Philips HR7754/99 Instrukcja obsługi

Kategoria
Sokowirówki
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

POLSKI 27
Części i akcesoria
A) Część silnikowa
B) Zautomatyzowany panel sterujący
C) Wbudowany zamek bezpieczeństwa
D) Nakrętka (musi być zamontowana, by można
było używać miski malaksera)
E) Miska malaksera
F) Uchwyt na akcesoria
G) Blender
H) Pokrywka blendera
I) Bolec w pokrywce (uruchamia i wyłącza
zamek bezpieczeństwa)
J) Pokrywka miski malaksera
K) Zatyczka
L) Lej wsypowy
M) Popychacz
N) Sitko wyciskarki do cytrusów
O) Stożek wyciskarki do cytrusów
P) Bęben wyciskarki soków
Q) Sitko na odpady w sokowirówce
R) Pokrywka sokowirówki
S) Popychacz sokowirówki
T) Metalowe ostrze + osłonka zabezpieczająca
U) Końcówka do wyrabiania ciasta - mieszak
V) Końcówka do ubijania
W)Nakładka średnio ścierająca
X) Nakładka drobno ścierająca
Y) Nakładka grubo ścierająca
Z) Nakładka granulująca
a) Uchwyt nakładki
b) Regulowana tarcza krojąca na plastry
(nakładka krojąca na plastry, uchwyt i
pokrętło regulacyjne)
Wstęp
Urządzenie to zostało wyposażone w
automatyczny termiczny system odcinający.W
przypadku przegrzania system ten automatycznie
odcina dopływ prądu do urządzenia.
Jeśli urządzenie nagle się zatrzyma:
1 Wyjmij wtyczkę z gniazdka ściennego.
2 Odczekaj 60 minut, aż urządzenie ostygnie.
3 Włóż wtyczkę do gniazdka ściennego.
4 Włącz ponownie urządzenie.
Skontaktuj się ze sklepem lub autoryzowanym
punktem serwisowym firmy Philips, jeśli
automatyczny termiczny system odcinający włącza
się zbyt często.
UWAGA:W celu uniknięcia niebezpiecznych
sytuacji, urządzenie to nie może być podłączone
do wyłącznika czasowego.
Ważne
Przed pierwszym użyciem urządzenia
przeczytaj instrukcję obsługi i zapoznaj się z
poniższymi rysunkami.
Zachowaj tę instrukcję na przyszłość.
Zanim podłączysz urządzenie, sprawdź, czy
napięcie wskazane na urządzeniu odpowiada
lokalnemu napięciu sieciowemu.
POLSKI28
Nigdy nie używaj akcesoriów ani części
zamiennych innych producentów lub takich,
których nie zaleca firma Philips. Używanie
takich akcesoriów lub części zamiennych
spowoduje unieważnienie gwarancji.
Nie używaj urządzenia, jeśli przewód
zasilający, wtyczka lub inne części są
uszkodzone.
Jeśli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu,
musi zostać wymieniony w autoryzowanym
punkcie serwisowym firmy Philips, co pozwoli
uniknąć ewentualnego niebezpieczeństwa.
Przed pierwszym użyciem umyj wszystkie
części urządzenia stykające się z żywnością.
Nie przekraczaj maksymalnej ilości
produktów ani czasu ich obróbki podanych w
tabeli.
Nie przekraczaj maksymalnej zawartości
wskazanej na misce, to znaczy nie przekraczaj
górnej linii podziałki.
Natychmiast po zakończeniu pracy wyłącz
urządzenie z gniazdka ściennego.
Gdy urządzenie jest włączone, nigdy nie
wkładaj palców ani przedmiotów (np. łopatki)
do leja wsypowego w celu popchnięcia
produktów.W tym celu używaj wyłącznie
popychacza.
Zawsze wyłączaj urządzenie z sieci przed
włożeniem palców albo jakiegoś przedmiotu
(np. łopatki) do blendera.
Przechowuj urządzenie w miejscu
niedostępnym dla dzieci.
Nie pozostawiaj włączonego urządzenia bez
nadzoru.
Miskę przykrywaj pokrywką tylko w
odpowiedniej pozycji.Wbudowany zamek
bezpieczeństwa zostanie wówczas
odblokowany i tylko wtedy będzie można
włączyć urządzenie. Zarówno na części
silnikowej, jak i na nakrętce znajdują się
oznaczenia. Urządzenie może działać tylko
wtedy, jeśli kropka na części silnikowej
znajduje się dokładnie naprzeciwko kropki na
nakrętce.
Wyłączaj urządzenie przez odłączeniem
każdej nakładki.
Zawsze wyłączaj urządzenie, naciskając
przycisk STOP.
Przed zdjęciem pokrywki z urządzenia
odczekaj, aż wszystkie części ruchome się
zatrzymają.
Nakrętka może być zdjęta tylko wtedy, gdy na
miskę nie jest założona pokrywka lub gdy
miska jest zdjęta wraz z pokrywką.
Nigdy nie zanurzaj części silnikowej
urządzenia w wodzie ani innym płynie. Nie
spłukuj jej bieżącą wodą. Do czyszczenia
części silnikowej używaj wyłącznie wilgotnej
ściereczki.
Przed każdym użyciem zdejmuj z ostrza
osłonkę zabezpieczającą.
Odczekaj, aż gorące składniki ostygną, zanim
poddasz je dalszej obróbce (maksymalna
temperatura 80cC/175cF).
POLSKI 29
Jeśli przygotowujesz w urządzeniu gorący lub
pieniący się płyn, nie nalewaj do blendera
więcej niż jeden litr.
Natychmiast po zakończeniu pracy wyłącz
urządzenie z gniazdka ściennego.
Czasy przygotowania poszczególnych
produktów znajdziesz w tabeli w dalszej
części tej instrukcji.
Poziom hałasu: L= 89 dB(A)
Zwróć uwagę, że nie jest możliwe korzystanie z
miski i jej funkcji, gdy podłączony jest blender.
Użycie urządzenia
Zautomatyzowany panel sterujący
Urządzenie jest wyposażone w zaawansowany
system sterujący, który dobiera najbadziej
odpowiedni sposób obróbki oraz zapewnia
najlepszy efekt końcowy. Każdy przycisk funkcyjny
ma przypisaną określoną prędkość, odpowiednio
dobraną dla poszczególnych czynności i
akcesoriów.
Prędkość może być zwiększana lub zmniejszana
trzystopniowo poprzez naciśnięcie przycisku
+ lub -.
Jeśli naciśniesz przycisk pulsacyjny, urządzenie
będzie działało na najwyższej szybkości. Gdy
przestaniesz naciskać ten przycisk, urządzenie
zatrzyma się lub powróci do wcześniej wybranej
prędkości obrotów.
Urządzenie może być zatrzymane w każdej chwili
- wystarczy nacisnąć przycisk "stop".
Jeśli w ciągu 40 sekund naciśniesz ponownie ten
sam przycisk funkcyjny, urządzenie będzie
kontynuować przerwany program.
Miska malaksera
C
1 Zamontuj miskę na malakserze,
przekręcając uchwyt w kierunku
wskazanym strzałką, aż usłyszysz
charakterystyczne kliknięcie.
C
2 Umieść pokrywkę na misce. Przekręć
pokrywkę w kierunku wskazanym przez
strzałkę, aż usłyszysz charakterystyczne
kliknięcie (wymaga to użycia nieco siły).
Wbudowany zamek bezpieczeństwa
B
Na części silnikowej, misce oraz pokrywce
znajdują się specjalne oznaczenia. Urządzenie
będzie działało tylko wtedy, jeśli znak na części
silnikowej będzie znajdować się dokładnie
naprzeciwko znaku na nakrętce.
C
1 Upewnij się, czy kropka na pokrywce oraz
kropka na misce znajdują się dokładnie
naprzeciwko siebie.Wybrzuszenie
pokrywki dopasowuje się do kształtu
uchwytu.
1
2
CLICK
CLICK
1
CLICK
2
POLSKI30
Lej wsypowy i popychacz
C
1 Lej wsypowy służy do dodawania płynnych
i stałych składników. Do przepychania
stałych składników przez lej wsypowy służy
popychacz.
C
2 Można także używać popychacza jako
zatyczki w celu zapobieżenia wypadaniu
produktów z leja.
Metalowe ostrze
Metalowe ostrze służy do rozdrabniania,
miksowania, mieszania i ucierania.
C
1 Zdejmij osłonkę zabezpieczającą z ostrza.
Krawędzie ostrza są bardzo ostre. Nie dotykaj ich!
C
2 Umieść uchwyt na akcesoria w misce, a na
nim zamontuj ostrze.
3 Włóż składniki do miski. Duże kawałki
pokrój na mniejsze o wymiarach ok.
3 x 3 x 3 cm. Załóż pokrywkę na miskę.
4 Włóż popychacz do leja wsypowego.
C
5 Na panelu sterującym naciśnij przycisk
włączający rozdrabnianie.
- Na samym początku urządzenie będzie działać
pulsacyjnie (cztery skoki szybkości) - ma to
zapewnić równomierne rozdrobnienie
składników (np. cebuli lub orzechów).
- Następnie prędkość wzrośnie do wartości
maksymalnej i będzie utrzymywana aż do chwili
naciśnięcia przycisku STOP.
Aby zmniejszyć szybkość naciśnij przycisk -.
Podczas pracy pulsacyjnej urządzenie może
zostać zatrzymane w każdym momencie przez
naciśnięcie przycisku STOP.
Porady
Jeśli rozdrabniasz cebulę, wyłącz urządzenie
po czterech uruchomieniach pracy pulsacyjnej
- dzięki temu unikniesz zbyt drobnego
posiekania cebuli.
Uważaj, by urządzenie nie działało zbyt długo
podczas rozdrabniania sera (żółtego).
Wówczas bowiem ser rozgrzewa się za
bardzo i zaczyna się topić i kleić.
Nie używaj ostrza do rozdrabniania bardzo
twardych składników, takich jak ziarna kawy,
kurkuma, gałka muszkatołowa czy kostki lodu.
Ostrze może się stępić.
Jeśli produkty przykleją się do ostrza lub do
ścianek miski:
1 Wyłącz urządzenie.
POLSKI 31
2 Zdejmij pokrywkę z miski.
3 Łopatką usuń rozdrobnione składniki z
ostrza i ścianek miski.
Wkładki
Nigdy nie próbuj rozdrabniać wkładkami takich
twardych produktów, jak kostki lodu.
C
1 Umieść wybraną wkładkę w uchwycie
przed zamocowaniem jej na uchwycie na
akcesoria.
Krawędzie tnące są bardzo ostre. Nie dotykaj ich!
C
2 Umieść uchwyt wkładki w uchwycie na
akcesoria, który znajduje się w misce.
3 Załóż pokrywkę na miskę.
4 Włóż składniki do leja wsypowego. Potnij
produkty na kostki, które zmieszczą się w
leju.
C
5 Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, napełniaj
lej wsypowy równomiernie.
Jeśli masz do rozdrobnienia duże ilości składników,
poddawaj jednorazowo obróbce małe porcje i
opróżniaj miskę regularnie.
C
6 Na panelu sterującym wybierz czynność
"rozdrabnianie i cięcie na plastry".
1
2
CLICK
Prędkość natychmiast zostaje dostosowana do
określonej prędkości roboczej, zapewniającej
najlepszy efekt końcowy.
Prędkość robocza może być zwiększona lub
zmniejszona trzykrotnie przez przyciśnięcie
przycisku + lub -.
C
7 Popychaczem lekko popchnij produkty
znajdujące się w leju wsypowym.
Jeśli rozdrabniasz miękkie warzywa lub owoce
i chcesz uniknąć ich rozdrobnienia na jednolitą
masę, możesz trzystopniowo zmniejszyć
szybkość, wciskając przycisk -.
C
8 Aby zdjąć wkładkę z uchwytu, weź w ręce
uchwyt; tylną częścią skierowaną do siebie.
Przyciśnij brzegi wkładki kciukami, tak aby
wkładka wypadła z uchwytu.
Regulowana tarcza do cięcia na plastry
Dzięki regulowanej tarczy do cięcia na plastry
możesz ciąć składniki na plastry o dowolnej
grubości.
POLSKI32
Uważaj: krawędzie tnące są bardzo ostre.
C
1 Zamontuj ostrze na górnej części tarczy
obrotowej.
C
2 Pokrętło znajdujące się w dolnej części
tarczy dokręć tak, aby znalazło się w
odpowiedniej pozycji wyznaczonej kropką.
C
3 Ustaw pokrętło regulacyjne tak, by uzyskać
pożądaną grubość.
C
4 Umieść regulowaną tarczę na uchwycie na
akcesoria.
5 Nałóż pokrywkę i wrzuć produkty do leja
wsypowego.
C
6 Na panelu sterującym naciśnij przycisk
"rozdrabnianie i cięcie na plastry".
7 Jeśli to konieczne, delikatnie popychaj
składniki popychaczem.
2
1
Mieszak do wyrabiania ciasta
Końcówka ta służy do wyrabiania ciasta
drożdżowego na chleb lub pizzę.
C
1 Załóż mieszak na uchwyt na akcesoria.
C
2 Ustaw miskę do mieszania na części
silnikowej i przekręć rączkę w kierunku
wskazanym przez strzałkę, zamontuj
mieszak i wałek napędowy.
3 Włóż składniki do miski.
4 Przykryj miskę pokrywką.
C
5 Wciśnij przycisk "wyrabianie ciasta" na
panelu sterującym.
Urządzenie w ciągu 10 sekund będzie stopniowo
zwiększać prędkość obrotów końcówki do
wyrabiania ciasta. Urządzenie będzie działało do
chwili naciśnięcia przycisku STOP. Szybkość
obrotów może być zredukowana trzykrotnie
przez wciśnięcie przycisku -. Jeśli przycisk+/- nie
reaguje, oznacza to, że nie można już bardziej
zmniejszyć obrotów silnika.
Końcówka do ubijania
Końcówka ta służy do ubijania jajek, białek,
pudingów i śmietany.
POLSKI 33
1 Ustaw miskę do mieszania na części
silnikowej i przekręcaj ją w lewo,
usłyszysz kliknięcie.
C
2 Włóż do miski uchwyt na akcesoria.
C
3 Przymocuj końcówkę do ubijania na
uchwycie na akcesoria.
4 Wsyp lub wlej składniki do miski, przykryj
pokrywką i przekręć ją w prawo aż do
usłyszenia charakterystycznego kliknięcia.
C
5 Naciśnij na panelu sterującym przycisk
uruchamiający ubijanie.
Urządzenie w ciągu 15 sekund będzie stopniowo
zwiększać obroty aż do maksymalnej prędkości.
Urządzenie będzie działało na tej prędkości do
chwili naciśnięcia przycisku STOP. Szybkość
obrotów może być zredukowana l trzykrotnie
przez wciśnięcie przycisku - .
Blender
Blender jest przeznaczony do:
- Mieszania płynów, na przykład produktów
mlecznych, sosów, soków owocowych, zup,
mieszanych napojów, herbat, koktajli.
- miksowania miękkich składników, np. ciasta na
naleśniki lub majonezu.
- Ucierania gotowanych składników, np. potrawy
dla niemowląt.
Urządzenie może być używane z blenderem
lub bez blendera zamontowanego na części
silnikowej. Jeśli nie używasz blendera,
urządzenie nie będzie działało, jeśli na część
silnikową nie będzie odpowiednio nakręcona
nakrętka.
C
1 Aby zamontować blender, odkręć
nakrętkę, która znajduje się nad panelem
sterującym.
C
2 Zamontuj blender na części silnikowej;
przekręcaj go w kierunku wskazanym
przez strzałkę aż do chwili, gdy będzie
mocno przytwierdzony. Uchwyt musi być
skierowany w lewą stronę.
Nie wywieraj zbyt dużego nacisku na uchwyt
blendera.
3 Włóż składniki do blendera.
C
4 Zamknij pokrywkę.
1
2
1
2
POLSKI34
C
5 Przed uruchomieniem urządzenia zawsze
zakładaj na pokrywkę przykrywkę
zabezpieczającą.
C
6 Na panelu sterującym naciśnij odpowiedni
przycisk. Blender zacznie pracować.
Szybkość obrotów wzrośnie do
maksymalnej wartości. Urządzenie będzie
pracować na takich obrotach aż do chwili
naciśnięcia przycisku STOP.W czasie
działania urządzenia szybkość obrotów
może być zwiększona trzykrotnie przez
naciśnięcie przycisku -.
Porady
C
Wlewaj płynne składniki do dzbanka przez
otwór w pokrywce.
Im dłużej urządzenie działa, tym drobniej będą
zmiksowane składniki.
Przed wrzuceniem składników do blendera
duże kawałki należy pociąć na mniejsze. Jeśli
zależy Ci na większej ilości potrawy lub
napoju, lepiej podzielić je mniejsze porcje niż
przetwarzać na raz, w całości zapełniając
dzbanek.
Twarde składniki, jak na przykład ziarna soi, z
których chcesz przygotować mleczko sojowe,
należy przed obróbką namoczyć w wodzie.
C
Aby pokruszyć kostki lodu, należy wrzucić je
do dzbanka, przykryć pokrywką i używać
funkcji pulsacyjnej.
Jeśli składniki przykleją się do ścianek blendera:
1 Wyłącz urządzenie i wyjmij wtyczkę z
gniazdka ściennego.
2 Zdejmij pokrywkę.
Nigdy nie zdejmuj pokrywki, gdy urządzenie
jeszcze działa.
3 Usuń składniki ze ścianek blendera za
pomocą łopatki.
Nie zbliżaj łopatki do ostrzy - zachowaj co
najmniej 2 cm odległości.
Jeśli nie jesteś zadowolona/y z efektów, włącz
przycisk pulsacyjny, by urządzenie kilkakrotnie
włączyło się na krótko. Lepsze rezultaty
można osiągnąć, mieszając składniki łopatką
(ale nie wtedy, gdy blender jest włączony) lub
odlewając z dzbanka część składników, by
przygotowywać mniejszą ich ilość.
Niektóre składniki jest ławiej obrabiać, jeśli
dodasz do nich trochę płynu, na przykład soku
z cytryny podczas obróbki owoców.
Wyciskarka do cytrusów
Wyciskarkę można stosować do wszystkich
rodzajów owoców cytrusowych.
C
1 Załóż miskę na część silnikową, na miskę
załóż sitko.
1
2
POLSKI 35
C
2 Przekręć sitko w kierunku wskazanym
przez strzałkę, aż bolec zamka
zabezpieczającego zablokuje się w części
silnikowej.
C
3 Na sitko wciśnij lekko stożek.
C
4 Na panelu sterującym wciśnij przycisk
"wyciskarka do cytrusów".
Prędkość można trzykrotnie zwiększyć przez
naciskanie przycisku +.
Urządzenie zaczyna pracę, można je zatrzymać,
wciskając przycisk STOP.
C
5 Przyciśnij mocno połówkę cytrusa do
obracającego się stożka.
Porady
Od czasu do czasu przerwij przyciskanie, by
usunąć resztki z sitka.
Podczas usuwania resztek, wyłącz urządzenie i
zdejmij miskę wraz z sitkiem i stożkiem.
CLICK
1
C
Po użyciu, zdejmij miskę wraz z wyciskarką,
aby sok nie dostał się do urządzenia.
Sokowirówka
Sokowirówka służy do przygotowywania świeżych
soków owocowych i warzywnych. Miazga, pestki i
skórki zostaną odseparowane od soku.
1 Ustaw miskę na części silnikowej.
C
2 Włóż uchwyt na akcesoria do miski.
C
3 Zamontuj bęben sokowirówki na uchwycie
na akcesoria.
C
4 Włóż sitko do bębna i upewnij się, czy
wszystkie trzy bolce wpasowały się w
wyżłobienia bębna.
C
5 Załóż pokrywkę sokowirówki na miskę.
1
2
1
2
POLSKI36
C
6 Wciśnij przycisk "sokowirówka".
Nigdy nie używaj sokowirówki, jeśli sitko
obrotowe lub bęben są uszkodzone.
Urządzenie rozpocznie pracę na niskich obrotach
i stopniowo będzie nabierać prędkości aż do
maksymalnego poziomu. Prędkość można
zmniejszyć, przyciskając przycisk -. Urządzenie
wyłącza się w chwili przyciśnięcia przycisku STOP.
C
7 Wrzuć owoce lub warzywa do
sokowirówki przez lej wsypowy.
C
8 W razie potrzeby mocno przyciśnij
składniki popychaczem. O ile to możliwe,
trzymaj popychacz w leju wsypowym, by
uniknąć rozchlapywania.
9 Włącz urządzenie na dodatkowe
20 sekund, by wycisnąć sok z pozostałości
owoców lub warzyw.
C
10 Aby nie wylać soku na urządzenie, po
użyciu zdejmij miskę wraz z sokowirówką.
1
2
Porady
Zanim użyjesz sokowirówki:
- potnij marchewkę, rzodkiew, itp.
- obierz owoce cytrusowe, ananasy, melony, itp.
- usuń pestki z wiśni, śliwek, moreli, brzoskwiń, itp.
Zawsze włączaj urządzenie zanim umieścisz
owoce w sokowirówce.
Od czasu do czasu wyłącz urządzenie, by
opróżnić sitko i bęben z resztek.
Nie poddawaj obróbce dużych ilości
składników jednocześnie.
Wyłącz urządzenie, jeśli zaczyna silnie
wibrować.Wymyj sitko i filtr zanim
uruchomisz urządzenie ponownie.
Czyszczenie
Przed przystąpieniem do czyszczenia części
silnikowej zawsze wyłączaj urządzenie z sieci.
1 Wytrzyj część silnikową wilgotną
ściereczką. Nie zanurzaj części silnikowej w
wodzie ani jej nie spłukuj.
2 Zawsze bezpośrednio po zakończeniu
obróbki myj części, które kontaktują się z
żywnością. Myj je w gorącej wodzie z
płynem do mycia naczyń.
Miskę, pokrywkę miski, popychacz oraz
akcesoria (z wyjątkiem blendera) można m
w zmywarce.
POLSKI 37
Szybkie mycie blendera
C
1 Wlej letnią wodę (nie więcej niż 0,5 litra)
wraz z płynem do mycia naczyń do
dzbanka blendera.
2 Przykryj dzbanek pokrywką.
C
3 Na kilka chwil włącz urządzenie, wciskając
przycisk pracy pulsacyjnej. (Gdy zwolnisz
przycisk, urządzenie przestanie pracować.)
4 Odłącz dzbanek blendera i wypłucz czystą
wodą.
Aby dokładnie wymyć końcówkę do
ubijania:
C
1 Odłącz koło zębate od końcówki do
ubijania piany. Umyj obydwie części w
ciepłej w wodzie z dodatkiem detergentu
lub w zmywarce.
Aby dokładnie umyć regulowaną tarczę
tnącą na plastry:
C
1 Przekręć pokrętło regulujące w prawo, aby
wysunąć ostrze z tarczy.
Tarcza, ostrze oraz pokrętło regulujące mogą być
myte w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu
myjącego lub w zmywarce.
1
2
Części te zostały poddane testom
wytrzymałościowym na zmywanie w zmywarce na
podstawie DIN EN 12875.
Blender nie jest odporny na zmywanie w
zmywarce!
Aby zdjąć pokrywkę, otwórz ją, a następnie
pociągnij do góry.
Pokrywkę można zdejmować tylko po to, by ją
umyć.
Bardzo uważaj przy myciu metalowego ostrza
części tnącej blendera oraz nakładek. Krawędzie
tnące są bardzo ostre!
Upewnij się, czy krawędzie tnące ostrzy oraz
nakładek nie stykają się z twardymi
przedmiotami.Mogą one spowodować stępienie
ostrzy.
Niektóre składniki mogą powodować
przebarwienia na akcesoriach. Nie wpływa to
negatywnie na działanie tych akcesoriów. Po
pewnym czasie przebarwienia na ogół znikają
samoistnie.
C
Przewód sieciowy zwiń wokół uchwytów
umieszczonych na tylnej ściance urządzenia.
POLSKI38
Przechowywanie
MicroStore
C
Umieść akcesoria (ostrze, uchwyt nakładek)
na uchwycie na akcesoria i umieść w misce.
Na końcu włóż uchwyt nakładek.
Gwarancja i serwis
Jeśli potrzebujesz informacji lub jeśli masz jakiś
problem skontaktuj się z Działem Obsługi Klienta
(numer telefonu znajdziesz w Karcie
Gwarancyjnej) lub też najbliższym punktem
serwisowym sprzętu AGD, autoryzowanym przez
firmę Philips (patrz: wykaz w Karcie Gwarancyjnej).
Funkcje, zastowanie i czas obróbki
Czas obróbki
10 - 60 sekund
10 - 60 sekund
10 - 60 sekund
60 - 180 sekund
30 - 180 sekund
10 - 60 sekund
w zależności od
wielkości owocu
w zależności od
ilości składników
Zastosowanie
Rozdrabnianie, ucieranie, miksowanie
Szatkowanie, ucieranie
Cięcie na plasterki
Wyrabianie ciasta, miksowanie
Ubijanie, emulgowanie
Mieszanie, ucieranie
Wyciskanie owoców cytrusowych
Wyciskanie soków owocowych i
warzywnych
Akcesoria
P
hjk
¬
{
˚
D
ƒ
©
Funkcja
¥
^
^
¨
Co robić w razie problemów
Rozwiązanie
Przekręć miskę lub pokrywkę w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara, aż usłyszysz kliknięcie.
Upewnij się, że oznaczenia na misce i na pokrywce
znajdują się dokładnie naprzeciwko siebie.
Prawdopodobnie z powodu przegrzania urządzenia
automatyczny system termiczny odciął dopływ prądu.
1) Odłącz urządzenie od sieci. 2) Wciśnij przycisk STOP.
3) Pozwól urządzeniu wystygnąć przez godzinę. 4) Włóż
wtyczkę do gniazdka. 5) Włącz urządzenie ponownie.
Wciśnij prawidłowy przycisk.
Urządzenie jest wyposażone w pamięć czynności. Jeśli
włączysz je ponownie w ciągu 40 sekund, czynność jest
podejmowana dokładnie w momencie, w którym została
przerwana. Jeśli chcesz, by urządzenie rozpoczęło
obróbkę od samego początku: 1) Na krótko wciśnij
przycisk uruchamiający inną czynność (na przykład
przycisk pulsacyjny). 2) Wciśniij przycisk STOP. 3) Wciśnij
odpowiedni przycisk i uruchom pożądaną czynność.
Jeśli zarówno blender, jak i miska malaksera są
zamontowane prawidłowo, działał będzie tylko blender.
Jeśli chcesz używać miski, odłącz blender, a przeznaczony
na jego podłączenie otwór zaślep nakrętką.
Silnik pracuje na maksymalnych obrotach, na przykład
przy wyrabianiu ciasta, lub szybkość obrotów jest
określona i nie może być już bardziej zmniejszona.
Problem
Urządzenie nie chce
się włączyć.
Urządzenie nagle
zatrzymało się.
Nacisnęłaś/ąłeś
niewłaściwy przycisk.
Po zatrzymaniu i
ponownym włączeniu
urządzenie nie
rozpoczyna obróbki od
początku.
Zarówno dzbanek
blendera, jak i miska
malaksera są
podłączone do
urządzenia, ale pracuje
tylko blender.
W pewnych sytuacjach
przycisk -/+ nie
reaguje.
POLSKI 39
Ilości produktów i czas obróbki
Zastosowanie
Sałatki, surówki
Sałatki, surówki
Naleśniki,
gofry
Potrawy
obtaczane
bułką tartą,
zapiekanki
Desery,
polewy
Przystrajanie
dań, zupy, sosy,
zapiekanki
Postępowanie
Potnij warzywa na kawałki,
które mieszczą się do leja.
Wypełnij nimi cały lej i ścieraj
warzywa, delikatnie popychając
je popychaczem.
Potnij warzywa na kawałki,
które mieszczą się do leja.
Wypełnij nimi cały lej i tnij
warzywa, delikatnie popychając
je popychaczem.
Najpierw wlej mleko do
blendera, następnie dodaj
suche składniki. Miksuj składniki
przez około 1 minutę.W razie
potrzeby powtórz czynność
dwukrotnie. Potem przez kilka
minut pozwól urządzeniu
ostygnąć do temperatury
otoczenia.
Użyj suchego, chrupiącego
pieczywa.
Aby uzyskać lekki krem, użyj
miękkiego masła
Użyj sera bez skórki i potnij go
na kawałki o wielkości ok. 3cm
x 3cm.
Przyci
sk/akc
esoria
^ / k
^ / ¬
/ D
¥ / P
¨ / {
¥ / P
Maksy
malna
ilość
500g
500g
750
ml
mleka
100g
300g
200g
Składniki i
rezultaty
obróbki
Jabłka,
marchew, seler
- ścieranie
Jabłka,
marchew, seler
- cięcie na
plastry
Rzadkie ciasto
(na naleśniki) -
ubijanie
Bułka tarta -
rozdrabnianie
Krem maślany
(creme au
beurre) -
ubijanie
Ser
(parmezan) -
ucieranie
Zastosowanie
Szarlotka,
herbatniki,
placki z
owocami
Placek
drożdżowy
Pudding, suflet,
beza
Sosy, dżemy,
puddingi,
pokarm dla
niemowląt
Sosy, dżemy,
puddingi,
pokarm dla
niemowląt
Postępowanie
Użyj zimnej margaryny, potnij ją
na dwucentymetrowe kawałki.
Wsyp mąkę do miski i dodaj
margarynę. Mieszaj, aż ciasto
stanie się kruche. Dodaj zimną
wodę, ciągle mieszając. Przestań
mieszać, gdy tylko ciasto
zacznie formować się w kulę.
Przed dalszą obróbką odczekaj,
aż ciasto ostygnie.
Najpierw wymieszaj drożdże,
ciepłą wodę i cukier w osobnej
misce. Przełóż wszystkie
składniki do miski malaksera i
wyrabiaj ciasto, aż będzie
gładkie i nie będzie przyklejało
się do ścianek miski (około
minuty). Zostaw ciasto na
30 minut, by wyrosło.
Użyj jajek o temperaturze
pokojowej. Uwaga: weź co
najmniej 2 jajka.
Wskazówka: aby owoce nie
straciły koloru, dodaj trochę
soku z cytryny.Wlej trochę
płynu, aby uzyskać delikatną
masę.
Wskazówka: dodaj trochę soku
z cytryny, aby zapobiec
ciemnieniu owoców.
Przyci
sk/akc
esoria
¨ / {
¨ / {
ø /
ß
/ D
¥ / P
Maksy
malna
ilość
300g
mąki
500 g
mąki
białka
z 4
jajek
500g
500g
Składniki i
rezultaty
obróbki
Ciasto
(kruche) -
wyrabianie
Ciasto
(drożdżowe) -
wyrabianie
Piana z białek -
ubijanie
Owoce (np.
jabłka, banany,
melon) -
ucieranie
Owoce (np.
jabłka, banany)
-
rozdrabnianie
POLSKI40
Zastosowanie
Przystrajanie
dań, dipy
Sosy, zupy,
przystrajanie
dań, masło
ziołowe
Soki owocowe
Sałatki,
przystrajanie
dań, sosy
barbecue
Stek tatarski,
hamburgery,
pulpety
Stek tatarski,
hamburgery,
pulpety
Postępowanie
Obierz czosnek. Zawsze używaj
funkcji pulsacyjnej, aby uniknąć
posiekania czosnku zbyt
drobno.Weź co najmniej 150g
czosnku.
Przed posiekaniem umyj i osusz
zioła.
Wyciśnij sok w sokowirówce
Wszystkie składniki muszą mieć
temperaturę pokojową. Uwaga:
weź co najmniej jedno duże
jajko, dwa małe jajka lub dwa
żółtka. Umieść jajko z odrobiną
octu winnego w misce i
stopniowo dodawaj olej po
kropelce.
Najpierw wyjmij ścięgna i kości.
Potnij mięso na kawałki o
wielkości ok. 3 cm. Jeśli chcesz
zemleć mięso grubiej, użyj
funkcji pulsacyjnej.
Najpierw wyjmij ścięgna i kości.
Potnij mięso na kawałki o
wielkości ok. 3 cm. Jeśli chcesz
zemleć mięso grubiej, użyj
funkcji pulsacyjnej.
Przyci
sk/akc
esoria
¥ / P
¥ / P
/ ©
ø /
ß
¥ / P
¥ / P
Maksy
malna
ilość
300g
Weź
co
najmni
ej 50 g
500g
(łączn
a
ilość)
3 jajka
500g
400g
Składniki i
rezultaty
obróbki
Czosnek -
siekanie
Zioła (np.
pietruszka) -
siekanie
Soki (np. z
jabłka,
marchewki),
wyciskanie
soku, ucieranie
Majonez -
emulgowanie
Mięso (chude)
- mielenie
Mięso, ryba,
drób (filety) -
mielenie
Zastosowanie
Koktajle
mleczne
Różne ciastka.
Sałatki,
puddingi, chleb
z orzechami,
pasta
migdałowa.
Sałatki,
potrawy
gotowane,
potrawy
smażone,
przystrajanie.
Sałatki,
potrawy
gotowane,
potrawy
smażone,
przystrajanie
Postępowanie
Utrzyj owoce (np. banany,
truskawki) z cukrem, mlekiem i
odrobiną lodów, zmiksuj
dokładnie.
Składniki muszą mieć
temperaturę pokojową. Mieszaj
miękkie masło z cukrem,
powstanie gładka i lekka masa.
Następnie dodaj mleko, jajka i
mąkę.
Użyj przycisku funkcji
pulsacyjnej, jeśli chcesz
posiekać orzechy grubiej. Jeśli
zadawala się uzyskany stopień
rozdrobnienia, wciśnij przycisk
STOP.
Obierz cebulę i pokrój ją na
ćwiartki. Po dwóch cyklach
pulsacyjnych sprawdź rezultat.
Obierz cebulę i potnij ją na
kawałki, które zmieszczą się do
leja wsypowego. Uwaga: w
co najmniej 100g cebuli.
Przyci
sk/akc
esoria
/ D
π /
¥ / P
¥ / P
^ / ¬
Maksy
malna
ilość
500
ml
mleka
4 jajka
250g
500g
300g
Składniki i
rezultaty
obróbki
Koktajle
mleczne -
miksowanie
Masy (do
ciast) -
miksowanie
Orzechy -
rozdrabnianie
Cebula -
siekanie
Cebula -
krojenie w
plastry
POLSKI 41
Zastosowanie
Mięso mielone
Zupy, sosy
Przystrajanie
potraw, kremy,
mieszanki z
lodami.
Postępowanie
Najpierw usuń ścięgna i kości.
Potnij mięso na kawałki o
wielkości 3cm. Jeśli chcesz
zemleć mięso grubiej, użyj
funkcji pulsacyjnej.
Użyj gotowanych warzyw
Weź śmietanę prosto z
lodówki. Uwaga: użyj co
najmniej 125ml śmietany. Po ok.
20 minutach bita śmietana jest
gotowa.
Przyci
sk/akc
esoria
¥ / P
/ D
ø /
ß
Maksy
malna
ilość
200g
500ml
500ml
Składniki i
rezultaty
obróbki
Drób -
mielenie
Zupy -
miksowanie
Bita śmietana -
ubijanie
Przepisy
Kanapkowa pasta z cukinii
Składniki:
- 2 cukinie
- 3 gotowane jajka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
- pietruszka
- 2-3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
- sok z cytryny, sos tabasco, sól, pieprz, proszek
curry, mielona papryka
B
Cukinię umyj i wysusz, a następnie rozdrobnij ją w
misce malaksera za pomocą nakładki drobno
ścierającej. Przełóż rozdrobnioną cukinię do
naczynia, posyp solą i zostaw na około 15 minut,
aby puściła sok. Przekrój cebulę na ćwiartki i
rozdrobnij ją wraz z czosnkiem. Oderwij liście
pietruszki od łodyg i posiekaj też liście piertuszki.
B
Przełóż rozdrobnioną cukinię na czystą ścierkę i
wyciśnij sok. Do rondla wlej odrobinę oleju,
podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, następnie
dodaj cukinię. Podgrzewaj do chwili, aż odparuje
cały sok. Odstaw na chwilę do ostygnięcia. Obierz
jajka i przez kilka sekund rozdrabniaj je w misce
malaksera. Do miski włóż pozostałe składniki,
przypraw je i wymieszaj za pomocą ostrza.
Podawaj na opiekanych kromkach białego chleba.
Ciasto z owocami (keks)
Składniki:
- 180 g daktyli
- 270 g śliwek suszonych
- 60 g migdałów
POLSKI42
- 60 g orzechów włoskich
- 60 g rodzynek
- 60 g sułtanek
- 240 g pełnoziarnistej mąki żytniej
- 120 g mąki pszennej
- 120 g brązowego cukru
- 360 g maślanki
- szczypta soli
- torebka proszku do pieczenia
B
Zamontuj w misce metalowe ostrze.Wrzuć do
miski wszystkie składniki, naciśnij przycisk
rozdrabniania i miksuj przez 30 sekund. Jeśli ciasto
zacznie przylegać do pokrywki i ścianek miski,
zeskrob je za pomocą łopatki. Ciasto piecz w
30-centymetrowej brytfannie do przez 40 minut
w temperaturze 170cC.
Quiche z pora
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej (lub razowej mąki
pszennej)
- szczypta soli
- 1 łyżka stołowa miodu
- 20 g świeżych drożdży lub 1/2 paczki drożdży
suszonych
- 100 g masła
- 6 łyżek stołowych letniej wody
Składniki na farsz:
- 500 g pora
- olej roślinny
- 4 jajka
- 500 g kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, w zależności od potrzeb 1-2 lyżki
mąki
B
Wrzuć wszystkie składniki do miski i wyrabiaj do
chwili, gdy osiągną kosystencję ciasta. Pozostaw je
na pół godziny do wyrośnięcia.
B
Potnij pora za pomocą regulowanej tarczy tnącej
na plastry (np. ustawienie 3). Do rondla wlej
nieco oleju i przez kilka minut podsmażaj
posiekanego pora. Resztę składników wrzuć do
blendera i włącz blender. Odczekaj, aż składniki
będą miały kremową konsystencję. Dla
zagęszczenia dodaj 1-2 łyżki stołowe mąki.
B
Posmaruj tłuszczem brytfannę do pieczenia o
średnicy 24 cm, a następnie na spodzie i
ściankach rozprowadź równomiernie ciasto. Nałóż
farsz na ciasto, dorzucając pozostałe składniki.
Piecz w rozgrzanym piekarniku około 40 minut w
temperaturze 180cc. Można serwować na zimno
lub na gorąco.
Gulasz po węgiersku
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka papryki
- 400 g wołowiny lub wieprzowiny
- 1 zielona papryka
- 1 pomidor
-sól
- 200 g marchwi
- 300 g ziemniaków
- kminek
POLSKI 43
B
Umyj mięso i pokrój na 2-centymetrowe kawałki.
Obierz cebulę i posiekaj ją w misce malaksera
przy użyciu metalowego ostrza.Wydrąż paprykę i
pokrój ją w pierścienie, używając regulowanej
tarczy tnącej na plastry. Obierz pomidora, wykrój
pestki i pokrój w cienkie paseczki. Podsmaż na
oleju posiekaną cebulę, aż będzie miękka.
Zdejmnij z ognia i posyp papryką w proszku,
dodaj mięso i ciągle mieszając smaż przez kilka
minut na dużym ogniu. Dodaj pokrojoną paprykę,
pomidora i sól do smaku, przykryj rondel i duś we
własnym sosie na średnim ogniu aż do miękkości.
B
Tymczasem obierz marchew i pokrój ją za
pomocą regulowanej tarczy tnącej na plastry,
obierz także ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj
je do mięsa i wlej tyle zimnej wody, ile chcesz
uzyskać zupy (około 1,2 litra). Dopraw kminkiem i
- dodając soli, jeśli to konieczne - duś do chwili,
wszystko będzie miękkie jak masło.
B
Podawaj na gorąco. Możesz przystroić krążkami
papryki, a na oddzielnym talerzu podawać ostrą
czerwoną paprykę.
Tarta truskawkowa
Składniki:
- 100 g margaryny
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 240 g mąki
- 100 g wiórków kokosowych
Nadzienie:
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 400 g serka śmietankowego
- 500 g truskawek
Polewa:
- 500 g truskawek
- 250 ml wody
- 120 g cukru
- 60 g skrobi kukurydzianej
Przystrojenie:
- 250 g śmietany
B
Nagrzej piekarnik do 180cC. Utrzyj margarynę i
cukier w misce za pomocą metalowego ostrza.
B
Wmieszaj żółtka, połącz z mąką i wiórkami
kokosowymi. Przełóż ciasto na blachę do
pieczenia, zrób rowek na brzegu i nakłuj widelcem.
Piecz przez 15 - 20 minut do lekkiego
zarumienienia, a następnie pozwól wystygnąć. Przy
użyciu metalowego ostrza i mieszaka wymieszaj
w misce cukier, sok z cytryny oraz serek
śmietankowy do momentu, aż będą one zupełnie
roztrzepane.Wlej na wystudzone ciasto. Przystrój
truskawkami (szypułkami do dołu).Wstaw do
lodówki.
B
Przygotowanie polewy. Utrzyj pozostałe truskawki
z wodą i cukrem w blenderze.W 125 ml
truskawkowej mieszanki rozpuść skrobię
kukurydzianą. Zagotuj truskawkową miksturę, gdy
się gotuje, wmieszaj rozpuszczającą się skrobię.
Gorącą polewą polej truskawki i schładzaj przez
2 godziny. Przystrój śmietaną.
POLSKI44
Koktajl mleczny ze świeżych owoców
Składniki:
- 100 g bananów lub truskawek
- 200 ml świeżego mleka
- 50g lodów waniliowych.
- cukru pudru do smaku
B
Obierz banany lub wypłucz truskawki. Posiekaj
owoce na drobne kawałki.Wszystkie składniki
włóż do blendera. Ucieraj, aż otrzymasz delikatny
napój.
B
Aby przygotować swój ulubiony koktajl mleczny,
możesz wybrać inne owoce.
Rolada z orzechami laskowymi
Składniki na ciasto:
- 500 g przesianej mąki
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 250 ml mleka (35cC)
- 100 g miękkiego masła
- 30 g świeżych drożdży (jeśli użwasz drożdży
suszonych, stosuj się do instrukcji na
opakowaniu)
Nadzienie:
- 250 g posiekanych orzechów laskowych
- 100 g cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 125 ml śmietany
B
Nagrzej piekarnik do 200cC. Mleko, drożdże i
cukier mieszaj w misce przez 15 sekund,
wykorzystując końcówkę do wyrabiania ciasta.
Dodaj mąkę, sól, masło i jajko.Wyrabiaj ciasto
przez 2 minuty. Przełóż ciasto do innej miski,
przykryj wilgotną ścierką i postaw na 20 minut w
ciepłym miejscu, by wyrosło.
B
Posiekaj orzechy laskowe, używając metalowego
ostrza.Wymieszaj składniki na nadzienie.
Rozwałkuj ciasto w prostokątny kształt. Nałóż
masę z orzechów laskowych, a następnie zroluj.
Włóż do wysmarowanej masłem formy do
pieczenia. Odstaw, by ciasto porosło jeszcze
20 minut. Górną część posmaruj żółtkiem, a
następnie wsuń blachę na ruszt umieszczony
pośrodku piekarnika. Piecz 25 - 30 minut w
temperaturze 200cC.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
- 140 g miękkiego masła
- 110 g cukru lukrowego
- 140 g czekolady
- 6 białek
- 6 żółtek
- 110 g cukru pudru
- 140 g mąki pszennej
Masa:
- 200 g dżemu morelowego
Polewa:
- 125 ml wody
- 300 g cukru
- 250 g utartej czekolady
- ewentualnie bita śmietana
POLSKI 45
B
Nagrzej piekarnik do temperatury 160cC.
Wymieszaj masło z cukrem glazurowym,
wykorzystując metalowe ostrze. Rozpuść i dodaj
czekoladę. Następnie dodaj żółtka - jedno po
drugim - i mieszaj do momentu, aż masa będzie
miała kremową konsystencję. Metalowym ostrzem
ubij na sztywno białka z cukrem pudrem. Do masy
dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Łopatką wmieszaj mąkę. Przełóż ciasto do
natłuszczonej blachy do pieczenia. Piecz przez
godzinę w temperaturze 160cC. Przez pierwsze
15 minut drzwiczki piekarnika powinny być nieco
uchylone.
B
Pozwól ciastu nieco ostygnąć w blasze do
pieczenia (24 cm), a następnie przełóż je na
drucianą kratkę do dalszego wystudzenia. Przekrój
ciasto poziomo na połowę, na jedną część nałóż
dżem morelowy, a następnie złóż ponownie
obydwie połowy. Resztę dżemu rozgrzej, a gdy
stanie się płynny, polej nim całe ciasto. Przygotuj
glazurę. Zagotuj wodę, dodaj cukier i czekoladę i
gotuj na małym ogniu. Ciągle mieszaj, aż masa
będzie na tyle gładka, że da się rozsmarować na
cieście. Nałóż polewę na ciasto i poczekaj do
wystygnięcia. Podawaj z odrobiną bitej śmietany.
Zupa z brokułów (dla 4 osób)
Składniki:
- 50 g dojrzałego sera Gouda
- 300 g gotowanych brokułów (łodygi i kwiaty)
- wywar z gotowania brokułów
- 2 gotowane pokrojone ziemniaki
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki stołowe bitej śmietany
- curry
-sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
B
Rozdrobnij ser. Utrzyj brokuły z gotowanymi
ziemniakami i odrobiną wywaru z gotowania
brokułów. Przelej masę brokułową, pozostały
wywar oraz kostki rosołowe do pojemnika z
podziałką i dopełnij go do objętości 750 ml. Przelej
zupę do rondla i zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj
ser i dopraw curry, solą, pieprzem oraz gałką
muszkatołową, a następnie dodaj śmietanę.
Pizza
Składniki na ciasto:
- 400g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży lub półtorej paczki
suszonych
- 2 łyżki stołowe oleju
- około 240 ml wody (35cC)
Sos:
- 300 ml przetartych pomidorów (z puszki)
- 1 łyżeczka włoskiej mieszanki ziołowej (suszonej
lub świeżej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- cukier
Składniki do dodania na sos:
POLSKI46
- oliwki, salami, karczochy, pieczarki, anchovies, ser
mozzarella, papryka, dojrzały ser (starty),
ewentualnie oliwa z oliwek
B
Zamontuj metalowe ostrze w misce do mieszania.
Umieść wszystkie składniki w misce i włącz
urządzenie w trybie wyrabiania ciasta.Wyrabiaj
ciasto przez około 1 minutę, aż uformuje się
gładka kula. Przełóż ciasto do innego pojemnika.
Pozostaw przykryte wilgotną ściereczką do
wyrośnięcia na 30 minut.
B
Za pomocą metalowego ostrza posiekaj w misce
malaksera cebulę wraz z czosnkiem, a następnie
podsmażaj je w rondlu do chwili, aż będą szkliste.
Dodaj przetarte pomidory oraz zioła i duś je
przez około 10 minut. Dodaj sól, pieprz i cukier do
smaku. Zostaw sos do ostygnięcia.
B
Rozgrzej piekarnik do 250 cC.
B
Na powierzchni posypanej uprzednio mąką
rozwałkuj ciasto na dwa okrągłe blaty. Ułóż je na
natłuszczonej brytfannie. Polej sosem. Zostaw
wolne miejsce na brzegach pizzy. Ułóż dowolne
dodatki, zetrzyj trochę sera i pokrop oliwą.
B
Włóż do piecyka i piecz przez 12-15 minut.
Placki warzywno-ziemniaczane
Składniki:
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 1 łyżka stołowa mąki
- 1 łyżeczka kolendry
- sól i pieprz
- 2 duże ziemniaki (około 300 g)
- 100 g marchwi
- 150 g selera
- 50 g ziaren słonecznika lub 2 łyżki stołowe
otrąb
- olej do smażenia
B
Przy użyciu metalowego ostrza wymieszaj jajko,
mleko, mąkę, kolendrę, a także sól i pieprz.
B
Rozdrobnij za pomocą wkładki grubo ścierającej
obrane ziemnaki, oskrobaną marchew i umyty
seler, a następnie dodaj do jajka rozmieszanego z
mlekiem i przyprawami.Wymieszaj razem w
misce warzywa, mleko z jajkiem oraz nasiona
słonecznika lub otręby.
B
Rozgrzej olej na patelni i usmaż 8 placków po
obu stronach na złotobrązowy kolor. Odsącz z
tłuszczu na papierowym ręczniku.
B
Czas smażenia: 3-4 minuty.
Chleb (biały)
Składniki:
- 500 g mąki chlebowej
- 15 g miękkiego masła lub margaryny
- 25 g świeżych drożdży lub 20 g suszonych
- 260 ml wody
- 10 g soli
- 10 g cukru
B
W misce zamontuj końcówkę do wyrabiania
ciasta.Wsyp do miski mąkę, dodaj sól, margarynę
lub masło. Dodaj świeże lub suszone drożdże oraz
wodę. Przykryj miskę pokrywką i obróć ją w
kierunku wskazywanym przez strzałkę,
usłyszysz kliknięcie.Wciśnij przycisk uruchamiający
wyrabianie ciasta (maksymalny czas wyrabiania
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182

Philips HR7754/99 Instrukcja obsługi

Kategoria
Sokowirówki
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla