15
TABELA GOTOWANIA
IM WIĘCEJ GOTOWANEJ ŻYWNOŚCI, tym dłużej trwa
gotowanie. Podwójna ilość żywności wymaga w
praktyce prawie dwukrotnie dłuższego czasu
gotowania.
IM NIŻSZA TEMPERATURA POCZĄTKOWA, tym
dłuższy czas gotowania. Żywność o tem-
peraturze pokojowej gotuje się szyb-
ciej od tej, która została właśnie wyjęta z
lodówki.
W PRZYPADKU GOTOWANIA KILKU
KAWAŁKÓW tej samej potrawy, jak np.
ziemniaki w mundurkach, należy je
ułożyć w pierścieniu, aby zapewnić
jednorodne gotowanie.
MIESZANIE I OBRACANIE ŻYWNOŚCI TO techniki sto-
sowane zarówno w gotowaniu tradycyjnym,
jak i mikrofalowym, pozwalające na szyb-
kie doprowadzenie ciepła do środka
potrawy i uniknięcie rozgotowania
zewnętrznych części potraw.
PODCZAS GOTOWANIA POTRAW O NIEREGU-
LARNYM KSZTAŁCIE lub grubości, cieńsze
fragmenty potrawy należy umieścić bliżej
środka naczynia, gdzie zostaną podgrzane
jako ostatnie.
POTRAWY O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU I CUKRU
ugotują się szybciej, niż potrawy zawierające
dużo wody. Tłuszcz i cukier ogrzewają się do
wyższej temperatury niż woda.
PO ZAKOŃCZENIU GOTOWANIA PO-
TRAWY NALEŻY ZAWSZE POZWOLIĆ
JEJ NA DOJŚCIE PRZEZ pew-
ien czas. Czas dochodzenia za-
wsze polepsza rezultaty, ponieważ następuje
wyrównanie temperatury wewnątrz potrawy.
NIEKTÓRE PRODUKTY SĄ SZCZELNIE POKRYTE SKÓRKĄ LUB
BŁONKĄ , np. ziemniaki, jabłka i żółtka
jajek. Produkty takie powinny być
nakłute widelcem lub wykałaczką
tak, aby uwolnić ciśnienie
wewnętrzne i zapobiec pęknięciu.
MNIEJSZE KAWAŁKI UGOTUJĄ SIĘ SZYBCIEJ od
kawałków dużych, a kawałki regularne będą
równomierniej ugotowane od żywności o
kształtach nieregularnych.
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ
POZI
OM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
KURCZAK (w
całości)
1000 G
700W
18 - 20 MIN. 5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ KURCZAKA w połowie
gotowania. Sprawdzić, czy
sos mięsny jest bezbarwny po
zakończeniu gotowania.
KURCZAK ( lety
lub kawałki)
500 G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
SPRAWDZIĆ , czy sos mięsny jest
bezbarwny po zakończeniu
gotowania.
BEKON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
UMIEŚCIĆ NA PAPIERZE KUCHENNYM,
na talerzu, w 2 lub 3
warstwach i przykryć
papierem kuchennym.
WARZYWA
(świeże)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM i dodać
2 łyżki soli.
WARZYWA
(mrożone)
250 - 400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN. GOTOWAĆ POD PRZYKRYCIEM
ZIEMNIAKI W
MUNDURKACH
1 SZT.
4 SZT.
4 - 6 MIN.
12 - 15 MIN.
2 MIN.
5 MIN.
NAKŁUĆ WIDELCEM. (1 szt. = 250 g).
Obrócić w połowie gotowania.
MIĘSO (pieczeń) 600 - 700 G
500W
12 - 14 MIN. 5 MIN.
RYBA (w całości) 600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
NACIĄĆ SKÓRĘ i gotować pod
przykryciem.
RYBA (steki lub
lety)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
UMIEŚCIĆ CIEŃSZE CZĘŚCI bliżej
środka talerza. Gotować pod
przykryciem.