do pieczenia ciasta -- -- -- X
Naczynia do przyrumieniania, np. talerz Crisp
lub Crunch
-- X X --
11
www.zanussi.com
Naczynie/materiał Kuchenka mikrofalowa Grill
Rozmrażanie Podgrze-
wanie
Gotowanie
Potrawy gotowe w opakowaniach
3)
X X X X
1) Bez srebrnych, złotych i platynowych elementów oraz metalowych dekoracji
2) Bez kwarcowych lub metalowych elementów oraz szkliwa z zawartością metalu
3) Należy przestrzegać wskazówek producenta dotyczących maksymalnej temperatury.
X odpowiednie
-- nieodpowiednie
O czym jeszcze należy pamiętać
•Artykuły spożywcze majążny kształt i
właściwości. Przygotowuje się je w różnych
ilościach. Dlatego czas rozmrażania, pod-
grzewania lub gotowania może byćżny.
Jako ogólną wskazówkę można przyjąć
prawidłowość: podwójna ilość = blisko
podwójna ilość czasu.
Kuchenka mikrofalowa powoduje wytwarza-
nie ciepła bezpośrednio w produktach spo-
żywczych. Dlatego nie wszystkie miejsca
rozgrzewają się w tym samym czasie. Z te-
go względu zwłaszcza podczas podgrzewa-
nia większych potraw należy je mieszać lub
obracać na drugą stronę.
W tabelach podany jest czas odczekania.
Potrawę należy pozostawić na ten czas w
urządzeniu lub poza nim, tak aby ciepło ro-
zeszło się bardziej równomiernie.
Gotując ryż, lepsze efekty można uzyskać,
stosując płaskie, szerokie naczynie.
Przykładowe ustawienia mocy dla różnych
zastosowań
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie
charakter orientacyjny.
Ustawienie mocy Przeznaczenie
1000 W
•900 W
•800 W
•700 W
Podgrzewanie płynów
Podgotowanie na początku procesu pieczenia
Gotowanie warzyw
Rozpuszczanie żelatyny i masła
•600 W
•500 W
•Rozmrażanie i podgrzewanie produktów zamro-
żonych
Podgrzewanie potraw na talerzach
Duszenie gulaszu
Gotowanie produktów z jaj
•400 W
•300 W
•200 W
Dalsze gotowanie potraw
Gotowanie delikatnych produktów spożywczych
Podgrzewanie jedzenia dla niemowląt
Powolne gotowanie ryżu
Podgrzewanie delikatnych potraw
Roztapianie sera
12
www.zanussi.com
Ustawienie mocy Przeznaczenie
•100 W •Rozmrażanie mięsa, ryb, chleba
•Rozmrażanie sera, śmietany, masła
•Rozmrażanie owoców i ciast (tortów śmietano-
wych)
Wspomaganie wyrastania ciasta drożdżowego
Podgrzewanie zimnych potraw i napojów
Funkcje zegara
SYMBOL FUNKCJA OPIS
MINUTNIK Odliczanie ustawionego czasu. Funkcja nie ma wpływu na działa-
nie piekarnika. MINUTNIK można ustawić w dowolnej chwili –
również wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone.
BIEŻĄCA GODZINA Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu. Patrz
„Ustawianie czasu”.
CZAS Ustawianie czasu pracy urządzenia. Przed włączeniem tej funkcji
należy wybrać funkcję piekarnika.
KONIEC Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia. Przed włączeniem tej
funkcji należy wybrać funkcję piekarnika. Istnieje możliwość jedno-
czesnego użycia funkcji Czas i Koniec (ustawienie opóźnienia), je-
śli urządzenie ma włączyć się i wyłączyć automatycznie wźniej-
szym czasie.
Nacisnąć kilkakrotnie , aby zmienić
ustawienie funkcji zegara.
Nacisnąć
, aby potwierdzić ustawienia
funkcji zegara lub zaczekać 5 sekund,
aby ustawienia zostały potwierdzone automa-
tycznie.
Ustawiane funkcji CZAS lub KONIEC
1.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, aż na
wyświetlaczu pojawi się
lub .
Na wyświetlaczu będzie migać
lub
.
2.
Nacisnąć
lub , aby ustawić minuty.
3.
Nacisnąć
, aby potwierdzić.
4.
Nacisnąć
lub , aby ustawić godzi-
ny.
5.
Nacisnąć
, aby potwierdzić. Po upły-
wie ustawionego czasu przez 2 minuty
będzie emitowany sygnał dźwiękowy. Na
wyświetlaczu zacznie migać symbol
lub oraz wskazanie ustawionego cza-
su. Piekarnik wyłączy się.
6. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy
nacisnąć dowolny przycisk lub otworzyć
drzwi piekarnika.
Po naciśnięciu
podczas ustawiania
godzin w ramach funkcji CZAS
urzą-
dzenie przechodzi do ustawień funkcji KO-
NIEC
.
Ustawianie MINUTNIKA
Minutnik służy do ustawiania czasu odliczania
(maksymalnie 2 godziny i 30 minut). Funkcja
nie ma wpływu na działanie piekarnika. MI-
NUTNIK można ustawić w dowolnej chwili
również wtedy, gdy urządzenie jest wyłączo-
ne.
1.
Dotknąć wielokrotnie
, aż na wyświet-
laczu zaczną migać symbole
i „00”.
2.
Nacisnąć
lub , aby ustawić MINUT-
NIK. Domyślnie czas jest wyświetlany w
13
www.zanussi.com
minutach i sekundach. Po ustawieniu
czasu dłuższego niż 60 minut na wyświet-
laczu pojawi się symbol
. Czas będzie
wyświetlany w godzinach i minutach.
3. MINUTNIK uruchomi się automatycznie
po pięciu sekundach.
Po upływie 90% ustawionego czasu zos-
tanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
4. Gdy upłynie ustawiony czas, przez dwie
minuty będzie emitowany sygnał dźwię-
kowy. "Na wyświetlaczu zacznie migać
wskazanie „00:00” i
.
Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
Po ustawieniu MINUTNIKA, gdy działa
funkcja CZAS lub KONIEC, na wyświetla-
czu pojawia się symbol
.
Stoper
Stoper umożliwia monitorowanie czasu pracy
piekarnika. Stoper włącza się natychmiast,
gdy piekarnik zaczyna się nagrzewać.
Aby wyzerować stoper, należy nacisnąć i
przytrzymać
i .
Nie można korzystać ze stopera, gdy
działa funkcja Czas lub Koniec.
Korzystanie z akcesoriów
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Wkładanie akcesoriów
Blacha do pieczenia ciasta (jeśli dotyczy):
Wsunąć blachę między prowadnice blachy.
Ruszt:
Wsunąć ruszt między prowadnice jednego z
poziomów umieszczania potraw; upewnić się,
że nóżki są skierowane wł.
Wszystkie akcesoria mają na górnej stronie
prawej i lewej krawędzi niewielkie występy
zwiększające bezpieczeństwo. Występy
służą także jako zabezpieczenie przed wy-
padnięciem.
Wysoka krawędź wokół rusztu zapobiega
zsuwaniu się naczyń.
Dodatkowe funkcje
Blokada uruchomienia
Blokada uruchomienia chroni przed przypad-
kowym uruchomieniem urządzenia.
Włączanie i wyłączanie funkcji blokady
uruchomienia:
1. Nie ustawiać funkcji piekarnika.
14
www.zanussi.com
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przez 2 sekundy
i .
3. Zostanie wyemitowany sygnał dźwięko-
wy. Na wyświetlaczu pojawi się lub znik-
nie wskazanie SAFE (odpowiednio po
włączeniu lub wyłączeniu blokady urucho-
mienia).
Po obróceniu pokrętła lub naciśnięciu
przycisku na wyświetlaczu pojawi się
wskazanie SAFE.
Blokada panelu
Funkcja blokady panelu chroni przed przypad-
kową zmianą ustawień funkcji piekarnika.
Funkcję blokady panelu można włączyć tylko
podczas pracy urządzenia.
Włączanie i wyłączanie funkcji blokady
panelu:
1. Włączyć urządzenie.
2. Włączyć funkcję lub ustawienie piekarni-
ka.
3. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przez 2 sekundy
i .
4. Zostanie wyemitowany sygnał dźwięko-
wy. Na wyświetlaczu pojawi się lub znik-
nie wskazanie Loc (odpowiednio po włą-
czeniu lub wyłączeniu blokady panelu).
Gdy włączona jest funkcja blokady pane-
lu, urządzenie można wyłączyć. Po wyłą-
czeniu urządzenia funkcja blokady panelu
również zostaje wyłączona.
Po obróceniu pokrętła lub naciśnięciu przyci-
sku na wyświetlaczu pojawi się wskazanie
Loc.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Gdy urządzenie jest wyłączone, a temperatu-
ra w piekarniku przekracza 40°C, na wyświet-
laczu widoczny jest wskaźnik ciepła resztko-
wego
. Aby wyświetlić temperaturę piekar-
nika, należy obrócić pokrętło regulacji tempe-
ratury.
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chło-
dzący włącza się automatycznie, aby utrzy-
mać powierzchnie urządzenia w niskiej tem-
peraturze. Po wyłączeniu urządzenia wentyla-
tor chłodzący może nadal działać do czasu
schłodzenia urządzenia.
Automatyczne wyłączenie
Ze względów bezpieczeństwa urządzenie wy-
łącza się samoczynnie po pewnym czasie:
•Jeśli działa funkcja pieczenia.
•Jeśli użytkownik nie zmieni temperatury
piekarnika.
Temperatura Czas wyłączenia
30°C–115°C 12,5 godz.
120°C–195°C 8,5 godz.
200°C–230°C 5,5 godz.
Ważne! Samoczynne wyłączenie działa ze
wszystkimi funkcjami z wyjątkiem funkcji:
Oświetlenie, Czas i Koniec.
Przydatne rady i wskazówki
Temperatury i czasy pieczenia podane w
tabelach mają wyłącznie charakter orien-
tacyjny. Zależą one od przepisu, jakości oraz
ilości użytych składników.
Pieczenie ciast
Ogólne wskazówki
Nowy piekarnik może piec inaczej niż do-
tychczas używane urządzenie. Należy do-
15
www.zanussi.com
stosować używane ustawienia (temperatu-
ry, czasu pieczenia) i poziomy umieszcza-
nia potraw do wartości podanych w tabe-
lach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia
można wyłączyć piekarnik około 10 minut
przed końcem pieczenia i wykorzystać
ciepło resztkowe.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej żyw-
ności może spowodować odkształcenie
blach podczas pieczenia. Po ostygnięciu
blach odkształcenia znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się ustawienie za pierwszym razem
niższej temperatury.
•Jeśli nie można znaleźć ustawień dla dane-
go przepisu, należy wybrać najbardziej
podobny.
W przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie można wydłużyć czas pie-
czenia o 10–15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie
zawsze przyrumieniają się równomiernie.
W tym przypadku nie należy zmieniać usta-
wienia temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciast
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest odpowiednio
przyrumieniony.
Wybrano nieodpowiedni poziom
piekarnika.
Umieścić ciasto na niższym po-
ziomie piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się zakal-
cowate, wycieka z niego woda.
Temperatura piekarnika jest zbyt
wysoka.
Przy następnym pieczeniu należy
nieznacznie obniżyć temperaturę
piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się zakal-
cowate, wycieka z niego woda.
Zbyt krótki czas pieczenia.
Ustawić dłuższy czas pieczenia.
Nie można skracać czasu pie-
czenia poprzez ustawienie wy-
ższej temperatury.
Ciasto zapada się, robi się zakal-
cowate, wycieka z niego woda.
Do ciasta wlano zbyt dużo płynu.
Użyć mniej płynu. Należy prze-
strzegać czasu mieszania ciasta,
zwłaszcza w przypadku użycia
robota kuchennego.
Ciasto jest zbyt suche.
Temperatura piekarnika jest zbyt
niska.
Przy następnym pieczeniu należy
zwiększyć temperaturę piekarni-
ka.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia.
Przy następnym pieczeniu należy
skrócić czas pieczenia.
Ciasto nierówno się przyrumie-
nia.
Temperatura piekarnika jest zbyt
wysoka, a czas pieczenia zbyt
krótki.
Ustawić niższą temperaturę pie-
karnika i wydłużyć czas piecze-
nia.
Ciasto nierówno się przyrumie-
nia.
Ciasto nie zostało równomiernie
rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równomier-
nie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po upływie
podanego czasu pieczenia.
Temperatura piekarnika jest zbyt
niska.
Przy następnym pieczeniu należy
nieznacznie zwiększyć tempera-
turę piekarnika.
16
www.zanussi.com
Pieczenie na jednym poziomie
Ogólne wskazówki
Nowy piekarnik może piec inaczej niż do-
tychczas używane urządzenie. Należy do-
stosować ustawienia (temperatury, czasu
pieczenia) i poziomy umieszczania potraw
do wartości podanych w tabelach.
Przy dłuższych czasach pieczenia piekarnik
można wyłączyć około 10 minut przed zakoń-
czeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać
ciepło resztkowe.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej żywnoś-
ci może spowodować odkształcenie blach
podczas pieczenia. Odkształcenia znikną po
ostygnięciu blach.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury
za pierwszym razem.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego
przepisu, należy wybrać najbardziej podobny.
W przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie czas pieczenia można wy-
dłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie za-
wsze przyrumieniają się równomiernie. W tym
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównają się podczas
pieczenia.
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekar-
nika
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Kołacz lub babka drożdżowa Termoobieg 2 150 - 160 50 - 70
Babka piaskowa/ciasta owo-
cowe
Termoobieg 2 140 - 160 70 - 90
Sponge cake/biszkopt Termoobieg 2 140 - 150 35 - 50
Sponge cake/biszkopt Pieczenie trady-
cyjne
2 160 35 - 50
Kruchy spód placka
1)
Termoobieg 2 170 - 180 10 - 25
Biszkoptowy spód placka Termoobieg 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie/szarlotka (2 formy,
Ø 20 cm, umieszczone po
przekątnej)
Termoobieg 2 160 70 - 90
Apple pie/szarlotka (2 formy,
Ø 20 cm, umieszczone po
przekątnej)
Pieczenie trady-
cyjne
1 180 70 - 90
Sernik, blacha do ciasta
2)
Pieczenie trady-
cyjne
1 160 - 170 60 - 90
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu Funkcja piekar-
nika
Poziom pie-
karnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Plecionka drożdżowa/wie-
niec drożdżowy
Pieczenie trady-
cyjne
2 170 - 190 30 - 40
17
www.zanussi.com
Rodzaj produktu Funkcja piekar-
nika
Poziom pie-
karnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Strucla bożonarodzeniowa
1)
Pieczenie trady-
cyjne
2 160 - 180 50 - 70
Chleb (żytni)
1)
Pieczenie trady-
cyjne
2
Przede wszystkim 230 20
następnie 160 - 180 30 - 60
Ptysie z kremem/eklery
1)
Pieczenie trady-
cyjne
2 190 - 210 20 - 35
Rolada biszkoptowa
1)
Pieczenie trady-
cyjne
2 180 - 200 10 - 20
Ciasto z kruszonką (suche) Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
Maślane ciasto migdałowe/
cukrowe
1)
Pieczenie trady-
cyjne
2 190 - 210 20 - 30
Placki owocowe (na cieście
drożdżowym/biszkoptowym)
2)
Termoobieg 3 150 - 160 35 - 55
Placki owocowe (na cieście
drożdżowym/biszkoptowym)
2)
Pieczenie trady-
cyjne
1 170 35 - 55
Placek owocowy na kru-
chym cieście
Termoobieg 3 160 - 170 40 - 80
Ciasta drożdżowe z delikat-
nymi dodatkami (np. twaro-
giem, kremem, słodkim so-
sem)
1)
Pieczenie trady-
cyjne
2 160 - 180 40 - 80
Ciastka
Produkt Funkcja piekar-
nika
Poziom pie-
karnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Ciasteczka kruche Termoobieg 3 150 - 160 10 - 20
Short bread/ciasteczka ma-
ślane/paluchy
Termoobieg 3 140 20 - 35
Short bread /ciasteczka ma-
ślane/paluchy
1)
Pieczenie trady-
cyjne
2 160 20 - 30
Ciasteczka z ciasta biszkop-
towego
Termoobieg 2 150 - 160 15 - 20
Ciasteczka z białek jaj, bezy Termoobieg 1 80 - 100 120 - 150
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 30 - 50
Ciasteczka z ciasta drożdżo-
wego
Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
18
www.zanussi.com
Produkt Funkcja piekar-
nika
Poziom pie-
karnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Ciasteczka z ciasta francu-
skiego
1)
Termoobieg 3 170 - 180 20 - 30
Bułki
1)
Pieczenie trady-
cyjne
2 190 - 210 10 - 25
Small cakes /ciasteczka
1)
Termoobieg 3 160 20 - 35
Small cakes /ciasteczka
1)
Pieczenie trady-
cyjne
2 170 20 - 35
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu Termoobieg
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Ptysie z kremem/eklery
1)
1 / 3 160 - 180 25 - 45
Strucla sucha 1 / 3 150 - 160 30 - 45
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasteczka//ciastka/drożdżówki/bułki
Rodzaj produktu Termoobieg
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 150 - 160 20 - 40
Short bread /ciasteczka
maślane/paluchy
1 / 3 140 25 - 45
Ciasteczka z ciasta bisz-
koptowego
1 / 3 160 - 170 25 - 40
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
1 / 3 80 - 100 130 - 170
Makaroniki 1 / 3 100 - 120 40 - 80
Ciasteczka z ciasta droż-
dżowego
1 / 3 160 - 170 30 - 60
Pizza
Rodzaj produktu Poziom piekarnika Temperatura (°C) Czas (min)
Pizza (na cienkim spodzie)
1)
3 200 - 230 15 - 20
Pizza (z dużą ilością dodat-
ków)
2)
3 180 - 200 20 - 30
Tarty 3 180 - 200 40 - 55
Tarta szpinakowa 3 160 - 180 45 - 60
19
www.zanussi.com
Rodzaj produktu Poziom piekarnika Temperatura (°C) Czas (min)
Quiche Lorraine (pikantna
tarta)
3 170 - 190 45 - 55
Tarta szwajcarska 3 170 - 190 45 - 55
Sernik 2 140 - 160 60 - 90
Ciasto z jabłkami, przykryte 2 150 - 170 50 - 60
Zapiekanka warzywna 3 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
3 230 10 - 20
Zapiekanka z ciasta francu-
skiego
1)
3 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen
1)
3 230 12 - 20
Pierogi (rosyjska wersja cal-
zone)
1)
3 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Tabela pieczenia
Pieczenie potraw mięsnych
•Duże kawałki mięsa można piec bezpo-
średnio w głębokiej blasze do pieczenia lub
na ruszcie nad głęboką blachą do pieczenia
(jeśli jest w wyposażeniu).
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod
przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar-
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięs, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Do pieczenia należy używać naczyń ża-
roodpornych (należy zapoznać się ze wska-
zówkami producenta).
•Duże kawałki mięsa można piec bezpo-
średnio w głębokiej blasze do pieczenia (je-
śli jest w wyposażeniu) lub na ruszcie nad
głębok
ą blachą do pieczenia.
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod
przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar-
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięs, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Zaleca się pieczenie w piekarniku mięsa i
ryb w ilości powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypaleniu się sosu lub
tłuszczu, zaleca się wlanie niewielkiej ilości
wody do głębokiej blachy do pieczenia.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń
(po upływie 1/2-2/3 czasu pieczenia).
•Polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa i
drobiu własnym sosem podczas pieczenia.
Pozwoli to uzyskać lepszy efekt pieczenia.
•Można wyłączyć urządzenie na 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia i wy-
korzystać ciepło resztkowe.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar-
nika
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Mięso duszone 1-1,5 kg Pieczenie trady-
cyjne
1 230 120 - 150
Pieczeń woło-
wa lub filet
20
www.zanussi.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Zanussi ZKC44510XA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi