Whirlpool MWD 321 SL instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

MWD 321
MWD 322
/CPWCNFGWVKNK\CTG
Інструкція з експлуатації
www.whirlpool.com
2
PL
Kuchenkę należy umieścić w pewnej odległości od innych źródeł ciepła. Aby
zapewnić dostateczną wentylację, należy pozostawić nad kuchenką przynajm-
niej 30 cm wolnej przestrzeni.
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM
Nie wolno umieszczać kuchenki mikrofalowej w szafce. Niniejsza kuchen-
ka nie jest przeznaczona do umieszczenia ani używania na blacie kuchennym
niższym niż 850 mm nad podłogą.
Należy sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej jest zgodne z napięciem w Państwa mieszka-
niu.
Nie wolno zdejmować płytek ochronnych otworów znajdujących się na bocznej ściance komory kuchenki.
Zapobiegają one dostawaniu się tłuszczu i cstek żywności do kanałów wlotowych mikrofal.
Kuchenkę należy ustawić na płaskiej i stabilnej powierzchni, wystarczająco wytrzymałej do utrzymania cżaru
kuchenki wraz z naczyniami, jakie zostaną włożone do środka. Z urządzeniem należy obchodzić się ostrożnie.
Należy sprawdzić, czy przestrzeń pod i nad kuchenką oraz wokół niej jest wolna w celu zapewnienia
prawiowego przepływu powietrza.
Należy sprawdzić, czy urdzenie nie jest uszkodzone. Należy sprawdzić, czy drzwi kuchenki dokładnie
przylegają do urządzenia po zamknięciu oraz, czy wewnętrzna uszczelka drzwi nie jest uszkodzona. Należy
opróżnić kuchenkę i oczyścić jej wnętrze przy użyciu miękkiej, wilgotnej szmatki.
Nie należy uruchamiać urządzenia , jeśli przewód zasilający lub wtyczka są uszkodzone, jeśli urdzenie nie
działa prawidłowo lub gdy zostało uszkodzone bądź spadło. Nie wolno zanurzać przewodu zasilającego ani
wtyczki w wodzie. Przewód zasilający należy utrzymywać z dala od gorących powierzchni. Nieprzestrzeganie
powyższych poleceń może spowodować porażenie prądem, pożar i inne zagrożenia.
Nie należy używać przedłużacza:
Jeżeli przewód zasilający jest zbyt krótki, należy zlecić zainstalowanie gniazdka w pobliżu urządzenia wykwali-
kowanemu elektrykowi lub technikowi serwisu.
OSTRZENIE: Nieprawidłowe używanie wtyczki uziemiającej może spowodować porażenie prądem elektry-
cznym. Jli instrukcje nie są w pni zrozumiałe lub w przypadku wątpliwości, czy kuchenka mikrofalowa jest
prawiowo uziemiona, należy skontaktować się z wykwalifi kowanym elektrykiem lub serwisantem.
PO PODŁĄCZENIU
Kuchenki można używać wyłącznie przy szczelnie zamkniętych drzwiach.
Jeśli kuchenka jest zainstalowana w pobliżu odbiornika radiowego, telewizyjnego lub anteny, mogą wystąp
zakłócenia w odbiorze.
Uziemienie urządzenia jest obowiązkowe. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za obrażenia ciała
osób, zwierząt oraz uszkodzenia przedmiotów wynikłe z niespełnienia tego wymogu.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek problemy spowodowane niezastosowaniem się
ytkownika do niniejszych instrukcji.
3
PL
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
Jeśli materiał wewnątrz/na zewnątrz kuchenki będzie iskrzył lub pojawi się
dym, należy pozostawić drzwi kuchenki zamknięte i wyłączyć ją. Należy
odłączyć przewód zasilający lub odciąć zasilanie na tablicy bezpieczników lub
przy pomocy wyłącznika obwodu zasilania.
Nie należy pozostawiać kuchenki bez nadzoru zwłaszcza, gdy do gotowania
używa się pojemników papierowych lub wykonanych z tworzyw sztucznych i
innych łatwopalnych materiałów. Papier może się zwęglić lub zapalić, a niek-
tóre rodzaje plastiku mogą topić się podczas podgrzewania żywności.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i jego dostępne części nagrzewają się podczas
używania. Należy uważać, aby nie dotknąć elementów grzejnych wewnątrz
kuchenki.
Dzieci poniżej 8 lat nie powinny obsługiwać kuchenki bez stałego nadzoru.
Kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona do podgrzewania żywności i napo-
jów. Suszenie żywności lub ubrań oraz podgrzewanie płytek grzejnych, kap-
ci, gąbek, wilgotnych szmatek itp. może być przyczyną obrażeń, zapalenia się
materiału lub pożaru.
Urządzenie to może być używane przez dzieci w wieku powyżej 8 lat oraz os-
oby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych,
a także pozbawione doświadczenia i wiedzy, o ile zapewniony zostanie nadr
lub udzielone zostaną instrukcje dotyczące bezpiecznego korzystania z tego
urządzenia, a także pod warunkiem, że osoby te zrozumieją zagrożenia
wynikające z użytkowania kuchenki. Czyszczenie i wymagane od użytkownika
czynności konserwacyjne nie powinny być wykonywane przez dzieci, chyba że
mają one powyżej 8 lat i zapewniony zostanie odpowiedni nadzór.
Należy dopilnować, aby urządzenie nie było przedmiotem zabaw dzieci.
Urządzenie oraz jego przewód powinny znajdować się poza zasięgiem dzieci
w wieku poniżej 8 lat.
OSTRZEŻENIE: Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do podgrze-
wania produktów w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Podczas otwierania
ciśnienie spada i może spowodować uszkodzenie, a nawet wybuch.
OSTRZEŻENIE: Należy okresowo sprawdzać, czy nie zostały uszkodzone
uszczelki drzwi oraz powierzchnie w ich pobliżu. W przypadku stwierdzenia
uszkodzeń nie należy używać kuchenki, aż do czasu naprawienia uszkodzeń
przez wykwalifi kowany personel serwisu technicznego.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do gotowania lub podgrzewania
całych jaj w skorupce lub bez skorupki, gdyż mogą one eksplodować nawet po
zakończeniu gotowania.
4
PL
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenia tego typu nie są przeznaczone do pracy z zewnętrzym programa-
torem/przekażnikiem czasowym
Nie wolno pozostawiać kuchenki bez nadzoru, jeśli do gotowania używa się dużych ilości tłuszczu lub oleju,
ponieważ może się on przegrzać i spowodować pożar!
Wewnątrz lub w pobliżu kuchenki nie należy podgrzewać ani stosować materiałów palnych. Opary mo
spowodować zagrożenie pożarem lub wybuchem.
Nie wolno używać kuchenki mikrofalowej do suszenia tkanin, papieru, grzybów, ziół, drewna, kwiatów lub in-
nych materiałów palnych. Może to spowodować pożar.
Nie wolno używać w urządzeniu żrących środków ani oparów. Zakupiona kuchenka zosta zaprojektowa-
na specjalnie do podgrzewania i gotowania produktów żywnościowych. Nie jest ona przeznaczona do celów
przemysłowych ani laboratoryjnych.
Nie należy wieszać ani kłć ciężkich przedmiotów na drzwiach, ponieważ może to spowodować uszkodzenie
mechanizmu otwierania i zawiasów kuchenki. Nie należy wieszać żadnych przedmiotów na rączce drzwi.
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
Jeżeli przewód zasilający wymaga wymiany, należy go wymienić na nowy
oryginalny przewód, dostępny w naszych punktach serwisowych. Wymiana
przewodu zasilającego może być wykonana tylko przez wykwalifi kowany pers-
onel serwisu technicznego.
OSTRZEŻENIE: Naprawy serwisowe mogą być wykonywane wyłącznie
przez wykwalifikowany personel serwisu technicznego. Wykonywanie przez
osobę nieprzeszkoloną jakichkolwiek napraw bądź czynności serwisowych,
wiążących się ze zdejmowaniem dowolnych osłon zabezpieczających przed
działaniem mikrofal, jest niebezpieczne.
Zabrania się zdejmowania jakichkolwiek osłon.
Jeśli kuchenka nie działa, przed skontaktowaniem się z serwisem, należy sprawdzić:
• Czy szklany talerz obrotowy oraz podstawka talerza obrotowego prawidłowo umieszczone na swoim miejscu.
• Czy wtyczka jest prawidłowo umieszczona w gniazdku sieciowym.
• Czy drzwi są prawidłowo zamknięte.
• Należy sprawdzić bezpieczniki oraz upewnić się, że nie nastąpa przerwa w dopływie prądu.
• Należy sprawdzić, czy kuchenka ma zapewnioną wystarczającą wentylację.
• Należy odczekać 10 minut, a następnie ponowić próbę użycia kuchenki.
• Przed ponowną próbą należy otworzyć i zamknąć drzwi.
Powsze czynności mają na celu zapobieganie niepotrzebnym wezwaniom serwisu, których koszt ponosi
ytkownik.
Kontaktując się z serwisem technicznym, naly zawsze podawać numer seryjny i model kuchenki (patrz ta-
bliczka serwisowa). Dalsze informacje podano w książce gwarancyjnej.
5
PL
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
UWAGI OGÓLNE
Niniejsze urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do użytku domowego!
Nie wolno włączać kuchenki bez potraw w środku, jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka eksploatacja urządzenia
może spowodować jego uszkodzenie.
Otwory wentylacyjne w kuchence nie mogą być zasłonięte. Zablokowanie otworów wlotowych lub wylotowych
powietrza może spowodować uszkodzenie kuchenki i niezadowalające rezultaty gotowania.
Podczas ćwiczeń obugi kuchenki należy umicić w niej szklankę z wodą. Woda pochłania energię mikrofal i
kuchenka nie ulegnie uszkodzeniu.
Urdzenia nie należy używać ani pozostawiać na zewnątrz pomieszczeń.
Nie wolno używać niniejszego urządzenia w pobliżu zlewu kuchennego, w wilgotnej piwnicy, w pobliżu basenu
i tym podobnych miejscach.
Komory kuchenki nie należy wykorzystywać do celów przechowywania.
Zanim torebki papierowe lub plastikowe zostaną umieszczone w kuchence należy zdjąć z nich metalowe
wiązania.
Kuchenki mikrofalowej nie wolno używać do smażenia w głębokim oleju, ponieważ nie jest możliwe kon-
trolowanie jego temperatury.
Należy używać łapek lub rękawic kuchennych, aby uniknąć poparzeń w wyniku dotknięcia pojemników, części
kuchenki lub naczyń po zakończeniu gotowania.
YNY
Np. napoje lub woda. Podgrzanie płynu powyżej temperatury wrzenia może
naspić bez oznak wrzenia. Może to prowadzić do nagłego wykipienia
gorącego płynu.
Aby do tego nie dopuścić, należy stosować się do poniższych zaleceń:
1. Należy unikać używania naczyń o prostych ściankach i wąskich szyjkach.
2. Przed wstawieniem naczynia do kuchenki płyn należy wymieszać, a następnie pozostawić w naczyniu
łeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu należy chwilę odczekać, ponownie zamieszać płyn, a następnie wyjąć ostrożnie nac-
zynie z kuchenki.
ZACHOWAJ OSTROŻNOŚĆ
Po podgrzaniu potraw dla dzieci w słoiczku lub płynów w butelce dla
niemowląt należy zawsze wymieszać zawartość i sprawdzić temperaturę
przed podaniem. Zapewni to równomierne rozprowadzenie ciepła i uniknięcie
ryzyka poparzeń.
Szczełowe informacje należy zawsze sprawdzać w ksżkach kucharskich o gotowaniu w kuchenkach mik-
rofalowych. Naly to robić zaszcza w przypadku gotowania lub podgrzewania potraw zawierających alko-
hol.Przed podgrzaniem należy zdjąć pokrywkę i smoczek! Zawsze przed podgrzewaniem potraw dla dzieci
należy zdjąć pokrywkę i smoczek.
6
PL
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
Na rynku dostępnych jest wiele różnych akcesoriów. Przed ich zakupem
należy upewnić się, że nadają się do kuchenek mikrofalowych.
Przed użyciem nacz naly upewnić się, że są one odporne na dzianie wysokich temperatur i
przepuszczają mikrofale.
Po włożeniu żywności i akcesoriów do kuchenki należy sprawdzić, czy nie stykają się one z powierzchniami
wewnętrznymi kuchenki.
Jest to szczególnie ważne w przypadku akcesoriów wykonanych z metalu lub zawierających metalowe elemen-
ty.
W przypadku zetknięcia się przedmiotów wykonanych z metalu z wnętrzem pracującej kuchenki może dojść do
powstania iskier, które mogą spowodować uszkodzenie kuchenki.
Przed uruchomieniem kuchenki należy zawsze sprawdzać, czy talerz obrotowy może się swobodnie obracać.
Jeśli talerz obrotowy nie może się swobodnie obracać, należy użyć mniejszego naczynia lub skorzystać z funk-
cji wyłaczenia/zatrzymania talerza obrotowego (patrz część Duże naczynia).
Podstawka talerza obrotowego
Szklany talerz obrotowy należy stawiać na podstawce talerza obrotowego. Na podstawce talerza
obrotowego nie należy stawiać żadnych innych naczyń.
• Zainstalować podstawkę talerza obrotowego wewnątrz kuchenki.
Szklany talerz obrotowy
Szklany talerz obrotowy musi być używany zawsze, niezależnie od sposobu gotowania. Sły
on do zbierania kapiącego sosu oraz cząstek żywności, które mogłyby zabrudzić i zaplam
wnętrze kuchenki.
• Szklany talerz obrotowy naly umieścić na podstawce talerza obrotowego.
PODSTAWKA DRUCIANA (dostępny tylko w określonych modelach)
• Podstawkę drucianą należy stosować z funkcjami grillowania.
7
PL
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Kuchenkę należy utrzymywać w czystości, aby nie niszczyć jej powierzchni,
ponieważ wpływa to negatywnie na trwałość urządzenia oraz może prowadzić
do ewentualnych niebezpiecznych sytuacji.
Nie należy używać druciaków metalowych, preparaw czyszczących
zawierających substancje ścierne, zmywaków z wny stalowej, ostrych
zmywaków itp., mogących uszkodzić panel sterujący oraz powierzchnie
wewnętrzne i zewnętrzne kuchenki. Należy stosow
szmatki i łagodny deter-
gent lub ręczniki papierowe oraz środek do mycia okien w rozpylaczu. Środek
do mycia okien należy rozpylić na ręcznik papierowy.
Regularnie, a w szczególności po rozlaniu płynów, należy wyjmować talerz ob-
rotowy oraz jego podstawkę i wycierać dno kuchenki do czysta.
Do czyszczenia powierzchni wewnętrznych, zewnętrznej i wewnętrznej powi-
erzchni drzwi oraz elementu ich otwierania należy stosować miękką i wilgotną
szmatkę z dodatkiem łagodnego detergentu.
Urządzenia nie wolno czyścić przy użyciu myjek ciśnieniowych.
Kuchenkę należy czyścić regularnie i usuwać z niej wszelkie pozostałości
żywności.
Czyszczenie jest jedyną wymaganą normalnie czynnością konserwacyjną. Należy je wykonywać po
odłączeniu kuchenki od zasilania.
Nie należy bezpośrednio spryskiwać kuchenki.
Kuchenkę zaprojektowano do pracy ze szklanym talerzem obrotowym.
Nie należy uruchamiać kuchenki, gdy szklany talerz obrotowy został wyjęty do czyszczenia.
Nie wolno dopuszczać do zbierania się resztek tłuszczu lub żywności wokół drzwi.
W przypadku trudnych do
usunięcia plam należy przez 2 - 3 minuty gotować w kuchence fi liżankę wody. Para spowoduje zmiękczenie brudu.
Nieprzyjemne zapachy wewnątrz kuchenki można wyeliminować poprzez umieszczenie na szklanym talerzu
obrotowym fi liżanki wypełnionej wodą z dodatkiem soku z cytryny i gotowanie jej przez kilka minut.
Grzałka grilla nie wymaga czyszczenia, ponieważ wysoka temperatura powoduje spalanie wszelkich
zabrudzeń, ale górna powierzchnia kuchenki obok grzałki może wymagać regularnego czyszczenia. Naly ją
czyścić miękką i wilgotną szmatką z dodatkiem łagodnego detergentu.
Jeśli grill nie jest używany regularnie, należy włączać go raz w miesiącu na 10 minut, aby wypalić wszelkie za-
brudzenia w celu zmniejszenia ryzyka pożaru.
OSTROŻNE CZYSZCZENIE:
Talerz Crisp naly czyścić wodą z dodatkiem łagodnego detergentu. Mocno zabrudzone powierzchnie można
wyczyścić za pomo
zmywaka do szorowania i łagodnego detergentu.
Zawsze przed czyszczeniem należy odczekać, aż talerz Crisp ostygnie.
Gorącego talerza Crisp nie wolno zanurzać w wodzie ani ją opłukiwać. Szybkie ochłodzenie może go
uszkodzić.
Nie należy używać zmywaków z wełny stalowej. Spowoduje to porysowanie powierzchni.
MOŻLIWOŚĆ MYCIA W ZMYWARCE:
• Podstawka talerza obrotowego • Ruszt z drutu • Szklany talerz obrotowy
8
PL
PANEL STERUJĄCY
MWD322MWD321
9
PL
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM AKTYWUJE SIĘ
AUTOMATYCZNIE PO UPŁYWIE JEDNEJ MINUTY OD
CHWILI , kiedy kuchenka znajdzie się w
“trybie czuwania”“. (Kuchenka zna-
jduje się w trybie „czuwania”, gdy
na wyświetlaczu widoczny jest zegar 24
godzinny lub, gdy wyświetlacz jest wygaszony,
jeżeli zegar nie został ustawiony).
ABY ZWOLNIĆ BLOKADĘ, KONIECZNE JEST OTWORZE-
NIE I ZAMKNIĘCIE DRZWICZEK, np. w celu włożenia
potrawy do środka. W przeciwnym razie na
wyświetlaczu pojawi się napis
DOOR (Drzwi).
dOOR
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM /
ZABEZPIECZENIE PRZED DZIEĆMI
ZABLOKOWANIE: W trybie oczekiwania nacisnąć
przycisk „Stop” i przytrzymać przez
3 sekundy. Wyemitowany zostanie długi
sygnał akustyczny, a tryb blokady dziecięcej
zostanie uaktywniony. W tym trybie klawisze
są zablokowane, wyświetlacz ukazuje aktualną
godzinę lub „:. Świeci symbol blokady
dziecięcej.
ODBLOKOWANIE: W trybie blokady dziecięcej
nacisnąć przycisk „Stop” i przytrzymać przez
3 sekundy. Blokada zostanie wyłączona, od
tej chwili można używać klawiszy, a symbol
blokady dziecięcej zniknie.
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
WSTRZYMANIE PROCESU GOTOWANIA:
GOTOWANIE MOŻNA WSTRZYM
otwierając drzwi, aby
sprawdzić, odwrócić lub
wymieszać potrawę.
Ustawienia kuchenki są zach-
owywane przez 5 minut.
PRZERWANIE PROCESU GOTOWANIA:
NALEŻY WYJĄĆ POTRAWĘ, zamknąć drzwi
i nacisnąć przycisk „STOP”.
ABY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE, NALEŻY:
NALEŻY ZAMKNĄĆ DRZWI i JEDEN
RAZ nacisnąć przycisk „Start.
Gotowanie będzie kontynuowane
od momentu wstrzymania.
DWUKROTNE NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU
„Start” przedłuża czas gotowania o 30 sekund.
POJEDYNCZY SYGNAŁ akustyczny poinformuje o
zakończeniu gotowania i
przejściu w tryb oczekiwania.
10
PL
KITCHEN TIMERMINUTNIK TIMER KUCHENNY
Z FUNKCJI TEJ MOŻNA KORZYSTAĆ , gdy należy zmierzyć dokładny czas, np. podczas gotowania jajek lub
wyrastania ciasta przed jego pieczeniem itd.
q
NACISNĄĆ PRZYCISKTIMER - zacznie migać cyfra po lewej stronie (minuty).
w
NACISKAJĄC PRZYCISK „+”, „-” ustawić minuty.
e
NACISNĄĆ PRZYCISKTIMER - zaczną migać dwie cyfry po prawej stronie (sekundy).
r
NACISKAJĄC PRZYCISK „+”, „-” ustawić sekundy.
t
PONOWNIE NACISNĄĆ PRZYCISKTIMER.
ZEGAR JEST NASTAWIONY i uruchomiony.
JEŻELI ZEGAR nie zostanie ustawiony po podłączeniu urządzenia do zasilania, wyświetlane będzie
„:”.
JEŻELI PODCZAS USTAWIANIA ZEGARA nastąpi naciśnięcie przycisku „Stop”, kuchenka wyjdzie z trybu
ustawiania, a ustawienie nie zostanie wprowadzone.
CLOCKZEGAR
PO PIERWSZYM PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA DO ZASILANIA lub po przerwie w dostawie energii elektrycznej,
na wyświetlaczu pojawia się „:” i emitowany jest sygnał akustyczny.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „CLOCK - zacznie migać cyfra po lewej stronie (godziny).
w
NACISKAJĄC PRZYCISK „+”, „-” ustawić godziny.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „CLOCK - zaczną migać dwie cyfry po prawej stronie (minuty).
r
NACISKAJĄC PRZYCISK „+”, „-” ustawić minuty.
t
PONOWNIE NACISNĄĆ PRZYCISK „CLOCK.
11
PL
PAMIĘĆMEMORY
FUNKCJA PAMIĘCI POZWALA NA łatwe i szybkie przywoływanie preferowanych ustawień.
FUNKCJA PAMIĘCI pozwala na zachowanie wszystkich aktualnie wyświetlanych ustawień.
ZAPAMIĘTYWANIE USTAWIEŃ:
q
WYBR dowolną funkcję.
w
ZAPROGRAMOWAĆ własne ustawienia.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „MEMOI PRZYTRZYM aż do usłyszenia sygnału akustycznego. Ustawienie
zostało zachowane. Pamięć można przeprogramowywać dowolną ilość razy.
W TRAKCIE PROCESU GOTOWANIA można wwietlić moc mikrofal na
3 sekundy poprzez naciśnięcie przycisku „Memo”. Następnie kuchenka powróci do trybu odlicza-
nia czasu.
KORZYSTANIE Z ZAPISANYCH USTAWIEŃ:
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „MEMOI PRZYTRZYM aż do usłyszenia sygnału akustycznego.
w
NACISNĄĆ PRZYCISK „START.
FUNKCJA TA SŁUŻY do szybkiego podgrzewania potraw zawierających dużo wody, np. klarowne zupy,
kawa lub herbata.
JET START SZYBKI START
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „START.
FUNKCJA TA URUCHAMIA S AUTOMATYCZNIE z pełną mocą mikrofal oraz czasem gotowania ustawionym
na 30 sekund. Każde naciśnięcie zwiększa czas gotowania o 30 sekund.
12
PL
GOTOWANIE I ODGRZEWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
FUNKCJA TA JEST PRZEZNACZONA do normalnego gotowania i odgrzewania potraw takich jak warzywa,
ryby, ziemniaki i mięso.
PO ROZPOCZĘCIU PROCESU GOTOWANIA:
Można łatwo zwiększać czas gotowania o kolejne 30-sekundowe okresy naciskając przycisk
“Start. Każde naciśnięcie zwiększa czas gotowania o 30 sekund.
W TRAKCIE PROCESU GOTOWANIA można wwietlić moc mikrofal na 3 sekundy poprzez naciśnięcie
przycisku „Power. Następnie kuchenka powróci do trybu odliczania czasu.
q
NACISKAJĄC WIELOKROTNIE PRZYCISK „POWER ustawić moc.
w
NACISKAJĄC PRZYCISK „+”, „-” ustawić czas gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START.
DEFROSTROZMRAŻANIE
FUNKCJA TA SŁUŻY do rozmrażania mięsa, ryb oraz drobiu. Rozmrażanie “Defrost” należy stosować,
jeżeli waga netto zamrożonych produktów żywnościowych wynosi od 100 g do 1.5 kg.
q
NACIŚNIJ PRZYCISK ROZMRAŻANIA.
w
NACISKAJĄC „+”, „-” ustawić czas gotowania.
e
NACISKAJĄCSTART rozpocząć gotowanie z mocą rozmrażania.
ŻYWNOŚĆ NALEŻY ZAWSZE pyć na szklanym talerzu obrotowym.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
WYŚWIETLACZ SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
700W
ODGRZEWANIE NAPOJÓW, wody, rzadkich zup, kawy, herbaty lub innych produktów o
dużej zawartości wody. Jeśli potrawa zawiera jaja lub masy kremowe, należy wybr
niższą moc.
500W GOTOWANIE ryb, mięsa, warzyw itp.
350W
GOTOWANIE wymagające dużej doadności, np. sosów z dużą zawartością białka, po-
traw, których głównymi składnikami są jaja i ser oraz do dogotowywania potraw
duszonych. Gotowanie gulaszu, roztapianie masła.
160W
ROZMRAŻANIE.
13
PL
AUTO MENUAUTO MENU
FUNKCJA TA udostępnia wygodne menu pozwalające rozmrażać lub gotować różne potrawy.
FUNKCJA TA WYMAGA PODANIA wagi netto potrawy. Kuchenka automatycznie oblicza czas potrzebny na
rozmrożenie lub gotowanie.
POTRAWY MROŻONE:
JLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI JEST WSZA od głęboko zamrożonej (-18°C), należy wybrać
mniejszą wagę żywności.
JLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI JEST NIŻSZA od głęboko zamrożonej (-18°C), należy wybrać
większą wagę żywności.
q
NACISKAJĄC PRZYCISKI W TRYBIE AUTO MENU wybrać funkcję (naciskać wielokrotnie, aby wybr
ilość).
w
NACISNĄĆ PRZYCISK „START.
W TRAKCIE PROCESU GOTOWANIA można wwietlić ciężar na 3 sekundy poprzez naciśnięcie wybrane-
go wcześniej przycisku Auto. Następnie kuchenka powróci do trybu odliczania czasu.
AUTOMATYCZNE GOTOWANIE AUTOMATYCZNE ROZMRAŻANIE
IKONA
FUNKCJA ZIEMNIAKI POPCORN ZUPY MIĘSO DRÓB RYBY
CIĘŻAR
200G 50G 250G 100G 100G 100G
400G 85G 500G 200G 200G 200G
600G 100G 1000G 300G 300G 300G
450G 450G 450G
14
PL
NACISNĄĆ PRZYCISK PROCENT WYKORZYSTANIA GRILLA WYŚWIETLACZ
1 RAZ 100% G2
2 RRAZY 50% G1
FUNKCJA KOMBINOWANA GRILLA
NACISNĄĆ PRZYCISK POZIOM MOCY WYŚWIETLACZ
1 RAZ WYSOKI C3
2 RRAZY ŚREDNI C2
3 RRAZY NISKI C1
GRILLGRILL*
NALEŻY STOSOWAĆ TĄ FUNKC dla szybkiego przyrumienienia powierzchni potrawy.
q
NACISKAJĄC WIELOKROTNIE PRZYCISK „GRILL ustawić moc grilla.
w
NACISKAJĄC PRZYCISK „+”, „-” ustawić czas gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START.
PRZED UŻYCIEM JAKICHKOLWIEK NACZYŃ , należy upewnić się, czy są one odporne na temperaturę
powstającą w kuchence.
PODCZAS stosowania grilla nie wolno używać plastikowych przyborów. Ulegną one stopieniu.
Kawałki drewna lub papieru także nie są odpowiednie.
GRILL COMBIFUNKCJA KOMBINOWANA GRILLA*
FUNKCJA TA SŁUŻY DO przygotowywania takich potraw jak zapiekanka, lasagne, drób oraz pieczone
ziemniaki.
q
NACISKAJĄC WIELOKROTNIE PRZYCISK „COMBI ustawić moc funkcji kombinowanej grilla.
w
NACISKAJĄC PRZYCISK „+”, „-” ustawić czas gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START.
PRZED UŻYCIEM JAKICHKOLWIEK NACZYŃ , należy upewnić się, czy są one odporne na temperaturę
powstającą w kuchence.
PODCZAS stosowania grilla nie wolno używać plastikowych przyborów. Ulegną one stopieniu.
Kawałki drewna lub papieru także nie są odpowiednie.
Uwaga:*Dostępny tylko w określonych modelach
Uwaga:*Dostępny tylko w określonych modelach
15
PL
TABELA GOTOWANIA
IM WIĘCEJ GOTOWANEJ ŻYWNOŚCI, tym ej trwa
gotowanie. Podwójna ilość żywnci wymaga w
praktyce prawie dwukrotnie uższego czasu
gotowania.
IM NIŻSZA TEMPERATURA POCZĄTKOWA, tym
uższy czas gotowania. Żywnć o tem-
peraturze pokojowej gotuje się szyb-
ciej od tej, która została nie wyjęta z
lowki.
W PRZYPADKU GOTOWANIA KILKU
KAWAŁKÓW tej samej potrawy, jak np.
ziemniaki w mundurkach, naly je
ułożyć w pierścieniu, aby zapewnić
jednorodne gotowanie.
MIESZANIE I OBRACANIE ŻYWNOŚCI TO techniki sto-
sowane zarówno w gotowaniu tradycyjnym,
jak i mikrofalowym, pozwalające na szyb-
kie doprowadzenie ciepła do środka
potrawy i uniknięcie rozgotowania
zewnętrznych części potraw.
PODCZAS GOTOWANIA POTRAW O NIEREGU-
LARNYM KSZTAŁCIE lub grubości, cieńsze
fragmenty potrawy należy umieścić bliżej
środka naczynia, gdzie zostaną podgrzane
jako ostatnie.
POTRAWY O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU I CUKRU
ugotują się szybciej, niż potrawy zawierające
dużo wody. Tłuszcz i cukier ogrzewają się do
wyższej temperatury niż woda.
PO ZAKOŃCZENIU GOTOWANIA PO-
TRAWY NALEŻY ZAWSZE POZWOLIĆ
JEJ NA DOJŚCIE PRZEZ pew-
ien czas. Czas dochodzenia za-
wsze polepsza rezultaty, ponieważ następuje
wyrównanie temperatury wewnątrz potrawy.
NIEKTÓRE PRODUKTY SĄ SZCZELNIE POKRYTE SKÓRKĄ LUB
ONKĄ , np. ziemniaki, jabłka i żółtka
jajek. Produkty takie powinny być
nakłute widelcem lub wykałaczką
tak, aby uwolnić ciśnienie
wewnętrzne i zapobiec pęknięciu.
MNIEJSZE KAWAŁKI UGOTUJĄ S SZYBCIEJ od
kawałków dużych, a kawałki regularne będą
równomierniej ugotowane od żywności o
kształtach nieregularnych.
RODZAJ
ŻYWNCI
ILOŚĆ
POZI
OM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
KURCZAK (w
całości)
1000 G
700W
18 - 20 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ KURCZAKA w powie
gotowania. Sprawdzić, czy
sos mięsny jest bezbarwny po
zakończeniu gotowania.
KURCZAK ( lety
lub kawałki)
500 G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
SPRAWDZIĆ , czy sos mięsny jest
bezbarwny po zakończeniu
gotowania.
BEKON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
UMIEŚCIĆ NA PAPIERZE KUCHENNYM,
na talerzu, w 2 lub 3
warstwach i przykr
papierem kuchennym.
WARZYWA
(świeże)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM i dodać
2 łyżki soli.
WARZYWA
(mrożone)
250 - 400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN. GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM
ZIEMNIAKI W
MUNDURKACH
1 SZT.
4 SZT.
4 - 6 MIN.
12 - 15 MIN.
2 MIN.
5 MIN.
NAUĆ WIDELCEM. (1 szt. = 250 g).
Obc w połowie gotowania.
MSO (pieczeń) 600 - 700 G
500W
12 - 14 MIN. 5 MIN.
RYBA (w całości) 600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
NACIĄĆ SKÓRĘ i gotować pod
przykryciem.
RYBA (steki lub
lety)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
UMIEŚCIĆ CIEŃSZE CZĘŚCI bliżej
środka talerza. Gotować pod
przykryciem.
16
PL
TABELA ODGRZEWANIA
PODOBNIE JAK PODCZAS GOTOWANIA TRADYCYJNEGO,
potrawa odgrzewana w kuchence mikrofa-
lowej musi być doprowadzona do wrzenia.
NAJLEPSZE REZULTATY UZYSKUJE SIĘ przy
ułożeniu grubszej żywności na zewnątrz
talerza, a cieńszej żywności na środku
talerza.
CIENKIE PLASTRY MIĘSA należy ułyć jeden
na drugim lub częściowo nałożyć na sie-
bie. Grubsze plastry mięsa i kiełbaski powinny
być ułożone ciasno obok siebie.
PODCZAS PODGRZEWANIA WYWARÓW LUB SOSÓW na-
jlepiej je raz zamieszać, aby rozprowadz
ciepło.
PRZYKRYCIE POTRAWY pomaga zatrzymać wilgoć
w potrawie, zmniejsza ryzyko rozchlapywania
żywności i skraca czas odgrzewania.
PODCZAS ODGRZEWANIA PORCJI DAŃ
MROŻONYCH należy przestrzegać instruk-
cji producenta podanych na opakowa-
niu.
DANIA, KTÓRYCH NIE MOŻNA ZMIESZ, jak np.
zapiekanki, najlepiej jest odgrzewać przy
ustawieniu mocy 500W.
KILKA MINUT CZASU DOCHODZENIA pozwoli na
równomierne rozprowadzenie temperatury w
całej potrawie.
RODZAJ
ŻYWNCI
ILOŚĆ POZIOM
MOCY
CZAS CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
DANIE NA
TALERZU
300 G
450 G
700W
3 - 5 MIN.
4 - 5 MIN.
1 - 2 MIN.
PRZYKRYĆ TALERZ
RYŻ
2 DL
6 DL
1 - 2 MIN.
3 - 4 MIN.
1 MIN.
2 MIN
PRZYKRYĆ POTRAWĘ
KLOPSIKI 250 G 2 MIN. 1 - 2 MIN. PODGRZEWAĆ BEZ PRZYKRYCIA
NAPOJE 2 DL 1 - 2,5 MIN. 1 MIN.
UMIEŚCIĆ ŁYŻECZKĘ METALOWĄ w
naczyniu, aby nie dopuścić
do przegrzania.
ZUPA
(klarowna)
2,5 DL 2 - 2,5 MIN. 1 MIN.
ODGRZEWAĆ BEZ PRZYKRYCIA
w głębokim talerzu lub
miseczce.
ZUPY I SOSY NA
BAZIE MLEKA
2,5 DL 3 - 4 MIN. 1 MIN.
NIE NAPEŁNIAĆ pojemnika w
więcej niż 3/4 objętości.
Zamieszać jeden raz
podczas podgrzewania.
HOT DOGI
1 SZT.
2 SZT.
500W
0,5 - 1 MIN.
1 - 1,5 MIN.
1 MIN.
LAZANIA 500 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
17
PL
TABELA ROZMRAŻANIA
ZAMROŻONE POTRAWY, UMIESZCZONE W TOREBKACH Z
TWORZYW SZTUCZNYCH , folii plastikowej lub opa-
kowaniach kartonowych można umieszczać
bezpośrednio w kuchence, o ile nie mają one
metalowych części (np. metalowe zszywki).
KSZTT OPAKOWANIA wpływa na czas
rozmrażania. Opakowania płytkie
rozmrażają się szybciej n opakowania
ębokie.
NALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWAŁKI,
kiedy zaczynają się rozmrażać. Odd-
zielne plastry szybciej się rozmrażają.
JEŻELI PEWNE FRAGMENTY POTRAWY zaczną się
nagrzewać (np. udka lub skrzydka kurcza-
ka) należy je osłonić niewielkimi kawałkami fo-
lii aluminiowej.
DE KAWAŁKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie proce-
su rozmrażania.
POTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY MSNE
rozmrażają się lepiej, gdy są mieszane w trak-
cie rozmrażania.
ZALECA SIĘ NIE ROZMRAŻAĆ całkowicie
produktu i pozwolić na dokończenie
procesu w czasie dochodzenia.
CZAS DOCHODZENIA PO ROZMRAŻANIU ZAWSZE
POLEPSZA rezultaty, ponieważ następuje
wyrównanie temperatury wewnątrz po-
trawy.
RODZAJ
ŻYWNCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
BEFSZTYK
800 -
1000 G
160W
20 - 22 MIN. 10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
MSO MIELONE 500 G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
PŁATY, KOTLETY,
STEKI
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
KURCZAK (w
całości)
1200 G 25 MIN. 10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
KURCZAK
kawałki lub
lety
500 G 7 - 9 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ / ODDZIELIĆ w
połowie rozmrażania.
Udka i skrzydełka zawinąć
w folię aluminiową, aby
zapobiec przegrzaniu.
RYBA (w
całości)
600 G 8 - 10 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania i zawinąć
ogon w folię, aby zapobiec
przegrzaniu.
RYBA (steki lub
lety)
400 G 6 - 7 MIN. 5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania. Oddzielić
rozmrożone fragmenty.
BOCHENEK
CHLEBA
500 G 4 - 6 MIN. 5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
BKI I BUŁECZKI
4 SZT. (150
- 200 G)
1,5 - 2 MIN. 2 - 3 MIN. ROZMIEŚCIĆ pierścieniowo.
OWOCE I JAGODY 200 G 2 - 3 MIN. 2 - 3 MIN.
ODDZIELAĆ podczas
rozmrażania.
18
PL
Uwaga:*Dostępny tylko w określonych modelach
TABELA FUNKCJI GRILLA*
FUNKCJA „GRILLDOSKONALE nadaje się do zarumi-
enienia potrawy po gotowaniu za pomocą mi-
krofal.
GRUBSZE POTRAWY , takie jak zapiekanki i kurc-
zak; Gotować najpierw przy użyciu mikrofal,
a następnie użyć grilla, aby przyrumienić ich
górną powierzchnię, nadając im kolor.
DO ZBLIŻENIA POTRAW DO GRZAŁKI GRILLA, aby
przyspieszyć zarumienienie, można
wykorzystać podstawkę drucianą .
CIENKIE POTRAWY , np. tosty i parówki należy
umieszczać na podstawce drucianej i
podgrzewać wącznie za pomocą grilla.
ZAPIEKANKI LUB NACZYNIA MOŻNA RÓWNIEŻ
UMIESZCZ bezpośrednio na szklanym
talerzu obrotowym.
RODZAJ
ŻYWNCI
ILOŚĆ USTAWIENIE CZAS PORADY
TOSTY Z SEREM 3 SZT
GRILL 2
7 - 8 MIN. ROZMIEŚCIĆ na podstawce drucianej
ZIEMNIAKI Z SEREM 2 PORCJE 8 - 10 MIN.
UMIEŚCIĆ potrawę na podstawce
drucianej.
KIEŁBASKI
(100 g / szt.)
2 - 3 SZT. 18 - 20 MIN.
ROZMIEŚCIĆ na podstawce drucianej.
Obrócić w połowie gotowania.
HOT DOGI (40 -
50G / SZT.)
4 SZT. 16 - 18 MIN.
ROZMIEŚCIĆ na podstawce drucianej.
Obrócić w połowie gotowania.
ZAPIEKANKA
ZIEMNIACZANA
4 PORCJE
500W
MIKROFALE
NASTĘPNIE GRILL 2
18 - 20 MIN.
10 - 12 MIN.
UMIEŚCIĆ naczynie na talerzu
obrotowym.
LAZANIA
(mrożona)
400 G
GRILL KOMBI 1
NASTĘPNIE GRILL2
15 - 17 MIN.
5 - 6 MIN.
UMIEŚCIĆ naczynie na talerzu
obrotowym.
ZAPIEKANKA RYBNA
(mrożona)
600 G
500W
MIKROFALE
NASTĘPNIE GRILL 2
16 - 18 MIN.
5 - 7 MIN.
UMIEŚCIĆ naczynie na talerzu
obrotowym.
19
PL
OCHRONA ŚRODOWISKA
PUDEŁKO OPAKOWANIA nada-
je się w pełni do ponowne-
go przetworzenia, co pot-
wierdza symbol recyk-
lingu. Utylizację produk-
tu należy przeprowadz
zgodnie z lokalnymi przepisami.
Materiały z opakowania, które stanowią po-
tencjalne zagrożenie (worki plastikowe, styro-
pian, itp.), należy przechowywać w miejscach
niedostępnych dla dzieci.
NINIEJSZE URZĄDZENIE posiada oznaczenia zgod-
nie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w
sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i ele-
ktronicznego (WEEE). Właściwa utylizacja i
złomowanie pomaga w eliminacji niekorzyst-
nego wpływu złomowanych produktów na
środowisko naturalne oraz zdrowie człowieka.
SYMBOL umieszczony na produkcie lub na
dączonych do niego do-
kumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie może
być traktowany jak odpad z
gospodarstwa domowego. W
celu złomowania urdzenie
należy zdać w odpowiednim
punkcie utylizacji odpadów
zajmucym się recyklingi-
em komponenw elektrycznych
i elektronicznych.
URDZENIE NALEŻY
ZŁOMOWAĆ zgodnie z lokalnymi przepisami dot.
utylizacji odpadów.
BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE na temat utyl-
izacji, złomowania i recyklingu opisywane-
go urządzenia można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie
utylizacji odpadów lub w sklepie, w którym
produkt został zakupiony.
PRZED OMOWANIEM należy odciąć ka-
bel zasilający, aby uniemożliwić ponowne
podłączenie urządzenia do sieci.
20
PL
Uwaga:*Dostępny tylko w określonych modelach
NAPIĘCIE ZASILANIA 230-240 V/50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 1100 W
WYJŚCIOWA MOC MIKROFAL 700 W
WYMIARY ZEWNĘTRZNE
(WYS. X SZER. X GŁ.)
285 X 456 X 349
WYMIARY WEWNĘTRZNE
(WYS. X SZER. X GŁ.)
196 X 292 X 295
DANE TECHNICZNE
NAPIĘCIE ZASILANIA 230-240 V/50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 1100 W
WYJŚCIOWA MOC MIKROFAL 700 W
GRILL 800 W
WYMIARY ZEWNĘTRZNE
(WYS. X SZER. X GŁ.)
285 X 456 X 349
WYMIARY WEWNĘTRZNE
(WYS. X SZER. X GŁ.)
196 X 292 X 295
MWD321 MWD322
PRÓBA ILOŚĆ PRZYBL. CZAS POZIOM MOCY POJEMNIK
12.3.1 750 G 13 MIN. 700 W PYREX 3.220
12.3.2 475 G 6 ½ MIN. 700 W PYREX 3.827
12.3.3 900 G 18 MIN. 700 W
PYREX 3.838
12.3.4* 1100 G 30 MIN.
KOMBINOWANA
(700W+GRILL)
PYREX 3.827
13.3 500 G 15 MIN. ROZMRANIE UMIEŚCIĆ NA TALERZU OBROTOWYM
PL
ZGODNIE Z NOR IEC 60705.
MIĘDZYNARODOWA KOMISJA ELEKTROTECHNIKI, IEC, ustaliła wzorzec podgrzewania, służący do oceny
wyników podgrzewania wszystkich kuchenek mikrofalowych. Dla tej kuchenki zalecamy poniższe
wartości:
Whirlpool is a registered trademark of Whirlpool, USA
W10712047
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool MWD 321 SL instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla